BRAMA, Dec 30, 2004, 1:00 am ET

The truth will not be murdered: interview with Oleh Rybachuk, Yushchenko's chief of staff
— Interview conducted by Waldemar Piasecki

Oleh Rybachuk (left) with journalist Waldemar Piasecki. December 13, 2004.

Oleh Rybachuk, Ukrainian president-elect Yushchenko's chief of staff, had indications as early as July that an attempt would be made to keep Viktor Yushchenko from continuing the race for the presidency. Journalist Waldemar Piasecki spoke with Mr. Rybachuk about the dinner with SBU head Smeshko, the kiss, the automobile accident that might have been yet another attempt on the candidate's life, and other questions about the next president of Ukraine.

In Ukrainian only.

- * * * * -

Правду не вбити…

Олег Рибачук - депутат Верховної Ради, керівник передвиборного штабу Віктора Ющенка, приймав участь у конференції "Вибір України: Европа чи Росія", що відбулася у Вашингтоні 10 грудня 2004 р. Повертаючись в Україну пан Олег зупинився у Нью-Йорку.

Вальдемар П'ясецький (ВП), відомий польський журналіст, який від 80-х років займається діялогом польсько-українських взаємин, попросив відповісти нa декілька найактуальніших запитань пана Олега Рибачука.

(ВП) - У справі замаху нa Віктора Ющенка, якому підсипали отрутy, є кінцеві висновки професора Міхаеля Цимпферя, директора клініки "Рудольфайнергавз" у Відні і професора Абрагама Бревера з Амстердаму. Підтверджується те, що демократичного кандидата нa президента України хотіли позбутися. Bи стверджуєте, що проти Ющенка застосовано радянську хемічму зброю під назвою Т2...

Олег Рибачук - Я почав отримував сигнали про те, що готується спро6а усунути Віктора Ющенка з президентських перегонїв, в кінці липня чи нa початку серпня. Люди повідомляли, що най6ільш реальний сценарій - отруєння Ющенка. Але нe нa смерть, бо вони бояться ще одного політичмого вбивства, але хочуть, щоб він нe зміг брати активну участь у кампанії і залишився інвалідом до кінця життя. Я тоді скаэав Вікторові Андрійовичу про таку эагрозу і запропонував посилити безпеку, але Ющенко людина дуже громадська, Він всюди ходить, його скрізь пригощають, він все їсть. Mи радили цього нe робити, але під час кампані'і, де б він нe був, эавжди запрошували нa обіди, що загалом є традиційним і звичним явищем. Віктор Андрійович розумів, що під час таких эустрічей та обідів можуть статися неприємності. І він погодився, щоб ми принципово змінили систему оходини, але у нього дуже складне ставлення до питань безпеки. Він нe любить, щоб коло нього були пастійно люди з охорони. ще кали Ющенко був прем'єром, то нe хотів, щоб за ним їздили авта супроводу із звуковою та світовою сигналізацією, нe дозволяв перекривати вулиці.

Після того, як це трапилося, я мав кілька зустрічей з людьми, які припустили, що отрутою була якась модифікація речовини Т-2, яка використовувалася у в'єтнамській війні. Ця речовина була модифіковама в російській лябораторі'ї КГБ, потім ця лябораторія перейшла в підпорядкуванмя Міністерства оборони РФ. Вона продовжує займатиься продукуванням таких спеціяльних речовин. Люди, які знали про цю лябораторію, стверджували, ща саме такою речовиною міг бути отруєний Віктор Ющенка. Вони описали найголовніші Симптоми в людини, коли в оргамізм потрапляє така речовина, і стверджували, що проти Ющенка було використано мікродозу цієї речовини. За їхніми словами, до отруєння Ющенка були залучені колишні співробітники секретних служб Расії тa України, але нe виключається, що в цій операції були також эадіяні особи, котрі й тепер перебувають нa службі.

Отже, ми отримували інформацію про можливість отруєння, а коли це сталося, тi самі люди сказали, що навіть є свідки, які можуть підтвердити цю інформацію. Зрозуміло, що я нe міг розголошувати їхніх повідомлень, щоб нe наражати цих людей нa небезпеку.

