News from and about Ukraine & Ukrainians: Ukrainian Community Press Releases
BRAMA
  UKRAINEWSTAND
Home - NEWS - Weather - Biz - Sports - Press - Calendar - Classifieds

  УКРАІНОВИНИ
Home - НОВИНИ - Погода - Ділове - Спорт - Прес - Календар - Оголошення



getLinks(); ?>

UkraiNEWStand BRAMA Press News UKR News ENG News RUS News GOV'T TV/Radio Journals Newsletters World Kiosks
Tue, April 23, 10:37 EDT
Main
  • BRAMA Press
  • Submit press releases here

  • BRAMA Home
  • BRAMA's UkraiNewstand

  • Search

  • full search
  • NEWS
     ·  Regional-National-Int'l
     ·  Politics/Elections
     ·  Business
     ·  Diaspora/Community
     ·  Issues/Health
     ·  Education
     ·  Arts/Culture
     ·  Religion
     ·  Sports
     ·  Travel
     ·  BRAMA Press
    Forums
  • News & Politics BB (Chat)
  • Nova Khvylia BB
  • Traditions BB
  • Travel BB
  • Business Connections BB
  • E-mail Lists

  • Features
     ·  Politics/Elections
     ·  History of Ukraine
     ·  Ukrainian Traditions
     ·  Ukrainian Shops

    [BRAMA Client Websites]
    places to visit

    Survey
    What will L.Kuchma's fate be under the Yushchenko presidency?
    Same as Ceausescu
    Exile in Russia or elsewhere
    Prosecution and jail in Ukraine
    Immunity from prosecution in Ukraine
    Pardoned by Yushchenko
    Other
  • [Results & comment board] ...
  • Horoscope
    Horoscope (Ukr1251 only):


    DISCLAIMER:The contents of press releases on this website represent solely the positions of their respective authors and organizations. BRAMA neither endorses nor disapproves of the views expressed therein. BRAMA retains all final rights as to what may or may not appear on these pages.


    [ TOP]

    BRAMA News and Community Press

    BRAMA, May 22, 2003, 9:00 am ET

    Press Release
     
     
     
     

    Новини з України

    22.05.03 №83
    АДМІНІСТРАЦІЯ ПРЕЗИДЕНТА УКРАЇНИ
    ГОЛОВНЕ УПРАВЛІННЯ ІНФОРМАЦІЙНОЇ ПОЛІТИКИ

    ПИТАННЯ ЩОДО "КОЛЬЧУГ" ФАКТИЧНО ВТРАТИЛО СВОЮ АКТУАЛЬНІСТЬ, ЗАЯВИВ ДЕРЖСЕКРЕТАР МЗС ВОЛОДИМИР ЄЛЬЧЕНКО

    Київ. 21 травня.

    Держсекретар МЗС України Володимир Єльченко, коментуючи підсумки зустрічі з Надзвичайним і Повноважним Послом США в Україні Карлосом Паскуалем, дав негативну відповідь на запитання журналістів про те, чи порушував американський дипломат питання щодо "Кольчуг". "Хоча, згідно з процедурою роботи Комітету 661 Ради Безпеки ООН, це питання залишається на порядку денному, можна вважати, що воно фактично втратило свою актуальність", - зазначив Володимир Єльченко. "Комітет РБ ООН більше не повертається до його практичного розгляду", - наголосив держсекретар українського МЗС.

    * * * * *

    ПРЕЗИДЕНТ УКРАЇНИ ЛЕОНІД КУЧМА ЗУСТРІВСЯ З ПРЕЗИДЕНТОМ ЄВРОПЕЙСЬКОГО БАНКУ РЕКОНСТРУКЦІЇ І РОЗВИТКУ ЖАНОМ ЛЕМ'ЄРОМ
    Київ. 21 травня.



