News from and about Ukraine & Ukrainians: Ukrainian Community Press Releases
BRAMA
  UKRAINEWSTAND
Home - NEWS - Weather - Biz - Sports - Press - Calendar - Classifieds

  УКРАІНОВИНИ
Home - НОВИНИ - Погода - Ділове - Спорт - Прес - Календар - Оголошення



getLinks(); ?>

UkraiNEWStand BRAMA Press News UKR News ENG News RUS News GOV'T TV/Radio Journals Newsletters World Kiosks
Fri, April 26, 11:58 EDT
Main
  • BRAMA Press
  • Submit press releases here

  • BRAMA Home
  • BRAMA's UkraiNewstand

  • Search

  • full search
  • NEWS
     ·  Regional-National-Int'l
     ·  Politics/Elections
     ·  Business
     ·  Diaspora/Community
     ·  Issues/Health
     ·  Education
     ·  Arts/Culture
     ·  Religion
     ·  Sports
     ·  Travel
     ·  BRAMA Press
    Forums
  • News & Politics BB (Chat)
  • Nova Khvylia BB
  • Traditions BB
  • Travel BB
  • Business Connections BB
  • E-mail Lists

  • Features
     ·  Politics/Elections
     ·  History of Ukraine
     ·  Ukrainian Traditions
     ·  Ukrainian Shops

    [BRAMA Client Websites]
    places to visit

    Survey
    What will L.Kuchma's fate be under the Yushchenko presidency?
    Same as Ceausescu
    Exile in Russia or elsewhere
    Prosecution and jail in Ukraine
    Immunity from prosecution in Ukraine
    Pardoned by Yushchenko
    Other
  • [Results & comment board] ...
  • Horoscope
    Horoscope (Ukr1251 only):


    DISCLAIMER:The contents of press releases on this website represent solely the positions of their respective authors and organizations. BRAMA neither endorses nor disapproves of the views expressed therein. BRAMA retains all final rights as to what may or may not appear on these pages.


    [ TOP]

    BRAMA News and Community Press

    BRAMA, Dec 9, 2003, 9:00 am ET

    Press Release
     
     
     
     

    Новини з України

    9.12.03 № 248
    АДМІНІСТРАЦІЯ ПРЕЗИДЕНТА УКРАЇНИ
    ГОЛОВНЕ УПРАВЛІННЯ ІНФОРМАЦІЙНОЇ ПОЛІТИКИ


    ПРЕЗИДЕНТ УКРАЇНИ ЛЕОНІД КУЧМА ПРОВІВ ТЕЛЕФОННУ РОЗМОВУ З ПРЕЗИДЕНТОМ РОСІЙСЬКОЇ ФЕДЕРАЦІЇ ВОЛОДИМИРОМ ПУТІНИМ
    Київ. 8 грудня.
    Президент України Леонід Кучма провів телефонну розмову з Президентом Російської Федерації Володимиром Путіним.
    У ході розмови Леонід Кучма привітав Володимира Путіна із успішним завершенням виборів до Державної Думи та переконливою перемогою на них партії "Єдина Росія".

    * * * * *

    ПРЕЗИДЕНТ УКРАЇНИ ЛЕОНІД КУЧМА ЗВЕРНУВСЯ ДО ВЕРХОВНОЇ РАДИ З ЛИСТОМ ПРО НЕОБХІДНІСТЬ НАПРАВЛЕННЯ УКРАЇНСЬКОГО МИРОТВОРЧОГО КОНТИНГЕНТУ ДО ЛІБЕРІЇ
    Київ. 8 грудня.
    Президент України Леонід Кучма звернувся з листом до Верховної Ради України, у якому висловлено думку про необхідність направлення українського миротворчого контингенту до Ліберії. Про це повідомив на засіданні Погоджувальної ради керівників депутатських груп і фракцій, керівників комітетів Голова Верховної Ради Володимир Литвин. Він зазначив, що глава держави просить парламент розглянути це питання повторно.

