News from and about Ukraine & Ukrainians: Ukrainian Community Press Releases
BRAMA
  UKRAINEWSTAND
Home - NEWS - Weather - Biz - Sports - Press - Calendar - Classifieds

  УКРАІНОВИНИ
Home - НОВИНИ - Погода - Ділове - Спорт - Прес - Календар - Оголошення



getLinks(); ?>

UkraiNEWStand BRAMA Press News UKR News ENG News RUS News GOV'T TV/Radio Journals Newsletters World Kiosks
Tue, April 16, 03:09 EDT
Main
  • BRAMA Press
  • Submit press releases here

  • BRAMA Home
  • BRAMA's UkraiNewstand

  • Search

  • full search
  • NEWS
     ·  Regional-National-Int'l
     ·  Politics/Elections
     ·  Business
     ·  Diaspora/Community
     ·  Issues/Health
     ·  Education
     ·  Arts/Culture
     ·  Religion
     ·  Sports
     ·  Travel
     ·  BRAMA Press
    Forums
  • News & Politics BB (Chat)
  • Nova Khvylia BB
  • Traditions BB
  • Travel BB
  • Business Connections BB
  • E-mail Lists

  • Features
     ·  Politics/Elections
     ·  History of Ukraine
     ·  Ukrainian Traditions
     ·  Ukrainian Shops

    [BRAMA Client Websites]
    places to visit

    Survey
    What will L.Kuchma's fate be under the Yushchenko presidency?
    Same as Ceausescu
    Exile in Russia or elsewhere
    Prosecution and jail in Ukraine
    Immunity from prosecution in Ukraine
    Pardoned by Yushchenko
    Other
  • [Results & comment board] ...
  • Horoscope
    Horoscope (Ukr1251 only):


    DISCLAIMER:The contents of press releases on this website represent solely the positions of their respective authors and organizations. BRAMA neither endorses nor disapproves of the views expressed therein. BRAMA retains all final rights as to what may or may not appear on these pages.


    [ TOP]

    BRAMA News and Community Press

    BRAMA, Nov 26, 2003, 1:00 pm ET

    Press Release
     
     
     
     

    Новини з України

    26.11.03 № 236
    АДМІНІСТРАЦІЯ ПРЕЗИДЕНТА УКРАЇНИ
    ГОЛОВНЕ УПРАВЛІННЯ ІНФОРМАЦІЙНОЇ ПОЛІТИКИ


    ПРЕЗИДЕНТ УКРАЇНИ ЛЕОНІД КУЧМА, ПЕРЕБУВАЮЧИ У КЛІНІЧНІЙ ЛІКАРНІ "ФЕОФАНІЯ", ЗУСТРІВСЯ З МІНІСТРОМ ЗАКОРДОННИХ СПРАВ РОСІЙСЬКОЇ ФЕДЕРАЦІЇ ІГОРЕМ ІВАНОВИМ
    КИЇВ, 25 листопада.
    Президент України Леонід Кучма, перебуваючи у клінічній лікарні "Феофанія", зустрівся з міністром закордонних справ Російської Федерації Ігорем Івановим, який прибув до Києва для участі у позачерговому засіданні Ради Міністрів іноземних справ СНД із ситуації у Грузії.
    Ігор Іванов передав Леоніду Кучмі вітання від Президента Російської Федерації Володимира Путіна та побажав якнайшвидшого одужання.
    Сторони обговорили нинішню ситуацію в Грузії. Міністр закордонних справ Російської Федерації поінформував Главу держави про результати його посередницької місії у Грузії.
    Леонід Кучма підкреслив зацікавленість України в тому, щоб ситуація  в Грузії продовжувала розвиватися виключно мирним шляхом та висловив сподівання, що нові керівники Грузії разом з усіма відповідальними силами країни знайдуть шлях урегулювання ситуації у конституційному руслі.
    Під час зустрічі обговорено також питання Придністровського врегулювання.

    * * * * *

    ВЕРХОВНА РАДА ПРИЙНЯЛА УРЯДОВИЙ ЗАКОНОПРОЕКТ ПРО ВСТАНОВЛЕННЯ З 1 ГРУДНЯ 2003 РОКУ МІНІМАЛЬНОЇ ЗАРОБІТНОЇ ПЛАТИ У РОЗМІРІ 205 ГРИВЕНЬ
    КИЇВ, 25 листопада.
    З 1 грудня поточного року в Україні розмір мінімальної заробітної плати становитиме 205 гривень. Відповідний законопроект, запропонований урядом, прийняла сьогодні на вечірньому засіданні Верховна Рада України. За таке рішення проголосувало 235 народних депутатів.
    На думку уряду, реалізація положень цього проекту дозволить не допустити утворення заборгованості із заробітної плати.
    Схваленим документом передбачено також з 1 березня наступного року врегулювати міжпосадові тарифні співвідношення у заробітній платі, а з 1 листопада 2004 року - встановити мінімальну зарплату у розмірі 237 гривень.

