News from and about Ukraine & Ukrainians: Ukrainian Community Press Releases
BRAMA
  UKRAINEWSTAND
Home - NEWS - Weather - Biz - Sports - Press - Calendar - Classifieds

  УКРАІНОВИНИ
Home - НОВИНИ - Погода - Ділове - Спорт - Прес - Календар - Оголошення



getLinks(); ?>

UkraiNEWStand BRAMA Press News UKR News ENG News RUS News GOV'T TV/Radio Journals Newsletters World Kiosks
Fri, April 19, 05:25 EDT
Main
  • BRAMA Press
  • Submit press releases here

  • BRAMA Home
  • BRAMA's UkraiNewstand

  • Search

  • full search
  • NEWS
     ·  Regional-National-Int'l
     ·  Politics/Elections
     ·  Business
     ·  Diaspora/Community
     ·  Issues/Health
     ·  Education
     ·  Arts/Culture
     ·  Religion
     ·  Sports
     ·  Travel
     ·  BRAMA Press
    Forums
  • News & Politics BB (Chat)
  • Nova Khvylia BB
  • Traditions BB
  • Travel BB
  • Business Connections BB
  • E-mail Lists

  • Features
     ·  Politics/Elections
     ·  History of Ukraine
     ·  Ukrainian Traditions
     ·  Ukrainian Shops

    [BRAMA Client Websites]
    places to visit

    Survey
    What will L.Kuchma's fate be under the Yushchenko presidency?
    Same as Ceausescu
    Exile in Russia or elsewhere
    Prosecution and jail in Ukraine
    Immunity from prosecution in Ukraine
    Pardoned by Yushchenko
    Other
  • [Results & comment board] ...
  • Horoscope
    Horoscope (Ukr1251 only):


    DISCLAIMER:The contents of press releases on this website represent solely the positions of their respective authors and organizations. BRAMA neither endorses nor disapproves of the views expressed therein. BRAMA retains all final rights as to what may or may not appear on these pages.


    [ TOP]

    BRAMA News and Community Press

    BRAMA, Oct 31, 2003, 9:00 am ET

    Press Release
     
     
     
     

    Новини з України

    31.10.03 №216
    АДМІНІСТРАЦІЯ ПРЕЗИДЕНТА УКРАЇНИ
    ГОЛОВНЕ УПРАВЛІННЯ ІНФОРМАЦІЙНОЇ ПОЛІТИКИ


    ЛЕОНІД КУЧМА У ХОДІ РОБОЧОЇ ПОЇЗДКИ ПО ХМЕЛЬНИЦЬКІЙ ОБЛАСТІ ПРОВІВ НАРАДУ З КЕРІВНИКАМИ ЦЕНТРАЛЬНИХ ТА МІСЦЕВИХ ОРГАНІВ ВИКОНАВЧОЇ ВЛАДИ З ПИТАНЬ ДОБУДОВИ ДРУГОГО ЕНЕРГОБЛОКУ ХАЕС
    Київ. 30 жовтня.
    Президент України Леонід Кучма у ході робочої поїздки по Хмельницькій області провів нараду з керівниками центральних та місцевих органів виконавчої влади з питань добудови другого енергоблоку Хмельницької атомної електростанції (ХАЕС).
    Глава держави дав доручення Комітету Верховної Ради України з питань паливно-енергетичного комплексу створити слідчу комісію з розслідування ситуації навколо заборгованості НАЕК «Енергоатом».
    Леонід Кучма також підкреслив існування подвійних стандартів в Європейському Союзі щодо України, зокрема у питанні фінансування добудови Рівненської та Хмельницької АЕС.
    Глава держави звернув увагу присутніх на пріоритетність дотримання норм ядерної та атомної безпеки на об'єктах, зазначивши, що
    «питання безпеки - це ті питання, які не обговорюються, а виконуються»


    * * * * *

    ПРЕЗИДЕНТ УКРАЇНИ ПІД ЧАС РОБОЧОЇ ПОЇЗДКИ ДО ХМЕЛЬНИЦЬКОЇ ОБЛАСТІ ВІДВІДАВ ХМЕЛЬНИЦЬКУ АТОМНУ ЕЛЕКТРОСТАНЦІЮ
    Київ. 30 жовтня.
    Президент України Леонід Кучма під час робочої поїздки до Хмельницької області відвідав Хмельницьку атомну електростанцію, розташовану у місті Нетішині.
    Глава держави побував на першому та другому енергоблоках ХАЕС. Перебуваючи на другому енергоблоці, Леонід Кучма відвідав центральний зал реакторного відділення, де ознайомився зі станом монтажу шаф уніфікованого комплексу технічних засобів першої системи безпеки та з ходом будівельно-монтажних робіт реакторного відділення.
    Під час огляду блочного щита управління Президенту України доповіли про стан робіт по добудові другого енергоблоку ХАЕС, продемонстрували графік роботи обладнання та ознайомили зі станом виконання пусконалагоджувальних робіт.
    Під час огляду машинного залу турбінного відділення Леонід Кучма взяв участь у церемонії постановки турбіни на валоповортний пристрій.


