News from and about Ukraine & Ukrainians: Ukrainian Community Press Releases
BRAMA
  UKRAINEWSTAND
Home - NEWS - Weather - Biz - Sports - Press - Calendar - Classifieds

  УКРАІНОВИНИ
Home - НОВИНИ - Погода - Ділове - Спорт - Прес - Календар - Оголошення



getLinks(); ?>

UkraiNEWStand BRAMA Press News UKR News ENG News RUS News GOV'T TV/Radio Journals Newsletters World Kiosks
Wed, May 08, 17:44 EDT
Main
  • BRAMA Press
  • Submit press releases here

  • BRAMA Home
  • BRAMA's UkraiNewstand

  • Search

  • full search
  • NEWS
     ·  Regional-National-Int'l
     ·  Politics/Elections
     ·  Business
     ·  Diaspora/Community
     ·  Issues/Health
     ·  Education
     ·  Arts/Culture
     ·  Religion
     ·  Sports
     ·  Travel
     ·  BRAMA Press
    Forums
  • News & Politics BB (Chat)
  • Nova Khvylia BB
  • Traditions BB
  • Travel BB
  • Business Connections BB
  • E-mail Lists

  • Features
     ·  Politics/Elections
     ·  History of Ukraine
     ·  Ukrainian Traditions
     ·  Ukrainian Shops

    [BRAMA Client Websites]
    places to visit

    Survey
    What will L.Kuchma's fate be under the Yushchenko presidency?
    Same as Ceausescu
    Exile in Russia or elsewhere
    Prosecution and jail in Ukraine
    Immunity from prosecution in Ukraine
    Pardoned by Yushchenko
    Other
  • [Results & comment board] ...
  • Horoscope
    Horoscope (Ukr1251 only):


    DISCLAIMER:The contents of press releases on this website represent solely the positions of their respective authors and organizations. BRAMA neither endorses nor disapproves of the views expressed therein. BRAMA retains all final rights as to what may or may not appear on these pages.


    [ TOP]

    BRAMA News and Community Press

    BRAMA, Nov 24, 2003, 9:00 am ET

    Press Release
     
     
     
     

    Новини з України

    24.11.03 № 234
    АДМІНІСТРАЦІЯ ПРЕЗИДЕНТА УКРАЇНИ
    ГОЛОВНЕ УПРАВЛІННЯ ІНФОРМАЦІЙНОЇ ПОЛІТИКИ


    ЗАЯВА ГОЛОВИ РАДИ ГЛАВ ДЕРЖАВ СНД, ПРЕЗИДЕНТА УКРАЇНИ Л.Д.КУЧМИ У ЗВ'ЯЗКУ З ОСТАННІМИ ПОДІЯМИ У ГРУЗІЇ
    КИЇВ, 22 листопада.
    Розвиток ситуації у Грузії викликає крайнє занепокоєння в країнах СНД. Згідно з інформаційними повідомленнями, які надходять із Грузії, ряд грузинських політичних сил готові піти на захоплення влади в країні неконституційним шляхом.Такий шлях є категорично неприйнятним для всіх демократичних держав.Країни СНД закликають усі політичні сили Грузії, зацікавлені в незалежності та територіальній цілісності держави, повернути процес до конституційного демократичного русла і готові надати Грузії все необхідне сприяння для досягнення цієї мети.За погодженням із країнами-учасницями СНД, міністр закордонних справ РФ І.С. Іванов вилетів у Тбілісі для проведення консультацій з усіма політичними силами Грузії.Ми віримо в мудрість грузинського народу і сподіваємося, що мир і конституційний порядок будуть відновлені в Грузії.

    * * * * *

    ПРЕМ`ЄР-МІНІСТР ВІКТОР ЯНУКОВИЧ АНАЛІЗУЄ РІЧНУ РОБОТУ НИНІШНЬОГО СКЛАДУ УРЯДУКИЇВ,
    22 листопада.

