News from and about Ukraine & Ukrainians: Ukrainian Community Press Releases
BRAMA
  UKRAINEWSTAND
Home - NEWS - Weather - Biz - Sports - Press - Calendar - Classifieds

  УКРАІНОВИНИ
Home - НОВИНИ - Погода - Ділове - Спорт - Прес - Календар - Оголошення



getLinks(); ?>

UkraiNEWStand BRAMA Press News UKR News ENG News RUS News GOV'T TV/Radio Journals Newsletters World Kiosks
Fri, April 19, 11:45 EDT
Main
  • BRAMA Press
  • Submit press releases here

  • BRAMA Home
  • BRAMA's UkraiNewstand

  • Search

  • full search
  • NEWS
     ·  Regional-National-Int'l
     ·  Politics/Elections
     ·  Business
     ·  Diaspora/Community
     ·  Issues/Health
     ·  Education
     ·  Arts/Culture
     ·  Religion
     ·  Sports
     ·  Travel
     ·  BRAMA Press
    Forums
  • News & Politics BB (Chat)
  • Nova Khvylia BB
  • Traditions BB
  • Travel BB
  • Business Connections BB
  • E-mail Lists

  • Features
     ·  Politics/Elections
     ·  History of Ukraine
     ·  Ukrainian Traditions
     ·  Ukrainian Shops

    [BRAMA Client Websites]
    places to visit

    Survey
    What will L.Kuchma's fate be under the Yushchenko presidency?
    Same as Ceausescu
    Exile in Russia or elsewhere
    Prosecution and jail in Ukraine
    Immunity from prosecution in Ukraine
    Pardoned by Yushchenko
    Other
  • [Results & comment board] ...
  • Horoscope
    Horoscope (Ukr1251 only):


    DISCLAIMER:The contents of press releases on this website represent solely the positions of their respective authors and organizations. BRAMA neither endorses nor disapproves of the views expressed therein. BRAMA retains all final rights as to what may or may not appear on these pages.


    [ TOP]

    BRAMA News and Community Press

    BRAMA, May 15, 2003, 9:00 am ET

    Press Release
     
     
     
     

    Новини з України

    15.05.03 №77
    АДМІНІСТРАЦІЯ ПРЕЗИДЕНТА УКРАЇНИ
    ГОЛОВНЕ УПРАВЛІННЯ ІНФОРМАЦІЙНОЇ ПОЛІТИКИ

    ПРЕЗИДЕНТ УКРАЇНИ ПРОВІВ НАРАДУ ЗА РЕЗУЛЬТАТАМИ ВАШИНГТОНСЬКИХ КОНСУЛЬТАЦІЙ "УКРАЇНА-НАТО" З ПИТАНЬ ОБОРОНИ І БЕЗПЕКИ
    Київ. 14 травня.



    У нараді взяли участь Секретар Ради національної безпеки і оборони України Євген Марчук, Міністр оборони України Володимир Шкідченко, Глава Адміністрації Президента України Віктор Медведчук, Керівник Головного Управління з питань зовнішньої політики Адміністрації Президента України Анатолій Орел, Державний секретар МЗС України Володимир Єльченко та інші.
    Під час зустрічі було заслухано звіти учасників консультацій, проаналізовано результати роботи української делегації та визначено напрямки подальшої взаємодії України з Північно-Атлантичним Альянсом.
    Президент України відзначив, що консультації у Вашингтоні засвідчили певний  прогрес у виконанні Україною Цільового плану дій "Україна-НАТО" і наголосив на необхідності активізувати роботу в цьому напрямку.

    * * * * *


    ПРЕЗИДЕНТ УКРАЇНИ ЛЕОНІД КУЧМА УПОВНОВАЖИВ ПОСТІЙНОГО ПРЕДСТАВНИКА УКРАЇНИ ПРИ РАДІ ЄВРОПИ СЮЗАННУ СТАНІК НА ПІДПИСАННЯ ВІД ІМЕНІ УКРАЇНИ ОКРЕМИХ ДОКУМЕНТІВ ЦІЄЇ ОРГАНІЗАЦІЇ
    Київ. 14 травня. Президент України Леонід Кучма своїм Розпорядженням уповноважив Постійного представника України при Раді Європи Сюзанну Станік на підписання від імені України Протоколу до Європейської конвенції про боротьбу з тероризмом на умовах, передбачених пунктом "b" пункту 1статті 17 Протоколу.
    Іншим своїм Розпорядженням Глава держави уповноважив Сюзанну Станік на підписання від імені України Конвенції про контакт з дітьми.
    Леонід Кучма підписав Розпорядження, яким уповноважено Сюзанну Станік на підписання від імені України Додаткового протоколу до Кримінальної конвенції про боротьбу з корупцією на умовах, передбачених пунктом "b" пункту 1статті 10 Протоколу.

