News from and about Ukraine & Ukrainians: Ukrainian Community Press Releases
BRAMA
  UKRAINEWSTAND
Home - NEWS - Weather - Biz - Sports - Press - Calendar - Classifieds

  УКРАІНОВИНИ
Home - НОВИНИ - Погода - Ділове - Спорт - Прес - Календар - Оголошення



getLinks(); ?>

UkraiNEWStand BRAMA Press News UKR News ENG News RUS News GOV'T TV/Radio Journals Newsletters World Kiosks
Thu, April 25, 05:26 EDT
Main
  • BRAMA Press
  • Submit press releases here

  • BRAMA Home
  • BRAMA's UkraiNewstand

  • Search

  • full search
  • NEWS
     ·  Regional-National-Int'l
     ·  Politics/Elections
     ·  Business
     ·  Diaspora/Community
     ·  Issues/Health
     ·  Education
     ·  Arts/Culture
     ·  Religion
     ·  Sports
     ·  Travel
     ·  BRAMA Press
    Forums
  • News & Politics BB (Chat)
  • Nova Khvylia BB
  • Traditions BB
  • Travel BB
  • Business Connections BB
  • E-mail Lists

  • Features
     ·  Politics/Elections
     ·  History of Ukraine
     ·  Ukrainian Traditions
     ·  Ukrainian Shops

    [BRAMA Client Websites]
    places to visit

    Survey
    What will L.Kuchma's fate be under the Yushchenko presidency?
    Same as Ceausescu
    Exile in Russia or elsewhere
    Prosecution and jail in Ukraine
    Immunity from prosecution in Ukraine
    Pardoned by Yushchenko
    Other
  • [Results & comment board] ...
  • Horoscope
    Horoscope (Ukr1251 only):


    DISCLAIMER:The contents of press releases on this website represent solely the positions of their respective authors and organizations. BRAMA neither endorses nor disapproves of the views expressed therein. BRAMA retains all final rights as to what may or may not appear on these pages.


    [ TOP]

    BRAMA News and Community Press

    BRAMA, Jan 28, 2004, 10:00 am ET

    Press Release

    На щедрівку до "Світанку"

    Саме з нагоди різдвяних свят - напередодні свята Йордана, або, як його ще іменують в Україні - на Водохреща, завітали до українців Семипалатинської громади "Світанок" побратими та гості з сусідніх Надіртишних міст Усть-Каменогорська та Павлодару.

    Як і годиться на цю пору, Семипалатинськ зустрів гостей гарним морозом під тридцять градусів, а члени громади теплими вітаннями та гарячим обідом.

    З цієї нагоди в міському акіматі заступник акіма міста С. Аубакіров та голова міської асамблеї народів Казахстану В. Єроменко влаштували для гостей прийом та своєрідний круглий стіл де за духмяним казахським чаєм обмінялися новинами у своєму міжнаціональному житті та планами на найближчий час, які витікають з постанови 10 ювілейної сесії Асамблеї народів Казахстану та виступу на ній Президента Республіки, Голови Асамблеї народів Казахстану Нурсултана Назарбаєва.

    А за цей час в міському Будинку культури зібралися охочі доторкнутися до самодіяльного народного мистецтва митців з національно-культурних центрів Семипалатинська та сусідніх міст, заповнивши вщент затишну концертну залу.

    Як і годиться святковий вечір відкрив голова Семипалатинськкого українського об'єднання "Світанок" Михайло Плахотнюк, привітавши присутніх з новорічними і різдвяними празниками та надзвичайною зустріччю трьох сусідів по Іртишу - однокровців та гостей Семипалатинська, Усть-Каменогорська і Павлодару.

    Творчу програму відкрили представники Семипалатинських осередків росіян і татар В. Коваленко та М. Утуленова піснею "Мій Казахстан". Ці знані майстри пісні на протязі вечора виконали ще декілька російських та татарських пісень, за що отримали чергові визнання слухачів.

    Семипалатинці та гості були зачаровані піснями члена української громади Семипалатинська Мар'яна Федуха, який до своїх пісень сам собі пише музику та слова і сам майстерно їх виконує, акомпануючи на своїй чудо-гармошці. До речі, пан Федух минулого року мандруючи українськими просторами, відвідав рідну Буковину, Галичину, Черкащину, Вінниччину та Золотоверхий Київ. І всюди дарував свої твори, які чарували українців, і дивував усіх, що такий талановитий суто український митець, мешкає в далекому казахстанському степовому краї.