    Заходи щодо збільшення пенсій та зарплат і зниження податкового тиску мають значно покращити становище громадян України вже на початку 2004 року. Таку думку висловив, коментуючи результати річної роботи уряду, Прем'єр-міністр України Віктор Янукович. При цьому він не почав давати категоричних негативних або позитивних оцінок цій роботі. "Щоб давати повну оцінку, треба спочатку проаналізувати, що уряд отримав на початку своєї роботи, і що ми маємо сьогодні" , - підкреслив глава українського уряду.За словами Віктора Януковича, від попередніх урядів нинішній його склад отримав деякі складні, і болючі питання. Наразі йдеться про розбалансований бюджет, запровадження санкцій FАТF, кризову ситуацію в аграрному секторі та великий зовнішній борг, пік по платежам якого припадав на 2003 рік. При цьому Віктор Янукович із задоволенням відзначив, що сьогодні уряду вдалося збалансувати бюджет, який уперше за останні роки виконується на 100 відсотків. Також уряду разом з Президентом і Верховною Радою вдалося домогтися скасування санкцій FАТF, а також за рахунок бюджетних коштів погасити поточні зовнішні боргові зобов'язання.Віктор Янукович підкреслив значне покращення кредитного рейтингу України, який виріс за рік на три пункти і перейшов із "негативного" до оцінки "стабільний". Це висока довіра з боку міжнародних фінансових органів до України, ці оцінки підкреслюють стабільний розвиток української економіки, сказав він.За словами Віктора Януковича, нинішній уряд має по багатьох секторах, окрім аграрного, підвищення показників порівняно з минулими роками. При цьому, за словами Віктора Януковича зростання ВВП в 2003 році прогнозується на рівні 8 відсотків. Також Віктор Янукович підкреслив, що в своїй роботі уряд відзначав і недоліки, і прорахунки, але головним є те, що "ми про це не замовчували, а працювали прозоро і відкрито". Коментуючи питання щодо можливості коригування обраного з перших днів роботи курсу, Віктор Янукович зазначив, що коли здійснюється рух, треба постійно звіряти курс. "Я це робив протягом року і вважаю, що постійно так треба робити", - зазначив він. За твердженням Віктора Януковича, нинішній уряд "обрав соціальні пріоритети, і над цими питаннями ми будемо працювати, вдосконалювати ці напрямки". Серед невдач у роботі Віктор Янукович назвав ситуацію з комунальним господарством та його реформуванням. "Мені постійно буває соромно, коли відвідую міста і бачу, що комунальне господарство в складному становищі чи занепаді" , - підкреслив він. Тому, на думку Віктора Януковича, треба проводити реформу. І вона буде розпочата українським урядом уже в 2004 році. Також складним питанням Віктор Янукович назвав потребу підвищення заробітних плат і рівня життя населення України.

    * * * * *

    УКРАЇНА ВШАНОВУЄ ПАМ`ЯТЬ ЖЕРТВ ГОЛОДОМОРУ І ПОЛІТИЧНИХ РЕПРЕСІЙКИЇВ,
    22 листопада.

    На початку 30-х років минулого століття в Україні почався голод, жертвами якого стали мільйони наших співвітчизників. Голодомор супроводжувався політичними репресіями, які відібрали життя ще кількох мільйонів українців. Голодні лихоліття й часи масових репресій назавжди залишилися глибокою духовною раною українського народу. Надто багато безіменних могил дістала Україна у спадок від тоталітарної імперії, аби прийдешні покоління могли спокійно згадувати свою історичну минувшину.У День пам'яті жертв голодомору і політичних репресій, на Михайлівську площу столиці прийшли Голова Верховної Ради України Володимир Литвин, Прем'єр-міністр Віктор Янукович, голова Київської міської держадміністрації Олександр Омельченко, народні депутати України, члени уряду та представники громадськості.Керівники держави поклали квіти й вінки до пам'ятного знака співвітчизникам, які загинули у 1932-1933 роках від голоду і в результаті політичних переслідувань. Присутні схилили голови, вшановуючи їх пам'ять.У Національній опері України пройшов Вечір пам'яті, приурочений до 70-річчя голодомору в Україні. У залі зібралися працівники Адміністрації Президента України, уряду, народні депутати України, представники громадськості. Було оголошено Звернення Президента України до учасників вечора й громадян України. Відбувся концерт-реквієм.

    * * * * *

    ЗВЕРНЕННЯ ПРЕЗИДЕНТА УКРАЇНИ ЛЕОНІДА КУЧМИ ДО УЧАСНИКІВ ВЕЧОРА ПАМ'ЯТІ, ПРИУРОЧЕНОГО ДО 70-РІЧЧЯ ГОЛОДОМОРУ В УКРАЇНІ 1932-1933 РОКІВ, ТА ГРОМАДЯН УКРАЇНИ

    Шановні учасники Вечора пам'яті! Дорогі співвітчизники!

