News from and about Ukraine & Ukrainians: Ukrainian Community Press Releases
BRAMA
  UKRAINEWSTAND
Home - NEWS - Weather - Biz - Sports - Press - Calendar - Classifieds

  УКРАІНОВИНИ
Home - НОВИНИ - Погода - Ділове - Спорт - Прес - Календар - Оголошення



getLinks(); ?>

UkraiNEWStand BRAMA Press News UKR News ENG News RUS News GOV'T TV/Radio Journals Newsletters World Kiosks
Fri, March 29, 05:24 EDT
Main
  • BRAMA Press
  • Submit press releases here

  • BRAMA Home
  • BRAMA's UkraiNewstand

  • Search

  • full search
  • NEWS
     ·  Regional-National-Int'l
     ·  Politics/Elections
     ·  Business
     ·  Diaspora/Community
     ·  Issues/Health
     ·  Education
     ·  Arts/Culture
     ·  Religion
     ·  Sports
     ·  Travel
     ·  BRAMA Press
    Forums
  • News & Politics BB (Chat)
  • Nova Khvylia BB
  • Traditions BB
  • Travel BB
  • Business Connections BB
  • E-mail Lists

  • Features
     ·  Politics/Elections
     ·  History of Ukraine
     ·  Ukrainian Traditions
     ·  Ukrainian Shops

    [BRAMA Client Websites]
    places to visit

    Survey
    What will L.Kuchma's fate be under the Yushchenko presidency?
    Same as Ceausescu
    Exile in Russia or elsewhere
    Prosecution and jail in Ukraine
    Immunity from prosecution in Ukraine
    Pardoned by Yushchenko
    Other
  • [Results & comment board] ...
  • Horoscope
    Horoscope (Ukr1251 only):


    DISCLAIMER:The contents of press releases on this website represent solely the positions of their respective authors and organizations. BRAMA neither endorses nor disapproves of the views expressed therein. BRAMA retains all final rights as to what may or may not appear on these pages.


    [ TOP]

    BRAMA News and Community Press

    BRAMA, Oct 29, 2003, 9:00 am ET

    Press Release
     
     
     
     

    Новини з України

    29.10.03 №214
    АДМІНІСТРАЦІЯ ПРЕЗИДЕНТА УКРАЇНИ
    ГОЛОВНЕ УПРАВЛІННЯ ІНФОРМАЦІЙНОЇ ПОЛІТИКИ


    НЕОБГРУНТОВАНІ КОМЕНТАРІ ЩОДО СИТУАЦІЇ НАВКОЛО ОСТРОВА ТУЗЛА ШКОДЯТЬ ЯК ПЕРЕГОВОРНОМУ ПРОЦЕСУ, ТАК І ПАРТНЕРСЬКИМ ВІДНОСИНАМ МІЖ УКРАЇНОЮ І РОСІЄЮ, СТВЕРДЖУЄ ВІКТОР ЯНУКОВИЧ
    Київ. 28 жовтня.

    Сьогодні є дуже багато бажаючих коментувати події навколо острова Тузла. але, на жаль, ці коментарі шкодять як переговорному процесу, так і взагалі партнерським відносинам між Україною і Росією. Таку думку висловив відразу після закінчення наради стосовно ситуації в Керченській протоці Прем'єр-міністр України Віктор Янукович. "Якщо ми сіли за стіл переговорів, цей процес має бути з одного й з іншого боку зрозумілим", - підкреслив він.

    За словами Віктора Януковича, складова обговорюваних питань у стосунках між Україною і Росією дуже велика, і вони не вирішуються одночасно. Прем'єр-міністр України наголосив, що сьогодні інститути та наукові заклади готують висновки щодо природоохоронних питань у Керченській затоці. "Вони співпрацюють, але всередині цих наукових закладів є також фахівці, думки яких не збігаються", - підкреслив Віктор Янукович, зазначивши, що для цього й існує Експертна рада, яка вивчить ситуацію і зробить усі необхідні висновки.

    На думку Віктора Януковича, сьогодні виникло дуже багато питань, які треба вирішувати. Вони стосуються як Керченської протоки, так і акваторії Азовського моря в цілому, відносин українського та російського Чорноморських флотів. Існує комісія з цих питань, і обидві сторони перед їх вирішенням повинні все це врахувати, зазначив керівник українського уряду.

    Коментуючи результати переговорного процесу, Віктор Янукович підкреслив, що під час переговорів у Москві і подальших подій головною метою української сторони було, по-перше, призупинити будівництво дамби, по-друге, не допустити зіткнення і ворожнечі у стосунках з Росією, по-третє, перенести цей конфлікт за стіл переговорів. Мети досягнуто, підкреслив Віктор Янукович. При цьому він зазначив, що обидві сторони і надалі відстоюватимуть свої інтереси.

    * * * * *

    КОСТЯНТИН ГРИЩЕНКО ПЕРЕКОНАНИЙ, ЩО ЖОДНИХ СУМНІВІВ У ПИТАННІ НАЛЕЖНОСТІ ОСТРОВА КОСА ТУЗЛА УКРАЇНІ БУТИ НЕ МОЖЕ
    Київ. 28 жовтня.

