News from and about Ukraine & Ukrainians: Ukrainian Community Press Releases
BRAMA
  UKRAINEWSTAND
Home - NEWS - Weather - Biz - Sports - Press - Calendar - Classifieds

  УКРАІНОВИНИ
Home - НОВИНИ - Погода - Ділове - Спорт - Прес - Календар - Оголошення



getLinks(); ?>

UkraiNEWStand BRAMA Press News UKR News ENG News RUS News GOV'T TV/Radio Journals Newsletters World Kiosks
Fri, April 26, 07:24 EDT
Main
  • BRAMA Press
  • Submit press releases here

  • BRAMA Home
  • BRAMA's UkraiNewstand

  • Search

  • full search
  • NEWS
     ·  Regional-National-Int'l
     ·  Politics/Elections
     ·  Business
     ·  Diaspora/Community
     ·  Issues/Health
     ·  Education
     ·  Arts/Culture
     ·  Religion
     ·  Sports
     ·  Travel
     ·  BRAMA Press
    Forums
  • News & Politics BB (Chat)
  • Nova Khvylia BB
  • Traditions BB
  • Travel BB
  • Business Connections BB
  • E-mail Lists

  • Features
     ·  Politics/Elections
     ·  History of Ukraine
     ·  Ukrainian Traditions
     ·  Ukrainian Shops

    [BRAMA Client Websites]
    places to visit

    Survey
    What will L.Kuchma's fate be under the Yushchenko presidency?
    Same as Ceausescu
    Exile in Russia or elsewhere
    Prosecution and jail in Ukraine
    Immunity from prosecution in Ukraine
    Pardoned by Yushchenko
    Other
  • [Results & comment board] ...
  • Horoscope
    Horoscope (Ukr1251 only):


    DISCLAIMER:The contents of press releases on this website represent solely the positions of their respective authors and organizations. BRAMA neither endorses nor disapproves of the views expressed therein. BRAMA retains all final rights as to what may or may not appear on these pages.


    [ TOP]

    BRAMA News and Community Press

    BRAMA, Jan 23, 2004, 10:00 am ET

    Press Release
     
     
     
     

    Новини з України

    23.01.04 №14
    АДМІНІСТРАЦІЯ ПРЕЗИДЕНТА УКРАЇНИ
    ГОЛОВНЕ УПРАВЛІННЯ ІНФОРМАЦІЙНОЇ ПОЛІТИКИ


    ПРЕЗИДЕНТ УКРАЇНИ ЛЕОНІД КУЧМА ЗУСТРІВСЯ З ГОЛОВОЮ ВИКОНАВЧОГО КОМІТЕТУ - ВИКОНАВЧИМ СЕКРЕТАРЕМ СНД ЮРІЄМ ЯРОВИМ
    Київ. 22 січня.



    Президент України Леонід Кучма зустрівся з Головою виконавчого Комітету - виконавчим секретарем СНД Юрієм Яровим.
    У ході бесіди Юрій Яров доповів Леонідові Кучмі - Голові Ради Глав держав СНД про результати минулорічної діяльності СНД й відзначив ряд досягнень в СНД за цей період, зокрема, відновлення зростання товарообігу між країнами - членами Співдружності, який уперше з 1997 року сягнув рівня 70 млрд. доларів. Він також підкреслив, що за минулий рік значно зріс міжнародний авторитет СНД і суттєво пожвавилася співпраця Співдружності з найавторитетнішими міжнародними організаціями, зокрема, ООН і ОБСЄ, а також регіональними структурами.
    Під час зустрічі Голова виконавчого Комітету СНД доповів Президенту України про результати роботи спостерігачів від Співдружності на президентських виборах у Грузії.
    Юрій Яров також поінформував про план заходів у рамках СНД на наступний рік.


    * * * * *

    З НАГОДИ 85-ї РІЧНИЦІ ПРОГОЛОШЕННЯ АКТА ЗЛУКИ УНР І ЗУНР КЕРІВНИКИ ДЕРЖАВИ ПОКЛАЛИ КВІТИ ДО ПАМ'ЯТНИКІВ ТАРАСОВІ ШЕВЧЕНКУ ТА МИХАЙЛУ ГРУШЕВСЬКОМУ
    Київ. 22 січня.



    З нагоди 85-ї річниці проголошення Акта злуки Української Народної Республіки та Західноукраїнської Народної Республіки Президент України Леонід Кучма, Голова Верховної Ради Володимир Литвин, Прем'єр-міністр Віктор Янукович, голова Київської міської держадміністрації Олександр Омельченко, народні депутати, члени уряду та представники громадськості поклали сьогодні квіти до пам'ятників Тарасові Шевченку та Михайлу Грушевському.
    Цього дня 1919 року західні та східні землі України, що вибороли свою волю, Актом злуки об'єдналися в єдину самостійну соборну державу. У 1990 році Україна вперше відзначила річницю Акта злуки "живим ланцюгом" від Києва до Львова. А в 1999 Президент України Леонід Кучма видав Указ, яким 22 січня визнано державним святом України, що відзначається нині як День Соборності.