    * * * * *


    ПРЕЗИДЕНТ УКРАЇНИ ЛЕОНІД КУЧМА ЗУСТРІВСЯ ЗІ СПІВГОЛОВОЮ УКРАЇНСЬКО-АМЕРИКАНСЬКОГО КОМІТЕТУ З ПИТАНЬ ЗОВНІШНЬОЇ ПОЛІТИКИ СТІВЕНОМ ПАЙФЕРОМ



    Київ. 14 травня. Президент України Леонід Кучма зустрівся зі співголовою українсько-американського комітету з питань зовнішньої політики, другим заступником держсекретаря США Стівеном Пайфером.
    У ході розмови сторони висловили задоволення з приводу нових тенденцій, які намітилися останнім часом в українсько-американських відносинах та висловили сподівання, що результати засідання українсько-американського комітету з питань зовнішньої політики підтвердили взаємне прагнення сторін розширювати двосторонні контакти.
    Стівен Пайфер відзначив, що
    "останнім часом у відносинах наших країн відбулися позитивні зрушення. Ми сподіваємося на збереження поступу в цьому. Це сприятиме досягненню успіху в багатьох питаннях, зокрема, економіці, безпеці".
    Леонід Кучма підкреслив, що Україна зацікавлена у повномасштабному двосторонньому співробітництві в усіх сферах.
    Під час зустрічі було обговорено питання міжнародної безпеки. Стівен Пайфер відзначив, що Україна продемонструвала свою здатність зробити вагомий внесок у забезпечення європейської і світової безпеки. У цьому контексті сторони порушили питання міжнародної політики, зокрема, щодо Іраку.
    Президент України особисто висловив співчуття у зв'язку з терористичним актом, який нещодавно стався у Саудівській Аравії, наголосивши, що
    "тероризм залишається головною загрозою для світу".
    Сторони також обговорили питання наближення України до СОТ та пропозиції Леоніда Кучми щодо Конституційної реформи в Україні. Співголова українсько-американського Комітету з питань зовнішньої політики підкреслив: "Ми будемо енергійно підтримувати Україну щодо вступу до COT, адже це вагомий крок на шляху  інтеграції до європейських та євроатлантичних структур".

    * * * * *


    ДРУГИЙ ЗАСТУПНИК ДЕРЖСЕКРЕТАРЯ СПОЛУЧЕНИХ ШТАТІВ АМЕРИКИ ВВАЖАЄ, ЩО УКРАЇНА МОЖЕ ЗРОБИТИ СУТТЄВИЙ ВНЕСОК У ПОВОЄННУ ВІДБУДОВУ ТА СТАБІЛІЗАЦІЮ СИТУАЦІЇ В ІРАКУ

