News from and about Ukraine & Ukrainians: Ukrainian Community Press Releases
BRAMA
  UKRAINEWSTAND
Home - NEWS - Weather - Biz - Sports - Press - Calendar - Classifieds

  УКРАІНОВИНИ
Home - НОВИНИ - Погода - Ділове - Спорт - Прес - Календар - Оголошення



getLinks(); ?>

UkraiNEWStand BRAMA Press News UKR News ENG News RUS News GOV'T TV/Radio Journals Newsletters World Kiosks
Fri, March 29, 05:33 EDT
Main
  • BRAMA Press
  • Submit press releases here

  • BRAMA Home
  • BRAMA's UkraiNewstand

  • Search

  • full search
  • NEWS
     ·  Regional-National-Int'l
     ·  Politics/Elections
     ·  Business
     ·  Diaspora/Community
     ·  Issues/Health
     ·  Education
     ·  Arts/Culture
     ·  Religion
     ·  Sports
     ·  Travel
     ·  BRAMA Press
    Forums
  • News & Politics BB (Chat)
  • Nova Khvylia BB
  • Traditions BB
  • Travel BB
  • Business Connections BB
  • E-mail Lists

  • Features
     ·  Politics/Elections
     ·  History of Ukraine
     ·  Ukrainian Traditions
     ·  Ukrainian Shops

    [BRAMA Client Websites]
    places to visit

    Survey
    What will L.Kuchma's fate be under the Yushchenko presidency?
    Same as Ceausescu
    Exile in Russia or elsewhere
    Prosecution and jail in Ukraine
    Immunity from prosecution in Ukraine
    Pardoned by Yushchenko
    Other
  • [Results & comment board] ...
  • Horoscope
    Horoscope (Ukr1251 only):


    DISCLAIMER:The contents of press releases on this website represent solely the positions of their respective authors and organizations. BRAMA neither endorses nor disapproves of the views expressed therein. BRAMA retains all final rights as to what may or may not appear on these pages.


    [ TOP]

    BRAMA News and Community Press

    BRAMA, Jun 24, 2003, 9:00 am ET

    Press Release
     
     
     
     

    Новини з України

    24.06.03 №110
    АДМІНІСТРАЦІЯ ПРЕЗИДЕНТА УКРАЇНИ
    ГОЛОВНЕ УПРАВЛІННЯ ІНФОРМАЦІЙНОЇ ПОЛІТИКИ

    ПРЕЗИДЕНТ ЛЕОНІД КУЧМА: ПОЛЬЩА МОЖЕ ЗАВЖДИ РОЗРАХОВУВАТИ НА НАДІЙНОГО ПАРТНЕРА В ОСОБІ УКРАЇНСЬКОЇ ДЕРЖАВИ
    Одеса. 23 червня.
    Одним з очевидних досягнень Польщі назвав Президент України Леонід Кучма впевнене просування цієї держави до Євросоюзу. Вітаючи польський народ з результатами загальнонаціонального референдуму щодо приєднання до ЄС, Леонід Кучма у виступі на другому засіданні Конференції керівників регіонів України та Республіки Польща назвав результати цього референдуму "справді доленосними".
    На думку Президента України, підсумки загальнопольського референдуму засвідчили, наскільки важливим для Польщі та її громадян є приєднання до Євросоюзу. Водночас, сказав Леонід Кучма, Євросоюз визнав величезні зусилля Польщі на євроінтеграційному напрямі.
    Президент України висловив переконання, що
    "нелегкий шлях до ЄС буде гідно пройдено й нашою державою". Україна відчуває підтримку своїх євроінтеграційних прагнень з боку Польщі. За словами Леоніда Кучми, таким теплим є і ставлення України до Польщі. "Варшава може завжди розраховувати на надійного партнера в особі нашої держави", - наголосив Президент України.
    Торкнувшись різноплановості партнерства України з Польщею, Леонід Кучма зазначив, що особлива роль у розвитку українсько-польської співпраці належить регіонам двох країн. Відтепер такі контакти мають розвиватися не лише у двосторонній, а й у загальноєвропейській площині.
    "Приєднання Польщі до ЄС означатиме її повний доступ до сучасних моделей прикордонного, міжрегіонального та транснаціонального співробітництва найкращих європейських зразків", - підкреслив Президент України. Тому, на його думку, і для України "відкривається перспектива більш активного залучення до процесу, який в Європі називають трансєвропейським співробітництвом". Він поставив перед регіональними керівниками України завдання навчитися міжрегіональній співпраці по-європейському і більш активно залучати до двосторонньої взаємодії відповідні загальноєвропейські інституції.
    Підкріплюючи свої тези про важливість регіонального співробітництва між Україною та Польщею, Леонід Кучма навів, як позитивний приклад співпрацю між Одеською областю і Поморським воєводством Республіки Польща, які цього року підписали відповідну угоду. Одеса і Гданьськ, за словами Президента України, асоціюються насамперед безцінними українсько-польськими проектами - спорудженням нафтопроводу "Одеса-Броди-Гданьськ", формуванням мережі сучасних транспортних коридорів між Балтійським і Чорним морями.
    "Гадаю, що невдовзі ми цей перелік зможемо продовжити, і значною мірою, завдяки активності регіонів", - підсумував Леонід Кучма.