    * * * * *

    ПРЕЗИДЕНТ УКРАЇНИ ЛЕОНІД КУЧМА ЗВЕРНУВСЯ ДО СПІВВІТЧИЗНИКІВ З НАГОДИ ДНЯ СОБОРНОСТІ УКРАЇНИ
    Київ. 22 січня.
    Президент України Леонід Кучма звернувся до співвітчизників з нагоди Дня Соборності та 85-річчя Акта злуки Української Народної Республіки і Західноукраїнської Народної Республіки.
    "Сьогодні ми святкуємо найзнаменнішу дату в тисячолітній історії боротьби за єдність українських земель. День 22 січня 1919 року втілює віковічні прагнення українців жити однією сім'єю, на своїй землі, у своїй суверенній державі, коли розділений кордонами народ возз'єднався у соборній Українській державі", - йдеться у зверненні Глави держави.
    "Ми зобов'язані покласти край безвідповідальним спробам поширювати розкольницькі настрої у суспільстві на догоду егоїстичним політичним інтересам, припинити роздмухування до загальнонаціонального рівня міжпартійних, міжфракційних чвар та міжособистісної неприязні політиків.
    Нова епоха посилає нові виклики. І щоб гідно відповісти на них, нам і нині, у XXI столітті, потрібна сильна і неподільна Українська держава. Ми маємо подолати історичні та психологічні бар'єри між регіонами, гармонізувати відносини влади і народу - зробити все те, чого бракувало Україні 85 років тому",
    - зазначається у зверненні.
    Леонід Кучма, вітаючи співвітчизників із Днем Соборності та вісімдесят п'ятою річницею Акта злуки Української Народної Республіки й Західноукраїнської Народної Республіки, побажав миру, щастя та процвітання.


    * * * * *

    АКТ ЗЛУКИ УНР ТА ЗУНР СТАВ ЯСКРАВИМ СИМВОЛОМ СОБОРНОСТІ УКРАЇНИ, ВІДЗНАЧАЄ ВІКТОР ЯНУКОВИЧ
    Київ. 22 січня.
    Землі України століттями були розшматовані різними державами. Тому проголошення Акта злуки стало яскравим символом соборності України, адже уособило велике прагнення до єдності своєї землі, нації, прагнення, яке пронесено нашим народом крізь віки. Це відзначив Прем'єр-міністр Віктор Янукович щодо значення Дня соборності для нашої держави.
    Процес становлення Української держави супроводжувався війнами, революціями та окупаціями, продовжив Прем'єр-міністр. Століття знадобилися, аби в бурхливому 1919 році прозвучало єднальне
    "віднині Українська Народна Республіка стає самостійною, ні від кого незалежною, вільною, суверенною Державою українського народу". І ще не одне десятиліття знадобилося, щоб проголошене стало реальністю.
    Віктор Янукович наголосив, що для нього особисто слово "злука" є триєдиним як віра: єдина країна, єдиний народ, єдине майбутнє.
    "Тільки у єдності наша сила. Усі ми дуже різні, але всіх нас об'єднує земля, на якій ми живемо, і величезне прагнення зробити життя наших дітей, онуків щасливішим", - сказав він.
    На долю кожного покоління випадають свої іспити, і сьогодні ми проходимо непростий шлях утвердження України як європейської держави, становлення економічних засад та громадянського суспільства.
    "І в своїх повсякденних справах ми також творимо історію", - зазначив Прем'єр.
    Він висловив переконання, що, так само як наші батьки і діди, нинішнє покоління дасть
    достойну відповідь на виклики часу, буде гідним того великого покликання, яке покладено на нього. "Будемо завжди пам'ятати, що від нас самих, від нашого вміння і бажання вирішувати складні питання сьогодення залежить наше майбутнє", - наголосив глава уряду.


