News from and about Ukraine & Ukrainians: Ukrainian Community Press Releases
BRAMA
  UKRAINEWSTAND
Home - NEWS - Weather - Biz - Sports - Press - Calendar - Classifieds

  УКРАІНОВИНИ
Home - НОВИНИ - Погода - Ділове - Спорт - Прес - Календар - Оголошення



getLinks(); ?>

UkraiNEWStand BRAMA Press News UKR News ENG News RUS News GOV'T TV/Radio Journals Newsletters World Kiosks
Sat, April 20, 03:09 EDT
Main
  • BRAMA Press
  • Submit press releases here

  • BRAMA Home
  • BRAMA's UkraiNewstand

  • Search

  • full search
  • NEWS
     ·  Regional-National-Int'l
     ·  Politics/Elections
     ·  Business
     ·  Diaspora/Community
     ·  Issues/Health
     ·  Education
     ·  Arts/Culture
     ·  Religion
     ·  Sports
     ·  Travel
     ·  BRAMA Press
    Forums
  • News & Politics BB (Chat)
  • Nova Khvylia BB
  • Traditions BB
  • Travel BB
  • Business Connections BB
  • E-mail Lists

  • Features
     ·  Politics/Elections
     ·  History of Ukraine
     ·  Ukrainian Traditions
     ·  Ukrainian Shops

    [BRAMA Client Websites]
    places to visit

    Survey
    What will L.Kuchma's fate be under the Yushchenko presidency?
    Same as Ceausescu
    Exile in Russia or elsewhere
    Prosecution and jail in Ukraine
    Immunity from prosecution in Ukraine
    Pardoned by Yushchenko
    Other
  • [Results & comment board] ...
  • Horoscope
    Horoscope (Ukr1251 only):


    DISCLAIMER:The contents of press releases on this website represent solely the positions of their respective authors and organizations. BRAMA neither endorses nor disapproves of the views expressed therein. BRAMA retains all final rights as to what may or may not appear on these pages.


    [ TOP]

    BRAMA News and Community Press

    BRAMA, Jan 21, 2004, 10:00 am ET

    Press Release
     
     
     
     

    Новости с Украины

    21.01.04 №12
    АДМИНИСТРАЦИЯ ПРЕЗИДЕНТА УКРАИНЫ
    ГЛАВНОЕ УПРАВЛЕНИЕ ИНФОРМАЦИОННОЙ ПОЛИТИКИ


    ПРЕЗИДЕНТ УКРАЇНИ ЛЕОНІД КУЧМА ПРОВІВ РОБОЧУ ЗУСТРІЧ З МІНІСТРОМ ЕКОНОМІКИ УКРАЇНИ МИКОЛОЮ ДЕРКАЧЕМ
    Київ. 20 січня.
    Президент України Леонід Кучма провів робочу зустріч з міністром економіки України Миколою Деркачем.

    Під час розмови Глава держави привітав Миколу Деркача із «призначенням на цю відповідальну посаду». Він, зокрема, зазначив, що «в уряді покладають велику надію на те, що прийшла професійна людина, бо за плечима - великий досвід роботи у фінансово-економічній сфері».

    Глава держави також відзначив роботу Миколи Деркача на посаді Надзвичайного і Повноважного Посла України у Литовській Республіці. «Ця країна сама бурхливо розвивається, вона практично є членом ЄС, тому цей досвід для нас дуже важливий», - підкреслив Леонід Кучма. Він висловив сподівання, що новопризначеним міністром запроваджуватимуться кроки, «під кутом зору європейської інтеграції». «Я б хотів, щоб наші слова ніколи не розходились з ділом, з точки зору нашого стратегічного напряму - європейської інтеграції».

    Президент України наголосив на необхідності активізувати практичну роботу в цьому напрямі. «Це - величезна законодавча робота. Подивіться, що робиться в парламенті в цьому плані. Прийняли кілька законів, а треба тисячу, в тому числі і непопулярних».

    У ході розмови Глава держави підкреслив, що він незадоволений нинішнім станом роботи Мінекономіки. «Його робота абсолютно не відповідає тим завданням, які поставлені. Часто мусуються високі слова «ринкова економіка», а коли подивитись, що зроблено міністерством за останні роки, я нічого згадати не можу». Леонід Кучма висловив переконання, що «баланс (як загальнодержавний, так і галузевий) - це першочергове завдання Мінекономіки». При цьому він згадав цьогорічну ситуацію на ринку хліба, підкресливши, що Мінекономіки мало б «у першу чергу повідомити, що в держрезерві немає хліба, а прогнози на врожай не зовсім погані. Це насамперед - робота економічного блоку». Президент України також навів приклад вугільної галузі, де, за його словами, «не вистачає ні коксованого, ні енергетичного вугілля, але ми вивозимо за кордон більш дешеве вугілля, ніж потім ввозимо». Глава держави зазначив, що подібна ситуація склалася й в інших галузях промисловості. Леонід Кучма підкреслив, що «на ці проблеми треба звернути першочергову увагу, і під цим кутом зору будувати роботу міністерства економіки».

