News from and about Ukraine & Ukrainians: Ukrainian Community Press Releases
BRAMA
  UKRAINEWSTAND
Home - NEWS - Weather - Biz - Sports - Press - Calendar - Classifieds

  УКРАІНОВИНИ
Home - НОВИНИ - Погода - Ділове - Спорт - Прес - Календар - Оголошення



getLinks(); ?>

UkraiNEWStand BRAMA Press News UKR News ENG News RUS News GOV'T TV/Radio Journals Newsletters World Kiosks
Fri, May 03, 07:21 EDT
Main
  • BRAMA Press
  • Submit press releases here

  • BRAMA Home
  • BRAMA's UkraiNewstand

  • Search

  • full search
  • NEWS
     ·  Regional-National-Int'l
     ·  Politics/Elections
     ·  Business
     ·  Diaspora/Community
     ·  Issues/Health
     ·  Education
     ·  Arts/Culture
     ·  Religion
     ·  Sports
     ·  Travel
     ·  BRAMA Press
    Forums
  • News & Politics BB (Chat)
  • Nova Khvylia BB
  • Traditions BB
  • Travel BB
  • Business Connections BB
  • E-mail Lists

  • Features
     ·  Politics/Elections
     ·  History of Ukraine
     ·  Ukrainian Traditions
     ·  Ukrainian Shops

    [BRAMA Client Websites]
    places to visit

    Survey
    What will L.Kuchma's fate be under the Yushchenko presidency?
    Same as Ceausescu
    Exile in Russia or elsewhere
    Prosecution and jail in Ukraine
    Immunity from prosecution in Ukraine
    Pardoned by Yushchenko
    Other
  • [Results & comment board] ...
  • Horoscope
    Horoscope (Ukr1251 only):


    DISCLAIMER:The contents of press releases on this website represent solely the positions of their respective authors and organizations. BRAMA neither endorses nor disapproves of the views expressed therein. BRAMA retains all final rights as to what may or may not appear on these pages.


    [ TOP]

    BRAMA News and Community Press

    BRAMA, Apr 20, 2005, 11:00 am ET

    Letter

    До 90-ліття надзвичайної Лейді та 40-ліття її найважливійшого зайняття

    Мої спомини про пані Ліду і Студію Мистецького Слова (СМС) починаються на початку, тобто від початку Студії. Я мав велику хоч, мушу признатись, примушену честь і приємність бути учнем другої надзвичайної жінки корифея, невтомного березільця - пані Ліпи (Олімпії) Добровольської. Треба Вам сказати, що пані Ліпочка як називав її її муж, навчала не тільки групку малих батярин але також режесерувала, а також навчала мови, великих акторів між ними також свого мужа, теж березільця Йосифа Гірняка. Тобто, я з маєстром Гірняком були учнями тої самої надзвичайної учительки. Є чим похвалитися, хоч треба признати, що є учні різні і різні актори.

    Вже більше сорок років, тому пані Ліпа передали в руки також своє учениці Лідії Крушельницької невелику групу підлітків, Дитячу Студію Мистецького Слова. Що зробила пані Ліді з цією групкою це велика пєса котру ми сьогодні відмічуємо. В цій пєсі пані Ліда відіграла три дуже виразні ролі - вчителя, коваля і режисера.

    Вона навчила нас говорити по українськи - автобусом, що їде вздовш алеї та цебером, що перецеберився на маленькі перецеберенята. Запізнала нас з українською літературою, тобто Шевченком, Гоголем, Франком, Лесею Українкою, Кулішем, Винниченком, Кочергою, Симоненком, Ліною Костенко, а також з Глібовом і Забілою; історією - постатями легенд т.зв троянових дітей, бояринями, князами, козаками, співцями, ворожками, духовними надхненниками-старцями, революціонерами, а також світом української фантазії - мавками, русалками, лісовиками, лисами, вовками, борсуками і навіть з класичною світовою літературою Скріба і Гольдоні.

    Мабуть важливійше через пізнання своє мови, літератури, історії, світу фантазій ми полюбили українське. Українська культура спосібна полонити всіх котрі її торкнуться - її глядачів але також і виконавців. Пані Ліда стала ковалем наших національних душ та викувала з нас українолюбів. Пішли ми в мандри світів та різних професій свідомі власного походження та з любовю до всього свого.

    Врешті Студія Мистецького Слова це не тільки школа та кузня, це справжній аматорський театр - театр який бачили глядачі США, Канади та України. Зустрічали цей театр крім глядаів, професійні актори і режисери. Грали ми на сцені Занковецької у Львові та зустрічали нас критики у столиці Києві. Що відрізняло цей театр від других - це оригінальна постановка кожної пєси яку переживала її режисерка та її співробітники, молодість її виконавців та факт, що вже наступного дня всі вони займалися зовсім другим ділом..

    У 1971 році корифей українського театру Йосиф Гірняк писав: "Тому сім років артистка Лідія Крушельницька відкрила Студію Мистецького Слова. З перших днів своє дільности, артистка виявилася неабиякою організаторкою, педагогом і режисером. Її пошастило згуртувати біля себе активних співробітнитків хореографів, декораторів, музиків і нарешті батьків дітей які стали енергійними помічниками в щоденній праці тієї установи. Студія Л. Крушельницької може і мимо власної волі заповнила зіяючу прогалину, а саме відсутність постійного театру...Перед очима глядачів проходить безприкладний процес росту з ранніх дитячих літ молодечих акторів і молодечого театру, який з кожною новою виставою утверджується як мистецьке явище. Нам доводилось нераз на своєму обличчі висушувати сльозу радости, приглядаючись тому ростові молодого покоління по той бік кордону Батьківщини. Може ніхто із них не вибере собі театрального шляху, може життя багатьом із них стелить іншу дорогу, але можна бути певним, що вони вже ніколи не забудуть милозвучної рідної мови, чару та сили мистецького слова великих поетів України. За це слід скласти щиру подяку Лідії Крушельницькій та її співробітникам-помічникам."