    Голова Асоціації "Українці Казахстану" та керівник делегації українців Павлодару Михайло Парипса щиро привітав гостей зі святами, зазначив, що українці "Світанку" на чолі з невгомонним Михайлом Плахотнюком, є самими мобільними серед українських громад республіки, вони ініціюють поїздки свого творчого "десанту" до Павлодару, Усть-Каменогорська, не раз приймали у себе своїх сусідів, і ось за їх "виною" вже чергова "трійствена" зустріч. Голова Асоціації вручив семипалатинцям Вітальну адресу, передав до української бібліотеки книги. А за рішенням Ради Асоціації вручив Почесну Грамоту Асоціації голові українського об'єднання "Світанок" Михайлові Плахотнюкові за довгорічну громадську працю на чолі громади, яка триває більше 12 років, та вагомий внесок у зміцнення братніх зв'язків між народами Казахстану і України.

    Таку ж Почесну Грамоту Асоціації було вручено Мар'янові Федухові за особисту творчу майстерність, популяризацію української народної творчості на теренах Казахстану.

    Ну, а дарунком від павлодарців були чарівні українські ліричні та народні пісні у виконані дуетів та тріо у складі солістів Павлодарського народного хору Анатолія Невмивако, сестер Ярини та Катерини Соколик, які отримали визнання семипалатинців.

    Українців привітали своїми пісенними творами російський народний хор ветеранів міста, російський жіночий співочий колектив місцевого будинку культури.

    Глядачів розвеселив своїми дотепними гуморесками та пригодами актор драматичного театру Федір Любецький.

    Керівник делегації Усть-Каменогорська, заступник голови обласної малої Асамблеї народів Казахстану Лео Шик тепло привітавши гостей та господарів зі святами та цікавою зустріччю, подарував семипалатинцям та павлодарцям чудове видання друковане трьома мовами: "Дом дружби - Восточний Казахстан", де відображено міжнаціональне життя східно-казахстанців, чимало відведено там і почесного місця для українців області та республіки.

    Сюрпризом з багатьох причин був піднесений виступ молодіжного вокального колективу "Кохання" з Усть-Каменогорська під орудою керівника Галини Сербіної. Молоді виконавці майстерно виконали чимало різнопланових українських пісень, отримуючи заслужені оплески та овації глядачів. Молодість та майстерність цікавого колективу, підкріплена чудовими концертними костюмами, за красою яких практично в республіці немає ні один з колективів українських громад. Керівництво Будинку дружби Усть-Каменогорська, творчий колектив "Кохання" безмежно вдячні послу України в Казахстані В.Г.Цибенку, який від щирого серця подарував недавно таку красоту молодим виконавцям.

    Молодіжний колектив цікавий ще й тим, що керує ним росіянка, і як вона констатувала, в його складі: росіяни, казахи, євреї, німці, білоруси і... жодного українця серед учасників немає. А постійною ведучою, як і цього разу, являється І. Хардіна - член ради єврейського центру. Але всі вони люблять українську пісню, що показали на ділі і планують не зупинятися на досягнутому. Це знаменно і з огляду на те, що у самому Усть-Каменогорську мешкає понад 10 тисяч українців.

    Ну, а друга частина зустрічі друзів та однодумців тягнулася за північ в затишному приміщенні комп'ютерної школи, де директором голова української громади Михайло Плахотнюк. Тут вже в повному обсязі панувала різдвяна домашня атмосфера. Смаковита, за Буковинським рецептом, кутя, борщ та драглі по-вінницькі, та ще не менш як півтора десятку чудодійних українських страв. А на їх фоні красуються гордовиті пузаті карафінки з вишневою наливкою "Пла хотнюкові мрії". Так, так, ви не помилилися, то Михайла Плахотнюка творіння, перебрав технологію та смак зі свого чарівного Віницького краю. Та й над усіма тими стравами чаклували членкині української громади Семипалатинська, талановиті господині, які донесли до гостей свою кулінарську майстерність та рецепти своїх українських пращурів.

    І над всією цією святковою атмосферою панували колядки та щедрівки, які майстерно розпочинали павлодарські співаки, а їм до помагали всі присутні, незважаючи на національну ознаку та рівень володіння українською мовою. Потрібно тільки було побачити з якою цікавістю пильнували за більш старшими дівчата та хлопці з Усть-Каменогорська, виловлюючи кожне слово пісні та обережно, але з насолодую долучаючись до загального співу. Окрім різдвяних співів, було чимало виконано давніх народних, козацьких та стрілецьких пісень, розказано цікавих бувальщин та пригод. Кожен мав змогу виголосити вітання, виконати свій художній номер. Душею вечора був голова татарського центру Семипалатинська Г. Ахунжанов, професійний музикант, він не тільки акомпанував всі українські пісні, але чимало їх і сам зачинав, нагадуючи українцям, що і такі були. Заступник голови українського центру Усть-Каменогорська Леся ------, та голова білоруської громади Усть-Каменогорська Володимир Магазінщеков влучно назвали, що за столом у світаківців зібралася велика та єдина дружня сім'я.