    * * * * *

    НА СХІДНИХ КОРДОНАХ ПОЛЬЩІ НЕ ПОВИННО БУТИ ЖОДНОЇ ЗАВІСИ, НАВІТЬ З ДЕЛІКАТНОГО МАТЕРІАЛУ, ЗАЯВИВ АЛЕКСАНДЕР КВАСЬНЄВСЬКИЙ
    Одеса. 23 червня.
    Оскільки "справа членства Польщі в ЄС є певною", відносини Польщі з Україною мають вийти на якісно новий рівень, зазначив у виступі на другій Конференції керівників регіонів Польщі та України Президент Республіки Польща Александр Квасьнєвський.

    На його переконання, польсько-українські відносини на найвищому рівні - між двома президентами - задають тон і польсько-українським відносинам на інших рівнях. Результатом таких відносин, які Александр Квасьнєвський назвав "феноменом", став минулорічний двосторонній товарообіг, який сягнув 1,6 мільярда доларів США, вперше перевершивши рекордний досі показник 1989 року. Александр Квасьнєвський висловився за подальше зростання обсягів польських інвестицій в українську економіку, які становлять нині близько 100 мільйонів доларів, і запропонував дослідити можливості "спільного польсько-українського інвестування у ринки третіх країн", у тому числі в Росію.
    Александер Квасьнєвський вважає, що
    "феномен польсько-українських відносин" дає широке поле для розвитку регіональної співпраці. На його переконання, досвід функціонування єврорегіонів "Буг" і "Карпати", якому він дав високу оцінку, свідчить, що "нам легше разом вирішувати проблеми".  У виступі на Конференції керівників регіонів Польщі та України Александр Квасьнєвський особливо підкреслив, що вступ його країни до ЄС "не повинен нас віддаляти" і внаслідок вступу Польщі в ЄС на її кордонах із східними сусідами "не повинно бути жодної завіси, навіть з делікатного матеріалу". Нагадавши, що торік польсько-український кордон перетнуло понад 6 мільйонів українців, Александр Квасьнєвський сказав, що їх потік і надалі жодним чином не можна обмежувати. У цьому зв'язку він назвав істотним прогресом вирішення Польщею і Україною візового питання.
    Нагадавши про наступні президентські вибори в Україні та Польщі в 2004 та 2005 роках, Александр Квасьнєвський висловив побажання, щоб ці події
    "стали підсумком великого кроку вперед" у відносинах двох держав.


    * * * * *

    ПРЕЗИДЕНТ УКРАЇНИ ЛЕОНІД КУЧМА ТА ПРЕЗИДЕНТ РЕСПУБЛІКИ ПОЛЬЩА АЛЕКСАНДЕР КВАСЬНЄВСЬКИЙ ЗУСТРІЛИСЯ З КЕРІВНИКАМИ УКРАЇНСЬКО-ПОЛЬСЬКОГО ЦЕНТРУ СПІВПРАЦІ, РОЗВИТКУ МЕНЕДЖМЕНТУ І ПІДПРИЄМНИЦТВА ТА ІНВЕСТИЦІЙ В УКРАЇНІ
    Одеса. 23 червня.
    Президент України Леонід Кучма та Президент Республіки Польща Александр Квасьнєвський у рамках візиту до Одеської області зустрілися з керівниками Українсько-польського центру співпраці, розвитку менеджменту і підприємництва та інвестицій в Україні Борисом Холодом та Ришардом Стефанчиком.
    Борис Холод та Ришард Стефанчик презентували Українсько-польський центр співпраці, основною метою роботи якого є європейська інтеграція бізнес-освіта і взаємодія України і Польщі.
    Крім того, було зазначено, що Центр також сприяє розвитку та зміцненню двосторонніх українсько-польських відносин у діловій, освітній, інформаційній, культурній, науковій та соціальній галузях, становленню і розвитку партнерських відносин між підприємствами та організаціями обох країн.
    Глав держав було поінформовано, що Центр створено для співробітництва за такими напрямами у сфері бізнесу - сприяння розвитку українсько-польських відносин між компаніями та приватними особами, надання консалтингових послуг щодо підтримки і співробітництва між українськими та польськими компаніями в галузі законодавства, проведення досліджень з використанням інформаційних технологій, а також надання допомоги у пошуку партнерів з обох країн. У галузі економічній та бізнес-освіти - це розробка спільних програм перепідготовки українських менеджерів та викладачів, включаючи організацію стажування учасників програм на підприємствах Польщі, створення спільних регулярних і разових освітніх програм в Україні і Польщі для студентів, підприємців,