    * * * * *


    ПЕРШОЧЕРГОВІ ПИТАННЯ ПІДГОТОВКИ УКРАЇНСЬКИХ СПОРТСМЕНІВ ДО ОЛІМПІАДИ-2004 ОБГОВОРЕНІ НА ЗАСІДАННІ ВИКОНКОМУ НАЦІОНАЛЬНОГО ОЛІМПІЙСЬКОГО КОМІТЕТУ
    КИЇВ, 25 листопада.
    Першочергові питання підготовки українських спортсменів до участі в Олімпійських іграх-2004 обговорювалися на сьогоднішньому засіданні виконкому Національного олімпійського комітету /НОК/ під головуванням Прем'єр-міністра України, президента НОК Віктора Януковича.
    Відкриваючи засідання, глава уряду зазначив, що українські спортсмени здобули вже 144 ліцензії, які дають право виступати на олімпійських змаганнях в Афінах. За словами Віктора Януковича, НОК веде постійну роботу з поліпшення умов і пошуку шляхів додаткового фінансування підготовки атлетів. Так, згідно з нещодавно прийнятим законом, на потреби олімпійської підготовки з держбюджету додатково виділено 20 млн. гривень, на які закуплено спортивне обладнання, форму, медпрепарати, повідомив Прем'єр.
    Водночас Віктор Янукович наголосив на питаннях, невідкладне вирішення яких потребує спільних зусиль усіх зацікавлених сторін.
    "По-перше, слід посилити роботу щодо залучення позабюджетних коштів. Треба створити відповідну систему, яка працювала б до початку Олімпійських ігор. Такий досвід уже є і ми використовуватимемо його. По-друге, центральні органи виконавчої влади мають взяти під опіку національні спортивні федерації. Домовленості про це були досягнуті на попередньому засіданні і мають виконуватися", - підкреслив президент НОК. Під час засідання було продемонстровано зразки офіційної парадної форми для української делегації, яка представлятиме нашу державу на Олімпіаді в Афінах.

    * * * * *


    У КИЄВІ ВІДБУЛАСЯ ПРЕЗЕНТАЦІЯ УРЯДОВОГО ПРОЕКТУ ТРУДОВОГО КОДЕКСУ
    КИЇВ, 25 листопада.
    У Києві відбулася презентація проекту нового Трудового кодексу України, внесеного урядом до парламенту. На презентації були присутні міністр праці та соціальної політики України Михайло Папієв, члени уряду, представники парламентських фракцій та груп.
    Як зазначив на презентації міністр праці та соціальної політики Михайло Папієв, метою проекту нового Трудового кодексу України є забезпечення правового регулювання трудових і пов'язаних із ними відносин, дотримання державних гарантій трудових прав працюючих, створення належних умов захисту інтересів працівників і роботодавців у сфері організації виробничих відносин, а також можливостей для розвитку соціального партнерства всіх учасників трудових відносин.
    Міністр поінформував, що основні положення проекту Трудового кодексу були погоджені на одному із засідань Національної ради соціального партнерства. Мінпраці, за його словами, врахувало більшість внесених профспілками пропозицій

    та зауважень. Практично лише 7 із них залишилося неврахованими, або врахованими частково.
    Михайло Папієв підкреслив, що норми проекту Трудового кодексу узгоджено з нормами нових Цивільного та Господарського кодексів України, котрі мають вступити в дію з 1 січня 2004 року, а також із нормами Закону України "Про охорону праці".

    * * * * *

    УРЯДИ УКРАЇНИ І ЛИТВИ УЗГОДИЛИ ТЕКСТ УГОДИ ПРО ПОЇЗДКИ ГРОМАДЯН
    КИЇВ, 25 листопада.
    Під час другого раунду переговорів між представниками Кабінету Міністрів України та Уряду Литовської Республіки, які відбулися у Києві, погоджено редакції всіх статей міжурядової угоди про поїздки громадян. Сторони домовились про максимальне спрощення переміщення товарів, людей та послуг між двома країнами. Зокрема, угода передбачає, що візи на в'їзд до Литовської Республіки громадяни України будуть отримувати безоплатно і без додаткового запрошення. Крім того, передбачається, що ці візи можуть бути довгостроковими та багаторазовими.

