News from and about Ukraine & Ukrainians: Ukrainian Community Press Releases
BRAMA
  UKRAINEWSTAND
Home - NEWS - Weather - Biz - Sports - Press - Calendar - Classifieds

  УКРАІНОВИНИ
Home - НОВИНИ - Погода - Ділове - Спорт - Прес - Календар - Оголошення



getLinks(); ?>

UkraiNEWStand BRAMA Press News UKR News ENG News RUS News GOV'T TV/Radio Journals Newsletters World Kiosks
Thu, April 18, 20:49 EDT
Main
  • BRAMA Press
  • Submit press releases here

  • BRAMA Home
  • BRAMA's UkraiNewstand

  • Search

  • full search
  • NEWS
     ·  Regional-National-Int'l
     ·  Politics/Elections
     ·  Business
     ·  Diaspora/Community
     ·  Issues/Health
     ·  Education
     ·  Arts/Culture
     ·  Religion
     ·  Sports
     ·  Travel
     ·  BRAMA Press
    Forums
  • News & Politics BB (Chat)
  • Nova Khvylia BB
  • Traditions BB
  • Travel BB
  • Business Connections BB
  • E-mail Lists

  • Features
     ·  Politics/Elections
     ·  History of Ukraine
     ·  Ukrainian Traditions
     ·  Ukrainian Shops

    [BRAMA Client Websites]
    places to visit

    Survey
    What will L.Kuchma's fate be under the Yushchenko presidency?
    Same as Ceausescu
    Exile in Russia or elsewhere
    Prosecution and jail in Ukraine
    Immunity from prosecution in Ukraine
    Pardoned by Yushchenko
    Other
  • [Results & comment board] ...
  • Horoscope
    Horoscope (Ukr1251 only):


    DISCLAIMER:The contents of press releases on this website represent solely the positions of their respective authors and organizations. BRAMA neither endorses nor disapproves of the views expressed therein. BRAMA retains all final rights as to what may or may not appear on these pages.


    [ TOP]

    BRAMA News and Community Press

    BRAMA, Dec 25, 2003, 10:00 am ET

    Press Release
     
     
     
     

    Новини з України

    25.12.03 № 261
    АДМІНІСТРАЦІЯ ПРЕЗИДЕНТА УКРАЇНИ
    ГОЛОВНЕ УПРАВЛІННЯ ІНФОРМАЦІЙНОЇ ПОЛІТИКИ


    ПРЕЗИДЕНТИ УКРАЇНИ І РОСІЇ ПІДПИСАЛИ ДОГОВІР ПРО СПІВРОБІТНИЦТВО У ВИКОРИСТАННІ АЗОВСЬКОГО МОРЯ І КЕРЧЕНСЬКОЇ ПРОТОКИ
    Київ. 24 грудня.



    Президенти України і Росії підписали у місті Керч на узбережжі Азовського моря Договір про співробітництво у використанні Азовського моря і Керченської протоки. Цим документом Азовське море та Керченська протока визнаються "історично внутрішніми водами України і Російської Федерації" , що надасть змогу зберегти Азово-Керченську акваторію як цілісний господарський та природничий комплекс і використовувати його в інтересах України і Росії. При цьому обумовлено, що Азовське море розмежовується лінією державного кордону відповідно до угоди між сторонами. Також, за угодою сторін, регулюватимуться питання щодо акваторії Керченської протоки.
    Договір надає можливість вільного судноплавства в некомерційних цілях в Азовському морі та Керченській протоці торговельним суднам та військовим кораблям під прапорами України та Росії. Сюди можуть заходити й торговельні судна третіх країн, однак для відвідин українського чи російського порту військовими кораблями третіх держав необхідно буде погодити відповідний дозвіл чи запрошення з іншою стороною.
    Статтею номер 4 підписаного Леонідом Кучмою і Володимиром Путіним Договору визначено, що спори між сторонами, пов'язані з тлумаченням та застосуванням цього документу, вирішуватимуться шляхом консультацій та переговорів.
    Договір набуде чинності після ратифікації парламентами України і Росії.