    менеджерів.
    Борис Холод та Ришард Стефанчик поінформували обох Президентів про головні проекти Центру, зокрема, створення та обслуговування у двомовному режимі українсько-польського Інтернет-порталу, висвітлення на порталі тематики Європейського Союзу та польського досвіду приєднання до ЄС, моніторинг інвестиційних програм в Україні тощо.

    * * * * *

    ЗА ОЦІНКОЮ ЛЕОНІДА КУЧМИ ТА АЛЕКСАНДЕРА КВАСЬНЄВСЬКОГО, ЇХНІ ПЕРЕГОВОРИ В ОДЕСІ БУЛИ ПЛІДНИМИ ТА ЩИРИМИ
    Одеса. 23 червня.
    Підбиваючи підсумки першого дня робочої зустрічі Президентів України та Республіки Польща, яка проходить в Одесі, Леонід Кучма на прес-конференції зазначив, що зустріч і переговори були плідними.
    За його словами, він і Александр Квасьнєвський обговорили насамперед двосторонні українсько-польські відносини. Важливою темою дискусії стала також майбутня спільна участь українських і польських військових у повоєнному облаштуванні Іраку. Леонід Кучма, торкнувшись цієї теми, підкреслив, що на зустрічі з Александром Квасьнєвським ішлося, передусім, про питання безпеки українських військових, які перебуватимуть в Іраку.
    У свою чергу Президент Польщі Александр Квасьнєвський назвав спілкування з Леонідом Кучмою щирим і відвертим. За його словами, значну увагу було приділено питанням тієї нової ситуації, в якій опиняться польсько-українські відносини з моменту вступу Польщі до ЄС. У цьому контексті, сказав Александр Квасьнєвський, президенти двох сусідніх країн приділили особливу увагу питанням регіональної співпраці.

    * * * * *

    УКРАЇНА І ПОЛЬЩА ПІДПИШУТЬ "ВІЗОВУ УГОДУ" НАЙБЛИЖЧИМИ ДНЯМИ, ПОВІДОМИВ ДЕРЖСЕКРЕТАР МЗС ОЛЕКСАНДР ЧАЛИЙ
    Одеса. 23 червня.
    За прогнозом держсекретаря МЗС України Олександра Чалого, українсько-польську візову угоду буде підписано через 15-20 днів. Про це він повідомив у своєму виступі на другій Конференції керівників регіонів України та Республіки Польща, яка проходить в Одесі.
    За словами Олександра Чалого, сторонам залишилося узгодити певні деталі, пов'язані з пересуванням через українсько-польський кордон громадян України - власників службових паспортів. Загалом же, як і було вирішено президентами України та Польщі, польські громадяни в'їжджатимуть в Україну без віз, а громадяни України в Польщу - за безкоштовними візами.
    Назвавши українсько-польський варіант візового режиму між країною ЄС та країною, що не є членом європейського співтовариства
    "найбільш спрощеним", Олександр Чалий зазначив, що цією українсько-польською ініціативою зацікавилися Угорщина, Латвія, Литва та Естонія. Зазначивши, що до МЗС України надходить чимало нарікань із регіонів України у зв'язку з недостатнім рівнем облаштування українсько-польського кордону та малою пропускною спроможністю пунктів перетину кордону, Олександр Чалий сказав, що сторони зараз доопрацьовують текст угоди, якою на українсько-польському кордоні буде впроваджено спільний митний та прикордонний контроль за моделлю, яка нині діє між Польщею та Німеччиною.

