News from and about Ukraine & Ukrainians: Ukrainian Community Press Releases
BRAMA
  UKRAINEWSTAND
Home - NEWS - Weather - Biz - Sports - Press - Calendar - Classifieds

  УКРАІНОВИНИ
Home - НОВИНИ - Погода - Ділове - Спорт - Прес - Календар - Оголошення



getLinks(); ?>

UkraiNEWStand BRAMA Press News UKR News ENG News RUS News GOV'T TV/Radio Journals Newsletters World Kiosks
Thu, March 28, 20:26 EDT
Main
  • BRAMA Press
  • Submit press releases here

  • BRAMA Home
  • BRAMA's UkraiNewstand

  • Search

  • full search
  • NEWS
     ·  Regional-National-Int'l
     ·  Politics/Elections
     ·  Business
     ·  Diaspora/Community
     ·  Issues/Health
     ·  Education
     ·  Arts/Culture
     ·  Religion
     ·  Sports
     ·  Travel
     ·  BRAMA Press
    Forums
  • News & Politics BB (Chat)
  • Nova Khvylia BB
  • Traditions BB
  • Travel BB
  • Business Connections BB
  • E-mail Lists

  • Features
     ·  Politics/Elections
     ·  History of Ukraine
     ·  Ukrainian Traditions
     ·  Ukrainian Shops

    [BRAMA Client Websites]
    places to visit

    Survey
    What will L.Kuchma's fate be under the Yushchenko presidency?
    Same as Ceausescu
    Exile in Russia or elsewhere
    Prosecution and jail in Ukraine
    Immunity from prosecution in Ukraine
    Pardoned by Yushchenko
    Other
  • [Results & comment board] ...
  • Horoscope
    Horoscope (Ukr1251 only):


    DISCLAIMER:The contents of press releases on this website represent solely the positions of their respective authors and organizations. BRAMA neither endorses nor disapproves of the views expressed therein. BRAMA retains all final rights as to what may or may not appear on these pages.


    [ TOP]

    BRAMA News and Community Press

    BRAMA, April 14, 2003, 9:00 am ET

    Press Release

    UPDATED 4/16/03

    У Москві відбулося спільне засідання ради Об'єднання Українців Росії та ради Федеральної національно-культурної автономії "Українці Росії"

    11-13 квітня у Москві відбулися спільне засідання рад двох федеральних українських організацій Російської Федерації -- ОУР та ФНКА "Українці Росії", зустрічі керівників реґіональних українських об'єднань з працівниками міністерств і відомств РФ, Посольства України в Російській Федерації, Культурного центру України в Москві, а також круглий стіл, присвячений 120-річчю початку масового переселення українців на Далекий Схід Росії та зустріч з Міністром Російської Федерації з національних питань Володимиром Зоріним.

    У заходах взяли участь керівники 48 реґіональних українських організацій (від 36 громадських організацій -- членів Об'єднання українців Росії (з 51) та 12 місцевих національно-культурних автономій -- членів ФНКА "Українці Росії"(з 17). Це зібрання стало найбільш представницьким заходом українства Росії, що проводилося за останні роки.

    Розглянуто хід виконання рішень ІІІ Конґресу українців Росії, який відбувся у 2002 році, питання організаційної єдності та інформаційного забезпечення діяльності українських організацій Росії. Обрано делегатів від Об'єднання українців Росії для участі у VIII Конґресі СКУ (Світового Конґресу Українців), який пройде у Києві в серпні 2003 року.

    З доповіддю на засіданні виступив голова Об'єднання українців Росії та Федеральної національно-культурної автономії "Українці Росії" Олександр Руденко-Десняк. Співдоповіді виголосили віце-президент Спілки аматорів української музики, заслужений працівник культури України Вікторія Скопенко та заступник голови ОУР Юрій Кононенко. Відбулася зацікавлена дискусія, виступи в якій носили конструктивний характер та були спрямовані на подальше зміцнення позицій українства в російському громадському та політичному житті. Було відмічено, що значне за останній час розширення географії організованого українського життя висуває якісно нові завдання перед російським українством. Особливу увагу було приділено проблемі взаємовідносин українських громад з федеральною, реґіональною та місцевою владою Росії.