    Головними темами обговорення були перспективи співробітництва України з Європейським банком реконструкції і розвитку, зокрема, щодо просування проекту "Рівне - Хмельницький" та можливого залучення ЄБРР до стратегічних проектів у сфері нафто- та газотранспортних систем.
    Перед початком зустрічі Глава держави назвав доброю ознакою те, що зустрічі між Жаном Лем'єром і Леонідом Кучмою останнім часом відбуваються часто.
    "Значить рухаємося і рухаємося вперед", - сказав він.  При цьому він підкреслив, що  на сьогодні "немає розбіжностей  у взаємодії України та ЄБРР і є бачення шляхів виходу з усіх проблемних питань".  
    Леонід Кучма також підкреслив, що
    "для України настав час крупномасштабних проектів". Президент України наголосив на необхідності залучення ЄБРР до фінансування добудови Рівненської та Хмельницької АЕС . "Я весь час запрошую відвідати Рівненську та Хмельницьку АЕС і готовий  Вас супроводжувати", - відзначив Глава держави.
    Президент України водночас привітав Жана Лем'єра з успішним завершенням конференції ЄБРР, яка нещодавно відбулася у Ташкенті.
    У ході розмови Жан Лем'єр відзначив позитивні зрушення України в економіці, що створює, за його словами, добрий клімат для співробітництва України та ЄБРР.
    "Ситуація в Україні покращилася. Особливо хотів би відзначити поліпшення макроекономічної ситуації і успіхи у зовнішній торгівлі. Ми переконані, що, якщо Україна скористається зробленим і йтиме в тому ж напрямку, нею буде досягнуто потужного економічного зростання й надалі". При цьому Жан Лем`єр відзначив готовність ЄБРР до продовження реалізації проектів в Україні, зокрема, в транспортній та енергетичній сферах. Він підкреслив наявну позитивну взаємодію з урядом щодо подальшого співробітництва з ЄБРР, яке, за словами Президента ЄБРР, має конкретне навантаження. "У нас вже є, так би мовити, карта наших подальших кроків", - сказав він. Жан Лем`єр також подякував Президенту України  за особисте опікування цим процесом.
    Він поінформував Главу держави про відновлення переговорів стосовно добудови Рівненської та Хмельницької АЕС і підкреслив відкритість цього процесу. Жан Лем'єр зазначив, що ЄБРР погоджується з необхідністю повністю переглянути проект від самого початку і вжити нові підходи щодо конкретних кроків його реалізації.
    Президент ЄБРР підкреслив необхідність вжиття Україною конкретних кроків щодо поліпшення інвестиційного клімату. Леонід Кучма повідомив, що найближчим часом будуть дані відповідні доручення Уряду щодо реалізації необхідних заходів у цьому напрямку.
    Під час розмови також було обговорено питання створення газотранспортного консорціуму. Жан Лем`єр знову підкреслив готовність ЄБРР взяти участь у реалізації цього проекту.


    * * * * *


    ПРЕЗИДЕНТ УКРАЇНИ ЛЕОНІД КУЧМА ЗУСТРІВСЯ З ВІЦЕ-ПРЕЗИДЕНТОМ СВІТОВОГО БАНКУ ПО РЕГІОНУ ЄВРОПИ ТА ЦЕНТРАЛЬНОЇ АЗІЇ ЙОХАННЕСОМ ЛІННОМ.
    Київ. 21 травня.
    Сторони обговорили питання співробітництва України зі Світовим банком, зокрема, йшлося про розробку нової стратегії допомоги банком Україні на 2003-2008 роки. У ході зустрічі Президент України відзначив, що над цим документом зараз працює робоча група українських спеціалістів разом з фахівцями Світового банку. "Сподіваюся, що результати будуть успішними, я маю на увазі українську сторону", - сказав він.
    Глава держави підкреслив, що Україна надає великого значення розробленню цього документа.
    Крім того, значну увагу було приділено підготовці другого етапу проекту програмної системної позики нашій державі, а також обговоренню низки інвестиційних проектів. Було відзначено позитивну роль Світового банку у підтримці інноваційних проектів, які реалізуються в Україні.
    Глава держави висловив задоволення від зустрічі з Йоханнесом Лінном та рівнем двостороннього співробітництва України зі Світовим банком за останні 12 років.
    "У позитивному розвитку економіки, який намітився в останні роки, є безпосередня заслуга Світового банку", -- сказав Президент України.
    Він також висловив подяку за підтримку Світовим банком України і висловив готовність до подальшої співпраці.
    Йоханнес Лінн передав вітання від Президента Світового банку Джеймса Вульфенсона і привітав з відкриттям екологічної конференції в Києві. Віце-президент Світового банку надав високу оцінку економічному зростанню в Україні і висловив готовність Світового банку продовжувати співпрацю з нашою державою.
    "Ми дуже задоволені тим високим рівнем співробітництва, який існує з Україною та ходом підготовки проекту "Програми системної позики 2". Світовий банк готовий до продовження співпраці з Україною і надання допомоги. Тепер для України головне закріпити досягнуті в економіці успіхи і продовжити працювати в цьому напрямку, а стратегія допомоги Світового банку якраз зосереджена на питаннях економічного  зростання, подолання бідності, інтеграції України до  європейської спільноти", - сказав він.
    У ході зустрічі йшлося про хід реалізації проекту щодо надання  державних актів на землю і запровадження реєстраційної системи прав на землю і нерухоме майно.
    Йоханнес Лінн зазначив, що переговорний процес з цього приводу успішно завершений на минулому тижні.
    У свою чергу, Леонід Кучма поінформував, що реалізацію Указу Президента України з запровадження єдиної реєстраційної системи для населення здійснюватиме виключно Державний комітет по земельних ресурсах.
    Йоханнес Лінн підкреслив, що Світовий банк готовий передбачити  для України кредитні ресурси у розмірі 2,4-3 млрд. американських доларів протягом найближчих 4 років і сподівається на подальше економічне зростання України і тісну співпрацю зі Світовим банком.