    * * * * *

    НАСТУПНИЙ РАУНД УКРАЇНСЬКО-РОСІЙСЬКИХ ПЕРЕГОВОРІВ ЩОДО СТАТУСУ АЗОВСЬКОГО МОРЯ І КЕРЧЕНСЬКОЇ ПРОТОКИ ВІДБУДЕТЬСЯ ПІСЛЯ РІЗДВЯНИХ СВЯТ У МОСКВІ
    Київ. 8 грудня.
    Наступний раунд українсько-російських переговорів щодо статусу Азовського моря і Керченської протоки відбудеться після Різдвяних свят у Москві. Про це повідомив за підсумками переговорів з азовсько-керченської проблематики 4 грудня в Києві заступник міністра закордонних справ України Олександр Моцик. За його словами, до нового року за погодженням обох сторін робочі групи проведуть засідання, на яких відпрацюють моделі проектів угод у галузі судноплавства, рибальства, природокористування, екології, дослідження морського дна.
    Україна, нагадав Олександр Моцик, пропонує Росії, з метою максимально повного врахування її інтересів, укласти пакет угод. Одним із його елементів має бути угода про статус і розмежування Азовського моря і Керченської протоки, до пакету також пропонується включити й ряд інших угод, якими визначатимуться питання співпраці у конкретних галузях - судноплавстві, рибальстві, екології, дослідженні морського дна, природокористуванні. За бажанням сторін, можна перевести в юридичну площину й співробітництво в інших сферах, підкреслив він.
    Відповідаючи на запитання журналістів, Олександр Моцик повідомив, що Україна передала російській стороні з 1996 року три проекти угод щодо статусу Азовського моря, делімітації його акваторії, про делімітацію акваторії Керченської протоки і про делімітацію морського кордону в Чорному морі. Зазначені проекти базуються на позиції України, відповідно до якої в Азовському морі має бути проведений Державний кордон між Україною і РФ, а також має бути підтверджено лінію державного кордону в Керченській протоці.
    Олександр Моцик повідомив, що Україна нещодавно отримала від Російської Федерації проект угоди з питань правового статусу Азовського моря і Керченської протоки.
    "Цей проект віддзеркалює позицію Росії, якою вона була у 1996 році", - сказав він, пояснивши, що йдеться про спільну водну поверхню за умови визначення кордону по дну. Проект містить положення стосовно співпраці у різних галузях судноплавства, включаючи його безпеку тощо. Цей проект наразі розглядається, зазначив Олександр Моцик.
    Нинішню ситуацію в Керченській протоці Олександр Моцик охарактеризував як спокійну. За його словами, це - важливий елемент для подальшого переговорного процесу. При цьому він підкреслив, що сумніви з боку російської сторони відносно територіальної приналежності острова Тузла останнім часом не звучали.
    "Останнім часом від російської сторони ми таких заяв не чули, жодних документів щодо приналежності Тузли не Україні російська сторона не пред'являла", - зазначив заступник міністра.

    * * * * *

    СТЯГНЕННЯ ОПЛАТИ ЗА ПРОХІД СУДЕН У КЕРЧЕНСЬКІЙ ПРОТОЦІ - ЗВИЧАЙНА ПРАКТИКА МІЖНАРОДНОГО СУДНОПЛАВСТВА, ЗАЗНАЧИВ ОЛЕКСАНДР МОЦИК
    Київ. 8 грудня.
    Стягнення оплати за прохід суден у Керченській протоці є звичайною практикою міжнародного судноплавства, зазначив заступник міністра закордонних справ України Олександр Моцик. За його словами, для підтримання Керченського каналу в належному стані потрібні певні кошти. Суднам для його проходження надається лоцманське й навігаційне сприяння. Україна стягує за ці послуги плату у відповідності з певними стандартами, зазначив Олександр Моцик. Він уточнив, що протокою проходять шість типів суден - судна під російським прапором, які прямують у російські порти, судна під прапором РФ, які йдуть в українські порти, судна під українським прапором, які йдуть або в український, або російський порт, та судна третіх країн, що прямують або в український, або російський порт призначення. При цьому, підкреслив Олександр Моцик, плата за проходження протокою стягується з усіх суден однакова. За його даними, російськими суднами за проходження Керченською протокою за рік сплачується приблизно 1 млн. доларів США. Тобто, це не ті гроші, які можуть створити проблему, зазначив Олександр Моцик.

    * * * * *

    КОНВЕНЦІЮ ООН ПРО БОРОТЬБУ З КОРУПЦІЄЮ УКРАЇНА ПІДПИШЕ В ХОДІ

    ПОЛІТИЧНОЇ КОНФЕРЕНЦІЇ, ЩО ВІДБУДЕТЬСЯ В МЕКСИКАНСЬКОМУ МІСТІ МЕРІДА 9-11 ГРУДНЯ
    Київ. 8 грудня.
    Конвенцію Організації Об'єднаних Націй про боротьбу з корупцією, текст якої розроблено Спеціальним комітетом ООН та ухвалено Генеральною Асамблеєю ООН 31 жовтня 2003 року, Україна підпише в ході Політичної конференції високого рівня, що проходитиме з 9 по 11 грудня 2003 року в мексиканському місті Меріда. Про це повідомив міністр юстиції Олександр Лавринович, якому Президентом України надано повноваження на підписання зазначеного документа.
    За словами Олександра Лавриновича, Конвенція проти корупції не лише передбачає заходи з попередження корупції, покарання винних та механізми міжнародного співробітництва у боротьбі з цим явищем, а й містить принципи міжнародного співробітництва з метою повернення коштів, які були незаконно вивезені з тієї чи іншої країни.
    Повідомивши, що Мін'юстом України проведено аналіз положень проекту майбутньої Конвенції, міністр зупинився на деяких зроблених в ході нього (аналізу) висновках. Зокрема, встановлено, що документом охоплюється значно ширше коло питань порівняно з відповідними Конвенціями Ради Європи, до яких Україна уже приєдналась. Зокрема, Кримінальної конвенції про боротьбу з корупцією та Конвенції про боротьбу з транснаціональною організованою злочинністю.
    Олександр Лавринович також розповів про правила підписання Конвенції та умови набуття нею чинності. Цей документ буде відкрито до підписання всіма державами та регіональними організаціями економічної інтеграції. Особами, уповноваженими на його підписання, визначено глав держав, урядів, міністрів закордонних справ або осіб, яким главою держави буде надано такі повноваження. Конвенція ООН проти корупції набуде чинності за умови ратифікації 30 країнами.

