News from and about Ukraine & Ukrainians: Ukrainian Community Press Releases
BRAMA
  UKRAINEWSTAND
Home - NEWS - Weather - Biz - Sports - Press - Calendar - Classifieds

  УКРАІНОВИНИ
Home - НОВИНИ - Погода - Ділове - Спорт - Прес - Календар - Оголошення



getLinks(); ?>

UkraiNEWStand BRAMA Press News UKR News ENG News RUS News GOV'T TV/Radio Journals Newsletters World Kiosks
Thu, March 28, 22:25 EDT
Main
  • BRAMA Press
  • Submit press releases here

  • BRAMA Home
  • BRAMA's UkraiNewstand

  • Search

  • full search
  • NEWS
     ·  Regional-National-Int'l
     ·  Politics/Elections
     ·  Business
     ·  Diaspora/Community
     ·  Issues/Health
     ·  Education
     ·  Arts/Culture
     ·  Religion
     ·  Sports
     ·  Travel
     ·  BRAMA Press
    Forums
  • News & Politics BB (Chat)
  • Nova Khvylia BB
  • Traditions BB
  • Travel BB
  • Business Connections BB
  • E-mail Lists

  • Features
     ·  Politics/Elections
     ·  History of Ukraine
     ·  Ukrainian Traditions
     ·  Ukrainian Shops

    [BRAMA Client Websites]
    places to visit

    Survey
    What will L.Kuchma's fate be under the Yushchenko presidency?
    Same as Ceausescu
    Exile in Russia or elsewhere
    Prosecution and jail in Ukraine
    Immunity from prosecution in Ukraine
    Pardoned by Yushchenko
    Other
  • [Results & comment board] ...
  • Horoscope
    Horoscope (Ukr1251 only):


    DISCLAIMER:The contents of press releases on this website represent solely the positions of their respective authors and organizations. BRAMA neither endorses nor disapproves of the views expressed therein. BRAMA retains all final rights as to what may or may not appear on these pages.


    [ TOP]

    BRAMA News and Community Press

    BRAMA, Nov 13, 2003, 9:00 pm ET

    Press Release
     
     
     
     

    Новини з України

    13.11.03 №226
    АДМІНІСТРАЦІЯ ПРЕЗИДЕНТА УКРАЇНИ
    ГОЛОВНЕ УПРАВЛІННЯ ІНФОРМАЦІЙНОЇ ПОЛІТИКИ


    ЛЕОНІД КУЧМА ПЕРЕКОНАНИЙ, ЩО ПАРЛАМЕНТ ЩЕ В ЦЬОМУ РОЦІ ПРИЙМЕ ЗАКОНОПРОЕКТ ПРО ВНЕСЕННЯ ЗМІН ДО КОНСТИТУЦІЇ ЩОНАЙМЕНШЕ 226 ГОЛОСАМИ
    Київ.  12 листопада.
    Президент України  Леонід  Кучма переконаний, що ще в цьому році парламент знайде "без проблем" 226 голосів для прийняття законопроекту про внесення змін до Конституції, а у лютому-березні наступного ухвалить цей законопроект за підтримки конституційної більшості. Однак, сказав Президент, "для цього має бути домовленість основних політичних гравців у парламенті".
    На прес-конференції Леонід Кучма ще раз виклав свою уже відому позицію про те, що політичну реформу, вкрай потрібну Україні, можливо провести лише до президентських виборів 2004 року. Якщо цього не станеться, то, за словами Леоніда Кучми, згадану реформу вже не вдасться здійснити ніколи.