    * * * * *


    ПРЕЗИДЕНТ УКРАЇНИ ЛЕОНІД КУЧМА 22-23 ТРАВНЯ ВІЗЬМЕ УЧАСТЬ У НЕФОРМАЛЬНОМУ САММІТІ ГЛАВ ДЕРЖАВ ЦЕНТРАЛЬНОЇ ТА СХІДНОЇ ЄВРОПИ У ЗАЛЬЦБУРЗІ
    Київ. 21 травня. Президент України Леонід Кучма візьме участь у неформальному самміті  глав держав Центральної та Східної Європи, який відбудеться 22-23 травня у Зальцбурзі, підтвердив заступник Глави Адміністрації Президента Анатолій Орел. Коло учасників таких щорічних    зустрічей, започаткованих у 1994 році, нині розширилося до 17, а, отже, зросла і їх значимість.
    Планується, що Леонід Кучма виступить на першому пленарному засіданні самміту, присвяченому темі майбутнього Центральної Європи після розширення ЄС.
    "Це добра нагода для України висловитись і бути почутою", - зазначив Анатолій Орел. Він підкреслив важливість участі українського керівництва у саммітах центральносхідноєвропейських лідерів, оскільки на них представлені "країни, різною мірою залучені до євроінтеграційного процесу".
    За словами Анатолія Орла, у Зальцбурзі обговорюватиметься роль Європи у світовій політиці, роль центральносхідноєвропейського регіону у процесі європейського об'єднання, питання допомоги у євроінтеграції державам південносхідної Європи з боку країн-членів ЄС та кандидатів. На другий день самміту участь у дискусії щодо можливостей та ризиків, які з'являться у європейських країн після розширення Євросоюзу, візьмуть представники ділових кіл країн "старої" Європи.
    Анатолій Орел повідомив, що протягом самміту Президент України проведе ряд двосторонніх зустрічей зі своїми колегами. На сьогодні підтверджено проведення близько 10 таких зустрічей, зокрема, з президентами Італії, Німеччини Польщі, Словенії, Словаччини, Чехії.


    * * * * *


    СКООРДИНОВАНА ПОЛІТИКА У СФЕРІ ОХОРОНИ ДОВКІЛЛЯ Є ГАРАНТІЄЮ ФОРМУВАННЯ СТАЛОГО РОЗВИТКУ ЄВРОПИ І СВІТУ В ЦІЛОМУ, ВВАЖАЄ ПРЕМ'ЄР-МІНІСТР УКРАЇНИ
    Київ. 21 травня. Скоординована політика у сфері охорони довкілля є гарантом формування сталого розвитку Європи і світу в цілому. На цьому наголосив під час церемонії відкриття V Пан'європейської конференції міністрів охорони навколишнього середовища "Довкілля для Європи" Прем'єр-міністр України Віктор Янукович.
    Він підкреслив, що без вирішення екологічних проблем людство не має майбутнього. Віктор Янукович також зазначив, що нові процеси європейської інтеграції вимагають від керівництва країн, урядів і міністрів нових рішень, нових практичних кроків, спрямованих на формування екологічно безпечного довкілля для Європи.
    У свою чергу, міністр екології і природних ресурсів України Василь Шевчук зазначив, що чотири попередніх екологічних конференції та увага світового співтовариства до питань охорони довкілля за останні 10 років дали важливі результати, зокрема, для Європи. Він підкреслив, що протягом триденної конференції у Києві її учасники вестимуть діалог з широким залученням громадськості щодо підкріплення всіх складових, які забезпечують сталий розвиток і збереження природних екосистем, енергії і водних ресурсів, а також здоров'я людей.


    * * * * *


    ПИТАННЯ БУДІВНИЦТВА ОБ'ЄКТА "УКРИТТЯ" ЧОРНОБИЛЬСЬКОЇ АЕС ОБГОВОРИВ ПРЕМ'ЄР-МІНІСТР УКРАЇНИ ПІД ЧАС ЗУСТРІЧІ З КОМІСАРОМ ЄВРОПЕЙСЬКОЇ КОМІСІЇ З ПИТАНЬ ДОВКІЛЛЯ
    Київ. 21 травня. Питання будівництва об'єкта "Укриття" Чорнобильської АЕС обговорив сьогодні Прем'єр-міністр України Віктор Янукович з комісаром Європейської комісії з питань довкілля Маргот Вольстрьом.
    Співпрацю України з Європейським Союзом у вирішенні цієї проблеми Віктор Янукович вважає дуже важливою з огляду на те, що з 700 млн. євро, які потрібно на будівництво нового саркофагу, ЄС готовий надати 65 відсотків.
    Під час зустрічі сторони також обмінялися думками щодо ратифікації Україною Кіотського протоколу.


