BRAMA, Nov 12, 2004, 6:00 pm ET

Press release

12 листопада 2004

Відкритий лист Голові Центральної Виборчої Комісії Шановному Сергію Ківалову
Площа Лесі Українки, 1
м. Київ 01196
Україна

Шановний Пане Ківалов!

Від призначення виборів Президента України, Світовий Конгрес Українців активно цікавився передвиборчими процесами, зокрема тими, що стосувались до участі громадян України за кордоном. Наші завваження обосновані на власних спостереженнях та інформаціях наших складових структур по світі.

На жаль мусимо ствердити, що передвиборчі процеси за кордоном були переповнені порушенням Конституції України, Закону про вибори Президента України та засадничих демократичних норм через поведінку та рішення як речників Міністерства Закордонних Справ (МЗС) так само і Центральної Виборчої Комісії (ЦВК). В основному рішення речників МЗС в Україні чи при офіційних представництвах за кордоном та ЦВК, котрі найбільше заважили на нашій оцінці відносились до зложення списків виборців за кордоном, а також оформлення додаткових виборчих дільниць. МЗС доручило своїм офіційним представникам готовити списки виборців виключно на підставі постійного обліку. Для доповнення списків, офіційні представництва (покликаючись на МЗС) та дільничні виборчі комісії за кордоном (покликаючись на ЦВК) вимагали, щоби громадяни особисто складали заяви на виборчих дільницях до сім днів перед виборами для включення у списки. Це означало, що виборець віддалений інколи кілька тисяч кілометрів від офіційного представництва України, котрий не зголошувавася на постійний облік, бо такої вимоги немає у законодавстві України, мусів би подорожувати фактично три рази до найближчого постійного представництва України, щоби його голос мав значіння: раз, щоби включитися у списки, другий раз 31 жовтня і третій раз 21 листопада. Були випадки навіть при особистому зголошенні громадянина до виборчої дільниці з паспортом, що відмовляли зголошення до списку вказуючи, що даний громадянин мав паспорт здати при виїзді з України або, що він не перебуває на законних підставах у новій країні побуту.

В додатку, за малими виїмками, виборчі дільниці за кордоном знаходяться майже виключно при офіційних представництвах України. Це зводиться до абсурду коли глянути на остаточне подання ЦВК про 123 виборчих дільниць за кордоном, що начисляє дві виборчі дільниці у Італії, де перебуває близько один мільйон громадян України, дві виборчі дільниці у В'єтнамі де перебуває кілька сот громадян, чи навіть в останньому моменті відкриття додаткових сім виборчих дільниць у Придністров'ї, де проживає кілька сот тисяч громадян, а цілий регіон можна об'їхати за годину.

Світовий Конґрес Українців у співпраці зі своїми складовими організаціями, Українським Конґресовим Комітетом Америки та Конґресом Українців Канади направив біля 250 міжнародних спостерігачів на самі вибори. Ми мали можливість познайомитися зі звітами частини спостерігачів. На жаль ці звіти вказують на численні порушення закону про вибори та демократичного виборчого процесу. Спостерігачі занотували, зокрема, фальшування кількости леґітимних бюлетенів, повторне голосування тими самими особами та намагання сторонних осіб диктувати голосуючим за кого треба голосувати. Особливо турбуючим було те, що немало голів та членів виборчих комісій потуряло таким незаконним діям а то й самі порушували закон. Для прикладу подаємо частину звіту делегації міжнародних спостерігачів з діяспори, котра об'їхала Луганськ:

"Делегація мала можливість спостерігати серйозні порушення у передвиборчій період. В основному, ці порушення можуть бути охарактеризовані як порушення принципу рівних можливостей для всіх кандидатів у проведенні агітації, що могло б забезпечити чесні вибори. В багатьох випадках відмічено перевагу місцевої влади на користь одного з кандидатів - Віктора Януковича. Нижче перераховано деякі з головних порушень у передвиборчій період:

Крім того, існуюча система визначення складу ДВК і ТВК визначена Законом про вибори, не забезпечує об'єктивного ставлення до кожного з кандидатів. Основні кандидати мають можливість вводити до складу комісій своїх прихильників за допомогою інших кандидатів та/або виводити небажаних осіб зі складу виборчих комісій. Оскільки рішення комісій приймаються більшістю голосів, існують можливості для маніпуляцій з результатами. Вірогідність систематичних порушень такого роду, на наш погляд, є досить високою, проте ми не стверджуємо, що кожний з основних кандидатів брав участь у таких маніпуляціях.

Окремі спостереження:

  1. Підкуп, тиск або залякування виборців та волонтерів - ст. 157 Кримінального кодексу та ст. 64(6) Закону Про вибори:
  2. Порушення у списках виборців - ст. 31,32, 33, 34 Закону Про вибори:
  3. Порушення пов'язані із урнами для голосування - ст. 70 (5), 74 (3), 75 (10) Закону Про вибори:
  4. Утиск прав міжнародних спостерігачів та представників ЗМІ - ст. 28 (9), 69, 70 Закону Про вибори:
  5. Порушення пов'язані з бюлетенями та приміщеннями для голосування - ст. 28 (10), 74, 76 (4), 78 Закону Про вибори:
  6. Порушення пов'язані з роботою ТВК і ДВК - ст. 78, 79, 81, 82 закону Про вибори:

Закликаємо Вас, Ваших співробітників та всіх голів і членів виборчих комісій сповнити чесно свій обов'язок перед законом і українським народом, та подбати, щоб порушення законного, демократичного та чесного голосування не повторилося в другім турі виборів. Бажаємо Вам успіху у виконанні Вашого завдання.

З пошаною,

Аскольд Лозинський
Президент

Віктор Педенко
Генеральний Секретар

Юрій Даревич
Голова Коорд. Комітету Виборів