News from and about Ukraine & Ukrainians: Ukrainian Community Press Releases
BRAMA
  UKRAINEWSTAND
Home - NEWS - Weather - Biz - Sports - Press - Calendar - Classifieds

  УКРАІНОВИНИ
Home - НОВИНИ - Погода - Ділове - Спорт - Прес - Календар - Оголошення



getLinks(); ?>

UkraiNEWStand BRAMA Press News UKR News ENG News RUS News GOV'T TV/Radio Journals Newsletters World Kiosks
Sat, April 20, 08:06 EDT
Main
  • BRAMA Press
  • Submit press releases here

  • BRAMA Home
  • BRAMA's UkraiNewstand

  • Search

  • full search
  • NEWS
     ·  Regional-National-Int'l
     ·  Politics/Elections
     ·  Business
     ·  Diaspora/Community
     ·  Issues/Health
     ·  Education
     ·  Arts/Culture
     ·  Religion
     ·  Sports
     ·  Travel
     ·  BRAMA Press
    Forums
  • News & Politics BB (Chat)
  • Nova Khvylia BB
  • Traditions BB
  • Travel BB
  • Business Connections BB
  • E-mail Lists

  • Features
     ·  Politics/Elections
     ·  History of Ukraine
     ·  Ukrainian Traditions
     ·  Ukrainian Shops

    [BRAMA Client Websites]
    places to visit

    Survey
    What will L.Kuchma's fate be under the Yushchenko presidency?
    Same as Ceausescu
    Exile in Russia or elsewhere
    Prosecution and jail in Ukraine
    Immunity from prosecution in Ukraine
    Pardoned by Yushchenko
    Other
  • [Results & comment board] ...
  • Horoscope
    Horoscope (Ukr1251 only):


    DISCLAIMER:The contents of press releases on this website represent solely the positions of their respective authors and organizations. BRAMA neither endorses nor disapproves of the views expressed therein. BRAMA retains all final rights as to what may or may not appear on these pages.


    [ TOP]

    BRAMA News and Community Press

    BRAMA, April 14, 2003, 9:00 am ET

    Press Release
     
     
     
     

    Новини з України

    14.04.03 №54
    АДМІНІСТРАЦІЯ ПРЕЗИДЕНТА УКРАЇНИ
    ГОЛОВНЕ УПРАВЛІННЯ ІНФОРМАЦІЙНОЇ ПОЛІТИКИ

    ПРЕЗИДЕНТ УКРАЇНИ ЛЕОНІД КУЧМА ПРИВІТАВ З ПРОФЕСІЙНИМ СВЯТОМ ПРАЦІВНИКІВ РАКЕТНО-КОСМІЧНОЇ ГАЛУЗІ

    Київ. 12 квітня.

    Президент України Леонід Кучма привітав вчених, конструкторів, інженерів та робітників із професійним святом - Днем працівників ракетно-космічної галузі.

    "Тут зосереджено потужний інтелектуальний і виробничий потенціал, який відіграє важливу роль в економічному зростанні та інтеграції нашої країни у співтовариство високотехнологічних держав.
    Упевнений, що ваш високий професіоналізм та відповідальне ставлення до справи й надалі будуть запорукою динамічного розвитку ракетно-космічного комплексу, зміцнення позицій України на міжнародному ринку космічних послуг",
    - йдеться у привітанні.

    Глава Держави побажав працівникам ракетно-космічної галузі України міцного здоров'я, добра, щастя та нових звершень в ім'я Батьківщини.

    * * * * *

    СТАРТ УКРАЇНСЬКО-РОСІЙСЬКОЇ РАКЕТИ-НОСІЯ "3EHIT-3SL" З АРАБСЬКИМ СУПУТНИКОМ THURAYA-2 ПРИЗНАЧЕНО НА 6 ЧЕРВНЯ
    Київ. 13 квітня. Перший у цьому році пуск українсько-російської ракети-носія "Зеніт-3SL" за програмою "Морський старт" заплановано на 6 червня, повідомив інформаційний партнер Національного космічного агентства України "Спейс-Інформ". У зв'язку з неготовністю супутника EchoStar-9, який планувалося вивести на орбіту 11 травня, замість нього до запуску готується космічний апарат Thuraya-2 для компанії Thuraya Satellite Telecommunications Company з ОАЕ.
    Супутник мобільного зв'язку Thuraya-2 створено компанією Boeing. Він приєднається до супутника Thuraya-1, виведеного "Зенітом-3SL" 19 березня 2001 року з морської платформи Odyssey, і буде надавати послуги супутникового зв'язку для Європи Північної і Центральної Африки, Близького Сходу, Центральної і Південної Азії.
    Довідка:

    Запуски супутників з морської платформи Odyssey здійснює міжнародна компанія Sea Launch Company, LLC, що базується в Лонг Біч (Каліфорнія). У неї входять провідні компанії Boeing Commercial Space Company (США), англо-норвезька компанія Kvaerner Group (Норвегія), PKK «Енергія» (Росія), ДКБ «Південне» їм. M.К. Янгеля і ВО «Південний машинобудівний завод їм. О.M.Макарова» (Україна).