    * * * * *

    У КИЄВІ ЗАКЛАДЕНО КАПСУЛУ НА МІСЦІ МАЙБУТНЬОГО ПАМ'ЯТНИКА ЖЕРТВАМ ТЕРАКТІВ У США 11 ВЕРЕСНЯ 2001 РОКУ
    КИЇВ, 25 листопада.
    Капсулу на місці майбутнього пам'ятника жертвам терактів у США 11 вересня 2001 року було закладено у Києві на площі біля станції метро "Кловська". Капсулу заклали заступник голови Київської міської державної адміністрації Михайло Поживанов і колишній мер Нью-Йорка Рудольф Джуліані.
    За словами Михайла Поживанова, сьогоднішня подія символізує солідарність громадян української столиці з трагедією, яка
    "чорним крилом опустилася на долі тисяч американців" , та у боротьбі з міжнародним тероризмом. Ми робимо це у Києві тому, що небезпека тероризму існує у всьому світі, і життя кожної людини може опинитися під загрозою будь-якої миті. Майбутній пам'ятний знак нагадуватиме усім, що людству треба подолати один із найстрашніших викликів ХХІ століття.
    Михайло Поживанов зазначив, що кошти на спорудження пам'ятника жертвам терактів у США зібрали активісти Міжнародної Асоціації міжконфесійного діалогу "Крок до єдності".
    У церемонії закладення пам'ятного знаку взяли участь посол США в Україні Джон Гербст і посол Держави Ізраїль Наомі Бен-Амі.

    * * * * *


    КИЇВ,  25 листопада.  Екс-мер  Нью-Йорка   Рудольф Джуліані, який перебуває сьогодні у Києві з нагоди закладення капсули майбутнього пам'ятника жертвам терактів у США 11 вересня 2001 року, висловив щиру вдячність всім громадянам України, які брали участь у зборі коштів на спорудження такого пам'ятного знака в українській столиці.
    Трагічні події у Нью-Йорку, підкреслив Рудольф Джуліані, безпосередній їх свідок, мають нагадувати нам про дві речі: ми повинні завжди боротися з тероризмом і злом, не чекаючи, доки зло стане масштабним. На його думку, якби людство почало боротьбу з тероризмом 20-30 років тому, то тих страшних атак, які сталися у США в 2001 році і тих, які зараз відбуваються по всьому світу, не було б.


    * * * * *

    КИЇВ, 25 листопада. Посол США в Україні Джон Гербст назвав приголомшуючим той факт, що українські громадяни вирішили збудувати пам'ятник жертвам терактів у США 11 вересня 2001 року. Це ще один дуже важливий знак того, що Україна і США мають намір разом боротися з тероризмом, сказав він сьогодні на урочистій церемонії закладення капсули на місці майбутнього пам'ятника.
    Американська сторона дуже вдячна Президенту та уряду України за підтримку контингенту міжнаціональних сил в Іраку, підкреслив Джон Гербст. Це було дуже важливим рішенням відправити в Ірак український спецбатальйон РХБ-захисту та загін миротворців, сказав він. Тому сьогодні ми партнери у боротьбі з тероризмом, відзначив посол.

    * * * * *

    ОСНОВНИМИ ПИТАННЯМИ, ЯКІ ВРЕГУЛЬОВУВАТИМУТЬ ДОГОВОРИ МІЖ УКРАЇНОЮ ТА ГОНКОНГОМ, УКРАЇНОЮ І ТАДЖИКИСТАНОМ, Є ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ РІВНОГО ПРАВОВОГО ЗАХИСТУ ГРОМАДЯН ДОГОВІРНИХ ДЕРЖАВ
    КИЇВ, 25 листопада.
    Роботу над проектами міжнародних правових договорів між Україною та Спеціальним Адміністративним Районом Гонконг Китайської Народної Республіки, а також між Україною та Республікою Таджикистан практично завершено. Про це повідомила голова експертної групи з питань підготовки проектів міждержавних договорів, заступник міністра юстиції України Лідія Горбунова.
    Вона зазначила, що основними питаннями, які врегульовуватимуть договори, робота, над якими триває, є забезпечення рівного правового захисту громадян договірних держав та їх, рівного доступу до установ юстиції відповідних держав - судів, органів прокуратури й інших установ, до компетенції яких належать цивільні, сімейні та кримінальні справи. Ще одна мета договорів - надання можливості громадянам, засудженим іноземним судом, відбувати покарання в державі свого громадянства.

    Укладення договорів має також створити умови для співробітництва установ юстиції як у розгляді цивільних та кримінальних справ шляхом надання правової допомоги, видачі правопорушників, передачі провадження у кримінальній справі, арешті, пошуку та конфіскації доходів, одержаних злочинним шляхом, так і у виконанні рішень судів у цивільних і кримінальних справах.
    Після підготовки договорів із Гонконгом та Таджикистаном подальша робота експертної групи, за словами Лідії Горбунової, буде спрямована на розвиток договірно-правової бази з країнами Азії, Африки та Латинської Америки, зокрема, Іраном та Перу. За словами заступника міністра, останнім часом правові відносини з цими країнами
    "відчутно активізувалися" .
    Довідка: Експертна група з питань підготовки проектів міждержавних договорів про правові відносини та правову допомогу у цивільних, шлюбно-сімейних та кримінальних справах створена 1992 року при Міністерстві юстиції України. За роки існування опрацьовано понад 100 документів, серед яких проекти двосторонніх договорів, європейські конвенції з питань кримінального судочинства та гаазькі конвенції, що регулюють питання міжнародного приватного права та цивільного процесу, інші багатосторонні документи.

