News from and about Ukraine & Ukrainians: Ukrainian Community Press Releases
BRAMA
  UKRAINEWSTAND
Home - NEWS - Weather - Biz - Sports - Press - Calendar - Classifieds

  УКРАІНОВИНИ
Home - НОВИНИ - Погода - Ділове - Спорт - Прес - Календар - Оголошення



getLinks(); ?>

UkraiNEWStand BRAMA Press News UKR News ENG News RUS News GOV'T TV/Radio Journals Newsletters World Kiosks
Tue, April 16, 02:27 EDT
Main
  • BRAMA Press
  • Submit press releases here

  • BRAMA Home
  • BRAMA's UkraiNewstand

  • Search

  • full search
  • NEWS
     ·  Regional-National-Int'l
     ·  Politics/Elections
     ·  Business
     ·  Diaspora/Community
     ·  Issues/Health
     ·  Education
     ·  Arts/Culture
     ·  Religion
     ·  Sports
     ·  Travel
     ·  BRAMA Press
    Forums
  • News & Politics BB (Chat)
  • Nova Khvylia BB
  • Traditions BB
  • Travel BB
  • Business Connections BB
  • E-mail Lists

  • Features
     ·  Politics/Elections
     ·  History of Ukraine
     ·  Ukrainian Traditions
     ·  Ukrainian Shops

    [BRAMA Client Websites]
    places to visit

    Survey
    What will L.Kuchma's fate be under the Yushchenko presidency?
    Same as Ceausescu
    Exile in Russia or elsewhere
    Prosecution and jail in Ukraine
    Immunity from prosecution in Ukraine
    Pardoned by Yushchenko
    Other
  • [Results & comment board] ...
  • Horoscope
    Horoscope (Ukr1251 only):


    DISCLAIMER:The contents of press releases on this website represent solely the positions of their respective authors and organizations. BRAMA neither endorses nor disapproves of the views expressed therein. BRAMA retains all final rights as to what may or may not appear on these pages.


    [ TOP]

    BRAMA News and Community Press

    BRAMA, Jun 25, 2003, 9:00 am ET

    Press Release
     
     
     
     

    Новини з України

    25.06.03 №111
    АДМІНІСТРАЦІЯ ПРЕЗИДЕНТА УКРАЇНИ
    ГОЛОВНЕ УПРАВЛІННЯ ІНФОРМАЦІЙНОЇ ПОЛІТИКИ




    ПРЕЗИДЕНТ УКРАЇНИ ЛЕОНІД КУЧМА У РАМКАХ РОБОЧОГО ВІЗИТУ ДО ОДЕСЬКОЇ ОБЛАСТІ ПРИБУВ ДО БЄЛГОРОД-ДНІСТРОВСЬКОГО
    Бєлгород-Дністровський. 24 червня.
    Глава держави побував у Бєлгород-Дністровській фортеці, яку за останні 60 років вищі посадовці  відвідують уперше.
    Глава Української держави також оглянув стенди НАК "Нафтогаз України" щодо будівництва газопроводу до міста. Голова правління НАК "Нафтогаз України" Юрій Бойко поінформував Президента України, що будівництво газопроводу буде завершено до 1 вересня 2004 року. Голова обласної державної адміністрації Сергій Гриневецький відзначив, що з побудовою газопроводу відкриється перспектива створення курортно-рекреаційної зони.
    У свою чергу, Леонід Кучма під час спілкування з мешканцями міста пообіцяв приїхати на відкриття газопроводу.

    * * * * *


    ПРЕЗИДЕНТ УКРАЇНИ ЛЕОНІД КУЧМА, ПЕРЕБУВАЮЧИ З РОБОЧИМ ВІЗИТОМ У ОДЕСЬКІЙ ОБЛАСТІ, ВІДВІДАВ ОСТРІВ ЗМІЇНИЙ
    24 червня.
    Глава Української держави ознайомився з роботою прикордонної застави, яка  розміщена на острові, оглянув приміщення казарми та поспілкувався з військовослужбовцями.
    Леонід Кучма залишив запис у Книзі почесних гостей острова
    : "Тут, на прикордонному острові особливо відчутними є велич та багатство України. Зміїний - не просто частина нашої території, що дісталась нам у спадок від попередніх поколінь, і не лише унікальний історико-культурний об'єкт. Ми по праву називаємо острів нашим стратегічним форпостом, покладаємо на нього чималі сподівання в економічному плані. Бажаю всім острів'янам щастя, здоров'я, успіхів, родинного благополуччя".



    Життєдіяльність острова забезпечує прикордонна застава, у складі якої 22 особи.