    * * * * *

    АЗОВО-КЕРЧЕНСЬКА АКВАТОРІЯ ЗБЕРІГАЄТЬСЯ ЯК ЦІЛІСНИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ І ПРИРОДНИЙ КОМПЛЕКС, ЩО ВИКОРИСТОВУЄТЬСЯ В ІНТЕРЕСАХ УКРАЇНИ Й РОСІЇ, КОНСТАТУЄТЬСЯ У СПІЛЬНІЙ ЗАЯВІ ПРЕЗИДЕНТІВ ДВОХ ДЕРЖАВ
    Київ. 24 грудня.
    Президент України Леонід Кучма і Президент Російської Федерації Володимир Путін виступили зі спільною заявою, в якій, зокрема, констатується:
    "Азово-Керченська акваторія зберігається як цілісний господарський і природний комплекс, що використовується в інтересах двох держав. Азовське море і Керченська протока історично є внутрішніми водами України й Росії, і врегулювання питань, що стосуються цієї акваторії, здійснюється за домовленістю між Україною та Росією відповідно до міжнародного права".
    У документі, який скріпили підписами глави двох держав, зазначається, що "українські та російські військові кораблі і торгові судна користуються свободою судноплавства в Азовському морі і Керченській протоці". При цьому "військові кораблі під прапором третіх держав можуть заходити в Азовське море і проходити через Керченську протоку лише на запрошення України або Росії, узгоджене з іншою прибережною державою. Українсько-російське співробітництво, у тому числі спільна діяльність у галузі судноплавства, включаючи його регулювання та навігаційно-гідрографічне забезпечення, рибальства, захисту морського середовища, екологічної безпеки, а також пошуку і порятунку в Азовському морі і Керченській протоці, забезпечуються як реалізацією наявних угод, так і досягненням, у відповідних випадках, нових домовленостей".
    У Заяві підкреслюється, що урядам двох країн доручається створення спільної українсько-російської корпорації з метою співробітництва в Азово-Керченскій акваторії, включаючи експлуатацію Керч-Єнікальського судноплавного каналу. Кабінету Міністрів України та Уряду Росії також поставлено в обов'язок підготувати пропозиції з відновлення і розвитку поромного сполучення між Україною й Росією через Керченську протоку для пасажирських і вантажних перевезень.

    * * * * *

    НА ІМ'Я ПРЕЗИДЕНТА УКРАЇНИ ЛЕОНІДА КУЧМИ НАДІЙШОВ ЛИСТ ВІД ГЕНЕРАЛЬНОГО СЕКРЕТАРЯ ОРГАНІЗАЦІЇ ОБ'ЄДНАНИХ НАЦІЙ КОФІ АННАНА
    Київ. 24 грудня.
    На ім'я Президента України Леоніда Кучми надійшов лист від Генерального секретаря Організації Об'єднаних Націй Кофі Аннана, в якому говориться: "З приємністю дізнався про схвалення Верховною Радою 9 грудня 2003 року рішення про участь України в Місії ООН у Ліберії. Я хотів би віддати Вам належне за зусилля, яких Ви особисто доклали для забезпечення схвалення цього рішення, а також за послідовну підтримку, що надається урядом України миротворчим операціям Організації Об'єднаних Націй.
    Упевнений, що українські миротворці, відомі своєю відданістю справі та професіоналізмом, зроблять вагомий внесок у зусилля ООН зі встановлення миру та стабільності в
    Ліберії.
    Насамкінець, дозвольте мені від імені Організації Об'єднаних Націй висловити Вам щиру вдячність за активну роль, яку відіграє Україна в миротворчих операціях нашої Організації",
    - йдеться у листі Кофі Аннана.

    * * * * *

    У ВЕРХОВНІЙ РАДІ СХВАЛЕНО ЗАКОНОПРОЕКТ ПРО ВНЕСЕННЯ ЗМІН ДО КОНСТИТУЦІЇ, ЗГІДНО З ЯКИМ У 2004 РОЦІ ПРЕЗИДЕНТ УКРАЇНИ ОБИРАТИМЕТЬСЯ ВСЕНАРОДНО, А У 2006 РОЦІ - ПАРЛАМЕНТОМ
    Київ. 24 грудня.
    У сесійній залі Верховної Ради відбулося голосування шляхом підняття рук. Як повідомив координатор парламентської більшості Степан Гавриш, таким чином депутати проголосували за проект внесення змін до Конституції номер 4105 (проект Медведчука-Симоненка).
    За словами Степана Гавриша, голосування відбулося саме таким чином, оскільки опозиція заблокувала роботу Верховної Ради.
    "Попередня нарада показала, що опозиція не має наміру шукати компроміси", - сказав Степан Гавриш, зазначивши, що проголосувати відкритим шляхом, в тому числі бюлетенями, в такому випадку було неможливо.
    За словами Степана Гавриша, підрахунок голосів проводили на пропозицію Лічильної комісії керівники фракцій. Законопроект набрав 276 голосів. Таким чином відбулося голосування по законопроекту номер 4105 з прикінцевими положеннями. Згідно з ними, вибори Президента України мають відбутися всенародно у 2004 році, а в 2006 році - після виборів парламенту на пропорційній основі Президент буде обиратися Верховною Радою України.