    * * * * *

    ПРЕЗИДЕНТ УКРАЇНИ ЛЕОНІД КУЧМА ПРИВІТАВ ПРАЦІВНИКІВ ДЕРЖАВНОЇ ПОДАТКОВОЇ СЛУЖБИ УКРАЇНИ З ПРОФЕСІЙНИМ СВЯТОМ
    Київ. 30 жовтня.
    Президент України Леонід Кучма привітав працівників Державної податкової служби України з професійним святом.
    «Від вашої енергії та наполегливості великою мірою залежить наповнення державної казни, вирішення тих важливих соціально-економічних завдань, які стоять сьогодні перед нашою країною.
    Вірю, що ваша сумлінна праця сприятиме утвердженню партнерських відносин з платниками податків, впровадженню сучасних ефективних методів господарювання, підвищенню

    добробуту наших громадян», - йдеться у привітанні Глави держави.
    Леонід Кучма побажав працівникам Державної податкової служби України міцного здоров'я, щастя й нових професійних здобутків.


    * * * * *

    ПРОБЛЕМУ ТУЗЛИ НЕОБХІДНО ВИРІШУВАТИ СИСТЕМНО І ПЕРЕВОДИТИ її В ПЛОЩИНУ ОКРЕМИХ ДОГОВОРІВ, ВВАЖАЄ ПРЕМ'ЄР-МІНІСТР УКРАЇНИ ВІКТОР ЯНУКОВИЧ
    Київ. 30 жовтня.
    Головним є забезпечити системний підхід до проблеми Тузли, заявив під час переговорів з міністром закордонних справ Російської Федерації Ігорем Івановим Прем'єр-міністр України Віктор Янукович. Він вважає за необхідне перевести підходи в цьому питанні у площину окремих договорів, у тому числі, по Азово-Чорноморському басейну і Керченській протоці. Це, на його думку, дозволить конкретизувати багато проблемних питань і створити механізми їх вирішення.
    Віктор Янукович підкреслив, що він, як глава уряду, сприятиме створенню всіх умов для того, щоб процес врегулювання був динамічним. За його словами, дана ситуація має великі шанси бути врегульованою вже найближчим часом.
    Віктор Янукович відзначив також, що рішення Краснодарських властей щодо будівництва дамби в Керченській протоці стурбувало Україну, її народ і політиків. Хоча рішення і прийняте на рівні регіону, а дамба будується як природоохоронний об'єкт, викликає здивування, що саме таке рішення було прийняте саме на регіональному рівні, а не державному, підкреслив український Прем'єр. Такі рішення повинні прийматися лише на державному рівні, повторив він.
    Всі інші питання українсько-російських відносин  вирішуватимуть експертні групи,  відзначив Віктор Янукович.
    За його словами, міжурядова українсько-російська комісія багато зробила для зміцнення узгоджених дружніх зв'язків між двома країнами в торговельно-економічних, культурних та інших відносинах. Прийнято багато відповідальних рішень, завдяки яким приріст товарообігу за січень-серпень становив цього року 33 відсотки. Значно зросли російський імпорт в Україну та український експорт в Росію. Ми почали використовувати весь той великий потенціал, який мають у промисловому комплексі та інших галузях наші держави, сказав Віктор Янукович. Відзначивши, що зараз створені всі умови для бізнесу й інвестицій, Прем'єр-міністр України констатував, що результати торгово-економічних відносин задовольняють нині обидві сторони.


    * * * * *

    СПІЛЬНА ЗАЯВА ЗА ПІДСУМКАМИ ПЕРЕГОВОРІВ МІНІСТРІВ ЗАКОРДОННИХ СПРАВ УКРАЇНИ І РОСІЙСЬКОЇ ФЕДЕРАЦІЇ
    Київ. 30 жовтня.
    У Києві відбулися переговори міністрів закордонних справ України і Російської Федерації К.І. Грищенка й І.С. Іванова, які обмінялися думками щодо підходів сторін до розв'язання проблем стосовно Азовського моря та Керченської протоки.
    Сторони виклали свої позиції щодо згаданих проблем, включаючи ситуацію навколо острова Тузла,
    Російська Сторона наголосила, що дане питання вимагає ґрунтовної правової та екологічної експертизи.
    Відповідно до доручення керівництва двох держав, Сторони форсуватимуть переговорний процес щодо проблем Азовського моря і Керченської протоки.

    Визначено, що наступний раунд переговорів на рівні заступників міністрів закордонних справ України і Російської Федерації О.Ф. Моцика і В.І.Калюжного відбудеться 5 листопада у м. Київ.
    Вирішено створити відповідні робочі групи, які займуться підготовкою двосторонніх угод по співробітництву в акваторіях Азовського моря і Керченської протоки у сферах судноплавства, рибальства, природокористування, дослідження морського дна, екології тощо.
    Досягнуто домовленості прискорити проведення спільної екологічної експертизи щодо ситуації в Керченській протоці.
    Міністри заявили про твердий намір розвивати відносини між Україною та Російською Федерацією, державами стратегічними партнерами, на основі Договору про дружбу, співробітництво і партнерство від 31 травня 1997 року, положення якого передбачають, зокрема, взаємну повагу, суверенну рівність, територіальну цілісність і непорушність існуючих між ними кордонів, відповідно до норм міжнародного права і на основі дотримання двосторонніх договірних зобов'язань.
    На переговорах було також обговорено ряд інших питань, що становлять взаємний інтерес.


