BRAMA
  UKRAINEWSTAND
Home - NEWS - Weather - Biz - Sports - Press - Calendar - Classifieds

  УКРАІНОВИНИ
Home - НОВИНИ - Погода - Ділове - Спорт - Прес - Календар - Оголошення


getLinks(); ?>

UkraiNEWStand BRAMA Press News UKR News ENG News RUS News GOV'T TV/Radio Journals Newsletters World Kiosks
Thu, April 18, 17:28 EDT
BRAMA News and Community Press

BRAMA, Sep 19, 2005, 10:00 am ET

Промова Президента України Віктора Ющенка у Національному Конституційному центрі Філадельфії з нагоди нагородження Філадельфійською медаллю Свободи
17 ВЕРЕСНЯ 2005

Високоповажні чесні отці!
Шановний пане губернатор Ренделл!
Шановний пане мер Стріт!
Шановний голова правління пане Льюїс!
Шановні пані та панове!


Я вдячний американській стороні, офіційній владі, комітету за присудження цього високого звання. Для мене велика честь бути сьогодні з вами у вашому чудовому місті. Спеціальні почуття я хотів би висловити українській громаді. Знаєте, надзвичайно тепло, затишно і приємно за тисячі кілометрів від рідної України читати «привіт із Тисмениці», «привіт із Тернополя», бачити сотні людей в українських костюмах, бачити десятки національних прапорів. Спасибі вам за це.

Спасибі вам за те, що незалежно від того, чи ви вдома, чи ви далеко від дому, ви в серці носите велику любов до України. Тому слава кожному з вас і слава Україні.

Для мене є велика честь бути разом із вами у свято американської конституції на місці, де вона народилася. Тут більш ніж два століття тому вдарив дзвін, на якому написане Боже повеління: «Оголосиш свободу всім, хто на цій землі живе».

Голос цього дзвону досі лунає по всій земній кулі. Народи чують його і розуміють його мову. Тільки свобода захистить найдорожче – дітей, родину, працю, достаток. Тільки демократія дозволить людині жити в повазі до невід’ємних прав, якими її наділив Творець.

Скріплюючи своїми підписами Конституцію, батьки-засновники були певні своєї високої місії. «Ми працюємо на благо всього людства», – вірність цих пророчих слів Томаса Джефферсона підтвердив весь подальший хід історії.

Автори Конституції і Декларації незалежності знали, що їх творіння зібрало воєдино весь дорогоцінний досвід свободи, здобутий народами і державами. У тому досвіді був і український внесок.

Ми, українці, горді тим, що перша в Європі Конституція була українською. Пилип Орлик, її автор, у 1710 році став першим лідером нації, який принародно присягнув на ній. Йому належить головна думка історичного документу – виводити права і вольності не від доброго монарха, а від Божої милості та згоди вільних і рівних людей.

Американська Конституція здійснювала прорив в одвічній боротьбі людства за свободу. Мене охоплює хвилювання, коли я думаю, що саме звідси почався її переможний поступ. Він триває вже понад два століття. Його не зупиняють ні залізні завіси, ні колючий дріт на кордонах, ні старі лінії поділу. Польська «Солідарність», чеська оксамитова революція, падіння берлінської стіни – за життя тільки одного покоління людей демократія повністю змінила європейський простір. Українська нація першою продовжила ці зміни у XXI столітті.

Мирна, красива перемога Помаранчевої революції продемонструвала всю силу свободи. Вона довела – повага до людської гідності, справедливість і незалежність є найвищими цінностями для українців. Вони живуть у серцях мільйонів людей. Заради них вони вийшли на Майдан Незалежності в Києві, на вулиці сотень міст і сіл. Вони вистояли і перемогли.

Шановні пані і панове!

Ваше рішення про нагородження Медаллю свободи – це велика честь для мене.

Я вдячний Філадельфійській фундації і всім благородним людям, які висунули і підтримали мою кандидатуру. Спасибі, дорогі друзі, за визнання моєї праці, за повагу і підтримку.

Ще раз дякую за високу честь і хочу особливо наголосити – зі мною її поділяють мільйони і мільйони моїх співвітчизників. Їх терпіння, мужність і гідність заслужили цю відзнаку. Українському народу, всім громадянам вільної демократичної України я присвячую цю нагороду.

Не група людей, не одна політична сила, а весь український народ визначив свій демократичний шлях у майбутнє. Ми вже ніколи не звернемо з нього. «Коли свобода пускає коріння, її ріст неможливо спинити», – ці слова належать Джорджу Вашингтону. «Свободу не спинити», – так це переконання звучить у присязі, яку повторював увесь помаранчевий Майдан. Ми назавжди залишимося вірними їй.