Коли нa початку цієї жахливої історії ніяких доказів ще нe було, почалася жахлива кампамія з дискредитації Ющенка. В інформаційних каналах Пінчука називали Ющенка брехуном, запевняли, що нe було ніякого отруєння, що нібито Ющенко мав ряд хронічних хвороб і внаслідок збiry обставин, великого навантаження тa стресових ситуацій його стан здоров'я погіршився. Засоби масової імформації в Україні тa Росії поширювали абсурдну версію про те, що це зробили соратники Ющенка з метою підвищення йога "рейтинry". Навіть хтось з американських журналістів сказав, що це могло піти вам нa користь і ща політик міг таке зробити. Ha це я відповів, що Ющенко стояв за крок до смерти, і якщо є політик, який готовий покалічити своє життя і терпіти такий біль, то це в жодному випадку нe Ющенко.

Коли я почув офіційне повідомлення про огруєння, тo подумав, що це - останній цвях у домовину режиму Кучми. Висновок лікарів викликав відповідну реакцїю у світової громадськости. Було ясно, що це спеціяльна злочинна операція, здійснена професіоналами, які знали, що буде дуже тяжко встановити справжню причину захворювання. Ці люди знали, що роблять. Зверніть увагу, як довго тривали пошуки лябораторії, в якій можна було провести відповідні аналізи, Австрійська клініка зверталася до США, Ізраїлю, багатьох інших країн світу, але тільки в Амстердамі вдалося знайти спеціялістів з цієї проблеми. і вони підтвердили, що це унікальний випадок використання такої речовини і такої дози препарату. Дозою регyлювався ефект. Якби була більша доза, Ющенко помер би. Але, повторюю, метою було вивести Ющенка з передвиборної боротьби і зробити його інвалідом.

Якщо пригадуєте, приблизно два роки тому за подібник обставин помер депутат Верховно'ї Ради Олексенко з Запоріжжя, у віці 34 років, і ознаки його отруєння були тi самі. Впродовж тижня молода людина просто згоріла. Все його нутро було вражене невідомо чим. І що викликає велику підозру - тіло його нe поховали, а спалили. Очевидно, щоб не залишилося сліду. Biн був нa одному обіді з міцевою владою, нa другий день йому.стала погано, а за тиждень він помер. Biн був членом парті і "Реформи і порядок".

(ВП) - Чи можна вважати, що Віктор Ющенко живе тільки тому, що його скоро забрали нa лікування до Відня, і також що організовано кращу і більшу охорону? І чи справді йому нe эагрожуе інвалідність?

- Якби Ющенка нe вивезли до Відня, то стан його здоров'я був би катастрофічним або, можливо, навіть фатальним. Поки нe надійшли офіційні лікарські висновки, влада і провладні ЗМІ поширювали спекулятивні інформації. Але тепер це не підлягає сумнівам - було отруєння. Це великий міжнародний скандал. І це докорінно змінило характер вибарчої кампанії. Мене запитували, хто з представників влади nричетний до цього злочину, я кажу, що конкретних злочинців будуть разшукувати, але загалом це зробив режим і, можливо, громадяни нe тільки однієї країни. Тим часом питання безпеки все ще залишається найважливішим у кампанії.

Скажу тут, що ще раніше ми зупинили ряд інших спроб замаху нa життя Віктора Ющенка. Діяли дуже серйозні групи, розробляючи різні сценарії усунення з політичної арени В. Ющенка. Це свідчить, що в Україні, і не тільки в ній, є сили, котрі смертельно бояться приходу до влади Ющенка. Але ситуаціш в Україні змінилася на користь демократії. Визріла нова спільнота людей, грамадянське суспільство, деспотична влада тримається на страху, нa залякуванні людей. Наш народ вже не боїться цієї влади, а значить - він переміг. Тому ми спокійно готуємося дo переголосування, яке відбудеться 26 грудня. Всі зусилля спрямавані нa Схід та Південь України, щоб там Ющенко здобув більше голосів, ніж попереднього разу. І нещодавно Ющенко заявив, що він здобуде більшість голосів у 20 з 25 областей України.

(ВП) - He є таємницею, що 5 вересня 2004 р. Ющенко був учасником вечері нa дачі у Володимира Сацюка. Чи можливе те, що отравлемня сталося Taм? Хто міг це зробити?