    * * * * *


    АВСТРІЙСЬКИЙ ФОНД "ПРИМИРЕННЯ, МИР І СПІВРОБІТНИЦТВО" ВРАХУВАВ УСІ ПОБАЖАННЯ УКРАЇНСЬКОЇ СТОРОНИ ЩОДО ВИПЛАТ КОЛИШНІМ ПРИМУСОВИМ РОБІТНИКАМ, ЗАЗНАЧИВ ГОЛОВА ПРАВЛІННЯ УНФ ІГОР ЛУШНІКОВ
    КИЇВ, 25 листопада.
    Голова правління Українського національного фонду "Взаєморозуміння і примирення" Ігор Лушніков на спільній прес-конференції з головою австрійського фонду "Примирення, мир і співробітництво" Людовіком Штайнером зазначив, що австрійський фонд врахував усі побажання української сторони щодо виплати австрійською стороною компенсацій колишнім примусовим робітникам, які під час Другої світової війни перебували на території Австрії.
    Виплати постраждалим австрійською стороною здійснюються в один етап, а не у два, як через федеральний фонд Німеччини. Причому, враховані всі категорії - це примусові працівники промисловості, сільського та лісового господарства, діти, що народилися під час перебування батьків на примусових роботах. Австрія врахувала і спадкоємців колишніх примусових працівників, які померли і не встигли отримати ці виплати. Зокрема, за рішенням австрійської сторони, якщо особа, яка мала право на виплату, померла після 15 лютого 2000 року, виплату одержать спадкоємці.
    Ігор Лушніков поінформував, що за два роки виплат з австрійського фонду наші громадяни вже отримали 76 млн. 729 тис. євро. До цього часу австрійській стороні передано документи 42 тисяч 102 осіб, які проживають на території України і у роки Другої світової війни примусово працювали в Австрії. Ігор Лушніков сказав, що робота з документами триває, зокрема, 20 листопада австрійському фонду було передано черговий список претендентів на виплати на 1,5 тис. чоловік. Плануємо, що вже у грудні відповідні кошти надійдуть в Україну, сказав він.
    Ігор Лушніков підкреслив, що прийом документів від громадян, які під час Другої світової війни працювали в Австрії, припиниться 31 грудня 2003 року. Він висловив сподівання, що плідна робота українського та австрійського фондів дозволить повністю виконати їх завдання до кінця 2004 року - дати завершення терміну функціонування австрійського фонду "Примирення, мир і співробітництво".

    * * * * *

    ЕКСПЕРТИ МІНОБОРОНИ ВИЗНАЧИЛИ ОРІЄНТОВНУ ЧИСЕЛЬНІСТЬ УКРАЇНСЬКОГО ВІЙСЬКА У МИРНИЙ ЧАС ТА НА ВОЄННИЙ ПЕРІОД
    КИЇВ, 25 листопада.
    На сьогодні робочими групами Експертної комісії Міністерства оборони України здійснено визначення завдань та складу Збройних Сил України по видах, родах військ і спеціальних військ з урахуванням аналізу потенційних загроз воєнній безпеці України за так званим "амбіційним рівнем", який передбачає, що всі завдання у галузі безпеки покриваються можливостями Збройних Сил України. З урахуванням усіх факторів, орієнтовний склад військ в умовах воєнного часу буде становити близько 25 бригад у Сухопутних військах, 40 бригад у Повітряних силах (авіаційних та ППО) та 50 кораблів у Військово-Морських силах Збройних Сил України. Такі цифри навів начальник відділу Головного оперативного управління Генерального штабу Збройних Сил України полковник Олександр Поліщук у виступі на семінарі "Реформа сфери безпеки в Україні: проблеми та пріоритети" , організованому Українським центром імені Олександра Разумкова та Центром досліджень європейської безпеки (Нідерланди).
    Орієнтовно чисельність Збройних Сил України буде складати 308 тисяч чоловік (у тому числі 54 тисячі офіцерів) на воєнний час та 220 тисяч чоловік (у тому числі 39 тисяч офіцерів) на мирний час. При цьому сумарні витрати на утримання частин у мирний час складають 14 млрд. 650 млн., що у 2,5-3 раза перевищує найоптимістичніші показники оборонного бюджету України.
    Основним завданням робочих груп Експертної комісії на даний час є продовження визначення оптимального рівня збалансованості між перспективним обрисом Збройних Сил України зразка 2015 року та потенційним реальним рівнем їх ресурсного забезпечення, зазначив Олександр Поліщук.
    Представник Генерального штабу Збройних Сил України також навів цифри щодо скорочення структури військ та штатної чисельності військовослужбовців у поточному році. За його словами, наприкінці 2003 року завершиться розформування 75 підрозділів, внаслідок чого з бойового складу Збройних Сил України буде виведено близько 1,5 тисячі одиниць бойової техніки та приблизно 10 тисяч одиниць інших машин.