    Міністр закордонних справ України Костянтин Грищенко переконаний, що жодних сумнівів у питанні належності острова Коса Тузла Україні бути не може. На цьому він наголосив, виступаючи на засіданні Тимчасової спеціальної комісії Верховної Ради України щодо забезпечення парламентського контролю за режимом Державного кордону України в районі острова Коса Тузла.

    Міністр закордонних справ, зокрема, зазначив, що це питання не повинно ставитися на обговорення у процесі переговорів. Є низка документів, які підтверджують, що територія острова була територією УРСР на законних підставах. Є архівні матеріали, які свідчать про те, що виборці острова свого часу голосували за народних депутатів Верховної Ради саме України. Костянтин Грищенко зазначив, що відповідно до сучасних норм морського права делімітація морського кордону є дуже бажаною і необхідною, бо вона дозволить офіційно визначити межі держави й уникнути територіальних суперечок. Він навів приклад інших держав, коли один раз не провівши кордон, деякі держави мали проблеми і через 200-300 років.

    * * * * *

    ПІД ЧАС ЗУСТРІЧІ МІНІСТРІВ ЗАКОРДОННИХ СПРАВ УКРАЇНИ І РОСІЇ 30 ЖОВТНЯ БУДУТЬ ОБГОВОРЕНІ ПИТАННЯ ДЕЛІМІТАЦІЇ КОРДОНІВ В АЗОВСЬКОМУ МОРІ І ЗАКОРДОННОЇ ВЛАСНОСТІ КОЛИШНЬОГО СРСР
    Київ. 28 жовтня.

    Під час переговорів міністри закордонних справ України і Росії 30 жовтня обговорять низку питань, головним серед яких є ситуація в Керченській протоці та Азовському морі. Про це повідомив голова української частини Експертної групи з ситуації в Керченській протоці, заступник міністра закордонних справ України Олександр Моцик.

    За його словами, першим питанням порядку денного буде статус Азовського моря, Керченської протоки і делімітації цих водних акваторій, другим - питання закордонної власності колишнього СРСР.

    Під час переговорів, підкреслив Олександр Моцик, позиція української сторони буде виражатися формулою: в Азовському морі Україна повинна мати державний кордон, а в Керченській протоці цей кордон уже існує. "Ми за те, щоб Азовське море було внутрішнім морем України і Росії, але щоб у ньому був проведений реальний державний кордон", - наголосив заступник міністра закордонних справ.

    * * * * *

    КЕРІВНИКИ ДЕРЖАВИ ПОКЛАЛИ КВІТИ ДО ПАМ'ЯТНИКА НЕВІДОМОМУ СОЛДАТУ В ПАРКУ СЛАВИ З НАГОДИ 59-Ї РІЧНИЦІ ВИЗВОЛЕННЯ УКРАЇНИ ВІД ФАШИСТСЬКИХ ЗАГАРБНИКІВ
    Київ. 28 жовтня.

    З нагоди відзначення 59-ї річниці визволення України від фашистських загарбників Голова Верховної Ради Володимир Литвин, Прем'єр-міністр Віктор Янукович, віце-прем'єр-міністр Дмитро Табачник, Генеральний прокурор Святослав Піскун, Міністр оборони Євген Марчук, голова Київської міської держадміністрації Олександр Омельченко, представники центральних органів виконавчої влади та ветеранських організацій України поклали квіти до пам'ятника Невідомому солдату в парку Слави.
    Хвилиною мовчання присутні вшанували пам'ять полеглих у боях за визволення України. Під звуки Державного гімну України пролунали залпи салюту. Урочистим маршем пройшли воїни Почесної варти Збройних Сил України.

    * * * * *

    НАЙВАЖЛИВІШІ ПИТАННЯ РЕФОРМУВАННЯ ЗБРОЙНИХ СИЛ УКРАЇНИ РОЗГЛЯНУТО НА ЗАСІДАННІ ДЕРЖАВНОЇ КОМІСІЇ З ПИТАНЬ РЕФОРМУВАННЯ ТА РОЗВИТКУ ЗБРОЙНИХ СИЛ УКРАЇНИ ТА ІНШИХ ВІЙСЬКОВИХ ФОРМУВАНЬ, ОЗБРОЄННЯ І ВІЙСЬКОВОЇ ТЕХНІКИ
    Київ. 28 жовтня.

    Найважливіші питання подальшого розвитку Збройних Сил України було розглянуто на засіданні Державної комісії з питань реформування, розвитку Збройних Сил України, інших військових формувань, озброєння та військової техніки. Зокрема, пропозиції щодо нормативно-правового забезпечення подальшого реформування і розвитку Збройних Сил та пропозиції щодо прогнозних показників видатків Держбюджету України на потреби оборони на період до 2015 року.

    Засідання комісії відбулося під головуванням Прем'єр-міністра України Віктора Януковича, який у вступному слові зазначив, що від роботи комісії в цілому залежить боєздатність української армії. Він наголосив на важливості всебічного забезпечення реформування Збройних Сил, у тому числі розробки ґрунтовної нормативно-правової бази цього процесу. Прем'єр-міністр зазначив, що реформування потребують усі галузі Збройних Сил і, зокрема, Військово-морські. Прем'єр-міністр України сказав, що комісія має прийняти остаточне рішення щодо включення до бойового складу ВМС підводного човна "Запоріжжя" та корабля управління "Донбас" і що необхідно передбачити кошти на утримання цих кораблів.