    З обговорених питань прийнято розгорнуте рішення, у якому, зокрема, відзначено, що українські громадські організації провели значну роботу по реалізації рішень ІІІ Конгресу українців Росії. Перш за все це стосується діяльності, спрямованої на подальшу пропаганду і розвиток української культури. Зокрема, українці Російської Федерації активно включилися в заходи, які проводилися в рамках Року України в Росії і в багатьох випадках стали ініціаторами і головними організаторами таких заходів. Цю роботу провели українські осередки в Республіках Карелія, Комі, Саха (Якутія), Татарстан, Башкортостан, Краснодарському, Хабаровському, Приморському краях, Калінінградській,  Мурманській, Магаданській, Нижегородській, Камчатській, Тюменській, Архангельській, Волгоградській, Іркутській, Воронезькій, Пермській, Пензенській, Івановській, Самарській, Оренбурзькій, Омській, Томській областях, Москві, підмосковному Пушкіні, Санкт-Петербурзі, Сургуті і багатьох інших місцях.

    Правління ОУР та керівництво ФНКА "Українці Росії" доклало немало зусиль для організації і проведення заходів та виконання програм федерального рівня.  Була конструктивною співпраця з Міністром Російської Федерації у справах національностей і його аппаратом, Міністерством культури РФ, Державним комітетом України у справах національностей та міграції, Міністерством культури та мистецтв України.

    Проведено ІІІ Всеросійський фестиваль-конкурс українських хорових колективів ім.О.Кошиця (спільно з Міністерством культури РФ, Всеросійським музичним товариством та Спілкою аматорів української музики), третє засідання експериментальної лабораторії-семінару традиційної культури українців Росії (спільно з Міністерством культури РФ, Міністерством культури та мистецтв України та Центром української культури і мистецтв Лазаревського району м.Сочі), чергову науково-практичну конференцію "Українська діаспора в Росії" (спільно з Українським історичним клубом Москви), презентації в Москві українських організацій Республіки Башкортостан і Калінінградської області (спільно з Культурним центром України). Побачив світ черговий номер часопису українців Росії "Український огляд" з матеріалами ІІІ Конґресу українців Росії. Створено об'єднану прес-службу ОУР, ФНКА "Українці Росії" та Бібліотеки української літератури в Москві, відкрито сайт ОУР та ФНКА "Українці Росії" в мережі Інтернет. Тривала робота по створенню бази даних, електронної картотеки та фундаментального бібліографічного покажчика "Українці в Російській Федерації" (спільно з Бібліотекою української літератури, Культурним центром України в Москві та Національною парламентською бібліотекою України).

    Ради ОУР та ФНКА "Українці Росії" схвалили проведену після ІІІ Всесвітнього Форуму українців роботу Української Всесвітньої Координаційної Ради, її голови Михайла Гориня, Секретаріату УВКР з вивчення становища українських громад Росії та організації конкретної допомоги їм. Зустрічі делегацій УВКР з українцями Республік Карелія та Татарстан, Мурманської, Білгородської, Воронезької, Курської,  Ростовської областей, Краснодарського краю, проведені у 2002-2003 роках, мали велике значення для активізації діяльності українських громад.

    Разом з тим, записано у рішенні, так і не одержало належного відгуку звернення до органів федеральної влади Росії стосовно розробки і впровадження в життя державної програми підтримки української культури в Росії.  Не можна говорити і про усталену підтримку українських організацій з боку органів регіональної і місцевої влади, що свідчить про  недоліки національної політики в країні і незадовільне здійснення існуючого законодавства  в цій галузі. Не поліпшується ситуація з українською освітою. Незважаючи на чергове рішення уряду Москви стосовно виділення належного приміщення для діяльності державного закладу культури "Бібліотека української літератури в Москві", вона досі продовжує працювати у надзвичайно складних умовах. За період після Конґресу не відбулося змін й у виконанні прийнятої в Україні Державної програми "Закордонне українство до 2005 року", яка залишається лише декларативним документом. Не знайшло практичного вирішення питання пенсійного забезпечення громадян Росії українського походження, що працювали на Крайній Півночі та повертаються на постійне проживання в Україну, деяки інші питання соціального захисту.

    Члени рад ОУР та ФНКА "Українці Росії" у виступах також зазначали, що певної шкоди діяльності українських організацій Росії нанесла організована групою керівників осередків компанія дискредитації роботи ОУР та ФНКА "Українці Росії", їхнього керівництва, зокрема у засобах масової інформації. Незважаючи на це, жодна з членських організацій ОУР або ФНКА "Українці Росії" не вийшла з їхнього складу. Натомість за час, що минув після ІІІ Конґресу українців Росії, членами ОУР стали 2 нові організації (у Північній Осетії та Підмосков'ї), створено 4 нових відділення ОУР у Республіці Татарстан, Вологодській, Кіровській та Тюменській області; до складу ФНКА "Українці Росії" прийнято 2 реґіональні національно-культурні автономії - Архангельської та Волгоградської областей. Це свідчить про організаційну єдність федеральних українських організацій Росії, спрямованість переважної більшості осередків на конструктивну роботу та виконання статутних задач.

