News from and about Ukraine & Ukrainians: Ukrainian Community Press Releases
BRAMA
  UKRAINEWSTAND
Home - NEWS - Weather - Biz - Sports - Press - Calendar - Classifieds

  УКРАІНОВИНИ
Home - НОВИНИ - Погода - Ділове - Спорт - Прес - Календар - Оголошення



getLinks(); ?>

UkraiNEWStand BRAMA Press News UKR News ENG News RUS News GOV'T TV/Radio Journals Newsletters World Kiosks
Thu, March 28, 18:53 EDT
Main
  • BRAMA Press
  • Submit press releases here

  • BRAMA Home
  • BRAMA's UkraiNewstand

  • Search

  • full search
  • NEWS
     ·  Regional-National-Int'l
     ·  Politics/Elections
     ·  Business
     ·  Diaspora/Community
     ·  Issues/Health
     ·  Education
     ·  Arts/Culture
     ·  Religion
     ·  Sports
     ·  Travel
     ·  BRAMA Press
    Forums
  • News & Politics BB (Chat)
  • Nova Khvylia BB
  • Traditions BB
  • Travel BB
  • Business Connections BB
  • E-mail Lists

  • Features
     ·  Politics/Elections
     ·  History of Ukraine
     ·  Ukrainian Traditions
     ·  Ukrainian Shops

    [BRAMA Client Websites]
    places to visit

    Survey
    What will L.Kuchma's fate be under the Yushchenko presidency?
    Same as Ceausescu
    Exile in Russia or elsewhere
    Prosecution and jail in Ukraine
    Immunity from prosecution in Ukraine
    Pardoned by Yushchenko
    Other
  • [Results & comment board] ...
  • Horoscope
    Horoscope (Ukr1251 only):


    DISCLAIMER:The contents of press releases on this website represent solely the positions of their respective authors and organizations. BRAMA neither endorses nor disapproves of the views expressed therein. BRAMA retains all final rights as to what may or may not appear on these pages.


    [ TOP]

    BRAMA News and Community Press

    BRAMA, Dec 17, 2003, 9:00 am ET

    Press Release
     
     
     
     

    Новини з України

    17.12.03 № 254
    АДМІНІСТРАЦІЯ ПРЕЗИДЕНТА УКРАЇНИ
    ГОЛОВНЕ УПРАВЛІННЯ ІНФОРМАЦІЙНОЇ ПОЛІТИКИ


    ПРЕЗИДЕНТ УКРАЇНИ ЛЕОНІД КУЧМА МАВ ТЕЛЕФОННУ РОЗМОВУ З ПРЕЗИДЕНТОМ КИРГИЗСТАНУ АСКАРОМ АКАЄВИМ
    Київ. 16 грудня.
    Президент України Леонід Кучма мав телефонну розмову з Президентом Киргизстану Аскаром Акаєвим. Обговорювалися питання економічного співробітництва між двома країнами.

    * * * * *

    ГЛАВА АДМІНІСТРАЦІЇ ПРЕЗИДЕНТА РОСІЙСЬКОЇ ФЕДЕРАЦІЇ ДМИТРО МЕДВЕДЄВ ПЕРЕБУВАЄ В КИЄВІ З РОБОЧИМ ВІЗИТОМ
     Київ. 16 грудня.
    Під час візиту Дмитро Медведєв зустрівся з Главою Адміністрації Президента України Віктором Медведчуком.
    У ході бесіди було обговорено питання двостороннього українсько-російського співробітництва в різних сферах.
    Главу Адміністрації Російської Федерації прийняв Президент України Леонід Кучма.

    * * * * *

    "РОКОМ ВИПЕРЕДЖАЛЬНОГО РОЗВИТКУ" НАЗВАВ НИНІШНІЙ РІК ПЕРШИЙ ВІЦЕ-ПРЕМ'ЄР-МІНІСТР УКРАЇНИ МИКОЛА АЗАРОВ
    Київ. 16 грудня.
    Нинішній рік став підтвердженням стратегії на випереджувальний розвиток країни, яку здійснює уряд, констатував перший віце-прем'єр-міністр Микола Азаров виступаючи на громадських слуханнях "Рік діяльності уряду: основні досягнення і перспективи" , що відбулися у Києві.
    Микола Азаров зазначив, що завдяки співпраці уряду з парламентською більшістю вдалося досягти позитивних результатів у реформуванні й піднесенні економіки, що дало змогу успішно вирішувати соціальні проблеми, збільшити доходи населення. Цьому значною мірою сприяв і діалог уряду з громадянами, налагоджений з метою зробити для них прозорою і зрозумілою політику коаліційного Кабінету Міністрів. Вдалося також залучити широкі верстви населення до обговорення проектів і прийняття урядових рішень, сказав Микола Азаров. Обґрунтована критика, підкреслив перший віце-прем'єр, - надзвичайно важливий інструмент вироблення державної політики, й уряд має намір використати його повною мірою.
    Він ознайомив присутніх із показниками у стратегічних галузях економіки, досягнутих 2003 року, у торгово-економічній і соціальній сферах загалом. Не все із задуманого вдалося здійснити, сказав він, але уряд і надалі працюватиме над розвитком економіки - основи соціального піднесення.
    У громадських слуханнях беруть участь міністр Кабінету Міністрів України Анатолій Толстоухов, голова Національної ради жінок України Ірина Голубєва, представники законодавчої і виконавчої влади, профспілок, міжнародних і українських громадських організацій та фондів.