    * * * * *

    ПОПЕРЕДНЬО СХВАЛЕНИЙ ВЕРХОВНОЮ РАДОЮ ЗАКОНОПРОЕКТ ПРО ВНЕСЕННЯ ЗМІН ДО КОНСТИТУЦІЇ БУДЕ НАПРАВЛЕНИЙ ДО КОНСТИТУЦІЙНОГО СУДУ
    Київ. 24 грудня.
    Верховна Рада України попередньо схвалила законопроект "Про внесення змін до Конституції України", і він буде направлений до Конституційного Суду. Про це повідомив лідер фракції СДПУ(о) Леонід Кравчук.
    Леонід Кравчук зазначив, що голосування відбулося
    "індивідуально, особисто". Піти на зміну способу голосування, за його словами, більшість була змушена, оскільки система "Рада" виведена з ладу, а парламентські трибуна і президія - заблоковані. "Виходячи з цього і була прийнята постанова про зміну способу голосування - іменними бюлетенями чи підняттям рук, якщо можливості голосування бюлетенями не буде", - підкреслив Леонід Кравчук.
    Він наголосив, що голосування шляхом підняття рук відбулося відповідно до регламенту.
    "Голосування може бути проведено в будь-який спосіб, головне щоб людина висловила свою волю особисто", - наголосив лідер фракції об'єднаних соціал-демократів. Відповідаючи на запитання журналістів, чому голосування не було проведено бюлетенями, як планувалося раніше, Леонід Кравчук відзначив, що "голосування слід проводити у сесійній залі і не допускати, щоб хтось один правив у ньому". Леонід Кравчук запевнив, що, "незважаючи на весь хаос, який панував у сесійній залі під час голосування, кожен лідер фракції підрахував голоси усіх своїх народних депутатів". Брали участь у голосуванні, за словами Леоніда Кравчука, і комуністи.
    Відповідаючи на запитання журналістів:
    "Які дії вживатиме парламент, якщо нинішнє голосування буде піддане критиці з боку світової громадськості?", лідер фракції СДПУ(о) зазначив, що "для України важливим є висновок Конституційного Суду України і голосування у Верховній Раді".
    Леонід Кравчук повідомив, що попередній схвалений законопроект "Про внесення змін до Конституції" буде направлено до Конституційного Суду України. "Якщо Конституційний Суд зробить висновок, що парламент ніяких суттєвих змін, які б суперечили Конституції України не зробив, то цей законопроект у березні буде поставлено на постатейне голосування", - сказав Леонід Кравчук. "До березня наступного року Верховна Рада вивчатиме і аналізуватиме цей законопроект, щоб прийняти його остаточно", - додав він.

    * * * * *

    КОМЕНТАР ПРЕМ'ЄР-МІНІСТРА УКРАЇНИ ВІКТОРА ЯНУКОВИЧА СТОСОВНО СХВАЛЕННЯ ВЕРХОВНОЮ РАДОЮ УКРАЇНИ ПРОЕКТУ ЗАКОНУ ПРО ВНЕСЕННЯ ЗМІН ДО КОНСТИТУЦІЇ
    Київ. 24 грудня.
    "Перемогою здорового глузду над емоціями" назвав Прем'єр-міністр України попереднє схвалення Верховною Радою законопроекту про внесення змін до Конституції. Вважаючи конституційну реформу "питанням загальнодержавним", Віктор Янукович у коментарі зазначив, що Кабінет Міністрів, у свою чергу, готовий нести всю повноту відповідальності перед народом разом з парламентом, права якого мають суттєво розширитися внаслідок реформи.
    Прем'єр-міністр України вважає, що прийняте парламентом рішення відкриває шлях до практичного збалансування повноважень різних гілок влади, чого вимагає і нинішній стан суспільства, і динаміка економічного розвитку країни.
    Водночас Віктор Янукович у своєму коментарі дорікнув опозиції за небажання досягти компромісу у здійсненні реформи, за яку вона виступала.