    * * * * *

    ГОЛОВА ВЕРХОВНОЇ РАДИ УКРАЇНИ І ПОСОЛ ІТАЛІЇ ВІДЗНАЧИЛИ ВАЖЛИВІСТЬ ПРАВОВОГО ВРЕГУЛЮВАННЯ СТАТУСУ УКРАЇНСЬКИХ ГРОМАДЯН, ЯКІ ПРАЦЮЮТЬ В ІТАЛІЇ
    Київ. 22 січня.
    Важливим чинником позитивних процесів у відносинах України та Італії є добрі і результативні контакти між парламентами двох країн. Це підкреслив Голова Верховної Ради України Володимир Литвин під час зустрічі з Надзвичайним і Повноважним Послом Італійської Республіки в Україні Йоландою Брунетті Гетц. Спікер українського парламенту відзначив, що нині відносини між двома країнами перебувають у стадії стабільного розвитку, до чого значні зусилля доклала і посол, термін перебування якої в Україні завершується.
    У ході розмови Володимир Литвин і Йоланда Брунетті Гетц відзначили важливість правового врегулювання статусу українських громадян, які тимчасово працюють в Італії. Слід зазначити, що проект угоди про взаємне працевлаштування громадян та їх соціальний захист переданий українською стороною італійській для ознайомлення ще у 2001 році.
    Однією з тем, які обговорювалися у ході зустрічі, була суспільно-політична ситуація, яка складається в Україні у рік президентських виборів, політично-правові аспекти реалізації Конституційної реформи, а також євроінтеграційні кроки України.
    Італія залишається на сьогодні одним з головних партнерів України у сфері торговельно-економічного співробітництва серед країн Західної Європи та світу. Протягом останніх років Італія продовжує стабільно посідати друге місце за обсягом товарообігу України з державами Європи та одне з перших місць у світі серед імпортерів українських товарів. Протягом останніх трьох років товарообіг між двома державами практично подвоївся і, за даними Національного інституту статистики Італії, у 2002 році сягнув рівня у 2,3 млрд. доларів США.


    * * * * *

    УРЯД МАЄ НАМІР В 2004 РОЦІ ЗНИЗИТИ СТАВКУ ПДВ І СТВОРИТИ УМОВИ, ЗА ЯКИХ ЦЕЙ ПОДАТОК ПЕРЕСТАНЕ ЗАВДАВАТИ ЗБИТКІВ ОБІГОВИМ КОШТАМ ПІДПРИЄМСТВ
    Київ. 22 січня.
    Уряд продовжує реформувати податкову систему, у 2004 році зміни торкнуться системи стягнення податку на додану вартість. Таку заяву зробив, виступаючи на VI Конгресі ділових, наукових і творчих кіл України перший віце-прем'єр-міністр України Микола Азаров. "Ми маємо на увазі не лише перехід на знижені ставки оподаткування ПДВ, але й на створення такої системи, за якої податок на додану вартість не буде істотним гальмом для підприємств у плані обігових коштів", - відзначив він. І підкреслив, що уряд розраховує "у 2004 році вирішити цю проблему раз і назавжди".
    На думку Миколи Азарова, поступове зниження податкового тиску і скасування преференцій - це той напрям, який дозволить створити рівні умови конкуренції для всіх суб'єктів господарської діяльності. При цьому в 2004 році уряд також всерйоз займатиметься системою нарахувань до фонду оплати праці підприємств. "Зараз думаємо, як знизити нарахування до фонду оплати праці",   - заявив він. При цьому Микола Азаров погодився з критикою на адресу уряду, що при встановленні прибуткового податку на рівні 13 відсотків нарахування до фонду оплати праці збереглися на позначці 37,5 відсотка. Неможливо все зробити відразу, сказав він, наголосивши, що "до розв'язання цих проблем треба підходити поетапно і вирішувати їх з урахуванням можливостей".
    Микола Азаров нагадав учасникам Конгресу, що в 2003 році уряд розпочав податкову реформу. Зокрема, на значне зниження пішов податок на прибутки фізичних осіб. "Від прогресивної ставки оподаткування, яка сягала 40 відсотків, ми перейшли на єдину ставку 13 відсотків, вивчивши позитивний досвід сусідньої Росії і вперше передбачивши цілу низку норм, які діють у країнах з розвиненим ринком", - відзначив він. На думку першого віце-прем'єра, в повному обсязі цей закон буде прогресивним і працюватиме на детінізацію економіки і підвищення добробуту людей. Також реформований податок на прибуток, ставка якого знижена з 30 до 25 відсотків, прискорено амортизацію основних фондів, і впроваджено цілу низку прогресивних норм, вважає перший віце-прем'єр-міністр.