    Сім десятиліть минуло відтоді, як Україну спіткала трагедія планетарного масштабу, спричинена тоталітарним режимом, - Голодомор 1932-1933 років.У період між світовими війнами Україна пережила ще одну війну, спрямовану проти мирного українського села - цієї серцевини великої нації у центрі Європи й цитаделі незнищенного духу нашого народу. На голодну смерть були приречені господарі найбагатших на планеті чорноземів. Вирок їм був винесений тільки за те, що вони любили землю своїх предків і прийшли у світ, як і їхні пращури, із предвічних часів легендарного Трипілля, аби ростити на ній хліб насущний.Роки, що відділяють нас від українського холокосту, не вивітрили з пам'яті народної жаху пережитого. Лихоліття 33-го і досі болять невигойною раною в душі кожного українця, бо не було селянської родини в тодішній Україні, яку б обійшла ця біда. Коли голодна смерть забирала дітей у їхніх матерів. Коли вимирали цілі села, і нікому було хоронити мертвих - бо не залишалося живих. Коли мільйони знецінених людських життів приносилися в жертву "світлому майбутньому".Великий голод став апогеєм масових репресій в Україні, мав усі ознаки національної катастрофи. Його демографічні, соціально-економічні, історико-культурні, психологічні наслідки наш народ відчуває і досі.Ми стверджуємо - і з нами солідарний світ, - що це була катастрофа планетарного масштабу.Відзначаючи сімдесяту річницю трагедії українського народу, ми віддаємо данину пам'яті мільйонам синів і дочок інших народів, загиблих у ті роки від штучного голоду, спланованого і реалізованого злочинним сталінським режимом.Правда про ті події стала набутком світової спільноти тільки в роки незалежності України. Фактично Голодомор сьогодні визнаний трагедією всього людства. Правдиві слова про ці жнива скорботи на тлі буремного двадцятого століття прозвучали і з високої трибуни Організації Об'єднаних Націй. Близько тридцяти держав світу прийняли з цього приводу спільну заяву, виявивши солідарність із нашим народом та розуміння причин і наслідків цієї катастрофи.Перед світлою пам'яттю мільйонів жертв, чий стогін і досі відлунює українська земля, ми зобов'язані й надалі доносити до міжнародної спільноти цю гірку правду про безпрецедентний у світовій історії Голодомор, аби співтовариство вільних націй дало належну оцінку трагедії, замислам та злодіянням тих, хто її спланував і організував.Це потрібно заради торжества Справедливості, заради нас - близьких та родичів тих, котрі відійшли у Вічність, - заради недопущення тоталітаризму та перестороги всім, хто зневажає Людину, її Життя та Гідність.Мільйони невинно убієнних волають до нас, нагадуючи про цінність нашої Свободи та Незалежності, про те, що тільки українська державність може гарантувати вільний розвиток українського народу.У цю скорботну мить закликаю вас, учасників Вечора пам'яті, всіх громадян України вшанувати пам'ять тих, у кого було забрано право жити -голодом, колективізацією, сталінськими катівнями, розстрілами.Нехай пам'ятником для них буде вибудована нами - їхніми нащадками - вільна, незалежна і могутня Українська держава.

    * * * * *

    ВІДНОВЛЕННЯ ІСТОРИЧНОЇ ПРАВДИ І СПРАВЕДЛИВОСТІ ПРАГНЕ УКРАЇНА, ПРОВОДЯЧИ ЗАХОДИ НА ВІДЗНАЧЕННЯ 70-Х РОКОВИН ГОЛОДОМОРУКИЇВ,
    22 листопада.

    Україна одержала широку міжнародну підтримку і розуміння у зв'язку з трагічною сторінкою в її історії - Голодомором 1932-1933 років. Про це міністр закордонних справ України Костянтин Грищенко заявив  у День пам'яті жертв Голодомору.За словами глави українського зовнішньополітичного відомства, - "Україні не лише вдалося привернути увагу міжнародного співтовариства до трагічних подій 1932-33 рр., але й домогтися засудження злочину тоталітарного сталінського режиму проти українського народу".
    Костянтин Грищенко нагадав, що солідарність з Україною продемонстрували ряд парламентів світу, що, у свою чергу, знайшло відображення в резолюціях та деклараціях стосовно Голодомору, ухвалених, зокрема, Сенатом Канади, Палатою Представників Конгресу США, Конгресом Аргентини, Сенатом Австралії. Значна увага була приділена темі Голодомору і в Організації Об'єднаних Націй, в рамках якої було прийнято Спільну заяву делегацій України, Сполучених Штатів, Канади, Російської Федерації та інших країн-членів ООН як офіційного документа 58-ї сесії Генеральної Асамблеї ООН. "Проводячи заходи на відзначення 70-х роковин Голодомору, Україна не прагнула реваншизму, а в першу чергу - відновлення історичної правди й справедливості", - наголосив міністр закордонних справ України. Він висловив вдячність усім зарубіжним державам за розуміння й підтримку. На Михайлівській площі в Києві Костянтин Грищенко поклав квіти до Пам'ятника жертв Голодомору.