    * * * * *

    ГОЛОВА ОДЕСЬКОЇ ОБЛДЕРЖАДМІНІСТРАЦІЇ ВИСЛОВЛЮЄТЬСЯ ЗА РОЗШИРЕННЯ ПОВНОВАЖЕНЬ РЕГІОНІВ У ЗОВНІШНЬОЕКОНОМІЧНІЙ ДІЯЛЬНОСТІ
    Одеса. 23 червня.
    Голова Одеської облдержадміністрації Сергій Гриневецький вважає, що "настав час розширити повноваження регіонів у зовнішньоекономічній діяльності". Про це він сказав на другій Конференції керівників регіонів України та Республіки Польща. Реалізувати цей намір, на думку Сергія Гриневецького, можна шляхом взаємного відкриття представництв на території один одного тих регіонів, які між собою співпрацюють.
    Сергій     Гриневецький    сказав,     що    завдяки    подальшому    розвитку    регіонального співробітництва Одещині вдасться залучити в свою економіку більше іноземних інвестицій. Зараз же обсяг зовнішньої торгівлі Одеської області становить 2,8 мільярда доларів США, причому експорт в Польщу з Одещини 2002 року зріс на 59 відсотків.
    У свою чергу представники польських воєводств, зокрема, Підкарпатського, які вже мають свої представництва в Брюсселі, запропонували українським регіоналам скористатися з уже налагоджених Польщею контактів.

    * * * * *

    УКРАЇНА І ПОЛЬЩА МОЖУТЬ СТАТИ ВАЖЛИВИМИ ЄДНАЛЬНИМИ ЛАНКАМИ МІЖ СХОДОМ І ЗАХОДОМ - ТАКИЙ ГОЛОВНИЙ ЛЕЙТМОТИВ ПЕРШОГО ДНЯ РОБОТИ ШОСТОГО ЕКОНОМІЧНОГО ФОРУМУ "УКРАЇНА-ПОЛЬЩА", ЯКИЙ ВІДКРИВСЯ В ОДЕСІ
    Одеса. 23 червня.
    Співпраця України та Польщі давно визначається терміном "стратегічне партнерство". За обсягом товарообігу з нашою державою Польща посідає третє місце серед країн Європи. Лише за минулий рік у порівнянні з попереднім товарообіг між двома країнами збільшився на 10 відсотків і, за попередніми даними, цього року він може бути рекордним - понад 1 мільярд 200 мільйонів доларів США. Такі факти були оголошені під час першого дня роботи шостого Економічного форуму "Україна-Польща", який відкрився в Одесі.
    Учасники цієї ділової зустрічі в Одесі були одностайні у тому, що керівники обох держав - Леонід Кучма і Александр Квасьнєвський, між якими склалися добрі особисті стосунки і під патронатом яких проходить цей форум, - докладають багато зусиль, аби проголошений рівень стратегічного партнерства наповнювався реальним змістом. Дедалі більше польських бізнесменів, які працюють на українському ринку, переходять від простої торговельної діяльності до більш складних форм співпраці. На початок цього року в Україні зареєстровано понад 730 підприємств з польським капіталом.
    З інтересом було сприйнято виступ керівника офіційної делегації України, міністра економіки та з питань європейської інтеграції України Валерія Хорошковського, який зазначив, що вперше в історії проведення щорічних економічних зустрічей його учасники працюють в якісно нових умовах - 7-8 червня поточного року на всенародному референдумі громадяни Польщі проголосували за вступ до Європейського Союзу. Вітаючи польських гостей з цією історичною, воістину епохальною подією, він відзначив що Україна однозначно пов'язує своє майбутнє також із Європою, а тому створення реальних передумов вступу України до ЄС - основне геополітичне завдання нашої держави. Чітка і пріоритетна орієнтація України на інтеграцію до ЄС, набуття статусу спочатку асоційованого, а згодом і повноправного членства розглядається як основа стратегії економічного та соціального розвитку держави на наступні десять років і більш віддалену перспективу. Цей час має стати періодом глобальних якісних перетворень у всіх сферах суспільного життя.