    Президент України також наголосив, що посада, яку обійняв Микола Деркач, є дуже відповідальною і додав запевнивши: «Ви будете не один, я готовий підставити своє плече і переконаний, що такий же настрій в уряді і у Прем'єр-міністра. Це наше спільне завдання. Тим більше, враховуючи ту ситуацію, яка сьогодні є в економіці - треба підкріпити позитивні тенденції».

    У свою чергу, Микола Деркач, зазначив, що він розуміє завдання, поставлені перед ним і покладену на нього відповідальність, і пообіцяв найближчим часом надати пропозиції щодо вдосконалення роботи Міністерства економіки та з питань європейської інтеграції України.

    Глава держави наголосив на доцільності кадрових змін у міністерстві, які може здійснити новий керівник, відзначивши необхідність приходу амбітних та професійних кадрів.

    * * * * *

    ПРЕЗИДЕНТ УКРАЇНИ ПРОВІВ РОБОЧУ ЗУСТРІЧ З ГЕНЕРАЛЬНИМ ПРОКУРОРОМ УКРАЇНИ ГЕННАДІЄМ ВАСИЛЬЄВИМ
    Київ. 20 січня.
    Президент України провів робочу зустріч з Генеральним прокурором України Геннадієм Васильєвим.

    У ході розмови Геннадій Васильєв повідомив Главу держави про хід розслідування резонансних справ. Він також поінформував про стан виконання законодавства з питань відмивання брудних коштів, у зв'язку з чим Президент України дав відповідні доручення.

    Геннадій Васильєв повідомив про стан дотримання законності в системі оборонно-промислового комплексу та доповів про кадрові зміни в системі прокуратури України.

    Главу держави було поінформовано про збільшення кримінальних справ щодо вбивств малолітніх дітей на ґрунті сімейно-побутових відносин та хід їх розслідування.

    Президент України дав доручення Міністерству внутрішніх справ України, Державному комітету України у справах сім'ї та молоді та іншим компетентним органам проаналізувати причини й вжити невідкладних заходів щодо упередження подібних випадків.

    Обговорено також питання підготовки до проведення всеукраїнської наради правоохоронних органів щодо стану боротьби із злочинністю та захисту прав та інтересів громадян.

    * * * * *

    ПРЕЗИДЕНТ УКРАЇНИ ПРОВІВ РОБОЧУ ЗУСТРІЧ ІЗ МІНІСТРОМ ВНУТРІШНІХ СПРАВ УКРАЇНИ МИКОЛОЮ БІЛОКОНЕМ
    Київ. 20 січня.
    Президент України провів робочу зустріч із міністром внутрішніх справ України Миколою Білоконем.

    У ході розмови Микола Білоконь поінформував Главу держави про результати наради з питань посилення боротьби з організованою злочинністю і корупцією, що відбулася 17 січня. Міністр внутрішніх справ України доповів про заходи, що вживаються його відомством щодо боротьби із розповсюдженням наркотичних засобів на території України, особливо в прикордонних регіонах.

    Під час зустрічі Президент України Леонід Кучма дав доручення посилити роботу, спрямовану на боротьбу із зловживаннями у сфері торгівлі товарами підакцизної групи, в першу чергу щодо алкогольної продукції та цукру-сирцю.

    Співрозмовники обговорили також питання виконання Указу Президента України про реформування внутрішніх військ України.

    * * * * *

    ПРЕЗИДЕНТ УКРАЇНИ ПРИЙНЯВ НАДЗВИЧАЙНОГО І ПОВНОВАЖНОГО ПОСЛА США В УКРАЇНІ ДЖОНА ХЕРБСТА [sic - Гербста]
    Київ. 20 січня.
    Президент України прийняв Надзвичайного і Повноважного Посла Сполучених Штатів Америки в Україні Джона Хербста [sic - Гербста].

    У ході розмови було обговорено актуальні питання двосторонніх відносин, зокрема, в економічній сфері. Сторони відзначили значний прогрес у двосторонньому співробітництві за минулий рік і готовність до подальшої активізації співпраці.

    Під час бесіди обговорювалися також питання реалізації конституційної реформи в Україні та українсько-американського співробітництва в рамках післявоєнної стабілізації в Іраку.

    * * * * *

    ПРЕЗИДЕНТ УКРАЇНИ ЛЕОНІД КУЧМА ЗУСТРІВСЯ З ЛАКШМІ МІТТАЛОМ -ГОЛОВОЮ КОМПАНІЇ LNM GROUP
    Київ. 20 січня.
    Президент України Леонід Кучма зустрівся з Лакшмі Мітталом - головою компанії LNM Group, другим за величиною виробником сталі у світі.

    У ході зустрічі Лакшмі Міттал висловив «серйозну зацікавленість компанії в інвестиціях у металургійну галузь». Він зазначив також готовність компанії у реалізації спільних проектів в Україні.

    Глава держави поінформував про економічну ситуацію в Україні, зокрема, зазначив стійке зростання економіки, яке спостерігається протягом останніх років.