    * * * * *

    ЗІ ВСТУПОМ ПОЛЬЩІ ДО ЄС ДОМІНАНТОЮ УКРАЇНСЬКО-ПОЛЬСЬКИХ ВІДНОСИН СТАЄ ТРАНСЄВРОПЕЙСЬКИЙ СКЛАДНИК, ЗАЯВИВ ЛЕОНІД КУЧМА
    Одеса. 24 червня.
    Зі вступом Польщі до ЄС в українсько-польських відносинах формується нова історична реальність - їхньою домінантою стає трансєвропейський складник. Про це заявив Президент України Леонід Кучма у своєму виступі на шостому економічному форумі "Україна-Польща", який проходив в Одесі.
    Президент висловив вдячність Польщі за її зусилля у справі формування
    "східного виміру" ЄС, а також за спрощення процедури майбутнього візового режиму на українсько-польському кордоні. На переконання Президента України, "і Україна, і Польща мають добрі перспективи стати ключовою економічною і транзитною ланкою, яка об'єднуватиме Схід і Захід Європи". Тому він вважає поглиблення українсько-польських відносин стратегічного партнерства важливою запорукою інтеграції України в Європейський економічний простір. Президент нагадав, що ключовим етапом на цьому шляху є завершення двосторонніх переговорів у рамках процесу приєднання України до СОТ. У цьому зв'язку він висловив сподівання, що вже найближчим часом

    протокол з Польщею про взаємний доступ до ринків товарів та послуг буде підписано.
    Леонід Кучма висловив задоволення висхідною динамікою торговельно-економічних відносин України та Польщі. За його даними, у 2002 році товарообіг між Україною та Польщею становив 1 млрд. 43 млн. доларів США. Позитивна тенденція зростання обсягів взаємної торгівлі спостерігається і цього року. Також Леонід Кучма із задоволенням констатував зростання надходжень в Україну польських інвестицій, обсяг яких вже перевищив 100 млн. доларів США і збільшився за останні 2 роки майже вдвічі. Однак, продовжив Леонід Кучма, сьогодні нас вже не може задовольняти лише товарообмінна форма двосторонньої співпраці,
    "нам конче потрібно втілити в життя масштабні спільні економічні, енергетичні, транспортні та науково-дослідницькі проекти", до яких належить і завершення спорудження нафтопроводу Одеса-Броди-Гданськ.
    До перспективних сфер для інвестиційної діяльності в Україні Леонід Кучма відніс будівництво міжнародних транспортних коридорів між Балтійським і Чорним морями, паливно-енергетичний комплекс, космічну галузь, будівництво шляхів, аграрний сектор України.
    Виступаючи перед учасниками шостого економічного форуму "Україна-Польща", Леонід Кучма заявив, що в Україні активно продовжуються приватизаційні процеси. За його словами, на черзі - продаж контрольних пакетів акцій стратегічно важливих об'єктів, таких як обленерго, "Укртелеком", "Укрнафта". На думку Президента України, серйозні резерви для інвестиційної діяльності є і на регіональному рівні.
    На завершення свого виступу на українсько-польському економічному форумі Леонід Кучма нагадав, що наступний рік стане Роком Польщі в Україні. Він запросив представників ділових кіл Польщі до активної участі у всіх заходах, які відбудуться протягом Року Польщі в Україні.

    * * * * *

    ПРЕЗИДЕНТИ УКРАЇНИ І ПОЛЬЩІ ВІДКРИЛИ В ОДЕСІ ГЕНЕРАЛЬНЕ КОНСУЛЬСТВО РЕСПУБЛІКИ ПОЛЬЩА
    Одеса. 24 червня.
    Президенти України і Польщі Леонід Кучма та Александр Квасьнєвський взяли участь в урочистій церемонії відкриття Генерального консульства Республіки Польща в Одесі.
    Відкриття цієї польської установи Президент Александр Квасьнєвський оцінив як
    "знак дружби між Польщею і Україною". Він висловив сподівання, що ця установа допоможе розвивати відносини між двома країнами.
    У свою чергу Леонід Кучма назвав відкриття консульства Польщі в Одесі подією
    "важливою не тільки для Одеси, а й для всієї України". Зі вступом Польщі в ЄС з'являться певні проблеми, зауважив Леонід Кучма, але відкриття польського консульства в Одесі знімає їх для мешканців регіону.
    Генконсульство Польщі, яке відкрилося в Одесі на Успенській вулиці, стало п'ятою консульською установою цієї країни в Україні.