    * * * * *

    СИТУАЦІЮ НАВКОЛО ОСТРОВА ТУЗЛА МІНІСТРИ ЗАКОРДОННИХ СПРАВ УКРАЇНИ ТА РФ НА ПЕРЕГОВОРАХ У КИЄВІ РОЗГЛЯДАЛИ В КОНТЕКСТІ НЕОБХІДНОСТІ КОМПЛЕКСНОГО ВИРІШЕННЯ ПИТАНЬ ЩОДО СТАТУСУ АЗОВСЬКОГО МОРЯ І КЕРЧЕНСЬКОЇ ПРОТОКИ
    Київ. 30 жовтня.
    Ситуацію навколо острова Тузла у Керченській протоці міністри закордонних справ України та Російської Федерації під час переговорів у Києві розглядали в контексті необхідності комплексного вирішення питань щодо статусу Азовського моря і Керченської протоки, зазначив глава українського зовнішньополітичного відомства Костянтин Грищенко. Він вважає основним результатом першої частини сьогоднішньої зустрічі те, що сторони досягли порозуміння щодо "необхідності прискорення розв'язання всього комплексу питань, що стосуються визначення статусу та використання Росією та Україною Азовського моря та Керченської протоки" .
    За словами Костянтина Грищенка, у ході переговорів було також
    "окреслено" питання "розмежування шельфу у Чорноморському регіоні".
    Міністр закордонних справ України підкреслив, що українська сторона
    "вважає острів Тузла невід'ємною частиною української території". На переговорах було представлено відповідні юридичні документи і наведені аргументи на користь позиції обох сторін з цього питання.
    Костянтин Грищенко вважає важливим визнання сторонами у ході переговорів того факту, що основні принципи, які регулюють українсько-російські відносини, викладено в Договорі про дружбу, співробітництво та партнерство від 31 травня 1997 року, і ця позиція
    "не ставиться під сумнів жодною з сторін".
    Він наголосив, що питання статусу Азовського моря і Керченської протоки залишатимуться пріоритетними для міністрів закордонних справ двох держав. У ході переговорів також досягнуто домовленості щодо проведення наступного раунду переговорів наступного тижня, а також щодо створення "цілого ряду робочих груп" з конкретних питань використання Азово-Керченської акваторії.


    * * * * *

    МІНІСТРИ ЗАКОРДОННИХ СПРАВ УКРАЇНИ ТА РОСІЇ НЕ СТАВИЛИ ЗА МЕТУ УХВАЛИТИ СЬОГОДНІ ОСТАТОЧНЕ РІШЕННЯ ЩОДО СТАТУСУ АЗОВО-КЕРЧЕНСЬКОЇ АКВАТОРІЇ, ЗАЯВИВ ІГОР ІВАНОВ
    Київ. 30 жовтня.
    За мету переговорів делегацій зовнішньополітичних відомств України та Росії не ставилося прийняття остаточного рішення з проблем Азово-Керченської акваторії, зазначив на прес-конференції у Києві міністр закордонних справ РФ Ігор Іванов. Сторони взаємно надали інформацію щодо своїх позицій та стану розвитку переговорного процесу, сказав він.
    На думку Ігоря Іванова, факт непроведення двосторонніх переговорів з питань статусу Азово-Керченської акваторії вже протягом року, можливо, й призвів до того, що виникла "емоційна" ситуація навколо острова Тузла.
    "Переговорний процес з цього питання триває з 1996 року, і ми просунулися в цих переговорах недалеко", - сказав він.
    Ігор Іванов підкреслив, що зараз досягнуто домовленості форсувати переговори, є відповідні доручення президентів і глав урядів двох країн.
    "Якщо буде необхідним, будемо зустрічатися на рівні міністрів закордонних справ. Якщо нашої компетенції буде недостатньо, про стан питання буде доповідатися прем'єр-міністрам, президентам". Головне - зняти емоційну напругу навколо цього питання, знайти рішення на основі взаємної поваги та врахування інтересів обох сторін, підсумував Ігор Іванов


    * * * * *

    У РОСІЇ НЕ РОЗГЛЯДАЮТЬ ДІЇ ВЛАДИ КРАСНОДАРСЬКОГО КРАЮ З БУДІВНИЦТВА ДАМБИ У КЕРЧЕНСЬКІЙ ПРОТОЦІ ЯК ПОСЯГАННЯ НА ТЕРИТОРІАЛЬНУ ЦІЛІСНІСТЬ УКРАЇНИ, ЗАЯВИВ ГЛАВА МЗС РОСІЇ
    Київ. 30 жовтня.
    Рішення керівництва Краснодарського краю та роботи щодо будівництва дамби в Керченській протоці "ніким не розглядаються як посягання на територіальну цілісність України". Таку заяву зробив на прес-конференції за результатами переговорів в українському МЗС глава російського зовнішньополітичного відомства Ігор Іванов.
    "Ніяких посягань немає і не буде", підкреслив Ігор Іванов. За його словами, будівельні роботи проводилися на основі відповідної експертизи місцевого Комітету з надзвичайних ситуацій. Краснодарська влада надала пояснення, чому це необхідно. Водночас, російський дипломат у цьому зв'язку визнав, що "не повинно бути паузи у відповідях на проблемні питання двосторонніх відносин"
    Він нагадав, що зараз, відповідно до домовленості між прем'єр-міністрами двох країн, буде проведено спільну екологічну експертизу наслідків будівництва дамби. Він висловив сподівання, що українські та російські екологи досягнуть взаємної згоди з цього питання.