    Довідкa: Компанія LNM Group є другим за величиною промисловим об'єднанням та одним із найбільших виробників сталі у світі, з поточною потужністю близько 38 млн. тонн, якa виробляється на 28 сталеплавильних заводах, розташованих у багатьох країнах. Обсяг її щорічного обороту сягає близько 10 млрд. дол. США. Виробнича група постачає сталь майже у 100 країн, зокрема, лідерам автомобілебудування, приладобудівної та машинобудівної галузей.

    * * * * *

    МИКОЛА АЗАРОВ ТА ДМИТРО ТАБАЧНИК ОБГОВОРИЛИ З КЕРІВНИКАМИ ПРОФСПІЛОК І ОРГАНІЗАЦІЙ РОБОТОДАВЦІВ МОЖЛИВОСТІ СПІВРОБІТНИЦТВА У ПИТАННЯХ ПРОВЕДЕННЯ РЕФОРМ У СОЦІАЛЬНІЙ, ПОДАТКОВІЙ ТА ПЕНСІЙНІЙ СФЕРАХ
    Київ. 20 січня.
    За дорученням Прем'єр-міністра України, до якого звернулася Рада Федерації профспілок України, перший віце-прем'єр-міністр Микола Азаров і віце-прем'єр-міністр Дмитро Табачник провели зустріч з керівниками всеукраїнських профоб'єднань і профспілок та організацій роботодавців. Під час зустрічі визначено напрями та механізми співробітництва уряду з профспілками та роботодавцями у питаннях проведення реформ у податковій, пенсійній та соціальній сферах.

    На зустрічі, зокрема, обговорено проблеми розвитку соціального партнерства, питання доопрацювання проекту Трудового кодексу, шляхи наближення розміру мінімальної заробітної плати до прожиткового мінімуму та соціально-економічні аспекти пенсійної реформи.

    Микола Азаров підкреслив, що глибина економічного спаду у 1991-1999 роках була такою, що навіть за прискорених темпів розвитку, які демонструє економіка сьогодні, дуже важко нині одразу вирішити всі соціальні проблеми. Однак уряд, за його словами, ставить за мету спільно зі своїми соціальними партнерами визначити пріоритетні завдання і сконцентрувати зусилля на їх досягненні. Він також зазначив, що на сьогодні першочерговим завданням для влади залишається боротьба з бідністю, що може бути досягнуто завдяки подальшому економічному зростанню, детінізації економіки та справедливішому розподіл суспільних доходів.

    Учасники зустрічі домовились, що з метою вирішення поставленого завдання найближчим часом буде створено робочу групу за участю представників уряду, Пенсійного фонду, профспілок та організацій роботодавців. Ця група до 10 лютого має подати пропозиції щодо шляхів і темпів запровадження мінімальної заробітної плати на рівні прожиткового мінімуму, відновлення міжтарифних співвідношень в оплаті праці, а також погодження позицій щодо проекту Трудового кодексу і проекту Генеральної Угоди між урядом, профспілками і роботодавцями.

    Координуватиме діяльність цієї робочої групи віце-прем'єр-міністр Дмитро Табачник. Він запевнив керівників профспілок та організацій роботодавців, що такі широкомасштабні зустрічі всіх трьох соціальних партнерів Кабінет Міністрів зробить регулярними.

    * * * * *

    ЗЕМЕЛЬНА РЕФОРМА, ЯК І АГРАРНА, МАЄ НЕЗВОРОТНИЙ ХАРАКТЕР
    Київ. 20 січня.
    Земельна реформа, як і аграрна, має незворотний характер, наголосив віце-прем'єр-міністр України Іван Кириленко на спільному засіданні колегій Держкомзему, Мінагрополітики та президії Української академії аграрних наук.

    Як констатував віце-прем'єр-міністр, 1 січня 2005 року закінчується мораторій на рух землі і розпочинається її капіталізація. "Цю ріку не зупинити", а тому треба організувати підготовку кадрів, провести широку роз'яснювальну роботу, особливо серед власників земельних паїв, здійснити структурні зміни у сфері регулювання земельних відносин, наголосив Іван Кириленко.

    * * * * *

    РИНОК ЗЕМЛІ МАЄ БУТИ ЗАБЕЗПЕЧЕНИЙ ВСІМА КОМПОНЕНТАМИ РИНКОВОЇ ЕКОНОМІКИ, НАГОЛОШУЄ ЗАСТУПНИК ГЛАВИ АП ПАВЛО ГАЙДУЦЬКИЙ
    Київ. 20 січня.
    Обсяги продажу землі несільськогосподарського призначення упродовж п'яти років зросли у десять разів, а бюджетні надходження від цього - до 621 мільйона гривень. Ці дані навів заступник глави Адміністрації Президента України Павло Гайдуцький, виступаючи на спільному засіданні колегій Держкомзему, Мінагрополітики та президії Української академії аграрних наук.

    Отже, наголосив він, ми маємо практичний полігон для запровадження ринку землі сільськогосподарського призначення. "Цей ринок повинен мати всі компоненти ринкової економіки, бути забезпеченим належним податковим законодавством". Зупинившись на шляхах забезпечення таких вимог, Павло Гайдуцький, зокрема, наголосив на необхідності прийняття закону про ринок землі. "Тоді мораторій на продаж землі сільськогосподарського призначення автоматично втрачає своє значення".