    На думку Валерія Хорошковського, останнім часом українсько-польські взаємини стали надзвичайно динамічними та плідними. Обом країнам вдалося врегулювати багато проблемних питань, але ще існують бар'єри у торгово-економічних стосунках і до їх розв'язання сторони підійшли впритул.
    Керівник української офіційної делегації виділив три ключових, на його погляд, питання, від яких багато в чому залежатиме наше спільне майбутнє. Для забезпечення подальшої динаміки та конкурентоспроможності економік як Польщі, так і України, за його словами, потрібно визначити інноваційні та інвестиційні пріоритети, а також поглибити міжрегіональне співробітництво. Саме міжрегіональна співпраця може відіграти роль локомотива, який забезпечить синхронізацію подальшого розвитку економік України і Польщі з економікою Євросоюзу. Дієвим інструментом на цьому шляху може стати опрацювання Стратегії міжрегіонального та прикордонного співробітництва, участь у розбудові міжнародних транспортно-комунікаційних мереж, а також досягнення реальних зрушень у співробітництві в інформаційній сфері та галузях високих технологій.
    Віце-прем'єр-міністр, міністр інфраструктури Польщі Марек Поль, підтримуючи українського колегу з ряду оголошених ним позицій, зазначив, що такий обмін думок і дискусії стане приводом для усунення бар'єрів та перешкод на шляху партнерства.
    Польща, з його слів, дуже серйозно ставиться до економічної співпраці з Україною і не без підстав називає її стратегічним партнером. Шоста зустріч в Одесі - найкраще місце для того, щоб проаналізувати наявний стан українсько-польського співробітництва, позитивні і негативні моменти, визначити шляхи подолання останніх для активної і плідної співпраці у подальшому партнерстві.

    * * * * *

    ПРЕМ'ЄР-MIHICTP УКРАЇНИ І МІНІСТР ЗАКОРДОННИХ СПРАВ КИРГИЗЬКОЇ РЕСПУБЛІКИ ОБГОВОРИЛИ НИЗКУ ПИТАНЬ ТОРГОВЕЛЬНО-ЕКОНОМІЧНИХ ВІДНОСИН ДВОХ КРАЇН
    Київ. 23 червня.
    Проблемні питання українсько-киргизьких відносин у торговельно-економічній сфері обговорили під час зустрічі Прем'єр-міністр України Віктор Янукович і міністр закордонних справ Киргизької Республіки Аскар Айтматов.
    Зокрема, за словами глави українського уряду, найбільшою проблемою залишається питання боргу України Киргизстану, який, за даними киргизької сторони, становить близько 30 мільйонів доларів США. Віктор Янукович поінформував Аскара Айтматова, що відповідні доручення для вирішення цього питання вже дано. Прем'єр-міністр України також зазначив, що найближчим часом буде вирішено питання щодо зняття Україною обмежувальних заходів на імпорт електроламп з Киргизької Республіки. Залишилися лише процедурні моменти, зауважив Віктор Янукович.
    Під час зустрічі сторони також обговорили питання відкриття Торгового дому Киргизстану в Україні і Торгового дому України в Киргизстані.

    * * * * *

    ВІЗИТ У ЛИПНІ ПРЕЗИДЕНТА УКРАЇНИ В КИРГИЗСТАН СТАНЕ ЕТАПНИМ У ДВОСТОРОННІХ ВІДНОСИНАХ, ВВАЖАЄ МІНІСТР ЗАКОРДОННИХ СПРАВ КИРГИЗЬКОЇ РЕСПУБЛІКИ
    Київ. 23 червня.
    Президент України у липні відвідає Киргизстан. Про це повідомив на переговорах офіційних делегацій України і Киргизстану міністр закордонних справ Киргизької

    Республіки Аскар Айтматов. За його словами, головним двостороннім документом, який буде підписано під час візиту Президента України до Киргизстану у липні, стане рамкова угода про економічне співробітництво на 2003-2010 роки.
    Як зазначив міністр закордонних справ Киргизстану, візит Президента України дозволить серйозно розширити діапазон співробітництва між країнами.

