BRAMA, Dec 1, 2004, 1:00 am ET

Press release

Ukrainian Historical Association protests falsified election results

27 листопада 2004 р.

ЗАЯВА УКРАЇНСЬКОГО ІСТОРИЧНОГО ТОВАРИСТВА ТА ЧЛЕНІВ РЕДАКЦІЙНОЇ КОЛЕГІЇ ЖУРНАЛУ "УКРАЇНСЬКИЙ ІСТОРИК" ЩОДО СУЧАСНИХ ПОДІЙ В УКРАЇНІ

Перший український президент Михайло Грушевський, 70-ту річницю смерті якого відзначено цими днями в Україні, в буремні революційні роки початку ХХ століття написав рядки, які відповідають і сьогоднішньому моменту:

"...Україна... стоїть на сій руїні тепер, новими очима розглядаючись в сих згарищах, і перед нею стають зовсім інші перспективи і вигляди, не тільки тому, що змінилися реальні умови життя, але й тому, що око бачить їх і мозок приймає їх інакше..." (М. Грушевський. На порозі Нової України. Нью-Йорк; Київ..., 1992, с.7).

У нас теж змінилися реальні умови життя. І ми не будемо надалі миритися з неправдою, де б вона не була і якими б засобами не поширювалася.

Сьогодні Україна і кожен свідомий українець робить дуже важливий життєвий вибір. Викладачі університетів, вчені Національної академії наук України, Українського Історичного Товариства, Наукового Товариства Шевченка й інших наукових установ, переважно визначилися зі своїм вибором - вони підтримали Віктора Ющенка, справедливо засудивши ґвалтівну фальсифікацію результатів виборів, яка мала б привести до влади Віктора Януковича.

Ми, українські історики, члени Світової Ради і Президії Українського Історичного Товариства, звертаємося до всіх українських вчених в Україні та за її межами, з пропозицією підтримати українців та їхню боротьбу за демократію. Ми, історики, можемо не лише фіксувати сьогодняшні події, а й брати в них участь висловленням свого ставлення до них, зверненням до урядів наших країн.

В ці революційні дні ми стали свідками самоусвідомлення української нації. Ми висловлюємо свою підтримку революційним подіям, українському народу. Ми - за чесну, справедливу, некорумповану владу, яка зможе повести Україну до справжньої демократії.

Ми вважаємо, що судового розгляду потребують не лише факти фальсифікації виборчих протоколів, а й фальшива інформація в провладній пресі і на телебаченні у передвиборчий період, яка розпалювала ворожнечу між жителями окремих регіонів України. Вимагає уваги й цензура телевізійного та радіомовлення, що разом створювало атмосферу інформаційного вакууму для більшої частини жителів України. Чималу роль у створенні негативного образу Віктора Ющенка та зомбування жителів країни відіграло й запровадження так званої "соціальної реклами", яка транслювалася провладними каналами навіть у період, заборонений законом для агітації. Таких порушень виборчого процесу можна було б назвати ще більше і вони є злочином.

Українці - і серед них історики - не хочуть терпіти брехню і сваволю влади. Тому вони борються за свої права і демократію в своїй країні. Ми разом і поки ми єдині - ми непереможні!

УКРАЇНСЬКЕ ІСТОРИЧНЕ ТОВАРИСТВО
UKRAINIAN HISTORICAL ASSOCIATION
SOCIETE HISTORIQUE UKRAINIENNE
UKRAINISСHE HISTORISCHE GESELLSCHAFT
P.O. Box 312, Kent, Ohio 44240, USA
Tel.: (330) 297-1390
e-mail: ukrhist@aol.com
Fax: (330) 297-1327