    * * * * *

    ЛЕОНІД КУЧМА НАГОЛОШУЄ, ЩО ТУЗЛА Є ВИКЛЮЧНО УКРАЇНСЬКОЮ ТЕРИТОРІЄЮ І КОРДОН МІЖ УКРАЇНОЮ І РОСІЄЮ В АЗОВСЬКОМУ МОРІ МАЄ ПРОХОДИТИ ЯК ПО ДНУ, ТАК І ПО ПОВЕРХНІ
    Київ.  12 листопада.
    У питаннях українсько-російського кордону позиція України є незмінною. Острів Тузла - це виключно українська територія, а кордон з Росією має бути чітко визначено. На цьому наголосив під час прес-конференції Президент України Леонід Кучма.
    На переконання Президента, державний кордон між Україною і Росією в Азовському морі має проходити як по дну, так і по поверхні, розділяючи Азовське море на внутрішні води Росії та України.
    Президент наголосив, що у питаннях захисту суверенітету і територіальної цілісності України державна влада завжди буде діяти
    "рішуче і безкомпромісно".
    Разом з тим, підкреслив Леонід Кучма, Україна та Росія мають намір вирішити питання, яке стосується Тузли, конструктивним і цивілізованим шляхом, "як це належить державам, які називають себе стратегічними партнерами".

    * * * * *

    ПРЕЗИДЕНТ УКРАЇНИ ЗАЯВЛЯЄ, ЩО ПРОБЛЕМА, ЯКА ВИНИКЛА НАВКОЛО ОСТРОВА ТУЗЛА, НЕ МАЄ ПЕРЕШКОДЖАТИ РОЗВИТКУ ВІДНОСИН В РАМКАХ ЄЕП
    Київ.  12 листопада.
    Президент України Леонід Кучма вважає, що проблема, яка виникла навколо острова Тузла, не має перешкоджати розвитку відносин між країнами в рамках ЄЕП. "Я б не пов'язував проблеми кордонів і проблеми Єдиного економічного простору. Ми зацікавлені у якнайглибшій співпраці, насамперед, з Росією, а також з Казахстаном, Білоруссю та іншими країнами СНД", - заявив він під час прес-конференції.
    "Якщо нам вдасться зробити перший крок до того, щоб запрацювала зона вільної торгівлі, то це буде нашою великою перемогою", - наголосив Президент.

    * * * * *

    ПРЕЗИДЕНТ УКРАЇНИ ВВАЖАЄ, ЩО, ЯКЩО УКРАЇНА ПРИЙНЯЛА РІШЕННЯ БУТИ БЕЗ'ЯДЕРНОЮ ДЕРЖАВОЮ, ТО ВОНА ПОВИННА ЙОГО ВИКОНУВАТИ
    Київ.  12 листопада.
    Президент України Леонід Кучма вважає, що, якщо Україна прийняла рішення бути без'ядерною державою, то вона повинна його виконувати. Так глава держави прокоментував заяви деяких окремих політиків про можливість повернення Україні ядерного статусу.
    Леонід Кучма визнав, що
    "якби Україна мала третій у світі за потужністю ядерний потенціал, то можливо з нею не так би нині розмовляли". "Однак, - сказав він, - ми прийняли рішення бути без'ядерною державою, і маємо його виконувати".

    * * * * *

    ПРЕЗИДЕНТ УКРАЇНИ ПРОВІВ РОБОЧУ ЗУСТРІЧ З ПЕРШИМ ВІЦЕ-ПРЕМ'ЄР-МІНІСТРОМ УКРАЇНИ МИКОЛОЮ АЗАРОВИМ
    Київ.  12 листопада.
    Президент України провів робочу зустріч з першим віце-прем'єр-міністром України Миколою Азаровим.
    У ході розмови було обговорено питання бюджетного процесу в Україні, а саме підготовки урядом проекту Державного бюджету на 2004 рік до другого читання. Микола Азаров підкреслив, що основною метою підготовленого до другого читання документа є збереження соціальної спрямованості бюджету та, зокрема, передбачення у ньому збільшення капіталовкладень та інвестиційної складової, підвищення розміру мінімальної заробітної плати, реформ пенсійної системи та системи житлово-комунального господарства. Президент України звернув особливу увагу на необхідність повного погашення заборгованостей по зарплаті шахтарям, чорнобильським виплатам та підвищенні соціальних стандартів для малозабезпечених верств населення.
    Президентом України було дано доручення зберегти в Держбюджеті-2004 існуючу в цьому році систему оподаткування.