    * * * * *


    ЛІДИРУЮЧУ РОЛЬ УКРАЇНИ СЕРЕД КРАЇН РЕГІОНУ В СПРАВІ КОНТРОЛЮ НАД ЕПІДЕМІЄЮ ВІЛ/СНІДУ ВІДЗНАЧИЛИ ПІД ЧАС ЗУСТРІЧІ З АНДРІЄМ ПІДАЄВИМ У

    ЖЕНЕВІ ВИСОКОПОСТАВЛЕНІ ОСОБИ ОРГАНІЗАЦІЇ ОБ'ЄДНАНИХ НАЦІЙ
    Київ. 21 травня. Лідируючу роль України серед країн Центральної та Східної Європи в справі контролю над епідемією ВІЛ/СНІДу відзначили під час зустрічі з міністром охорони здоров'я України Андрієм Підаєвим регіональний директор програми ООН СНІД по Америці та Європі Л. Лурес і регіональний директор по Європі Дитячого фонду ООН Ф О'Браєн. Розмова відбулася в Женеві, де керівник МОЗ України бере участь у 56-й Асамблеї Всесвітньої організації охорони здоров'я.
    Під час розмови сторони підтвердили взаємні зобов'язання, спрямовані на подальшу всебічну роботу щодо контролю над епідемією ВІЛ/СНІДу в Україні, яка будується на довготерміновій основі у стратегічних напрямах - лікування, підтримка, догляд за хворими, забезпечення ефективних профілактичних заходів і моніторинг програм.
    Регіональний директор у Європі Дитячого фонду ООН Ф О'Браєн під час зустрічі з міністром Андрієм Підаєвим засвідчив збіг у поглядах щодо визначення пріоритетів у співпраці, а саме подальший розвиток програми
    "Передача ВІЛ від матері до дитини" і програм з контролю інфекційних захворювань, яким можна запобігти шляхом вакцинації.
    Високопоставлені співрозмовники провідних Агентств ООН відзначили успіхи України в справі контролю над епідемією ВІЛ/СНІДу. На їхню думку, настав час поширити досвід України серед інших країн як зразок успішної відповіді на виклик вірусу імунодефіциту людини. Л. Лурес і Ф.О'Браєн запевнили Андрія Підаєва, що Україна може розраховувати на довгострокову підтримку з боку відповідних Агентств ООН.


    * * * * *


    МІЖНАРОДНА НАУКОВА КОНФЕРЕНЦІЯ "УКРАЇНСЬКО-ПОЛЬСЬКИЙ КОНФЛІКТ НА ВОЛИНІ В РОКИ ДРУГОЇ СВІТОВОЇ ВІЙНИ: ГЕНЕЗИС, ХАРАКТЕР, ПЕРЕБІГ І НАСЛІДКИ" ВІДКРИЛАСЯ В ЛУЦЬКУ
    Київ. 21 травня. Сумним подіям в історії української і польської нації, що були спільною трагедією обох народів-сусідів, з часу якої минає рівно шістдесят літ, присвячена міжнародна наукова конференція, що розпочалася сьогодні в Луцьку, її тема: "Українсько-польський конфлікт на Волині в роки другої світової війни: генезис, характер, перебіг і наслідки". У конференції, що триватиме три дні, беруть участь відомі вчені-історики з Польщі, США, Німеччини, Білорусі та України, а також представники громадських організацій, дипломатичних відомств України та Польщі.
    У виступах на пленарних засіданнях, у секціях, а також під час дискусій учасники міжнародного форуму розглянуть якнайширше коло проблем з історії українсько-польських відносин двадцятого століття до і після названих трагічних подій на Волині. Серед них - соціально-економічні, політичні, військові та духовні причини Волинської трагедії, вплив на українсько-польський конфлікт тодішньої імперської політики СРСР і Німеччини, перебіг українсько-польського конфлікту на конкретних територіях, висвітлення його в українській і польській літературі та газетній періодиці. Зі своїми спогадами виступлять і очевидці.
    Об'єктивне й неупереджене дослідження минулої трагедії в історії двох народів є запорукою подальшого зміцнення добросусідських відносин між Україною і Польщею. А сама конференція в Луцьку, на якій буде прийнято відповідний підсумковий документ, на думку її учасників, може стати базовою в підході до визначення принципів взаємовідносин не лише між Україною і Польщею, але й між державами всієї Європи.