    Київ. 14 травня. Україна може зробити вагомий внесок у повоєнну відбудову та стабілізацію ситуації в Іраку. На цьому наголосив другий заступник Державного секретаря США Стівен Пайфер. Він, зокрема, зазначив, що Україна має всі можливості виграти комерційні контракти з відбудови Іраку, які буде запропоновано на конкурентній основі. Американський дипломат повідомив, що уряд України має всю необхідну інформацію щодо умов цього тендеру, що дозволить добре підготуватися до нього тим українським компаніям, які зацікавлені взяти участь у відбудові Іраку.
    Стівен Пайфер також наголосив на тому, що Україна може зробити суттєвий внесок у стабілізацію ситуації в Іраку
    . "Українські військові мають можливості і якості, які можуть бути корисними для стабілізаційних сил в Іраку", - сказав Стівен Пайфер. Свою точку зору він пояснив тим враженням, яке американська сторона має від спільних дій українсько-польського миротворчого батальйону в Косово.
    Стівен Пайфер висловив сподівання, що Збройні Сили України зможуть взяти участь у стабілізаційних силах в Іраку. На його думку, головним завданням цих сил буде створення таких умов стабільного і демократичного розвитку країни. Це дозволить якнайшвидше передати владні повноваження внутрішній іракській адміністрації, яка має взяти повний контроль над своєю країною.
    Державний секретар МЗС України Володимир Єльченко повідомив, що 22 травня у Варшаві відбудеться зустріч делегацій країн, які можуть зробити внесок в іракську стабілізацію. Саме там буде визначено конфігурацію майбутніх стабілізаційних сил, обговорено сектори, де вони можуть бути задіяні. За його словами, ці ж питання обговорювалися під час тристоронніх консультацій між Україною, Польщею та США.
    "Деякі країни мають бажання взяти участь у таких зусиллях, але не мають можливостей. Україна має бажання і має можливості для участі у стабілізаційних силах в Іраку", - наголосив Володимир Єльченко. Водночас він зауважив, що поки що зарано конкретизувати характер участі України у стабілізаційних силах, адже це рішення буде прийматися у відповідності до чинного законодавства і підлягає обов'язковому ухваленню Верховною Радою України.


    * * * * *

    ЧИМ БІЛЬШЕ УРЯД ПРАЦЮЄ З ПАРЛАМЕНТОМ, ТИМ КРАЩЕ УСВІДОМЛЮЄТЬСЯ СПІЛЬНА ВІДПОВІДАЛЬНІСТЬ ВИКОНАВЧОЇ ТА ЗАКОНОДАВЧОЇ ВЛАДИ, ВВАЖАЄ ПРЕМ'ЄР-MIHICTP ВІКТОР ЯНУКОВИЧ
    Київ. 14 травня.
    Підбиваючи підсумки роботи Верховної Ради і коаліційного уряду на засіданні парламентської більшості, Прем'єр-міністр України Віктор Янукович зазначив у розмові з журналістами: "Чим більше уряд працює з парламентом, тим краще усвідомлюється спільна відповідальність" виконавчої та законодавчої влади. Прем'єр підкреслив, що контакти між парламентськими комітетами і Кабінетом Міністрів стабільно покращуються, а відтак "знаходимо більше порозуміння у вирішенні першочергових питань" . Зокрема, йдеться про схвалення законодавчих актів, які мають принципове значення для покращення соціально-економічної ситуації в країні.
    Віктор Янукович висловив надію, що члени Кабінету Міністрів перед голосуванням щодо законопроекту про зміни в Держбюджеті України на поточний рік зустрінуться з фракціями і зуміють їх переконати у необхідності прийняття такого рішення. Він також поінформував, що планує щомісяця проводити спільне засідання з парламентською більшістю для з'ясування і узгодження питань, які виникають з приводу різних законодавчих актів.


    * * * * *

    ПРОТЯГОМ КВІТНЯ ВВП УКРАЇНИ У ПОРІВНЯННІ З МИНУЛОРІЧНИМ АНАЛОГІЧНИМ ПЕРІОДОМ ЗРІС НА 7,4 ВІДСОТКА
    Київ. 14 травня.
    Протягом квітня ВВП України у порівнянні з квітнем 2002 року зріс на 7,4 відсотка. Про це повідомив журналістам перший віце-прем'єр-міністр України Микола Азаров. За його словами, у січні-квітні поточного року в порівнянні з аналогічним періодом 2002 року ВВП України збільшився на 7,1 відсотка.
    За словами Миколи Азарова, найбільший рівень зростання ВВП зафіксовано в будівництві, виробництві електроенергії та оборонній промисловості.