- Є дуже серйозні підстави так вважати. Тоді нa дачі у першого заступника голави СБУ також був і голова Служби безпеки пан Смешко. Але тo було б цілковитим ідіотизмом, якби тi люди безпосередньо були причетні до огруєння. Проте тaм був і голова Президентської адміністрації Медведчук. Biн точно знав про час і місце зустрічі. Це було дуже зручним моментом, а Медведчук є людиною, як любить дуже складні, диявольські комбінації. Він нe тільки поставив під удар голову CБ, але там були й інші варіянти. Він прибирав Ющенка чужими руками. Taм мала бути людима, яка виконувала чиїсь вказівки. окрім тoгo, треба мати нa увазі, що наша охорона була відсторонена. Кримінальна справа відкрита, ми дійдемо до істини. Але те, що там відбулося говорить, що тo була добре сплянована акція і за часом виглядає, що це могло статися caмe тaм. Бо Вікторові Ющенкові стало зле нa другий день після тієї вечері. Він закінчив вечерю о 2-ій годині ночі, а я мав з ним зустріч об 11-ій гoдині ранку. Він сказав, що недобре чується, - можливо, через те, що мало спав, але до вечора його стан погіршився.

(ВП) - Його дружина Катерина казала, що коли він повернувся додому і вона його поцілувала, то відчула нa губах отругу. Чи це можливе?

- Могло бути, що Катерина відчула щось недобре чисто інтуїтивно, але спеціялісти кажуть, що така речовина немає нi запаху, нi смаку, і вже навіть через короткий час неможливо виявити цю речовину в тілі. Тому тi, хто задумав цей злочин, були впевнені, що ніхто не зможе довести тoгo, що сталося. Щоправда, деякі спеціялісти стверджують, що таку речовину і її дію можна відслідковувати у часі. І справді нaм пощастило, бо знайшлася едина лябораторія, котра змогла зробити відповідні амалізи. Мабуть, автори злочину й не знали про існування такої лябораторі'і.

(ВП) - 3наємо також, що була спроба здійснити автокатастрофу, Влітку цього року, під час виборчої кампанії, в авто, у якому їхав Ющенко, вдарилася вантажівка, яка виїздила з бічної дороги. Цe випадковість?

- To була неприємна ситуація. Я б це назвав її попередженням, а нe замахом. Впродовж тривалого часу я отримував різні інформації про можливї замахи. Цe була така психологічна атака. Тому була довопі складно відрізняти реальні і вигадамі замахи. Але ми вжили максимальних дій для забезпечення належної охорона. Сьогодні можна сказати, що були спроби замаху і зі зброєю, і з вибухівкою, але, дякувати Богові, всі вони були знешкоджені.

(ВП) - Ви особисто відповідаєте за охорону та безпеку Віктора Ющенка?

- Hi, за це відповідають інші. Моїм обов'язком є управління його адміністрацією. Але коли виникають надміру серйозні ситуаці'ї, то до мене також звертаються. Безпекою, як і всім іншим, повинні займатися професіонали. Бо від замахів уникається нe фізично, а через агентурну працю, аналітику і таке інше. Цe дуже складний процес, тепер в Україні всі розуміють, що життя Ющенка це нe тільки репутація країни, це набагато більше. Кращі наші експерти будуть робити все, щоб Віктор Ющенко у безпеці закінчив президентську кампанію.

(ВП) - Чи можна вважати, що caмe влада зробила спробу усунути його вiд участи у виборчому процесі?

- Коли Медведчука питали, що він буде робити, коли вибори виграє Ющенко, то він казав "Ющенко ніколи нe переможе. Він нe буде президентом". А нa одній з нарад Медведчук сказав: "Забудьте про Ющенка, його нема. Це нe ваша проблема, його нема." Він любив це повторювати.

(ВП) - Останнім часом можна зауважити, що активізувалися в антиукраїнській пропаганді російські політтехнологи, зокрема у Польщі.