    * * * * *

    ПРОДОВЖЕННЯ ДІЇ МОРАТОРІЮ НА ПРОДАЖ ЗЕМЕЛЬ СІЛЬСЬКОГОСПОДАРСЬКОГО ПРИЗНАЧЕННЯ СУПЕРЕЧИТЬ ПОЛОЖЕННЮ КОНСТИТУЦІЇ УКРАЇНИ, НАГОЛОШУЄ ГОЛОВА ДЕРЖКОМЗЕМУ АНАТОЛІЙ ДАНИЛЕНКО
    Київ. 20 січня.
    Продовження дії мораторію на продаж земель сільськогосподарського призначення суперечить положенню Конституції України, наголосив на спільному засіданні колегій Державного комітету по земельних ресурсах, Мінагрополітики та президії Української академії аграрних наук голова Держкомзему Анатолій Даниленко.

    При цьому він нагадав, що частиною 3 статті 22 Основного Закону нашої держави встановлено, що при прийнятті нових законів або внесенні змін до них не допускається звуження змісту та обсягу існуючих прав і свобод. За словами Анатолія Даниленка, продовження дії мораторію не відповідає політичному курсу держави по створенню вільного обігу земельних ділянок та прав на них, який встановлений Земельним кодексом України, указами глави держави та іншими важливими документами. Зазначивши, що продовження мораторію, замість розв'язання існуючих проблем, призведе до накопичення нових, голова Держкомзему, зокрема, звернув увагу на категорії громадян, права яких будуть не тільки обмежені, а взагалі не зможуть бути реалізованими. 53 відсотки розпайованих земель в Україні, пояснив він, перебувають у власності громадян пенсійного віку, з яких понад 30 відсотків не мають спадкоємців або їхні спадкоємці є громадянами інших держав. "Тобто ці громадяни вже сьогодні є потенційними учасниками формування ринку земель, права яких обмежені, якщо буде запроваджено мораторій. Через 10 років кількість таких громадян може подвоїтися. Такий розподіл земельних ресурсів і фактична націоналізація землі суперечить принципам соціальної справедливості земельної реформи". Далі Анатолій Даниленко навів підрахунки Держкомзему, згідно з якими протягом найближчих років на земельний ринок може бути запропоновано до продажу близько 10 мільйонів гектарів земель сільськогосподарського призначення, тоді як за найоптимістичнішими оцінками попит на такі землі не перевищить 6 мільйонів гектарів. "З продовженням мораторію ця невідповідність загострюватиметься і матиме надзвичайно сильний дестабілізуючий вплив на земельний ринок за рахунок перевищення пропозиції над попитом", - підкреслив Анатолій Даниленко.

    * * * * *

    ДЛЯ РОЗВИТКУ РИНКУ ЗЕМЛІ НЕОБХІДНО ЗАБЕЗПЕЧИТИ РІВНІ УМОВИ ДЛЯ ВСІХ СУБ'ЄКТІВ ГОСПОДАРЮВАННЯ В СІЛЬСЬКОМУ ГОСПОДАРСТВІ, НАГОЛОСИВ МІНІСТР АГРАРНОЇ ПОЛІТИКИ ВІКТОР СЛАУТА
    Київ. 20 січня.
    Для розвитку ринку землі необхідно забезпечити рівні умови для всіх суб'єктів господарювання в сільському господарстві, наголосив на спільному засіданні колегій Держкомзему, Мінагрополітики та президії Української академії аграрних наук міністр аграрної політики Віктор Слаута.

    Оскільки, сказав він, на цьому ринку наявний попит на землі сільськогосподарського призначення з боку особистих, селянських і фермерських господарств, сільськогосподарських підприємств тощо, тому його слід розглядати як чинник не менш важливий, ніж відповідна законодавча база чи інституції, що забезпечують його функціонування. За словами Віктора Слаути, навіть за наявності жорсткого державного контролю на ринку землі сільськогосподарського призначення без конкуренції з боку особистих селянських господарств, фермерів до крупнотоварних господарств практично неможливо буде забезпечувати високу ціну на земельні ділянки та прозорість цього ринку. Аналізуючи ситуацію на ринку оренди сільськогосподарських угідь, міністр відзначив: можна чітко прослідкувати, що наявність у межах одного населеного пункту двох і більше сільськогосподарських товаровиробників забезпечує вищий відсоток виплати орендної плати селянам. "Ціна на землю сільськогосподарського призначення формуватиметься також під впливом цих факторів", - вважає Віктор Слаута.

    * * * * *

    ПРЕЗИДЕНТ РФ ОБГОВОРИВ З ГЛАВОЮ АДМІНІСТРАЦІЇ ПРЕЗИДЕНТА УКРАЇНИ ПІДГОТОВКУ ДО СВОГО ВІЗИТУ В УКРАЇНУ, ЯКИЙ ВІДБУДЕТЬСЯ 23-24 СІЧНЯ
    Москва. 20 січня.
    Президент Росії Володимир Путін зустрівся з главою Адміністрації Президента  України Віктором Медведчуком. Обговорювалася підготовка до майбутнього візиту в Україну глави російської держави. У зустрічі також взяв участь керівник адміністрації Президента РФ Дмитро Медвєдєв.