    * * * * *


    НАЧАЛЬНИК ГЕНЕРАЛЬНОГО ШТАБУ ЗБРОЙНИХ СИЛ УКРАЇНИ БЕРЕ УЧАСТЬ У ЗАСІДАННІ ВІЙСЬКОВОГО КОМІТЕТУ УКРАЇНА-НАТО НА РІВНІ НАЧАЛЬНИКІВ ГЕНЕРАЛЬНИХ ШТАБІВ
    Київ. 14 травня. Засідання військового комітету Україна-НАТО та засідання військового комітету Євроатлантичного партнерства, які проходять на рівні начальників Генеральних штабів, відбувається в Брюсселі. У роботі цього представницького заходу бере участь начальник Генерального штабу Збройних Сил України генерал-полковник Олександр Затинайко.
    Під час засідання військового комітету Україна-НАТО планується обговорити питання щодо місця Збройних Сил України у проведенні воєнної реформи, покращення ефективності військового співробітництва України з Альянсом та опрацювати План імплементації створення Бюро воєнної документації Україна-НАТО.
    Очікується, що в ході засідання військового комітету Євроатлантичного партнерства начальники Генеральних штабів обговорюватимуть ситуацію на Балканах, питання імплементації військових аспектів Плану дій партнерства проти тероризму, реорганізацію командної структури НАТО, а також питання імплементації військових аспектів Консолідованого звіту щодо діяльності в рамках Ради Євроатлантичного партнерства та програми НАТО "Партнерство заради миру".


    * * * * *


    НА ПОЛТАВЩИНІ НАЗВАНО ЛАУРЕАТІВ ОБЛАСНОЇ ПРЕМІЇ ІМЕНІ ПАНАСА МИРНОГО
    Полтава. 14 травня. У Полтаві в музеї-садибі Панаса Мирного відбулася церемонія

    нагородження лауреатів премії що носить ім'я видатного українського письменника за визначний інтелектуальний внесок у літературно-мистецький та духовний розвиток України.
    Цієї престижної нагороди за 5 років її існування на Полтавщині удостоєно 20 творчих особистостей, які своїм талантом, серцем і розумом збагачують повноводне мистецьке джерело Полтавського краю. Серед них письменники, поети, журналісти, художники, народні умільці, музиканти.   Премія вийшла за межі Полтавщини і звання лауреатів отримали представники інших регіонів.
    Нинішніми лауреатами премії імені Панаса Мирного стали поет Петро Мостовий за збірки віршів
    "Порятує любов" та "Материнська пісня", завідувач кафедри української літератури Полтавського державного педагогічного університету Микола Степаненко за авторський цикл теле- і радіопередач, диригент оркестру обласного музично-драматичного театру імені Гоголя Віталій Скакун за музику до вистав "Енеїда" та "Ніч перед Різдвом", народний умілець Олексій Громов за творчий доробок у царині керамічного живопису та іграшки, генеральний директор сільськогосподарського підприємства ім. Довженка Михайло Сукач за плідну громадську та благодійну діяльність.
    Премія імені Панаса Мирного є виявом суспільного визнання ролі яку відіграє у державному поступі творча еліта Полтавського краю.


    * * * * *

    У СУБОТУ ВПЕРШЕ БУДЕ ВИЗНАЧЕНО КРАЩОГО МОЛОДОГО КОМПОЗИТОРА ЧЕРКАЩИНИ
    Черкаси 15 травня. У суботу в Черкасах буде підбито підсумки першого обласного конкурсу молодих композиторів. У конкурсі беруть участь учні музичних відділень шкіл естетичного виховання, студенти вищих навчальних закладів 1-4 рівнів акредитації, музично обдарована молодь.
    На конкурс представлено близько 70 робіт. Наймолодший учасник конкурсу - восьмирічний Антон Дифугін - представив цикл фортепіанних п'єс  з комп'ютерних ігор. Найдосвідченіша учасниця - здобувач Одеської консерваторії Наталя Абдуліна з Умані презентувала інструментальну композицію у великій формі "Балада". Успішно заявили про себе під час конкурсу лауреати Всеукраїнського конкурсу
    „Жива музика", учениці  Черкаської музичної школи №1 Євгенія Рябоконь та Ганна Андрєєва, дипломант конкурсу молодих композиторів у Полтаві, учениця Черкаського музичного училища ім. Гулака-Артемовського  Наталія Голуб.
    Переможці визначатимуться у семи номінаціях. Організатори конкурсу - управління культури та управління  у справах сім'ї та молоді Черкаської обласної державної адміністрації та Черкаське музичне училище ім. Гулака-Артемовського, в органному залі якого й  відбудеться церемонія  нагородження переможців та їхній концерт.
    Як повідомила заступник директора музичного училища імені Гулака-Артемовського Олена Помогайбо, цей конкурс проходить в рамках державної програми підтримки обдарованої молоді України. А на переможців чекає подарунок від обласного відділення акціонерного банку „Аваль" - Міжнародна студентська картка "ISSIC-MAESTRO".