    * * * * *


    НА ЧЕРНІГІВЩИНІ ПРОХОДИТЬ КОНФЕРЕНЦІЯ ПРИСВЯЧЕНА ОСТАННЬОМУ ГЕТЬМАНУ УКРАЇНИ КИРИЛУ РОЗУМОВСЬКОМУ
    Чернігів. 21 травня. На Чернігівщині відкрилась Міжнародна науково-практична конференція під назвою „Кирило Розумовський - останній гетьман України". Її учасники - чернігівські та київські науковці і дослідники, представники Державної академії керівних кадрів культури і мистецтв, Київського національного університету імені Т. Шевченка, Музею гетьманства.
    У рамках конференції в Чернігові відбудеться засідання прес-клубу
    "Ділове слово". Науковці познайомлять журналістів із сучасними дослідженнями щодо ролі Кирила Розумовського в розбудові української державності та розвитку вітчизняної культури. А голова
    Чернігівського благодійного фонду, директор Чернігівського
    художнього музею Ірина Ральченко розповість про зв'язки
    Фонду з нащадками родини Розумовських та проекти, спрямовані на відновлення історико-культурної спадщини кількох поколінь цієї
    дивовижної родини, представники якої зіграли визначну роль в історії
    України, Росії та Європи.
    22 травня конференція продовжить свою роботу в колишній гетьманській столиці Батурині.


    * * * * *


    ЛУЦЬК, ЛЮБЛІН ТА БРЕСТ СТВОРЮВАТИМУТЬ СПІЛЬНИЙ ТУРИСТИЧНИЙ МАРШРУТ  У МЕЖАХ

    ЄВРОРЕГІОНУ «БУГ»
    Луцьк. 21 травня. Незабаром буде створено туристичний маршрут, який пройде територією Волинської області (Україна), Люблінського воєводства (Республіка Польща) та Брестської області (Бєларусь). Відповідну угоду представники трьох міст підписали 20 травня в Луцьку.
    Ідея створення туристичного маршруту належить польським партнерам. На думку її авторів, маршрут покликаний не лише сприяти розвитку туристичної галузі, а, передусім, підкреслювати культурну близькість і спорідненість прикордонних регіонів, залучати туристів як із терену єврорегіону «Буг», так і з інших регіонів. Значну увагу ініціатори приділяють залученню до туризму молоді. Для неї в рамках проекту планується створення максимально комфортних умов: запровадження системи знижок на екскурсії, харчування, проживання.
    Реалізація проекту розпочнеться з листопада 2003 року і триватиме до червня наступного. У якості першого кроку здійснюватиметься видання добірки маршрутів, карт, встановлення дороговказів на мовах трьох сторін-партнерів.
    Грант на реалізацію проекту маршруту виграла Люблінська мерія. Окрім теоретичного підкріплення ідеї, польські партнери подбали і про фінансову підтримку, що склала 14 тис. євро, або майже третину усіх необхідних коштів. Основну ж частку фінансування - понад 30 тисяч євро - забезпечила програма PHARE-2001.


    * * * * *


    КАНАДСЬКИЙ ПЕКАР ПЕРЕДАЄ СВІЙ ДОСВІД ІВАНО-ФРАНКІВСЬКИМ КОЛЕГАМ
    Івано-Франківськ. 21 травня.
    Відомий канадський пекар, скарбник Асоціації пекарів Канади, ректор коледжу Джорджа Брауна, власник великої пекарської компанії Пітер Шолтерс (Peter Sholters) зараз працює в Івано-Франківську на запрошення фірми „Надія". Протягом місяця П. Шолтерс навчатиме кондитерів "Надії" пекарському мистецтву та сучасним технологіям, які застосовуються у Канаді..
    П. Шолтерс є членом канадської асоціації "Кессо", до якої переважно входять фахівці-пенсіонери, що мають бажання  передавати свої знання іншим. П. Шолтерс вже надавав допомогу пекарям зі США, Канади та Голландії. До України його запрошено вперше. В Івано-Франківську канадський пекар також передаватиме свій досвід викладачам кулінарного мистецтва спеціалізованих навчальних закладів міста.
    Вже через тиждень роботи П. Шолтерса в Івано-Франківську фірмою "Надія" запроваджено виробництво нових видів продукції: ніжного арахісового печива, вершкових тістечок, кексу "Іронія долі", віденського торту "Захер", торту "Ангел", французьких багетів, булочок до сніданку та багато іншого.                 
    Начальник кондитерського цеху фірми "Надія" Світлана Притика зазначає, що, крім нових рецептів та технологій, П. Шолтерс надав і декілька корисних порад. Зокрема, "Надія" вирішила запровадити написання всіх складових кондитерського виробу на його упаковці, щоб не наражати на небезпеку людей, які мають алергію, приміром, на арахіс чи мед. Щодо застосування різноманітних хімічних складників для випічки, то, за словами П. Шолтерса, в Україні, на відміну від Канади, є досить натуральних складників, щоб застосовувати хімію обмежено.
    За словами П. Шолтерса, він був щиро вражений фаховим рівнем українських пекарів та класичною українською випічкою. Відмітив він також і оригінальні українські рецепти.           
    Фірма "Надія " існує вже 12 років. Вона починала з випічки лише хліба, зараз тут виробляється понад 300 найменувань печива, кексів та інших солодощів. Директор фірми "Надія" Мирослав Бойко очолює Асоціацію готелів та туристичних підприємств Карпатського регіону.
    Протягом двох останніх років кондитери фірми стажувалися у Києві, Львові, Закарпатті, Кракові, Будапешті. Зараз один з працівників фірми проходить стажування в пекарні у США. А у вересні фахівець-ресторатор зі США приїде до Івано-Франківська.