    Sea Launch Company, LLC створена у 1995 році. Вона є єдиним у світі постачальником пускових послуг, котрий здійснює запуск КА з екватора, що забезпечує можливість оптимального виведення супутників на геостаціонарну орбіту. Компанія використовує для запуску українську РН "Зеніт", яка є сучасним засобом виведення, що відзначається простотою експлуатації, повною автоматизацією процесу підготовки і пуску. Компоненти палива ракети-носія рідкий кисень і гас - екологічно чисті і не забруднюють навколишнє середовище. РН "3eнiт-3SL" складається з двоступінчатої ракети-носія "Зеніт-2S" і російського розгонного блоку ДМ.

    За цей час здійснено 8 пусків: по 2 - в 1999 і 2001 роках, 3 - в 2000 р. і 1 - у минулому році. Нині портфель замовлень компанії Sea Launch нараховує 17 підтверджених замовлень на запуски супутників, в тому числі 5 - на 2003 рік.


    * * * * *

    ПОСОЛ КАНАДИ В УКРАЇНІ ЕНДРЮ РОБІНСОН ВІДЗНАЧИВ ВИСОКИЙ РІВЕНЬ ПІДГОТОВКИ ЮРИСТІВ У НАЦІОНАЛЬНІЙ ЮРИДИЧНІЙ АКАДЕМІЇ ІМЕНІ ЯРОСЛАВА МУДРОГО
    Харків. 11 квітня.

    Високий рівень підготовки юристів у Національній юридичній академії їм. Ярослава Мудрого відзначив Надзвичайний і Повноважний Посол Канади в Україні Ендрю Робінсон, який перебуває з дводенним візитом у Харкові.

    Дипломат зустрівся з викладачами і студентами Академії, розповів про особливості здобуття освіти в Канаді, а також прочитав лекцію на тему українсько-канадських відносин. Ендрю Робінсон дав високу оцінку Національній юракадемії, підкресливши при цьому, що підготовка юристів широкого профілю здійснюється на держзамовлення для конкретних відомств міністерств юстиції, внутрішніх справ, Служби безпеки, органів прокуратури, адвокатури, нотаріату, і лише в єдиному випадку за плату - для бізнес-структур.

    Національна юридична академія їм. Ярослава Мудрого у 2004 році відсвяткує своє 200-річчя. Нині тут навчається 15 тисяч студентів, у тому числі, близько семи тисяч - на денному відділенні. Академія активно співпрацює з профільними навчальними закладами США, Великої Британії, Іспанії, Франції, Німеччини, а також країн СНД.


    * * * * *

    УКРАЇНА ГОТОВА НАДАТИ СВОЇ САНАТОРІЇ ДЛЯ РЕАБІЛІТАЦІЇ ІРАКСЬКИХ ДІТЕЙ, ЗАЯВИВ ГЛАВА УКРАЇНСЬКОЇ ДИПЛОМАТІЇ АНАТОЛІЙ ЗЛЕНКО
    Душанбе. 13 квітня.

    Україна готова надати свої санаторії та інші лікувально-профілактичні установи для реабілітації іракських дітей. Про це повідомив глава українського зовнішньополітичного відомства Анатолій Зленко, який брав участь у засіданні Ради міністрів закордонних справ СНД.

    За його словами, Україна "розглядає й інші аспекти гуманітарної допомоги народу Іраку в післявоєнний період". "У цьому плані ми маємо постійні контакти з рядом міжнародних організацій", - додав Зленко. Український міністр вважає, що зараз "міжнародне співтовариство повинне забезпечити внутрішню стабілізацію в Іраку".


    * * * * *

    ДРУГИЙ ЛЬОТНИЙ ЕКЗЕМПЛЯР ПАСАЖИРСЬКОГО ЛІТАКА ТУ-334 КИЇВСЬКОГО ВИРОБНИЦТВА БУДЕ ПРОДЕМОНСТРОВАНО НА МІЖНАРОДНОМУ АВІАСАЛОНІ "МАКС-2003"
    Київ. 13 квітня.