    * * * * *


    НА РІВНЕНЩИНІ БЛАГОДІЙНИКИ З НАГОДИ НАРОДЖЕННЯ ШІСТНАДЦЯТОЇ ДИТИНИ ПОДАРУВАЛИ БАГАТОДІТНІЙ СІМ'Ї КОРОВУ 
    Рівне. 14 травня. Сьогодні сім'я Ільчуків із села Пухова Рівненського району зустріла з пологового будинку маму, яка народила шістнадцяту дитину - доньку. Напередодні з цієї нагоди клуб меценатів „БлагоДійна корова" при ЗАТ "Конс'юмерс-скло - Зоря" вручив  сім'ї Ільчуків корову-годувальницю.
    Як повідомив директор підприємства, він же голова правління клубу "БлагоДійна корова" Станіслав Савінський, така акція проводиться вже втретє. Навесні 2001 року із села Радів Млинівського району надійшов лист від школярки Іванни Гуменюк з проханням допомогти її родині, яка втратила корову, а нову годувальницю через фінансову скруту купити вони не можуть. Торік клуб подарував корову багатодітній сім'ї Олександра і Лариси Окунів із села Голишів Рівненського району.
    Клуб „БлагоДійна корова" працює за  чотирма програмами.
    "Рожеві щічки" опікуються харчуванням вихованців шкіл-інтернатів, торік на це було асигновано 165 тисяч гривень. Інша програма , "Сонечко", включає  в себе ремонт приміщень шкіл, забезпечення їх теплом, а дітей - одягом і взуттям. Для цього благодійники надали допомогу на 130 тисяч гривень. Програма "Веселка" дбає про дозвілля дітей, надає  підтримку юним талантам. А "Вітерець" сприяє дитячому оздоровленню.
    Про нові плани і задуми під час останнього засідання клубу говорив його президент - громадянин США  Роберт Рівз. За попередніми розрахунками, бюджет "БлагоДійної корови" цього року сягне півмільйона гривень. Більшість коштів буде використано на оздоровлення і лікування дітей. Таке рішення ухвалене тому, що економічне  становище в Україні змінюється на краще і держава має більше можливостей піклуватися про поліпшення харчування в  школах-інтернатах. Саме для того досі клуб "БлагоДійна корова" використовував майже половину спонсорських коштів.

    * * * * *


    У ВІННИЦІ ПРОХОДИТЬ МІЖНАРОДНИЙ ФЕСТИВАЛЬ ТЕАТРІВ ЛЯЛЬОК 
    Вінниця, 14 травня.
    Вже втретє у Вінниці проходить Міжнародний фестиваль театрів ляльок „Подільська лялька-2003". Фестиваль проводиться   під егідою Міністерства культури і мистецтв України, обласної і міської влади.
    Учасниками фестивалю є ревю «Селяба» (Польща), Брянський

    обласний театр ляльок (Росія), Київський міський театр ляльок, Київський приватний театр ляльок «Равлик», театр-студія «АРТ-терапія» Центру реабілітації дітей-інвалідів при одеському благодійному фонді «Майбутнє», театри ляльок з Донецька, Житомира, Запоріжжя, Луцька, Черкас, Чернігова і Вінниці.
    Фестиваль відбувається на трьох майданчиках: у Вінницькому театрі ляльок, обласному муздрамтеатрі ім. М. Садовського та раді Федерації профспілок області. Загалом юні глядачі побачать 12 вистав, серед яких -- «Гидке каченя» Г.Х.Андерсена, «Підкова на щастя» (за мотивами казок І.Франка), «Хто розбудить сонечко?» (за мотивами румунської казки). Ці та інші вистави подивляться не менше 6 тисяч дітей. Щодня проводитимуться благодійні покази у школах-інтернатах, будинках для престарілих.
    Учасники отримають призи від спонсорів, дипломи і цінні подарунки від Міністерства культури та мистецтв, владних структур.
    Фестиваль «Подільська лялька» вперше відбувся у жовтні 1999 р. на базі Вінницького обласного театру ляльок
    «Золотий ключик». Після вдалого дебюту Міністерство культури та мистецтв України прийняло рішення про його проведення один раз на два роки саме у Вінниці. Фестиваль охоплює Подільський регіон і більшу частину України, окремо запрошуються театри із сусідніх країн.

