BRAMA, Nov 8, 2004, 1:00 pm ET

Press release

Спільна заява Світового Конґресу Українців, Українського Конґресового Комітету Америки та Конгресу Українців Канади про перший тур виборів Президента України 31 жовтня 2004 року

Joint statement about the 2004 Presidential Elections in Ukraine by UWC, UCCA, UCC

Понад 250 міжнародних спостерігачів від СКУ, УККА та КУК представляли держави: США, Канаду, Латвію, Литву, Естонію, Чехію, Російську Федерацію, Польщу, Італію, Велику Британію, Німеччину, Нідерланди, Австралію. Вони побували у всіх регіонах України, включаючи областей: Дніпропетровська, Житомирська, Запорізька, Луганська, Волинська, Вінницька, Львівська, Одеська, Полтавська, Сумська, Рівненська, Закарпатська, Харківська, Черкаська, Чернівецька, місто Київ та Київська. Висновки їхніх спостережень про вибори Президента України подаємо у двох площинах: перше - спостереження в день виборів, і друге - про перебіг виборчої кампанії.

Ми стверджуємо, що у сам день виборів більш ніж на 350 дільницях, відвіданих нашими спостерігачами, надмірних порушень виборчого законодавства не було, хоча деякі порушення будуть зафіксовані у нашому остаточному звіті. Але, під час підготовки до виборів на багатьох дільницях списки виборців не були відповідно підготовлені й уточнені, це спричинило напруженість, і чимало виборців не змогли проголосувати. Це, на нашу думку, є одним з головних недоліків виборчого процесу. Також зауважено втручання органів державної влади на підтримку одного кандидата, а саме теперішнього прем'єр-міністра України Віктора Януковича. Були й інші порушення, такі як упередженість державних ЗМІ, які не трактували усіх кандидатів однозначно, перешкоджання проведенню передвиборчої агітації, втручання іноземних державних чиновників у передвиборчий процес затьмарили демократичний напрям цих виборів. Тому ми робимо висновок, що перший тур виборів не відповідав демократичним стандартам.

На марґінесі хочемо підкреслити, що більшість дільничних і територіальних комісій сприяли спостерігачам від СКУ, УККА та КУК у проведенні спостережень. За це ми складаємо їм подяку. Також великий відсоток виборців (близько 75 %), які вийшли проголосувати за наступного президента є доказом, що процес демократизації українського суспільства, а також виборчих процесів є незворотній.

Перший тур виборів не визначив переможця, а другий тур відбудеться 21 листопада 2004 року за участі двох кандидатів - Віктора Януковича та Віктора Ющенко. Ми сподіваємося, що ті недоліки, які були зафіксовані під час виборів Президента України (31 жовтня), будуть виправлені у другому турі. Ми думаємо, що новообраний Президент України зможе тоді гідно ствердити, що він був обраний українським народом на виборах - 2004 року: відкрито, вільно, прозоро та демократично.