    * * * * *

    ЄВРОПЕРСПЕКТИВА УКРАЇНИ ЗАЛЕЖИТЬ ЗАРАЗ, НАСАМПЕРЕД, ВІД САМОЇ УКРАЇНИ
    Одеса. 24 червня.
    Я переконаний, що голос Польщі як країни, що просуває інтереси України в Євросоюзі, буде почутий Євросоюзом, заявив на прес-конференції в Одесі Президент Республіки Польща Александр Квасьнєвський. При цьому він висловив переконання, що й Україна також "буде говорити з Євросоюзом потужним голосом". Президент Польщі акцентував увагу

    на позиції своєї країни, яка полягає в тому, що Європі потрібна Україна, а Україні - Європа. У цій формулі міститься концепція нашої подальшої співпраці, підкреслив Александр Квасьнєвський.
    Продовжуючи тему європерспективи України, Президент Леонід Кучма підкреслив, що набагато важливішим для України зараз є навіть не те, наскільки добре її чутимуть в Євросоюзі, а те, щоб, за його словами,
    "ми самі себе почули в політикумі". І визначилися, чи готові ми до вступу в ЄС, чи здатний наш нинішній парламент прийняти тисячі нових актів, спрямованих на гармонізацію українського законодавства з законодавством Євросоюзу.

    * * * * *

    ПРЕЗИДЕНТИ УКРАЇНИ І ПОЛЬЩІ ДЕТАЛЬНО ОБГОВОРИЛИ СПІЛЬНУ УЧАСТЬ УКРАЇНСЬКИХ І ПОЛЬСЬКИХ ВІЙСЬКОВИХ У СТАБІЛІЗАЦІЙНІЙ МІСІЇ В ІРАКУ
    Одеса. 24 червня.
    Питання безпеки українських та польських військових, які братимуть участь у стабілізаційній місії в Іраку, посіли важливе місце на переговорах президентів України та Республіки Польща під час їх робочої зустрічі в Одесі. Леонід Кучма на прес-конференції за підсумками переговорів сказав, що питання безпеки перебування українського контингенту в Іраку є головним для керівництва держави.
    Президент Польщі Александр Квасьнєвський висловив вдячність українській стороні за її рішучість щодо направлення свого контингенту в польську стабілізаційну зону в Іраку. Він висловив сподівання, що українсько-польське співробітництво в Іраку стане запорукою успішного завершення процесів стабілізації і відновлення цієї країни.

    * * * * *

    ВІДНОСИНИ З МІЖНАРОДНИМ ВАЛЮТНИМ ФОНДОМ ВИЗНАЧЕНІ ПРІОРИТЕТНИМИ У ЗОВНІШНЬОЕКОНОМІЧНІЙ ПОЛІТИЦІ УКРАЇНИ
    Київ. 24 червня.
    Відносини з Міжнародним валютним фондом визначені пріоритетними у зовнішньоекономічній політиці України, зазначив Голова Верховної Ради України Володимир Литвин під час зустрічі з першим заступником директора-розпорядника МВФ Анні Крюгер.
    Володимир Литвин підкреслив, що Верховна Рада прийме всі закони, які необхідні для оптимізації податкової системи в цілому, крім того, український парламент докладе максимум зусиль для сприяння та контролю за реалізацією першим коаліційним урядом України рішень, які дозволять схвалити найближчим часом програму співпраці МВФ з Україною щодо отримання упереджувального stand-by.
    Анні Крюгер повідомила, що перспектива переходу на партнерські відносини МВФ і України на сьогодні є реальною, враховуючи стабільність економічного розвитку в країні, зокрема, сталість економічного зростання, макроекономічних показників, платіжного балансу та рівень інфляції. Вона зазначила, що за два-три роки ситуація в Україні змінилася настільки, що вже не потрібно працювати у режимі
    "пожежної команди". Високої оцінки заслуговують зусилля законодавчого органу України щодо створення підґрунтя для такого зростання.
    Володимир Литвин зауважив, що
    "ми сьогодні входимо в етап прийняття складних рішень", оскільки ті, які "лежали на поверхні - вже прийняті", тому зараз необхідні системні розрахунки, аргументи і бажання для реформування фінансово-економічної сфери.

