КОМЕНТАР ПРЕС-СЛУЖБИ МЗС УКРАЇНИ

 

 

МЗС України висловлює глибоке занепокоєння у зв’язку з останніми спалахами насильства в Сьєрра-Леоне. Особливу тривогу викликають факти вбивства миротворців Організації Об’єднаних Націй, поранення та захоплення у заручники співробітників ООН та інших міжнародних організацій.

Україна рішуче засуджує збройні напади бойовиків Об’єднаного Революційного Фронту Сьєрра-Леоне (ОРФ) на миротворчі сили ООН і вимагає негайного визволення усіх заручників. Ми розглядаємо такі дії як грубе порушення положень Ломейської мирної угоди з врегулювання ситуації в Сьєрра-Леоне. Вважаємо, що керівництво ОРФ має нести повну відповідальність за неприпустимі акти насильства проти миротворців ООН.

Україна висловлює повну підтримку миротворчим зусиллям Сил ООН в Сьєрра-Леоне та виконанню їхнього мандату у повному обсязі згідно з рішеннями Ради Безпеки ООН та з урахуванням необхідності дотримання положень Конвенції 1994 року про захист персоналу ООН та асоційованого з ним персоналу, в розробці якої активну участь брала Україна.

Як член Ради Безпеки, Україна і надалі всіляко сприятиме міжнародним зусиллям з врегулювання кризи в Сьєрра-Леоне та інших конфліктів на африканському континенті.