    * * * * *

    УКРАЇНСЬКА СТОРОНА ВВАЖАЄ НЕОБГРУНТОВАНИМ РІШЕННЯ ФЕДЕРАЛЬНОГО СУДУ КАНАДИ ПРО ПРОДАЖ ЗААРЕШТОВАНОГО УКРАЇНСЬКОГО ЛІТАКА АН-124 Й ОСКАРЖУВАТИМЕ ЙОГО В СУДАХ ВИЩОЇ ІНСТАНЦІЇ
    Київ. 24 грудня.
    Українська сторона вважає винесене після довгих зволікань рішення федерального канадського суду щодо літака АН-124 "Руслан" необґрунтованим й оскаржуватиме його в судах Канади вищої інстанції. Україна продовжуватиме використовувати всі передбачені міжнародним правом заходи для здійснення дипломатичного захисту прав та інтересів АНТК ім. Антонова. Так у МЗС України прокоментували рішення, ухвалене у вівторок Федеральним судом Канади щодо продажу заарештованого 26 червня в аеропорту Хузбей літака Ан-124-100 "Руслан".
    Федеральний суд Канади не взяв до уваги, що Ан-124-100 "Руслан" є власністю АНТК ім. Антонова, тоді як позов кіпрської TMR Energy Ltd. був до Фонду державного майна України.
    Ан-124-100 "Руслан" був заарештований у Канаді на підставі рішення Верховного суду цієї країни, який, в свою чергу, керувався рішенням Стокгольмського арбітражного суду від 30 травня 2002 року. До Стокгольмського арбітражу апелювала компанія TMR Energy Ltd. з метою стягнення з Фонду держмайна України 42 млн. доларів США за невиконання контракту з модернізації Лисичанського НПЗ. ФДМ України не опротестував згадане рішення.
    Таким чином, канадською юстицією створено прецедент, за яким дано "добро" на відчуження в судовому порядку власності будь-якого українського державного підприємства для задоволення вимог позивача - зарубіжної компанії - до будь-якої державної структури в Україні або будь-якого державного підприємства, до якого позивач безпосередніх претензій не має.

    * * * * *

    "ЗАБУТІ ІМЕНА" В УКРАЇНСЬКІЙ ІСТОРІЇ МАЮТЬ БУТИ ПОВЕРНУТІ, НАГАДУЄ ПАМ'ЯТНИЙ ВЕЧІР ПАНАСА ФЕДЕНКА, ОРГАНІЗОВАНИЙ ЗА ІНІЦІАТИВИ МЗС УКРАЇНИ
    Київ. 24 грудня.
    За ініціативою Міністерства закордонних справ України організовано пам'ятний вечір, присвячений 110-річчю з дня народження визначного українського політичного діяча, члена Центральної Ради 1917-1918 років, історика і публіциста Панаса Феденка. Захід, який має сприяти поверненню "забутих імен", відбувся у Національному музеї історії України у співробітництві з Музеєм історії Києва.
    У ході вечора нащадками Панаса Феденка, які нині мешкають у Франції, у дарунок Національному музею історії України, за сприяння Посольства України у Французькій Республіці та Франко-українського культурного товариства, було передано ряд документів про родину Феденків, а також книги з творчого доробку видатного українського діяча.

    * * * * *

    У БЕРЛІНІ ВШАНУВАЛИ ПАМ'ЯТЬ ПОСЛА УКРАЇНСЬКОЇ НАРОДНОЇ РЕСПУБЛІКИ В НІМЕЧЧИНІ МИКОЛИ ПОРША
    Київ. 24 грудня.
    Співробітники Посольства України в Німеччині та члени їх сімей, а також представники української громади Берліна в День української дипломатії вшанували пам'ять посла Української Народної Республіки в Німеччині Миколи Порша. До його могили було покладено квіти.
    Довідка: Микола Порш (1879-1944) представляв молоду незалежну Україну в 1919-1920 рр. Після того, як Українська Народна Республіка припинила своє існування, Микола Порш залишився в еміграції й відійшов від політичного життя.
    Посольство України в ФРН здійснює догляд за могилою колишнього українського дипломата.

    * * * * *

    ІЗ ВЕЛИКИМ УСПІХОМ ПРОЙШЛИ В 28 МІСТАХ ЯПОНІЇ ГАСТРОЛІ НАЦІОНАЛЬНОГО ЗАСЛУЖЕНОГО АКАДЕМІЧНОГО АНСАМБЛЮ ТАНЦЮ УКРАЇНИ ІМЕНІ ПАВЛА ВІРСЬКОГО
    Токіо. 24 грудня.
    Великий успіх супроводжував в Японії півторамісячні гастролі Національного заслуженого академічного ансамблю танцю України імені Павла Вірського. Виступи українського колективу під гаслом "Дух України" відбулися в 28 містах країни. Друга поїздка до Японії артистів всесвітньовідомого ансамблю відбулася після трирічної перерви.
    Мистецьку акцію широко висвітлювали столичні та регіональні японські ЗМІ. Зокрема, токійська газета "Сейкьо Сімбун" у статті "Сцена краси та танці, сповнені любов'ю до людини" зазначила, що завдяки зусиллям художнього керівника ансамблю Мирослава Вантуха майстерність артистів, які зачарували своїми виступами глядачів із понад 60 країн світу, досягла світових вершин танцю".
    Видання "Нісініхон Сімбун", "Ніхонкай Сімбун", "Тюгоку Сімбун" та інші відзначили
    "високопрофесійну майстерність у динамічному виконанні стрибків, пластичності та швидкості рухів, які змогли передати культуру і красу танцю, глибину української історії та традицій". Увагу рецензентів привернула й своєрідність національних костюмів.