    * * * * *

    НАПЕРЕДОДНІ ПРИЗНАЧЕНИХ НА 19 ЛИСТОПАДА ПАРЛАМЕНТСЬКИХ СЛУХАНЬ З ПИТАНЬ ЗОВНІШНЬОЇ ПОЛІТИКИ У ВЕРХОВНІЙ РАДІ ВІДБУВСЯ "КРУГЛИЙ СТІЛ" З ЦІЄЇ ПРОБЛЕМАТИКИ
    Київ.  12 листопада.
    Національні інтереси України в контексті глобальних тенденцій сучасності, основні напрями зовнішньої політики України, актуальні проблеми національної та міжнародної безпеки Української держави - питання, які обговорювалися в ході "круглого столу" на тему "Зовнішня політики України: сучасний стан та перспективи зміцнення", що проходить у Верховні Раді.
    Голова парламентського Комітету у закордонних справах Станіслав Сташевський висловив сподівання, що нинішня дискусія слугуватиме додатковим імпульсом у проведенні слухань із зазначеної проблематики, запланованих на 19 листопада. Він наголосив, що обговорення сприятиме виробленню зважених цілей та завдань у зовнішній політиці України.
    Заступник міністра закордонних справ Ігор Харченко висловив позицію українського зовнішньополітичного відомства стосовно впливу глобальних тенденцій сучасності на формування національних інтересів України. За його словами, зникнення традиційної повоєнної системи світової полярності є однією з глобальних тенденцій сучасності, яка надзвичайно сильно впливає на Україну, оскільки Європа на відміну від інших континентів зазнала найбільше змін у політичній географії за останні роки. Іншим чинником, за словами Ігоря Харченка, який має серйозний вплив на формування національних інтересів кожної країни, є науково-технічний прогрес, передусім, у сфері інформації. З огляду на це, підкреслив Ігор Харченко, кожна країна продовжує формувати національні інтереси, які обстоює в нових світових умовах, що змінюються.
    МЗС України, сказав він, поділяє національні інтереси на кілька основних блоків. Одним із найголовніших є збереження традиційної цілісності держави та недоторканості її кордонів. Іншим важливим чинником є включення української економіки у світову економічну систему. У цьому контексті МЗС розглядає такі пріоритети на найближчу перспективу, як приєднання до СОТ, вирішення питань у відносинах з Європейським Союзом. За словами Ігоря Харченка, пріоритетним напрямом у формуванні національних інтересів України визначено і розвиток відносин з безпосереднім географічним оточенням Української держави - її сусідами. У цьому контексті Українська держава є вразливою, оскільки в неї є багато сусідів, з якими вона мала спільну історію, підкреслив дипломат. На території цих країн-сусідів проживають представники української національної меншини і навпаки. Ігор Харченко вважає, що цей напрям означає собою комплекс питань, які потребуватимуть вирішення впродовж довгострокової перспективи, зокрема, облаштування кордонів, співробітництво на субрегіональному та багатосторонньому рівнях. Головне завдання тут, за словами заступника міністра, - продукувати стабільність та безпеку у відносинах із державами-сусідами.