    * * * * *

    ПИТАННЯ РЕФОРМУВАННЯ СУДОВОЇ СИСТЕМИ УКРАЇНИ ОБГОВОРЮЮТЬСЯ НА ЗУСТРІЧІ ПРОВІДНИХ ВІТЧИЗНЯНИХ ЮРИСТІВ З ЕКСПЕРТАМИ РАДИ ЄВРОПИ
    Київ. 23 червня.
    Зустріч-семінар експертів Ради Європи та України з питань реформування судової системи розпочав роботу в Міністерстві юстиції України. Протягом двох днів фахівці обговорюватимуть проблемні питання організації судової влади в Україні: склад, спеціалізація, компетенція судової системи, незалежність судової гілки влади, дисциплінарна відповідальність суддів тощо в контексті світового законодавства та рекомендацій, наданих Україні Радою Європи. Активну участь у роботі семінару беруть експерти Ради Європи: Декан суддів Барселони Хоакін Байо Дельгадо, віце-президент районного суду Роттердама Тео Сімонс та провідний юрист Департаменту приватного права Великобританії Маргарет Хонгсон, які представлять, по закінченні зустрічі, свої письмові рекомендації до секретаріату РЄ.
    Представник Генерального директорату з правових питань РЄ Лі Хаббард зазначив, що Україна, якій Рада Європи надає свої рекомендації, має їх використовувати.
    "Насамперед я маю на увазі рекомендації щодо незалежності та ефективності ролі судів у суспільстві", підкреслив він. За його словами, Україна, яка стала членом Ради Європи в листопаді 1995 року, приєдналася до важливих угод, які також стосуються судового устрою, невід'ємною частиною якого є верховенство права. При цьому він висловив сподівання, що ця зустріч дасть можливість українським фахівцям набути європейського досвіду законодавчої реалізації принципу "верховенства права" і активно втілювати його в життя на всіх рівнях.
    Водночас, заступник Державного секретаря Міністерства юстиції України Олександр Пасенюк відзначив системний та послідовний характер судового реформування в Україні. За його словами, перші реальні кроки реформування судової системи в Україні з'явилися після прийняття Конституції 1996 року шляхом внесення змін в чинне законодавство - так звана
    "мала судова реформа". "Найважливішим напрямом проведення цієї реформи є радикальне оновлення процесуального законодавства", - наголосив він. При цьому, за його словами, були забезпечені основні засади здійснення судочинства - законність, рівність всіх учасників судового процесу, забезпечення обвинуваченому права на захист, гласність судового процесу та його повне фіксування технічними засобами. А наступний крок реформування - прийняття 7 лютого 2002 року нового Закону "Про судоустрій України" - надав низку новацій, наразі, введення інституту суду присяжних . "Цю норму поки що не реалізовано, але буде реалізовано з прийняттям нового Кримінально-процесуального кодексу України", - зауважив Олександр Пасенюк.
    За словами заступника Держсекретаря, на цьому судова реформа не завершується. Уже пройшли перше читання у Верховній Раді Кримінально-процесуальний та Цивільно-процесуальний кодекси України.
    "Також маємо надію, що до кінця року буде прийнято Адміністративно-процесуальний кодекс і таким чином створено належну правову базу подальшого проведення судової реформи", - наголосив Олександр Пасенюк.

    * * * * *

    УКРАЇНСЬКІ ТА ЄВРОПЕЙСЬКІ ЮРИСТИ ОБГОВОРИЛИ ПИТАННЯ ПОВНОВАЖЕНЬ ПРОКУРАТУРИ
    Київ. 23 червня.
    Питання реформування функцій прокуратури відповідно до міжнародних правових норм обговорювалось на засіданні "круглого столу" за участю представників Генеральної прокуратури України, вітчизняних юристів і експертів Ради Європи.
    Дискусія точилася довкола законодавчих змін, які мають визначити на майбутнє повноваження прокуратури на основі демократичних засад, прийнятих у європейських країнах. На думку українських юристів, для демократичного розвитку суспільства потрібно надати органам прокуратури конституційне право здійснювати нагляд за дотриманням прав людини, а також контролювати дотримання законності органами виконавчої влади і місцевого самоврядування. На сучасному етапі, вважають вітчизняні фахівці, контроль прокуратури за дотриманням конституційних прав, економічних та інших законів посилить ефективність судової влади.
    Однак західноєвропейські експерти не радять поєднувати у прокуратурі функції "загального" і кримінального нагляду, пропонують на основі європейського досвіду створити в державі окремі незалежні органи, які візьмуть на себе правозахисні функції.
    "У кожної держави є свої звичаї і розуміння застосування права, тому рекомендації, які нам дають західні фахівці, мають дорадчий характер, - сказав журналістам, коментуючи дискусію, Генпрокурор України Святослав Піскун - Сьогодні ми почули думки прокурорів і юристів-теоретиків і зрозуміли, що функція захисту прав громадян зараз набуває дедалі актуальнішого значення. Я вважаю, що прокуратура мусить перебудовувати свою роботу в цьому напрямі. Звичайно, останнє слово має залишатися за судовою владою, це аксіома закону. Але на перший сигнал, коли потрібно захищати права громадян і держави, спочатку має відреагувати прокурор. А над тим, у якій формі це робити, ми працюватимемо разом з фахівцями і парламентаріями".