    * * * * *

    ДНІ ПАМ'ЯТІ ЖЕРТВ ГОЛОДОМОРУ В УКРАЇНІ 1932-33 РОКІВ ПРОХОДЯТЬ У ПАРИЖІКИЇВ,
    23 листопада.

    У столиці Франції розпочалися Дні пам'яті жертв Голодомору 1932-33 років в Україні. Делегація України на чолі з віце-прем'єр-міністром України Дмитром Табачником узяла участь у міжнародній науковій конференції, ініційованій у Сорбонському університеті Посольством України, українською громадою Франції.Відомі вчені, політики, правознавці зі США, Канади, ФРН, Франції та України у своїх доповідях наголошували на тому, що трагедія 70-літньої давності має нагадувати нинішньому та прийдешнім поколінням про те, яку загрозу людству може принести будь-яка форма тоталітаризму. Оплесками конференції була сприйнята інформація віце-прем'єр-міністра про заходи, що здійснюються владою та громадськістю в Україні щодо вшанування пам'яті жертв сталінського злочину.У рамках свого візиту до Франції віце-прем'єр-міністр Дмитро Табачник провів зустріч із Генеральним директором ЮНЕСКО Коїтіро Мацуурою. Під час розмови, що відбулася, обговорювалися проблеми охорони пам'яток культурної спадщини, захисту довкілля. Дмитро Табачник виступив з ініціативами щодо створення єдиного європейського культурного простору та проведення під егідою ЮНЕСКО Міжнародного року підтримки творчості молодих митців, а також поінформував, що наступного року в Україні, в дитячому центрі Артек, відбудеться міжнародний фестиваль дитячої творчості.Під час зустрічі з відомим кутюр'є і театральним митцем П'єром Карденом досягнуто домовленості щодо проведення гастролів його знаменитого театру в Україні та української театральної трупи в Парижі.

    * * * * *

    УКРАЇНА ТА ЄВРОПА ПРАЦЮЮТЬ НАД ОБ'ЄДНАННЯМ ЕНЕРГОСИСТЕМКИЇВ,
    22 листопада.

    Міністерство палива та енергетики України та Об'єднання з координації та передачі електроенергії (UСТЕ) розпочинають підготовку об'єднаної енергетичної системи України до синхронної роботи з європейською енергосистемою UСТЕ. Про це домовлено за підсумками візиту до України 18-19 листопада делегації UСТЕ на чолі з генеральним секретарем Об'єднання М.Біалом. Візит відбувся на запрошення міністра палива та енергетики України Сергія Єрмілова.За словами Сергія Єрмілова, мета проекту полягає в якнайшвидшому об'єднанні енергосистем України та Європи з одночасним реформуванням вітчизняної енергосистеми до норм та стандартів європейських країн.У ході переговорів керівництво UСТЕ висловило задоволення результатами пілотного проекту з інтеграції південно-західної частини енергосистеми України, так званого "острова Бурштинської електростанції", в енергосистеми UСТЕ. Українську сторону було поінформовано про рішення UСТЕ надати постійний дозвіл на синхронну роботу південно-західної частини енергосистеми України з енергосистемою Європи.Сторони зазначили, що на глобальне дослідження проекту по приєднанню всієї енергосистеми країн СНД до європейської та складання взаємопогодженого каталогу вимог необхідно не менше трьох років, після чого можливо буде визначити обсяги фінансування та терміни.

    * * * * *

    ЛЬВІВСЬКІ ФАХІВЦІ ОСВОЮЮТЬ АМЕРИКАНСЬКИЙ РИНОК ПРИЛАДІВ РАДІАЦІЙНОГО КОНТРОЛЮЛЬВІВ,
    22 листопада.