    * * * * *

    ПРЕМ'ЄР-МІНІСТР ВІКТОР ЯНУКОВИЧ ЗАКЛИКАВ СЛОВЕНСЬКИХ БІЗНЕСМЕНІВ ДО АКТИВНОЇ СПІВПРАЦІ З УКРАЇНОЮ
    Любляна.  12 листопада.
    Віктор Янукович закликає словенських бізнесменів до активної співпраці з Україною і підкреслює, що Україна стане надійним партнером для словенського бізнесу. Про це він сказав на відкритті українсько-словенського бізнес-форуму. При цьому Прем'єр-міністр зазначив, що деякі словенські підприємства вже співпрацюють в Україні і відіграють важливу роль на українському ринку.
    Віктор Янукович відзначив, що внутрішній ринок України налічує 48 мільйонів споживачів, доходи яких постійно збільшуються. В останні роки спостерігається суттєве зростання ВВП, а прибутки від інвестицій в Україну є вищими, ніж у розвинутих країнах Європи. До того ж, наголосив Прем'єр, у 2004 році Україна має намір стати членом СОТ.
    За словами Віктора Януковича, в Україні велика інвестиційна ємність в інфраструктурних галузях: комунікаціях, дорожньому господарстві, готельному бізнесі та ін. Держава має висококваліфіковані кадри на виробництві.
    Як відзначив Віктор Янукович, український уряд працює над створенням умов у банківській сфері, зокрема, збільшення промислових інвестицій. За його словами, щороку зростають золотовалютні резерви Нацбанку України. Цього року це зростання становило 55 відсотків, що створює умови для кредитування банківського сектору країни. За словами Віктора Януковича, значно зросли також капіталовкладення в будівництво (понад 30 відсотків), а приріст інвестиційної активності в цілому більш ніж в 2,5 рази перевищив показники 2002 року. Заощадження громадян зросли в 3 рази. В Україні триває процес приватизації і структурних реформ, вдосконалення системи корпоративного управління.
    За словами Віктора Януковича, кількість інвесторів в Україну за два роки виросла на 70 відсотків. При цьому 30 відсотків інвесторів працюють тут понад п'ять років і постійно розширюють свій бізнес.

    * * * * *

    ПРЕЗИДЕНТ ТОРГОВО-ПРОМИСЛОВОЇ ПАЛАТИ СЛОВЕНІЇ ВІДЗНАЧИВ ЗАЦІКАВЛЕНІСТЬ СЛОВЕНСЬКИХ ПІДПРИЄМЦІВ У ІМПОРТІ З УКРАЇНИ ЖИТА, БАВОВНИ, КОЛЬОРОВИХ МЕТАЛІВ, УЧАСТІ У БУДІВЕЛЬНИХ ПРОЕКТАХ
    Любляна.  12 листопада.
    Словенія зацікавлена у закупівлі в Україні жита, бавовни, кольорових металів, участі у будівельних проектах, співпраці в галузі високих технологій, промислової кооперації і сільського господарства. Це зазначив під час відкриття українсько-словенського бізнес-форуму, який проходив за участю Прем'єр-міністра України Віктора Януковича, президент ТПП Словенії Йошка Чук. "У Словенії прихильно ставляться до співпраці з Україною, а взаємне знайомство сприятиме безпосереднім зустрічам представників ділових кіл і презентації цих стосунків у ЗМІ", - підкреслив президент словенської ТПП.
    За словами Йошки Чука, Україна і Словенія доповнюють одна одну і мають багато невикористаних можливостей для співпраці. Наразі йдеться про можливості збільшення товарообігу, який можна здійснити, на його думку, за підтримки малих і великих підприємств.
    Товарообіг між Україною і Словенією, зазначив Йошка Чук, постійно зростає, і з 1992 року збільшився з 10 млн. доларів до 107 млн. доларів на рік. Як приклад він навів плідну діяльність на українській території медичних словенських фірм "КРКА", "Lek" та "Вітамед". У 2003 році обсяг їх продажу в Україні перевищив 20 млн. доларів США. Він відзначив також роботу в Україні підприємства "Iskratel", що має статус національного товаровиробника, та створеного в Харкові спільного підприємства. Президент ТПП навів ще деякі приклади співпраці словенських підприємств і відкриття їх офісів у Харкові та Одесі. На його думку, стримують подальший розвиток співпраці обмеження на ввезення в Україну кількох видів товарів, у тому числі ліків та систем телекомунікацій, які становлять 50 відсотків словенського експорту в Україну.
    Чинне законодавство Словенії сприяє інвестиціям, постійно зростає валовий внутрішній продукт в перерахунку на кількість населення. Сьогодні, за словами Йошки Чука, ВВП на одного мешканця Словенії становить понад 17 тис. 700 євро. Незабаром Словенія експортуватиме до 60 відсотків свого валового внутрішнього продукту.
    Словенія успішно виконує програму підготовки кваліфікованих менеджерів - інженерів з країн колишнього СРСР, Центральної і Східної Європи. На думку президента ТПП, в цих програмах могли б брати участь і фахівці з України. Також він сподівається, що Україна може зацікавитися методами використання критеріїв вступу Словенії до ЄС.