    * * * * *

    МІНІСТР ЗАКОРДОННИХ СПРАВ УКРАЇНИ ВІДВІДАЄ ПЕРШОГО ЛИСТОПАДА ТУРЕЦЬКУ РЕСПУБЛІКУ
    Київ. 28 жовтня.

    Міністр закордонних справ України Костянтин Грищенко 1 листопада здійснить одноденний робочий візит до Турецької Республіки. У ході візиту глава українського зовнішньополітичного відомства зустрінеться з віце-прем'єр-міністром, міністром закордонних справ Туреччини Абдуллахом Гюлем, державним секретарем Міністерства національної оборони ТР Атілою Ишиком та іншими посадовими особами.

    Під час зазначених зустрічей сторони обговорять сучасний стан та перспективи двостороннього співробітництва у політичній, економічній та військово-технічній сферах, а також взаємодії двох держав на європейському та євроатлантичному напрямах та участі двох країн у процесі відбудови Іраку.

    У рамках візиту міністр закордонних справ України виступить на зустрічі представників українських і турецьких ділових кіл.

    * * * * *

    УКРАЇНА ТА УЗБЕКИСТАН ПЛАНУЮТЬ ПІДПИСАТИ СПІЛЬНУ ПРОГРАМУ ДІЙ ЗОВНІШНЬОПОЛІТИЧНИХ ВІДОМСТВ НА 2004 РІК
    Ташкент. 28 жовтня.

    Широкий спектр питань розвитку двосторонніх торгово-економічних відносин планується обговорити під час середньоазіатського турне міністра закордонних справ України Костянтина Грищенка. Про це повідомив посол України у Республіці Узбекистан Анатолій Касьяненко, який відзначив, що візит в Узбекистан відбудеться на запрошення узбецької сторони 1-3 листопада.
    Як повідомив Анатолій Касьяненко, сторони мають намір розглянути перспективи розширення економічних зв'язків, проблеми взаємодії у міжнародних та регіональних організаціях, співробітництва в рамках СНД та ГУУАМ, поліпшення ситуації в Афганістані та Іраку, надання їм гуманітарної допомоги.

    Зовнішньополітичні відомства двох країн підготували Угоду і програму зі співробітництва та координації діяльності між МЗС України та Узбекистану на 2004 рік. Документи передбачають проведення двосторонніх консультацій, поглиблення взаємозв'язків, обмін інформацією, сприяння одне одному у розширенні інформаційно-довідкової бази. За даними Анатолія Касьяненка, за 9 місяців поточного року товарообіг між Україною та Узбекистаном збільшився на 30 відсотків і значно кращою стала динаміка експорту українських товарів у цю республіку.

    Український дипломат повідомив також представникам ЗМІ про свою зустріч з керівництвом Міністерства іноземних справ Узбекистану, якому вручив пам'ятну записку щодо ситуації у Керченській протоці. Він заявив, що односторонні дії російської сторони суперечать історичним та географічним даним, а також нормам міжнародного права та українського національного законодавства.

    * * * * *

    ІВАН ЧИЖ: ПРИНЦИПОВО ВАЖЛИВО, ЩОБ МИ ПРОБИВАЛИСЯ ЗА МЕЖІ УКРАЇНИ З ВЛАСНОЮ ІНФОРМАЦІЄЮ
    Москва. 28 жовтня.