    * * * * *

    У НЬЮ-ЙОРКУ ВІДБУЛАСЯ ПРЕС-КОНФЕРЕНЦІЯ УКРАЇНСЬКОГО МОРЕПЛАВЦЯ-МАНДРІВНИКА ТЕОДОРА РЄЗВОГО
    Київ. 23 червня.
    У генеральному консульстві України в Нью-Йорку відбулася прес-конференція, присвячена унікальному проекту "Підкорення Україною Атлантики".
    У прес-конференції взяли участь мореплавець-мандрівник Теодор Резвой, виконавчий директор Міжнародного товариства океанських веслярів Кенет Кручлов, представники американських ЗМІ та українські журналісти, які спеціально прибули до Нью-Йорка для висвітлення цієї особливої події.
    Теодор Резвой розповів присутнім, що найближчим часом планує вийти в океан і самотужки, орієнтовно за 80 днів, перетнути Атлантику на веслярському човні. Мореплавець також поінформував про підготовку до старту, який заплановано здійснити наступного тижня з нью-йоркського пірсу та відповів на запитання журналістів.
    Співробітники Генконсульства тепло привітали відважного представника України і побажали йому успішного переходу через Атлантику.

    * * * * *

    НА ЗАКАРПАТТЯ ПОВЕРТАЮТЬСЯ МОЩІ ЄПИСКОПА - МУЧЕНИКА
    Ужгород . 23 червня . 27 червня в Ужгороді , на словацько - українському кордоні відбудеться церемонія

    зустрічі мощів єпископа - мученика Теодора Ромжі . Мощі знаходилися у Будапешті , де в місцевому Антропологічному інституті проводилася ідентифікація останків .
    Від кордону процесія пішки вирушить до духовної семінарії , що знаходиться на околиці Ужгорода . А вранці в суботу процесія з мощами пройде від семінарії до Ужгородського замку , де об 11.00 розпочнеться літургія за участю єпископів з України , з - за кордону та представника папського престолу Йозефа кардинала Томка . Після літургії мощі перенесуть до   кафедрального собору . Там вони будуть поміщені в бічній каплиці собору .
    Довідка : Теодор Ромжа (1911-1947) - єпископ Мукачівської єпархії греко - католицької церкви ( з 1944 року ). Після входження Закарпаття до Української РСР у 1945 році , в умовах посилення тиску на УГКЦ , він всіляко підтримує духовенство та віруючих , здійснює ряд великих архієрейських подорожей по єпархії , налагоджує виготовлення та поширення літератури релігійного змісту. Після ліквідації у 1947 році УГКЦ у Галичині розпочалася підготовка аналогічної акції у Закарпатті. Ромжа активно виступає проти розгортання владою пропагандистської кампанії щодо дискредитації як всієї церкви, так і окремих священиків, звинувачених у співпраці з угорськими окупантами. Також єпископ активно протестує проти ліквідації в березні 1947 монастиря на Чернечій горі. 27 жовтня 1947 Т. Ромжа потрапив у автомобільну катастрофу. Помер у лікарні за чотири дні при нез'ясованих обставинах. Існує версія, що катастрофа була влаштована співробітниками НКВС, а в лікарні єпископ був ними отруєний. Мучеництво Теодора Ромжі було проголошено декретом Папи Римського Іоанна Павла II під час його візиту в Україну 2001 року .