    * * * * *

    МИКОЛА АЗАРОВ: ТЕМПИ ПРИРОСТУ РЕАЛЬНОГО ВАЛОВОГО ВНУТРІШНЬОГО ПРОДУКТУ В УКРАЇНІ ВИПЕРЕДЖАЮТЬ МИНУЛОРІЧНІ НА 3,6%
    Київ. 16 грудня.
    За 11 місяців поточного року темпи приросту ВВП випереджають минулорічний показник на 3,6%, тим самим досягнувши 7,7%. Таку цифру оголосив перший віце-прем'єр-міністр України Микола Азаров у ході громадських слухань "Рік діяльності уряду: основні досягнення та перспективи".
    Найвищих темпів економічного зростання в Україні, за його словами, досягнуто у галузях, де за останні два роки виробнича активність була занадто слабка. Зокрема, мова йде про будівництво, де темпи приросту реальної валової доданої вартості збільшилися на 23%, транспортну галузь - на 12% та енергетичну - на 6%. Крім того, зазначив віце-прем'єр-міністр, значно покращилась ситуація і в добувній промисловості (темп приросту 5%) та обробній промисловості (темп приросту 18%). У результаті збільшення обсягів виробництва позитивні зрушення відбулися в структурі промисловості. Так, частка переробних галузей підвищилась до 78% (у 2002 році - 74%).
    Економічне зростання, на переконання Миколи Азарова, забезпечується поєднанням високих темпів приросту виробництва товарів для потреб внутрішнього ринку (продукція машинобудівного комплексу, харчової та переробної промисловості, хімічної та нафтохімічної промисловості).

    * * * * *

    ПОРЯДОК ВІДШКОДУВАННЯ ПОДАТКУ НА ДОДАНУ ВАРТІСТЬ УРЯД ПРИЙМЕ В СІЧНІ НАСТУПНОГО РОКУ
    Київ. 16 грудня.
    Порядок відшкодування податку на додану вартість уряд прийме в січні наступного року. Про це повідомив перший віце-прем'єр-міністр Микола Азаров. Він розповів про свою зустріч з новим керівником Європейського департаменту МВФ Майклом Депплером, з яким у ході короткої розмови обговорив проблеми бюджету на 2004 рік, а також проблеми повернення експортерам простроченої заборгованості з ПДВ. "Зараз уряд розробляє порядок конвертації і реструктуризації зобов'язань України щодо ПДВ. І, я думаю, що в січні такий порядок з'явиться", - заявив Микола Азаров.
    На цей час Україна має в своєму розпорядженні достатні фінансові ресурси, щоб розрахуватися за своїми зобов'язаннями з МВФ до кінця року і в першому кварталі наступного року, відзначив Микола Азаров.

