BRAMA
  UKRAINEWSTAND
Home - NEWS - Weather - Biz - Sports - Press - Calendar - Classifieds

  УКРАІНОВИНИ
Home - НОВИНИ - Погода - Ділове - Спорт - Прес - Календар - Оголошення


getLinks(); ?>

UkraiNEWStand BRAMA Press News UKR News ENG News RUS News GOV'T TV/Radio Journals Newsletters World Kiosks
Fri, March 29, 03:51 EDT
BRAMA News and Community Press

BRAMA, Feb 12, 2007, 1:00 am ET

Press release

What you should know about education at the Ukrainian Free University in Munich

The Ukrainian Free University was founded in Vienna, January 17, 1921, and later transferred to Prague. After the World War II the University moved to Munich, Germany. Based on high scholarly and educational standards and achievements, the University was officially recognized by the Bavarian Government with the right to grant academic degrees of Master and Doctor, as confirmed by the Bavarian Universities Law. Since 1992, the Ministry of Education of Ukraine has recognized academic degrees granted by the Ukrainian Free University.

With the "fourth wave" of new Ukrainian emigration, the importance of the Ukrainian Free University has increased. Today, hundreds of thousands of highly-educated Ukrainians are spread all around the world. Interested students can continue their studies at the UFU in German, English or in their native Ukrainian language. UFU also offers distance studies, and some classes can be completed on-line.

UFU has three departments: Ukrainian literature, Philosophy, and Government and political economy, where students can receive Master or Doctoral degrees.

For more information, send an email: ufu@extern.lrz-muenchen.de or megits@augsburg.edu

* * * * *

Що ми знаємо про навчання в Українському Вільному Університеті в Німеччині?

Поруч ріки Ізар та мальовничого парку, в центрі Мюнхену, розташований єдиний закордонний Український вищий освітньо-науковий центр. Всього 20 хвилин подорожі швидким поїздoм з аеропорту Мюнхена та декілька зупинок міським трамваєм, і перед вами виринає у своїй повній красі святиня Української вищої школи в діаспорі, котра гостинно розмістилась у цьому затишному куточку Баварії. Охайна споруда університету з його просторою аудиторією і унікальною бібліотекою створює чудові умови для навчання та наукової роботи. Будь яка країна світу могла б гордитись таким елітним освітнім центром за межами своєї держави.

Історія цього унікального навчального закладу тягнеться в далекі роки початку ХХ століття періоду героїчної боротьби кращих синів і дочок українського народу за незалежну українську Державу. Шлях Українського Вільного Університету пролягає з австрійського Відню, через чехословацьку Прагу і до баварського Мюнхену. Першими викладачами Університету були: Д. Антонович, Л. Білецький, І. Горбачевський, С. Дністрянський, Д. Дорошенко, О. Колесса, С. Рудницький, В. Старосольський, С. Смаль-Стоцький, О. Яковлів. Сотні українських вчених та тисячі українських патріотів пов'язали cвою долю з рідним Університетом. Адже ж саме завдяки їх жертовності було створено в Америці Фундацію Українського Вільного Університету, покликану для фінансового забезпечення діяльності УВУ. Велика подяка належиться і уряду Німеччини та Баварії котрі впродовж післявоєнних років фінансово підтримували Університет.

Та відшуміли буремні роки становлення Університету і боротьби за виживання в роки воєнного лихоліття. Сьогодні Український Вільний Університет гордо майорить в центрі Європи, гідно представляючи нашу молоду державу з її багатими науковими досягненнями та історичними традиціями. В 1950 році Університет здобув на цей час нечуваний успіх в науково-дослідній і педагогічній праці. З цього часу його випускники почали одержувати світове визнання. Баварський уряд по праву оцінив здобутки науковців університету, надавши УВУ повну акредитацію і право присуджувати його випускникам вчені звання магістрів та докторів. Зі здобуттям Україною незалежності, десятки молодих високоосвічених людей проходили навчання в УВУ на магістерських та докторських програмах. В 1992 році Україна надала державну акредитацію УВУ, як вищому навчальному закладу. Лише за три роки, завдяки стипендіям Фундації УВУ, закінчили магістерські і докторські програми 130 осіб. Серед випускників Університету слід згадати відомих діячів в Україні котрі здобули докторати в УВУ:

  • Дмитро Степовик - доктор з філософії, провідний сучасний мистецтвознавець
  • Євген Сверстюк - доктор філософії, відомий публіцист і релігійний діяч
  • Тарас Салига - доктор філософії, відомий літературознавець, професор Львівського Університету
  • Іван Білас - доктор права, військовий діяч, народний депутат Верховної ради
  • Людмила Пекарська - доктор філософії, науковий співробітник Британського музею в Лондоні
  • Микола Когутяк - доктор філософії, професор Прикарпатського університету в Івано Франківську
  • Олег Вівчаренко - доктор права, суддя, професор Прикарпатського університету
  • Андрій Зачепа - доктор філософії, доцент Військової Академії у Львові

