UkraiNewstand  News from and about Ukraine & Ukrainians
Ukrainian Community Press Releases
BRAMA Home UkraiNewstand Ukraine Weather Ukraine Elections '98 BRAMA Sports BRAMA/UBN Calendar of Events BRAMA Community Press Releases
БРАМА Індекс УкраїНовини Погода Вибори-98 БРАМА Спорт БРАМА/UBN Громадський Календар Громадські Прес-релізи на БРАМІ

<<< INSTRUCTIONS FOR SUBMITTING PRESS RELEASES -- CLICK HERE >>>

Transliterated text appears below

30.11.98
Львів

В Україні судять українських патріотів

PRESS RELEASE:
"В Україні судять українських патріотів" - таким був лейтмотив мітингу, який відбувся у Львові біля памятника Тарасові Шевченкові у неділю 29 листопада. Суть справи така. Рік тому, 7 листопада 1997 року комуністи вирішили провести свій мітинг на відзначення річниці більшовицької революції біля памятника Іванові Франкові, в той час як їм для цього міською владою було призначене інше місце. Група молодих українських націоналістів на власну руку не допустила проведення цієї самочинної акції. При цьому дійшло і до фізичного насильства. Хлопців було притягнуто до судової відповідальності з обвинуваченням у хуліганстві.

Тепер ця справа розглядається у Верховному Суді України, що можна розуміти як певну недовіру Києва львівським судовим інстанціям, котрі могли би виправдати обвинувачуваних. З цього приводи і відбувся мітинг, котрий організував новостворений громадський Комітет захисту українських патріотів. На мітингу виступили Голова Комітету Народний депутат України Олег Тягнибок, лауреат премії ім. Т. Шевченка поет Ігор Калинець та інші відомі громадські діячі Львова. Мітинг закінчився закликом до Президента України повернути справу українських патріотів до Львова і притягати до відповідальності тих комуністів, котрі проводять свої акції під антидержавними та антиукраїнськими гаслами.

Отже, тематика виступів на мітингу була значно ширшою, ніж ця судова справа. Йшлося про те, що комуністи і надалі почувають себе безкарними у своїх виступах проти Української держави. Як заявив Ігор Калинець цим мітингом громадскість Львова починає нову хвилю боротьби із такою безкарністю антидержавницької політики комуністів. Подальші кроки Комітету захисту українських патріотів будуть залежати від реакції Президента на звернення до нього, яке було складене по закінченні мітингу ініціативною групою.

Валентин Стецюк
valentyn@icmp.lviv.ua

30.11.98
L'viv

V Ukrayini sudyat' ukrayins'kykh patriotiv

PRESS RELEASE:
"V Ukrayini sudyat' ukrayins'kykh patriotiv" - takym buv lej'tmotyv mitynhu, yakyj' vidbuvsya u L'vovi bilya pamyatnyka Tarasovi Shevchenkovi u nedilyu 29 lystopada. Sut' spravy taka. Rik tomu, 7 lystopada 1997 roku komunisty vyrishyly provesty svij' mitynh na vidznachennya richnytsi bil'shovyts'koyi revolyutsiyi bilya pamyatnyka Ivanovi Frankovi, v toj' chas yak yim dlya ts'oho mis'koyu vladoyu bulo pryznachene inshe mistse. Hrupa molodykh ukrayins'kykh natsionalistiv na vlasnu ruku ne dopustyla provedennya tsiyeyi samochynnoyi aktsiyi. Pry ts'omu dij'shlo i do fizychnoho nasyl'stva. Khloptsiv bulo prytyahnuto do sudovoyi vidpovidal'nosti z obvynuvachennyam u khulihanstvi.

Teper tsya sprava rozhlyadayet'sya u Verkhovnomu Sudi Ukrayiny, sho mozhna rozumity yak pevnu nedoviru Kyyeva l'vivs'kym sudovym instantsiyam, kotri mohly by vypravdaty obvynuvachuvanykh. Z ts'oho pryvody i vidbuvsya mitynh, kotryj' orhanizuvav novostvorenyj' hromads'kyj' Komitet zakhystu ukrayins'kykh patriotiv. Na mitynhu vystupyly Holova Komitetu Narodnyj' deputat Ukrayiny Oleh Tyahnybok, laureat premiyi im. T. Shevchenka poet Ihor Kalynets' ta inshi vidomi hromads'ki diyachi L'vova. Mitynh zakinchyvsya zaklykom do Prezydenta Ukrayiny povernuty spravu ukrayins'kykh patriotiv do L'vova i prytyahaty do vidpovidal'nosti tykh komunistiv, kotri provodyat' svoyi aktsiyi pid antyderzhavnymy ta antyukrayins'kymy haslamy.

Otzhe, tematyka vystupiv na mitynhu bula znachno shyrshoyu, nizh tsya sudova sprava. J'shlosya pro te, sho komunisty i nadali pochuvayut' sebe bezkarnymy u svoyikh vystupakh proty Ukrayins'koyi derzhavy. Yak zayavyv Ihor Kalynets' tsym mitynhom hromadskist' L'vova pochynaye novu khvylyu borot'by iz takoyu bezkarnistyu antyderzhavnyts'koyi polityky komunistiv. Podal'shi kroky Komitetu zakhystu ukrayins'kykh patriotiv budut' zalezhaty vid reaktsiyi Prezydenta na zvernennya do n'oho, yake bulo skladene po zakinchenni mitynhu initsiatyvnoyu hrupoyu.

Valentyn Stetsyuk
valentyn@icmp.lviv.ua

More Community Press Releases -- Click Here

Copyright ©1997-98 BRAMA, Inc.; all rights reserved.