    * * * * *


    УКРАЇНА АКТИВІЗУВАЛА СВОЮ УЧАСТЬ В ЮНЕСКО, ЗАЗНАЧИВ ГОЛОВА НАЦІОНАЛЬНОЇ КОМІСІЇ УКРАЇНИ У СПРАВАХ ЮНЕСКО
    Київ. 8 грудня.
    На активізації участі України в ЮНЕСКО, зміцненні авторитету держави у цій впливовій організації, підвищенні рівня та інтенсивності контактів із Секретаріатом ЮНЕСКО наголосив на засіданні Національної комісії України у справах ЮНЕСКО її голова, заступник Глави Адміністрації Президента України Анатолій Орел. На підтвердження цієї оцінки він нагадав, що Україну було обрано до впливових керівних органів ЮНЕСКО у ході 32-ї сесії Генеральної конференції ЮНЕСКО у вересні-жовтні. Зокрема, Україну було обрано заступником голови цього форуму, що дало можливість представникам держави брати участь у засіданнях Президії Генконференції, де розглядались організаційно-процедурні питання.
    На зустрічі заступник голови Національної комісії України у ЮНЕСКО Наталія Зарудна поінформувала, що Генеральна конференція схвалила ініціативу України щодо проголошення 2005 року Міжнародним роком фізики, а 2006 року - Міжнародним роком планетарної етики, діалогу між народами, і звернулася до Генасамблеї ООН із закликом прийняти відповідні рішення. Багатьма делегаціями, у тому числі українською, підтримано ініціативу щодо проголошення 2005 року Міжнародним роком спорту та фізичного виховання. Ця пропозиція нині перебуває на розгляді ГА ООН, зазначила Наталія Зарудна.
    Вона підкреслила, що Україна була вперше обраною до таких важливих органів ЮНЕСКО, як рада Міжнародного бюро з освіти, міжурядова рада Міжнародної програми розвитку комунікацій, а також до Комітету по штаб-квартирі. Конференція схвалила ініціативу України щодо створення за участю ЮНЕСКО віртуального університету науково-технічних та інженерних вищих навчальних закладів країн Центрально-Східної Європи. Рішенням Генеральної конференції до програмної діяльності ЮНЕСКО було внесено запропонований Україною, Білоруссю й Польщею спільний проект щодо екології та гідрології Західного Полісся.
    Анатолій Орел зазначив, що зараз головне для України, яка вже досягла певних здобутків, - не зупинятися на досягнутому, повністю реалізувати домовленості та ініціативи, сприяти здійсненню проектів у рамках Програми на 2004-2005 роки. При цьому він нагадав, що наступний рік для України буде особливим, ювілейним, адже у травні виповниться 50 років із часу вступу України до ЮНЕСКО.

    * * * * *

    МІНІСТР ОБОРОНИ УКРАЇНИ БЕРЕ УЧАСТЬ У МІЖНАРОДНІЙ КОНФЕРЕНЦІЇ "ТРАНСФОРМАЦІЯ НАТО: ПОРЯДОК ДЕННИЙ ДЛЯ НОВОГО СТОЛІТТЯ", ЯКА РОЗПОЧАЛАСЯ У ЛОНДОНІ
    Київ. 8 грудня.
    Делегація українського військового відомства на чолі з міністром оборони України Євгеном Марчуком бере участь у міжнародній конференції "Трансформація НАТО: порядок денний для нового століття", яка розпочалася у Лондоні. Цей візит відбувається на запрошення директора Королівського об'єднаного інституту досліджень у галузі безпеки і оборони Великобританії контр-адмірала Річарда Кобболда.
    Під час конференції буде розглянуте широке коло питань, що стосуються подальшого розвитку Північноатлантичного альянсу та Європейської безпеки. Виступ керівника українського оборонного відомства на тему "НАТО та Україна" заплановано під час пленарної сесії "НАТО та майбутні загрози безпеці".
    Учасники міжнародної конференції також планують обговорити питання співпраці під час проведення спільних миротворчих операцій, нову командну структуру НАТО та труднощі, з якими стикаються нові члени Північноатлантичного альянсу.
    Крім того, очікується, що Євген Марчук проведе зустріч з Державним секретарем з питань оборони Сполученого Королівства Великобританії та Північної Ірландії Джеффрі Хуном.