    * * * * *

    НА МИКОЛАЇВСЬКОМУ ЗАВОДІ "ДАМЕН ШИП'ЯРДС ОКЕАН" ЗАКЛАДЕНО НОВИЙ КОНТЕЙНЕРОВОЗ ДЛЯ ПОТРЕБ "УКРРІЧФЛОТУ"
    Київ. 16 грудня.
    На миколаївському ВАТ "Дамен Шип'ярдс Океан" за участю віце-прем'єр-міністра України Андрія Клюєва відбулася урочиста закладка нового контейнеровоза для потреб "Укррічфлоту". Контейнеровоз став першим за останні роки великим судном, яке будуватиметься миколаївськими корабелами для потреб вітчизняного судноплавства.
    На урочистому мітингу з нагоди закладки судна генеральний директор ВАТ "Дамен Шип'ярдс Океан" Микола Романчук відзначив, що це судно стало тридцятим після приходу на підприємство голландської компанії "Дамен Шип'ярдс Груп". За цей час тут будувалися суховантажні судна, танкери, океанські буксири.
    "Але сьогодні ми відкриваємо нову сторінку - співпрацю з вітчизняними замовниками", - наголосив Микола Романчук. При цьому він зазначив, що сьогодні на підприємстві стовідсоткова завантаженість обсягів виробництва і на повну потужність працюють всі три поточних лінії.
    Ця подія має велике значення не лише для міста, а й для держави в цілому, відзначив віце-прем'єр-міністр Андрій Клюєв.
    "На вашому заводі за 50 років було збудовано понад 400 суден, але протягом п'яти років підприємство стояло", - сказав віце-прем'єр. За його словами, завдяки дорученням Президента, розробці програми розвитку суднобудування, ряду законів, у тому числі й про створення спеціальної економічної зони в місті Миколаєві, на підприємстві з'явився інвестор. "Зараз робітники впевнені у своєму майбутньому, виробництво модернізується", - підкреслив Андрій Клюєв, зазначивши, що підприємству необхідно розширювати випуск нової продукції та впроваджувати нову технологію. "Сьогодні закладається нове судно на замовлення вітчизняної компанії і це є знаменним для вітчизняного судноплавства", - підкреслив Андрій Клюєв.
    Під час урочистого мітингу президент акціонерної судноплавної компанії "Укррічфлот" Микола Славов відзначив, що якщо раніше компанія будувала для себе судна в Румунії, то сьогодні на миколаївському заводі "Дамен Шип'ярдс Океан" розміщено замовлення на будівництво 4 великих суден для "Укррічфлоту" і найближчим часом буде замовлення на будівництво ще шести суден.
    Довідка: Миколаївський суднобудівний завод "Океан" було засновано в 1951 році. Він є одним із найбільших підприємств у суднобудівній галузі України. У вересні 2000 року контрольний пакет акцій ВАТ "Суднобудівний завод "Океан" був придбаний голландською фірмою "Дамен Шип'ярдс Груп". Станом на 1 листопада 2003 року на підприємстві працює 3436 чоловік, а середня заробітна плата - понад 1047 гривень. За січень-листопад поточного року темпи зростання виробництва на підприємстві становлять 96,7 відсотка. На наступний рік підприємством заплановано будівництво восьми контейнеровозів, одного буксира, одного танкера та чотирьох суден ріка-море для "Укррічфлоту".

    * * * * *

    ВІЦЕ-ПРЕМ'ЄР-МІНІСТР АНДРІЙ КЛЮЄВ ОЗНАЙОМИВСЯ З ЛЬВІВСЬКОЮ МОДЕЛЛЮ ТРАНСПОРТНОЇ ІНТЕГРАЦІЇ
    Львів. 16 грудня.
    Перспективи вітчизняного автобусобудування і розвитку автомагістралей на Львівщині стали предметом ознайомлення віце-прем'єр-міністра з питань ПЕК, транспорту і промислової політики Андрія Клюєва. У рамках поїздки до Львова він відвідав об'єкти машинобудування, побував на спорудженні нових стратегічних транспортних розв'язок, оглянув систему колісної трансформації, спрямовану на мобільний перехід до європейських залізничних стандартів.
    Новопризначений віце-прем'єр-міністр акцентував увагу на програмі підтримки вітчизняного автобуса. На ЛАЗі, котрий нещодавно отримав нових власників і переорієнтував свій виробничий комплекс на випуск сучасних дорожніх лайнерів для міських і далеких перевезень, було наочно продемонстровано перші результати модернізації. Тут уже створено ряд конкурентоспроможних моделей, які викликали зацікавлення не лише на внутрішньому, але й на зовнішньому ринках. Зокрема замовниками уже виступили як столичні автопідприємства, так і перевізники з Росії, Казахстану, Середньої Азії, Китаю.
    Водночас Львів, завдяки вигідному геополітичному розташуванню, відіграє роль інтеграційної моделі, яка поєднує інтереси Заходу і Сходу. У цьому плані особливого значення набуває створення високопропускної транспортної мережі, забезпеченої необхідною інфраструктурою. Уже зараз в області створено вітчизняний прецедент дорожньої концесії, що залучили мільярдні зарубіжні інвестиції. Це дасть змогу спорудити автобан, який стане ланкою євротранзитного коридору Лісабон-Київ. У самому ж обласному центрі не менш важливу роль відіграє шляхопровід, що розвантажить місто від вантажопотоків і відкриє пряму багатовекторну розв'язку.
    Віце-прем'єр-міністр Андрій Клюєв на місці ознайомився з завершальним циклом робіт, на яких задіяно близько 200 одиниць важкої техніки. Об'єкт, який ще донедавна вважався довгобудом, за лічені місяці наблизився до фінішу. Цьому сприяв фінансовий патронат Укрзалізниці, яка вже вклала 18 мільйонів гривень. Загальна ж вартість розв'язки, що буде введена в експлуатацію на початку наступного року, - 50 мільйонів.