    Помітною подією у телевізійному світі став VI Євразійський телефорум, який проходить з 27 жовтня по 1 листопада у Москві під гаслом "Телебачення проти цинізму та насильства". Форум зібрав керівників відповідних відомств, компаній, каналів, програм, справжніх майстрів своєї справи з 19 країн. В офіційній церемонії відкриття традиційної щорічної зустрічі професіоналів телебачення і ряді заходів форуму взяв участь голова Державного комітету телебачення і радіомовлення України Іван Чиж.
    З ним зустрівся і поспілкувався кореспондент Укрінформу в Російській Федерації.
    - Іване Сергійовичу, що ви очікуєте від цього Євразійського телефоруму?
    - Переконаний, що нам треба брати участь у таких міжнародних заходах. І самим треба їх організовувати. Ми це робимо. Зокрема, телефорум у Ялті "Разом", який вже відбувся 4 рази. Він має велику аудиторію, широке представництво. У минулому році на ньому були присутні посланці 27 країн. Ми проводили також конгрес Асоціації кабельників. Він зібрав представників близько 10 країн Європи.
    Московський телефорум цікавий для нас тим, що, з одного боку, тут іде творче інтелектуальне змагання, обмін кращим, що є на теренах різних країн у розвитку телебачення. А з іншого боку, з'являється хороша можливість для спілкування. Це дуже важливо у наш складний час, і особливо з огляду на останні події, протистояння у Керченській протоці. Такі контакти дають змогу спільного порозуміння того, хто ми є, які наші спільні устремління. Телебачення є ефективним засобом впливу на величезні аудиторії, тому воно має не будувати нові мури, а, перш за все, стирати кордони між людськими душами.
    Україна представлена на форумі Національною телекомпанією, "Інтер", регіональними телекомпаніями. Я думаю, вони започаткують нові корисні контакти. Наприклад, є ідея про створення міждержавного інформаційного пулу - організації в системі взаємного обміну телевізійними програмами. Для нас це дуже цікаво. Ми зможемо, по-перше, свої програми запропонувати  різним країнам, по-друге, отримати кращі програми з інших країн. Таким чином, фактично здешевлюється виробництво телепрограм. Економічна складова важлива, але більш важлива при цьому складова духовна, інтелектуальна, творча. Є й інші різні цікаві пропозиції. Ну, а для мене особисто важливо те, що в мене будуть контакти на ТВЦ, з іншими колективами, спілкування з колегами. Принципово важливо, щоб ми пробивалися за межі України з власною інформацією. Навіть з оглядом на наш проект міжнародного супутникового українського телебачення і радіо.
    - Що ви можете сказати про українських учасників конкурсу?
    - У заключному турі беруть участь український телеканал "Інтер", ряд регіональних телекомпаній. Наші програми конкурентні, дуже цікаві, глибокі за змістом. Тобто, є великий інтерес до наших програм.  Авторитетне журі, яке очолює Едуард Сагалаєв, дає їм високі оцінки. Коли вже здобуваємо якесь визнання, то це свідчить про певну телевізійну школу, яка сформувалася в Україні.
    - VI Євразійський телефорум зібрав, в основному, представників російськомовних каналів і програм. Чи робиться щось подібне для поширення української мови?
    - У нас є цілий комплекс власних заходів - фестивальних, конкурсних, тощо. Той же теле-кінофорум "Разом", про який я говорив, є міжнародним, але національна українська складова там дуже солідно представлена. Є   телефестивалі, які виходять за межі лише телебачення. Наприклад, у міжнародній програмі сучасної української естрадної пісні "Море друзів" у Ялті під керівництвом Миколи Мозгового обов'язковою умовою є виконання української пісні її зарубіжними учасниками.
    Створивши проект українського телебачення і радіо "Всесвітня служба іномовлення", ми передаємо програми українською мовою на 60 країн світу. Існують і спеціальні програми. Наприклад, у Киргизстані є 30-хвилинна щоденна програма для українців, які там мешкають. Ми свою українську складову намагаємося зробити потужною і наполегливо працюємо у цьому напрямку. Думаємо про обмінні програми. Такі форуми, конгреси, як нинішній у Москві, сприяють нашому бажанню подати Україну за її межами.

    * * * * *

    ОСОБЛИВОСТІ ІНФОРМАЦІЙНОГО СПІВРОБІТНИЦТВА УКРАЇНИ І НАТО ОБГОВОРИЛИ УЧАСНИКИ МІЖНАРОДНОГО СЕМІНАРУ
    Чернівці. 28 жовтня.

    Про роль і значення засобів масової інформації у налагодженні і розвитку співпраці України з НАТО йшла предметна і зацікавлена розмова на дводенному Міжнародному науковому семінарі, який завершив свою роботу в Чернівцях. Його організаторами стали національний університет імені Юрія Федьковича, облдержадміністрація та Чернівецький фонд громадських ініціатив за підтримки Центру інформації та документації НАТО в Україні.
    До участі у представницькому форумі були запрошені вчені, соціологи, політологи, дипломати, журналісти з Києва, Дніпропетровська, Рівного, Чернівців, інших наукових центрів нашої країни, а також з Італії та Румунії. У доповідях, а також під час секційних занять учасники семінару всебічно аналізували особливості інформаційного співробітництва України і НАТО, його реальні досягнення, перспективи і значення, визначали рівень впливу газет, телебачення і радіо на євроатлантичну інтеграцію держави та зовнішньополітичні орієнтації її населення, піднімався цілий ряд важливих проблем, пов'язаних з переміщенням кордонів НАТО на Схід та наближенням їх до України.

    * * * * *

    ВЕЛИКЕ ЧОРНЕ МОРЕ, АЛЕ ВІДСТУПАТИ З ЙОГО ЗАХИСТОМ ДАЛІ НІКУДИ
    Миколаїв. 28 жовтня.

    Чорне море велике за своїми розмірами, але час безтурботного користування ним минув. Поки нема в його екосистемі безповоротних наслідків, море потрібно рятувати. Ця думка стала квінтесенцією розмови за "круглим столом", що відбувся в Миколаєві за ініціативи Регіональної Чорноморської мережі громадських організацій.
    Зроблено доповіді і повідомлення про здійснення Загальнодержавної програми охорони і відтворення навколишнього середовища Азовського і Чорного морів, про міжнародні проекти, про досвід створення біоочисних споруд госппобутових стоків для сільського котеджу прибережної зони. Відбулася також презентація вперше виданого "Чорноморського довідника" українських організацій і установ, що працюють у сфері збереження і відновлення екосистеми моря.
    Цей "круглий стіл" відкрив у Миколаєві цілий перелік заходів, приурочених до Міжнародного дня Чорного моря, що відзначається з 1997 року після того, як шість країн-сусідів прийняли Чорноморський Стратегічний план дій. Роблячи свій внесок у його виконання. Україна 2001 року ухвалила Загальнодержавну програму охорони і відтворення навколишнього середовища Азовського і Чорного морів. Під час її реалізації на Миколаївщині уже вкладено 4,25 мільйона гривень у реконструкцію і збільшення потужностей очисних споруд обласного центру, селища Березанка. Низку заходів на Кінбурнській косі здійснила Південна філія Інституту екології. Учасники "круглого столу" відзначали: оскільки у державі немає достатніх коштів, то частину роботи щодо охорони малих річок, упорядкування прибережної захисної смуги моря мають здійснювати громадські організації. Зокрема, для реалізації проекту зі створення Азово-Чорноморського екологічного коридору Всесвітній екологічний фонд виділяє Україні близько 7 мільйонів гривень.
    Фактів, що свідчать про зростаючу небезпеку, яка загрожує Чорному морю, достатньо. Так, за даними трансприкордонного аналізу, щорічно лише від шести прибережних країн до нього надходить 169 тисяч тонн азоту і 12 тисяч тонн фосфору, велика кількість змитого з полів гумусу, що створює поживне середовище для розвитку водоростей і "цвітіння" води. Площа морської території, де відчувається нестача розчиненого кисню, збільшилася за останні десятиріччя з 3 тисяч до 40 тисяч квадратних кілометрів. Загальні біологічні втрати цього водоймища за останні 20 років лише на його північно-західному шельфі оцінюються в 60 мільйонів тонн, у тому числі - 5 мільйонів тонн риби. Рівень прозорості морської води знизився вдвічі, через що зменшується привабливість приморських курортів. Ось чому, підкреслювали учасники "круглого столу", важливо, щоб усі доклали зусилля - від державних органів, громадських організацій до окремих людей, - для збереження моря, без якого неможливе наше нормальне життя.