    * * * * *


    ПРЕМ'ЄР-МІНІСТР УКРАЇНИ ВІЗЬМЕ УЧАСТЬ В ОФІЦІЙНОМУ САММІТІ ГЛАВ УРЯДІВ КРАЇН ВИШЕГРАДСЬКОЇ ЧЕТВІРКИ
    Київ. 24 червня.
    Прем'єр-міністр України Віктор Янукович 25 червня проведе в словацькому місті Талі, що у Високих Татрах. Тут він візьме участь в офіційному самміті глав урядів країн Вишеградської четвірки, що об'єднує Угорщину, Польщу, Словаччину і Чехію.
    Це міждержавне об'єднання було створене в 1991 році з метою зміцнення співпраці з вирішення регіональних проблем, котрі згодом переросли в проблему вступу до Євросоюзу, яку четвірці вдалося успішно розв'язати. Як очікується, на самміті прем'єри обговорять економічну складову входження в Європейський Союз, а також перспективи розвитку співпраці у форматі "Вишеградська четвірка-ЄС-Україна".
    Україна розраховує на підтримку четвірки в її євроінтеграційних прагненнях, а також у створенні механізмів з мінімізації наслідків розширення Євросоюзу. Зокрема, українська сторона зацікавлена, щоб зміна візового режиму і посилення прикордонного контролю після вступу країн Вишеградської четвірки в ЄС відбувалися паралельно зі спрощенням процедури надання і зниженням тарифу віз для українських громадян. Інтерес становить і участь цих країн в проекті Одеса-Броди з транспортування каспійської нафти в Європу, який вже привернув увагу Єврокомісії. Також будуть обговорені питання щодо збереження і нарощування обсягів торгівлі України з державами четвірки після їх вступу в ЄС та інші аспекти торговельно-економічної співпраці.
    Передбачається, що ці та інші напрями взаємодії Вишеградської четвірки, Європейського Союзу й України будуть обговорені на майбутній зустрічі міністрів закордонних справ нових країн - членів Євросоюзу, держав - кандидатів у члени ЄС, Росії, Молдови та ряду інших республік СНД, яку планується провести у Києві в листопаді нинішнього року за участю представників держави, головуючої в ЄС, та Єврокомісії.
    Після завершення зустрічі глав урядів країн Вишеградської четвірки Віктор Янукович проведе двосторонні переговори з Прем'єр-міністром Словаччини Мікулашем Дзуріндою і Прем'єр-міністром Чехії Володимиром Шпідлою.

    * * * * *



    НАЦІОНАЛЬНА РАДА УКРАЇНИ З ПИТАНЬ ТЕЛЕБАЧЕННЯ І РАДІОМОВЛЕННЯ НОВОЇ КАДЕНЦІЇ: ТРИ РОКИ ДІЯЛЬНОСТІ
    Київ. 24 червня.
    За останні три роки якість телепрограм значно поліпшилася, програми радіо і телебачення набули нової якості, зазначив під час прес-конференції в Укрінформі голова Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення Борис Холод. Його зустріч з представниками ЗМІ була присвячена триріччю діяльності нинішнього складу Ради і 10-річчю створення організації, яке відзначатиметься у грудні поточного року.
    В Україні нині діє 919 телерадіоорганізацій, серед яких 382 телекомпанії, 480 - радіокомпаній і 57 телерадіокомпаній, поінформував Борис Холод. За його словами, загальний сумарний середньодобовий обсяг мовлення всіх ТРО України - 8770 годин. За формою власності розрізняються: державні - їх 28, тобто, 3 відсотка від усіх телерадіокомпаній, комунальні та комерційні або приватні.
    Борис Холод серед основних досягнень Ради назвав проведення ліцензування теле- та радіомовних організацій на основі конкурсу,

    посилення контролюючих функцій Ради щодо виконання ТРО своїх зобов'язань, а також врегулювання конфлікту між ТРК "Київ" і "TET". Тобто, кожна з цих компаній матиме 24 години телерадіомовлення на власних каналах, про що було підписано відповідну угоду, зазначив Б.Холод.
    Серед пріоритетів у діяльності Національної ради з питань телебачення і радіомовлення на найближче майбутнє голова організації назвав підписання угоди між Україною і Російською Федерацією про співпрацю у сфері радіо і телемовлення, що дасть змогу нашій державі мати ефір у Росії. Найближчим часом телепрограми України поширяться на інші країни, тобто, відкриються 5 цілодобових "супутникових" програм телеканалу "Інтер". Важливим Борис Холод назвав упорядкування мовлення на УТ-2, наголосивши, що 4 години (з 10-ї до 14-ї) будуть виставлені на конкурсне ліцензування.