    * * * * *

    УКРАЇНА ПРЕДСТАВЛЯЄ СУЧАСНІ ЛІТАКИ НА МІЖНАРОДНОМУ АВІАСАЛОНІ В

    ДУБАЇ(ОАЕ)
    Дубаї. 8 грудня.
    Широкий спектр сучасних літаків представляють українські авіабудівні підприємства на міжнародному авіасалоні, який розпочав свою роботу в аеропорту Дубаї (Об'єднані Арабські Емірати). Зокрема, Україна презентує натурні зразки літаків Ан-32, Ан-140, Ан-74ТК-200. Усі вони взяли участь у демонстраційних польотах.
    Літаки Ан-140 і Ан-74ТК-200 представляє в Дубаї Харківське державне авіаційне виробниче підприємство (ХДАВП). За словами генерального директора ХДАВП Павла Науменка, країни Азії та Африки нині виявляють великий інтерес до регіонального літака Ан-140, який може стати перспективною машиною для оновлення їхнього авіапарку. Модифікація літака Ан-74 і Ан-74ТК-200  також викликає інтерес експлуатантів у сфері вантажо-пасажирських регіональних перевезень, відзначив Павло Науменко.
    Київський державний авіаційний завод "Авіант" представляє на авіашоу пожежний варіант літака Ан-32. Крім того, на стенді КиДАЗ "Авіант" будуть представлені програми, які в цей час реалізує завод. Відвідувачі авіасалону на стенді заводу зможуть ознайомитися з можливостями сучасних літаків Ан-32, Ан-70, Ту-334.
    Крім того, в Дубайському авіасалоні бере участь ряд підприємств українського авіапрому. Серед них: запорізьке ВАТ "Мотор Січ", ЗАТ "Фазотрон-Україна", корпорація "Аеротехніка".
    Довідка: "Дубаї Ейр Шоу" проводиться раз у два роки, починаючи з 1989, за сприяння урядових установ емірату Дубаї і Збройних сил ОАЕ. За даними оргкомітету, цього року в авіасалоні бере участь понад 500 компаній із 35 держав світу.

    * * * * *

    СКАСУВАННЯ США ОБМЕЖУВАЛЬНИХ ЗАХОДІВ НА ІМПОРТ МЕТАЛОПРОДУКЦІЇ НЕ ПРИЗВЕДЕ ДО ЗНАЧНОГО ПОКРАЩЕННЯ СИТУАЦІЇ ДЛЯ УКРАЇНСЬКИХ ЕКСПОРТЕРІВ, ВВАЖАЮТЬ У МІНЕКОНОМІКИ УКРАЇНИ
    Київ. 8 грудня.
    Скасування мита на імпорт металопродукції до США не надто покращить ситуацію для українських експортерів, вважає Директор департаменту державної політики у сфері зовнішньої торгівлі, торговельних обмежень та контролю за зовнішньоекономічною діяльністю Міністерства економіки та з питань європейської інтеграції України Василь Андріящук. Про це він сказав, коментуючи рішення США скасувати обмежувальні заходи на імпорт металопродукції у зв'язку з досягненням мети запобіжними заходами уряду цієї країни щодо імпорту металопродукції, запровадженими у березні 2002 року.
    Василь Андріящук, пояснюючи свою не надто оптимістичну позицію, нагадав про введені США раніше додаткові запобіжні заходи щодо українських сталевих виробів. Водночас, зазначив він, скасування урядом США обмежувальних заходів щодо металопродукції призведе до зміни ситуації на світовому ринку сталі в цілому, що може дати українським металургам шанс розширити обсяги експорту їх продукції.

    * * * * *

    У МЗС УКРАЇНИ ВІДБУЛАСЯ ЦЕРЕМОНІЯ ПЕРЕДАЧІ УКРАЇНІ НІМЕЦЬКОЮ СТОРОНОЮ ІКОНИ XVI СТОРІЧЧЯ "ВХОДЖЕННЯ ГОСПОДНЄ В ЄРУСАЛИМ", ВИКРАДЕНОЇ З НАЦІОНАЛЬНОГО МУЗЕЮ УЛЬВОВІ У 1984 РОЦІ
    Київ. 8 грудня.
    Урочиста церемонія повернення Україні німецькою стороною ікони XVI сторіччя "Входження Господнє в Єрусалим", викраденої у 1984 році з Національного музею у Львові, відбулася в МЗС України. Як зазначив на заході міністр закордонних справ України Костянтин Грищенко, Україна глибоко вдячна німецьким друзям за виявлене розуміння, а особливо за сприяння у поверненні ікони в Україну. Міністр відзначив, що в Україну після майже 20-річних поневірянь повернувся один із важливих елементів національного культурного надбання. Довгий час про викрадену ікону не було жодних відомостей, і надії на її віднайдення практично не залишалося. Однак, за словами Костянтина Грищенка, завдяки наполегливості українських мистецтвознавців ікону було виявлено в експозиції одного з німецьких музеїв.
    Міністр заявив, що в Україні сприймають повернення шедевра Німеччиною як благородний жест доброї волі і як додаткове підтвердження стратегічного характеру українсько-німецьких відносин, міцних традицій гуманітарних зв'язків між двома народами. Костянтин Грищенко підкреслив, що цей крок, як і недавнє повернення Україною Німеччині відомого архіву Баха, додатково сприятиме також створенню атмосфери довіри на майбутніх п'ятих українсько-німецьких консультаціях на вищому рівні у Берліні.
    Довідка: Викрадена у Львові ікона "засвітилася" у 1995 році, коли один з німецьких колекціонерів організував виставку з 27 ікон у місті Реклінхаузен і видав каталог. Його обкладинку якраз і прикрашало "Входження Господнє в Єрусалим". Фахівці, порівнявши титульне фото з репродукцією у каталозі викрадених цінностей, дійшли висновку про їх ідентичність. Після довгих і складних процедур із встановлення ідентичності, часу викрадення та міграції твору, ікону було повернуто в Україну 25 листопада 2003 року. Вона повернеться в експозицію Львівського національного музею. На сьогодні вартість видатного твору сакрального мистецтва - приблизно 80 тисяч доларів США.