    У рішенні також говориться, що немає жодних результатів роботи кординаційної ради, затвердженої ІІІ Конґресом українців Росії по кординації діяльності ОУР та ФНКА "Українці Росії" з організаціями, що не входять до їх складу та земляцтвами, створеними за принципом вихідців з певних реґіонів України. Ця рада за рік так і не спромоглася зібратися хоча б на одне засідання; земляцтва не виявили бажання співпрацювати з ОУР та ФНКА "Українці Росії" у справі відстоювання національно-культурних потреб українців Росії.

    Рада ОУР та Рада ФНКА "Українці Росії" схвалили діяльність Правління ОУР та керівництва ФНКА "Українці Росії" по виконанню рішень ІІІ Конґресу українців Росії. Підтверджено, що Правління ОУР та керівництво ФНКА "Українці Росії", обрані на ІІІ Конґресі, є єдиними легитимними органами федеральних українських організацій, що здійснюють статутне керівництво їхньою роботою у період між засіданнями Рад.

    Правлінню ОУР, керівництву ФНКА "Українці Росії", реґіональним українським організаціям запропоновано надати всебічну підтримку українським самодіяльним творчим колективам, які візьмуть участь у заходах Року Росії в Україні та іншій роботі, яка пов'язана з цією акцією.

    Вирішено на федеральному та регіональному рівнях провести заходи, пов'язані з 70-річчям Голодомору в Україні.

    Правління ОУР, керівництво ФНКА "Українці Росії" зобов'язано:

  • узагальнити конкретні пропозиції, що висловлені членами Рад по інформаційному забезпеченню українських організацій, вивчити їхні запити щодо технічного обладнання для ведення цієї роботи;
  • оперативно та повно інформувати українські організації про свою діяльність, а також діяльність осередків в різних реґіонах Росії;
  • продовжити роботу з Міністерством друку РФ про часткове фінансування часопису „Український огляд".

    Реґіональним українським організаціям запропоновано:

  • надати інформаційну, організаційну та фінансову підтримку єдиному федеральному українському виданню в Росії -- часопису "Український огляд", прес-службі, сайту ОУР та ФНКА "Українці Росії" в мережі Інтернет;
  • ширше користуватися наявними на цей час можливостями отримання оперативної інформації про події в Україні -- повідомленнями Укрінформу та Головного управління інформаційної політики Адміністрації Президента України, що передаються електронною поштою, передплатою на українські періодичні видання.

    Вирішено просити Уряд України:

  • якнайскоріше відновити трансляції радіопрограм Всесвітньої служби Радіо-Україна, яких зараз практично не чути в Російській Федерації та які для багатьох українців є єдиним каналом отримання інформації про події в Україні, забезпечити безперебійну трансляцію I програми українського радіо на довгих хвилях для прикордонних областей Росії.
  • створити у складі Культурного центру України в Москві повноцінну "Українську книгарню" з потужним відділом "Книга -- поштою" для розповсюдження в усіх реґіонах Російської Федерації української літератури, періодики, відео- та аудіокасет, компакт-дисків, предметів української символіки, сувенірів тощо. Частіше направляти працівників Культурного центру в реґіони Росії для вивчення діяльності українських організацій, надання їм практичної допомоги. Сприяти розробленню у Культурному центрі методичних матеріалів для українських художніх самодіяльних колективів, вивчення української мови, літератури, предметів народознавчого циклу. Розглянути питання виділення в користування для поточної діяльності приміщення федеральним українським організаціям;
  • розглянути хід виконання Державної програми "Закордонне українство до 2005 року", зокрема її інформаційної частини, сприяти поліпшенню ситуації в цій сфері.

    Члени рад звернулись також до Посольства України в Російській Федерації з проханням долучати регіональні та місцеві українські громади для сприяння виконання угод між регіонами України та Російської Федерації.

    Вирішено звернутися до Уряду Російської Федерації з проханням поновити у повному обсязі діяльність Міністерства національної політики та аналогічних структур у регіонах.

    Ради вирішили вважати неприпустимим перебування в ОУР та ФНКА "Українці Росії" і проведення в той же час інформаційних кампаній та інших дій, спрямованих на компрометацію їх роботи, керівництва організацій, розкол в українських осередках, який негативно позначається на репутації українства Росії і заважає вирішенню практичних питань, пов'язаних з повсякденною діяльністю українських громад. За ці дії, невиконання своїх функцій та висловлене у засобах масової інформації небажання в подальшому виконувати обов'язки заступника голови ОУР рада Об'єднання українців Росії звільнила від цих обов'язків С.Паняка. У виступах керівників організацій було також висловлено прохання до засобів масової інформації, передусім України, не публікувати без належної перевірки матеріалів, які стосуються становища українських громад Росії.