    * * * * *

    МАЙЖЕ ПІВТИСЯЧІ ЮНИХ ЧЕРНІГІВЦІВ ВІДПОЧИНУТЬ ЦЬОГО ЛІТА В ІТАЛІЇ
    Чернігів. 23 червня.
    Понад 450 дітей Чернігівщини будуть оздоровлюватися цього літа в Італії по лінії Дитячого фонду. Більшість дітей - сироти, напівсироти і діти з багатодітних сімей - поїдуть до Італії безкоштовно.
    За словами голови Чернігівського обласного відділення Дитячого фонду Валентини Хуторненко, зв'язки з Італією підтримуються вже 12 років.
    "Дітей з нашої області там вже добре знають. Оздоровлюються вони в сім'ях, тож багатьох італійці вже самі запрошують у гості і наступного року", розповідає вона.
    Діти із заможних сімей також мають можливість погостювати в італійських сім'ях. Для цього їхні батьки мають зробити внесок (біля 350 доларів) на рахунок обласного відділення Дитячого фонду. Ці кошти йдуть на витрати, пов'язані з поїздкою, тобто проїзд, оформлення документів тощо.
    Діти Чернігівщини також мають можливість відпочити у цьому році у санаторіях Криму, Одеси, Очакова, Трускавця та на двох найкращих базах відпочинку області - "Остреч" і "Десна". У першу чергу, путівки отримують так звані "чорнобильські" діти. Для їхнього оздоровлення управлінням у справах захисту населення від наслідків Чорнобильської катастрофи Чернігівської облдержадміністрації придбано близько 11 тисяч путівок за виділені для цього з держбюджету кошти. Йдеться про суму понад 6 мільйонів гривень. На сьогоднішній день на відпочинку вже побувало 1700 дітей області, з них - 97 інвалідів та 325 сиріт і напівсиріт.




    * * * * * * * * * * * * * * * * * *

    More BRAMA Press Releases -- Click Here
    Comments and observations about this article and other news
    may be posted to the BRAMA News & Politics Comment Board

     

    Ukraine video timeline: a year of protests and violence. Daily Telegraph 2/21/2015


    Nadiya Savchenko's speech in Basmanny Court, Moscow, 10.02.2015 (Voices of Ukraine)


    Joe Biden: Don’t tell us. Show us, President Putin. 2/7/2015 Munich Security Conference


    Speech by President of Ukraine at the Munich Security conference Feb 7 2015


    #FreeSavchenko video by Adriana Luhovy [Twitter storm Jan 26 2015]


    FREE NADIYA SAVCHENKO

    FREE NADIYA SAVCHENKO
    Twitter storm day Jan 26 2015


    Live map of Ukraine

    Ukraine Today TV LIVE on Youtube


    Live map of Ukraine

    Live map of Ukraine


    Timothy Snyder: Ukrainian History, European Future. Timothy D. Snyder is a well-known historian and professor of history at Yale University. Speaking at the National University 'Kyiv-Mohyla Academy' on May 15, 2014 on deep connection and strong bonds between Ukrainian and European history.


    Громадське радіо

    Громадське радіо


    Громадське телебачення

    Громадське телебачення


    Facebook Євромайдан

    Facebook Євромайдан


    Happy Kyiv (inspired by Pharrell Williams 'Happy')


    Inauguration of Ukraine's President Petro Poroshenko, June 7, 2014


    The Kyiv Post

    День The Day Newspaper

    Експрес онлайн -- Львів

    Voice of America/Голос Америки

    Mirror Weekly/Дзеркало Тижня

    TVi

    Tochka.net

    Zaxid.net

    Yahoo!
    Foto I |  Foto II |  Slideshow

    World Issues
    Google
     ·  Afghanistan
     ·  Iran
     ·  Iraq
    Yahoo
     ·  Afghanistan
     ·  Iran
     ·  Iraq

    Climate Effects
    Google
     ·  Global Warming
     ·  Hurricanes
     ·  Earthquake
     ·  Bird Flu
    Yahoo
     ·  Climate Change
     ·  Hurricanes
     ·  Earthquake
     ·  Bird Flu

    Nasha knopka Наша кнопка

    SLIDESHOWS
    Yushchenko 2009 (NYC)
    Yushchenko 2008 (NYC)
    Genocide (NYC)
    Rushnyk (NYC)
    more ...

    AUDIO and VIDEO
    Video: OC Yushchenko speech
    Video: Orange Circle Yushchenko
    Video: Heritage Days
    more ...


    Calendar
    more ... ]  


    ** Special: [Ukrainian Holidays and Traditions] [SHOP UKRAINIAN] [POLITICS]

    BRAMA Home -- BRAMA in Ukrainian -- Calendar -- UkraiNEWStand -- Community Press -- Search BRAMA -- Arts/Culture -- Business -- CLASSIFIEDS -- Compute/Software -- Social Issues -- Education -- Fun -- Law -- e-LISTS&BB's -- Nova Khvylia (New Wave) -- SPORTS -- Travel -- Ukraine -- Government -- Diaspora Directory -- Suggest a Link -- Report a dead link -- About BRAMA - WebHosting - Domains - Advertising -- What's New? -- GOOGLE-- Yahoo!
    Copyright © 1997-2011 BRAMA, Inc.tm, Inc. All Rights Reserved.