    * * * * *

    ОСНОВНОЮ ТЕМОЮ ПЕРЕГОВОРІВ ВІЦЕ-ПРЕМ'ЄР-МІНІСТРІВ УКРАЇНИ І ПОЛЬЩІ СТАЛА ПОДАЛЬША ДОЛЯ СП З ЕКСПЛУАТАЦІЇ НАФТОПРОВОДУ ОДЕСА-БРОДИ
    Львів. 16 грудня.
    Основною темою зустрічі у Львові віце-прем'єр-міністра України з питань ПЕК, транспорту і промислової політики Андрія Клюєва і віце-прем'єр-міністра з питань інфраструктури Республіки Польща Марека Поля стала подальша доля спільного підприємства з експлуатації нафтопроводу Одеса-Броди.
    Андрій Клюєв повідомив, що на засіданні Кабінету Міністрів України буде розглянуто питання про затвердження міжурядової угоди про добудування нафтопроводу Одеса-Броди-Плоцьк. При цьому Андрій Клюєв відзначив, що бачить у створенні СП поки що більше запитань, ніж відповідей. Перше з них, сказав він, хто конкретно братиме участь в проекті, а друге, в якій формі буде створюватись це СП, сказав Андрій Клюєв, наголосивши, що найближчим часом треба знайти відповіді на ці запитання.
    Успіх добудування нафтопроводу Одеса-Броди-Плоцьк залежатиме від того, який фундамент буде закладено в укладений договір. "Зараз створюється спільне підприємство, готується документація, думаю, в січні вона буде готова, однак зараз треба залучити експертів, які прорахували б, в якій формі здійснюватимуться інвестиції в проект", - підкреслив Андрій Клюєв. Він також вважає важливим створення реального бізнес-проекту з добудування нафтопроводу. "Буде бізнес-проект - буде працювати підприємство, не буде бізнес-проекту - ми будемо довго вести переговори", - наголосив він. При цьому Андрій Клюєв відзначив, що сьогодні з української сторони нафтопровід Одеса-Броди вже готовий, працюють експертні групи, які розглядають подальшу роботу нафтопроводу, підписуються контракти, тобто, проект просувається. "Однак будівництво нового нафтопроводу (Броди-Плоцьк) і експлуатація старого (Одеса-Броди) мають узгоджуватися", - підкреслив Андрій Клюєв.
    У свою чергу, польський віце-прем'єр Марек Поль ще раз підкреслив важливість досягнутої в Брюсселі польсько-української угоди щодо створення СП з добудування нафтопроводу Одеса-Броди до Плоцька. Він з високою часткою упевненості заявив, що на засіданні уряду, яке відбудеться наступного тижня, угоду, вже розглянуту міністерствами, буде ратифіковано. При цьому, на думку Марека Поля, такий крок стане і хорошим сигналом для Європейського Союзу, який демонструє, що
    "дві європейські сусідні держави вміють добре співпрцювати". У той же час Марек Поль погодився, що темпи робіт по створенню СП і добудуванню нафтопроводу Одеса-Броди-Плоцьк необхідно прискорити. Хоча уряд Польщі вже наголошував, що не зможе з бюджетних коштів фінансувати цей проект, у Польщі є інвестиційні проекти, які дали б змогу довести нафтопровід до Плоцька. Сьогодні, на його думку, важливим є питання наповнення нафтопроводу нафтою.

    * * * * *

    УКРАЇНА ПІДПИСАЛА З ЕСТОНІЄЮ ПРОТОКОЛ ПРО ВЗАЄМНИЙ ДОСТУП ДО РИНКІВ ТОВАРІВ ТА ПОСЛУГ У РАМКАХ СОТ
    Київ. 16 грудня.
    Двосторонній Протокол про взаємний доступ до ринків товарів та послуг у рамках СОТ підписано в Женеві Україною та Естонією під час Генеральної Ради СОТ. Україну на цьому засіданні представляв перший заступник міністра економіки та з питань європейської інтеграції Валерій Пятницький.
    Таким чином, протягом 2003 року було підписано десять протоколів: з ЄС, Чехією, Словаччиною, Угорщиною, Болгарією, Кубою, Ізраїлем, а також Бразилією, Польщею та Естонією. На завершальному етапі знаходиться переговорний процес із Швейцарією. Тривають переговори ще з 20 країнами-членами СОТ, серед яких - Австралія Аргентина, Китай, США, Японія.
    Товарообіг між Україною та Естонією за 9 місяців цього року становив 276,5 млн. доларів США, демонструючи зростання на 20 % у порівнянні з аналогічним періодом минулого року.