    Другий льотний екземпляр 102-місного пасажирського літака Ту-334 складання Київського державного авіаційного заводу "Авіант" буде продемонстровано на шостому Міжнародному авіаційно-космічному салоні МАКС-2003, який з 19 по 24 серпня 2003 року проходитиме у підмосковному місті Жуковський.

    У червні-липні поточного року завод завершить складання літака, і машина здійснить переліт у Росію, щоб приєднатися до першого літака, який нині відпрацьовує програму сертифікаційних польотів. Однак деякі авіаексперти схильні передбачати, що терміни перельоту Ту-334 до РФ дещо затягнуться через затримки поставок комплектуючих. Не виключено, стверджують вони, що Ту-334 київського складання прилетить безпосередньо на виставку.

    У сертифікаційних випробуваннях Ту-334 мають брати участь три літаки. Однак зараз програму виконує одна машина. Влітку до неї приєднається друга, а трохи пізніше - третій льотний екземпляр, який нині будується у російській літакобудівній компанії "МІГ". Разом з тим, на двох авіаційних заводах України та Росії - київському авіазаводі "Авіант" і на РСК "МІГ" - вже розгорнуто серійне виробництво Ту-334 загальною кількістю 9 екземплярів. У коопераційних поставках беруть участь Ульяновський завод "Авіастар-СП", Таганрозький - "Тавіа" і численні суміжники. Потенційний ринок продажу літака оцінюється у 300-400 машин. Ціна літака становитиме 17 млн. доларів.


    * * * * *

    ПОНАД 40 УКРАЇНСЬКИХ ПІДПРИЄМСТВ ВІЗЬМУТЬ УЧАСТЬ У IV МІЖНАРОДНОМУ ФОРУМІ "ВИСОКІ ТЕХНОЛОГІЇXXI СТОЛІТТЯ" 21-25 КВІТНЯ В МОСКВІ
    Київ. 13 квітня.

    Понад 40 підприємств України виявили бажання взяти участь у IV Міжнародному форумі "Високі технології XXI століття", який 21-25 квітня відбудеться у виставочному комплексі ЗАТ "Експоцентр" у Москві.

    Як раніше заявляв у ході презентації форуму у Києві міністр уряду Москви, керівник Департаменту науки й промислової політики Євген Пантелєєв, Росія зацікавлена в участі українських підприємств у форумі й виставці "Високі технології XXI століття". Участь у виставці підприємств оборонної промисловості дозволить українським виробникам відновити втрачені в останні роки контакти, відкриє нові шляхи виходу на ринки СНД, висловив упевненість Євген Пантелєєв.

    Загалом Україну в столиці Росії представить 41 підприємство. На площі в 161 кв. м 30 українських промислових підприємств, у тому числі КіДАЗ "Авіант", Жулянський машинобудівний завод "Візар", запорізький моторобудівний комплекс ВАТ "Мотор Січ", ЗМКБ "Прогрес", ДП завод "Арсенал", Київський авіаремонтний завод 410 цивільної авіації, ДАХК "Артем", Державна компанія "Укрспецекспорт" представлять свою продукцію. Ще 11 представників вітчизняних підприємств візьмуть участь у роботі форуму і не представлятимуть свою продукцію на виставці. Усього міжнародний форум у Москві відвідають 52 офіційних представника України.

    Міжнародний форум "Високі технології XXI століття" проводиться з метою сприяння підприємствам і організаціям у просуванні наукомісткої продукції й технологій на внутрішні та зовнішні ринки, залучення інвестиції для реалізації перспективних проектів, консолідації інтелектуального і виробничого потенціалу Росії й країн СНД.

    У заходах III Міжнародного форуму в 2002 році взяло участь понад 35 тисяч чоловік, у тому числі 2240 представників іноземних фірм і компаній. У ході форуму укладено понад 300 угод і договорів.


    * * * * *

    ТВОРЧІ КОЛЕКТИВИ 3 20 КРАЇН УЖЕ ПІДТВЕРДИЛИ СВОЮ УЧАСТЬ У ТЕАТРАЛЬНОМУ ФЕСТИВАЛІ "КИЇВ ТРАВНЕВИЙ"
    Київ. 11 квітня.

    Творчі колективи з 20 країн і багатьох міст України вже підтвердили свою участь у театральному фестивалі "Київ травневий".

    Цього року фестиваль розширив не лише коло учасників але й тимчасові рамки. Тепер він триватиме з 3 травня по 2 червня, і тисячі киян, а також гостей столиці зможуть натішитися творчістю відомих у всьому світі акторів, музикантів і художників. Адже фестиваль супроводжуватимуть численні виставки і перфоманси.