    * * * * *


    ДО МІЖНАРОДНОГО ДНЯ СІМ'Ї НА ВІННИЧЧИНІ УЧНІ ПИШУТЬ ТВІР ПРО ПЕРШЕ ПОБАЧЕННЯ БАТЬКІВ
    Вінниця. 14 травня. Цього року на Вінниччині вже вп'яте проводиться конкурс учнівських  творів «Перше побачення моїх батьків». Конкурс започатковано обласним центром «Соціальна служба для молоді» до Міжнародного Дня сім'ї. Якщо 1999 року в ньому взяли участь лише 54 учні, то цього року - понад 600.
    Конкурс здійснюється протягом 2-х місяців у два етапи. На першому проводяться районні і міські конкурси. Кращі 150 робіт виходять до другого етапу. Переможці отримають призи, почесні дипломи, для них буде організовано святковий вечір.
    За словами начальника відділу соціальної роботи центру „Соціальна служба для молоді" Олени Стоялової, більшість творів вражають щирістю,  вправністю викладу, а також неординарністю життєвої історії. Так, дев'ятикласник Ігор Чех з м. Іллінців розповідає, що залишився без батьків, виховує його бабуся. Однак в усіх його шкільних, господарських справах хлопець відчуває батьківську допомогу, люблячий погляд з високого неба.
    Учениця з Літинського району розповідає про те, що, мабуть, її батьки познайомились «в тісненькому сільському пологовому міні-будинку, коли за браком місця їх поклали в одне ліжечко», а школярка з м. Жмеринка - про те, що батьки протягом 2-х років жили окремо, були запрошені на конкурс і помирилися. Аліна Савлук з Погребищенського району минулого року розповідала про батьків, нинішнього - про дідуся й бабусю.
    Довідка: Міжнародний день сім'ї відзначається 15 травня. Свято запроваджено Генеральною Асамблеєю ООН 1993 року з метою звернути увагу громадськості різних країн на проблеми сімей, в першу чергу постраждалих внаслідок військових дій, жертв злиденності та СНІДу.

    * * * * *


    16 ТРАВНЯ НА ЖИТОМИРЩИНІ СТАРТУЄ ОБЛАСНА ЕКОЛОГІЧНА ЕСТАФЕТА "ЧОРНОБРИВЦІВ НАСІЯЛА МАТИ"
    Житомир, 14 травня.
    У п'ятницю у селі Чоповичі Малинського району Житомирської області розпочнеться обласна  екологічна естафета „Чорнобривців насіяла мати", присвячена Міжнародному дню матері і Міжнародному дню сім'ї. Це село обране невипадково. У ньому проживають 67 жінок-матерів, які виховали або виховують трьох і більше дітей. 2000 року Чоповицька селищна рада взяла активну участь у Всеукраїнській акції "Материнство одного села". Тоді жителька села Чоповичі, мати трьох синів Надія Старченко отримала звання "народної майстрині", бо її вишиванки і ткані килими були визнані одними з найкращих.
    Свою ходу по селах і містах Житомирщини естафета "Чорнобривців насіяла мати" розпочне саме з подвір'я Надії Старченко. У її обійсті будуть висаджені чорнобривці - традиційна українська квітка, що цвіте аж до морозів. Потім квіти висадять біля будинків вдів-фронтовичок і багатодітних матерів.
    Потім шлях естафети проляже до села Шершні Коростенського району, а далі -- по всіх районах області. За умовами естафети, висіяти чорнобривці мають матері, а доглядатимуть їх - діти та онуки. Ініціатором естафети виступило управління у справах сім'ї та молоді Житомирської обласної державної адміністрації.
    "Чорнобривців насіяла мати" -- відома українська пісня, слова якої  написав Микола Сингаївський, який народився у Коростенському районі на Житомирщині.