    * * * * *

    НА ЗАСІДАННІ КОМІСІЇ УКРАЇНА-НАТО ВИЗНАЧЕНО ПРІОРИТЕТИ СПІЛЬНОЇ РОБОТИ НА НАСТУПНИЙ РІК
    Київ. 16 грудня.
    Про підсумки засідання комісії Україна-НАТО, яке відбулося у Брюсселі на початку грудня, розповів на брифінгу начальник управління Євроатлантичного співробітництва Генерального штабу Збройних сил України генерал-майор Леонід Голопатюк.
    За словами Леоніда Голопатюка, міністри оборони країн-учасників Альянсу відзначили успіх, якого досягла Україна у 2003 році на шляху здійснення реформ у секторі безпеки та оборони, впровадженні цивільного контролю над Збройними силами, а також окреслили пріоритети спільної роботи на наступний рік. Як повідомив Леонід Голопатюк, учасники засідання висловили задоволення з приводу успішного закінчення спільного знищення 400 тисяч протипіхотних мін у Донецьку і домовилися продовжити співпрацю щодо утилізації ще 133 тисяч тонн надлишкових боєприпасів і 1,5 млн. одиниць стрілецької зброї та легкого озброєння.
    Особливу увагу було зосереджено на імплементації Плану дій Україна-НАТО та виконанні Цільового плану на 2003 рік. Леонід Голопатюк висловив упевненість, що Цільовий план дій на 2004 рік, розроблений з урахуванням набутого Україною досвіду, буде схвалено вже протягом місяця. За його словами, Міністерство оборони України відповідає за проведення 52 із 207 заходів Цільового плану, ще в 43 виступає як головний співвиконавець. План містить детально розписані заходи, на реалізацію яких передбачено конкретні кошти (від 8 до 12 млн. гривень).
    Леонід Голопатюк наголосив, що першочерговим завданням Збройних сил України є не конкретна дата вступу в Євроатлантичні структури, а досягнення НАТОвських стандартів. Адже головною метою військової співпраці є реалізація за допомогою Альянсу всіх завдань з реформування ЗСУ, а також підготовка підрозділів і особового складу для можливої участі в спільних операціях з підтримання миру.

    * * * * *

    ГОЛОВНОКОМАНДУВАЧ СУХОПУТНИХ ВІЙСЬК ЗБРОЙНИХ СИЛ УКРАЇНИ ЗАЗНАЧИВ, ЩО ЗВАЖАЮЧИ НА ЗАТРИМАННЯ САДДАМА ХУСЕЙНА, УКРАЇНСЬКІ СОЛДАТИ В ІРАКУ ПОВИННІ ПІДВИЩИТИ ЗАХОДИ БЕЗПЕКИ
    Київ. 16 грудня.
    Головнокомандувач Сухопутних військ Збройних сил України генерал-полковник Петро Шуляк продовжує роботу в підрозділах 5-ої окремої механізованої бригади, що виконує завдання з підтримання миру та стабільності в Республіці Ірак. Він відвідав роту 52-го окремого механізованого батальйону в місті Аль-Хай. Головком зустрівся з особовим складом підрозділу, який несе службу у відриві від базового табору українських миротворців, подякував за якісне виконання своїх обов'язків та заохотив кращих військовослужбовців.
    Генерал-полковник Петро Шуляк зазначив, що, зважаючи на затримання колишнього іракського диктатора Саддама Хусейна, українські солдати в Іраку не повинні втрачати пильність. За нових обставин необхідно підвищити увагу до питань організації охорони й оборони базових таборів та посилити контроль за дотриманням заходів безпеки.

    * * * * *

    БЕЛЬГІЙСЬКА ГРОМАДСЬКІСТЬ ЗНАЙОМИТЬСЯ З УКРАЇНСЬКИМ МИСТЕЦТВОМ
    Київ. 16 грудня.
    Сольний концерт української співачки Ольги Пасічник - лауреата Міжнародного музичного конкурсу ім. Королеви Єлизавети відбувся в Брюсселі.
    У виконанні Ольги Пасічник прозвучали твори Вольфанга Моцарта, Франца Шуберта, Фелікса Мендельсона, українські народні пісні.
    На концерті були присутні керівники й співробітники міжнародного секретаріату НАТО та Європейської Комісії, глави дипломатичних представництв, представники зарубіжних місій при НАТО та ЄС, політичних і ділових кіл, громадськості Бельгії, української діаспори.
    Посол України в Королівстві Бельгія Володимир Хандогій зазначив, що ця акція є значною подією в ознайомленні бельгійської та міжнародної громадськості з українським мистецтвом, яке є невід'ємною частиною європейської культурної скарбниці.
    Цей мистецький захід був організований Посольством України в Бельгії спільно з Представництвом України при ЄС в рамках заходів з реалізації євроінтеграційного курсу Української держави.
    Чарівне сопрано Ольги Пасічник добре відоме в Європі - співачка виступала в оперних спектаклях та з концертами у багатьох європейських столицях, брала участь у численних музичних фестивалях та конкурсах.