    * * * * *

    УКРАЇНЕЦЬ ТЕОДОР РЕЗВОЙ ВИРУШИТЬ В ОДИНОЧНЕ ПЛАВАННЯ НА ВЕСЕЛЬНОМУ ЧОВНІ ЧЕРЕЗ АТЛАНТИЧНИЙ ОКЕАН
    Київ. 13 квітня.

    Українець Теодор Резвой вирушить в одиночне плавання на весельному човні через Атлантичний океан. Мандрівник розпочне свою подорож 1 червня із Сполучених Штатів від Статуї Свободи. Про це під час презентації проекту експедиції повідомили організатори міжнародної пригодницької акції "Підкорення Атлантики Україною".

    Як зазначив на презентації проекту заступник Держсекретаря Кабінету Міністрів України Тимофій Мотренко, мета цієї акції - сприяти підтриманню позитивного іміджу України, як держави, де є сміливі і талановиті люди. Мандрівника Теодора Резвого в його новому проекті "Підкорення Атлантики Україною" активно підтримує Кабінет Міністрів України.

    Для Теодора Резвого це не перша подорож. У 2001 році він на весельному човні "Одеса" вже перетнув Атлантику. Якщо мандрівнику вдасться проплисти близько п'яти з половиною тисяч кілометрів, він стане третьою людиною у світі, якій Атлантичний океан підкорився двічі. Більше того, Теодор Резвой має шанс потрапити до Книги рекордів Гінесса та Книги українських рекордів.

    Побудований в Англії за спеціальними кресленнями човен "Україна", транспортують до Сполучених Штатів до 25 травня. Теодор Резвой має потрапити у так зване "вікно" - сезон, коли вітри та погода допомагають долати відстань.

    За словами самого Теодора Резвого, який послався на розрахунки фахівців, щоб здолати на веслах Атлантичний океан, людина має зробити щонайменше півтора мільйона гребків. Приблизний термін перебування сам на сам з океанськими стихіями - від 60 до 100 днів. Але головне те, що виживає той, хто сильний не лише фізично, а й, психологічно.


    * * * * *

    ПРЕЗИДЕНТ УКРАЇНИ ЛЕОНІД КУЧМА ТА ПРЕЗИДЕНТ ТУРКМЕНІСТАНУ САПАРМУРАТ НІЯЗОВ ПРОВЕЛИ СПІЛЬНУ ПРЕС-КОНФЕРЕНЦІЮ.

    Туркменбаші. 11 квітня.

    Щодо питання створення зони вільної торгівлі в рамках СНД, Леонід Кучма заявив: "Треба рахувати не сьогоднішні втрати, а завтрашню вигоду".

    Президент України, коментуючи підсумки переговорів з лідерами Таджикистану, Киргизтану, Узбекистану та Туркменістану, які він провів стосовно майбутнього СНД і перспектив створення зони вільної торгівлі, сказав, що задоволений поїздкою. За словами Голови Ради глав держав Співдружності, у цих країн "немає розбіжностей" відносно необхідності створення зони вільної торгівлі.

    "Ми переконані в головному: СНД в нинішньому вигляді своє відпрацювала, майбутнім її кроком має стати зона вільної торгівлі", - наголосив Леонід Кучма. Він висловив сподівання, що лідери всіх країн СНД дивитимуться у перспективу, і у вересні 2003 року на самміті СНД ними буде дано позитивну відповідь на запитання: чи бути зоні вільної торгівлі Співдружності.

    Говорячи про підписаний Туркменістаном і Росією договір терміном на 25 років про поставки туркменського газу в Росію, Президент Туркменістану заявив, що це жодним чином не вплине на інтереси України, туркменсько-російський газовий контракт "є цілком у руслі угоди, підписаної між Туркменістаном і Україною по газу до 2006 року".

    Сапармурат Ніязов запевнив, що його країна бачить в Україні "надійний ринок", і підписані в Москві туркменсько-російські довгострокові документи не призведуть до зменшення обсягів постачання туркменського газу в Україну. "Зобов'язання перед Україною будуть виконані", наголосив Президент Туркменістану.  "Ми дуже високо цінуємо відносини з Україною і не будемо випробовувати їх на міцність, вносячи зміни у торговельні відносини", - сказав він.