    * * * * *


    ПІДПИСАНО МЕМОРАНДУМ ПРО СПІВРОБІТНИЦТВО МІЖ МІНІСТЕРСТВОМ ОСВІТИ І НАУКИ ТА КОРПОРАЦІЄЮ MICROSOFT
    Київ. 28 жовтня.

    Міністерство освіти і науки України підписало меморандум про співробітництво з корпорацією Microsost - відомою у світі як провідний постачальник сучасних інформаційних продуктів та технологій.
    За словами міністра освіти і науки Василя Кременя, згідно з підписаним документом, протягом наступних п'яти років Microsost сприятиме впровадженню своїх ліцензійних програмних продуктів в українських навчальних закладах середньої та вищої освіти, розвитку науково-дослідних робіт у сфері інформаційних технологій у ВНЗах та наукових установах, підтримає заходи, спрямовані на реалізацію в даній галузі потенціалу найобдарованіших школярів, студентів, учених.
    За словами Василя Кременя, нині в Україні половина міських загальноосвітніх шкіл І-ІІІ ступеню обладнані комп'ютерними класами. У сільській місцевості - 30 відсотків. До мережі Інтернет, відповідно, підключено 20 та 5 відсотків з них. Він також поінформував, що з бюджету України на комп'ютеризацію шкіл цього року виділено 85 млн. гривень і ще 9 млн. на закупівлю програмних продуктів. Це дозволило з початку року обладнати комп'ютерними класами 900 сільських шкіл. Якщо фінансування цієї програми і в наступному році залишиться на такому рівні, зазначив міністр, то буде завершено перший етап комп'ютеризації шкіл.
    За словами віце-президента компанії Microsost у Європі, Азії та Африці Ніла Холловея, Україна посідає друге місце в Європі за кількістю сертифікованих спеціалістів. Тому бажання нашої держави розвивати комп'ютерні технології викликає глибоку повагу. Він також відзначив, що метою його компанії є створення "доступніших програмних продуктів".

    * * * * *

    ВІДБУЛАСЯ ПРЕЗЕНТАЦІЯ КНИГИ "РЕГІОНАЛЬНИЙ ПОРТРЕТ УКРАЇНИ"
    Київ. 28 жовтня.

    Відбулася презентація книги "Регіональний портрет України" . Видання представлене Українським незалежним центром політичних досліджень у рамках проекту "Сприяння розвитку демократичних інститутів" за сприяння Національного фонду підтримки демократії (США).
    "Регіональний портрет України" - це дослідження, проведене в 24 областях України, місті Києві та АРК за уніфікованими показниками, які відображають цілісну картину політичних, економічних і соціальних перетворень в українських регіонах. Над виданням працювало понад 40 експертів і журналістів, обізнаних із регіональною тематикою, та представників "мозкових центрів", які проживають у відповідних областях і можуть адекватно оцінити ситуацію, яка там склалася на сьогодні.
    Книга дозволяє побачити найболючіші місця сучасної України. У ній розглядаються питання розвитку регіонів, зокрема, специфіка виборчих процесів, роль регіональних лідерів, економічний та соціальний стан, питання безробіття, діяльність ЗМІ регіону, стан забезпечення прав нацменшин та інші.
    Як зазначив під час презентації книги керівник програм економічного і соціального дослідження Максим Лациба, автори видання намагалися вийти за межі сухих статистичних даних і подати їх разом з аналізом. Читач завдяки виданню зможе проаналізувати та оцінити роботу регіональної та центральної влади, спрямовану на здійснення ефективної регіональної політики, а також побачити, як на місцях вирішують нагальні проблеми.

    * * * * *

    В УКРАЇНСЬКОМУ КАТОЛИЦЬКОМУ УНІВЕРСИТЕТІ ВПЕРШЕ В УКРАЇНІ ВИВЧАТИМУТЬ ПОЛІТИЧНЕ БОГОСЛОВ'Я
    Львів. 28 жовтня.

