News from and about Ukraine & Ukrainians: Ukrainian Community Press Releases
BRAMA
  UKRAINEWSTAND
Home - NEWS - Weather - Biz - Sports - Press - Calendar - Classifieds

  УКРАІНОВИНИ
Home - НОВИНИ - Погода - Ділове - Спорт - Прес - Календар - Оголошення



getLinks(); ?>

UkraiNEWStand BRAMA Press News UKR News ENG News RUS News GOV'T TV/Radio Journals Newsletters World Kiosks
Fri, May 03, 04:19 EDT
Main
  • BRAMA Press
  • Submit press releases here

  • BRAMA Home
  • BRAMA's UkraiNewstand

  • Search

  • full search
  • NEWS
     ·  Regional-National-Int'l
     ·  Politics/Elections
     ·  Business
     ·  Diaspora/Community
     ·  Issues/Health
     ·  Education
     ·  Arts/Culture
     ·  Religion
     ·  Sports
     ·  Travel
     ·  BRAMA Press
    Forums
  • News & Politics BB (Chat)
  • Nova Khvylia BB
  • Traditions BB
  • Travel BB
  • Business Connections BB
  • E-mail Lists

  • Features
     ·  Politics/Elections
     ·  History of Ukraine
     ·  Ukrainian Traditions
     ·  Ukrainian Shops

    [BRAMA Client Websites]
    places to visit

    Survey
    What will L.Kuchma's fate be under the Yushchenko presidency?
    Same as Ceausescu
    Exile in Russia or elsewhere
    Prosecution and jail in Ukraine
    Immunity from prosecution in Ukraine
    Pardoned by Yushchenko
    Other
  • [Results & comment board] ...
  • Horoscope
    Horoscope (Ukr1251 only):


    DISCLAIMER:The contents of press releases on this website represent solely the positions of their respective authors and organizations. BRAMA neither endorses nor disapproves of the views expressed therein. BRAMA retains all final rights as to what may or may not appear on these pages.


    [ TOP]

    BRAMA News and Community Press

    BRAMA, Oct 27, 2005, 11:00 am ET

    This is a Ukrainian translation of the article titled After the Orange Revolution: The U.S. and Ukraine published by Brama on Oct 21 05.

    Україна - США: двосторонні відносини після Помаранчевої Революції
    Тарас Мазяр і Марта Мацелюх
    U.S.-Ukraine Foundation

    (Фото л-п): Тарас Кузьо, Орест Дейчаківський, Девід Креймер

    14 жовтня Вашингтонська Група при сприянні Школи міжнародних відносин Університету Джонса Гопкінса презентувала дискусію на тему "Україна - США: двосторонні відносини після Помаранчевої Революції". Доповідачами були запрошені другий заступник державного секретаря США з питань України, Pосії, Молдови і Білорусі Девід Креймер та професор Університету Джорджа Вашингтона Тарас Кузьо. Зустріч відбулась ввечері у приміщенні Школи міжнародних відносин Університету Джонса Гопкінса у Вашингтоні.

    Під час презентації, яку вів радник Гельсінської комісії при Американському Конгресі Орест Дейчаківський учасники дали свою оцінку теперішній ситуації в Україні, проаналізували наслідки Помаранчевої Революції та прокоментували розвиток американсько-українських відносин у близькому майбутньому.

    У своєму виступі перший доповідач Девід Креймер підкреслив важливість Помаранчевої Революції у світлі демократизації України та її інтеграції до євро-атлантичних структур. Креймер пояснив, що " Помаранчева Революція радикально змінила політичну динаміку в Україні. Також вона вплинула та продовжує впливати на події у цілому регіоні. Не лише український народ, але всі ми повірили у продовження демократизації України та її успіх, у розвиток ринкової економіки та у верховенство права, а також в інтеграцію України у світові економічні інституції та євро-атлантичну спільноту."

    Девід Креймер повідомив про свою недавню подорож в Україну де він перебував разом з заступником дежавного секретаря США з питань економіки та бізнесу Ентоні Вейном. Під час візиту, делегація США зустрілась з українськими урядовцями, в тому числі з Прем'єр-міністром України Юрієм Єхануровим, державним секретарем Олегом Рибачуком, миіністром закордонних справ Борисом Тарасюком, секретарем Ради національної безпеки та оборони України Анатолієм Кінахом, а також з міністром фінансів та заступником міністра економіки. Були проведені також зустрічі з колишніми Прем'єр-міністрами Ю.Тимошенко та В.Януковичем, колишнім Державним секретарем України О.Зінченком та депутатами Верховної Ради з різних парламентських фракцій.

    За словами Девіда Креймера, під час зустрічей з українськими урядовцями, делегація Сполучених Штатів висловила свою чітку позицію про те, що США продовжують підтримувати намагання України проводити реформи та її євро-атлантичні прагнення.