    Крім того, наприкінці року чисельність Збройних Сил України зменшиться у порівнянні з 2002 роком на 35 тисяч штатних одиниць, із яких 30 тисяч військовослужбовців, у тому числі 9,5 тисяч офіцерів.


    * * * * *

    У КИЄВІ ВІДКРИЛАСЯ МІЖНАРОДНА КОНФЕРЕНЦІЯ З ЕЛЕКТРОЗВАРЮВАННЯ Й РЕСУРСУ КОНСТРУКЦІЙ
    КИЇВ, 25 листопада.
    Учені і фахівці з 23 країн світу беруть участь у міжнародній конференції "Сучасні проблеми зварювання й ресурси конструкцій" , що розпочалася сьогодні у Києві.
    Відкриваючи конференцію і виступаючи з доповіддю, директор інституту електрозварювання імені Є. Патона Національної академії наук України, президент НАМ України Борис Патон наголосив на великому значенні електрозварювання і споріднених технологій для науки й техніки. Вони і далі відіграватимуть все зростаючу роль у розвитку індустрії й цивілізації загалом. Нові розробки киян дозволяють вирішувати складні технологічні завдання, створювати легкі і зручні конструкції й місткості. Таким чином, наприклад, можна зводити резервуари великої й заданої місткості.
    За останні роки у Києві зварювання успішно впроваджується у медицину, і вже хірурги провели більше тисячі операцій із застосуванням зварювальних приладів. А наука відкриває нові передумови для їх використання.
    Одночасно зі створенням прогресивних технологій велике місце в роботі українських вчених посідає проблема визначення ресурсу конструкцій і механізмів. Вона актуальна для багатьох країн, у тому числі і для України. Якщо своєчасно не провести перевірку міцності різних споруд, то можуть виникати небезпечні ситуації. Тому конче потрібно знаходити не руйнуючі методи діагностики і своєчасно визначати стан об'єкту.
    Як одне з видатних досягнень електрозварювання на конференції наводилося будівництво моста через Дніпро імені Євгена Патона. Цього місяця йому виповнилося п'ятдесят років, але міст як і раніше залишається зразком архітектури, будівельного мистецтва й науки. Аналізуючи роботи, що проводилися понад півстоліття тому, член-кореспондент НАН України Валерій Кір'ян підкреслив велике значення набутого тоді досвіду.
    Заступник генерального директора Ракетно-космічної корпорації "Енергія" імені С.П. Корольова Олександр Марков розповів про багаторічну і дуже результативну співпрацю будівників космічних кораблів з Інститутом електрозварювання, яке дало значні результати, і зараз під час підготовки космічної експедиції на Марс широко використовуються зварювальні технології.
    Усього в програмі конференції понад 300 доповідей, вона триватиме три дні.

    * * * * *


    ВЧИТЕЛЬ-НОВАТОР ІЗ ДОНЕЦЬКА ВІКТОР ШАТАЛОВ   ПЕРШИМ ПЕРЕКЛАВ РОСІЙСЬКОЮ МОВОЮ ОДНУ З НАЙСКЛАДНІШИХ ПОЕМ ІВАНА ФРАНКА
    ДОНЕЦЬК, 25 листопада.
    Яскравим і багатогранним виявився талант відомого в Україні педагога-новатора з Донецька Віктора Шаталова, автора більше тридцяти книг із педагогіки. Він першим переклав російською мовою одну з найскладніших поем Івана Франка "Ех nihil". Окремою книгою цей твір видатного українського поета і прозаїка, філософа й демократа вийшов у Московському видавництві "Главные дороги России".
    У поемі Івана Франка "Ех nihil", в перекладі це означає "Із нічого", мене привабило високе звучання білого вірша, сувора логіка й поетичність рядків автора, розповідає Віктор Шаталов. У моїй сім'ї від діда і батька всі любили, знали й говорили українською мовою. Усе моє свідоме життя мене супроводили книги українських авторів. Одним із найулюбленіших серед них був і залишається для мене Іван Франко. Я вважав несправедливим, що його один з найбільш яскравих творів "Ех nihil" досі не перекладено російською мовою, якою я також вільно володію. Півроку витратив я на цю роботу, говорить Віктор Шаталов, і, схоже, вона цілком вдалася. Тим самим серед колег я заслужив до своїх звань Народний вчитель СРСР, педагог-новатор, професор ще й звання педагогічний поет. Окремою книгою, як і мої педагогічні роботи, поема Івана Франка вийшла в Росії.