    У вівторок в Українському католицькому університеті у Львові розпочався інтенсивний семінар "Політичне богослов'я у сучасному світі. Релігійний вимір Європейського Союзу. Пасторальне і соціальне богослов'я в контексті Європейського Союзу". Семінар проводить політичний радник Президента Європейської Комісії, доктор філософії Міхаель Венінгер.
    За словами Міхаеля Венінгера, Український католицький університет буде першим українським університетом, де вивчатимуть політичне богослов'я. „Це буде унікальний шанс для молодого університету стати одним з провідних навчальних закладів у дослідженні проблематики об'єднаної Європи з точки зору християнського богослов'я", - зазначив доктор Міхаель Венінгер.
    Семінар включатиме теми „Європейський Союз", „Релігійний вимір Європейського Союзу", „Діалог Європейського Союзу з релігіями, Церквами і релігійними спільнотами", „Європейське політичне богослов'я".
    Проведення семінару дасть змогу дослідити зв'язок між богослов'ям і політичним життям, а отже зрозуміти події, що відбуваються у сучасній Європі.
    Довідка: Міхаель Венінгер народився у Австрії. Вивчав філософію і богослов'я в Інсбруці і Відні (Австрія). Закінчив Дипломатичну академію у Відні, курси Міжнародних відносин у Парижі (ENA) і Мадриді (Escuola Diplomatica). Працював у австрійських посольствах у Москві, Мадриді, Варшаві, Києві, Белграді, очолював департамент Євросоюзу щодо економічних зв'язків з країнами Центрально-Східної та Південної Європи. З березня 2001 року є політичним радником Президента Європейської Комісії.

    * * * * *

    У ЛЬВОВІ ВІДБУВСЯ СЕМІНАР ІЗ ВПРОВАДЖЕННЯ СИСТЕМ ЕКОЛОГІЧНОГО МЕНЕДЖМЕНТУ
    Львів. 28 жовтня.

    Понад 90 представників підприємств та організацій Львівської області взяли участь у семінарі „Впровадження систем екологічного менеджменту за стандартом ISO 14001 на підприємствах України".
    Семінар проводили представники нідерландської фірми „Tebodin", яка спільно з німецькою фірмою „MVV Consultants & Engineers" та британською фірмою „Halcrow" здійснюють в Україні проект „Стандарти екологічного менеджменту для підприємств України".
    Учасники семінару мали можливість отримати актуальну інформацію про особливості розробки і впровадження систем екологічного менеджменту згідно з вимогами міжнародного стандарту ISO 14001 та ознайомитись з практичним досвідом впровадження цього стандарту на прикладі українських підприємств, охоплених проектом „Tacis".
    Начальник Головного управління промислової політики Львівської облдержадміністрації Ростислав Сорока відзначив, що важливість впровадження стандартів екологічного менеджменту на підприємствах та організаціях Львівщини з кожним роком все більше зростає.
    Довідка: Проект „Стандарти екологічного менеджменту для підприємств України" започаткований у серпні 2002 року і реалізовується в межах програми „Tacis". Його загальна тривалість - 24 місяці.

    * * * * *

    У ЛЬВОВІ ВІДБУДЕТЬСЯ КОНФЕРЕНЦІЯ ГОЛОВНИХ ПРИКОРДОННИХ УПОВНОВАЖЕНИХ УКРАЇНИ І РЕСПУБЛІКИ ПОЛЬЩА
    Львів. 28 жовтня.

    У середу у Львові відбудеться Конференція Головних Прикордонних Уповноважених України і Республіки Польща на чолі з Головою Державної прикордонної служби України генерал-полковником Миколою Литвином та Головним Комендантом Прикордонної варти Республіки Польща бригадним генералом Юзефом Клімовичем.
    На конференції планується розглянути питання обстановки на українсько-польському державному кордоні та стан реалізації домовленостей, досягнутих під час попередньої Конференції Головних Прикордонних Уповноважених України і Республіки Польща, функціонування пунктів пропуску, діяльність Прикордонних Уповноважених.
    У ході переговорів Головні Прикордонні Уповноважені України та Республіки Польща проаналізують та нададуть оцінку стану охорони українсько-польського державного кордону за минулий період поточного року, обговорять стан двостороннього співробітництва з питань боротьби з незаконною міграцією та іншою протиправною діяльністю на державному кордоні. При цьому, зокрема, розглянуть динаміку затримань на українсько-польському кордоні незаконних мігрантів у порівнянні з аналогічним періодом 2002 року.
    З метою покращення співробітництва з охорони спільного державного кордону внесуть свої пропозиції щодо започаткування спільного патрулювання на українсько-польському державному кордоні, продовження роботи з підготовки до підписання на черговій  Конференції Головних Прикордонних Уповноважених проекту Угоди про створення та функціонування консультаційних пунктів на українсько-польському державному кордоні. Серед питань конференції також обговорення результатів співпраці прикордонних органів обох держав, досягнення домовленості щодо подальшої активізації роботи по співробітництві під час здійснення контролю осіб, товарів і транспортних засобів, які перетинають українсько-польський державний кордон, та впровадження на її підставі спільного прикордонного контролю тощо.

    * * * * *

    У ХАРКОВІ ПРОЙДЕ МІЖНАРОДНА КОНФЕРЕНЦІЯ З ПРОБЛЕМ РОЗВИТКУ МЕТРОПОЛІТЕНУ
    Харків. 28 жовтня.