    * * * * *

    З НАГОДИ 12-Ї РІЧНИЦІ ЗБРОЙНИХ СИЛ УКРАЇНСЬКИМ МИРОТВОРЦЯМ ЗІ СКЛАДУ БАГАТОНАЦІОНАЛЬНИХ СИЛ КФОР У КОСОВО ВРУЧЕНО ВІДЗНАКИ НАТО
    Київ. 8 грудня.
    Український миротворчий контингент, що виконує завдання у складі багатонаціональних сил КФОР у Косово відзначив 12-у річницю Збройних Сил України. У святковий день українську національну складову українсько-польського батальйону Укрполбат відвідав Надзвичайний і Повноважний Посол України в Сербії і Чорногорії Руслан Демченко.
    Під час перебування у місці дислокації українського контингенту в населеному пункті Брезовіца Руслан Демченко привітав українських миротворців та підкреслив важливість і відповідальність їх місії, подякував за сумлінне виконання бойових завдань у нелегких умовах і побажав нових успіхів у миротворчій діяльності.
    Посол України разом з командуванням багатонаціональної бригади "Схід" взяв участь у церемонії вручення українським військовослужбовцям відзнак НАТО за миротворчу діяльність. Під час бесіди українського дипломата з командиром бригади "Схід", американський генерал Беком відзначив високий рівень виконання завдань українськими миротворцями.
    Командування українського миротворчого контингенту ознайомило посла із станом виконання поставлених завдань. Крім того, він оглянув місце розташування українських підрозділів у населених пунктах Рака і Брезовіца, де ознайомився з умовами проживання військовослужбовців, відвідав місця несення служби в зоні відповідальності контингенту.

    * * * * *

    НА ВІННИЧЧИНІ ВСТАНОВЛЕНО ПАМ'ЯТНИК ІВАНУ БОГУНУ
    Вінниця. 8 грудня.
    У с. Кальник (Вінницька область) відкрито пам'ятник козацькому полковнику Івану Богуну.
    Місцеві жителі та голова Вінницького обласного осередку конгресу української інтелігенції Василь Кобець запевняють, що Іван Богун як історична особистість відбувся саме в цьому селі. Спершу як полковник Кальницький, а згодом - Вінницький. У Кальнику він формував свій полк, тут досі збереглись стіни так званої „богунської" штаб-квартири. Саме напроти неї, на місці колишньої церкви, встановлено майже 4-метрову гранітну глибу, яка з половини переходить у  погруддя Богуна.
    Граніт на пам'ятник видобуто з місцевого кальницького кар'єру, а кошти на пам'ятник зібрали громадою. Участь у спорудженні монументу взяли сільська, районна та обласна влада, Вінницький обласний осередок конгресу української інтелігенції, а місцеві козаки навіть продали одного коня.
    Відкрити пам'ятник, як каже Василь Кобець, вдалось за підтримки духу полковника, який живе у цьому краї і вже неодноразово сприяв  відновленню козацької слави. Як спомин про героїчні бої з поляками, на лініях фронту козацькі осередки та конгрес інтелігенції вже встановили сім пам'ятних хрестів, а зараз готують до друку книжку про колишніх і теперішніх вінницьких козаків. Чільне місце у ній відведене Івану Богуну.
    Довідка:
    Іван Богун (?-1664) – український козацький полководець, вінницький (кальницький) полковник, активний учасник Хмельниччини. Відзначився у багатьох боях, зокрема, у Берестецькій битві 1651 року. Учасник повстання 1659 року проти Івана Виговського, учасник походу Павла Тетері й польських військ на Лівобережну Україну. Під час облоги Глухова звинувачений у зносинах з оборонцями міста і розстріляний поляками.

