Thu, May 02, 15:31 EDT

BRAMA, September 25, 2009, 9:00 AM ET

Op-ed

Чому Україні потрібна конституційна реформа?
    – Віктор Ющенко, Президент України

image

Сьогодні Україна перебуває у надзвичайно складному політичному та економічному становищі, яке несе в собі загрозу для її стабільності та втрати суверенітету. Економічні труднощі, нестабільність та інші кризові явища є, насамперед, наслідком неспроможності нашої політичної еліти управляти країною, швидко й адекватно реагувати на зовнішні виклики, домовлятися щодо засадничих принципів подальшого розвитку держави та нести відповідальність за результати своєї діяльності. Основою такої стабільності і відповідальності має стати дотримання демократичних принципів та процедур у повсякденному політичному житті.

Економічні наслідки політичної кризи
    Ретельний аналіз нинішньої ситуації дав змогу дійти невтішного висновку: щоб знайти вихід із кризового становища та запобігти подібним кризам у майбутньому, Україна повинна насамперед розв'язати внутрішні політичні проблеми, які є коренем зла та причиною теперішніх негараздів.

Так, на початку цього року в умовах тиску з боку сусідніх країн урядом України було продемонстровано вибірковий підхід до захисту інтересів України під час підписання газових угод, котрі піддають небезпеці нашу енергетичну незалежність. Водночас належне управління нашими стратегічно важливими активами у цій сфері набуває виняткового значення для усього європейського співтовариства. Потребують вирішення й такі важливі питання, як поліпшення відносин з Європейським Союзом та іншими закордонними партнерами України.

Загострення внутрішньополітичної ситуації в умовах світової економічної та фінансової кризи спричинили падіння ВВП на 22 відсотки, зростання інфляції, нестабільність курсу національної валюти та збільшення заборгованості перед закордонним кредиторами.

Незважаючи на те, що завдяки допомозі міжнародної громадськості Україна змогла уникнути економічного колапсу, ми досі залишаємося у стані глибокої невизначеності.

Суспільний запит на оновлення владного механізму
    Ключовим і безальтернативним засобом формування відповідальної й ефективної влади є конституційна реформа. У суспільстві назріла реальна потреба в оновленні Основного Закону, який усунув би суперечності, привнесені в конституційне поле непродуманими і поспішними змінами 2004 року, напередодні президентських виборів.

Як результат, ми отримали основу для жорстких соціальних та політичних конфліктів і нестабільності інститутів влади. Чинна Конституція як продукт політичного компромісу призвела до відчуження влади і народу, стала обслуговувати інтереси еліт, всупереч реалізації національного запиту та прагнень народу. Нам потрібна дієздатна Конституція свобод, яка ефективно гарантуватиме права і свободи людини та громадянина.

У цьому контексті своє завдання як глави держави бачу в тому, щоб на конституційному рівні зробити незворотними ті демократичні перетворення, які кардинально змінили Україну після Помаранчевої революції 2004 року. Переконаний, що оновлена Конституція повинна стати Основним Законом вільного, справедливого та захищеного суспільства, в якому панують право й демократія.

Моя позиція є послідовною і незмінною: оновлення Конституції має відбутися не під когось персонально, не під ту чи іншу політичну силу. Воно повинно ґрунтуватися на політико-правовій потребі суспільства у зміні існуючої системи влади.

Основні засади нової Конституції України
    Суспільний запит на якісне оновлення системи влади, я як Президент України буду реалізувати у прямому діалозі з громадянами - єдиним джерелом державної влади. Нещодавно мною підписано указ про проведення загальнонаціонального обговорення тексту нової Конституції, внесеної до парламенту на початку цього року. Необхідність започаткувати процес такої громадської експертизи підтвердили численні безуспішні спроби досягти єдності між парламентськими фракціями та органами влади. Саме тому я запропонував, щоб не тільки законодавці, а й весь український народ долучилися до спільної дискусії з цього приводу. Я також запрошую інших експертів та зацікавлені європейські організації прокоментувати проект нової Конституції, який нещодавно отримав позитивну оцінку Венеціанської комісії Ради Європи. Адже він спирається на міжнародний та вітчизняний конституційний досвід, орієнтується на загальновизнані європейські стандарти та вимоги міжнародних угод у сфері прав людини.