    * * * * *


    МЗС УКРАЇНИ РОЗЦІНЮЄ НИЗКУ ЗАЯВ ДОПОВІДАЧІВ МОНІТОРИНГОВОГО КОМІТЕТУ ПАРЄ СТОСОВНО ХОДУ КОНСТИТУЦІЙНОЇ РЕФОРМИ В УКРАЇНІ ЯК ВТРУЧАННЯ У ВНУТРІШНІ СПРАВИ ДЕРЖАВИ
    Київ. 22 січня.
    МЗС України розповсюдило Заяву, у якій розцінює як упереджену позицію доповідачів Моніторингового комітету ПАРЄ стосовно ходу конституційної реформи в Україні. Україна вітає інтерес, що виявляється у світі до внутрішніх реформ у нашій державі. Міжнародна підтримка політичних та економічних перетворень є важливим фактором успішного реформування українського суспільства, сказано у документі.
    Нинішня конституційна реформа саме спрямована на вдосконалення політичної системи України відповідно до європейських стандартів, забезпечення ефективного функціонування в Україні відповідальної законодавчої та виконавчої влади, підкреслюється у Заяві МЗС.
    "Єдиним легітимним органом, уповноваженим Конституцією та законодавством України на здійснення конституційних перетворень, є Верховна Рада України. Вона наділена виборцями нашої держави усіма повноваженнями, необхідними для прийняття рішень по здійсненню конституційної реформи. Порушення таких прав українського парламенту суперечить стандартам Ради Європи і є недопустимим", - сказано у документі.
    "Конституцією України чітко визначена процедура внесення конституційних змін. Будь-який тиск чи перешкоди обговоренню та погодженню Верховною Радою змін до Основного Закону суперечать букві та духу як самої Конституції України, так і принципам і нормам міжнародного права, зокрема стандартам Ради Європи".
    У цьому зв'язку МЗС України розцінює "низку упереджених заяв доповідачів ПАРЄ Ханне Северінсен та Ренати Вольвенд стосовно ходу конституційної реформи як втручання у внутрішні справи України, що не сприяє утвердженню стандартів Ради Європи в нашій державі".
    У Заяві МЗС сказано, що Україна, яка послідовно прагне жити за європейськими правилами, зацікавлена у конструктивному діалозі з міжнародною спільнотою, сприймаючи доброзичливі поради і відкидаючи будь-які форми тиску. "Ключовою умовою ефективного здійснення цього діалогу є дотримання міжнародновизнаних норм та стандартів, насамперед - повага до права Верховної Ради України, що діє відповідно до Конституції України від імені українських виборців, самостійно, без зовнішнього тиску приймати рішення, що належать до її компетенції", - підкреслюється у Заяві МЗС.


    * * * * *

    В УКРАЇНСЬКОМУ ДОМІ ВІДКРИЛАСЯ ВИСТАВКА ДОКУМЕНТІВ, ПРИСВЯЧЕНА 85-РІЧЧЮ АКТУ ЗЛУКИ
    Київ. 22 січня.
    В Українському домі відкрилася виставка "Україна соборна і незалежна: шляхами творення. До 85-річчя проголошення Акта Злуки". На ній представлені знакові документи вітчизняної історії. Виставку підготували провідні архіви України, зокрема, Центральний державний архів вищих органів влади та управління України та Центральний державний кінофотофоноархів ім. Г.С. Пшеничного.
    Чільне місце у експозиції визначено кольоровій копії Універсалу Директорії УНР про Акт Злуки за підписами Володимира Винниченка, Симона Петлюри та інших членів Директорії. Унікальні архівні фотографії зафіксували для нинішніх і прийдешніх поколінь урочистий момент проголошення Акта Злуки на Софійській площі у Києві та святкування цієї вікопомної події як в столиці України, так і в інших містах і селах об'єднаної української держави. Поміж цінних документів привертає увагу копія надрукованого в одній з київських газет оперативного повідомлення про прийняття Акта Злуки, поширене Українським Телеграфним Агентством, яке є попередником Укрінформу.
    Різноманітні за характером і змістом архівні матеріали є переконливими свідченнями складного, багатого за формами, динамікою і численними історичними особистостями розвитку процесу українського національно-визвольного руху від падіння самодержавства до проголошення 22 січня 1919 року Акта Злуки Української Народної Республіки і Західноукраїнської Народної Республіки.


    * * * * *

    ДЕНЬ СОБОРНОСТІ УКРАЇНИ ВІДЗНАЧЕНО У МОСКВІ
    Москва. 22 січня.
    З нагоди 85-ї річниці проголошення Акту злуки УНР і ЗУНР у культурному центрі України у Москві відбулися урочисті збори. У них взяли участь дипломати Посольства України у Російській Федерації, працівники Культурного центру, українські студенти, які навчаються у вузах Москви, представники української громади.
    Радник-посланник Посольства України у РФ Григорій Хоружий у своєму виступі відзначив історичне значення Акту злуки, як символу єдності і консолідації українського народу в боротьбі за розбудову незалежної держави.
    У День соборності дипломати Посольства України у Російській Федерації поклали квіти до меморіальної дошки Михайлу Грушевському у російській столиці.