    Під час робочого візиту Володимира Путіна в Україну, який відбудеться 23-24 січня, глави двох держав мають намір обговорити широкий спектр питань російсько-українського співробітництва.

    * * * * *

    СУДОВЕ СЛУХАННЯ ЗА ПОЗОВОМ АНТК ІМЕНІ АНТОНОВА ЩОДО НАКЛАДЕННЯ ЗАБОРОНИ НА ПРОДАЖ УКРАЇНСЬКОГО ЛІТАКА АН-124-100 "РУСЛАН" ВІДБУДЕТЬСЯ 21 СІЧНЯ В ОТТАВІ
    Київ. 20 січня.
    Судове слухання за позовом АНТК імені Антонова щодо накладення заборони на продаж українського літака Ан-124-100 "Руслан" відбудеться 21 січня в Оттаві, повідомив речник МЗС України М. Лубківський.

    Він також наголосив, що МЗС України й надалі "відстоюватиме права нашого літака перед відповідними інстанціями Канади".

    Маркіян Лубківський уточнив, що до Федерального суду Канади внесені апеляційні заяви АНТК імені Антонова, Фонду держмайна та Держави України з метою оскаржити рішення, винесене 23 грудня минулого року щодо продажу українського літака Ан-124-100 "Руслан".

    Він також зазначив, що строки внесення письмових свідчень та проведення усних слухань мають бути погодженими сторонами процесу, а в разі неможливості дійти взаємоприйнятного рішення - встановлені судом.

    Довідка: Ан-124-100 "Руслан" було заарештовано на підставі рішення Верховного суду Канади, який, у свою чергу, керувався рішенням Стокгольмського арбітражного суду від 30 травня 2002 року,

    * * * * *

    ГЕНЕРАЛЬНИЙ СЕКРЕТАР ООН З МИРОТВОРЧИХ ОПЕРАЦІЙ ВИСОКО ОЦІНИВ РІШЕННЯ УКРАЇНИ НАПРАВИТИ ДО ЛІБЕРІЇ ВЕРТОЛІТНИЙ ПІДРОЗДІЛ
    Київ. 20 січня.
    Заступник Генерального секретаря ООН з миротворчих операцій Жан-Марі Геєно висловив високу оцінку рішення України направити до місії ООН в Ліберії вертолітний підрозділ на зустрічі з радником Президента України зі спеціальних міжнародних питань Анатолієм Зленко, яка відбулася у Нью-Йорку.

    Представник ООН висловив глибоку вдячність Президентові, Верховній Раді та уряду України за активну участь нашої держави в миротворчих зусиллях Організації Об'єднаних Націй, її практичний внесок у побудову безпечнішого та стабільнішого світу.

    Анатолій Зленко підкреслив, що Україна готова і надалі залишатися надійним партнером ООН у цій сфері та наголосив на необхідності зміцнення превентивного виміру в діяльності ООН у сфері підтримання міжнародного миру та безпеки. Він також привернув увагу до ініціативи Президента України, виголошеної на самміті Тисячоліття ООН щодо активнішого використання миротворчих операцій ООН з упередження конфліктів.

    Значна увага під час зустрічі приділялася обміну думками щодо ситуації в Іраку та майбутньої ролі ООН в цій країні, а також ситуації в Грузії. Заступник Генерального секретаря ООН високо оцінив зусилля України з врегулювання конфлікту в Абхазії і, зокрема, проведення в Ялті у березні 2001 року конференції із зміцнення довіри, яка надала поштовху мирному процесові.

    * * * * *

    УКРАЇНСЬКІ МИРОТВОРЦІ В ІРАКУ ЗАВЕРШИЛИ ПЕРЕДАЧУ МІСЦЕВОМУ НАСЕЛЕННЮ ГУМАНІТАРНОЇ ДОПОМОГИ
    Київ. 20 січня.
    Українські миротворці в Іраку завершили передачу місцевому населенню гуманітарної допомоги, зібраної за ініціативою Президента України та керівництва українського військового відомства.

    Наприкінці 2003 року літаком ВПС Збройних Сил України Іл-76 до Республіки Ірак було доставлено 40 шкільних дошок, 230 шаф для одягу та книжок, кілька десятків тисяч ручок, фломастерів, 600 парт, 1200 стільців до них та велику кількість медикаментів.

    Українські миротворці ретельно вивчили потреби в гуманітарній допомозі навчальних та лікувальних закладів. Меблі, канцелярські товари та ліки було завезено у найбідніші школи і лікарні в Аль-Куті, Ес-Сувейрі, Аль-Мувафакії, Аль-Хайї, Ез-Зубадії, Аль-Азізії, Бадри та Ен-Нуманії.

    Необхідно зазначити, що практично всі медикаменти, які українські миротворці розподілили по лікарнях, вироблені в Україні, а термін їхнього використання розрахований до 2006-2008 років. Це важливий чинник, адже в деяких лікарнях розповіли, що інколи серед гуманітарної допомоги отримували ліки з простроченим терміном.