Ключові положення оновленої Конституції - створення ефективної системи стримувань та противаг у державному механізмі, розширення політичних прав громадян України, посилення їхніх можливостей безпосередньо впливати на прийняття державних рішень. Зокрема, новелою українського конституціоналізму є запровадження права народної законодавчої ініціативи. Це право передбачене конституціями цілої низки європейських держав: Австрії, Швейцарії, Іспанії, Італії, Польщі, Латвії, Литви та ін., воно діє у 22 штатах США, 20 суб'єктах Російської Федерації, низці федеральних земель ФРН.

Основою політичного режиму за оновленим Основним Законом має бути вільна політична конкуренція та повага до демократичних цінностей.

Принциповим положенням є закріплення міжнародного становища Української держави як невід'ємної частини європейської спільноти.

Нова Конституція повинна стати основою вільного, справедливого та заможного українського суспільства і має базуватися на таких принципах та засадах, як:

• демократичний розподіл повноважень, обов'язків та відповідальності між усіма гілками влади;
    • пряме обрання лідерів, підзвітних громадянам;
    • забезпечення підзвітності партій виборцям засобом запровадження відкритих виборчих списків;
    • скасування депутатської недоторканності від переслідування;
    • запровадження двопалатного парламенту, в якому будуть однаково представлені загальнодержавні та місцеві інтереси за допомогою посилення представницької демократії і в якому законодавча діяльність набуде нової якості;
    • переорієнтація правоохоронних органів на захист прав громадян та захист законів держави за допомогою позбавлення досудового слідства обвинувального ухилу. Згідно із новою Конституцією, кожний матиме право захищати свої інтереси та подавати позови до Конституційного суду з приводу антиконституційних законів.

І, насамкінець, це має бути Конституція, яка розроблена, схвалена та погоджена людьми шляхом відкритого та прозорого обговорення, що є фундаментальним принципом демократії.

Нова Конституція – запорука розвитку української державності
    Існуюча суспільна потреба в оновленні владного механізму дозволяє розраховувати на активну, широку, публічну дискусію щодо основних положень проекту змін до Конституції та отримання конструктивних пропозицій, які будуть розглядатися та узагальнюватися. Доопрацювання та уточнення тексту відбуватиметься з урахуванням внесених пропозицій під час його всенародного обговорення.

Впевнений, що українському народу до снаги створення такого закону, який повною мірою відповідатиме національним інтересам України, а не інтересам окремих політиків. За нами - велика традиція. Українська конституція Пилипа Орлика XVIII ст. була одним з перших демократичних законів у світі.

Тільки нова Конституція дасть змогу Україні розвиватися як сильній, демократичній державі, що орієнтується на інтереси людей. Вона закріпить демократичні надбання останніх років й унеможливить повернення нашої держави до тоталітарного минулого. Українською відповіддю на виклики сучасності є посилення демократії як запоруки нашого потужного суспільного й економічного розвитку. Україна як держава, на моє глибоке переконання, має перспективу свого існування лише в контексті демократичного розвитку.

President Viktor Yushchenko was in New York City this week to attend the opening of the 64th Session of the UN General Assembly. He visited The Ukrainian Museum on Tuesday, September 22, 2009 where he met with community leaders. View the slideshow on Brama.

Copyright © 1997-2011 BRAMA, Inc. All rights reserved.
    The images and information contained in BRAMA News and BRAMA Press reports may not be published, broadcast, rewritten or redistributed without the prior written authority of BRAMA and/or author/photographer. The views and opinions of authors expressed on Brama.com do not necessarily state or reflect the views of Brama - Gateway Ukraine or its officers, directors or associates.