    "Щодо нас, щодо Сполучених Штатів, ми залишаємось готові підтримувати розвиток демократії, допомогти у антикорупційних зусиллях та у просуванні економічних реформ в Україні. Ми будемо тісно співпрацювати з українським урядом у широкому спектрі питань. У спільній заяві, підписаній у квітні обидвома президентами, Президентом Бушем та Президентом Ющенком, робиться наголос на конкретних сферах нашої співпраці таких як сприяння демократії та свободи, боротьби з тероризмом, підтримання прагнень України щодо НАТО та боротьба з розповсюдженням зброї та сприяння економічним реформам. Ми також обіцяємо співпрацювати у боротьбі з організованою злочинністю, торгівлею людьми та іншими питаннями, зокрема у боротьбі з ВІЧ/СНІД. Ми, звичайно, маємо заповнений регламент роботи з українцями", заявив Девід Креймер.

    Другий заступник Держсекретаря відзначив, що також необхідно пам'ятати, що Україна зробила суттєвий прогрес за останні десять місяців. "Засоби масової інформації діють більш вільно, посилилась повага до громадянських прав, суди стали більш незалежними", заявив Креймер.

    Коментуючи останню кризу в Україні, Креймер повідомив, що "жодна країна ще не зробила переходу від комунізму до демократії та ринкової економіки без падінь та підйомів. Таким чином, ми повинні мати реалістичні сподівання та продовжувати допомагати скеровувати Україну у правильному напрямку. Ми [Сполучені Штати] також наголошували, що необхідно терміново відновити темпи необхідних економічних реформ та посилити боротьбу з корупцією." Під час зустрічей з українськими урядовцями, американська сторона також зробила наголос на важливості відкласти усі особисті суперечності, та співпрацювати над питаннями, що є життєвонеобхідними для майбутнього України.

    Після виступу Девіда Креймера, Тарас Кузьо проаналізував останні події в Україні, громадську реакцію на них, а також загальні тенденції в сучасній українській політиці.

    За словами Тараса Кузьо, неправильно оцінювати останню кризу в Україні з двох крайніх поглядів - або ігнорувати її, або ж емоційно перебільшувати, кажучи, що ідеї Помаранчевої революції зраджені. Крім того, українська політика є також занадто складним явищем для того, щоб звинувачувати лише одну сторону (зазвичай Тимошенко) у створенні кризи. Як Юлія Тимошенко так і Віктор Ющенко однаково винні у її створенні.

    Тарас Кузьо пояснив, що на теперішній час в Україні мають місце вісім позитивних змін після Помаранчевої революції. По-перше, хоча новий уряд є підбором з різних політичних фракцій, нова влада, на відміну від своїх попередників з часів Кучми, не використовує насилля та примус як засоби проти тих хто знаходиться в опозиції.

    По-друге, Помаранчева революція надала нові можливості українській молоді та посилила громадське суспільство. По-третє, відбулося значне посилення свободи засобів масової інформації. По-четверте, посилився демократичний контроль за діяльністю правоохоронних органів та боротьба з корупцією.

    По-п'яте, за словами Тараса Кузьо, існує позитивна тенденція, яка полягає у тому, що Україна рухається від євразійської (СНД) суперпрезидентської системи у напрямку системи Європейської, Центрально-європейської. "Із 27 пост-комуністичних держав, які пережили демократичні перетворення починаючи з 1991р., найбільш успішними були ті з них в Центральній Європі, які мали парламентські, а не президентські системи. Україна у своїх реформах рухається до Центрально-європейської, Балтійської системи. І це хороша ознака," сказав Тарас Кузьо.

    Говорячи про шосту позитивну зміну, Тарас Кузьо звернув увагу на те, що політичний спектр України радикально змінився, а табір центристських політичних сил представляє собою навіть більший безлад ніж Помаранчева коаліція. Комуністична партія занепадає.

    Сьома зміна: продовжується боротьба з корупцією, хоча не у таких обсягах як сподівалися. І нарешті, восьма зміна: шляхи Росії та України все більше розходяться.

    Разом з тим, у багатьох випадках все ще переважає більше критики ніж змін. Зокрема, Тарас Кузьо вважає, що Президент України В.Ющенко занадто часто подорожував закордон, і що, українська діаспора у Сполучених Штатах не повинна була заохочувати його останню поїздку до Америки. Навпаки, В.Ющенкові потрібно було сконцентрувати свою увагу на внутрішній політичній кризі в Україні та упевнитись у проходженні його кандидата на пост Прем'єр-міністра у парламенті з першої спроби. Також, підписання меморандуму з колишнім Прем'єр-міністром Януковичем було стратегічною помилкою.

    Обидва доповідачі погодились з тим, що наступні парламентські вибори у березні 2006 р. є надзвичайно важливими для майбутнього України. Внаслідок конституційної реформи, термін повноважень наступного парламенту буде продовжено на один рік, до 2011 р. "Протягом цього часу буде, головним чином, вирішуватися доля України щодо НАТО, СОТ та ЄС. Ось чому у В.Ющенка має бути багато роботи протягом наступних місяців," сказав Тарас Кузьо.

    Після дискусії присутні мали можливість задати запитання доповідачам. Проблеми корупції в Україні, перспективи членства України у СОТ та ЄС, становище єврейської громади в Україні, проблема скасування поправки Джексона-Веніка стосовно України та стан справ зі ЗМІ в Україні викликали особливий інтерес аудиторії.