    У середу в Харкові пройде Міжнародна конференція з проблем розвитку метрополітену країн СНД. На конференцію запрошені представники і керівники 14 міст СНД - членів міжнародної асоціації "Метро", а також представники підприємств, що роблять вагони й устаткування для метро. Зокрема, до Харкова приїдуть керівники Митищенського метробудівного заводу "Метровагонмаш", московських заводів "Динамо", "Трансмаш".
    Під час конференції обговорюватиметься впровадження нових технологій обслуговування рухомого складу, а також перспектива створення спільних підприємств метробудівних заводів і метрополітенів.

    * * * * *

    НА ЛУГАНЩИНІ РОЗПОЧАТО РЕАЛІЗАЦІЮ ПРОГРАМИ DFID З ПІДВИЩЕННЯ РІВНЯ ЖИТТЯ СІЛЬСЬКОГО НАСЕЛЕННЯ
    Луганськ. 28 жовтня.

    У Старобільському та Новоайдарському районах Луганської області розпочато реалізацію програми DFID Міністерства у справах міжнародного розвитку Великобританії з підвищення рівня життя сільського населення в Україні.
    Сьогодні голови Старобільської та Новоайдарської райдержадміністрацій підписали Меморандум про співробітництво з менеджером Програми підвищення рівня життя сільського населення в Україні Богданом Дроздовським. Меморандум передбачає подальшу співпрацю між  Виконавцем Програми компанією «ADAS International» та державними адміністраціями Старобільського на Новоайдарського району. Незабаром до них має приєднатися Сватівський район.
    Метою Програми є подолання бідності в сільській місцевості України шляхом розробки й поширення механізмів підвищення доходів селян, а також через вирішення соціальних проблем села, розвиток сільських громад та побудову громадянського суспільства. Для цього створюється комплексна система механізмів вирішення проблем бідності у Новоайдарському, Старобільському та Сватівському районах. Передбачається, що до неї увійдуть дорадчі служби, кредитні спілки, обслуговуючі кооперативи, маркетингові та інформаційні системи, громадські організації, третейські суди. Зі створенням таких організацій селяни отримають доступ до економічної та юридичної інформації, інформації про нові технології, матимуть змогу користуватися певними матеріальними ресурсами, технічними засобами, а також отримають можливість виходу до  ринків збуту. Для створення цих механізмів протягом 2 років передбачається виділення 300 тисяч фунтів стерлінгів у рамках реалізації Програми в Луганській області.
    Довідка: Програма підвищення рівня життя сільського населення в Україні є програмою технічної допомоги Міністерства з міжнародного розвитку Великобританії. Вона працює в Україні з 2001 року. Зараз пілотні проекти вже працюють у Київській, Одеській та Донецькій областях. На сьогодні у цих областях створено 17 осередків дорадчих служб, 3 кредитні спілки, 10 обслуговуючих кооперативів, 14 громадських організацій. Розроблено моделі підвищення доходів та рівня зайнятості на селі, розвитку громад та передачі об'єктів соціальної сфери, систем захисту прав власності та приватних інтересів селян.

    * * * * *

    НА ЗАКАРПАТТІ ДІЄ УНІКАЛЬНА СИРОВАРНЯ
    Ужгород. 28 жовтня.

    Перша і поки що єдина сироварня у Закарпатті - господарство "Селиська сироварня" - вже півроку працює в Хустському районі у селі Нове Селище.
    Ініціаторами проекту виступили ГО "Закарпатська асоціація місцевого розвитку", Європейський Кооператив „Лонго Май" та мережа „Швейцарія - Закарпаття /Україна "NeSTU".
    Ідея створення сироварні народилась ще шість років тому, але через різного роду перепони втілити проект вдалося тільки цього року. Підприємство розташовано на місці колишнього сільського смітника. На сироварні стоїть сучасна швейцарська система очищення стічних вод. Використана в процесі виробництва і пропущена через фільтри вода придатна для пиття.
    Цікаво, що цей проект в першу чергу має не бізнесове, а соціальне спрямування, адже у селі у багатьох власників корів щодня залишається молоко, яке раніше просто виливалося худобі. Тепер це молоко скуповує сироварня. Причому вимоги до цього продукту надзвичайно жорсткі: жирність не менша за 3,4%, категорична заборона додавання води, молоко не повинно бути охолодженим та процідженим. Не можна приносити молоко і у пластикових пляшках.
    Тонкощів сирної справи працівники підприємства навчалися у Швейцарії. Однією з головних умов виробництва є тримісячне визрівання сиру в спеціальному підвалі, де постійно підтримуються відповідний мікроклімат та температура. Внаслідок цього кожна голівка сиру вкривається скоринкою, яка надає неперевершеного смаку вже готовій продукції. На виробництві не використовуються парафінові та воскові оболонки, згущувачі та підсилювачі смаку. Всі продукти є натуральними, що дозволило створити унікальний сорт сиру "Селиський" (від місця розташування сироварні).
    У найближчих планах сироварів із Нижнього Селища - розробка нових видів сирів, а поки що поласувати цим делікатесом можна тільки в Хусті та Ужгороді.
    На переконання авторів проекту, тільки в одному Хустському районі таких міні-сироварень мало б бути не менше 4-5. Адже, окрім можливості додаткового заробітку, селяни матимуть можливість облаштувати свій побут та соціальні об'єкти. Так, наприклад, в Нижньому Селищі саме за сприяння вищезгаданих благодійників-інвесторів із Швейцарії, Австрії та Франції вдалося збудувати водопровід, який протягнули від джерела, що знаходиться в 4 км від села. Крім сироварні, чиста джерельна вода потраплятиме в загальноосвітню школу, дитячий садочок, амбулаторію та Будинок культури.