    Сапармурат Ніязов запропонував Україні від імені своєї держави і від імені Росії укласти тристоронню політичну та економічну угоду на термін до 2028 року щодо спільного використання туркменського газу і зобов'язань сторін. Туркменістан готовий на цей термін встановити тверду ціну на газ, яка відповідає нинішній. Однак для продовження співробітництва з Україною після 2006 року, коли закінчиться дія нинішнього контракту, а за туркменсько-російським - обсяги прокачки газу мають суттєво зрости, необхідно спільними зусиллями побудувати новий газопровід по Каспійському узбережжю через територію Казахстану, до чого має долучитися й Україна, - сказав Сапармурат Ніязов, зазначивши, що у будівництво необхідно вкласти близько одного млрд. доларів США. Довжина нового газопроводу становитиме 1070 км, пропускна спроможність - 30-40 млрд. кубометрів на рік. Разом із другим газопроводом, який зараз проходить у Росію через територію Узбекистану, новий газопровід зможе повністю забезпечити газові потреби і України, і Росії, підсумував Сапармурат Ніязов.
    Адресована Україні пропозиція президентів Туркменістану і Росії щодо укладення тристоронньої економічної і політичної угоди щодо спільного використання туркменського газу знайшла підтримку Леоніда Кучми.
    "Я завжди був прихильником тристоронньої туркменсько-російсько-української угоди по газу", - заявив Глава української держави під час прес-конференції.
    "Труба у нас одна, тому нам треба спільно думати і працювати" над тим, як підвищити видобуток газу, збільшити пропускну спроможність існуючих газопроводів, якими енергоносій із Туркменії йде в Росію та Україну, сказав Леонід Кучма. Він вважає, що цю проблему "разом ми вирішимо швидше". Більше того, підкреслив Глава української держави, "ми розглядаємо цю проблему в рамках міжнародного газового консорціуму, який ми створюємо".

    Президент Туркменістану Сапармурат Ніязов від свого імені та від імені Президента Російської Федерації Володимира Путіна запросив Леоніда Кучму зустрітися наприкінці травня у Санкт-Петербурзі і досягти принципової домовленості щодо тристоронньої угоди по газу.

    14.04.03 №54

    УКРАЇНА КОСМІЧНА: НЕ ЛИШЕ ВИЖИВАННЯ, АЛЕ Й РОЗВИТОК

    До Всесвітнього дня авіації та космонавтики і Дня працівників ракетно-космічної галузі України.

    Нинішнього року почала діяти 3-я Національна космічна програма України, спрямована на розвиток космічних технологій. Сьогодні Україна міцно займає свої позиції в елітарному списку космічних держав нарівні з США, Францією, Росією, Індією та Китаєм. За даними Національного космічного агентства України, 2001 року близько 10% світових ракетних пусків зроблено ракетами-носіями українського виробництва. Торік стартів українських ракет було менше. Українська ракетно-космічна галузь в умовах світового спаду на ринку ракетних пусків змушена шукати інші шляхи, що допоможуть не лише вижити, але й розвиватися у майбутньому.

    Незважаючи на проблеми світового ринку, Європейський Союз зацікавлений у розвитку космічної галузі. Торік було дано старт роботі над європейською системою глобального позиціонування Galileo, яка зможе замінити американську систему позиціонування GPS. Є надія, що досвід українських ракетників буде задіяний у проекті.

    Зміни на зовнішніх ринках можуть бути приводом для перегляду позицій і напрямків діяльності в ракетно-космічній галузі України.

    Напередодні Всесвітнього дня авіації та космонавтики і Дня працівників ракетно-космічної галузі України плани і завдання галузі коментує генеральний директор НКАУ Олександр Негода .

    -  Олександре Олексійовичу, міжнародні експерти констатують подальше звуження світових ринків  ракетних пусків. Які  наслідки  Ви  прогнозуєте для  українських підприємств  ракетно-космічної галузі?