    * * * * *

    У ЗАПОРІЖЖІ ВІДКРИТО ПАМ'ЯТНИК АНДРІЮ ПЕРВОЗВАННОМУ
    Запоріжжя. 24 грудня.
    У Запорожжя відбулось відкриття пам'ятника Святому Андрієві Первозванному. Висота пам'ятника - 5 м, вага - майже 4,5 т. Спершу планувалось, що скульптуру буде зроблено з мармуру, однак автор монумента, скульптор Михайло Соболь, наполіг, щоб фігура Андрія Первозванного була відлита з бронзи.
    Участь у відкритті пам'ятника взяв Блаженнійший митрополит Київський і всія України Володимир (Сабодан), а також архієпископи найближчих єпархій, високі духовні особи з Росії.
    Пам'ятник споруджено біля Святоандріївського собору, будівництво якого, як і спорудження монумента, стало можливим завдяки спонсорській підтримці ВАТ «Мотор-Січ».
    У найближчих планах керівництва „Мотор-Січі" відкриття пам'ятника Петру Калнишевському на території Соловецького монастиря.

    * * * * *

    У ХЕРСОНІ ВІДКРИТО ЄДИНИЙ ОФІС
    Херсон. 24 грудня.
    У Херсоні відбулось відкриття Єдиного офісу - дорадчо-консультативного та погоджувального органу, робота якого полегшить процедуру отримання погоджень та дозволів при реконструкції, будівництві, відведенні земельних ділянок, а також дозволів на відкриття об'єктів торгівлі та сфери послуг, інших об'єктів
    Участь у відкритті взяли заступник голови Херсонської облдержадміністрації Ігор Коваленко, мер Херсона Володимир Сальдо, голова представництва Державного комітету України з питань регуляторної політики та підприємництва в області Тетяна Федорова, підприємці обласного центру, банкіри. 
    Переваги Єдиного офісу в тому, що в одному приміщенні  розмістилися представники всіх погоджувальних інстанцій. Тут  підприємці отримають відкриту та вичерпну інформацію щодо процедури отримання дозволів, передбачається відкритість та прозорість процесу видачі дозволів, узгоджуватимуться та не дублюватимуться вимоги  різних інстанцій до документів, які подаються. Громадські організації підприємців здійснюватимуть контроль за процедурою отримання дозволів.
    Єдиний офіс не має аналогів в Україні і здійснюється як пілотний проект у Херсоні. Під час роботи Єдиного офісу, окрім виконання цільових установок, передбачається напрацювання та підготовка подальших пропозицій щодо вдосконалення державної регуляторної політики.
    Як відзначив мер Херсона Володимир Сальдо, робота над створенням Єдиного офісу розпочалася ще минулого року. 
    „Нині під одним дахом вдалося зібрати представників узгоджувальних систем, підпорядкованих як органам місцевого самоврядування, так і державним виконавчим структурам - місцевим і центральним. Відкриття Єдиного офісу показник того, що обласна державна адміністрація, органи місцевого самоврядування працюють разом." - сказав Володимир Сальдо.
    Привітав підприємців  із відкриттям Єдиного офісу заступник голови Херсонської облдержадміністрації Ігор Коваленко. Він відзначив, що створення Єдиного офісу стане новим кроком у поліпшенні інвестиційного іміджу Херсона,  сприятиме  реалізації  підприємницького потенціалу бізнесменів.
    Голова представництва Державного комітету України з питань регуляторної політики та підприємництва в області Тетяна Федорова відзначила, що за підсумками опитування підприємців, проведеного в Україні, 40% із них назвали дозвільну систему причиною, яка перешкоджає бізнесу.