    * * * * *


    НА МОГИЛІ АВТОРА УКРАЇНСЬКОГО ГІМНУ В ПОЛЬСЬКОМУ СЕЛІ БУДЕ СПОРУДЖЕНО МЕМОРІАЛ
    Львів. 14 травня.
    У селі Млини Ярославського повіту, Республіка Польща, буде споруджено меморіал автору державного гімну України Михайлу Вербицькому. Домовленості про це було досягнуто під час спільного засідання Яворівської районної ради та Ярославської повітової ради, яке відбулось в понеділок у місті Ярославі.
    За інформацією заступника голови Львівської обласної державної адміністрації Степана Лукашика, зараз завершується розробка проекту меморіалу. Основні будівельні роботи мають бути

    проведені цього року, а відкриття меморіалу Вербицького відбудеться наступного року. 
    Якщо погодні умови сприятимуть роботам, то це станеться до дня народження Михайла Вербицького (4 березня), якщо ж будівельним роботам заважатимуть дощі, то до Дня Конституції України.
    Фінансування робіт, за словами Степана Лукашика, здійснюватиметься з різних джерел, як, наприклад, кошти української громади Польщі, церкви, пожертви підприємств.
    Довідка: Михайло Вербицький (1815-1870) - композитор, автор гімну "Ще не вмерла Україна". Навчався у Перемишльській гімназії, музичній школі. 1833 року вступив до Львівської духовної семінарії. Ще навчаючись там, створив "Школу гри на гітарі", що стала першим посібником з теорії музики в Галичині. 1850 року стає священиком. У 1863 пише музику до вірша П.Чубинського "Ще не вмерла Україна". У 1917 та 1992 цей твір офіційно визнаний національним гімном України. Михайло Вербицький був священиком села Млини. Збереглась дерев'яна церква, в якій він служив, поруч з нею знаходиться його могила.   

    * * * * *


    ВІДКРИТТЯ ВІДРЕСТАВРОВАНОГО ВІРМЕНСЬКОГО СОБОРУ У ЛЬВОВІ ВІДБУДЕТЬСЯ У ПРИСУТНОСТІ ПОВАЖНИХ ГОСТЕЙ З УСЬОГО СВІТУ
    Львів, 14 травня.
    У неділю у Львові відбудеться урочисте відкриття і освячення Вірменського собору, який не діяв останні 50 років. Для участі у церемонії відкриття та освячення напередодні, 17 травня, до міста прибудуть голова Вірменської Апостольської церкви, Католікос усіх вірмен Гарегін ІІ, десять єпископів ВАЦ, спікер парламенту Вірменії Армен Хачатрян, славетний французький співак вірменського походження Шарль Азнавур, відомі вірменські громадські та культурні діячі.
    Вірменський Собор у Львові був збудований  640 років тому на кошти двох вірменських фундаторів з Криму - Стефаноса та Гакопа (прізвища не збереглися). Собор діяв до 1953 року. Після закриття в ньому зберігалися колекції ікон митрополита Андрія Шептицького. Минулого року було завершено будівництво триповерхового приміщення, спеціально обладнаного для збереження колекції А. Шептицького. Кошти на будівництво надав народний депутат України Нвер Мхітарян. Ікони було перенесено в новобудову, а Собор знову повернуто вірменській громаді.
    Довідка: Перші вірмени з'явилися у Львові близько тисячі років тому, після нашестя кочових тюркських племен та падіння вірменського царства Багратітос, а також після землетрусу в ХІ столітті, під час масового переселення вірмен до Європи. Зараз у Львові проживає близько 1,5 тисяч вірмен.

    * * * * *

    У ЧЕРНІВЦЯХ РОЗПОЧАЛОСЬ СВЯТКУВАННЯ 140-РІЧЧЯ ОБЛАСНОГО КРАЄЗНАВЧОГО МУЗЕЮ
    Чернівці, 14 травня . У Чернівецькому обласному краєзнавчому музею на відзнаку 140-ї річниці від дня його заснування відкрилась науково-практична конференція "Музей та музейна справа на межі ІІІ тисячоліття". 15 травня відбудеться урочисте засідання, присвячене ювілею обласного краєзнавчого музею та Міжнародному дню музеїв. А в музеї відкриється експозиція "Наш край у складі Австрійської держави: кінець ХVIII - початок ХХ століття".
    Чернівецький краєзнавчий музей - найбільша на Буковині колекція пам'яток старовини. Тут зберігається понад 84 тисячі експонатів, серед яких археологічні знахідки, предмети мистецтва та побуту, стародруки, зброя, унікальна колекція монет, етнографічні матеріали.
    У приміщенні музею знаходиться і музей буковинського письменника, історика та громадського діяча Юрія Федьковича. Його було засновано 1863 року з ініціативи Товариства  краєзнавців. Але за браком коштів його діяльність припинилась у 1877 році. 14 травня 1893 року відбулось урочисте відкриття музейної колекції вже відродженого крайового музею. З музеєм співпрацювали відомі дослідники краю професор Володимир Мількович, Карл Ромшторфер, Раймунд Фрідріх Кайндль та інші. 1956 року музей отримав своє постійне приміщення на вулиці Ольги Кобилянської. До цього його колекції розташовувалися в різних місцях: резиденції буковинських митрополитів, приміщеннях інших музеїв.                 

