News from and about Ukraine & Ukrainians: Ukrainian Community Press Releases
BRAMA
  UKRAINEWSTAND
Home - NEWS - Weather - Biz - Sports - Press - Calendar - Classifieds

  УКРАІНОВИНИ
Home - НОВИНИ - Погода - Ділове - Спорт - Прес - Календар - Оголошення



getLinks(); ?>

UkraiNEWStand BRAMA Press News UKR News ENG News RUS News GOV'T TV/Radio Journals Newsletters World Kiosks
Fri, April 26, 09:24 EDT
Main
  • BRAMA Press
  • Submit press releases here

  • BRAMA Home
  • BRAMA's UkraiNewstand

  • Search

  • full search
  • NEWS
     ·  Regional-National-Int'l
     ·  Politics/Elections
     ·  Business
     ·  Diaspora/Community
     ·  Issues/Health
     ·  Education
     ·  Arts/Culture
     ·  Religion
     ·  Sports
     ·  Travel
     ·  BRAMA Press
    Forums
  • News & Politics BB (Chat)
  • Nova Khvylia BB
  • Traditions BB
  • Travel BB
  • Business Connections BB
  • E-mail Lists

  • Features
     ·  Politics/Elections
     ·  History of Ukraine
     ·  Ukrainian Traditions
     ·  Ukrainian Shops

    [BRAMA Client Websites]
    places to visit

    Survey
    What will L.Kuchma's fate be under the Yushchenko presidency?
    Same as Ceausescu
    Exile in Russia or elsewhere
    Prosecution and jail in Ukraine
    Immunity from prosecution in Ukraine
    Pardoned by Yushchenko
    Other
  • [Results & comment board] ...
  • Horoscope
    Horoscope (Ukr1251 only):


    DISCLAIMER:The contents of press releases on this website represent solely the positions of their respective authors and organizations. BRAMA neither endorses nor disapproves of the views expressed therein. BRAMA retains all final rights as to what may or may not appear on these pages.


    [ TOP]

    BRAMA News and Community Press

    BRAMA, May 5, 2004, 9:00 am ET

    Press Release

    Відійшов у вічність великий друг України

    Джеймс Мейс та його дружина Наталія Дзюбенко підчас відкриття виставки 'Голодомор' в ООН (Нью Йорк), 10 листопада 2003р.

    Українська наука, культура та журналістика зазнала великої втрати. 3 травня 2004 року на 52 році життя перестало битися серце унікальної Людини, яку з чистою совістю можна назвати великим другом українців. Йдеться про Джеймса Мейса, доктора історичних наук, професора Національного університету "Києво-Могилянська Академія", редактора англомовної версії журналу "Політична думка", актора численних статей в українській пресі, людину, яка усюди де могла говорила про справжні прочини українського голодомору 1932-33 років.

    Звичайно, що нам, які живуть важко погодитися з тим, що люди відходять в інший світ. Ще недавно українська Україна говорила про перехід у вічність відомого українського письменника Миколи Руденка. А нині усіх приголомшила вість, що пішла із життя інша видатна й унікальна людина. Корінний, з діда-прадіда американець, за освітою історик, який став великим українським патріотом. Прихід його до українського патріотизму починався від звичайного випадку.

    Джеймс Мейс народився в 1952 році в Мусгок, Оклагама, США. Займався дослідницькою діяльністю в Колумбійському та Іллінойському університетах. В 1981-1986 роках працював в Українському науковому інституті при Гарвардському університеті, де йому запропонували писати докторську дисертацію на тему голодомору в Україні. І він настільки глибоко вивчив тему, що в 1986-1990 роках був виконавчим директором Комісії Президента США і Конгресу Сполучених Штатів Америки з вивчення голодомору у 1932-33-х роках в Україні, де відстоював штучність та антиукраїнську спрямованість цього найбільшого у 20 сторіччі геноциду.

    Здавалося, що після того як він очолював так високі комісії перед ним відкритим буде шлях до наукової кар'єри. І можливо так би сталося, коли б Джеймс Мейс погодився на маленький "компроміс". Просто треба було відмовитися від його висновків зроблених з приводу голодомору та взагалі полишити цю тему. Оскільки він не хотів йти на такий компроміс, то перед ним зачиняються одні за одними двері наукових установ США. Він по-суті опиняється на вулиці. Проте не змінює своїх поглядів.

    У 1993 році Мейс переїздить в Україну та працює професором Києво-Могилянської академії. Спочатку він думав, що це буде "короткотривалий" карантин, поки вляжуться у США емоції. На жаль, дуже швидко виявилося, що емоції піднятих ним проблем ніяк не гаснуть. Переконавшись, що у нього немає ніяких шансів для наукової праці у США він вирішується на безпрецедентний та можливо й незрозумілий багатьом українцям крок. Він продає своє майно у США та у середині 1990-х років переїздить в Україну, де купив будинок неподалік Києва.

    В Україні він активно продовжував працювати над темою голодомору. На парламентських слуханнях 12 лютого 2003 року Джеймс Мейс сказав, що офіційний мандат комісії полягав в тому, щоб зібрати всі доступні на той час матеріали про голодомор в Україні та надати його Конгресі. "Ми створили переслухання у Вашингтоні і в інших місцевостях США переважно очевидців, які могли прямо розповісти про бачене і пережите як жертви голодомору. Звіти з цих переслуховань були опубліковані у формі конгресових переслухувань у 87-88-му роках. Основний рапорт Конгресові був прийнятий комісією 19 квітня 1988 року та опубліковано як окремий урядовий документ. Рапорт став основним документом комісії, фундаментальним дослідження комісії про голодомор" - сказав з парламентської трибуни Джеймс Мейс.