    Шкільні меблі і канцелярські товари з України для іракських школярів також стали приємним і корисним подарунком. Під час війни більшість навчальних закладів було зруйновано та розграбовано. Дітлахам доводиться вчитися по 3-5 чоловік за одним старим столом, писати на імпровізованих шкільних дошках. Тепер у багатьох з них з'явилися справжні шкільні меблі.

    Кожна доставка гуманітарної допомоги вимагала від українських миротворців відповідної підготовки, спорядження спеціального озброєного конвою і його надійну охорону. Це - вимога часу: в країні ще діють терористичні угруповання, які намагаються дестабілізувати обстановку та тримати Ірак у стані війни. Але кожен український солдат знав, що і парти, і ліки - необхідні для іракських людей, і вони мають не меншу цінність, ніж паливо, електроенергія та гроші.

    * * * * *

    ВІДОМОМУ ЯПОНСЬКОМУ ГРОМАДСЬКОМУ ДІЯЧЕВІ ДАЙСАКО ІКЕДО ВРУЧЕНО ПОЧЕСНУ ГРАМОТУ ПРЕЗИДЕНТА УКРАЇНИ
    Київ. 20 січня.
    Посол України в Японії Юрій Костенко вручив президентові товариства "Сока Гаккай Інтернешнл", відомому японському громадському діячеві Дайсако Ікедо Почесну грамоту Президента України. Цією нагородою Дайсаку Ікеду відзначений за значний внесок у розвиток українсько-японських зв'язків, активну благодійницьку діяльність у гуманітарній сфері.

    Довідка: Неурядова організація "Сока Гаккай", що в перекладі означає товариство створення цінностей, відома в Японії контактами з Україною. Зокрема, на основі підписаної угоди про співпрацю успішно реалізовано ряд проектів між Київським національним торговельно-економічним університетом та Університетом Сока. Концертна асоціація цього товариства "Мін-он" вже вдруге запрошує на гастролі в багатьох японських містах Національний заслужений академічний ансамбль танцю України імені Павла Вірського. Матеріали про Україну, її історію, культуру регулярно публікуються у всеяпонській газеті товариства "Сейкьо Сімбун", щоденний тираж якої становить п'ять з половиною мільйонів примірників.

    * * * * *

    ШЛЯХИ ВДОСКОНАЛЕННЯ ДІЯЛЬНОСТІ ТРАНСПОРТНИХ КОРИДОРІВ ОБГОВОРИЛИ УКРАЇНСЬКІ, ПОЛЬСЬКІ ТА НІМЕЦЬКІ МИТНИКИ
    Львів. 20 січня.
    Національні особливості митного контролю в Україні, Польщі та Німеччині напередодні розширення Європейського Союзу обговорили учасники міжнародної зустрічі, що відбулася у Львівському палаці залізничників. Нараду було присвячено уніфікації процедур пропуску через кордон людей та вантажів, а також налагодженню тіснішої співпраці представників контрольних служб та міжнародних транспортних коридорів, що проходять через Львівську залізницю.

    Пріоритетним напрямком для української сторони є ефективне функціонування, передусім, третього транспортного коридору Київ-Жмеринка-Тернопіль-Львів-Катовіце-Дрезден-Берлін. Адже він є основним шляхом сполучення між Україною та Європейським Союзом. І коли Польща приєднається до цього альянсу, саме Львівська залізниця стане зовнішніми воротами держави. Як підкреслювалося на нараді, з метою максимально наблизитись до міжнародних стандартів вже здійснено низку організаційних заходів. Зокрема, скасовано примусове придбання медичного страхування на кордоні, близько 20 прикордонних станцій обладнано пристроями автоматичного паспортного контролю. Введено в дію сателітарну систему зв'язку, що складається з трирівневої структури "клієнт-сервер" та дозволяє передавати інформацію з прикордонних станцій до центральної бази даних у Києві в режимі реального часу. Завдяки цьому система обробки імпортно-експортних вантажів стала більш ефективною та гнучкою.

    Польські та німецькі митники поділилися власним досвідом співпраці. Тісним зв'язкам, за їхніми словами, допомагає, зокрема, зручний доступ до електронних баз даних, завдяки чому можна швидко отримати будь-яку довідку про вантаж з протилежного боку кордону. Що ж до пасажирів, то вони проходять перевірку ще до прибуття на кордон, безпосередньо в поїзді. Перелік рекомендацій, висловлених гостями на адресу українських колег, включив питання підвищення кваліфікації персоналу, розвитку інфраструктури, сучасного обладнання для оформлення і перевезення пасажирів та товарів.

    * * * * *

    НА ТЕРНОПІЛЬЩИНІ ШИРОКО ВІДЗНАЧАЄТЬСЯ 85-РІЧЧЯ ПРОГОЛОШЕННЯ АКТУ ЗЛУКИ ЗАХІДНО-УКРАЇНСЬКОЇ НАРОДНОЇ РЕСПУБЛІКИ І УКРАЇНСЬКОЇ НАРОДНОЇ РЕСПУБЛІКИ
    Тернопіль. 20 січня.
    Урочистості з нагоди Дня соборності України розпочалися в Тернопільській області.