    -  Прогноз на цей рік невтішний, різкого зростання ринку поки що не очікується. За нашими розрахунками, за останні 3 роки ринок звузився приблизно на 30%. Якщо 2000 року було понад 80 пусків, то 2001 - 60, а торік - ще менше. На думку аналітиків, деяке вирівнювання може настати через 2-3 роки.
    Кризу світової космічної галузі можна пояснити тим, що супутникові телекомунікації в конкуренції з наземною інфраструктурою виявилися дещо збитковими. Такі коливання властиві ринку. Крім того, це цікава тенденція, тут працюють ринкові механізми, не пов'язані з держзамовленнями. Від звуження ринку постраждав "Боїнг", інші компанії, орієнтовані на запуски і виготовлення супутників телекомунікацій. На тлі загального спаду говорити про гучні успіхи нам поки що не доводиться. Торік був лише один запуск ракети-носія "Зеніт-3SL" за програмою "Морський старт" проти запланованих шести, можливо вони будуть здійснені цього року. Плануються запуски конверсійної РН "Дніпро". Сподіваюся, що порівняно низька вартість пускових послуг допоможе компанії "Космотрас" стати непоганим гравцем на ринку. Триває підготовка документів під егідою спільного підприємства Sea Launch за програмою "Наземний старт", який розширює можливості модернізованої РН "Зеніт-2М".
    Нині на світовому ринку дуже активно триває процес злиття компаній для диверсифікації бізнесу, роботи в кількох напрямках. Водночас, величезна частка ринку зайнята державними замовленнями і, коли ми говоримо про комерційні пуски, треба пам'ятати, що 2/3 замовлень американські компанії отримують від держави. У європейських компаній більше половини замовлень - державні. Все ж таки, незважаючи на рішучі кроки у бік комерціалізації космічних послуг, головним гравцем на ринку залишається держава з військовими та науковими замовленнями.

    - А як ідуть справи в Україні?

    -  Ми успадкували величезний промисловий потенціал, майже третину від створеного за 45 років виконання космічних програм Радянського Союзу. Наша ракетно-космічна галузь створена на базі підприємств, що випускали здебільшого військову техніку.  І цей військовий потенціал нині державою не затребуваний. Ми намагаємося забезпечити замовлення, але це не завжди вдається. Доводиться вживати організаційні та економічні заходи для того, щоб урятувати високі технології. Ми хочемо виділити підприємства, які будуть забезпечувати рівень ракетно-космічних технологій. Україна повинна залишитися космічною державою. Це - одна з ознак суверенітету і відповідного статусу держави у сучасному світі.

    -  Іноді доводиться стикатися з думкою, що реструктуризація державних підприємств може спричинити втрату ракетно-космічної галузі.

    -  Такі побоювання не безпідставні. Але сьогодні вони не відповідають стану справ у галузі. Політика НКАУ полягає в тому, щоб зберегти у держвласності підприємства, що є основними у виробництві вітчизняної ракетно-космічної техніки. Нині до Кабінету Міністрів України подано Програму реструктуризації галузі.  Сьогодні значна частина виробництв уже не зайнятих цими питаннями, залишається державними. Приблизно наполовину космічна галузь нині виробляє некосмічну продукцію. Там, де це не пов'язано із завданням збереження ракетно-космічних  технологій, треба провести корпоратизацію. Важливо, щоб космічні технології використовувалися   при   виробництві   цивільної   продукції. Наприклад, системи   управління "Хартрона" застосовуються в атомній енергетиці, у медицині - обладнання, розроблене у Харківському науково-дослідному інституті радіовимірювань.  Давно йдеться про тролейбуси і трактори "Південмашу".

    Ми  дуже  обережно   й   акуратно   проводимо   політику   в   цьому  напрямку. Виробництва взаємопов'язані, і не можна їх просто розділити. Наша Програма реструктуризації значною мірою передбачає ініціативу  самих  підприємств. Якщо ми припинили щось проводити, напрацьований потенціал треба використати для виробництва конкурентноздатної високотехнологічної цивільної продукції. Як це відбудеться - справа кожного підприємства.

    -  З передачею космічних технологій у цивільне виробництво пов'язане питання захисту інтелектуальної власності. Як вирішуватиметься проблема патентування технологій?

    - Це дуже актуальне та гостре питання, яке необхідно вирішити. Для запуску в космос ракет ми використовуємо напрацювання тих років, коли було вкладено велику кількість коштів та інтелекту. Галузь дійсно унікальна, навіть нині чимало європейських країн дивляться на нас знизу вгору. Але закладений потенціал закінчується,  потрібні нові технології. На цьому шляху необхідна чітка політика із захисту інтелектуальної власності, використання її в інтересах держави. У нас ця проблема лише намічена.

    - Які країни є нині головними партнерами України з міжнародних проектів?

    -  Найближчими роками одним із ключових проектів ракетно-космічної галузі України буде українсько-бразильске співробітництво з експлуатації космічного ракетного комплексу "Циклон-4" на космодромі Алкантара. Ми покладаємо великі надії на попит на наш носій,  він - найнадійніший у світі.

    На порядку денному й українсько-російський проект із запуску космічного апарату "СІЧ-1М" і мікросупутника для дослідження Землі з космосу. Крім того, ми проводимо наземні дослідження і розпочали розробку польотного обладнання для подальшого розміщення його на російському дослідницькому модулі МКС.