- He тільки в Польщі. І в Америці та ряді інших країн. Вони мають своїх журналістів, які пишуть, що їх просять. Наприклад, останнім часом у Польщі поширюється чутка, нібито Ющенко має таємне домовлення з Кучмою, що Кучма нe відповідатиме перед законом за всі його зловживання. КГБ завжди було майстром дезінформацій. Ha жаль, і серед журналістів є багато таких, які нe нехтують грошима за брудну і брутальну брехню.

(ВП) - Останмім часом у Польщі деякі авори намагаються видати Ющенка эа націоналіста-екстреміста, знову повертаються до питання польських поховань у Львові.

- Це саме тенденцїйні автори говорять про еврейські поховання, якщо потрібмо викликати недовіру, чи навіть ненависть з боку еврейського народу. Те caмe говорять росіянам. А Ющенко - патріот і цим все сказано. Щодо толерантности, то досить згадати, що у роки війни його сім'я переховувала еврейських дітей. І коли сьогодні його намагаються робити антисемітом, антиросіянином, антиполяком, то це абсурд.

(ВП) - В Америці нема жодних проблем у взаєминах між українцями і поляками, бо тут нема місця для великоросійських технологій поділу народів і протиставлення їх один проти одного. Поляки і українці живуть в злагоді без опіки Москви.

- Стара імперська традиція - поділяй і владарюй. Цей засіб використовує влада в Україні. Особливо з телеканалів, які контролює Медведчук. Пропаґанда постійно вбиває у мізки, що Ющенко - це абсолютно американська людина. Ці вигадки йдуть з Москви. Бо в Україні антиамериканських настроїв немає. А у росіян це традиція, бо вони конкурують нa геополітичному полі. В Україні поширювалися тисячі листівок про те, що Буш підтримує Ющенка. Ми показували ці листівки американським конгресменам і вони страшно обурювалися з цієї примітивної пропаганди часів холодної війни. Російські технологи придумали карту нa якій Україна поділена нa три зони. Бо росіяни завжди ділили Україну. Але коли прем'єр Янукович пoїхав нa зустріч з учасмиками зібрання сепаратистів, то стало очевидним, хто насправді ділить Україну.

Україна змінилася. Виросло покоління українців, яке ніколи нe буде боятися ні росіян, нi американців, нi поляків. Це інші люди. Це европейські люди. Коли у нації немає страху, її неможливо поставити нa коліна.

(ВП) - Нещодавно росїйська преса розповсюджувала думку академіка Маркова, нібито кандидатура Ющенка - це план Збігнева Бжезинського.

- Насправді це параноя Маркова. Під час зустрічі науковців з Україна та Росії "Україна після виборів" я мав з ним дискусію нa цю тему і сказав йому: "Пане Марков, ви забули включити до цієї групи одну особу - Пінчука. Bo caмe Пінчук привозить в Україну і Бжезинського, і Кісінджера, і Буша старшого. Може, Пінчук має якусь схему проти Росії і проти Кучми? Він їм платить гроші, виступає їхнім спонзором. А ви, пане Марков ствержуете, що ці люди міняють в Україні владу". Після моїх слів вся заля сміялася, а Марков нe знав, що нa це вїдповісти.

Річ у тому, що російські політтехнологи і їхні українські прибічники розтринькали величезні суми грошей і тепер будуть вигадувати різні історії, щоб виправдовуватися. Про нездатність російськик технологів працювати в українському політичному середовищі було видно ще під час парламентських виборів. Але якщо в Україні є, вибачайте за слово, дурні, які хочуть платити гроші, то, зрозуміло, пропозицій з Москви буде багато, тим більше, що гpoшi немалі.

(ВП) - Справу з отруєнням повинна розглядати парламентськя комісія, яку очолює Сівкович. Чи та комісія може з'ясувати праву?

- Раніше Сікович стверджував, що у нього є стовідсоткові докази, що отруєння нe було. За цю брехню він отримав нагороду. Думаю, тепер він буде казати протилежне. Бо належить до людей, котрі нe мають совісти. Цe буде його політична смерть. Це ж чекає нa тих журналістів та політиків, які будували свою пропаганду нa відвертій брехні.

(ВП) P.S. Висловлю свою подяку Василю Лопуху, за сприяння в організації зустрічі та проведення розмови з паном Олегом Рибачуком.

Це інтрев'ю надруковано в газеті Свобода (website) за 24 грудня 2004 р.