    * * * * *

    НІЯКОЇ ЧВАРИ МІЖ УКРАЇНОЮ ТА РОСІЄЮ НЕМАЄ, Є ЛИШЕ НЕПОРОЗУМІННЯ, ВВАЖАЄ ІГОР ІВАНОВ
    Київ. 30 жовтня.
    "Ніякої чвари між Україною та Росією немає, виникло непорозуміння, яке, я впевнений, буде врегульовано і врегульовано нормальним цивілізованим шляхом. Шлях переговорів - це єдиний шлях". Про це зазначив на прес-конференції в українському зовнішньополітичному відомстві міністр закордонних справ РФ Ігор Іванов.
    Водночас Ігор Іванов зауважив, що наявність територій, які ті чи інші країни вважають спірними, або територій, по яким не вирішенні питання з правової точки зору, не означає, що ставиться під сумнів

    територіальна цілісність цих країн. Російський дипломат навів приклад щодо давніх переговорів навколо Гібралтара між Іспанією та Великою Британією, хоча ці дві держави визнають територіальну цілісність одна одної.
    Відповідаючи на запитання журналістів щодо компенсацій з боку України російським громадянам, чиї родичі стали жертвами катастрофи літака Ту-154 над Чорним морем у 2001 році, Ігор Іванов сказав:
    "Ми дуже серйозно просунулися вперед". Він вважає, що "найближчим часом це питання буде відповідним чином вирішене".


    * * * * *

    УКРАЇНА І РОСІЯ ВІДДАЮТЬ ПЕРЕВАГУ ВИРІШЕННЮ СИТУАЦІЇ У КЕРЧЕНСЬКІЙ ПРОТОЦІ У ДВОСТОРОННЬОМУ ФОРМАТІ, ПІДКРЕСЛЮЮТЬ МІНІСТРИ ЗАКОРДОННИХ СПРАВ ДВОЇХ КРАЇН
    Київ. 30 жовтня.
    Україна і Росія надають перевагу двосторонньому формату вирішення ситуації у Керченській протоці, заявили міністри закордонних справ двох країн на спільній прес-конференції у Києві.
    "Нам жити на берегах Азовського моря, нам співпрацювати, нам вирішувати", - наголосив глава українського зовнішньополітичного відомства Костянтин Грищенко.
    Костянтин Грищенко висловив сподівання, що Україна та Росія досить швидко пройдуть всі етапи переговорів з вирішення питань Азово-Керченської акваторії у двосторонньому форматі.
    Проте, він зазначив, що у разі виникнення ситуації порушення територіальної цілісності, суверенітету України перед нею, як і перед будь-якою іншою державою, відкрито весь спектр можливостей звернення до міжнародних структур.


    * * * * *

    ЧЛЕН ДЕРЖРАДИ КНР ТАН ЦЗЯСЮАНЬ ЗУСТРІВСЯ З ПОСЛОМ УКРАЇНИ В КНР МИХАЙЛОМ РЕЗНІКОМ
    Пекін. 30 жовтня.
    Рівень політичного діалогу між Китаєм та Україною, заданий лідерами держав Ху Цзіньтао і Леонідом Кучмою, які протягом року провели дві зустрічі, заклав міцний фундамент відносин, орієнтованих у XXI століття. Про це заявив член Держради КНР Тан Цзясюань під час зустрічі з Надзвичайним і Повноважним Послом України в Китаї Михайлом Резніком. Співробітництво між двома країнами член китайського уряду назвав "багатопрофільним", підкресливши динамічний характер розвитку двосторонніх відносин у всіх сферах.
    Тан Цзясюань акцентував увагу на тому, що за 8 місяців нинішнього року товарообіг між Китаєм та Україною сягнув рекордної цифри і вже фактично перевищив показник всього 2002 року. Він дав позитивну оцінку 8-му засіданню Китайсько-української комісії з питань торговельно-економічної співпраці, яке відбулося в Пекіні, та Дням науки і техніки України в м. Цзінань, провінція Шаньдун, і висловив сподівання, що ці заходи дозволять країнам досягнути ще кращих результатів співпраці.


    * * * * *

    ТРЬОХ ПОРАНЕНИХ В ІРАКУ УКРАЇНСЬКИХ МИРОТВОРЦІВ ДОСТАВЛЕНО ДЛЯ ЛІКУВАННЯ ДО НІМЕЧЧИНИ
    Київ. 30 жовтня.
    Трьох українських миротворців, майора Сергія Гусака, старшого сержанта Олександра Бєлєя та сержанта Анатолія Левченка, які 28 жовтня отримали поранення в результаті нападу бойовиків, доставлено військовим літаком США з Багдаду до

    Німеччини. Зараз вони перебувають у військовому шпиталі в місті Ландштуль. За інформацією лікарів, стан їхнього здоров'я залишається важким, але стабільним.
    Ще два українці капітан Олександр Рошевський та старшина Олександр Шохін, які не потребували госпіталізації, перебувають на лікуванні у санітарній частині 52-го окремого механізованого батальйону, що дислокується поблизу населеного пункту Ес-Сувейра.
    Планується, що легко поранені старшина Сергій Пузир та рядовий Юрій Бачурін повернуться із військового шпиталю в Багдаді до свого підрозділу і продовжать подальше лікування у санчастині батальйону.