             
    15.05.03 №77




    * * * * * * * * * * * * * * * * * *

    More BRAMA Press Releases -- Click Here
    Comments and observations about this article and other news
    may be posted to the BRAMA News & Politics Comment Board

     

    Ukraine video timeline: a year of protests and violence. Daily Telegraph 2/21/2015


    Nadiya Savchenko's speech in Basmanny Court, Moscow, 10.02.2015 (Voices of Ukraine)


    Joe Biden: Don’t tell us. Show us, President Putin. 2/7/2015 Munich Security Conference


    Speech by President of Ukraine at the Munich Security conference Feb 7 2015


    #FreeSavchenko video by Adriana Luhovy [Twitter storm Jan 26 2015]


    FREE NADIYA SAVCHENKO

    FREE NADIYA SAVCHENKO
    Twitter storm day Jan 26 2015


    Live map of Ukraine

    Ukraine Today TV LIVE on Youtube


    Live map of Ukraine

    Live map of Ukraine


    Timothy Snyder: Ukrainian History, European Future. Timothy D. Snyder is a well-known historian and professor of history at Yale University. Speaking at the National University 'Kyiv-Mohyla Academy' on May 15, 2014 on deep connection and strong bonds between Ukrainian and European history.


    Громадське радіо

    Громадське радіо


    Громадське телебачення

    Громадське телебачення


    Facebook Євромайдан

    Facebook Євромайдан


    Happy Kyiv (inspired by Pharrell Williams 'Happy')


    Inauguration of Ukraine's President Petro Poroshenko, June 7, 2014


    The Kyiv Post

    День The Day Newspaper

    Експрес онлайн -- Львів

    Voice of America/Голос Америки

    Mirror Weekly/Дзеркало Тижня

    TVi

    Tochka.net

    Zaxid.net

    Yahoo!
    Foto I |  Foto II |  Slideshow

    World Issues
    Google
     ·  Afghanistan
     ·  Iran
     ·  Iraq
    Yahoo
     ·  Afghanistan
     ·  Iran
     ·  Iraq

    Climate Effects
    Google
     ·  Global Warming
     ·  Hurricanes
     ·  Earthquake
     ·  Bird Flu
    Yahoo
     ·  Climate Change
     ·  Hurricanes
     ·  Earthquake
     ·  Bird Flu

    Nasha knopka Наша кнопка

    SLIDESHOWS
    Yushchenko 2009 (NYC)
    Yushchenko 2008 (NYC)
    Genocide (NYC)
    Rushnyk (NYC)
    more ...

    AUDIO and VIDEO
    Video: OC Yushchenko speech
    Video: Orange Circle Yushchenko
    Video: Heritage Days
    more ...


    Calendar
    more ... ]  


    ** Special: [Ukrainian Holidays and Traditions] [SHOP UKRAINIAN] [POLITICS]

    BRAMA Home -- BRAMA in Ukrainian -- Calendar -- UkraiNEWStand -- Community Press -- Search BRAMA -- Arts/Culture -- Business -- CLASSIFIEDS -- Compute/Software -- Social Issues -- Education -- Fun -- Law -- e-LISTS&BB's -- Nova Khvylia (New Wave) -- SPORTS -- Travel -- Ukraine -- Government -- Diaspora Directory -- Suggest a Link -- Report a dead link -- About BRAMA - WebHosting - Domains - Advertising -- What's New? -- GOOGLE-- Yahoo!
    Copyright © 1997-2011 BRAMA, Inc.tm, Inc. All Rights Reserved.