    * * * * *

    В ОДЕСІ ВІДКРИТО МЕМОРІАЛЬНУ ДОШКУ НА ЧЕСТЬ АРТИСТА БОРИСА ЗАЙЦЕВА
    Одеса. 8 грудня.
    В Одесі відкрито меморіальну дошку на будинку, де мешкав народний артист України Борис Зайцев.
    Заступник голови Одеської облдержадміністрації Юрій Петренко на відкритті дошки зазначив, що життя Бориса Зайцева символізує життя цілого покоління і приклад для тих, хто опинився у важкій ситуації.
    Соліст Одеської державної філармонії Борис Зайцев пішов на фронт добровольцем у 16 років. Пройшовши усю війну від Москви до Кенігсбергу, він одержав важке поранення, в результаті якого втратив ноги і зір. Приїхавши лікуватися до Одеського інституту ім. Філатова, він вступає, а потім і успішно закінчує Одеську консерваторію. Зір майбутньому артистові вдалося відновити лише на 10% і на одному оці.
    За свою концертну діяльність Борис Зайцев підготував 20 сольних програм, дав понад 3 тис. концертів. До останнього дня свого життя він залишався на сцені. З його піснями - а це романси, народні і класичні пісні, а також пісні про війну - записано 8 грамплатівок. У 2000 році Борис Зайцев пішов з життя у віці 75 років.

    * * * * *

    НА ПРИКАРПАТТІ ПРОЙШЛА КОНФЕРЕНЦІЯ „КВІТИ-2003”
    Івано-Франківськ. 8 грудня.
    У м. Яремче (Івано-Франківська область) пройшла Міжнародна конференція “Квіти-2003”. В Україні подібний захід відбувається вперше.
    Ініціаторами проведення конференції на Івано-Франківщині виступило керівництво ВАТ “Івано-Франківськторф”, яке є найбільшим постачальником ґрунтів в Україні, а також експортує ґрунти за кордон. Серед організаторів також “Союз квіткарів України” та “Союз квіткарів та садівників Польщі”.
    Участь в конференції взяли понад 200 учасників з України, Росії, Польщі, Угорщини, Болгарії, Сербії та Чорногорії.
    Під час конференції її учасники обмінялись досвідом щодо вирощування квітів, боротьби із шкідниками, використання посадкового матеріалу, якісних ґрунтів та застосування нових технологій при вирощуванні квітів.
    За словами президента “Союзу квіткарів України” Ірини Слободянюк, українським виробникам квітів сьогодні вкрай необхідна інформація щодо європейського досвіду застосування сучасних технологій, адже квіткове виробництво в Україні сьогодні є більш затратним, а, отже, й дорожчим.
    Робота конференції складалась із лекційних занять, секційних, а також із засідань круглих столів. Лектори з Голандії розповідали присутнім про особливості вирощування тих квітів, які Україна з часом могла б експортувати. Ірина Слободянюк каже, що екзотичні квіти в будь-якому випадку експортуються з інших країн, зокрема, африканських та південноамериканських, проте такі квітки, як троянди, гвоздики, гербери Україна цілком може експортувати. Однак для цього потрібно нарощувати обсяги виробництва. Віце-президент “Союзу квітникарів та садівників Польщі” Станіслав Карський також зазначив, що на сьогодні і Польщі, і Україні набагато вигідніше не купувати готові квіти, а привозити посадковий матеріал і розвивати виробництво.
    Крім інших питань, під час конференції піднімалося питання озеленення міст. За словами іноземців, в Україні ландшафтний дизайн розвинутий недостатньо, тому міста виглядають не надто привабливо. “Спілка квіткарів України” запропонувала запровадити в Україні конкурс на кращий балкон та кращу вулицю, що мало б сприяти озелененню міст та сіл.

    * * * * *

    НА ПРИКАРПАТТІ ТРИВАЄ КОНФЕРЕНЦІЯ, ПРИСВЯЧЕНА РОБОТІ СІЛЬСЬКОГОСПОДАРСЬКИХ ДОРАДЧИХ СЛУЖБ
    Івано-Франківськ. 8 грудня.
    У м. Яремче (Івано-Франківська область) триває міжнародна конференція “Проблеми і перспективи сільськогосподарського дорадництва в Україні”. Конференція проходить у рамках розширеного засідання ради Національної асоціації сільськогосподарських дорадчих служб України за сприяння Федерального міністерства захисту прав споживачів, продовольства та сільського господарства ФРН і підтримки Німецько-українського проекту з розвитку сільського господарства та інвестицій.
    У роботі конференції беруть участь керівники сільськогосподарських дорадчих служб, представники всеукраїнських громадських організацій аграрного сектора, НАН України, Національного аграрного університету тощо. Запрошені також народні депутати України, спеціалісти Кабміну та Адміністрації президента України.
    Метою проведення заходу є обмін досвідом між керівниками сільськогосподарських служб щодо найкращого надання послуг своїм клієнтам. Так, Київська обласна аграрна дорадча служба розповідала про створення комунальних підприємств, обслуговуючих кооперативів та кредитних спілок у сільській місцевості, залучення з цією метою майнових паїв сільських жителів, а також про участь у реалізації Державної програми ідентифікації тварин. Луганська дорадча служба поділилась досвідом надання послуг щодо налагодження виробництва сертифікованої екологічно чистої продукції.
    У програмі конференції передбачені презентації нового Німецько-українського проекту зі створення сільськогосподарської дорадчої служби у Полтавській області та навчального посібника “Основи сільськогосподарського дорадництва в Україні”. Також буде обговорено досвід і перспективи співробітництва проектів міжнародної технічної допомоги при створенні і становленні сільськогосподарських дорадчих служб в Україні. У рамках конференції заплановано засідання Ради Національної асоціації сільськогосподарських дорадчих служб України.
    Учасники конференції матимуть змогу ознайомитись із розвитком сільського зеленого туризму на Івано-Франківщині.