    * * * * *

    У ТЕГЕРАНІ ПІДПИСАНО РЯД УКРАЇНСЬКО-ІРАНСЬКИХ ДОКУМЕНТІВ ЗІ СПІВРОБІТНИЦТВА В ІНФОРМАЦІЙНІЙ СФЕРІ
    Київ. 22 січня.
    За підсумками візиту до Ірану української урядової делегації підписано Угоду про співробітництво між Державним комітетом телебачення і радіомовлення України та Організацією Радіо і Телебачення Ісламської Республіки Іран. Документ підписали керівники цих відомств Іван Чиж та Алі Ларіджані.
    Угодою передбачено обмін теле- і радіопрограмами, спільне виробництво програм, надання технічних послуг, сприяння у створенні представництв інформаційних агентств в обох державах. З метою забезпечення своїх національних інтересів Україна та Іран домовилися координувати свої зусилля у відповідних міжнародних організаціях.
    Сторони також підписали Програму реалізації Угоди про співробітництво, якою визначено заходи на найближчу перспективу. Зокрема, передбачається участь Ірану у книжковій виставці у Києві, що проводитиметься паралельно з роботою VII конференції міністрів інформації європейських країн. Українську сторону запрошено для участі у регіональному засіданні телемовників "АЗІАВІЖЕН".
    Підписано також Меморандум про співпрацю між Житомирською обласною державною телерадіокомпанією та Організацією радіо і телебачення іранської провінції Ісфаган.
    Підготовка та укладення зазначених документів відбулися за безпосереднього сприяння Надзвичайного і Повноважного Посла України в Ірані Володимира Бутяги та дипломатів посольства.


    * * * * *

    У ХЕРСОНСЬКІЙ ОБЛАСТІ ПІДБИТО ПІДСУМКИ БЛАГОДІЙНОЇ АКЦІЇ "КОМП'ЮТЕРНИЙ КЛАС - КОЖНІЙ ШКОЛІ"
    Херсон. 22 січня.
    За час проведення благодійної акції "Комп'ютерний клас - кожній школі", започаткованої відповідно до розпорядження голови облдержадміністрації,  у 132 навчальних закладах міст і районів Херсонської області встановлено 580 комп'ютерів. Якщо на початку акції кількість учнів, що припадає на 1 комп'ютер, становила близько 200 чол., то в січні 2004 року цей показник становить 75 чоловіки.
    Встановлення комп'ютерної техніки дало можливість створити регіональну електронну освітню мережу, до якої входить 58 закладів та установ освіти області (20 відділів освіти та 38 навчальних закладів), які впроваджують експеримент з освітнього моніторингу.
    Для визначення стартових умов проведення акції управлінням освіти і науки обласної державної адміністрації було здійснено інвентаризацію машинного парку та периферійного обладнання в закладах освіти області.
    Станом на 1 січня 2004 року на обласний благодійний рахунок надійшло 55 592 грн., на спеціальні рахунки у районах і містах області - 57 244 грн. Крім того, із місцевих бюджетів на придбання комп'ютерної техніки для навчальних закладів виділено близько 500 тис. грн.
    Кошти обласного благодійного рахунку використано на придбання комп'ютерних класів для обласного ліцею, Верхньорогачицького міжшкільного навчально-виробничого комбінату, Любимівської загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів Нововоронцовського району.


    * * * * *

    НА ВОЛИНІ ВІДКРИТО ВИСТАВКУ „ЛЕОНІД КРАВЧУК - ПРЕЗИДЕНТ НЕЗАЛЕЖНОЇ УКРАЇНИ"
    Луцьк. 22 січня.
    У Волинському краєзнавчому музеї (м. Луцьк) із нагоди 70-річчя від дня народження Леоніда Кравчука відкрито виставку під назвою „Леонід Кравчук - Президент незалежної України".
    В експозиції представлено ряд матеріалів, які відображають волевиявлення волинян щодо вибору другого Президента нашої держави. А саме - "Протокол окружної виборчої комісії по виборах Президента України (по Волинському виборчому округу)", де вказана кількість голосів, які волиняни віддали за Леоніда Кравчука. Також, експонуються фотографії, які розповідають про візит екс-Президента до Луцька у лютому 1998 року. На виставці також представлено місцеві видання, у яких простежено політичні події країни в період президентства Леоніда Кравчука. Це, насамперед, "Волинь на зламі століть (1989-2000), "Волинь: 90-ті рр.. ХХ ст." (ілюстрований літопис політичних подій) тощо.