    Я хотів би на цьому місці пошанувати бодай трьох найближчих співробітнтків Студїі без яких це діло було б не пішло - покійних вже хореографів пань Олю Івасівку Ковальчук, Рому Прийму Богачевську та присутнього між нами композитора проф. Ігора Соневицького.

    Підчас останньої тури президентських виборів минулого року я перебував у Харкові. І там у Харкові крім участі у політичному змаганню за українські душі, вдалось мені скріпити свою національну свідомість та любов до нашої культури, а зокрема до українського слова. Перед моїма очима раптом зявилися велетні - постаті будинку "Слова" - Лесь Курбас, Микола Куліш та другі. Як колись у Харкові вийшли на сцену новітні актори театру "Березіль." Я не міг не згадати первісних березільців та тих березільців котрих я мав честь запізнати (Гірняків) а також і власне театральне пережиття. Ниточка театральних поколінь - Курбас, Гірняки (Ліпа і Йосиф) і їх учениця Лідія Крушельницька. Бувають різні режисери. Лесь Курбас вивів на сцену великих акторів. А Лідія Крушельницька поставила на подібну сцену людей котрі мабуть тільки могли мріяти бути акторами. Пані Ліда! Від Ваших студійців, від тих котрі тільки могли мріяти стати акторами - одне слово - Дякую!

    Аскольд Лозинський
    Студієць СМС



    * * * * * * * * * * * * * * * * * *

    More BRAMA Press Releases -- Click Here
    Comments and observations about this article and other news
    may be posted to the BRAMA News & Politics Comment Board

     

    Ukraine video timeline: a year of protests and violence. Daily Telegraph 2/21/2015


    Nadiya Savchenko's speech in Basmanny Court, Moscow, 10.02.2015 (Voices of Ukraine)


    Joe Biden: Don’t tell us. Show us, President Putin. 2/7/2015 Munich Security Conference


    Speech by President of Ukraine at the Munich Security conference Feb 7 2015


    #FreeSavchenko video by Adriana Luhovy [Twitter storm Jan 26 2015]


    FREE NADIYA SAVCHENKO

    FREE NADIYA SAVCHENKO
    Twitter storm day Jan 26 2015


    Live map of Ukraine

    Ukraine Today TV LIVE on Youtube


    Live map of Ukraine

    Live map of Ukraine


    Timothy Snyder: Ukrainian History, European Future. Timothy D. Snyder is a well-known historian and professor of history at Yale University. Speaking at the National University 'Kyiv-Mohyla Academy' on May 15, 2014 on deep connection and strong bonds between Ukrainian and European history.


    Громадське радіо

    Громадське радіо


    Громадське телебачення

    Громадське телебачення


    Facebook Євромайдан

    Facebook Євромайдан


    Happy Kyiv (inspired by Pharrell Williams 'Happy')


    Inauguration of Ukraine's President Petro Poroshenko, June 7, 2014


    The Kyiv Post

    День The Day Newspaper

    Експрес онлайн -- Львів

    Voice of America/Голос Америки

    Mirror Weekly/Дзеркало Тижня

    TVi

    Tochka.net

    Zaxid.net

    Yahoo!
    Foto I |  Foto II |  Slideshow

    World Issues
    Google
     ·  Afghanistan
     ·  Iran
     ·  Iraq
    Yahoo
     ·  Afghanistan
     ·  Iran
     ·  Iraq

    Climate Effects
    Google
     ·  Global Warming
     ·  Hurricanes
     ·  Earthquake
     ·  Bird Flu
    Yahoo
     ·  Climate Change
     ·  Hurricanes
     ·  Earthquake
     ·  Bird Flu

    Nasha knopka Наша кнопка

    SLIDESHOWS
    Yushchenko 2009 (NYC)
    Yushchenko 2008 (NYC)
    Genocide (NYC)
    Rushnyk (NYC)
    more ...

    AUDIO and VIDEO
    Video: OC Yushchenko speech
    Video: Orange Circle Yushchenko
    Video: Heritage Days
    more ...


    Calendar
    more ... ]  


    ** Special: [Ukrainian Holidays and Traditions] [SHOP UKRAINIAN] [POLITICS]

    BRAMA Home -- BRAMA in Ukrainian -- Calendar -- UkraiNEWStand -- Community Press -- Search BRAMA -- Arts/Culture -- Business -- CLASSIFIEDS -- Compute/Software -- Social Issues -- Education -- Fun -- Law -- e-LISTS&BB's -- Nova Khvylia (New Wave) -- SPORTS -- Travel -- Ukraine -- Government -- Diaspora Directory -- Suggest a Link -- Report a dead link -- About BRAMA - WebHosting - Domains - Advertising -- What's New? -- GOOGLE-- Yahoo!
    Copyright © 1997-2011 BRAMA, Inc.tm, Inc. All Rights Reserved.