    * * * * *


    У ЛУГАНСЬКІЙ ОБЛАСТІ РОЗПОЧАЛАСЬ АКЦІЯ "16 ДНІВ ПРОТИ ГЕНДЕРНОГО НАСИЛЬСТВА"
    ЛУГАНСЬК, 25 листопада.
    У Луганській області розпочалася Міжнародна акція "16 днів проти г ендерного насильства" .
    За словами начальника управління у справах сім'ї та молоді Луганської облдержадміністрації Тетяни Сидоренко, на Луганщині ця акція проходить у четвертий раз. Розпочинається кампанія у Міжнародний день боротьби проти насильства над жінками, а завершується 10 грудня - у Міжнародний день прав людини. Під час 16-ти денної кампанії 1 грудня світ також відзначає Всесвітній день боротьби зі СНІДом. За словами Тетяни Сидоренко, мета цієї кампанії - розробити політику попередження насильства над людьми. У поточному році одним із завдань акції є привернення уваги громадськості до проблем насильства в родині, торгівлі людьми і будь-яких проявів гендерної дискримінації.
    У рамках 16-денної акції у Луганській області пройдуть тематичні засідання сімейних, жіночих, молодіжних клубів, "круглі столи" за участю педагогів, психологів, соціальних працівників і працівників правоохоронних органів. Планується також проведення тематичних тренінгів і семінарів для учнів шкіл, ПТУ, студентів та їхніх

    батьків. У рамках акції серед учнів відбудуться конкурси малюнків, плакатів "Мир без насильства", "Молодь України - проти насильства", творів "Яким я уявляю світ без насильства". Підсумки акції будуть підведені оргкомітетом у грудні цього року.

    * * * * *


    УСІ ДІТИ СЕВАСТОПОЛЯ ОТРИМАЮТЬ НОВОРІЧНІ ПОДАРУНКИ ВІД МІСЬКОЇ ВЛАДИ
    СЕВАСТОПОЛЬ, 25 листопада.
    Сьогодні депутати Севастопольської міськради прийняли рішення „Про виділення бюджетних коштів на закупівлю дитячих новорічних подарунків і театральних квитків на новорічні й різдвяні вистави" .
    За рахунок залишку бюджетних коштів міському управлінню освіти і науки буде виділено 371 тис. грн. на придбання дитячих подарунків і театральних квитків. Подарунки будуть закуплені на тендерній основі і розподілені між усіма дітьми міста віком до 14 років.
    Депутати також розробили та затвердили схему розповсюдження подарунків. Списки усіх дітей, які проживають на території Севастополя, готують управління освіти, охорони здоров'я, праці і соціального захисту населення, у справах сім'ї та молоді. Вручатимуться подарунки за участю депутатів усіх рівнів напередодні свята на ранках у школах і дитсадках, на виставах у будинках культури й театрах, у дитячих будинках і інтернатах, у дитячих лікарнях, а також шляхом відвідування дітей, які не відвідують дитячі садки та школи.
    Усього у Севастополі проживає 49 704 дитини віком до 14 років.


    * * * * *

    НА ПОЛТАВЩИНІ ЗАВЕРШИЛИСЯ ЗЙОМКИ ФІЛЬМУ "УКРАЇНА: ІСТОРІЯ ЛЕГЕНД ПІРАМІД-УСИПАЛЬНИЦЬ "
    ПОЛТАВА, 25 листопада.
    На Полтавщині завершилися зйомки історико-географічного фільму "Україна: історія легенд пірамід-усипальниць". Кінострічка - результат міжнародного проекту "Невідома планета Москва" та творчого об'єднання історико-документальних фільмів "Літопис Полтави".
    Фільм розповідає про дві унікальні споруди на теренах Полтавщини. Єгипетські піраміди, зведені дворянами Ігнатієм Закревським та Олександром Волевичем у селах Березова Рудка Пирятинського та Комендантівка Кобеляцького районів у ХІХ столітті. Піраміди, унікальні за походженням і за архітектурою. Вони поєднали в собі християнську культуру і єгипетський культ.
    Автори фільму, завершивши його зйомки й монтаж, готуються до презентації стрічки на російських телеканалах НТВ,ТНТ та ОРТ.