    * * * * *

    У ЛЬВОВІ ВІДКРИТО ВИСТАВКУ ДО ЮВІЛЕЮ ПАТРІАРХА КИЇВСЬКОЇ І ВСІЄЇ РУСИ-УКРАЇНИ ФІЛАРЕТА
    Львів. 22 січня.
    Вчора у Львівському музеї історії релігії відкрилася виставка, приурочена до 75-річчя з дня народження Патріарха Київської і всієї Руси-України Філарета (у миру - Михайло Денисенко).
    Митрополит Львівський і Сокальський УПЦ Андрій повідомив під час урочистого відкриття виставки, що Філарет є першим патріархом Української Православної Церкви Київського патріархату. Ця людина, за словами Митрополита Львівського і Сокальського УПЦ, завжди бачила майбутнє української православної церкви. "Його труди були завжди перед Богом, він відкидав усі життєві втіхи", - додав він.
    Митрополит Львівський і Сокальський УПЦ Андрій відзначив, що Філарет ніколи не вступав в полеміку зі своїми ворогами, оскільки говорити з тими, які свідомо говорять неправду, не варто. Філарет дотримується своїх життєвих принципів і сьогодні, незважаючи на свій вік.
    Доцент Львівського національного університету імені Івана Франка Василь Кметь під час урочистого відкриття виставки відзначив, що Філарет є першим архієреєм українським. В. Кметь наголосив, що Філарет активно впродовж усього життя і до цього часу займався й займається науковою, навчальною та богословською діяльністю. Предметом його науково-богословських досліджень є канонічне право, яке він завжди розглядав в розвитку й еволюції.
    На виставці, яка організована Львівським музеєм історії релігії, представлені особисті речі Філарета, його державні й церковні нагороди, подарунки, книги, рукописи, ікони, церковний одяг тощо. У музеї представлені речі Філарета, які знаходились у фондах музею, а також речі, які допомогли зібрати вчені та науковці Львова. На виставці також представлено 55 томів з 60 наукових праць Філарета.


    * * * * *

    ОДЕСЬКІ АКТОРИ ПРЕДСТАВЛЯТИМУТЬ НА ФЕСТИВАЛІ "БЕРЛІНАЛЕ" НОВУ СТРІЧКУ "12 СТІЛЬЦІВ" Одеса. 22 січня. Двоє одеських акторів - Георгій Делієв і Геннадій Скарга - запрошені взяти участь у міжнародному кінофестивалі "Берлінале".
    На "Берлінале" відбудеться світова прем'єра художнього фільму "12 стільців". Усі ролі у стрічці виконували одеські актори, зокрема, роль великого комбінатора Остапа Бендера грає Георгій Делієв, Кіси Вороб'янінова - Геннадій Скарга.
    Фільм за романом Ільфа і Петрова знімався навесні й улітку минулого року в Одесі, Вилкове (Одеська область) і Криму німецьким режисером Ульріке Оттінгером. За словами Георгія Делієва, режисер обіцяв після показу "12 стільців" у Берліні надати кінострічку для її прем'єри в Одесі.
    Фестиваль відкривається на початку лютого у Берліні (Німеччина) і є третьою за значимістю кіноподією Європи - після Канського й Венеціанського фестивалів.


    * * * * *

    У ЛЬВОВІ ЗНАЙДЕНО ОРИГІНАЛ НЕВІДОМОГО РІЗДВЯНОГО ПОСЛАННЯ ПАТРІАРХА ЙОСИФА СЛІПОГО Львів. 22 січня. Оригінал Різдвяного послання Патріарха Йосифа Сліпого до українського народу знайшли монахи в Унівському монастирі студитів.
    У монастирі, де зараз проводять ремонтні роботи, виявили згорток, в якому був унікальний документ. За словами отця Йосифа Міляна, Йосиф Сліпий написав цього листа в 1945 році під час ув'язнення. Очевидно, комусь із в'язнів вдалося винести лист із тюрми і передати його до монастиря.
    У посланні Патріарх звертається до народу з проханням триматися віри й Церкви. Незабаром лист-послання з'явиться у друкованому вигляді.
    Довідка: Патріарх Йосиф Сліпий, Верховний Архієпископ, Кардинал і Митрополит (1944-1984). Був науковцем, сповідником віри та міжнародним захисником переслідуваних християн. Після завершення навчання у Львові, Інсбруку (Австрія), Римі й Парижі став професором і ректором (1928-1944) Львівської семінарії та Богословської академії.
    У 1939 році Митрополит Андрей висвячує о.Йосифа на єпископа, який після його смерті 1 листопада 1944 року переймає провід Української Греко-Католицької Церкви. У квітні 1945 радянська влада заарештувала Архієпископа Йосифа. Він провів 18 років у сталінських тюрмах, таборах праці та на Сибіру, де завдяки залізній волі здобув ім'я безстрашного свідка віри. Після втручання папи Івана XXIII та президента США Кеннеді його було звільнено у 1963 році для участі у ІI Ватиканському Соборі. Упродовж наступних двадцяти років Патріарх Йосиф намагався активізувати життя Української Греко-Католицької Церкви на Заході. Заснував Український Католицький університет і збудував Церкву Святої Софії у Римі.
    Помер 1984 року. У 1992 році його останки перевезли до Львова, де вони були поховані в Соборі Святого Юра.