    Американський ринок високотехнологічних приладів радіаційного контролю успішно опановують фахівці львівської компанії "Спаринг-Віст Центр", їх новітні вироби отримали високу оцінку на проведеній у Філадельфії міжнародній виставці-конференції "Співробітництво заради процвітання та безпеки: інноваційні технології з Росії, України та Казахстану", організованій управлінням з питань Національної ядерної безпеки Міністерства енергетики США. Участь в експозиції взяло 20 вітчизняних науково-дослідних інститутів та підприємств, відібраних на конкурсній основі. За словами американського партнера Пола Флінта, прилади радіаційного контролю торговельної марки "Екотест" українського виробництва є високоякісним та конкурентоспроможним продуктом, що має всі підстави зайняти сегмент американського ринку портативних дозиметричних приладів широкого застосування.Протягом останніх десяти років компанія "Спаринг-Віст Центр" розробила ряд моделей та модифікацій приладів радіаційного контролю, які використовуються у галузях екології, енергетики, санітарної медицини, пожежної безпеки, промисловості тощо.

    Дозиметр-радіометр "Пошук" призначений для вимірів потужності еквівалентної дози гамма- та рентгенівського випромінювання, а також поверхневої щільності потоку бета-частинок. Цей прилад забезпечує можливість запису в енергозалежну пам'ять із передачею в ПК понад 4 000 результатів вимірювань. Дозиметри-радіометри гамма-бета-випромінювань "Селвіс" та "Стора-Т" окрім показників, властивих для пошуку, фіксують також нагромадження еквівалентної дози. Особливістю приладу "Стора-ТУ" є наявність п'яти незалежних вимірювальних каналів із почерговим виведенням інформації на один рідкокристалічний дисплей. Утім, чи не найменшим за габаритами у цьому сімействі дозиметрів-радіометрів є "Терра" - розміром із мобільний телефон. Малюк має звукову сигналізацію кожного зареєстрованого гамма-кванта чи бета-частинки, а також двотональну звукову сигналізацію перевищення запрограмованих порогових рівнів.Усі вони виготовляються львівськими фахівцями за новітніми технологіями, в яких застосовані газорозрядні, напівпровідникові та синтиляційні типи детекторів іонізуючих випромінень. Приладами радіаційної розвідки, зокрема, озброєний 19-й окремий батальйон РХБ захисту Збройних Сил України, що виконує миротворчу місію в Іраку. Усі розробки "Спаринг-Віст Центр" пройшли сертифікацію Держстандарту й внесені до Держреєстру засобів вимірювальної техніки України.

    * * * * *

    УКРАЇНА Й РОСІЯ МАЮТЬ НАМІР СТВОРИТИ СПІЛЬНИЙ ПОСТІЙНО ДІЮЧИЙ "КРУГЛИЙ СТІЛ" ІНТЕЛІГЕНЦІЇ ДВОХ КРАЇНМОСКВА,
    22 листопада.

    Тема взаємного "інформаційного голоду", який відчувають громадяни двох братських країн, стала головною на переговорах у Державній Думі РФ, яку відвідала українська делегація на чолі з головою Комітету з питань культури і духовності Верховної Ради України Лесем Танюком. "Цю ж проблему було обговорено і в розмові з міністром культури Російської Федерації Михайлом Швидким. Оскільки часто те, що видається в Росії про Україну і навпаки, не відповідає дійсності і сьогоднішнім реаліям," - заявив Лесь Танюк.Він повідомив, що сторони домовилися про створення спільного постійно діючого "круглого столу" російської та української інтелігенції. Вони також узгодили спільний українсько-російський проект із реалізації регіональних культурних програм. Один із них, зокрема, буде реалізований в Івано-Франківську.За словами Леся Танюка, в Росії існує ряд культурних програм, які можна було б запозичити Україні. Наприклад, завдяки спеціальному конкурсу російські міста можуть претендувати на звання "регіональної столиці культури", і для їхнього подальшого розвитку у цьому напрямку централізовано виділяються федеральні й місцеві кошти. В Україні, відзначив Лесь Танюк, також накопичено багатий позитивний досвід у сфері культури, який може бути корисний російським колегам.Разом з тим, сказав глава парламентського комітету, і в Україні, і в Росії вважають недостатньою нормативно-правову базу у сфері інтелектуальної взаємодії. Відвідавши Москву, українські парламентарії взяли на озброєння кілька російських законів. У свою чергу, росіяни зацікавилися законом про театр, який прийнято у Києві. Ми можемо бути корисними одне одному, підкреслив голова профільного комітету Верховної Ради.На зустрічах у російській столиці, повідомив він, обговорювалися проблеми перетворення Українського культурного центру в Москві на культурно-інформаційний. А в розмові з послом України в РФ Миколою Білоблоцьким ішлося про необхідність видавати в Росії українську державну газету. Не нормально, коли в Україні видаються великими тиражами відразу кілька російських газет, і немає можливості видавати в Росії українські, вважає Лесь Танюк. Він запевнив, що підійматиме у Верховній Раді та інших структурах питання про виділення у держбюджеті 2004 року коштів на ці цілі. Держава має піклуватися про свій імідж за кордоном, підкреслив голова парламентського комітету Лесь Танюк.