    * * * * *

    УКРАЇНСЬКІ КОЛЯДКИ ЗВУЧАТЬ У ГРЕЦІЇ НАПЕРЕДОДНІ НОВОРІЧНИХ ТА РІЗДВЯНИХ СВЯТ
    Афіни. 16 грудня.
    Новорічні звичаї й традиції народів, представники яких живуть та працюють у Греції, мали можливість спостерігати жителі грецької столиці під час багатонаціонального культурного фестивалю "Різдвяні та Новорічні свята у різних куточках світу". Захід відбувся за ініціативи кафедри іноземних мов Афінського університету в співпраці з грецьким Фондом Дружби народів. Участь у фестивалі взяли диппредставництва і громадські неурядові організації Ефіопії, Албанії, Венесуели, Болгарії, Греції, Японії, Ірану, Іспанії, Італії, Колумбії, Кіпру, Чилі, Польщі, Португалії, Філіппін.
    Долучилася до свята і українська громада Греції. Члени товариства "Українсько-грецька думка" майстерно оформили стенд, на якому представили українські вишиванки, рушники, сувеніри, фотороботи про сучасну Україну професійного грецького фотографа Василя Кутруманоса, домашні крученики та пиріжки з маком українських господинь. Студенти університету, які вивчають українську мову, підготували на конкурс листівку з написом "З Новим роком!" українською мовою. В амфітеатрі університету прозвучали українські колядки у виконанні церковного хору української греко-католицької громади Св. Миколая. Члени товариства "Українсько-грецька думка" розповіли присутнім про те, як відзначають свята в Україні, починаючи ще з дохристиянських часів, ознайомили зі звичаями й традиціями, які український народ зберіг і донині.

    * * * * *

    В ІВАНО-ФРАНКІВСЬКУ ВІДКРИТО ВИСТАВКУ "КРИМСЬКИЙ ВЕРНІСАЖ"
    Івано-Франківськ. 16 грудня.
    У Краєзнавчому музеї (Івано-Франківськ) відкрилась виставка "Кримський вернісаж", що проводиться за ініціативи Інформаційно-культурного центру в м. Сімферополі та асоціації кримських караїмів "Кримкарайлар". На Прикарпатті ця виставка експонується вперше.
    Серед експонатів виставки - предмети жіночого вбрання, чоловічі та жіночі головні убори, вишивка, ткацтво, фотографії архітектурних споруд караїмських храмів, вироби прикладного мистецтва тощо. Виставка подорожує тими областями України, на території яких проживають караїми.
    На Галичині караїми оселилися у 1246 році на запрошення князя Данила Галицького. Вони займалися землеробством, скотарством, були перекладачами (тлумачами) при переговорах та листуванні з Кримським ханством та Туреччиною, брали участь у дипломатичних місіях викупу невільників. Караїми-чумаки возили у давні часи з Криму до Галичини сіль та рибу, а в Крим - продукцію галичан. На сьогодні на Прикарпатті збереглось кілька сімей караїмів.

    * * * * *

    У ЛЬВОВІ РОЗПОЧАТО ВИПУСК ГАЗЕТИ "ВІСНИК "ЛЬВІВВОДОКАНАЛУ"
    Львів. 16 грудня.
    Міське комунальне підприємство "Львівводоканал" розпочало випуск газети "Вісник "Львівводоканалу". Газета виходитиме регулярно, після 20 числа кожного місяця накладом 2-4 тисячі примірників.
    За словами фахівця по зв'язкам з громадськістю "Львівводоканалу" Наталії Бондаренко, це буде інформаційний бюлетень, у якому населення сповіщатимуть про усі події на підприємстві, зміни тарифів, хід роботи з впровадження проекту "Водопостачання і каналізація міста Львова" тощо.
    Видання матиме 4 сторінки формату А3, розповсюджуватиметься через відділ "Водозбут" і контролерів. Відвідувачі "Львівводоканалу" зможуть безкоштовно взяти газету в абонентському залі.
    За словами Н. Бондаренко, якщо проект буде успішним, цілком можливо, що найближчим часом на підприємстві створять невеликий прес-центр, щоб тісніше співпрацювати зі споживачами і представниками ЗМІ.
    Кошти на випуск інформаційного бюлетеня "Вісник Львівводоканалу" виділятимуть із бюджету підприємства.