Сьогодні освіта отримана в УВУ визнається в Україні, на Американському континенті та в країнах Європейського Союзу. Важко недооцінити цей факт, що саме в Західній Європі знаходиться Український Університет, котрий широко відчинив свої двері для нас, вихідців з України, розкиданих по всьому світі. Сьогодні існує чудова нагода для емігрантів четвертої хвилі здобути вищу освіту, в одному з найстаріших університетів Європи. Вищу акредитовану освіту, котру сьогодні визнають в усьому світі. Слід також звернути увагу і на такі факти:

  • Вартість навчання абсолютно доступна в порівнянні з цінами західних університетів.
  • Фундація УВУ надає стипендії для навчання.
  • Чудова нагода відвідати Німеччину під час двох семестрів.
  • Викладання ведеться українською, а при бажанні студентів, окремі предмети можуть вивчатись як німецькою так і англійською мовами.

«Наше головне завдання, це забезпечити міжнародний рівень навчального процесу. Ми робимо все для того, щоб наші випускники з докторату та магістратури гордились знаннями отриманими в УВУ. А на сьогодні десятки наших вчених працюють в престижних університетах та наукових установах світу. Ми завжди раді нашим новим студентам» - говорить професор Іван Мигуль, декан факультету Державних та Економічних наук.

Американські вчені високо відгукуються про УВУ. Директор МБА програми, професор, Академік Інженерної Академії Наук України, відомий Американський вчений-економіст з Міннеаполісу Др. Богдан Крамарчук вважає, що при незначному коректуванні підходів до реклами і маркетингу самого Університету, є хороша перспектива про виведення навчального процесу на новий міжнародний рівень, враховуючи нинішню ринкову ситуацію як в Україні так і в світі. "Я сьогодні проводжу розмови з Ректором УВУ д-ром Альбертом Кіпою про спільну співпрацю по заснуванню МБА програми та Докторату з бізнес-менеджменту на базі УВУ. З цією метою найближчим часом виїжджаю до Мюнхену" - говорить д-р Крамарчук.

Голова Фундації УВУ мґр. Теодор Воляник впевнений, що праця фундаторів Університету та Української інтелігенції в діаспорі знайде своє продовження серед студентів та науковців наступних поколінь, випускників УВУ. «Ми віримо, що й Україна не відвернеться від її рідного, так важко виплеканого Університету.»

... Та бюджет на 2007 рік Верховною Радою України прийнято. І знову, вже на 16-му році своєї Незалежності, її черговий Уряд України не знайшов можливості виділити хоч часткову фінансову допомогу для діяльності Українських закордонних орґанізацій взагалі, з Українським Вільним Університетом включно. А в тім як багато і гарно говорилось та обіцялось минулого літа на З'їзді Української Діаспори.... Але історія розсудить... Та наразі, надія на власні сили і на нових студентів, заради утвердження світового престижу Українського Вільного Університету. Адже ж як сказав в своїй ювілейній промові з нагоди 85-ти ліття університету його ректор д-р Альберт Кіпа: «Український Університет, це смолоскип, запалений малою групою вчених і журналістів, фанатиків української науки, який світить вже 85-ть успішних років і наш обов'язок берегти його.» (Цитата з історії УВУ.)

Микола Меґец,
докторант факультету
Державних та економічних наук
megits@augsburg.edu

Copyright © 1997-2011 BRAMA, Inc. All rights reserved.
The images and information contained in BRAMA News and BRAMA Press reports may not be published, broadcast, rewritten or redistributed without the prior written authority of BRAMA and/or author/photographer. The views and opinions of authors expressed on Brama.com do not necessarily state or reflect the views of Brama - Gateway Ukraine or its officers, directors or associates.


* * * * * * * * * * * * * * * * * *

More BRAMA Press Releases -- Click Here
Comments and observations about this article and other news
may be posted to the BRAMA News & Politics Comment Board


** Special: [Ukrainian Holidays and Traditions] [SHOP UKRAINIAN] [POLITICS]

BRAMA Home -- BRAMA in Ukrainian -- Calendar -- UkraiNEWStand -- Community Press -- Search BRAMA -- Arts/Culture -- Business -- CLASSIFIEDS -- Compute/Software -- Social Issues -- Education -- Fun -- Law -- e-LISTS&BB's -- Nova Khvylia (New Wave) -- SPORTS -- Travel -- Ukraine -- Government -- Diaspora Directory -- Suggest a Link -- Report a dead link -- About BRAMA - WebHosting - Domains - Advertising -- What's New? -- GOOGLE-- Yahoo!
Copyright © 1997-2011 BRAMA, Inc.tm, Inc. All Rights Reserved.