    Значення цієї події не померкне ніколи, адже українці, яких сторіччями ділили і ще й тепер ділять на західняків і східняків, наочно показали всьому світові, що вони є єдиним народом. Така теза прозвучала під час урочистостей, що відбулися в приміщенні обласного академічного драматичного театру імені Тараса Шевченка. Наводилися історичні факти масової підтримки в Галичині Акту злуки. Тоді, вісімдесят п'ять років тому, тисячі людей збиралися на містечкових і сільських майданах Тернопілля, аби висловити свою підтримку проголошення самостійної і незалежної Української Народної Республіки, її з'єднання з Українською Народною Республікою. Незважаючи на те, що тодішня австрійська влада, побоюючись зростання українського політичного руху, чинила перепони для проведення урочистостей, свято соборності пройшло на Тернопільщині піднесено і організовано.

    Нині документи про ті буремні роки можуть оглянути відвідувачі обласного державного архіву, краєзнавчого музею, де діють виставки, присвячені Дню соборності України.

    * * * * *

    У 2005 РОЦІ У НАВЧАЛЬНИХ ЗАКЛАДАХ КРИМУ БУДЕ ВВЕДЕНО КУРС ІЗ ВИВЧЕННЯ ОСНОВ ІНТЕЛЕКТУАЛЬНОЇ ВЛАСНОСТІ
    Сімферополь. 20 січня.
    У наступному навчальному році у всіх кримських школах, професійно-технічних і вищих навчальних закладах передбачається введення нового предмета з вивчення основ інтелектуальної власності. Основою нового курсу стане пілотна програма, розроблена Міністерством освіти України для вивчення нового спецкурсу.

    За словами начальника управління Міністерства освіти АРК Тетяни Яковлевої, дотепер основи інтелектуальної власності в Криму вивчалися лише у деяких вузах. Однак для становлення й розвитку ринкової економіки України, заохочення процесів інновації необхідна підтримка неординарних ідей розвитку суспільства, тому слід серйозно поставитись до питання захисту інтелектуальної власності.

    Тетяна Яковлева також зазначила, що йдеться про просвітительську революцію в українському суспільстві, яку необхідно починати серед молоді. Навчання основ інтелектуальної власності і її захисту торкнеться не лише учнів і студентів, але і вчителів загальноосвітніх шкіл та державних службовців.

    * * * * *

    У ЛЬВОВІ ВІДКРИТО ЄДИНИЙ ОФІС РЕЄСТРАЦІЇ ЗВЕРНЕНЬ ГРОМАДЯН ДО ЛЬВІВСЬКОЇ МІСЬКОЇ РАДИ
    Львів. 20 січня.
    У Львові відбулося урочисте відкриття та освячення приміщення єдиного офісу реєстрації звернень громадян до Львівської міської ради. Єдиний реєстраційний офіс відкрито у приміщенні Львівської мерії.

    Міський голова Львова Любомир Буняк у виступі зазначив, що відкриття єдиного офісу є однією з найбільш визначних подій у роботі Львівської міськради протягом останнього часу. Відкриття офісу, за його словами, дозволить значно покращити роботу зі зверненнями та пропозиціями громадян.

    Керуючий справами міськвиконкому Олег Кузан також переконаний у тому, що відкриття єдиного офісу дозволить значно збільшити кількість позитивних відповідей на звернення громадян, адже створення підрозділу для роботи зі зверненнями громадян минулого року дозволило на 5% збільшити цей показник.

    Єдиний офіс уніфікує систему подання звернень громадянами, тобто вона не залежатиме від присутності чи відсутності безпосередньо чиновника на місці. До того ж, відділ вестиме моніторинг вчасності та якості надання відповідей громадянам.

    * * * * *

    У КРИМСЬКОМУ ЕТНОГРАФІЧНОМУ МУЗЕЇ ВІДКРИВАЄТЬСЯ ВИСТАВКА "ГАННА ФРАНК - УРОК ІСТОРІЇ"
    Сімферополь. 20 січня.
    З 21 січня до 25 лютого в Кримському етнографічному музеї проходитиме виставка "Ганна Франк - урок історії".

    За словами молодшого наукового співробітника музею Катерини Баранової, ця пересувна виставка оповідає про долю єврейської дівчинки з Амстердама, що ховалася з родиною від нацистських переслідувань і загинула в концтаборі. Протягом цього часу вона вела щоденник, що згодом був опублікований і став одним з обвинувачувальних документів проти нацизму.

    Виставка є частиною проекту "Виховання толерантності й уроки Холокосту", який фінансується Міністерством культури й спорту Королівства Нідерланди. Організаторами виставки виступають музей "Будинок Ганни Франк" (Нідерланди), Єврейський фонд України, Український Центр вивчення історії Холокосту при Інституті політичних і етнонаціональних досліджень НАН України за сприяння Благодійного єврейського центру "Хесед Шимон" (Сімферополь) та Кримського етнографічного музею. Виставка вже була показана у 20 найбільших містах України.