    * * * * *

    СУДНО „СВАРОГ”, ЩО СТАЛО КОПІЄЮ СТАРО-СЛОВ’ЯНСЬКОГО СУДНА, УСПІШНО ВИТРИМАЛО ПЕРШУ ЕКСПЕДИЦІЮ
    Чернігів. 8 грудня.
    Підбито підсумки науково-дослідницької експедиції “Великий шовковий шлях”, яку цього літа здійснили українські вчені на “Сварозі” - точній копії старослов’янського дванадцятивесельного дерев’яного судна.
    За словами директора Міжгалузевої лабораторії історичних досліджень НАН України і капітана експериментального судна “Сварог” Сергія Воронова, експеримент визнано вдалим, експедиція пройшла успішно і цього тижня затверджено програму наступного року.
    Сергій Воронов зазначив, що зараз розглядається проект будівництва нового двощоглового брига “Рюрик” – точної діючої копії середньовічного плавзасобу. Будуватиметься він також чернігівськими суднобудівельниками, а базуватиметься в Києві. Використовуватиметься “Рюрик” Державною туристичною адміністрацією для здійснення рейсів “Київ – Чернігів” та “Київ – Канев”.
    Щодо подальшої долі “Сварога”, то його чекають нові випробування на так званому “Бурштиновому шляху”. У липні 2004 року він вирушить у подорож, кінцевим пунктом якої стане м. Клайпеда (Литва). Після цього українські науковці планують здійснити на “Сварозі” класичний перехід Волгою “З варяг – у греки”.
    „Сварог” (по імені бога небесного вогню у слов’янській міфології) збудоване у Чернігові за типом скандинавського драккара X ст. Судно має 12 м у довжину, 3,20 м у ширину. Завдяки низькій осадці судно може проходити по найменш мілких річках.
    Експедиція пройшла водну частину «Великого шовкового шляху» - від Азовського моря до степів Калмикії (понад 1500 км). Мореплавці намагались максимально наблизити умови плавання до середньовічних: готували спійману рибу на вогнищі, ночували на борту судна.

    * * * * *

    У ВІННИЦІ РОЗПОЧАВ РОБОТУ ФОНД, ЩО ДОПОМАГАТИМЕ КОЛИШНІМ В’ЯЗНЯМ
    Вінниця. 8 грудня.
    У Вінниці створено благодійний фонд „Свобода”, що допомагатиме людям, які звільняються з місць позбавлення волі.
    Ініціатором створення фонду виступив колишній начальник департаменту виконання покарань у Вінницькій області Анатолій Банюк. Окрім психологічної допомоги, колишнім в’язням, які прийдуть до офісу фонду, надаватимуть одяг, а також сприятимуть у пошуках роботи.
    Організатори фонду також ставлять за мету відновити діяльність підприємств, що працювали у системі виконання покарань. Якщо в’язнів вдасться забезпечити роботою, то вони не лише зароблятимуть гроші на своє утримання у місцях позбавлення волі, але й зможуть на певний час забезпечити своє існування після звільнення.

    * * * * *

    НА ЗАКАРПАТТІ БУДЕ СТВОРЕНО ЦЕНТР БОРОТЬБИ ЗІ СНІДОМ
    Ужгород. 8 грудня.
    В Ужгороді тривають роботи із створення Центру профілактики та боротьби зі СНІДом.
    Будівництво центру розпочато взимку 2003 року. Для створення центру з обласного бюджету виділено 1 млн. грн., з яких уже освоєно 700 тис. грн.
    У центрі діятиме обласний інформаційно-ресурсний центр, амбулаторно-поліклінічне відділення, лабораторія. Крім того, працюватиме кабінет довіри і телефон довіри, завдяки яким усі бажаючі зможуть отримати необхідну психологічну і соціальну допомогу. Планується, що усі роботи із відкриття центру буде завершено до кінця цього року.
    Сьогодні в Закарпатській області зареєстровано 7 осіб, хворих на СНІД, та понад 90 ВІЛ-інфікованих.