    * * * * *

    НА ЛУГАНЩИНІ ВІДКРИТО НОВІ МІСТЕЧКА ПРИКОРДОННИХ ЗАСТАВ
    Луганськ. 24 грудня.
    Нові військові містечка прикордонних застав "Дякове" і "Сєверо-Гундорівський" Луганського прикордонного загону відкриті в Луганській області.
    В урочистому відкритті нових військових містечок узяли участь Голова Державної прикордонної служби України Микола Литвин та голова Луганської облдержадміністрації Олександр Єфремов. 25 грудня, буде відкрите ще одне військове містечко прикордонної застави "Красна Талівка" у Станічно-Луганському районі. В урочистому відкритті візьмуть участь начальник Східного регіонального управління Державної прикордонної служби України Борис Лейда та начальник Луганського прикордонного загону Олег Медведчук.
    Уведення в експлуатацію комплексів військових містечок прикордонних застав дозволить збільшити щільність охорони державного кордону на напрямку, де фіксується найбільша контрабандна активність та покращити якість контролю за прикордонним режимом. Будівництво військових містечок трьох прикордонних застав велося за рахунок коштів Державної прикордонної служби України та шефської допомоги міст та районів Луганської області, на території яких вони розташовані. Новозбудовані комплекси військових містечок містять будівлі застав, автономні котельні, господарські будівлі, спортивні містечка.
    Загальна протяжність ділянки державного кордону по Луганській області - 743 км. У складі Луганського прикордонного загону 4 прикордонні комендатури, на ділянці загону функціонують 8 міжнародних, 5 міждержавних пунктів пропуску і 2 залізничних пункти контролю.
    За рішенням колегії Держприкордонслужби України Луганський прикордонний загін визнаний
    кращим у 2003 році в системі охорони кордону. З початку 2003 року на ділянці загону затримано 787 порушників державного кордону, 53 незаконні мігранти, 30 кг наркотичної речовини, контрабандних вантажів на загальну суму 4,6 млн. грн.

    * * * * *

    У КРИМУ 20 ВІЙСЬКОВОСЛУЖБОВЦІВ ОТРИМАЛИ КЛЮЧІ ВІД НОВИХ КВАРТИР
    Сімферополь. 24 грудня.
    У с. Молодіжне (Сімферопольський район) 20 родин військовослужбовців отримали ключі й ордери на квартири у двох нових під'їздах 5-поверхового будинку.
    Серед новоселів - 4 діючих військовослужбовців, 8 запасників, 1 службовець Міністерства оборони України і 7 співробітників СБУ. Загальна площа зданого житла - 1210,4 кв. м, вартість 1 кв. м - 1476 грн.
    Понад два роки тому в цьому будинку військовослужбовці вже отримали квартири у п'ятьох під'їздах.
    У 2002 році 37 родин військовослужбовців Сімферопольського гарнізону, в тому числі запасу, поліпшили свої житлові умови. Загальна кількість військових, що перебувають на черзі на отримання квартири, у Сімферопольському гарнізоні перевищує 600 чоловік.
    У 2004 році держустанова Міноборони "Кримвійськбуд" планує здати квартири ще у двох під'їздах (загальна площа - 1202 кв. м), а також житло по вул. Бетховена в Сімферополі (2035 кв. м). Як відзначив на урочистій церемонії вручення ключів і ордерів радник міністра оборони України Василь Собков, у 2004-2005 роках планується побудувати й придбати 15 тис. квартир для військовослужбовців, а до 2010 року вирішити цю проблему в повному обсязі.

    * * * * *

    У РІВНОМУ ГОТУЄТЬСЯ ДО ВИДАННЯ КНИГА, ПРИСВЯЧЕНА ГЕНЕРАЛ-ХОРУНЖОМУ УПА РОМАНУ ШУХЕВИЧУ
    Рівне. 24 грудня.
    У видавництві "Азалія" Рівненської обласної організації Національної спілки письменників України готується до друку роман Святослава Праска "Здобути або не бути", присвячений генерал-хорунжому УПА Роману Шухевичу.
    За словами директора видавництва Євгена Шморгуна, книга не матиме аналогів в Україні. Роман складається з трьох частин і вийде накладом до 1 тис.  примірників. Цінність книги у тому, що про життя Шухевича романів ще не було написано. Святослав Праск працював над книгою понад 5 років. У книзі використано багато історичного матеріалу, який сам письменник  відшукав і опрацював.
    Спонсорами видання роману стали Рівненська облдержадміністрація, яка виділила 10 тис. грн., та Костопільська райдержадміністрація, що надала 2 тис. грн.
    Після виходу у світ роман "Здобути або не бути" буде розповсюджено у бібліотеках і навчальних закладах України.   
    Цього року у видавництві "Азалія" було видано 15 книг.
    Довідка: Роман Шухевич (псевдонім Тарас Чупринка) (1907-1950) – український політичний та військовий діяч, генерал-хорунжий; член УВО з 1925, ОУН з 1929. У 1938-39 став одним з організаторів та командирів Карпатської Січі; з 1940 - член Революційного проводу ОУН. У 1941 році Шухевич став фактичним командиром українського батальйону „Нахтіґаль”, потім служив у 201-му батальйоні поліції, який діяв проти радянських партизанів у Білорусі. У 1943 році перейшов у підпілля, де був обраний головою Бюро Проводу ОУН, одночасно з кінця 1943 року стає Головним командантом УПА, а з липня 1944 – головою Генерального секретаріату Української головної визвольної ради. Загинув у бою з підрозділом радянської держбезпеки на околиці м. Львова.