    * * * * *

    СПІВРОБІТНИЦТВУ ВІЙСЬКОВИХ ФЛОТІВ УКРАЇНИ І ВЕЛИКОЇ БРИТАНІЇ 10 РОКІВ
    Севастополь. 30 жовтня.
    Заступник головнокомандувача ВМС Збройних Сил України віце-адмірал В'ячеслав Сичов оцінює рівень співробітництва між флотами України і Великої Британії як високий, а нинішній візит есмінця "Йорк" Королівських ВМС в Севастополь став 71-м заходом взаємодії.
    Цієї осені виповнилося десять років співпраці військових флотів України і Великобританії. Під час протокольної зустрічі у Головному командуванні українських ВМС з командиром есмінця "Йорк" капітаном 2 рангу Метом Харвеєм віце-адмірал В. Сичов від імені керівництва флоту подякував англійських моряків
    "за ту підтримку, яку Королівські ВМС надали українському флоту в роки його становлення, коли нам були потрібні як моральна допомога, так і обмін досвідом". Заступник головнокомандувача з задоволенням відзначив, що дружні візити британських військових моряків до України стали традиційними, і висловив сподівання, що у подальшому цю практику буде продовжено.
    Аташе посольства Великобританії в Україні з питань оборони капітан 1 рангу Р. Дрюіт, у свою чергу, зазначив, що подібні візити демонструють
    "ту важливість, яку ми надаємо двосторонньому співробітництву". За словами аташе, британська сторона прагне допомогти українським морякам в опануванні стандартів НАТО, і саме через це програма співпраці все більшою мірою включатиме в себе спільні тренування тощо, на цьому ми будуватимемо наші відносини. Як сказав аташе, метою співпраці є сприяння Україні, її ВМС у досягненні тих завдань, які вона поставила перед собою в плані вступу до НАТО.


    * * * * *

    ДЕРЖАВНА ПОДАТКОВА СЛУЖБА У СВОЇЙ ДІЯЛЬНОСТІ НАЛАШТОВАНА НА ДІАЛОГ З ПЛАТНИКАМИ ПОДАТКІВ, НАГОЛОШУЄ ГОЛОВА ДПАУ ЮРІЙ КРАВЧЕНКО
    Київ. 30 жовтня.
    Державна податкова служба налаштована на діалог з платниками податків, на цьому, зокрема, акцентував увагу під час зустрічі з представниками ряду ЗМІ голова Державної податкової адміністрації України Юрій Кравченко. Юрій Кравченко підкреслив важливість роз'яснювальної роботи щодо обов'язковості сплати податків і податкового законодавства: "Люди повинні усвідомлювати: сплата податків - це міцна соціальна служба і міцне соціальне майбутнє". За інформацією головного податківця держави, нині в роз'яснювальній роботі зазначеного спрямування беруть участь понад 2,5 тис. волонтерів - добровільних громадських консультантів з числа колишніх працівників податкових і фінансових органів, студентів.
    Юрій Кравченко також підкреслив, що розвиток діалогу, партнерських стосунків з платниками податків закладено в Проект програми модернізації державної податкової служби, яка нині

    реалізується в Україні.


    * * * * *

    В "УКРАЇНСЬКОМУ ДОМІ" ВІДБУЛИСЯ УРОЧИСТОСТІ З НАГОДИ СВЯТКУВАННЯ ДНЯ ПРАЦІВНИКА СОЦІАЛЬНОЇ СФЕРИ
    Київ. 30 жовтня.
    Теплі вітання на адресу працівників соціальної сфери пролунали у Національному палаці мистецтв "Українській дім" на урочистостях з нагоди професійного свята - Дня працівника соціальної сфери.
    Соціальна сфера - особлива галузь нашої держави, своєрідний барометр соціального спокою і суспільної злагоди, наголосив у вступному слові міністр праці та соціальної політики України Михайло Папієв. І саме наші працівники, зазначив він,
    "одними з перших зустрічаються як з радісними подіями в житті людей, так і з їхніми невирішеними проблемами. Без перебільшення можна сказати, що саме вони кожного дня зустрічаючись з людьми, відчувають настрій і самопочуття суспільства". Наше професійне свято - це свято усього українського народу, бо 200 тисяч службовців, науковців, лікарів, медсестер, санітарок, соціальних працівників щоденною працею забезпечують вирішення найгостріших соціальних проблем, що стосуються практично кожного з 48 мільйонів наших співвітчизників.
    Указом Президента України від 13 квітня 1999 року «Про День працівника соціальної сфери» визначено його щорічне святкування в Україні в першу неділю листопада. Включення його в державний перелік професійних свят - це висока оцінка надзвичайно складної, відповідальної та виключно благородної праці людей, через серця яких щоденно проходять життєві проблеми найменш захищених наших громадян, наголошувалось на урочистостях.
    "Висловлюю глибоку шану й велику подяку тим, хто своєю наполегливістю й ініціативою сприяє реалізації державної соціальної політики. Вірю, що ваша праця, наповнена глибоким гуманізмом та милосердям, увінчається новими вагомими здобутками", підкреслюється у Привітанні Президента України Леоніда Кучми з нагоди професійного свята - Дня працівника соціальної сфери, яке оголосив в "Українському домі" заступник Глави Адміністрації Президента Василь Базів. Були оприлюднені також привітання працівникам соціальної сфери Голови Верховної Ради України Володимира Литвина, Прем'єр-міністра України Віктора Януковича.
    Кращі працівники соціальної сфери з різних регіонів України нагоди свята були відзначені державними нагородами України, Почесними Грамотами і подяками Кабміну.
    Святкову концертну програму подарували присутнім майстри мистецтв, творчі та самодіяльні колективи.