    * * * * *

    МІНСЬКА КОПІЯ ТУРИНСЬКОЇ ПЛАЩАНИЦІ ЗНОВУ ПОБУВАЄ НА ЛЬВІВЩИНІ Львів. 22 січня. У неділю до міста Стрий буде привезена Мінська копія Туринської Плащаниці.
    У програмі дійства запланована зустріч Плащаниці Преосвященним Владикою Юліяном Гбуром Єпархом Стрийським, духовенством та вірними, урочистий похід до Кафедрального Храму Успіння Пресвятої Богородиці, чин поставлення Плащаниці в цьому храмі, Акафіст до Страстей Христових. Копія плащаниці, яка вже побувала у Львові, перебуватиме у Стрию до 22 лютого 2004 року.
    Копію Туринської плащаниці привезли до Львова з Білорусії 28 вересня 2002 року. У Львові Туринська плащаниця перебувала в Архікатедральному соборі Святого Юра (УГКЦ) та Архікатедральному соборі Успіня Пресвятої Богородиці (РКЦ в Україні). 3 травня вона була перевезена до Києва.
    За словами Блаженнійшого Любомира Кардинала Гузара перебування копії Плащаниці в Україні є часом Божої Благодаті. Плащаниця вже перебувала у Львові.
    Туринська Плащаниця - це похоронне покривало, у яке було загорнуте тіло розп'ятого Ісуса Христа, довжиною 4 м 36 см та шириною 1 м 10 см. На сьогодні у всьому світі є сім посвячених копій. Однією з них є Мінська копія, що подорожує містами України. Її духовна вартість така ж, як і оригіналу, котрий зберігається в Турині.


    * * * * *

    НА ЗАКАРПАТТІ ВИХОДИТИМЕ УКРАЇНСЬКО-ПОЛЬСЬКА ТЕЛЕПРОГРАМА "ПО ОБИДВА БОКИ КАРПАТ" Ужгород. 22 січня. На Закарпатському обласному державному телебаченні започатковано спільну українсько-польську телепрограму "По обидва боки Карпат".
    Це півгодинна програма, в якій 15 хвилин ефірного часу використовуватимуть закарпатські журналісти і стільки ж - колеги з "Польського телебачення міста Жешув". Як повідомив генеральний директор Закарпатської обласної державної телерадіокомпанії Петро Петрик, у планах спільної телепрограми - розповіді про культурні події, історичну спадщину, духовне надбання та зв'язки між Закарпаттям і Підкарпатським воєводством. Передбачено також поїздки з обміну досвідом роботи творчих і технічних працівників, підготовка спільних проектів.
    Домовленості про співпрацю двох телестудій досягнуто під час проведення Днів добросусідства між делегаціями Закарпатської області та Підкарпатського воєводства, які нещодавно пройшли на території Польщі. Тележурналісти з польського Жешува візьмуть участь у VI-му Міжнародному фестивалі телерадіопрограм для національних меншин "Мій рідний край" в Ужгороді, що відбудеться в серпні цього року.


    * * * * *

    В ОДЕСІ РОЗРОБЛЕНІ НОВІ СОНЯЧНІ КОЛЕКТОРИ Одеса. 22 січня. Сонячні колектори нового покоління розроблені в Одеському науково-виробничому центрі "Нові технології". Вони виконані з металополімерних матеріалів із прозорим покриттям.
    За словами технічного директора центру Олександра Дорошенка, подібні системи, які перетворюють енергію сонця в тепло, економічні й окупаються за 2-3 роки.
    Геліоколектори були вперше випробувані в локомотивному депо Одеської залізниці, цілком замінивши на період експерименту роботу котельні. Такі колектори здатні нагрівати воду до 65 градусів Цельсія.
    Олександр Дорошенко зазначив, що досвід виправдав себе, тому підприємство сподівається на подальшу співпрацю з Одеською залізницею. Наступним етапом стануть переговори про установку колекторів у Білгород-Дністровському морському порту.
    НВЦ "Нові технології" організована на базі Одеської державної академії холоду 10 років тому. Займається розробкою й виробництвом сонячних систем теплопостачання. Входить до складу державного комітету України з енергозбереження.


