BRAMA, Nov 24, 2004, 11:00 am ET

Українці в Америці скандують - "Ющенко - наш Президент!"
Василь Лопух

Ukrainians in America chant - 'Yushchenko - Our President!'
Vasyl Lopukh reports on a rally of Ukrainian Americans on New York that started out at the Consulate of Ukraine and ended in Dag Hammarskjold Plaza at the United Nations.

США, Нью-Йорк – 23 листопада 2004 р. о 10 годині ранку, перед будинком Генерального Консульства України в Нью-Йорку розпочався мітинг на підтримку кандидата у Президенти України Віктора Ющенка на знак протесту проти масових фальсифікацій результатів виборів в Україні. За оцінкою працівників поліції, які обов'язково проводять експертну оцінку загальної кількості учасників масових зібрань на вулицях Нью-Йорку, на мітингу було понад дві тисячі людей. З промовами виступили Володимир Курило, Ірена Куровицька, Микола Грициляк, Роман Лунь, Валентин Лабунський, Ірена Чабан, Леся Прадивус. На мітингу також виступив Володимир Денисюк, заступник голови виборчої комісії виборчої дільниці №94 в Нью-Йорку, він вибачився перед тими, хто не зміг проголосувати через об'єктивні бюрократичні перепони чинного законодавства, але результат голосування показав, що сам процес голосування і підрахунок голосів відбувся чесно - Віктор Ющенко набрав 3210 голосів, а В. Янукович - 63. Всі виступаючі були одностайні в оцінці подій в Україні і заявили про солідарність всіх українців, що проживають за кордоном і, зокрема в США, з українським народом і справжнім лідером українського народу Віктором Ющенком.

Мітингуючі скандували "Ющенко - наш Президент", "Ми - Україна", "Путін - руки геть від України!" "Україна не буде зоною". "Геть злочинну владу", "Кучмі -ганьба", "Слава Україні!!!", "Слава українському народові!!!".

Після мітингу організатори та активісти від учасників масового зібрання зустрілися з Сергієм Погорельцевим, Генеральним консулом України в Нью-Йорку, в приміщенні консульства. Володимир Курило передав звернення від учасників мітингу до Уряду та Президента України з вимогою, визнати факт грубих порушень виборчого процесу і масової фальсифікації, що зафіксовано міжнародними спостерігачами. Слава Рубель та Ірена Куровицька сказали, що за оцінкою спостерігачів які були присутні на виборчій дільниці в Нью-Йорку загалом відбулися на належному рівні, проте Оксана Кий та Володимир Курило зазначили, що з боку громадян України, які перебувають на постійному консульському обліку не були включені до списку виборців і не змогли проголосувати. У день повторного голосування було кілька десятків людей, які домагалися включенні їх до списку виборців, але так і не змогли цього добитися. Це свідчить про те, що Генконсульство немає належного обліку громадян України, які проживають в межах консульського територіального округу.

Сергій Погорельцев, погодився, що під час підготовки до виборів на зокордонній дільниці були допущені окремі помилки, але сам процес голосування і підрахунок голосів пройшов без жодних порушень, що було відзначено спостерігачами від міжнародних організацій та кандидатів у президенти.

Після мітингу перед Генконсульством всі вирушили колоною до будинку, де знаходиться Генконсульство Російської Федерації та Постійте представництво Російської Федерації при ООН. Там скандували антипутінські гасла. Але, оскільки вищезазначений будинок знаходиться навпроти поліцейської дільниці та пожежного відділення, то згідно із законодавством у таких місцях не можна проводити мітинги та демонстрації. Тому посилений наряд поліції, оточивши демонстрантів, які практично перекрили проїзну частину вулиці, відтіснили всіх на тротуар і попросили звільнити цей блок вулиці. Демонстранти, виконавши вимогу поліції вишикували колону і вирушили маршем до ООН, де на той час поліція вже приготовила місце для демонстрантів. Колона розтягнулася на кілька блоків, перехожі американці висловлювали свою підтримку. Ньюйоркчани знають про події в Україні, бо всі газети друкують фотографії та репортажі з Києва. Помаранчевий колір заполонив американські газети. Водії таксі привітно сигналили демонстрантам, з досвіду знаю, що водії найбільше інформовані, бо, як правило, вони постійно слухають новини і тому достатньо обізнані з тим, що відбувається в Україні.

На майдані навпроти ООН відбувся ще один мітинг і на цьому ж місці, з дозволу поліції, було розкладено кілька символічних наметів в знак солідарності із студентами в Україні. Акція солідарності з українським народом продовжиться наступного дня. Вранці 24 листопада, від Народного Дому, в Нью-Йорку, вирушать автобуси з представниками української громади до Вашингтону, де мають відбутися мітинги біля Посольства України в США, а потім маніфестанти вирушать пішим ходом до Білого Дому.

Такі ж демонстрації відбуваються в усіх великих містах США, де проживають великі українські громади.

За результатами виборів на всіх чотирьох виборчих дільницях в США перемогу здобув Віктор Ющенко.