    Стосовно поправки Джексона-Веніка, як Тарас Кузьо, так і Девід Креймер підтвердили, що український уряд виконав усі вимоги щодо цього питання протягом останніх років, і уряд Сполучених Штатів підтримує скасування поправки Джексона-Веніка стосовно України.

    Беручи до уваги позитивні досягнення Помаранчевої Революції, доповідачі, загалом, були оптимістично настроєні щодо середньотермінових перспектив та можливостей для України у майбутньому. Проте, вони вважають, що це майбутнє залежатиме від успішної політики українського уряду та економічних реформ, які уповільнились останнім часом і потребують уваги Президента В.Ющенка.

    В аудиторії Школи міжнародних відносин Університету Джонса Гопкінса під час презентації не було жодного вільного місця - подія користувалась значним інтересом у громадськості. Серед присутніх були також колишній посол США в Україні Стівен Пайфер, заступник директора та старший співробітник відділу України Державного департаменту США Маркус Мічелі, та Виконавчий директор Бюро розвідки та досліджень Державного департаменту Юджин Фішел. Після дискусії відбувся фуршет.

    Copyright © 1997-2011 BRAMA, Inc. All rights reserved.
    The images and information contained in BRAMA News and BRAMA Press reports may not be published, broadcast, rewritten or redistributed without the prior written authority of BRAMA and/or author/photographer. The views and opinions of authors expressed on Brama.com do not necessarily state or reflect the views of Brama - Gateway Ukraine or its officers, directors or associates.


    * * * * * * * * * * * * * * * * * *

    More BRAMA Press Releases -- Click Here
    Comments and observations about this article and other news
    may be posted to the BRAMA News & Politics Comment Board

     

    Ukraine video timeline: a year of protests and violence. Daily Telegraph 2/21/2015


    Nadiya Savchenko's speech in Basmanny Court, Moscow, 10.02.2015 (Voices of Ukraine)


    Joe Biden: Don’t tell us. Show us, President Putin. 2/7/2015 Munich Security Conference


    Speech by President of Ukraine at the Munich Security conference Feb 7 2015


    #FreeSavchenko video by Adriana Luhovy [Twitter storm Jan 26 2015]


    FREE NADIYA SAVCHENKO

    FREE NADIYA SAVCHENKO
    Twitter storm day Jan 26 2015


    Live map of Ukraine

    Ukraine Today TV LIVE on Youtube


    Live map of Ukraine

    Live map of Ukraine


    Timothy Snyder: Ukrainian History, European Future. Timothy D. Snyder is a well-known historian and professor of history at Yale University. Speaking at the National University 'Kyiv-Mohyla Academy' on May 15, 2014 on deep connection and strong bonds between Ukrainian and European history.


    Громадське радіо

    Громадське радіо


    Громадське телебачення

    Громадське телебачення


    Facebook Євромайдан

    Facebook Євромайдан


    Happy Kyiv (inspired by Pharrell Williams 'Happy')


    Inauguration of Ukraine's President Petro Poroshenko, June 7, 2014


    The Kyiv Post

    День The Day Newspaper

    Експрес онлайн -- Львів

    Voice of America/Голос Америки

    Mirror Weekly/Дзеркало Тижня

    TVi

    Tochka.net

    Zaxid.net

    Yahoo!
    Foto I |  Foto II |  Slideshow

    World Issues
    Google
     ·  Afghanistan
     ·  Iran
     ·  Iraq
    Yahoo
     ·  Afghanistan
     ·  Iran
     ·  Iraq

    Climate Effects
    Google
     ·  Global Warming
     ·  Hurricanes
     ·  Earthquake
     ·  Bird Flu
    Yahoo
     ·  Climate Change
     ·  Hurricanes
     ·  Earthquake
     ·  Bird Flu

    Nasha knopka Наша кнопка

    SLIDESHOWS
    Yushchenko 2009 (NYC)
    Yushchenko 2008 (NYC)
    Genocide (NYC)
    Rushnyk (NYC)
    more ...

    AUDIO and VIDEO
    Video: OC Yushchenko speech
    Video: Orange Circle Yushchenko
    Video: Heritage Days
    more ...


    Calendar
    more ... ]  


    ** Special: [Ukrainian Holidays and Traditions] [SHOP UKRAINIAN] [POLITICS]

    BRAMA Home -- BRAMA in Ukrainian -- Calendar -- UkraiNEWStand -- Community Press -- Search BRAMA -- Arts/Culture -- Business -- CLASSIFIEDS -- Compute/Software -- Social Issues -- Education -- Fun -- Law -- e-LISTS&BB's -- Nova Khvylia (New Wave) -- SPORTS -- Travel -- Ukraine -- Government -- Diaspora Directory -- Suggest a Link -- Report a dead link -- About BRAMA - WebHosting - Domains - Advertising -- What's New? -- GOOGLE-- Yahoo!
    Copyright © 1997-2011 BRAMA, Inc.tm, Inc. All Rights Reserved.