    * * * * *

    ПРИЙНЯТТЯМ ЗВЕРНЕННЯ ДО ВИЩИХ ВЛАДНИХ СТРУКТУР ЗАКІНЧИВ У ЧЕРНІГОВІ РОБОТУ "КРУГЛИЙ СТІЛ" З ПИТАНЬ МІСЦЕВОГО САМОВРЯДУВАННЯ
    Чернігів. 24 червня.
    Засідання "круглого столу" на тему "Законодавче забезпечення місцевого самоврядування" закінчилося у Чернігові. У рамках спільного проекту його провели офіс Координатора проектів ОБСЄ в Україні та органи державної влади України. Учасники засідання прийняли звернення до Президента, Верховної Ради і Кабінету Міністрів України щодо концептуальних підходів до подальшого розвитку місцевого самоврядування в нашій державі.
    Відзначивши, що положення Європейської Хартії місцевого самоврядування ще не знайшли належного втілення в національному законодавстві та у практичній діяльності місцевих органів влади, учасники "круглого столу" висловили впевненість у тому, що їх рекомендації і пропозиції враховуватимуться при розробці та розгляді проектів законів, у першу чергу при прийнятті Закону України "Про місцеве самоврядування в Україні" в новій редакції.
    Проект цього Закону представив за "круглим столом" голова Комітету Верховної Ради України з питань державного будівництва та місцевого самоврядування Анатолій Матвієнко.

    * * * * *

    БЛИЗЬКО 800 ФАХІВЦІВ З РІЗНИХ КРАЇН СВІТУ ЗІБРАЛИСЯ В КИЄВІ ДЛЯ ОБГОВОРЕННЯ НАЙВАЖЛИВІШИХ ПИТАНЬ ГУМАНІТАРНОЇ НАУКИ І КУЛЬТУРИ
    Київ. 24 червня.
    Близько 800 фахівців з різних країн світу зібралися в Києві для обговорення найважливіших питань гуманітарної науки і культури на щорічній конференції "Мова і культура".
    Як зазначив під час зустрічі з журналістами співголова організаційного комітету Дмитро Бураго, всіх учасників, серед яких вітчизняні вчені та спеціалісти із США, Франції, Іспанії, Італії, Німеччини, Латвії, Білорусі, Росії та інших країн, об'єднує спільна "мовна" проблема, яка постійно перебуває в центрі уваги суспільства та наукових кіл, спричиняє численні дискусії, не залишає байдужою жодну людину.
    На конференції працюють різні секції, такі як філософія мови і культури, художня література в контексті культури, мова сучасного мистецтва, міжкультурна комунікація, національні мови в їх специфіці і взаємодії, мова та засоби масової комунікації, теорія і практика перекладу та інші. Також у рамках конференції відбудуться два круглі

    столи на теми: "Від Максимовича до Булаховського" та "Що є мовою поезії".
    За результатами попередніх конференцій надруковано 54 збірники заслуханих доповідей, а нинішня конференція додасть ще 10 збірників, тиражем 500 примірників, 200 з яких розійдуться по наукових бібліотеках багатьох країн світу, розповів Дмитро Бураго.

    * * * * *

    ПІД ДЕВІЗОМ "ЗНАЙДЕМО РОБОТУ РАЗОМ" ВІДБУВСЯ ЗАГАЛЬНОМІСЬКИЙ ЯРМАРОК ВАКАНСІЙ ДЛЯ МОЛОДИХ КИЯН
    Київ. 24 червня.
    Під девізом "Знайдемо роботу разом" у Києві відбувся загальноміський ярмарок вакансій для молоді.
    Головне - допомогти молоді зорієнтуватися у виборі професії, знайти своє робоче місце, адже пошук роботи - це теж робота, підкреслив, відкриваючи ярмарок вакансій, директор Державного центру зайнятості Мінпраці України Володимир Галицький. Лише за п'ять місяців поточного року, зазначив він, послугами державної служби зайнятості скористалося понад 1838 тисяч незайнятих громадян, що на 48,2 тисячі більше, ніж за відповідний період минулого року. За цей час працевлаштовано 118 тисяч юнаків та дівчат до 28 років, які звернулися в центри зайнятості.
    Володимир Галицький, зокрема, розповів, що на додаткові робочі місця, створені завдяки надання дотацій роботодавцям з коштів Фонду загальнообов'язкового державного соціального страхування на випадок безробіття, було влаштовано у січні - травні 16,4 тисячі осіб, не здатних конкурувати на ринку праці. За підтримки служби зайнятості організували власну справу 22,2 тисячі безробітних, які отримали одноразову допомогу по безробіттю для зайняття підприємницькою діяльністю. Збільшення кількості незайнятих громадян, які звертаються до державної служби зайнятості по допомогу в пошуку роботи, спостерігалося в 13 регіонах України, що свідчить про зростання потреби населення в послугах цієї служби, наголосив Володимир Галицький.
    Уперше за 10 років ми проводимо ярмарок вакансій у червні, зразу ж після того, як відгомоніли випускні бали, щоб у юнаків та дівчат (майже 26 тисяч молодих киян отримали днями атестати зрілості) був час зорієнтуватися у виборі життєвого шляху, зазначив у своєму виступі директор Київського міського центру зайнятості Володимир Мельник. Завдяки центрам зайнятості, які створені у 10 районах міста, торік знайшли роботу майже 50 тисяч киян. Місту потрібні кваліфіковані токарі, слюсарі, електрозварники, фрезерувальники, сантехніки, фахівці інших робітничих професій.
    В організованому Київським міським центром зайнятості заході взяли участь близько 150 провідних підприємств та навчальних закладів столиці. До послуг численних відвідувачів були загальноміська база даних про 15 тисяч вакансій, новітні технології пошуку роботи, перенавчання за більш як 100 спеціальностями, комп'ютерне тестування, пошук вакансій через мережу Інтернет, консультації юристів, психологів, спеціалістів з працевлаштування.