    * * * * *

    ЗВІЛЬНЕННЯ КИЄВА ВІД ФАШИСТСЬКИХ ЗАГАРБНИКІВ У ЛИСТОПАДІ 1943 РОКУ СТВОРИЛО ПЛАЦДАРМ ДЛЯ ВИЗВОЛЕННЯ ВСІЄЇ ПРАВОБЕРЕЖНОЇ УКРАЇНИ І ВІДКРИЛО ДОРОГУ НА БЕРЛІН
    Київ. 30 жовтня.
    "Звільнення Києва від фашистських загарбників у листопаді 1943 року - важлива військово-політична і стратегічна перемога, яка створила плацдарм для звільнення всієї правобережної України, а також відкрила дорогу на захід; Польщу та Берлін", - констатував учасник битви за Київ, ветеран Великої Вітчизняної війни, Герой Радянського Союзу Микола Каплуненко. Про це він заявив під час Міжнародної Інтернет-конференції-зустрічі "Назавжди в серцях вдячних киян", присвяченої 60-річчю визволення Києва від фашистських загарбників, що відбулася в Укрінформі. У

    конференції взяли участь ветерани - учасники битви за Київ, які поділилися спогадами та навели цікаві факти з історії звільнення столиці України в листопаді 1943 року.
    Ветерани розповіли про те, що напередодні битви за Київ на початку листопада 1943 року гітлерівці мали значну перевагу і в техніці, і в підготовці і кількості солдат. Але боротьба була рівною завдяки великому патріотизму визволителів Києва.
    Ветерани також поділилися спогадами з історії битви за Дніпро, підкресливши, що певний час деякі факти з історії цієї битви були сфальсифіковані, зокрема, значно перебільшувалося число загиблих радянських солдат.
    "При форсуванні Дніпра втрати радянських військ були незначними, крім того, було захоплено в полон велику кількість гітлерівців", - зазначили учасники конференції.
    Як розповіли ветерани, 28 вересня 1943 року Київ було вже звільнено до Дарниці, в той час як на Володимирській гірці ще були фашистські війська.
    "3-го листопада 1943 року відкрили вогонь по Києву, а перемога була запланована на 6-7 листопада. Рятували перш за все Софіївський собор, Національний театр опери та балету, будівлю Національного Університету..."


    * * * * *

    У КИЄВІ ВИЙШЛИ ДРУКОМ ПЕРШІ ПОВНІ УКРАЇНСЬКІ ПЕРЕКЛАДИ БІБЛІЙНИХ "КНИГИ ПСАЛМІВ" І "КНИГИ ПРИТЧ СОЛОМОНОВИХ"
    Київ. 30 жовтня.
    Перші повні українські переклади біблійних "Книги псалмів" і "Книги притч Соломонових" видані у Києві.
    Вперше український переклад Біблії за авторством Пантелеймона Куліша, Івана Нечуя-Левицького та Івана Пулюя вийшов у світ у 1903 році. І лише сьогодні, через століття, у Києві видані перші повні українські варіанти біблійних поетичних витворів - "Книга псалмів" і "Книга притч Соломонових". У переддень вікового ювілею української Біблії ці видання презентувало приватне видавництво Вадима Карпенка.
    Переклад-переспів книг виконав батько видавця поет і письменник Микола Карпенко - автор літературних перекладів "Велесової книги", "Книги Іова" і "Книги Екклезіаста", а проілюстрував у кольорі син - Олексій Карпенко, на рахунку якого художнє оформлення близько сорока різножанрових творів.
    Переспів біблійних псалмів і притч - це концентроване вираження давньосхідної мудрості, якому при максимальній близькості до оригіналів автори видання надали виразного українського акценту, відзначає рецензент і редактор перекладів віце-президент Українського Біблійного Товариства, професор Київської духовної академії, доктор богословських наук Дмитро Степовик.


    * * * * *

    У ЛЬВОВІ ВІДКРИЛАСЯ ВИСТАВКА ІКОН, ПРИСВЯЧЕНА ЮВІЛЕЮ ПОНТИФІКАТУ ПАПИ ІВАНА ПАВЛА ІІ
    Львів. 30 жовтня.
    В Українському Католицькому Університеті відбулося відкриття виставки сучасних ікон студентів Кафедри сакрального мистецтва Львівської академії мистецтв. Виставка присвячена 25-річчю понтифікату Папи Івана Павла ІІ.
    За словами іконописця Іванки Крип'якевич, ця виставка ікон є діалогом між мистецтвом і богослов'ям, між студентами, які хочуть донести світові правду про Бога, і світом, який хоче чи не хоче цю правду почути. В іконах студентів ЛАМ простежується глибоко усвідомлена потреба молодих іконописців слідувати за усталеними канонами і разом з тим нове розуміння цих канонів.
    Водночас із відкриттям виставки також відбулося представлення

    мало знаної в Україні праці Папи Івана Павла ІІ "Лист до митців".
    Участь у відкритті виставки взяли професор Роман Василик, завідувач кафедри сакрального мистецтва Львівської академії мистецтв, знаний іконописець Іванка Крип'якевич, студенти Львівської академії мистецтва та Українського католицького університету тощо.
    Довідка: Кафедра сакрального мистецтва Львівської академії мистецтв була заснована у 1995 році. З того часу налагоджено тісну співпрацю Академії мистецтв із Львівською богословською академією/Українським католицьким університетом.