    Тут уперше демонструються матеріали, присвячені дітям-ровесникам Ганни Франк, що жили на Україні під час Холокосту. Паралельно з виставкою проходять навчально-методичні семінари для вчителів історії з проблем ксенофобії, толерантності, антисемітизму.

    * * * * *

    УГКЦ ПРЕДСТАВИЛА ПРОГРАМУ СТАТЕВОГО ВИХОВАННЯ
    Львів. 20 січня.
    В Українському католицькому університеті (м. Львів) Українська греко-католицька церква презентувала свою програму статевого виховання „Тіло – храм Святого Духа”.

     Ця програма розрахована на дітей та підлітків віком від 12 до 18 років, а також на їх батьків і призначена для недільних катехитичних шкіл, різноманітних гуртків, що діють при церквах.

    Глава УГКЦ Любомир Гузар під час презентації програми підкреслив, що ця програма створена „на основі наших релігійних переконань”, а основним її завданням є запобігати таким негативним явищам, як розлучення, аборти, узалежнення. Глава УГКЦ зазначив, що „підхід – тіло як храм святого Духа - є свідченням зрілості нашої спільноти”.

    Голова Патріаршої катехитичної комісії сестра Луїза Цюпа зазначила, що створення цієї програми викликано ситуацією, коли телебачення часто скероване на руйнування цілісної особистості.

    За словами координатора робочої групи Петра Жука, робота над програмою розпочалась ще у травні 2002 року. До неї було залучено богословів, психологів, медиків, освітян. Він також зазначив, що кінцевим завданням цієї програми є застосування в якості методичної допомоги при викладанні християнської етики в загальноосвітніх школах.



    * * * * * * * * * * * * * * * * * *

    More BRAMA Press Releases -- Click Here
    Comments and observations about this article and other news
    may be posted to the BRAMA News & Politics Comment Board

     

    Ukraine video timeline: a year of protests and violence. Daily Telegraph 2/21/2015


    Nadiya Savchenko's speech in Basmanny Court, Moscow, 10.02.2015 (Voices of Ukraine)


    Joe Biden: Don’t tell us. Show us, President Putin. 2/7/2015 Munich Security Conference


    Speech by President of Ukraine at the Munich Security conference Feb 7 2015


    #FreeSavchenko video by Adriana Luhovy [Twitter storm Jan 26 2015]


    FREE NADIYA SAVCHENKO

    FREE NADIYA SAVCHENKO
    Twitter storm day Jan 26 2015


    Live map of Ukraine

    Ukraine Today TV LIVE on Youtube


    Live map of Ukraine

    Live map of Ukraine


    Timothy Snyder: Ukrainian History, European Future. Timothy D. Snyder is a well-known historian and professor of history at Yale University. Speaking at the National University 'Kyiv-Mohyla Academy' on May 15, 2014 on deep connection and strong bonds between Ukrainian and European history.


    Громадське радіо

    Громадське радіо


    Громадське телебачення

    Громадське телебачення


    Facebook Євромайдан

    Facebook Євромайдан


    Happy Kyiv (inspired by Pharrell Williams 'Happy')


    Inauguration of Ukraine's President Petro Poroshenko, June 7, 2014


    The Kyiv Post

    День The Day Newspaper

    Експрес онлайн -- Львів

    Voice of America/Голос Америки

    Mirror Weekly/Дзеркало Тижня

    TVi

    Tochka.net

    Zaxid.net

    Yahoo!
    Foto I |  Foto II |  Slideshow

    World Issues
    Google
     ·  Afghanistan
     ·  Iran
     ·  Iraq
    Yahoo
     ·  Afghanistan
     ·  Iran
     ·  Iraq

    Climate Effects
    Google
     ·  Global Warming
     ·  Hurricanes
     ·  Earthquake
     ·  Bird Flu
    Yahoo
     ·  Climate Change
     ·  Hurricanes
     ·  Earthquake
     ·  Bird Flu

    Nasha knopka Наша кнопка

    SLIDESHOWS
    Yushchenko 2009 (NYC)
    Yushchenko 2008 (NYC)
    Genocide (NYC)
    Rushnyk (NYC)
    more ...

    AUDIO and VIDEO
    Video: OC Yushchenko speech
    Video: Orange Circle Yushchenko
    Video: Heritage Days
    more ...


    Calendar
    more ... ]  


    ** Special: [Ukrainian Holidays and Traditions] [SHOP UKRAINIAN] [POLITICS]

    BRAMA Home -- BRAMA in Ukrainian -- Calendar -- UkraiNEWStand -- Community Press -- Search BRAMA -- Arts/Culture -- Business -- CLASSIFIEDS -- Compute/Software -- Social Issues -- Education -- Fun -- Law -- e-LISTS&BB's -- Nova Khvylia (New Wave) -- SPORTS -- Travel -- Ukraine -- Government -- Diaspora Directory -- Suggest a Link -- Report a dead link -- About BRAMA - WebHosting - Domains - Advertising -- What's New? -- GOOGLE-- Yahoo!
    Copyright © 1997-2011 BRAMA, Inc.tm, Inc. All Rights Reserved.