    * * * * *


    У ЛЬВОВІ ВПЕРШЕ ПРОХОДЯТЬ ДНІ ІНОЗЕМНИХ СТУДЕНТІВ
    Львів. 21 травня.
    У вівторок у Львові розпочалися Дні іноземних студентів, які триватимуть до суботи. Ця акція відбувається в місті вперше.
    У рамках акції відбудуться презентації усіх земляцтв іноземних студентів міста Львова. У клубі-кафе „Лялька" пройдуть вечірки української кухні та музики, а також національних кухонь різних народів. У парку „Знесіння" буде організовано міжнародний пікнік. Відбудуться екскурсії по Львову, поїздка по замках Львівщини.
    Закінчаться Дні іноземних студентів фестивалем націй у клубі „Міленіум". За підсумками заходу планується зняти відеофільм і створити веб-сайт, на якому будуть презентовані земляцтва іноземних студентів Львова.
    Ініціатором проведення заходу виступили Львівський державний медичний університет ім. Д. Галицького, Національний університет „Львівська політехніка", Львівський національний університет ім. І. Франка та земляцтва студентів-іноземців.
    За словами члена оргкомітету з проведення акції, декана іноземних студентів медичного університету Євгена Вариводи, головна мета проведення днів - сприяння поглибленню культурного обміну та кращому знанню іноземними студентами українських культурних традицій. Є.Варивода висловив сподівання, що цей захід стане традиційним.
    У Львові загалом навчається понад 500 студентів-іноземців із більш як 30 країн світу.

    * * * * *

    УКРАЇНА РОЗГЛЯДАЄ ПРОВЕДЕННЯ П'ЯТОЇ ПАН'ЄВРОПЕЙСЬКОЇ КОНФЕРЕНЦІЇ "ДОВКІЛЛЯ ДЛЯ ЄВРОПИ" У КИЄВІ В КОНТЕКСТІ ЄВРОПЕЙСЬКОЇ ІНТЕГРАЦІЇ ТА ПЕРЕХОДУ ДО СТАЛОГО РОЗВИТКУ, ЗАЯВИВ ПРЕЗИДЕНТ ЛЕОНІД КУЧМА
    Київ. 21 травня.



    Україна розглядає проведення V Пан'європейської конференції "Довкілля для Європи" у Києві у контексті європейської інтеграції та переходу до сталого розвитку, заявив Президент України Леонід Кучма у виступі на відкритті цієї конференції. Він висловив переконання,   що  результати  форуму  сприятимуть досягненню названої мети.
    Леонід Кучма підкреслив, що Україна на національному рівні вже прийняла комплексну програму реалізації рішень Йоханнесбурзького самміту ООН, і підтвердила цим своє бажання діяти на практиці.
    "Україна, послідовно проводячи політику інтеграції до європейської спільноти, докладає всіх зусиль для беззаперечного дотримання норм екологічної безпеки ", - сказав Президент. Він висловив упевненість, що конференція стане важливим кроком на шляху вирішення глобальних екологічних проблем, сприятиме гармонізації життєдіяльності людини в природному середовищі.
    Президент України підкреслив, що
    "розумне, мудре співіснування людини та природи - це сучасна філософія цивілізованої життєдіяльності" . Академік Вернадський, за його словами ще 60 років тому попереджав, що перед людиною відкриється величезне майбутнє лише за умов, якщо вона не стане використовувати свій розум і свою працю на самознищення.
    Леонід Кучма також зазначив, що мета, до якої прагне все людство, воістину варта невтомних зусиль, і Україна в тісній співпраці з європейською спільнотою робитиме все можливе для досягнення цієї високої мети.

    * * * * *


    В и с т у п
    Президента України Л.Д.КУЧМИ
    на відкритті 5-ї Всеєвропейської
    конференції "Довкілля для Європи"

    21 травня 2003 року
    м. Київ


    Шановні учасники Всеєвропейської конференції!
    Шановні зарубіжні гості!
    Пані та панове!