    * * * * *

    УКРАЇНСЬКІ АЛЬПІНІСТИ ВИРУШИЛИ У СВОЮ П'ЯТУ ВИСОТНУ ЕКСПЕДИЦІЮ
    Київ. 24 червня.
    Українські альпіністи розпочали п'яту національну висотну експедицію "УКРАЇНА-КАРАКОРУМ-2003", присвячену 50-річчю підкорення найвищої у світі вершини Еверест.
    Команда у складі п'ятнадцяти чоловік вилетіла вчора з Одеського аеропорту до столиці Пакистану Ісламабада. Вихід в гори заплановано 25 червня. До самого місця сходження - гірського масиву

    Каракорум на стику кордонів Пакистану, Індії і Китаю - спортсменам треба буде їхати чотири дні і ще шість днів добиратися пішки.
    В експедиції беруть участь найсильніші альпіністи країни, в тому числі й легендарний одесит Владислав Терзиул, який підкорив 12 з чотирнадцяти світових восьмитисячників без застосування кисню. Біля підніжжя гір спортсмени розділяться на дві групи: одна команда в складі шести чоловік по гребеневому маршруту вирушить на Хідден-Пік /8068 метрів/, інша група з чотирьох альпіністів піде по прямовисній стіні на Транго-Тауер /6257/.

    * * * * *

    У ЛУЦЬКУ БУДЕ ВСТАНОВЛЕНО ПАМ'ЯТНИК РОЗСТРІЛЯНИМ 23 ЧЕРВНЯ  1941 РОКУ
    Луцьк. 24 червня.
    На місці розстрілу в'язнів Луцької тюрми 23 червня 1941 року буде встановлено пам'ятник. Про це повідомив міський голова Антон Кривицький, виступаючи в понеділок на  жалобному вічі з нагоди 62 роковин розстрілу.
    За словами міського голови, спорудження пам'ятника погодилася профінансувати українська діаспора в Канаді. Зараз на місці розстрілу вже розпочато спорудження каплички в пам'ять про невинно убієнних. Її будівництво планується завершити до початку літа 2004 року.
    23 червня 1941 року місцеве керівництво НКВС, не маючи можливості евакуювати в'язнів місцевої тюрми, прийняло рішення про їхній розстріл. Внаслідок цього загинуло кілька тисяч людей, переважна більшість яких були національно свідомими українськими патріотами.
    Вшанування пам'яті закатованих в'язнів розпочалося в неділю, 22 червня. У цей день УПЦ Київського патріархату організувало Хресний хід від Свято-Троїцького собору до приміщення колишньої в'язниці, де нині знаходиться чоловічий монастир Різдва Христового УПЦ КП. Митрополит Луцький і Волинський Яків із представниками духовенства краю відслужив панахиду по невинно убієнних.
    Серед промовців виступив краєзнавець Микола Куделя, який займається справою встановлення імен загиблих в'язнів. На жаль, через десятиліття замовчування радянською владою луцької трагедії здійснити цей задум стало справою нелегкою. Розстріляних і замордованих були тисячі, але імена більшості з них наразі залишилися невідомі. На цей момент М. Куделі вдалось установити лише близько 800 прізвищ жертв 23 червня.
    У понеділок, у день 62-ї річниці трагедії, до місця розстрілу в'язнів Луцької тюрми поклали вінки та квіти представники обласної та міської влади.