    Пріоритетним залишається розвиток відносин з європейськими країнами, США і Китаєм. Так, протягом двох років ми отримали близько 3 млн. доларів на наші дослідження від уряду США. Але для нас залишається актуальним пошук нових проектів. Нажаль, у нас обмаль фінансів. На практиці, щоб стати учасником якогось проекту, необхідно вкласти в нього свої кошти. У нас поки що немає такої можливості.

    Український потенціал високо оцінила Єврокомісія. У так званій Зеленій книзі, яка відображає стратегію розвитку космічної діяльності Європи у міжнародному розділі наведено перелік країн, перспективних для співпраці. Безумовним пріоритетом для Європи залишається США, потім - Росія, Україна, і лише після нашої держави перераховані Японія Індія, Бразилія, інші країни з розвиненим космічним потенціалом. Це - оцінка європейських аналітиків, яка свідчить про визнання наявного наукового потенціалу української ракетно-космічної галузі.

    На технологічному рівні ми дуже тісно співпрацюємо з Китаєм, який нині активно розвиває космічну діяльність. У китайській техніці широко застосовано напрацювання СРСР. Китайці купують багато чого і в українських підприємств.

    Ми хочемо не лише вижити, але й активно функціонувати. Це - наш моральний обов'язок, минуле покоління стільки напрацювало, що нам треба гідно продовжити розвиток. Нам не пробачать наші діти, якщо ми занапастимо те, що маємо нині.


    Створення системи дистанційного зондування землі, удосконалення ракетоносіїв і розвиток космічної науки є головними пріоритетами розвитку космічної галузі України

    Створення системи дистанційного зондування Землі з космосу, удосконалення ракетоносіїв і розвиток космічної науки (зокрема, космобіології і космоботаніки) є головними пріоритетами розвитку космічної галузі України. Про це заявив заступник генерального директора Національного космічного агентства України (НКАУ) Едуард Кузнецов під час урочистого засідання Ради з космічних досліджень НАН України і НКАУ, присвяченого Дню космонавтики.
    За словами Едуарда Кузнецова, серед основних проектів на поточний рік - підготовка до запуску українських космічних апаратів "СІЧ-1М" і "Мікросупутник" (запуск заплановано на грудень), а також розробка нових українських супутників серії "Січ".
    Як зазначив Едуард Кузнецов, Україна сьогодні має сформований науковий, технологічний і виробничий потенціал, який забезпечує повний життєвий цикл ракетно-космічної техніки. Визначено пріоритетні напрями розвитку національної космічної галузі, а також розміри державного фінансування національних космічних програм. Так, на поточний рік на реалізацію програм передбачено близько 89 млн. грн. Разом з тим, вважає заступник гендиректора НКАУ, реальна потреба у фінансуванні втричі більша.
    Однак, підкреслив Едуард Кузнецов, українська космічна галузь є самоокупною і має високий експортний потенціал.
    "Ми заробляємо майже вдвічі більше, ніж нам виділяє Держбюджет. Саме завдяки цьому ми маємо можливість створювати нову космічну техніку, а також можливість працювати за міжнародними проектами", - зазначив заступник гендиректора НКАУ.
    Едуард Кузнецов повідомив, що найближчим часом планується значно розширити співпрацю з Європейським Союзом у космічній галузі. За його словами, Україна в ЄС названа державою, яка заслуговує
    "особливого ставлення в космічній галузі" . Це означає, що ми привернули увагу спеціалістів з країн Європи до потенційних можливостей української космічної промисловості і науки, зазначив заступник гендиректора НКАУ. Так, прийнято рішення про проведення у листопаді 2003 року зустрічі українських і європейських наукових кіл у Києві для розробки конкретних завдань співпраці в цій сфері. Можливо, що після цього з'являться конкретні космічні проекти України і ЄС.
    Довідка: Космічна діяльність України здійснюється відповідно до Національних космічних програм (перша Програма діяла з 1993 по 1997 рр., друга - з 1998 по 2002 рр. ). Третя Програма на 2003-2007 рр., ухвалена Верховною Радою України у жовтні 2002 року, визначає розвиток космічних технологій і відповідає новим тенденціям космічної діяльності, потребам економічного і науково-технічного розвитку країни, її головними пріоритетами є орієнтація на конкретного споживача, забезпечення умов комерціалізації, сприяння інноваційному розвитку економіки.
    До складу космічної галузі України входить близько 30 промислових підприємств, конструкторських бюро і науково-дослідних інститутів. Серед них всесвітньо відомі дніпропетровські КБ "Південне" і "Південний машинобудівний завод", харківські "Комунар" і "Хартрон", радіозавод "Київприлад", чернігівський завод "ЧЕЗАРА", Євпаторійський Центр управління і випробувань космічних засобів.
    На трьох закордонних космодромах - Байконур, Плесецьк і Сі Лонч - експлуатуються п'ять українських ракетно-космічних комплексів: "Циклон-2", "Циклон-3", "Зеніт-2", "Зеніт-3SL", "Дніпро".
    Українськими ракетоносіями за роки незалежності України здійснено 68 пусків і виведено на орбіти 130 космічних апаратів (4 - створено за участю українських виробників).
    Нині українські вчені беруть участь у 25 міжнародних наукових проектах. Отримано унікальні результати світового значення в проектах КОРОНАС, ІНТЕРБОЛ, ВАРІАНТ. Понад 40 нових наукових експериментів підготовлено для проведення на Міжнародній космічній станції.
    Підприємства галузі беруть участь у 50 комерційних проектах. Найзначніші - "Морський старт", "Дніпро", "Циклон-4".