    * * * * *

    НА ЛУГАНЩИНІ З'ЯВИТЬСЯ ПЕРШИЙ В УКРАЇНІ ЦЕНТР СОЦІАЛЬНОЇ АДАПТАЦІЇ СИРІТ ІЗ ПСИХОНЕВРОТИЧНИМИ РОЗЛАДАМИ Луганськ. 22 січня. Перший в Україні Центр соціальної адаптації для сиріт із психоневротичними розладами - випускників шкіл-інтернатів обласного підпорядкування готується до відкриття в Луганській області.
    Центр проводитиме соціально-психологічну реабілітацію інвалідів на основі європейської педагогічної концепції, за якою такі люди не вважаються хворими. Як повідомив начальник Головного керування утворення Луганської облдержадміністрації Олексій Омельченко, центр планується відкрити в Луганську у приміщенні колишнього дитсадка. У ньому працюватимуть педагоги, що пройшли стажування в Австрії, оскільки там близько 40 років розвивається напрямок з адаптації інвалідів у суспільстві.
    Для реалізації цього проекту підписано тристоронній контракт між австрійською гуманітарною організацією "Глобал-2000", Луганською облдержадміністрацією і Луганським обласним комітетом "Педагоги за мир і взаєморозуміння". Австрійська сторона вкладає в реалізацію проекту 105 тис. дол., крім того, планується проведення навчання педагогів Центру і їхнє стажування в аналогічних центрах Австрії.
    У Центрі зможуть проходити соціальну адаптацію до 50 інвалідів. Усього в Луганській області нараховується близько 5 тис. дітей із психоневрологічними захворюваннями, у тому числі близько 1 тис. сиріт.


    * * * * *



    * * * * * * * * * * * * * * * * * *

    More BRAMA Press Releases -- Click Here
    Comments and observations about this article and other news
    may be posted to the BRAMA News & Politics Comment Board

     

    Ukraine video timeline: a year of protests and violence. Daily Telegraph 2/21/2015


    Nadiya Savchenko's speech in Basmanny Court, Moscow, 10.02.2015 (Voices of Ukraine)


    Joe Biden: Don’t tell us. Show us, President Putin. 2/7/2015 Munich Security Conference


    Speech by President of Ukraine at the Munich Security conference Feb 7 2015


    #FreeSavchenko video by Adriana Luhovy [Twitter storm Jan 26 2015]


    FREE NADIYA SAVCHENKO

    FREE NADIYA SAVCHENKO
    Twitter storm day Jan 26 2015


    Live map of Ukraine

    Ukraine Today TV LIVE on Youtube


    Live map of Ukraine

    Live map of Ukraine


    Timothy Snyder: Ukrainian History, European Future. Timothy D. Snyder is a well-known historian and professor of history at Yale University. Speaking at the National University 'Kyiv-Mohyla Academy' on May 15, 2014 on deep connection and strong bonds between Ukrainian and European history.


    Громадське радіо

    Громадське радіо


    Громадське телебачення

    Громадське телебачення


    Facebook Євромайдан

    Facebook Євромайдан


    Happy Kyiv (inspired by Pharrell Williams 'Happy')


    Inauguration of Ukraine's President Petro Poroshenko, June 7, 2014


    The Kyiv Post

    День The Day Newspaper

    Експрес онлайн -- Львів

    Voice of America/Голос Америки

    Mirror Weekly/Дзеркало Тижня

    TVi

    Tochka.net

    Zaxid.net

    Yahoo!
    Foto I |  Foto II |  Slideshow

    World Issues
    Google
     ·  Afghanistan
     ·  Iran
     ·  Iraq
    Yahoo
     ·  Afghanistan
     ·  Iran
     ·  Iraq

    Climate Effects
    Google
     ·  Global Warming
     ·  Hurricanes
     ·  Earthquake
     ·  Bird Flu
    Yahoo
     ·  Climate Change
     ·  Hurricanes
     ·  Earthquake
     ·  Bird Flu

    Nasha knopka Наша кнопка

    SLIDESHOWS
    Yushchenko 2009 (NYC)
    Yushchenko 2008 (NYC)
    Genocide (NYC)
    Rushnyk (NYC)
    more ...

    AUDIO and VIDEO
    Video: OC Yushchenko speech
    Video: Orange Circle Yushchenko
    Video: Heritage Days
    more ...


    Calendar
    more ... ]  


    ** Special: [Ukrainian Holidays and Traditions] [SHOP UKRAINIAN] [POLITICS]

    BRAMA Home -- BRAMA in Ukrainian -- Calendar -- UkraiNEWStand -- Community Press -- Search BRAMA -- Arts/Culture -- Business -- CLASSIFIEDS -- Compute/Software -- Social Issues -- Education -- Fun -- Law -- e-LISTS&BB's -- Nova Khvylia (New Wave) -- SPORTS -- Travel -- Ukraine -- Government -- Diaspora Directory -- Suggest a Link -- Report a dead link -- About BRAMA - WebHosting - Domains - Advertising -- What's New? -- GOOGLE-- Yahoo!
    Copyright © 1997-2011 BRAMA, Inc.tm, Inc. All Rights Reserved.