    * * * * *

    В ОДЕСІ ВІДБУДЕТЬСЯ ТРАДИЦІЙНИЙ МІЖНАРОДНИЙ ЗЛІТ БАЙКЕРІВ
    Одеса. 24 червня.
    У четвер в Одесі відбудеться урочисте відкриття V міжнародного мотозльоту GOBLIN-SHOW. Одесити й гості міста стануть свідками захоплюючого  параду мотоколони учасників зльоту містом із зупинками біля пам'ятника дюку де Ришельє та біля  Морського вокзалу.
    У понеділок до Одеси вже прибули перші учасники зльоту - мотоциклісти з Тольятті (Російська Федерація), Білорусі та Криму. Організатори шоу розраховують на участь більше півтори тисячі гостей, третина з яких - мотоциклісти. Учасниками минулих зльотів, крім українців, були гості з Молдови, Білорусі, Росії, Польщі, Німеччини, Англії, Швеції.
    Як і в минулі роки, на фестивалі проводитимуться традиційні конкурси байкерів: демонстрація мотоциклів та їхніх можливостей

    (краще світлове оформлення мотоцикла, найгучніший звук вихлопу тощо), армрестлінг,  різні пивні конкурси, конкурси татуювань. Крім цього, у суботу в рамках зльоту відбудеться святкування 100-річчя  знаменитої марки мотоциклів "Харлі-Девідсон" ("Harley-Davidson"). Також у рамках зльоту пройде  рок-фестиваль, ярмарок  мотоциклетної техніки та аксесуарів. За твердженням організаторів заходу, метою злету є популяризація і розвиток моторуху й мототуризму в Україні як здорового способу життя.

    Виступ
    Президента України Л.Д.КУЧМИ
    на VI Економічному форумі
    "Україна-Польща"

    м. Одеса, 24 червня 2003 року




    Вельмишановний пане Президенте Республіки Польща!
    Шановні пані та панове!
    Дорогі друзі!


    Передусім, користуючись нагодою, хотів би передати привітання дружньому польському народу у зв'язку з історичною для Польщі й усієї Європи подією - доленосними підсумками референдуму 7-8 червня 2003 року.
    Досвід наших сусідів додає і нам, українцям, впевненості у здійсненні нашої стратегічної мети. Її дуже влучно сформулював Папа Римський Іван Павло ІІ:
    що "Європа повинна дихати обома легенями-східним і західним".
    Європейський вибір України вже позначений незаперечними здобутками, які стали логічним результатом ринкової трансформації економіки.
    Про те, що ми на вірному шляху, свідчать і показники останніх чотирьох років.
    Мені приємно відзначити, що така тенденція зберігається і цього року. Приріст внутрішнього валового продукту перевищив 7 відсотків, а промислового виробництва - 11.
    Разом з тим, ми не збираємося приховувати й своїх недоліків.
    На жаль, економіка ще не стала на інноваційний шлях.
    Зі вступом Польщі до ЄС в українсько-польських відносинах формується нова історична реальність  -  їхньою домінантою стає транс'європейський складник.
    Тож нинішній захід - це наш спільний крок, який покликаний допомогти використати переваги розширення ЄС, а також мінімізувати його можливі негативні наслідки для двостороннього співробітництва. Ми щиро вдячні Польщі за її починання у цій справі.
    Маю на увазі, насамперед, зусилля нашого західного партнера у справі формування "Східного виміру" ЄС, а також щодо спрощення процедури майбутнього візового режиму на українсько-польському кордоні. 
    І Україна, і Польща мають добрі перспективи стати ключовою  економічною і транзитною ланкою, яка об'єднуватиме Схід і Захід Європи. Тому поглиблення наших відносин стратегічного партнерства постає важливою запорукою інтеграції України в європейський економічний простір.
    Нині ключовим етапом на цьому шляху є завершення двосторонніх переговорів у рамках процесу приєднання України до СОТ.
    Ми задоволені висхідною динамікою торговельно-економічних відносин. У 2002 році товарообіг між Україною та Польщею склав 1 мільярд 43 мільйони доларів США.  Позитивна тенденція зростання обсягів взаємної торгівлі

    спостерігається і цього року.
    Цифри, здавалося б, не найгірші. Проте чи відповідають вони нашому потенціалу та сподіванням? Мабуть, ні. Ось досить промовистий приклад. Торговий оборот України з Туреччиною склав минулого року майже півтора мільярди доларів США.
    Сьогодні нас вже не може задовольнити лише товарообмінна форма двосторонньої співпраці. Нам конче потрібно втілити в життя масштабні спільні економічні, енергетичні, транспортні та  науково-дослідницькі проекти. Одним з конкретних кроків у цьому напрямку стало б завершення спорудження нафтопроводу Одеса-Броди-Гданськ.
    Потенціал для взаємодії у нас є. В Україні, як і в Польщі, більш ніж достатньо привабливих інвестиційних проектів.
    Із задоволенням констатуємо зростання надходжень в Україну польських інвестицій. Їх обсяг вже перевищив 100 мільйонів доларів США. Цей показник збільшився майже вдвічі за останні два роки.
    В цілому ж металургія, машинобудування, хімічна і нафтохімічна промисловість, аграрний сектор, які дають близько 80 відсотків українського експорту, мають порівняно незначну частку іноземних інвестицій.
    В Україні активно продовжуються приватизаційні процеси. На черзі - продаж контрольних пакетів акцій стратегічно важливих об'єктів, які у світі називають блакитними фішками. Це і  обленерго, і "Укртелеком", і "Укрнафта".
    Серйозні резерви для інвестиційної діяльності є й на регіональному рівні. І нинішній українсько-польський форум керівників місцевих органів влади повинен, на мій погляд, надати імпульсу поглибленню співпраці на цьому напрямі.