    * * * * *

    НАПЕРЕДОДНІ РІЗДВА В УКРАЇНІ ПРОЙДЕ ДОБРОЧИННА АКЦІЯ „РІЗДВЯНА СВІЧКА”
    Львів. 24 грудня.
    На Львівщині розпочалася акція „Різдвяна свічка”, яку проводить Міжнародний благочинний фонд „Карітас України”.
    Акція проходить під гаслом „Пожертвуй на Різдвяну свічку, подай руку допомоги потребуючим”. Акція охоплює усі єпархії та екзархати УГКЦ.
    Метою акції є збір благодійних пожертв для допомоги знедоленим дітям. У кожній церкві, на кожній парафії можна скласти свою пожертву і у знак вдячності отримати свічку з емблемою акції „Карітас України”. „Свічка - це символ надії, яку люди дають дітям. Тому кожен, хто дає пожертву, повинен взяти її додому і запалити її дома на знак солідарності з тими, хто потребує їхньої допомоги і опіки”, - вважає президент МБФ „Карітас України” Андрій Васькович.
    Андрій Васькович повідомив, що організаційні питання цієї акції почали розглядатися і вирішуватися 6 місяців тому. Зараз для забезпечення акції працюють волонтери, вони допомагають робити наклейки на свічках, інформують людей про проходження акції, знайомлять їх із положеннями акції, її метою і завданнями. На сьогодні у всіх церквах уже є свічки наклейками акції.
    Координатор акції „Різдвяна свічка” отець Ігор Козакевич зазначив, що мету акції він бачить у тому, щоб принести радість дітям і виховати милосердя у християн. Кошти, зібрані під час акції, будуть скеровуватися для забезпечення відпочинку для дітей, які цього потребують, незалежно від віросповідання.
    Ігор Козакевич зазначив, що ця акція проводилася вже минулого року. За кошти, які були зібрані під час акції, допомогли організувати табори відпочинку для потребуючих дітей. Тоді вдалося охопити понад 100 дітей, для яких було організовано 2 табори по 10 днів на Сколівщині (Львівська область).
    Міжнародний благочинний фонд „Карітас України” функціонує понад 10 років. За цей час організовано 11 єпархіальних „Карітасів”. До основних напрямів діяльності належить допомога потребуючим і міграції проти торгівлі людьми.
    На Львівщині фонд „Карітас України” організував кризовий центр, де живе 35 дітей, що належать до неблагополучних сімей і сімей, що живуть за межею бідності. Найближчим часом буде діяти мобільний соціальний центр, який буде доїжджати до місць, де є діти вулиці, довозитиме їм харчі, одяг, надаватиме психологічні консультації
    „Карітас України” також створив притулок для жінок, які повернулися з-за кордону, куди потрапили через торгівлю людьми і змушені були займатися проституцією.
    Довідка: „Карітас” - благодійна організація Католицької Церкви. Її основна місія полягає у плеканні традицій благодійної діяльності, меценатства та у здійсненні християнської соціальної роботи. Допомога тим, хто потребує, ґрунтується на основних християнських засадах, незалежно від віросповідання, кольору шкіри чи соціального походження. „Карітас” – це всесвітня мережа благодійних фондів та установ, діяльність яких зосереджена на різних рівнях: парафіяльному, єпархіальному, національному та міжнародному. У світі діє „Карітас Інтернаціоналіс”, який засновано у 1950 році і який об’єднує нині 146 католицьких організацій.