    * * * * *

    ПІДВИЩИТИ АВТОРИТЕТ ТА ВАГУ УКРАЇНИ НА СВІТОВІЙ АРЕНІ МОЖНА ЛИШЕ ЧЕРЕЗ НАРОЩУВАННЯ ЇЇ ЕКОНОМІЧНОЇ МОГУТНОСТІ ТА ПРИСУТНОСТІ В ОСНОВНИХ МІЖНАРОДНИХ ЕКОНОМІЧНИХ ТА ПОЛІТИЧНИХ СТРУКТУРАХ, ВВАЖАЮТЬ У МІНЕКОНОМІКИКИЇВ,
    23 листопада.

    Лише через нарощування економічної могутності та більш активну присутність України в основних міжнародних економічних та політичних структурах можливо підвищити авторитет та вагу нашої держави на світовій арені та забезпечити реалізацію цілей зовнішньоекономічної політики в цілому. Про це заявив директор департаменту міжнародного торгово-економічного співробітництва Міністерства економіки та з питань європейської інтеграції України Ярослав Войтко, виступаючи на щорічній зустрічі з представниками посольств і торгових представництв іноземних держав, акредитованих в Україні.Ярослав Войтко, зупинившись на основних напрямах зовнішньоекономічної політики України, сказав, що головними з них залишаються інтеграція нашої держави до СОТ та ЄС. Вступ України до СОТ - обов'язкова умова подальшого зростання обсягів інвестицій та активізації зовнішньоекономічної діяльності. І сьогодні ми "впритул" наблизились до цієї мети, - зазначив він. Станом на листопад поточного року Україною підписано 15 двосторонніх протоколів з доступу до ринку товарів та послуг, завершується переговорний процес з іншими членами робочої групи з питань вступу України до СОТ. Наступного року ми наблизимося до реального членства в цій організації, підкреслив Ярослав Войтко.Директор департаменту міжнародного торгово-економічного співробітництва

    Мінекономіки також висловив припущення, що внаслідок розширення ЄС експортно-імпортні операції України з країнами ЄС навіть зростуть. Можливо, що ринок Євросоюзу стане для України головним, витіснивши ринок СНД на друге місце, сказав він. За його даними, за 9 місяців поточного року товарообіг України з усіма країнами європейського регіону, до якого входять Європейський Союз, Зона вільної торгівлі в Центральній Європі, Європейська Асоціація вільної торгівлі, Центральноєвропейська ініціатива, Чорноморське економічне співробітництво, складає понад 12 млрд. доларів. Тоді як у 1992 році зовнішньоторговельний обіг України із 30 країнами Європи складав дещо більше 2 млрд. доларів.Такі небажані для України наслідки розширення ЄС, як скорочення українського експорту до країн Балтії через припинення дії угод про вільну торгівлю, а також впровадження нових заходів технічного, санітарного контролю, які нині існують у рамках ЄС, на його думку, не є нездоланними перешкодами. Ми вже працюємо над мінімізацією наслідків розширення ЄС, сказав представник Мінекономіки. Зокрема, ведеться активна співпраця з Чеською Республікою, з якою буде укладено відповідну угоду.Розвиваючи відносини на європейському напрямі й, інтегруючись в ЄЕП, ми ведемо лінію на закріплення української продукції на ринках, що вже стали традиційними, та на освоєння нових ринків. Так, розширюється співпраця з такими індустріально розвиненими країнами як США, Канадою та іншими державами "великої вісімки", що стануть найважливішими постачальниками в Україну нових технологій, а також найпотужнішими джерелами інвестицій. Надійними партнерами, зв'язки з якими, попри запланований їх вступ до ЄС, "приречені на успіх" , залишаються країни-сусіди Польща, Угорщина, Чехія, Румунія й Словаччина. Далеко не вичерпано потенціал співпраці з Китаєм, Японією, країнами Близького Сходу, Латинської Америки та Африки. І тут ми переходимо до більш конкретних сфер співробітництва, сказав Ярослав Войтко.Він поінформував про високу ефективність роботи спільних міжурядових комісій, яких зараз є понад шістдесят.