    Шановні пані та панове!


    На завершення хотів би порушити ще одне важливе питання. Як вам відомо, на наступний рік заплановане проведення Року Польщі в Україні. Відбудуться заходи як всеукраїнського, так і регіонального масштабу. У зв'язку з цим хотів би запросити до активної участі у них саме вас, шановні представники ділових кіл Польщі.
    Бажаю вам плідної роботи, нових цікавих проектів, успіхів у бізнесі.

    Дякую за увагу.




    * * * * * * * * * * * * * * * * * *

    More BRAMA Press Releases -- Click Here
    Comments and observations about this article and other news
    may be posted to the BRAMA News & Politics Comment Board

     

    Ukraine video timeline: a year of protests and violence. Daily Telegraph 2/21/2015


    Nadiya Savchenko's speech in Basmanny Court, Moscow, 10.02.2015 (Voices of Ukraine)


    Joe Biden: Don’t tell us. Show us, President Putin. 2/7/2015 Munich Security Conference


    Speech by President of Ukraine at the Munich Security conference Feb 7 2015


    #FreeSavchenko video by Adriana Luhovy [Twitter storm Jan 26 2015]


    FREE NADIYA SAVCHENKO

    FREE NADIYA SAVCHENKO
    Twitter storm day Jan 26 2015


    Live map of Ukraine

    Ukraine Today TV LIVE on Youtube


    Live map of Ukraine

    Live map of Ukraine


    Timothy Snyder: Ukrainian History, European Future. Timothy D. Snyder is a well-known historian and professor of history at Yale University. Speaking at the National University 'Kyiv-Mohyla Academy' on May 15, 2014 on deep connection and strong bonds between Ukrainian and European history.


    Громадське радіо

    Громадське радіо


    Громадське телебачення

    Громадське телебачення


    Facebook Євромайдан

    Facebook Євромайдан


    Happy Kyiv (inspired by Pharrell Williams 'Happy')


    Inauguration of Ukraine's President Petro Poroshenko, June 7, 2014


    The Kyiv Post

    День The Day Newspaper

    Експрес онлайн -- Львів

    Voice of America/Голос Америки

    Mirror Weekly/Дзеркало Тижня

    TVi

    Tochka.net

    Zaxid.net

    Yahoo!
    Foto I |  Foto II |  Slideshow

    World Issues
    Google
     ·  Afghanistan
     ·  Iran
     ·  Iraq
    Yahoo
     ·  Afghanistan
     ·  Iran
     ·  Iraq

    Climate Effects
    Google
     ·  Global Warming
     ·  Hurricanes
     ·  Earthquake
     ·  Bird Flu
    Yahoo
     ·  Climate Change
     ·  Hurricanes
     ·  Earthquake
     ·  Bird Flu

    Nasha knopka Наша кнопка

    SLIDESHOWS
    Yushchenko 2009 (NYC)
    Yushchenko 2008 (NYC)
    Genocide (NYC)
    Rushnyk (NYC)
    more ...

    AUDIO and VIDEO
    Video: OC Yushchenko speech
    Video: Orange Circle Yushchenko
    Video: Heritage Days
    more ...


    Calendar
    more ... ]  


    ** Special: [Ukrainian Holidays and Traditions] [SHOP UKRAINIAN] [POLITICS]

    BRAMA Home -- BRAMA in Ukrainian -- Calendar -- UkraiNEWStand -- Community Press -- Search BRAMA -- Arts/Culture -- Business -- CLASSIFIEDS -- Compute/Software -- Social Issues -- Education -- Fun -- Law -- e-LISTS&BB's -- Nova Khvylia (New Wave) -- SPORTS -- Travel -- Ukraine -- Government -- Diaspora Directory -- Suggest a Link -- Report a dead link -- About BRAMA - WebHosting - Domains - Advertising -- What's New? -- GOOGLE-- Yahoo!
    Copyright © 1997-2011 BRAMA, Inc.tm, Inc. All Rights Reserved.