    * * * * * * * * * * * * * * * * * *

    More BRAMA Press Releases -- Click Here
    Comments and observations about this article and other news
    may be posted to the BRAMA News & Politics Comment Board

     

    Ukraine video timeline: a year of protests and violence. Daily Telegraph 2/21/2015


    Nadiya Savchenko's speech in Basmanny Court, Moscow, 10.02.2015 (Voices of Ukraine)


    Joe Biden: Don’t tell us. Show us, President Putin. 2/7/2015 Munich Security Conference


    Speech by President of Ukraine at the Munich Security conference Feb 7 2015


    #FreeSavchenko video by Adriana Luhovy [Twitter storm Jan 26 2015]


    FREE NADIYA SAVCHENKO

    FREE NADIYA SAVCHENKO
    Twitter storm day Jan 26 2015


    Live map of Ukraine

    Ukraine Today TV LIVE on Youtube


    Live map of Ukraine

    Live map of Ukraine


    Timothy Snyder: Ukrainian History, European Future. Timothy D. Snyder is a well-known historian and professor of history at Yale University. Speaking at the National University 'Kyiv-Mohyla Academy' on May 15, 2014 on deep connection and strong bonds between Ukrainian and European history.


    Громадське радіо

    Громадське радіо


    Громадське телебачення

    Громадське телебачення


    Facebook Євромайдан

    Facebook Євромайдан


    Happy Kyiv (inspired by Pharrell Williams 'Happy')


    Inauguration of Ukraine's President Petro Poroshenko, June 7, 2014


    The Kyiv Post

    День The Day Newspaper

    Експрес онлайн -- Львів

    Voice of America/Голос Америки

    Mirror Weekly/Дзеркало Тижня

    TVi

    Tochka.net

    Zaxid.net

    Yahoo!
    Foto I |  Foto II |  Slideshow

    World Issues
    Google
     ·  Afghanistan
     ·  Iran
     ·  Iraq
    Yahoo
     ·  Afghanistan
     ·  Iran
     ·  Iraq

    Climate Effects
    Google
     ·  Global Warming
     ·  Hurricanes
     ·  Earthquake
     ·  Bird Flu
    Yahoo
     ·  Climate Change
     ·  Hurricanes
     ·  Earthquake
     ·  Bird Flu

    Nasha knopka Наша кнопка

    SLIDESHOWS
    Yushchenko 2009 (NYC)
    Yushchenko 2008 (NYC)
    Genocide (NYC)
    Rushnyk (NYC)
    more ...

    AUDIO and VIDEO
    Video: OC Yushchenko speech
    Video: Orange Circle Yushchenko
    Video: Heritage Days
    more ...


    Calendar
    more ... ]  


    ** Special: [Ukrainian Holidays and Traditions] [SHOP UKRAINIAN] [POLITICS]

    BRAMA Home -- BRAMA in Ukrainian -- Calendar -- UkraiNEWStand -- Community Press -- Search BRAMA -- Arts/Culture -- Business -- CLASSIFIEDS -- Compute/Software -- Social Issues -- Education -- Fun -- Law -- e-LISTS&BB's -- Nova Khvylia (New Wave) -- SPORTS -- Travel -- Ukraine -- Government -- Diaspora Directory -- Suggest a Link -- Report a dead link -- About BRAMA - WebHosting - Domains - Advertising -- What's New? -- GOOGLE-- Yahoo!
    Copyright © 1997-2011 BRAMA, Inc.tm, Inc. All Rights Reserved.