    * * * * *

    У ЛЬВОВІ ТРИВАЄ РЕАЛІЗАЦІЯ ПРОГРАМИ ІЗ ЗАПОБІГАННЯ СОЦІАЛЬНОМУ СИРІТСТВУ
    Львів. 8 грудня.
    У Львові розпочався всеукраїнський навчальний семінар „Соціальна робота щодо запобігання передачі дітей з пологових будинків до інтернатних закладів”.
    Семінар проводиться у рамках проекту „Підтримка матері і дитини”, який реалізовує Львівський обласний центр соціальних служб для молоді Львівської облдержадміністрації спільно з благодійним дитячим фондом „Every child”.
    Директор Львівського обласного центру соціальних служб для молоді Львівської облдержадміністрації Андрій Кардинал повідомив, що очолюване ним управління працює над цим проектом з 2000 року. Мета проекту - запобігання соціальному сирітству та надання соціальної підтримки матерям неповнолітніх дітей.
    Андрій Кардинал зазначив, що для реалізації цього проекту створено спеціалізовані служби „Родинний дім”. У рамках цього проекту вже напрацьовано певний досвід. З породіллями, які хочуть залишити дитину у пологовому будинку, працюють психологи, вони розмовляють з матерями про різноманітні проблеми, які можуть зацікавити жінку, намагаються переконати її у тому, що вона не повинна залишати дитину, переконують забрати дитину додому. Фахівці здійснюють супровід таких матерів протягом тривалого часу, продовжують з ними працювати. Андрій Кардинал відзначив, що окрім психологів з такими матерями працюють фахівці медичної і соціальної сфер, пропагують серед таких матерів здоровий спосіб життя.
    У рамках цього проекту також проводяться соціально-реабілітаційні заходи для жінок, які зазнали фізичного насильства.



    * * * * * * * * * * * * * * * * * *

    More BRAMA Press Releases -- Click Here
    Comments and observations about this article and other news
    may be posted to the BRAMA News & Politics Comment Board

     

    Ukraine video timeline: a year of protests and violence. Daily Telegraph 2/21/2015


    Nadiya Savchenko's speech in Basmanny Court, Moscow, 10.02.2015 (Voices of Ukraine)


    Joe Biden: Don’t tell us. Show us, President Putin. 2/7/2015 Munich Security Conference


    Speech by President of Ukraine at the Munich Security conference Feb 7 2015


    #FreeSavchenko video by Adriana Luhovy [Twitter storm Jan 26 2015]


    FREE NADIYA SAVCHENKO

    FREE NADIYA SAVCHENKO
    Twitter storm day Jan 26 2015


    Live map of Ukraine

    Ukraine Today TV LIVE on Youtube


    Live map of Ukraine

    Live map of Ukraine


    Timothy Snyder: Ukrainian History, European Future. Timothy D. Snyder is a well-known historian and professor of history at Yale University. Speaking at the National University 'Kyiv-Mohyla Academy' on May 15, 2014 on deep connection and strong bonds between Ukrainian and European history.


    Громадське радіо

    Громадське радіо


    Громадське телебачення

    Громадське телебачення


    Facebook Євромайдан

    Facebook Євромайдан


    Happy Kyiv (inspired by Pharrell Williams 'Happy')


    Inauguration of Ukraine's President Petro Poroshenko, June 7, 2014


    The Kyiv Post

    День The Day Newspaper

    Експрес онлайн -- Львів

    Voice of America/Голос Америки

    Mirror Weekly/Дзеркало Тижня

    TVi

    Tochka.net

    Zaxid.net

    Yahoo!
    Foto I |  Foto II |  Slideshow

    World Issues
    Google
     ·  Afghanistan
     ·  Iran
     ·  Iraq
    Yahoo
     ·  Afghanistan
     ·  Iran
     ·  Iraq

    Climate Effects
    Google
     ·  Global Warming
     ·  Hurricanes
     ·  Earthquake
     ·  Bird Flu
    Yahoo
     ·  Climate Change
     ·  Hurricanes
     ·  Earthquake
     ·  Bird Flu

    Nasha knopka Наша кнопка

    SLIDESHOWS
    Yushchenko 2009 (NYC)
    Yushchenko 2008 (NYC)
    Genocide (NYC)
    Rushnyk (NYC)
    more ...

    AUDIO and VIDEO
    Video: OC Yushchenko speech
    Video: Orange Circle Yushchenko
    Video: Heritage Days
    more ...


    Calendar
    [an error occurred while processing this directive]
    more ... ]  


    ** Special: [Ukrainian Holidays and Traditions] [SHOP UKRAINIAN] [POLITICS]

    BRAMA Home -- BRAMA in Ukrainian -- Calendar -- UkraiNEWStand -- Community Press -- Search BRAMA -- Arts/Culture -- Business -- CLASSIFIEDS -- Compute/Software -- Social Issues -- Education -- Fun -- Law -- e-LISTS&BB's -- Nova Khvylia (New Wave) -- SPORTS -- Travel -- Ukraine -- Government -- Diaspora Directory -- Suggest a Link -- Report a dead link -- About BRAMA - WebHosting - Domains - Advertising -- What's New? -- GOOGLE-- Yahoo!
    Copyright © 1997-2011 BRAMA, Inc.tm, Inc. All Rights Reserved.