BRAMA, Nov 23, 2004, 5:00 pm ET

Press release

Ukrainian diplomats deplore shameful 'war on the nation' unleashed by violations in presidential election.
Call on diplomatic corps to raise their voices and uphold a free, democratic and honorable Ukraine.

ВІДКРИТА ЗАЯВА
групи українських дипломатів

Ми, українські дипломати, висловлюємо рішучий протест проти ганебної війни із власним народом, на яку перетворилися президентські вибори 2004 року. Сьогодні, коли наші рідні, близькі, друзі знаходяться на Майдані Незалежності, ми не можемо мовчати.

Керуючись совістю, професійною честю та присягою вірно служити державі Україна, приєднуємося до голосу українського народу, в якому звучить протест проти порушення права громадян обирати президента демократичним шляхом.

Попри тиск, залякування і масовий обман, український народ виявив свою волю. Його вибір не влаштовує тих представників політичної еліти України, які роками говорили про її європейську і демократичну орієнтацію, але у вирішальний момент показали, що Європа і демократія для них порожні слова. Народ України, лише мала частина якого мерзне сьогодні на Майдані Незалежності в Києві, довів, що він заслуговує на іншу владу.

Ми переконані, що наше мовчання сьогодні матиме наслідком подальше падіння авторитету держави, а отже і перетворення дипломатичної служби на інструмент обслуговування влади, легітимність якої вже поставлена під питання світовою спільнотою. Це остаточно перекреслить міжнародну репутацію нашої країни, відверне від неї демократичні нації світу. Ми не можемо мовчки дивитися, коли закопується в землю майбутнє України, майбутнє наших дітей.

Ми закликаємо український дипломатичний корпус підняти свій голос на захист того, у що ми всі віримо – незалежної, демократичної, чесної України. Ми, українські громадяни, вимагаємо, щоб результати виборів відображали дійсне волевиявлення народу як єдиного джерела влади в Україні.

Віримо, що інші працівники дипломатичної служби приєднаються до цієї заяви.

Радник Посольства України в США О.В.Щерба
Другий секретар Посольства України в США Ю.Б.Пархоменко
Радник Посольства України в США О.В.Потєхін
Радник Посольства України в США В.М.Чумак