    Слід зазначити, що присутнім на протязі вечора дуже до вподоби прийшлося козацьке гасло: "Будьмо!" "Гей!", яке неодноразово лунало з уст представників всіх націй. Які хвалили наших пращурів за вдалий об'єднуючий заклик. А усть-каменогорці запевнили, що це гасло і в них тепер приживеться.

    Вечір завершився здравницею на честь господарів "Многая літа". Ну, а світанківці, на честь гостей влаштували на вулиці гучний та яскравий святковий феєрверк.

    Михайло Голованчук
    м. Павлодар



    * * * * * * * * * * * * * * * * * *

    More BRAMA Press Releases -- Click Here
    Comments and observations about this article and other news
    may be posted to the BRAMA News & Politics Comment Board

     

    Ukraine video timeline: a year of protests and violence. Daily Telegraph 2/21/2015


    Nadiya Savchenko's speech in Basmanny Court, Moscow, 10.02.2015 (Voices of Ukraine)


    Joe Biden: Don’t tell us. Show us, President Putin. 2/7/2015 Munich Security Conference


    Speech by President of Ukraine at the Munich Security conference Feb 7 2015


    #FreeSavchenko video by Adriana Luhovy [Twitter storm Jan 26 2015]


    FREE NADIYA SAVCHENKO

    FREE NADIYA SAVCHENKO
    Twitter storm day Jan 26 2015


    Live map of Ukraine

    Ukraine Today TV LIVE on Youtube


    Live map of Ukraine

    Live map of Ukraine


    Timothy Snyder: Ukrainian History, European Future. Timothy D. Snyder is a well-known historian and professor of history at Yale University. Speaking at the National University 'Kyiv-Mohyla Academy' on May 15, 2014 on deep connection and strong bonds between Ukrainian and European history.


    Громадське радіо

    Громадське радіо


    Громадське телебачення

    Громадське телебачення


    Facebook Євромайдан

    Facebook Євромайдан


    Happy Kyiv (inspired by Pharrell Williams 'Happy')


    Inauguration of Ukraine's President Petro Poroshenko, June 7, 2014


    The Kyiv Post

    День The Day Newspaper

    Експрес онлайн -- Львів

    Voice of America/Голос Америки

    Mirror Weekly/Дзеркало Тижня

    TVi

    Tochka.net

    Zaxid.net

    Yahoo!
    Foto I |  Foto II |  Slideshow

    World Issues
    Google
     ·  Afghanistan
     ·  Iran
     ·  Iraq
    Yahoo
     ·  Afghanistan
     ·  Iran
     ·  Iraq

    Climate Effects
    Google
     ·  Global Warming
     ·  Hurricanes
     ·  Earthquake
     ·  Bird Flu
    Yahoo
     ·  Climate Change
     ·  Hurricanes
     ·  Earthquake
     ·  Bird Flu

    Nasha knopka Наша кнопка

    SLIDESHOWS
    Yushchenko 2009 (NYC)
    Yushchenko 2008 (NYC)
    Genocide (NYC)
    Rushnyk (NYC)
    more ...

    AUDIO and VIDEO
    Video: OC Yushchenko speech
    Video: Orange Circle Yushchenko
    Video: Heritage Days
    more ...


    Calendar
    more ... ]  


    ** Special: [Ukrainian Holidays and Traditions] [SHOP UKRAINIAN] [POLITICS]

    BRAMA Home -- BRAMA in Ukrainian -- Calendar -- UkraiNEWStand -- Community Press -- Search BRAMA -- Arts/Culture -- Business -- CLASSIFIEDS -- Compute/Software -- Social Issues -- Education -- Fun -- Law -- e-LISTS&BB's -- Nova Khvylia (New Wave) -- SPORTS -- Travel -- Ukraine -- Government -- Diaspora Directory -- Suggest a Link -- Report a dead link -- About BRAMA - WebHosting - Domains - Advertising -- What's New? -- GOOGLE-- Yahoo!
    Copyright © 1997-2011 BRAMA, Inc.tm, Inc. All Rights Reserved.