Свобода і демократія дали американській нації силу в короткий термін перетворити дикі пущі і степи на прекрасну процвітаючу країну. Нам, українцям, вони дають силу для оновлення країни. Наша мета – дати усім громадянам упевненість у завтрашньому дні, забезпечити справедливість і верховенство права. Ми бачимо свою країну територією вільної процвітаючої економіки і високих соціальних стандартів, гідною участі в Об’єднаній Європі. Ми бачимо себе у великій родині демократичних народів світу.

Пані та панове!

Перед нами непроста дорога, але ми готові її здолати. Ми вже почали змінювати наше життя. Переконаний – у короткий термін добитися таких помітних змін може тільки сильна і вільна нація. В Україні вже можна вільно висвітлювати свої думки. Більше немає тем і осіб, закритих для критики. Наближаються перші вільні парламентські вибори.

Для перемоги над бідністю Україні ще треба багато зробити. Але мільйони людей вже побачили світло в кінці тунелю. Солідарність і відповідальність стають нормою життя держави. Держава вперше пропонує підприємцям партнерство замість переслідувань.

Ще раз підкреслюю – ці зміни відбулися всього за декілька місяців. Наша демократія ще дуже молода і нам усім ще треба вчитися жити в її яскравому світлі.

Я глибоко переконаний – наша нація достатньо сильна, щоб піднятися до високої відповідальності за державу і за свою долю. Її вже ніколи не звести на манівці міжусобної боротьби. Відповідальні політичні сили об’єднуються навколо національних завдань. Процес демократичних змін буде йти виключно в демократичному руслі, на засадах Конституції і верховенства права.

Мені близька унікальна повага Америки до своєї Конституції, яку демонструє це урочисте місце.

Переконаний, що будь-які зміни в українській Конституції мають відбуватися тільки після досягнення згоди серед політичних сил і в суспільстві. Основний закон має належати поколінням, а не переписуватися під мінливі погляди тих чи інших політиків.

Шановні друзі!

Ми ніколи не забудемо солідарність, яку у вирішальний час виявили до українського народу американці і вся світова демократична спільнота. У лічені дні був наведений міцний міст єднання. Ми побудували його з найміцнішого матеріалу – наших спільних уявлень про добро і зло, про правду і кривду. Вірю – на ньому триватиме активний рух в обидві сторони.

Сьогодні ми поділяємо біль Сполучених Штатів, які зазнали удару стихії. Україна однією з перших запропонувала свою допомогу постраждалим. Ми віримо, що американська нація перетворить силу свого духу на силу творення, як це вже не раз бувало у вашій історії.

Нове тисячоліття несе людству нові виклики, нові загрози і кризи. Джон Кеннеді колись нагадав, що слово «криза» китайською мовою складається з двох ієрогліфів. Один із них означає небезпеку, інший – можливості. Вірю, що єднання вільних народів навколо істинних демократичних цінностей відкриє небачені можливості. Ми спільно будемо використовувати їх.

Шановні пані та панове! Дорогі друзі!

Я приймаю цю Медаль як присягу на вірність. Я передам її своїм дітям разом з медалями мого батька, солдата Другої світової війни, в’язня Освенциму. У моїх очах вони знаходяться поряд – це знаки свободи, здобуті моїм народом. Вони нагадують про ціну, заплачену за неї, і про наш обов’язок – нести і берегти цей безцінний дар Божий. Це – наше покликання. Ми будемо берегти його.

Нехай Бог благословить Америку!

Нехай Господь Бог береже Україну!

Дякую за увагу.

Усі права на матеріали належать Прес-службi Президента України © 2005 рiк

Copyright © 1997-2011 BRAMA, Inc. All rights reserved.
The images and information contained in BRAMA News and BRAMA Press reports may not be published, broadcast, rewritten or redistributed without the prior written authority of BRAMA and/or author/photographer. The views and opinions of authors expressed on Brama.com do not necessarily state or reflect the views of Brama - Gateway Ukraine or its officers, directors or associates.


* * * * * * * * * * * * * * * * * *

More BRAMA Press Releases -- Click Here
Comments and observations about this article and other news
may be posted to the BRAMA News & Politics Comment Board


** Special: [Ukrainian Holidays and Traditions] [SHOP UKRAINIAN] [POLITICS]

BRAMA Home -- BRAMA in Ukrainian -- Calendar -- UkraiNEWStand -- Community Press -- Search BRAMA -- Arts/Culture -- Business -- CLASSIFIEDS -- Compute/Software -- Social Issues -- Education -- Fun -- Law -- e-LISTS&BB's -- Nova Khvylia (New Wave) -- SPORTS -- Travel -- Ukraine -- Government -- Diaspora Directory -- Suggest a Link -- Report a dead link -- About BRAMA - WebHosting - Domains - Advertising -- What's New? -- GOOGLE-- Yahoo!
Copyright © 1997-2011 BRAMA, Inc.tm, Inc. All Rights Reserved.