    * * * * *

    У ВІННИЦІ ПРОХОДИТЬ ВИСТАВКА "ІЗ ЛЮБОВ'Ю ДО ВІННИЧЧИНИ"
    ВІННИЦЯ, 25 листопада. У Вінницькому обласному краєзнавчому музеї відкрито виставку "Із любов'ю до Вінниччини" із циклу "Музей і колекціонери".
    В основу експозиції покладено ідею паралельності та доповнення двох археологічних колекцій: Трипільської культури, яка існувала на терені України  близько 7 тисяч років тому, та знахідок різних періодів, зокрема, так званої курганної культури, аналогів, якій немає.
    Унікальною в експозиції є амфора, яка виготовлена на острові Хіос у сьомому столітті до нашої ери. Це єдина у світі ціла амфора такого типу. Лувр та Ермітаж мають у своїх колекціях лише фрагменти подібних амфор. Окраса колекції - золоті сарматські прикраси, зброя скіфського періоду, скляні вироби римської доби, комплекс києво-руських князівських коштовних речей.
    Усі експонати належать до приватної колекції „Платар" родин Платонових та Тарут. Зараз до найбільшої у країні (до 5000 предметів) приватної колекції входять унікальні культові, ювелірні та побутові речі, датовані з 5 тис. до н.е. до 16 ст. нашої доби. Значна частина колекції присвячена предметам трипільської культури - це мальований посуд, біноклевидні посудини і перші мідні сокири, які свідчать про високу технологію обробки металу. Експонуються також предмети доби бронзи, античного та римського часу - кераміка, зброя, прикраси, культові речі скіфської, сарматської і римської культури.
    Вінницькому музею подаровано скляний кубок, виготовлений за 5 тис.  років до н.е.

    * * * * *


    В ІВАНО-ФРАНКІВСЬКУ ПРОХОДИТЬ БЛАГОДІЙНА АКЦІЯ „КНИГА - ДІТЯМ"

    ІВАНО-ФРАНКІВСЬК, 25 листопада. В Івано-Франківську газета "День" проводить благодійну акцію "Книга - дітям" . Участь в акції також узяли представники Івано-Франківської обласної організації СДПУ(О).
    У рамках акції Угодницькій школі-інтернату було передано книги "Дві Русі" із циклу "Білі сторінки історії". Голова Івано-Франківської обласної організації СДПУ(О),  Володимир Великочій від імені партії закупив 20 примірників цієї книги, щоб передати їх до бібліотеки Верховинського району Івано-Франківської області - найбільш віддаленої гірської місцевості.
    До книги "Дві Русі" увійшли роздуми на тему взаємовідносин України і Росії відомих істориків, філософів, політологів, зокрема, Юрія Шаповала, Юрія Білодіда,

    Віктора Горобця, Ліни Костенко. Представники газети "День" також передали 10 примірників цієї книги обласному управлінню освіти, яке у свою чергу передасть книги до бібліотек інших шкіл-інтернатів.
    За словами Володимира Великочія, обласний осередок СДПУ(О) і надалі продовжуватиме закуповувати книги для бібліотек інших районів, адже сьогодні всім необхідно знати історію своєї держави, особливо її білі сторінки.

    * * * * *

    В ІТАЛІЇ СТВОРЕНО ХРИСТИЯНСЬКЕ ТОВАРИСТВО УКРАЇНЦІВ
    ЛЬВІВ, 25 листопада. У Римі відбулися установчі збори Християнського товариства українців в Італії.
    На збори, що проходили в залі при базиліці Святої Софії, з'їхалися представники 24 громад із усієї Італії. Головуючий на Зборах, о. Василь Поточняк, Пасторальний координатор українців в Італії, коротко проінформував делегатів про передумови створення Товариства, головні напрямки роботи та завдання останнього.
    Після цього було прийнятий за основу проект статуту Товариства, у якому, зокрема, йдеться: "Товариство створене громадянами України, що проживають в Італії постійно або тимчасово через працю, навчання або релігійну діяльність і визнають християнську віру та мораль. Товариство має за мету об'єднання та розвиток громад та поодиноких громадян України в Італії, сприяючи створенню оптимальних умов життя під час їхнього перебування в Італії у наступних напрямках: культурно-виховний, духовний, правовий, соціальний, освітній, інформаційний, мистецько-просвітницький тощо".
    У травні цього року відбувся Перший Форум Українців в Італії, який і постановив створити Товариство.