    * * * * *

    У ПОЛЬЩІ ШИРОКО ВІДЗНАЧАЄТЬСЯ 50-РІЧЧЯ КАФЕДРИ УКРАЇНІСТИКИ ВАРШАВСЬКОГО УНІВЕРСИТЕТУВАРШАВА,
    22 листопада.

    Виповнилося 50 років кафедрі україністики Варшавського університету. Вона була заснована 1953 року з ініціативи відомого польського мовознавця-славіста Пшемислава Зволінського і нині є потужним осередком вивчення та розвитку української мови, літератури, культури та історії поза межами України.Традиційно кафедра щороку проводить добре знані міжнародні конференції "Українсько-польські зустрічі", у роботі яких беруть активну участь фахівці багатьох країн світу. Вони ж постійно використовують у своїй роботі авторитетне видання кафедри - "Варшавські українознавчі записки". З 1988 року їх видано 16 томів.Упродовж своєї діяльності кафедра підготувала понад 450 магістрів-українознавців, кілька десятків кандидатів і докторів філології, більшість із яких стали натхненими пропагандистами українського слова. Сьогодні фахівці кафедри навчають щороку близько 180 студентів із Польщі та ряду країн Західної Європи.Завідувач кафедри професор Степан Козак відзначає плідні зв'язки очолюваного ним науково-викладацького колективу з українознавцями Львівського та Київського університетів, інших вузів і науково-дослідних установ України. Він подякував Президентові України Леоніду Кучмі за високу відзнаку його особистої праці - орден Ярослава Мудрого п'ятого ступеня. У цьому, сказав Степан Козак, я вбачаю визнання успіхів усього колективу кафедри, яку я очолюю з 1989 року. Це ж я хочу сказати й на адресу Президента Польщі Александра Квасьнєвського, який нагородив мене Командорським хрестом ордена "За відродження".У свою чергу ректор Варшавського університету Петр Вендленський поінформував, що ювілей кафедри у відповідності з рішенням університетського Сенату набув статусу загальновузівського свята, у рамках якого проводиться низка наукових, культурних та інших масових заходів.Ювілей кафедри досить широко висвітлюється польськими засобами масової інформації. Відгукнувся на нього своїми публікаціями й український тижневик "Наше слово", який є важливим фактором консолідації української діаспори у Польщі. З нагоди ювілею кафедри Тимчасовий Повірений у справах України в Республіці Польща ігор Цепенда влаштував прийняття, учасниками якого були відомі польські політики, науковці, представники українських культурних осередків у Польщі.

    * * * * *

    УКРАЇНСЬКУ МОВУ ПРЕЗЕНТУВАЛИ У БЕЛГРАДІ В РАМКАХ ДНЯ ЄВРОПЕЙСЬКИХ МОВКИЇВ,
    23 листопада.

    Інтерактивна презентація української мови в рамках проведення Дня європейських мов відбулася у Белграді за сприяння Посольства України в Сербії й Чорногорії та української кафедри Белградського університету.Велику зацікавленість учасників презентації викликали проведені майстер-класи з використанням багатої мовознавчої та краєзнавчої літератури, інших друкованих та відеоматералів, які в доступній пізнавальній формі презентували особливості та специфіку української мови у порівнянні з іншими європейськими мовами.Відвідувачі заходу ознайомилися з мовознавчими проектами під назвою "Осінь є..." та "Міжнародне зібрання" , а також з українськими періодичними виданнями, представленими Посольством України.Крім того, посольством було організовано мультимедійну стенд-презентацію "Україна сучасна".

    * * * * *

    НАЦІОНАЛЬНИЙ ОЛІМПІЙСЬКИЙ КОМІТЕТ УКРАЇНИ І КОМПАНІЯ "КОКА-КОЛА" ПРОДОВЖИЛИ УГОДУ ПРО СПІВПРАЦЮКИЇВ,
    23 листопада.

