BRAMA, Nov 20, 2004, 12:00 pm ET

Ukrainian student group in Germany holds vigil; circulates petition

Foto: www.sus-n.org


Munich — The average German is uninformed about the human rights abuses and repression of the media in Ukraine, according to the Union of Ukrainian Students in Germany (SUSN). Yesterday, at a candlelight vigil held in a Munich plaza, the group set out to alert the public to these important issues by distributing flyers to passers-by and answering questions about the disturbing conditions prevalent in Ukraine today. The emphasis was on the Ukrainian presidential election taking place this Sunday, November 21. SUSN is circulating an online petition calling for increased international media coverage of the election.

SUSN joins other student groups in Europe (Strassbourg, Hamburg, Paris, Krakow, Warsaw) that have mobilized to support pro-democracy actions in the pre-election period.

* * * * *

Press release in Ukrainian:

Демонстрація Союзу Українських Студентів у Німеччині

19-го листопада СУСН провів демонстрацію проти порушень прав людини і свободи слова в центрі Мюнхена. Ціллю акції було привернути увагу пересічних німецьких громадян до подій в Україні напередодні виборів 21-го листопада.

Активісти СУСНу утворили велике коло в центрі площі. В руках вони тримали запалені свічки як знак надії на демократичний розвиток України, а їхні роти були заклеєні скотчем як символ тієї ситуації, в якій знаходяться ЗМІ і прості виборці в Україні.

Шоковані перехожі зупинялися, довго дивилися на прапор в центрі кола, підходили і брали листівки. Багато висловлювали свою підтримку, інші розпитували, що ж насправді відбувається в Україні.

Не дивно, що про утиски і репресії в Україні простому громадянину мало відомо: лише декілька статтей з’явилося в німецькій пресі напередодні виборів, більшість видань обходять тему мовчанкою.

Тому демонстрація знаходилася в ланцюгу інших дій СУСНу: Петиції за повніше висвітлення ситуації в Україні, статтей активістів у DIE WELT і Tageszeitung, інтерв’ю на радіо.

Крім того, СУСН підтримав Відкритого Листа до канцлера Ґерхарда Шредера із закликом підтримати демократичні вибори в Україні і інтенсифікувати стосунки з Україною в рамках ЄС.

Фоторепортаж про акцію та Відкритий Лист до канцлера Шредера:
www.sus-n.org

Інформація про петицію СУСНу:
www.sus-n.org/petition

Акція протесту відбулася на підтримку демонстрацій українських студентів у Страсбургу і Парижі (об’єднання “Молоді Європейці”, “Союз українських студентів у Франції”), Кракові (“Українське Коло” при Яґеллонському університеті Кракова) 19-го листопада, а також демонстрацій в Гамбурзі і Варшаві 20-го листопада.

Олег Коцюба
Прес-центр Союзу українських студентів у Німеччині
Мюнхен, 20.11.2004