    * * * * *

    У ЛИСТОПАДІ КРИМСЬКІ ДІТИ, ХВОРІ НА ЗОБ, БЕЗКОШТОВНО ОТРИМУВАТИМУТЬ ЙОДОВМІСНІ ПРЕПАРАТИ
    Сімферополь. 30 жовтня.
    У листопаді Кримська республіканська асоціація "Екологія і світ" у рамках проекту "Вода для стійкого розвитку і здоров'я в Криму" почне безкоштовно видавати йодовмісні препарати групі дітей, хворих на зоб, із Сімферополя, Керчі, Феодосії, Джанкоя.
    За словами менеджера проекту Ірини Кучуркіної, асоціація з січня реалізує у Сімферополі,північному і східному Криму проект "Вода для стійкого розвитку і здоров'я в Криму". Проект підтримує голландський фонд NOVIB (Голландська організація за співробітництво в міжнародному розвитку). 
    У жовтні ендокринолог і педіатр Центру екологічного здоров'я Асоціації "Екологія і світ" обстежили близько 400 дітей віком до 11 років, переважно з малозабезпечених родин, на захворюваність щитовидної залози. У більшості з них було виявлено дифузійний зоб 0-I ступеня. За словами І. Кучуркіної, хворі діти з цієї групи прийматимуть йодовмісні препарати протягом 6 місяців, після чого знову пройдуть обстеження й у залежності від його результатів курс лікування може бути продовжений. Дітей з групи регулярно обстежуватимуть до 2005 року.
    І. Кучуркіна відзначила, що асоціація "Екологія і світ" прагне докластися до вирішення гострої для кримчан проблеми недоліку йоду.
    "Крим входить до йододефіцитної зони. Через нестачу цього елементу у воді, ґрунті, продуктах у багатьох кримчан розвивається патологія щитовидної залози - ендемічний зоб", - повідомила лікар-педіатр Центру екологічного здоров'я Марина Галаган. Якщо до недоліку йоду додається вплив на організм токсичних речовин, то виникає дифузійний зоб. М. Галаган також зауважила, що сьогодні у Криму в 60-70% дітей спостерігається дифузійний зоб 0-I ступеня.


    * * * * *

    У ЛУГАНСЬКУ ПРОЙШОВ КОНЦЕРТ ДЛЯ ДІТЕЙ СОЦІАЛЬНО НЕЗАХИЩЕНИХ КАТЕГОРІЙ
    Луганськ. 30 жовтня.
    Популярні українські естрадні артисти провели в Луганську благодійний концерт для 500 дітей соціально незахищених категорій.
    Гала-концерт за участю Марії Орлової, гурту "Екс-Президенти", Тетяни Новікової, Лани Роксі, Юрія Юрченка та Володимира Ятченка відбувся в обласному будинку культури в рамках Всеукраїнської благодійної акції
    "Молодь - наше майбутнє". Як зазначили артисти на прес-конференції, мета акції - привернути увагу громадськості до проблем безпритульних дітей, дитячої та підліткової злочинності, алкоголізму, наркоманії, проституції.
    Акція була започаткована у 2000 році, у цьому році вона проходить з 27 жовтня по 3 листопада, та охоплює 7 областей України - Сумську, Полтавську, Харківську, Донецьку,

    Дніпропетровську, Луганську, Запорізьку. Артисти - учасники акції проводять концерти, творчі зустрічі з вихованцями шкіл-інтернатів та виховних колоній, надають їм високопрофесійні консультації, вивчають проблеми вихованців інтернатів. За словами артистів, вони надають дітям можливість зрозуміти, що їх люблять.
    Довідка: На сьогодні в Україні проживає майже 10,4 млн. дітей, 101 тис. з них - діти-сироти. У країні діє 45 будинків-інтернатів. У Луганській області проживає 495,8 тис. дітей, з них 1626 дітей-сиріт та 4168 дітей, які залишились без опіки батьків. На Луганщині створено 9 притулків, діє 2 будинки сімейного типу з 18 вихованцями.


    * * * * *

    НА ЧЕРКАЩИНІ РЕАЛІЗУЄТЬСЯ ПРОЕКТ „МОЛОДЬ ЗА ЗДОРОВ'Я-2"
    Черкаси. 30 жовтня.
    У рамках реалізації україно-канадського проекту "Молодь за здоровий спосіб життя - 2" на базі с. Матусів (Шполянський район Черкаської області) відбулося виїзне засідання мобільно-консультативного пункту "Молодь за здоров'я".
    Участь у засіданні взяли працівники соціальних служб для молоді, служби у справах неповнолітніх, лікарі, психолог. Проведено бесіди, консультації, тестування, відверті розмови щодо здорового способу життя.
    На базі навчальних закладів міста відбувся семінар "Форми і методи спілкування з молодими людьми по вихованню в них здорового способу життя" за участю співробітників Київського інституту соціологічних досліджень.
    Довідка: Черкаська область разом з Рівненською вибороли канадський гранд в розмірі 2 млн. грн. на реалізацію україно-канадського проекту "Молодь за здоровий спосіб життя - 2" ( перший вже апробовано в м. Київ). За умовами проекту, здоровий спосіб життя серед молоді до 28 років пропагуватиметься на Черкащині на базі Матусівської загальноосвітньої школи, міст Шпола та Черкаси.

    * * * * *

    ТЕЛЕКАНАЛУ "МИКОЛАЇВ" ВИПОВНИЛОСЯ 10 РОКІВ.
    Миколаїв. 30 жовтня.
    Завдяки 14 передавачам у зоні прийому телеканалу знаходиться 82% території області, а до кінця цього року завдяки встановленню ще трьох передавачів програми телеканалу матимуть можливість дивитися усі мешканці Миколаївщини.
    Телеканалові вдалося зберегти затишну і домашню атмосферу в ефірі. ТК "Миколаїв" не показує бойовиків і еротику, однак рубрика "Фільм, фільм, фільм" стала дуже популярної, оскільки демонструє якісне кіно. Досягненням каналу є блок новин, що виходить 5 разів на день протягом робочого тижня. Чотири рази на тиждень в ефірі телеканалу глядачі мають змогу переглянути тележурнал "Стоп-кадр".
    Згідно з опитуваннями, у Миколаєві телеканал постійно дивляться 22% мешканців міста, незважаючи на наявність кабельного телебачення та комерційних каналів.
    У прямому ефірі цього каналу з жителями області і міста спілкуються голова адміністрації області, міський голова Миколаєва, гостями телеканалу часто є і фахівці різних відомств і служб обласної адміністрації, міськради. Активно працює юридична приймальня.
    Головним ініціатором створення каналу став Іван Петренко, тодішній генеральний директор Миколаївської державної телекомпанії.