    На пропозицію Миколи Баранюка від Санкт-Петербурзького українського суспільно-культурного товариства ім. Т.Г.Шевченка присутні вшанували пам'ять українського журналіста Тараса Процюка, який загинув в Іраку -- колишнього члена Українського молодіжного клубу в Санкт-Петербурзі.

    У спільному засіданні рад ОУР та ФНКА "Українці Росії" взяли участь та виступили начальник управління у справах української діаспори та міжнародних зв'язків Державного комітету у справах національностей та міґрації України Андрій Попок та радник Посольства України в Російській Федерації Володимир Рожок. Вони також вручили ряду керівників українських організацій Росії почесні грамоти Міністерства культури та мистецтв і Держкомнацу України.

    Юрій Мороз

    14 квітня 2003 р.
    Об'єднана прес-служба Федеральної національно-культурної
    автономії "Українці Росії", Об'єднання українців Росії та
    Бібліотеки української літератури в Москві
    E-mail: libukr@online.ru
    Тел./факс +7 095 118-9192
    Тел. +7 095 737-8834



  • * * * * * * * * * * * * * * * * * *

    More BRAMA Press Releases -- Click Here
    Comments and observations about this article and other news
    may be posted to the BRAMA News & Politics Comment Board

     

    Ukraine video timeline: a year of protests and violence. Daily Telegraph 2/21/2015


    Nadiya Savchenko's speech in Basmanny Court, Moscow, 10.02.2015 (Voices of Ukraine)


    Joe Biden: Don’t tell us. Show us, President Putin. 2/7/2015 Munich Security Conference


    Speech by President of Ukraine at the Munich Security conference Feb 7 2015


    #FreeSavchenko video by Adriana Luhovy [Twitter storm Jan 26 2015]


    FREE NADIYA SAVCHENKO

    FREE NADIYA SAVCHENKO
    Twitter storm day Jan 26 2015


    Live map of Ukraine

    Ukraine Today TV LIVE on Youtube


    Live map of Ukraine

    Live map of Ukraine


    Timothy Snyder: Ukrainian History, European Future. Timothy D. Snyder is a well-known historian and professor of history at Yale University. Speaking at the National University 'Kyiv-Mohyla Academy' on May 15, 2014 on deep connection and strong bonds between Ukrainian and European history.


    Громадське радіо

    Громадське радіо


    Громадське телебачення

    Громадське телебачення


    Facebook Євромайдан

    Facebook Євромайдан


    Happy Kyiv (inspired by Pharrell Williams 'Happy')


    Inauguration of Ukraine's President Petro Poroshenko, June 7, 2014


    The Kyiv Post

    День The Day Newspaper

    Експрес онлайн -- Львів

    Voice of America/Голос Америки

    Mirror Weekly/Дзеркало Тижня

    TVi

    Tochka.net

    Zaxid.net

    Yahoo!
    Foto I |  Foto II |  Slideshow

    World Issues
    Google
     ·  Afghanistan
     ·  Iran
     ·  Iraq
    Yahoo
     ·  Afghanistan
     ·  Iran
     ·  Iraq

    Climate Effects
    Google
     ·  Global Warming
     ·  Hurricanes
     ·  Earthquake
     ·  Bird Flu
    Yahoo
     ·  Climate Change
     ·  Hurricanes
     ·  Earthquake
     ·  Bird Flu

    Nasha knopka Наша кнопка

    SLIDESHOWS
    Yushchenko 2009 (NYC)
    Yushchenko 2008 (NYC)
    Genocide (NYC)
    Rushnyk (NYC)
    more ...

    AUDIO and VIDEO
    Video: OC Yushchenko speech
    Video: Orange Circle Yushchenko
    Video: Heritage Days
    more ...


    Calendar
    more ... ]  


    ** Special: [Ukrainian Holidays and Traditions] [SHOP UKRAINIAN] [POLITICS]

    BRAMA Home -- BRAMA in Ukrainian -- Calendar -- UkraiNEWStand -- Community Press -- Search BRAMA -- Arts/Culture -- Business -- CLASSIFIEDS -- Compute/Software -- Social Issues -- Education -- Fun -- Law -- e-LISTS&BB's -- Nova Khvylia (New Wave) -- SPORTS -- Travel -- Ukraine -- Government -- Diaspora Directory -- Suggest a Link -- Report a dead link -- About BRAMA - WebHosting - Domains - Advertising -- What's New? -- GOOGLE-- Yahoo!
    Copyright © 1997-2011 BRAMA, Inc.tm, Inc. All Rights Reserved.