    Він також висловив свою заповідну мрію про встановлення пам'ятника жертвам голодомору і щоб самі прості українці запалили в цей день у вікнах свічки - свічка у вікні стане поминальною свічкою за батьками, дідами, прадідами і маленькими, і великими, які освітять майбутнє без жертв, без насильства, без жахів! Але не дочекався того часу, щоб його мрія стала дійсністю.

    Джеймс Мейс переїхавши в Україну одружився з українкою. Окрім творчої праці, викладання у Києво-Могилянській академії, він працював також в Інституті національних відносин і політології НАНУ. Автор близько 160 наукових праць про Україну XX століття.

    Смерть Джеймса Мейса є великою загадкою початку XXІ століття, її можна віднести до одного ряду із загадковими смертями Вадима Гетьмана, В'ячеслава Чорновола та багатьох інших не менш яскравих особистостей. Він і словом, і ділом закликав представників ще так густо засіяній на українській землі зрусифікованої маси до національної самоповаги.

    І можливо, що хтось із цієї маси не витримав нагадувань і повчань вченого мужа. Як згадують друзі Джеймса Мейса два роки тому в Києві його за нез'ясованих досі обставин було сильно побито. Після цього випадку він досить довго пролежав в лікарні. І хоч повернувся до творчої та наукової праці, проте здоров'я його було сильно надщербленим. Він часто хворів.

    Джеймс Мейс перейшов у вічність на лікарняній постелі. Згідно з його заповітом він похований у столиці України, яку він дуже любив. Часто у своїх інтерв'ю казав, що людина, яка пише про Україну мимоволі стає напівукраїнцем. Його у вічну дорогу проводили друзі та студенти не як напівукраїнця, а як великого Українця. Поховали Джеймса Мейса на Байковому кладовищі.

    Мирослав Левицький



    * * * * * * * * * * * * * * * * * *

    More BRAMA Press Releases -- Click Here
    Comments and observations about this article and other news
    may be posted to the BRAMA News & Politics Comment Board

     

    Ukraine video timeline: a year of protests and violence. Daily Telegraph 2/21/2015


    Nadiya Savchenko's speech in Basmanny Court, Moscow, 10.02.2015 (Voices of Ukraine)


    Joe Biden: Don’t tell us. Show us, President Putin. 2/7/2015 Munich Security Conference


    Speech by President of Ukraine at the Munich Security conference Feb 7 2015


    #FreeSavchenko video by Adriana Luhovy [Twitter storm Jan 26 2015]


    FREE NADIYA SAVCHENKO

    FREE NADIYA SAVCHENKO
    Twitter storm day Jan 26 2015


    Live map of Ukraine

    Ukraine Today TV LIVE on Youtube


    Live map of Ukraine

    Live map of Ukraine


    Timothy Snyder: Ukrainian History, European Future. Timothy D. Snyder is a well-known historian and professor of history at Yale University. Speaking at the National University 'Kyiv-Mohyla Academy' on May 15, 2014 on deep connection and strong bonds between Ukrainian and European history.


    Громадське радіо

    Громадське радіо


    Громадське телебачення

    Громадське телебачення


    Facebook Євромайдан

    Facebook Євромайдан


    Happy Kyiv (inspired by Pharrell Williams 'Happy')


    Inauguration of Ukraine's President Petro Poroshenko, June 7, 2014


    The Kyiv Post

    День The Day Newspaper

    Експрес онлайн -- Львів

    Voice of America/Голос Америки

    Mirror Weekly/Дзеркало Тижня

    TVi

    Tochka.net

    Zaxid.net

    Yahoo!
    Foto I |  Foto II |  Slideshow

    World Issues
    Google
     ·  Afghanistan
     ·  Iran
     ·  Iraq
    Yahoo
     ·  Afghanistan
     ·  Iran
     ·  Iraq

    Climate Effects
    Google
     ·  Global Warming
     ·  Hurricanes
     ·  Earthquake
     ·  Bird Flu
    Yahoo
     ·  Climate Change
     ·  Hurricanes
     ·  Earthquake
     ·  Bird Flu

    Nasha knopka Наша кнопка

    SLIDESHOWS
    Yushchenko 2009 (NYC)
    Yushchenko 2008 (NYC)
    Genocide (NYC)
    Rushnyk (NYC)
    more ...

    AUDIO and VIDEO
    Video: OC Yushchenko speech
    Video: Orange Circle Yushchenko
    Video: Heritage Days
    more ...


    Calendar
    more ... ]  


    ** Special: [Ukrainian Holidays and Traditions] [SHOP UKRAINIAN] [POLITICS]

    BRAMA Home -- BRAMA in Ukrainian -- Calendar -- UkraiNEWStand -- Community Press -- Search BRAMA -- Arts/Culture -- Business -- CLASSIFIEDS -- Compute/Software -- Social Issues -- Education -- Fun -- Law -- e-LISTS&BB's -- Nova Khvylia (New Wave) -- SPORTS -- Travel -- Ukraine -- Government -- Diaspora Directory -- Suggest a Link -- Report a dead link -- About BRAMA - WebHosting - Domains - Advertising -- What's New? -- GOOGLE-- Yahoo!
    Copyright © 1997-2011 BRAMA, Inc.tm, Inc. All Rights Reserved.