    Національний олімпійський комітет України /НОК/ і постійний спонсор олімпійської збірної країни всесвітньо відома компанія "Кока-Кола" підписали угоду про продовження спонсорської підтримки команди. Підписи під документом поставили голова Держкомспорту Микола Костенко і генеральний директор "Кока-Коли" Мартін Марчел. "Кока-кола" є партнером олімпійського руху в усьому світі, - сказав після церемонії підписання Марчел Мартін, - наша співпраця з олімпійським комітетом України - це підтримка спортсменів олімпійської збірної, розвиток олімпійського руху в країні і взагалі заклик до здорового способу життя. Олімпіада є змаганням достойних, і для нас почесно представляти українську національну команду на Іграх 2004 року в Афінах" .Микола Костенко зазначив, що підписаний договір має важливу роль для реалізації намічених планів підготовки української команди до Олімпіади. "Кока-Кола" є партнером нашої олімпійської команди вже шість років і надає їй суттєву матеріальну допомогу, - підкреслив глава спортивного відомства.Віце-президент НОК Іван Федоренко додав, що за ініціативою компанії на базі комітету буде створений Олімпійський прес-клуб, який регулярно висвітлюватиме події, пов'язані з підготовкою та участю наших спортсменів в Олімпійських Іграх.

    * * * * *



    * * * * * * * * * * * * * * * * * *

    More BRAMA Press Releases -- Click Here
    Comments and observations about this article and other news
    may be posted to the BRAMA News & Politics Comment Board

     

    Ukraine video timeline: a year of protests and violence. Daily Telegraph 2/21/2015


    Nadiya Savchenko's speech in Basmanny Court, Moscow, 10.02.2015 (Voices of Ukraine)


    Joe Biden: Don’t tell us. Show us, President Putin. 2/7/2015 Munich Security Conference


    Speech by President of Ukraine at the Munich Security conference Feb 7 2015


    #FreeSavchenko video by Adriana Luhovy [Twitter storm Jan 26 2015]


    FREE NADIYA SAVCHENKO

    FREE NADIYA SAVCHENKO
    Twitter storm day Jan 26 2015


    Live map of Ukraine

    Ukraine Today TV LIVE on Youtube


    Live map of Ukraine

    Live map of Ukraine


    Timothy Snyder: Ukrainian History, European Future. Timothy D. Snyder is a well-known historian and professor of history at Yale University. Speaking at the National University 'Kyiv-Mohyla Academy' on May 15, 2014 on deep connection and strong bonds between Ukrainian and European history.


    Громадське радіо

    Громадське радіо


    Громадське телебачення

    Громадське телебачення


    Facebook Євромайдан

    Facebook Євромайдан


    Happy Kyiv (inspired by Pharrell Williams 'Happy')


    Inauguration of Ukraine's President Petro Poroshenko, June 7, 2014


    The Kyiv Post

    День The Day Newspaper

    Експрес онлайн -- Львів

    Voice of America/Голос Америки

    Mirror Weekly/Дзеркало Тижня

    TVi

    Tochka.net

    Zaxid.net

    Yahoo!
    Foto I |  Foto II |  Slideshow

    World Issues
    Google
     ·  Afghanistan
     ·  Iran
     ·  Iraq
    Yahoo
     ·  Afghanistan
     ·  Iran
     ·  Iraq

    Climate Effects
    Google
     ·  Global Warming
     ·  Hurricanes
     ·  Earthquake
     ·  Bird Flu
    Yahoo
     ·  Climate Change
     ·  Hurricanes
     ·  Earthquake
     ·  Bird Flu

    Nasha knopka Наша кнопка

    SLIDESHOWS
    Yushchenko 2009 (NYC)
    Yushchenko 2008 (NYC)
    Genocide (NYC)
    Rushnyk (NYC)
    more ...

    AUDIO and VIDEO
    Video: OC Yushchenko speech
    Video: Orange Circle Yushchenko
    Video: Heritage Days
    more ...


    Calendar
    [an error occurred while processing this directive]
    more ... ]  


    ** Special: [Ukrainian Holidays and Traditions] [SHOP UKRAINIAN] [POLITICS]

    BRAMA Home -- BRAMA in Ukrainian -- Calendar -- UkraiNEWStand -- Community Press -- Search BRAMA -- Arts/Culture -- Business -- CLASSIFIEDS -- Compute/Software -- Social Issues -- Education -- Fun -- Law -- e-LISTS&BB's -- Nova Khvylia (New Wave) -- SPORTS -- Travel -- Ukraine -- Government -- Diaspora Directory -- Suggest a Link -- Report a dead link -- About BRAMA - WebHosting - Domains - Advertising -- What's New? -- GOOGLE-- Yahoo!
    Copyright © 1997-2011 BRAMA, Inc.tm, Inc. All Rights Reserved.