    * * * * *

    У КРИМСЬКОМУ ГУМАНІТАРНОМУ ІНСТИТУТІ СТВОРЕНО ФАКУЛЬТЕТ ДЛЯ ДІТЕЙ-ІНВАЛІДІВ
    Сімферополь. 28 жовтня.

    У Кримському державному гуманітарному інституті (м. Ялта) відкрито спеціалізований факультет для навчання дітей-інвалідів.
    Факультет готуватиме фахівців за напрямками: „Українська мова", „Англійська мова", „Соціальна педагогіка", „Практична психологія", „Історія" та „Робота з архівами".
    Студенти факультету не лише навчатимуться, але й безкоштовно отримуватимуть необхідне лікування.
    Довідка: Кримський державний гуманітарний інститут створено у 1998 році на базі Ялтинського педагогічного коледжу та Євпаторійського філіалу Сімферопольського педагогічного училища. Сьогодні інститут має в своєму складі 5 факультетів: факультет педагогіки та психології, соціально-гуманітарний факультет, факультет естетичного виховання, Євпаторійський педагогічний факультет та факультет довузівської підготовки. В інституті навчається понад 1600 студентів. В інституті створено перший в Україні науково-методичний центр фізичного та психічного здоров'я.

    * * * * *




    * * * * * * * * * * * * * * * * * *

    More BRAMA Press Releases -- Click Here
    Comments and observations about this article and other news
    may be posted to the BRAMA News & Politics Comment Board

     

    Ukraine video timeline: a year of protests and violence. Daily Telegraph 2/21/2015


    Nadiya Savchenko's speech in Basmanny Court, Moscow, 10.02.2015 (Voices of Ukraine)


    Joe Biden: Don’t tell us. Show us, President Putin. 2/7/2015 Munich Security Conference


    Speech by President of Ukraine at the Munich Security conference Feb 7 2015


    #FreeSavchenko video by Adriana Luhovy [Twitter storm Jan 26 2015]


    FREE NADIYA SAVCHENKO

    FREE NADIYA SAVCHENKO
    Twitter storm day Jan 26 2015


    Live map of Ukraine

    Ukraine Today TV LIVE on Youtube


    Live map of Ukraine

    Live map of Ukraine


    Timothy Snyder: Ukrainian History, European Future. Timothy D. Snyder is a well-known historian and professor of history at Yale University. Speaking at the National University 'Kyiv-Mohyla Academy' on May 15, 2014 on deep connection and strong bonds between Ukrainian and European history.


    Громадське радіо

    Громадське радіо


    Громадське телебачення

    Громадське телебачення


    Facebook Євромайдан

    Facebook Євромайдан


    Happy Kyiv (inspired by Pharrell Williams 'Happy')


    Inauguration of Ukraine's President Petro Poroshenko, June 7, 2014


    The Kyiv Post

    День The Day Newspaper

    Експрес онлайн -- Львів

    Voice of America/Голос Америки

    Mirror Weekly/Дзеркало Тижня

    TVi

    Tochka.net

    Zaxid.net

    Yahoo!
    Foto I |  Foto II |  Slideshow

    World Issues
    Google
     ·  Afghanistan
     ·  Iran
     ·  Iraq
    Yahoo
     ·  Afghanistan
     ·  Iran
     ·  Iraq

    Climate Effects
    Google
     ·  Global Warming
     ·  Hurricanes
     ·  Earthquake
     ·  Bird Flu
    Yahoo
     ·  Climate Change
     ·  Hurricanes
     ·  Earthquake
     ·  Bird Flu

    Nasha knopka Наша кнопка

    SLIDESHOWS
    Yushchenko 2009 (NYC)
    Yushchenko 2008 (NYC)
    Genocide (NYC)
    Rushnyk (NYC)
    more ...

    AUDIO and VIDEO
    Video: OC Yushchenko speech
    Video: Orange Circle Yushchenko
    Video: Heritage Days
    more ...


    Calendar
    [an error occurred while processing this directive]
    more ... ]  


    ** Special: [Ukrainian Holidays and Traditions] [SHOP UKRAINIAN] [POLITICS]

    BRAMA Home -- BRAMA in Ukrainian -- Calendar -- UkraiNEWStand -- Community Press -- Search BRAMA -- Arts/Culture -- Business -- CLASSIFIEDS -- Compute/Software -- Social Issues -- Education -- Fun -- Law -- e-LISTS&BB's -- Nova Khvylia (New Wave) -- SPORTS -- Travel -- Ukraine -- Government -- Diaspora Directory -- Suggest a Link -- Report a dead link -- About BRAMA - WebHosting - Domains - Advertising -- What's New? -- GOOGLE-- Yahoo!
    Copyright © 1997-2011 BRAMA, Inc.tm, Inc. All Rights Reserved.