    * * * * *


    КОНСТИТУЦІЙНИЙ СУД УКРАЇНИ ВИЗНАВ КОНСТИТУЦІЙНИМ ПОДАНИЙ У ВЕРХОВНУ РАДУ 232 НАРОДНИМИ ДЕПУТАТАМИ ЗАКОНОПРОЕКТ ПРО ВНЕСЕННЯ ЗМІН ДО ОСНОВНОГО ЗАКОНУ КРАЇНИ
    Київ.  12 листопада.
    Згідно з оприлюдненим Висновком Конституційного Суду України, проект Закону України "Про внесення змін до Конституції України", поданий у Верховну Раду 232 народними депутатами, відповідає вимогам статей 157 і 158 Основного Закону країни.
    Документом пропонується внесення змін до 28 статей Конституції і доповнення її розділом "Заключні положення, які стосуються змін до Конституції України". Проект закону, зокрема, передбачає обрання Президента України народними депутатами, збільшення повноважень Верховної Ради до п'яти років, створення коаліційної більшості у парламенті, якому надається право формувати уряд.
    Президент має право на дострокове припинення повноважень Верховної Ради у разі, якщо не буде сформовано більшість і уряд.
    За пропозиціями парламентарів, восени 2004 року відбудуться прямі президентські вибори, однак всенародне обраний глава держави знаходитиметься на цій посаді до 2006 року - до строку виборів президента згідно з новим законом - парламентом.
    Законопроект також передбачає, що депутата позбавляють мандата, якщо він переходить з фракції партії або блоку, за списком якого він був обраний до парламенту, в іншу фракцію. Депутатам дозволяється поєднання мандата з посадами в уряді та інших центральних органах виконавчої влади.
    У той же час до окремих положень розглянутого Законопроекту Конституційний Суд зробив ряд застережень.

    * * * * *

    НІМЕЧЧИНА МАЄ НАМІР ПРОДОВЖИТИ КРЕДИТУВАННЯ УКРАЇНСЬКИХ РЕФОРМ
    Київ.  12 листопада.
    Українсько-німецькі урядові переговори про економічне співробітництво проходять нині в Києві напередодні призначених на січень 2004 року українсько-німецьких консультацій в Берліні на рівні глав держав і урядів.
    На переговорах у Києві представник Федерального міністерства економічного співробітництва та розвитку Лео Кройц підкреслив, що для Німеччини Україна є важливим партнером у Європі. Він і заступник міністра економіки та з питань європейської інтеграції Андрій Березний зійшлися на думці, що рівень двосторонніх відносин давно може слугувати прикладом.
    На переговорах прийнято рішення про виділення Україні Німеччиною 9 млн. євро в рамках Фінансового співробітництва та 3 млн. євро в рамках Технічного співробітництва для фінансування пріоритетного напряму "Приватний сектор економіки та фінансова система". Зокрема, досягнуто домовленості щодо проектів "Розвиток кредитування для сільської місцевості", "Підтримка ефективного використання енергії малими та середніми підприємствами" та "Підтримка структур приватного сектора економіки".
    На сьогоднішній день Німецько-Український Фонд надав близько 16 тис. кредитів на загальну суму 70 млн. євро українським підприємствам. "ПроКредитБанк" за пайової участі "Кредитної установи для відбудови" (KfW) видав понад 21 тис. кредитів на суму в 114 млн. доларів США.
    Довідка: Німеччина, чия загальна сума допомоги Україні за період 1992-2003 роки становить 115 млн. євро, є сьогодні третім за величиною донором України після США та Канади.