    * * * * *

    НА БУКОВИНІ ДІЯТИМЕ КРИЗОВИЙ МІГРАЦІЙНИЙ ЦЕНТР
    Черкаси. 24 грудня.
    У Черкасах громадська спілка "Буковинська партнерська агенція" презентувала проект "Кризовий міграційний центр".
    У рамках проекту фахівці надаватимуть правову та інформаційну підтримку трудовим мігрантам та членам їхніх сімей. Проектом також передбачено забезпечення громадян, які працюють за кордоном, або мають такі плани, достовірною інформацією про їхні права, обов'язки, правові наслідки дій, поведінку в "кризових" ситуаціях відповідно до законодавства України та країн перебування.
    Довідка: “Буковинська партнерська агенція” (БПА) є неприбутковою громадською організацією, заснованою у 1999 році представниками бізнесу, банківської справи, засобів масової інформації. Основними завданнями БПА є сприяння розвитку соціально-орієнтованого індивідуального, малого та середнього підприємництва; усвідомленню та вирішенню проблем функціонування та життєдіяльності громади в гармонії з навколишнім середовищем; ефективному й повному використанню природних та людських ресурсів в інтересах соціального та економічного розвитку громад; а також сприяння у вільному доступу громадян до інформації, в тому числі з питань прав людини, соціальних прав та обов'язків, правових відносин у галузі підприємництва тощо.

    * * * * *



    * * * * * * * * * * * * * * * * * *

    More BRAMA Press Releases -- Click Here
    Comments and observations about this article and other news
    may be posted to the BRAMA News & Politics Comment Board

     

    Ukraine video timeline: a year of protests and violence. Daily Telegraph 2/21/2015


    Nadiya Savchenko's speech in Basmanny Court, Moscow, 10.02.2015 (Voices of Ukraine)


    Joe Biden: Don’t tell us. Show us, President Putin. 2/7/2015 Munich Security Conference


    Speech by President of Ukraine at the Munich Security conference Feb 7 2015


    #FreeSavchenko video by Adriana Luhovy [Twitter storm Jan 26 2015]


    FREE NADIYA SAVCHENKO

    FREE NADIYA SAVCHENKO
    Twitter storm day Jan 26 2015


    Live map of Ukraine

    Ukraine Today TV LIVE on Youtube


    Live map of Ukraine

    Live map of Ukraine


    Timothy Snyder: Ukrainian History, European Future. Timothy D. Snyder is a well-known historian and professor of history at Yale University. Speaking at the National University 'Kyiv-Mohyla Academy' on May 15, 2014 on deep connection and strong bonds between Ukrainian and European history.


    Громадське радіо

    Громадське радіо


    Громадське телебачення

    Громадське телебачення


    Facebook Євромайдан

    Facebook Євромайдан


    Happy Kyiv (inspired by Pharrell Williams 'Happy')


    Inauguration of Ukraine's President Petro Poroshenko, June 7, 2014


    The Kyiv Post

    День The Day Newspaper

    Експрес онлайн -- Львів

    Voice of America/Голос Америки

    Mirror Weekly/Дзеркало Тижня

    TVi

    Tochka.net

    Zaxid.net

    Yahoo!
    Foto I |  Foto II |  Slideshow

    World Issues
    Google
     ·  Afghanistan
     ·  Iran
     ·  Iraq
    Yahoo
     ·  Afghanistan
     ·  Iran
     ·  Iraq

    Climate Effects
    Google
     ·  Global Warming
     ·  Hurricanes
     ·  Earthquake
     ·  Bird Flu
    Yahoo
     ·  Climate Change
     ·  Hurricanes
     ·  Earthquake
     ·  Bird Flu

    Nasha knopka Наша кнопка

    SLIDESHOWS
    Yushchenko 2009 (NYC)
    Yushchenko 2008 (NYC)
    Genocide (NYC)
    Rushnyk (NYC)
    more ...

    AUDIO and VIDEO
    Video: OC Yushchenko speech
    Video: Orange Circle Yushchenko
    Video: Heritage Days
    more ...


    Calendar
    [an error occurred while processing this directive]
    more ... ]  


    ** Special: [Ukrainian Holidays and Traditions] [SHOP UKRAINIAN] [POLITICS]

    BRAMA Home -- BRAMA in Ukrainian -- Calendar -- UkraiNEWStand -- Community Press -- Search BRAMA -- Arts/Culture -- Business -- CLASSIFIEDS -- Compute/Software -- Social Issues -- Education -- Fun -- Law -- e-LISTS&BB's -- Nova Khvylia (New Wave) -- SPORTS -- Travel -- Ukraine -- Government -- Diaspora Directory -- Suggest a Link -- Report a dead link -- About BRAMA - WebHosting - Domains - Advertising -- What's New? -- GOOGLE-- Yahoo!
    Copyright © 1997-2011 BRAMA, Inc.tm, Inc. All Rights Reserved.