    Маю високу честь вітати у стародавньому Києві, на берегах Дніпра повноважних посланців 53-х країн Європи, Америки, Кавказу і Центральної Азії, а також представників 26-ти міжнародних організацій та неурядових структур, численних засобів масової інформації, яких скликала Київська конференція "Довкілля для Європи".

    Ми вступили в епоху, коли в основу філософії земної цивілізації покладено благородний принцип -
    природа є домінантою життя на планеті Земля. Саме за цей ідеал було висловлено консенсус усієї планетарної спільноти на Всесвітньому саміті у Йоганнесбургу.

    Подумки піднявшись над динамічною панорамою ХХІ століття, повпреди людства одностайно проголосили найвищою цінністю буття  сам наш Дім земний - неповторний своєю красою і невичерпний своєю щедрістю, який, однак, буває беззахисним, коли над ним здіймається руйнівна рука тимчасового правителя.

    У давні часи народився лиховісний вислів: "Після нас - хоч потоп!". Коли ми вестимемо себе так, наче на нашому поколінні закінчується історія, потоп, який лякав наших предків, може виявитися просто пустощами вередливої матінки природи.

    Пам'ятаймо застереження великого мислителя Махатма Ганді, який казав так: "Світ досить великий, щоб задовольнити потреби кожної людини, але надто малий, щоб задовольнити людську ненаситність".

    Думаю, нам варто прислухатись до міркувань тих футурологів, які стверджують, що на відміну від минулих світових конфліктів, до яких призводили імперські амбіції завойовників територій та ідеологічні амбіції завойовників людських душ, майбутні глобальні конфлікти може породжувати боротьба за природні ресурси. Контроль над ними стане основним інструментом контролю політичного у міжнародних відносинах.

    Шановні друзі!


    Хотів би, передусім, побажати вашій конференції, щоб вона ввійшла до  сузір'я міжнародних форумів, на яких людство на найвищому інтелектуальному та моральному рівнях осмислює свою спільну долю. Сподіваюся, Київ подарує вам для плідної праці сприятливу ауру.

    Саме тут, на українській землі, витає дух її великого сина, геніального мислителя Володимира Вернадського, який створив вчення про ноосферогенез - про гармонійне поєднання антропосфери і біосфери - вчення, яке має стати філософською та фундаментальною базою для єднання людства у творенні екологічно збалансованого суспільства.

    По-друге, шановні гості, прислухайтесь: отут за вікном все ще лунають дзвони Чорнобиля. Доля розпорядилася так, що координати найбільшої техногенної катастрофи сучасності приводять знову на цю знакову землю.

    Український народ і Українська держава прийняли і витримали цей удар, спрямований проти всього людства, але ми хотіли б і від вашої конференції почути сигнали: Україна не може бути наодинці із Чорнобилем, і не лише в осмисленні цього вселенського застереження, а й у ліквідації наслідків катастрофи, яка не має собі рівних.

    У свою чергу Україна, прийнявши національну програму реалізації рішень Йоганнесбурзького саміту, активно інтегрується у Всеєвропейську екологічну мережу.

    Ми готові продемонструвати учасникам конференції нашу глибоку відповідальність і компетентність, коли вони поцікавляться здійсненням Національної програми екологічного оздоровлення басейну Дніпра та поліпшення якості питної води, Державної програми екологічного оздоровлення Чорного і Азовського морів.

    У конструктивне русло ввійшов процес гармонізації національного екологічного законодавства з європейським, розвитку екологічної освіти, формування нової модерної свідомості. Ці та інші дії спрямовані на підсилення екологічної складової сталого розвитку України, гармонізацію національної і загальноєвропейської екологічної політики.
    Не буду применшувати наші сподівання на вагомість результатів 5-ї Всеєвропейської конференції для України.

    Вони повинні дати новий імпульс процесу європейської інтеграції, переходу до сталого розвитку, продемонструвати приклад продуктивних дій для інших секторів суспільної життєдіяльності.

    Дуже важливо для всіх нас тут, у Києві, підтримати і закріпити паростки європейської екологічної інтеграції, зробити європейський дім безпечним для сталого розвитку, а отже - і всіх його мешканців, незалежно від соціального походження чи майнового стану. Взявшись спільно за руки, нам разом буде легше долати екологічні негаразди, які за своїми спустошливими наслідками можуть стати не меншою, якщо не більшою загрозою для людства, ніж війни і тероризм.
    Упевнений: так само, як світова спільнота об'єдналася в боротьбі проти міжнародного тероризму, вона має згуртуватися на святому поприщі збереження і захисту довкілля. Тільки на засадах європейської солідарності ми зможемо подолати екологічні виклики, з якими стикаємося сьогодні.