    * * * * *

    НАЙБЛИЖЧИМ ЧАСОМ УКРАЇНСЬКІ ВІЙСЬКОВІ ПОЛІЦЕЙСЬКІ В ІРАКУ ВИКОНУВАТИМУТЬ НОВІ ЗАВДАННЯ
    Київ.  12 листопада.
    Підрозділи військової поліції 5-ї окремої механізованої бригади багатонаціональної дивізії "Центр-Південь" готуються до виконання нових завдань щодо підтримання правопорядку в зоні власної відповідальності - провінції Васіт. У зв'язку з розширенням можливостей та початком роботи вже підготовлених іракських загонів територіальної оборони, які базуватимуться в різних частинах провінції Васіт, підрозділи української військової поліції будуть розподілені по трьох секторах регіону.


    Зокрема, за східну частину провінції, яка включає прикордонні з Іраном території, міста Бадра та Аль-Хай відповідатиме взвод 51-го окремого механізованого батальйону на чолі з майором Дмитром Виковим. За західний сектор з центром в Ес-Сувейрі - взвод 52-го окремого механізованого батальйону на чолі з капітаном Сергієм Костюковим. За підтримання правопорядку в центральному секторі, що включає адміністративний центр провінції Васіт місто Аль-Кут та його приміські райони, відповідатиме взвод поліції управління 5-ї окремої механізованої бригади на чолі з майором Сергієм Трачуком.
    Зважаючи на віддаленість місць від базового табору українських миротворців, де будуть нести службу підрозділи військової поліції, відпрацьовуються спеціальні заходи гарантування безпеки особового складу. Зокрема, проводиться вивчення районів несення служби на картах та на реальній місцевості, визначається механізм оперативного оповіщення про події, що відбуваються в будь-якій точці провінції. Водночас, триває підготовка броньованої й автомобільної техніки для подолання великих відстаней, а також обладнання її додатковими засобами захисту від стрілецької зброї й гранат.

    * * * * *

    УСІ ЧЛЕНИ ЕКІПАЖУ СУДНА "СВЯТИЙ ПАНТЕЛЕЙМОН", ЯКІ Є ГРОМАДЯНАМИ УКРАЇНИ, ВРЯТОВАНІ
    Київ.  12 листопада.
    У МЗС України підтвердили, що в ніч з 10 на 11 листопада у протоці Босфор сіло на міль судно "Святий Пантелеймон", яке здійснювало рейс з Тунісу в Україну під прапором Грузії і належало українській компанії "Фетком Шиппінг" міста Маріуполь. Усі 25 членів екіпажу, які є громадянами України, врятовані. Поранених немає. Моряки перебувають в готелі Стамбула.
    Генконсульство України у Стамбулі разом з турецькими властями опрацьовують питання повернення наших співвітчизників на батьківщину.
    Довідка: Судно "Святий Пантелеймон" водотоннажністю понад 16 тис. тонн перебувало в експлуатації з 1977 року. Проводиться розслідування причини аварії.