    * * * * *

    КРИМСЬКИЙ ТЕАТР ЛЯЛЬОК РОЗПОЧИНАЄ НОВОРІЧНІ ВИСТАВИ
    Сімферополь. 16 грудня.
    Кримський театр ляльок розпочинає традиційні новорічні вистави, що триватимуть до 6 січня. З 7 по 10 січня театр проведе "Різдвяний тиждень", у рамках якої глядачі побачать "Вертеп" старослов'янською мовою. За словами комерційного директора театру Ірина Пузанової, театр проводитиме по три вистави в день. Вони складатимуться із виступів артистів театру та казки "Морозко". Театр проведе виїзні виступи в школах Сімферополя, також передбачені пільгові і благодійні спектаклі.
    Довідка: Кримський театр ляльок створено у 1938 році. Сьогодні театр є призером і дипломантом багатьох міжнародних фестивалів та конкурсів.

    * * * * *

    НА ХАРКІВЩИНІ СТВОРЕНО ЛИЖНИЙ КУРОРТ
    Харків. 16 грудня.
    Напередодні Нового року у с. Борова (Зміївський район Харківської області) відкриється лижний курорт "Альпійська долина".
    Курорт обладнаний сучасним підйомником і пристроєм по виробництву штучного снігу. Довжина спуска з гори, на базі якої створено курорт, - близько 400 м. Спортивне спорядження для занять лижним спортом видаватиметься на прокат, для дітей тут організовані дитячі атракціони.
    Лижний курорт розташований недалеко від станції, на якій зупиняються електрички. Курорт створено приватним підприємцем з Харкова, який взяв в оренду ділянку землі.

    * * * * *

    У ЛЬВОВІ ПРОЙШЛИ КУРСИ З ПІДВИЩЕННЯ КВАЛІФІКАЦІЇ ПРЕДСТАВНИКІВ ОБЛАСНИХ ОСЕРЕДКІВ СДПУ (О)
    Львів. 16 грудня.
    У Львові завершився V етап курсів підвищення кваліфікації керівних кадрів Соціал-демократичної партії України (об'єднаної) за напрямком "Партійна робота".
    За інформацією прес-служби ЛОО СДПУ(О) представники областей Західної України (Львівської, Волинської, Тернопільської, Івано-Франківської, Рівненської, Хмельницької, Чернівецької та Закарпатської) студіювались за напрямком "Публічна політика".
    Викладачі Києво-Могилянської академії, Львівського регіонального інституту управління Української Академії управління при Президентові України, Львівського інституту внутрішніх справ НАВС України проводили тематичні навчання з психології особистості, основних рис партійного лідера, політичної культури та етики, політичної іміджелогії, основ риторики, ораторського мистецтва та режисури публічного виступу. Окрім теоретичних занять, делегати курсів вдосконалювали майстерність під час практичних занять та ділових ігор.
    Народний депутат України, секретар ЛОО СДПУ(О), заступник голови СДПУ(О) Ігор Шурма зазначив, що це лише один з етапів підготовки партійних функціонерів. "Подібні навчання, зокрема, проведений нами у 2002 році конкурс "Кадровий резерв - золотий резерв України", в результаті чого СДПУ(О) відібрала 3 000 молодих фахівців, готових очолити різні структури в системі державного управління, є свідченням системної роботи соціал-демократів з формування кадрового потенціалу як партії, так і держави в цілому", - підкреслив Ігор Шурма.

    * * * * *

    ВІДКРИТО ЗАЛІЗНИЧНЕ СПОЛУЧЕННЯ МІЖ МІСТАМИ ЧОП ТА БУДАПЕШТ
    Ужгород. 16 грудня.
    З 14 грудня з м. Чоп (Закарпатська область) до м. Будапешт (Угорщина) щодня відправлятиметься фірмовий поїзд.
    З Будапешта він виїжджатиме о 16.05 за київським часом, а прибуватиме до Чоп о 19.35. У зворотному напрямку поїзд вирушатиме о шостій ранку з Чопа і буде в Будапешті о 10.37.
    За повідомленням довідкового бюро Ужгородського вокзалу, квитки в обидва кінці у вагоні 2 класу коштуватимуть близько 200 грн.
    Держсекретар Міністерства економіки та транспорту Угорщини Дюла Гаал повідомив, що цей проект має на меті здешевлення процедури переїзду з однієї країни до іншої. Крім того, він переконаний, що завдяки новому маршруту зросте кількість українських туристів, покращаться економічно-торговельні зв'язки між двома країнами.