    Академік Вернадський ще 60 років тому попереджав, що перед людиною відкривається величезне майбутнє лише за умови, якщо вона не стане використовувати свій розум і свою працю на самознищення. На початку ХХІ століття життя знову нагадало нам про цю умову. Будьмо ж відповідальними за майбутнє.

    Нас чекає копітка і напружена робота з виконання рішень Всесвітніх самітів зі сталого розвитку, а тепер вже і 5-ї Всеєвропейської конференції міністрів навколишнього середовища "Довкілля для Європи".

    Я глибоко переконаний, що мета, до якої ми прагнемо, воістину варта самовідданих і невтомних зусиль. Ця висока мета - екологічно чиста і заможна Європа під мирним небом. І Україна, як рівноправний член європейської сім'ї народів, робитиме все можливе для  досягнення цієї благородної мети.

    Ще раз бажаю всім вам плідної роботи та приємних вражень від перебування у столиці нашої держави - стародавньому місті Києві, яке було і залишається серцем Європи. Я закликаю вас, шановні гості, як дбайливих та відповідальних господарів, обігріти наш спільний європейський дім теплотою нашої любові.
    Дякую за увагу.




    * * * * * * * * * * * * * * * * * *

    More BRAMA Press Releases -- Click Here
    Comments and observations about this article and other news
    may be posted to the BRAMA News & Politics Comment Board

     

    Ukraine video timeline: a year of protests and violence. Daily Telegraph 2/21/2015


    Nadiya Savchenko's speech in Basmanny Court, Moscow, 10.02.2015 (Voices of Ukraine)


    Joe Biden: Don’t tell us. Show us, President Putin. 2/7/2015 Munich Security Conference


    Speech by President of Ukraine at the Munich Security conference Feb 7 2015


    #FreeSavchenko video by Adriana Luhovy [Twitter storm Jan 26 2015]


    FREE NADIYA SAVCHENKO

    FREE NADIYA SAVCHENKO
    Twitter storm day Jan 26 2015


    Live map of Ukraine

    Ukraine Today TV LIVE on Youtube


    Live map of Ukraine

    Live map of Ukraine


    Timothy Snyder: Ukrainian History, European Future. Timothy D. Snyder is a well-known historian and professor of history at Yale University. Speaking at the National University 'Kyiv-Mohyla Academy' on May 15, 2014 on deep connection and strong bonds between Ukrainian and European history.


    Громадське радіо

    Громадське радіо


    Громадське телебачення

    Громадське телебачення


    Facebook Євромайдан

    Facebook Євромайдан


    Happy Kyiv (inspired by Pharrell Williams 'Happy')


    Inauguration of Ukraine's President Petro Poroshenko, June 7, 2014


    The Kyiv Post

    День The Day Newspaper

    Експрес онлайн -- Львів

    Voice of America/Голос Америки

    Mirror Weekly/Дзеркало Тижня

    TVi

    Tochka.net

    Zaxid.net

    Yahoo!
    Foto I |  Foto II |  Slideshow

    World Issues
    Google
     ·  Afghanistan
     ·  Iran
     ·  Iraq
    Yahoo
     ·  Afghanistan
     ·  Iran
     ·  Iraq

    Climate Effects
    Google
     ·  Global Warming
     ·  Hurricanes
     ·  Earthquake
     ·  Bird Flu
    Yahoo
     ·  Climate Change
     ·  Hurricanes
     ·  Earthquake
     ·  Bird Flu

    Nasha knopka Наша кнопка

    SLIDESHOWS
    Yushchenko 2009 (NYC)
    Yushchenko 2008 (NYC)
    Genocide (NYC)
    Rushnyk (NYC)
    more ...

    AUDIO and VIDEO
    Video: OC Yushchenko speech
    Video: Orange Circle Yushchenko
    Video: Heritage Days
    more ...


    Calendar
    more ... ]  


    ** Special: [Ukrainian Holidays and Traditions] [SHOP UKRAINIAN] [POLITICS]

    BRAMA Home -- BRAMA in Ukrainian -- Calendar -- UkraiNEWStand -- Community Press -- Search BRAMA -- Arts/Culture -- Business -- CLASSIFIEDS -- Compute/Software -- Social Issues -- Education -- Fun -- Law -- e-LISTS&BB's -- Nova Khvylia (New Wave) -- SPORTS -- Travel -- Ukraine -- Government -- Diaspora Directory -- Suggest a Link -- Report a dead link -- About BRAMA - WebHosting - Domains - Advertising -- What's New? -- GOOGLE-- Yahoo!
    Copyright © 1997-2011 BRAMA, Inc.tm, Inc. All Rights Reserved.