    * * * * *

    ГОЛОВА ДЕРЖКОМТЕЛЕРАДІО УКРАЇНИ ІВАН ЧИЖ ПРОВІВ ЗУСТРІЧ ІЗ ЖУРНАЛІСТАМИ РЯДУ КРАЇН ЄВРОСОЮЗУ
    Київ.  12 листопада.
    В Україні зареєстровано 18296 друкованих видань, з яких лише 7,6 відсотка засновано органами державної влади або за їх участі. Національною радою з питань телебачення і радіомовлення України на сьогоднішній день видано 1200 ліцензій на право мовлення, причому лише 2,8 відсотка з них належать державі. Політичні партії України є засновниками 420 газет, з яких 72 видання є загальнодержавними, решта - регіональні. Такі статистичні дані навів голова Державного комітету телебачення і радіомовлення України Іван Чиж на зустрічі з групою журналістів ряду впливових ЗМІ держав Європейського Союзу.
    Ці цифри, вважає Іван Чиж, вже самі по собі спростовують певні міфи навколо інформаційного простору України, зокрема, щодо наявності в ній
    "тоталітарного державного контролю над ЗМІ" та відсутності можливостей у політичних партій, особливо опозиційних, мати власні видання. Не відповідає дійсності, зауважив голова Держкомтелерадіо України, і твердження про відсутність умов розвитку в українському інформаційному просторі видань, заснованих громадянами інших держав. На даний час, переконаний він, українське законодавство в інформаційній сфері "набагато випередило формування інститутів громадянського суспільства" в Україні. Водночас, сама держава опинилася " обмеженою" в інформаційних просторах інших держав внаслідок відсутності "паритетних принципів".
    В Україні працюють над створенням суспільного телерадіомовлення, подальшою лібералізацією законодавства в інформаційній сфері та його відповідністю інтересам українського суспільства, поінформував Іван Чиж. Важливим питанням залишається розвиток українського теле- і радіосупуникового іномовлення, зокрема, за його словами, з нового року передбачається поширення мовлення на американський континент.
    Голова Держкомтелерадіо України відповів на запитання європейських журналістів і по завершенні зустрічі відзначив важливість подібних контактів з огляду на необхідність об'єктивного висвітлення подій в Україні в європейському та світовому інформаційному просторі.
    З групою журналістів з ряду країн ЄС під час їх візиту в Україну також провели зустрічі представники Адміністрації Президента України, Міністерства закордонних справ України, Міністерства економіки та з питань європейської інтеграції та інших державних органів та установ.

    * * * * *

    ВИСТАВКА ДАТОВАНИХ ПОЧАТКОМ XX СТОЛІТТЯ ТВОРІВ ОДЕСЬКИХ ЖИВОПИСЦІВ ВІДКРИЛАСЯ В МОСКОВСЬКІЙ ГАЛЕРЕЇ "АНТОЛОГІЯ АНТИКВАРІАТУ"
    Москва.  12 листопада.
    Виставка датованих початком XX століття творів одеських живописців відкрилася в московській галереї "Антологія антикваріату". Експозиція "Сто років південноросійського імпресіонізму" представляє близько 100 творів художників одеської школи живопису. Ці картини розшукав і придбав російський банкір, відомий колекціонер Гліб Шестаков.
    Південноросійський імпресіонізм сформувався як напрям наприкінці XIX - початку XX століття. Чимало його представників належали до Товариства південноросійських художників (ТПРХ) - найбільшого творчого об'єднання в Одесі (1890-1922 рр.). Це, насамперед, такі майстри пензля, як Євген Буковецький, Киріак Костанді, Петро Нілус, Павло Шварц, Тіт Дворников. Роботи деяких із них демонструються на виставці поруч із творами художників нового покоління одеської школи, нашими сучасниками - Костянтина Ломикіна, Геннадія Малишева, Альбіна Гавдзинського та інших.
    Зараз, говорить Гліб Шестаков, на Заході роботи майстрів одеської школи знають краще, ніж у Росії. Монографії про Ломикіна видають у Європі, там же проходять його виставки. Ювілей Костанді відзначили в Греції. Віконтеса Бріджмен, власниця однієї з найбільших у світі Лондонської галереї художніх творів, спеціально їздила в Одесу, щоб побачити
    "колекцію, яка представляє останні невідомі сторінки європейського імпресіонізму".
    Пленерні пошуки представників одеської школи ближчі до барбізонців та імпресіоністів, ніж до передвижників - сама південна природа підказала більш яскраву палітру, інтенсивність світла і кольору в живописі.
    Перших відвідувачів московської виставки "Сто років південноросійського імпресіонізму" вітали посол України в РФ Микола Білоблоцький та одеський міський голова Руслан Боделан. Експозиція демонструватиметься в Москві до 19 листопада, потім її подивляться в Твері. Планується також її показ в Українському культурному центрі в російській столиці.