    * * * * *


    НА ТЕРНОПІЛЬЩИНІ БУДЕ ВІДЗНАЧЕНО 125-ТУ РІЧНИЦЮ З ДНЯ НАРОДЖЕННЯ СКУЛЬПТОРА МИХАЙЛА ПАРАЩУКА
    ТЕРНОПІЛЬ, 25 листопада.
    На Тернопільщині пройдуть урочистості з нагоди 125-ї річниці від дня народження видатного скульптора, архітектора, дипломата, громадсько-політичного діяча, уродженця Тернопільщині Михайла Паращука та 40-ї річниці його смерті.
    Згідно з розпорядженням голови Тернопільської облдержадміністрації з нагоди ювілею Михайла Паращука в області пройде ряд урочистих заходів. Зокрема, урочиста академія "Михайло Паращук. Життя і творчість", відкриття погруддя на території вищого професійного училища № 4, яке незабаром носитиме ім'я видатного скульптора. Також буде видано книгу про життя Михайла Паращука "Страдник нашої волі".
    За словами директора державного архіву Тернопільської області Богдана Хаварівського, в архіві зберігається 382 документи, що відображають життя скульптора. Більшість із них - фотокопії та ксерокопії. Окрім того, поет і публіцист Михайло Ониськів листувався із дружиною скульптора Цвітаною Паращук. Окрім листів, у нього є матеріали, надіслані з Болгарії, а також зібрання статей та ксерокопій про Михайла Паращука.
    Як розповів Михайло Ониськів,
    "доля цієї людини невіддільна від долі свого народу. З його іменем пов'язані найголовніші етапи становлення самостійної Української держави, оскільки він був главою дипломатичної місії - спочатку відповідальним секретарем, а потім главою дипломатичної місії Української Народної Республіки в Естонії, відтак у Латвії, потім доля його закидає на Балкани, де прикрасив усю Болгарію найважливішими скульптурами, і досі архітектори й митці Болгарії визнають, що кращого скульптора, аніж Михайло Паращук, у них немає".
    Довідка: Михайло Паращук (1878-1963) - український і болгарський скульптор. Брав участь у створенні пам'ятника А. Міцкевичу у Львові, пам'ятника М. Драгоманову в Софії (Болгарія).



    * * * * * * * * * * * * * * * * * *

    More BRAMA Press Releases -- Click Here
    Comments and observations about this article and other news
    may be posted to the BRAMA News & Politics Comment Board

     

    Ukraine video timeline: a year of protests and violence. Daily Telegraph 2/21/2015


    Nadiya Savchenko's speech in Basmanny Court, Moscow, 10.02.2015 (Voices of Ukraine)


    Joe Biden: Don’t tell us. Show us, President Putin. 2/7/2015 Munich Security Conference


    Speech by President of Ukraine at the Munich Security conference Feb 7 2015


    #FreeSavchenko video by Adriana Luhovy [Twitter storm Jan 26 2015]


    FREE NADIYA SAVCHENKO

    FREE NADIYA SAVCHENKO
    Twitter storm day Jan 26 2015


    Live map of Ukraine

    Ukraine Today TV LIVE on Youtube


    Live map of Ukraine

    Live map of Ukraine


    Timothy Snyder: Ukrainian History, European Future. Timothy D. Snyder is a well-known historian and professor of history at Yale University. Speaking at the National University 'Kyiv-Mohyla Academy' on May 15, 2014 on deep connection and strong bonds between Ukrainian and European history.


    Громадське радіо

    Громадське радіо


    Громадське телебачення

    Громадське телебачення


    Facebook Євромайдан

    Facebook Євромайдан


    Happy Kyiv (inspired by Pharrell Williams 'Happy')


    Inauguration of Ukraine's President Petro Poroshenko, June 7, 2014


    The Kyiv Post

    День The Day Newspaper

    Експрес онлайн -- Львів

    Voice of America/Голос Америки

    Mirror Weekly/Дзеркало Тижня

    TVi

    Tochka.net

    Zaxid.net

    Yahoo!
    Foto I |  Foto II |  Slideshow

    World Issues
    Google
     ·  Afghanistan
     ·  Iran
     ·  Iraq
    Yahoo
     ·  Afghanistan
     ·  Iran
     ·  Iraq

    Climate Effects
    Google
     ·  Global Warming
     ·  Hurricanes
     ·  Earthquake
     ·  Bird Flu
    Yahoo
     ·  Climate Change
     ·  Hurricanes
     ·  Earthquake
     ·  Bird Flu

    Nasha knopka Наша кнопка

    SLIDESHOWS
    Yushchenko 2009 (NYC)
    Yushchenko 2008 (NYC)
    Genocide (NYC)
    Rushnyk (NYC)
    more ...

    AUDIO and VIDEO
    Video: OC Yushchenko speech
    Video: Orange Circle Yushchenko
    Video: Heritage Days
    more ...


    Calendar
    [an error occurred while processing this directive]
    more ... ]  


    ** Special: [Ukrainian Holidays and Traditions] [SHOP UKRAINIAN] [POLITICS]

    BRAMA Home -- BRAMA in Ukrainian -- Calendar -- UkraiNEWStand -- Community Press -- Search BRAMA -- Arts/Culture -- Business -- CLASSIFIEDS -- Compute/Software -- Social Issues -- Education -- Fun -- Law -- e-LISTS&BB's -- Nova Khvylia (New Wave) -- SPORTS -- Travel -- Ukraine -- Government -- Diaspora Directory -- Suggest a Link -- Report a dead link -- About BRAMA - WebHosting - Domains - Advertising -- What's New? -- GOOGLE-- Yahoo!
    Copyright © 1997-2011 BRAMA, Inc.tm, Inc. All Rights Reserved.