    * * * * *

    ПОБАЧИЛА СВІТ НОВА КНИГА ЧЕРНІГІВСЬКОГО ЖУРНАЛІСТА СЕРГІЯ ПАВЛЕНКА ПРО ГЕТЬМАНА МАЗЕПУ
    Чернігів. 16 грудня.
    У київському видавництві "Альтернатива" вийшла друком книга чернігівського журналіста Сергія Павленка "Іван Мазепа".
    Книга написана на основі маловідомих архівних, мемуарних та епістолярних документів XVII - початку XVIIІ століть, по-новому трактує вчинки однієї з найзагадковіших постатей української історії, відомого політичного і військового діяча-державника, гетьмана Івана Мазепи. У виданні автор спростовує численні історичні фальсифікації та вигадки, пов'язані з життям і діяльністю цієї неординарної особистості.
    Над книгою "Іван Мазепа" Сергій Павленко працював 12 років. За цей час оглянув понад 1700 архівних та друкованих матеріалів - значно більше, ніж інші дослідники діяльності гетьмана. Тому свою роботу він вважає найоб'єктивнішою.
    У творчому доробку Сергія Павленка ця книга є вже п'ятою і другою в його циклі науково-популярних творів про Івана Мазепу. Перша - "Міф про Мазепу" вийшла в 1998 році. Ще одну - "Оточення гетьмана Мазепи" - готує зараз до друку видавництво "КМ Академія". Зараз Сергій Павленко працює над четвертою книгою про гетьмана - "Мазепа як будівничий української культури". Закінчити її планує у березні наступного року.

    * * * * *



    * * * * * * * * * * * * * * * * * *

    More BRAMA Press Releases -- Click Here
    Comments and observations about this article and other news
    may be posted to the BRAMA News & Politics Comment Board

     

    Ukraine video timeline: a year of protests and violence. Daily Telegraph 2/21/2015


    Nadiya Savchenko's speech in Basmanny Court, Moscow, 10.02.2015 (Voices of Ukraine)


    Joe Biden: Don’t tell us. Show us, President Putin. 2/7/2015 Munich Security Conference


    Speech by President of Ukraine at the Munich Security conference Feb 7 2015


    #FreeSavchenko video by Adriana Luhovy [Twitter storm Jan 26 2015]


    FREE NADIYA SAVCHENKO

    FREE NADIYA SAVCHENKO
    Twitter storm day Jan 26 2015


    Live map of Ukraine

    Ukraine Today TV LIVE on Youtube


    Live map of Ukraine

    Live map of Ukraine


    Timothy Snyder: Ukrainian History, European Future. Timothy D. Snyder is a well-known historian and professor of history at Yale University. Speaking at the National University 'Kyiv-Mohyla Academy' on May 15, 2014 on deep connection and strong bonds between Ukrainian and European history.


    Громадське радіо

    Громадське радіо


    Громадське телебачення

    Громадське телебачення


    Facebook Євромайдан

    Facebook Євромайдан


    Happy Kyiv (inspired by Pharrell Williams 'Happy')


    Inauguration of Ukraine's President Petro Poroshenko, June 7, 2014


    The Kyiv Post

    День The Day Newspaper

    Експрес онлайн -- Львів

    Voice of America/Голос Америки

    Mirror Weekly/Дзеркало Тижня

    TVi

    Tochka.net

    Zaxid.net

    Yahoo!
    Foto I |  Foto II |  Slideshow

    World Issues
    Google
     ·  Afghanistan
     ·  Iran
     ·  Iraq
    Yahoo
     ·  Afghanistan
     ·  Iran
     ·  Iraq

    Climate Effects
    Google
     ·  Global Warming
     ·  Hurricanes
     ·  Earthquake
     ·  Bird Flu
    Yahoo
     ·  Climate Change
     ·  Hurricanes
     ·  Earthquake
     ·  Bird Flu

    Nasha knopka Наша кнопка

    SLIDESHOWS
    Yushchenko 2009 (NYC)
    Yushchenko 2008 (NYC)
    Genocide (NYC)
    Rushnyk (NYC)
    more ...

    AUDIO and VIDEO
    Video: OC Yushchenko speech
    Video: Orange Circle Yushchenko
    Video: Heritage Days
    more ...


    Calendar
    [an error occurred while processing this directive]
    more ... ]  


    ** Special: [Ukrainian Holidays and Traditions] [SHOP UKRAINIAN] [POLITICS]

    BRAMA Home -- BRAMA in Ukrainian -- Calendar -- UkraiNEWStand -- Community Press -- Search BRAMA -- Arts/Culture -- Business -- CLASSIFIEDS -- Compute/Software -- Social Issues -- Education -- Fun -- Law -- e-LISTS&BB's -- Nova Khvylia (New Wave) -- SPORTS -- Travel -- Ukraine -- Government -- Diaspora Directory -- Suggest a Link -- Report a dead link -- About BRAMA - WebHosting - Domains - Advertising -- What's New? -- GOOGLE-- Yahoo!
    Copyright © 1997-2011 BRAMA, Inc.tm, Inc. All Rights Reserved.