    * * * * * * * * * * * * * * * * * *

    More BRAMA Press Releases -- Click Here
    Comments and observations about this article and other news
    may be posted to the BRAMA News & Politics Comment Board

     

    Ukraine video timeline: a year of protests and violence. Daily Telegraph 2/21/2015


    Nadiya Savchenko's speech in Basmanny Court, Moscow, 10.02.2015 (Voices of Ukraine)


    Joe Biden: Don’t tell us. Show us, President Putin. 2/7/2015 Munich Security Conference


    Speech by President of Ukraine at the Munich Security conference Feb 7 2015


    #FreeSavchenko video by Adriana Luhovy [Twitter storm Jan 26 2015]


    FREE NADIYA SAVCHENKO

    FREE NADIYA SAVCHENKO
    Twitter storm day Jan 26 2015


    Live map of Ukraine

    Ukraine Today TV LIVE on Youtube


    Live map of Ukraine

    Live map of Ukraine


    Timothy Snyder: Ukrainian History, European Future. Timothy D. Snyder is a well-known historian and professor of history at Yale University. Speaking at the National University 'Kyiv-Mohyla Academy' on May 15, 2014 on deep connection and strong bonds between Ukrainian and European history.


    Громадське радіо

    Громадське радіо


    Громадське телебачення

    Громадське телебачення


    Facebook Євромайдан

    Facebook Євромайдан


    Happy Kyiv (inspired by Pharrell Williams 'Happy')


    Inauguration of Ukraine's President Petro Poroshenko, June 7, 2014


    The Kyiv Post

    День The Day Newspaper

    Експрес онлайн -- Львів

    Voice of America/Голос Америки

    Mirror Weekly/Дзеркало Тижня

    TVi

    Tochka.net

    Zaxid.net

    Yahoo!
    Foto I |  Foto II |  Slideshow

    World Issues
    Google
     ·  Afghanistan
     ·  Iran
     ·  Iraq
    Yahoo
     ·  Afghanistan
     ·  Iran
     ·  Iraq

    Climate Effects
    Google
     ·  Global Warming
     ·  Hurricanes
     ·  Earthquake
     ·  Bird Flu
    Yahoo
     ·  Climate Change
     ·  Hurricanes
     ·  Earthquake
     ·  Bird Flu

    Nasha knopka Наша кнопка

    SLIDESHOWS
    Yushchenko 2009 (NYC)
    Yushchenko 2008 (NYC)
    Genocide (NYC)
    Rushnyk (NYC)
    more ...

    AUDIO and VIDEO
    Video: OC Yushchenko speech
    Video: Orange Circle Yushchenko
    Video: Heritage Days
    more ...


    Calendar
    [an error occurred while processing this directive]
    more ... ]  


    ** Special: [Ukrainian Holidays and Traditions] [SHOP UKRAINIAN] [POLITICS]

    BRAMA Home -- BRAMA in Ukrainian -- Calendar -- UkraiNEWStand -- Community Press -- Search BRAMA -- Arts/Culture -- Business -- CLASSIFIEDS -- Compute/Software -- Social Issues -- Education -- Fun -- Law -- e-LISTS&BB's -- Nova Khvylia (New Wave) -- SPORTS -- Travel -- Ukraine -- Government -- Diaspora Directory -- Suggest a Link -- Report a dead link -- About BRAMA - WebHosting - Domains - Advertising -- What's New? -- GOOGLE-- Yahoo!
    Copyright © 1997-2011 BRAMA, Inc.tm, Inc. All Rights Reserved.