    * * * * *

    АФІНСЬКИЙ І ТАВРІЙСЬКИЙ НАЦІОНАЛЬНІ УНІВЕРСИТЕТИ ПІДПИШУТЬ ДОГОВІР ПРО СПІВРОБІТНИЦТВО
    Сімферополь. 30 жовтня.
    Делегація Афінського національного університету (Греція) і представники Таврійського національного університету ім. Вернадського (Україна) підпишуть договір про співробітництво, який передбачає взаємний обмін студентами та створення спільних навчальних програм.
    За словами першого проректора з економіки Афінського національного університету Михаліса Дермітзакіса, підписання угоди дозволить збільшити число студентів із Криму, що поглиблено вивчатимуть грецьку мову, а кримська молодь зможе прийняти студентів із Греції для вдосконалення знань російської мови.
    Взаємне співробітництво дає можливість вивчати культуру, мову й археологічні пам'ятки обох країн. За словами професора філософського факультету афінського університету Елени Стерьєпулу, перший договір про співробітництво з ТНУ було підписано ще 1998 року. Протягом цього часу стажування в Греції пройшли і студенти, і викладачі ТНУ.
    Довідка: Таврійський національний університет їм. Вернадського вже уклав договір про співробітництво з одним з найстарших університетів Європи „Рупрехт-Карлс" (Хайдельберг, Німеччина), відповідно до якого вищі навчальні заклади зможуть обмінюватись викладачами і студентами для професійного стажування.



    * * * * * * * * * * * * * * * * * *

    More BRAMA Press Releases -- Click Here
    Comments and observations about this article and other news
    may be posted to the BRAMA News & Politics Comment Board

     

    Ukraine video timeline: a year of protests and violence. Daily Telegraph 2/21/2015


    Nadiya Savchenko's speech in Basmanny Court, Moscow, 10.02.2015 (Voices of Ukraine)


    Joe Biden: Don’t tell us. Show us, President Putin. 2/7/2015 Munich Security Conference


    Speech by President of Ukraine at the Munich Security conference Feb 7 2015


    #FreeSavchenko video by Adriana Luhovy [Twitter storm Jan 26 2015]


    FREE NADIYA SAVCHENKO

    FREE NADIYA SAVCHENKO
    Twitter storm day Jan 26 2015


    Live map of Ukraine

    Ukraine Today TV LIVE on Youtube


    Live map of Ukraine

    Live map of Ukraine


    Timothy Snyder: Ukrainian History, European Future. Timothy D. Snyder is a well-known historian and professor of history at Yale University. Speaking at the National University 'Kyiv-Mohyla Academy' on May 15, 2014 on deep connection and strong bonds between Ukrainian and European history.


    Громадське радіо

    Громадське радіо


    Громадське телебачення

    Громадське телебачення


    Facebook Євромайдан

    Facebook Євромайдан


    Happy Kyiv (inspired by Pharrell Williams 'Happy')


    Inauguration of Ukraine's President Petro Poroshenko, June 7, 2014


    The Kyiv Post

    День The Day Newspaper

    Експрес онлайн -- Львів

    Voice of America/Голос Америки

    Mirror Weekly/Дзеркало Тижня

    TVi

    Tochka.net

    Zaxid.net

    Yahoo!
    Foto I |  Foto II |  Slideshow

    World Issues
    Google
     ·  Afghanistan
     ·  Iran
     ·  Iraq
    Yahoo
     ·  Afghanistan
     ·  Iran
     ·  Iraq

    Climate Effects
    Google
     ·  Global Warming
     ·  Hurricanes
     ·  Earthquake
     ·  Bird Flu
    Yahoo
     ·  Climate Change
     ·  Hurricanes
     ·  Earthquake
     ·  Bird Flu

    Nasha knopka Наша кнопка

    SLIDESHOWS
    Yushchenko 2009 (NYC)
    Yushchenko 2008 (NYC)
    Genocide (NYC)
    Rushnyk (NYC)
    more ...

    AUDIO and VIDEO
    Video: OC Yushchenko speech
    Video: Orange Circle Yushchenko
    Video: Heritage Days
    more ...


    Calendar
    [an error occurred while processing this directive]
    more ... ]  


    ** Special: [Ukrainian Holidays and Traditions] [SHOP UKRAINIAN] [POLITICS]

    BRAMA Home -- BRAMA in Ukrainian -- Calendar -- UkraiNEWStand -- Community Press -- Search BRAMA -- Arts/Culture -- Business -- CLASSIFIEDS -- Compute/Software -- Social Issues -- Education -- Fun -- Law -- e-LISTS&BB's -- Nova Khvylia (New Wave) -- SPORTS -- Travel -- Ukraine -- Government -- Diaspora Directory -- Suggest a Link -- Report a dead link -- About BRAMA - WebHosting - Domains - Advertising -- What's New? -- GOOGLE-- Yahoo!
    Copyright © 1997-2011 BRAMA, Inc.tm, Inc. All Rights Reserved.