Thu, April 18, 21:14 EDT

BRAMA, April 3, 2003, 9:00 am ET

03.04.03. №47

УПОВНОВАЖЕНИЙ ВЕРХОВНОЇ РАДИ З ПРАВ ЛЮДИНИ ДОПОВІЛА В ПАРЛАМЕНТІ ПРО СТАН ДОТРИМАННЯ ТА ЗАХИСТУ ПРАВ ГРОМАДЯН УКРАЇНИ ЗА КОРДОНОМ
    Київ. 2 квітня. Відповідно до загальноприйнятих норм міжнародного права, громадянин будь-якої держави, перебуваючи поза її межами, в разі порушення своїх прав та свобод може розраховувати на дипломатичний захист країни свого громадянства, зазначила з парламентської трибуни Уповноважений Верховної Ради України з прав людини Ніна Карпачова.
    Цей універсальний принцип, втілений у конституціях більшості країн світу, став наріжним каменем побудови взаємовідносин між державою та її громадянами, наголосила Ніна Карпачова. За її словами, для України проблема захисту прав громадян за кордоном набула особливої гостроти одразу ж після набуття нею незалежності. У результаті лібералізації візового та прикордонного режиму різко зросли міграційні потоки через українську територію з одного боку, дедалі більша кількість громадян України з різною метою почала виїздити за межі країни, з іншого - зріс потік іноземців, які прибували на нашу територію. Значною мірою ці процеси відбувались стихійно, через брак відповідної законодавчої бази та належного досвіду у сфері контролю за міграційними процесами на державному рівні. Не існувало і ефективних механізмів захисту прав великої кількості громадян України, які часто опиняються за кордоном у кризових ситуаціях, підкреслила Ніна Карпачова. За її даними, нині за кордоном працюють понад 5 млн. громадян України, тобто, кожен п'ятий працездатний українець шукає собі роботу за межами нашої держави. Більшість з них працевлаштувалися в Росії, країнах Західної Європи та Північної Америки. Ця проблема змушує державу по-новому оцінити її роль у захисті прав та свобод громадян.
    Ситуація ускладнюється тим, що більшість громадян України перебуває за кордоном у статусі нелегальних мігрантів, підкреслила Ніна Карпачова. За її словами, вони є найбільш дискримінованою та незахищеною категорією іноземців, права яких порушуються найбрутальнішим чином. Як наслідок, зростає кількість звернень до органів державної влади України, зокрема, до Міністерства закордонних справ, в яких громадяни, що потрапляють у кризові ситуації за кордоном, просять надати їм допомогу та сприяти у захисті. Багато таких звернень надходить до Уповноваженого Верховної Ради з прав людини, зазначила Ніна Карпачова.

УКРАЇНА БРАТИМЕ УЧАСТЬ У РЕАЛІЗАЦІЇ ЄВРОПЕЙСЬКИХ КОСМІЧНИХ ПРОЕКТІВ
    Київ.2 квітня. Україна зробила важливий крок щодо участі у проектах Європейського космічного агентства (ЄКА), які підтримуються Європейським Союзом. Таку думку висловив представник Національного космічного агентства України, коментуючи засідання спільної робочої групи Україна-ЄКА, яке відбулося у Брюсселі. Україну на засіданні представляв заступник генерального директора НКАУ Едуард Кузнецов, європейську сторону - представник управління космічної політики Єврокомісії Гартвіг Бішофф.
    У ході засідання обговорювалися питання участі українських підприємств у космічних проектах, зокрема, у створенні системи глобального моніторингу для екології та безпеки, а також глобальної навігаційної супутникової системи. Робота над ними передуватиме створенню європейської системи глобального позиціонування Galileo, яка буде аналогом GPS.
    Учасникам засідання було представлено Національну космічну програму України на 2003-2007 роки. Зокрема, Європу  цікавлять  потенціал  українських учених у  сфері  проведення   наукових досліджень, а також можливості щодо створення наземної інфраструктури космічної галузі.
    У підсумку сторони домовилися про проведення в листопаді зустрічі вчених України і ЄС під егідою Єврокомісії, ЄКА і НКАУ, а також про проведення другого засідання спільної робочої групи Україна-ЄКА у Києві.
    Україна дістала запрошення на участь у засіданні робочої групи ЄС з питань міжнародного співробітництва у галузі космічних досліджень, яке відбудеться в Празі у червні цього року. Всі інші учасники групи, крім України, представляють країни Євросоюзу, зазначив представник НКАУ.
    У "зеленій книзі" про політику в сфері космосу Євросоюзу, яку було опубліковано у січні 2003 року, підкреслюється важливість для Європи незалежного доступу в космос з стратегічною, комерційною і науковою метою. При цьому, в списку країн, з якими співпрацюватиме європейське співтовариство, поряд з США і Росією стоїть і Україна. У "зеленій книзі" підкреслюється, що Україна потребує особливої уваги у галузі космічної політики.
    Довідка :   Проект Galileo  передбачає  виведення   на  орбіту  30 навігаційних супутників, які працюватимуть аналогічно супутникам GPS. Вартість нової системи становитиме від 3,2 до 3,4 млрд. євро,  більшу частину цієї суми нададуть уряди  Німеччини та  Італії. Виконуватиме проект Galileo Європейське космічне агентство, завершення робіт планується у 2008 році.
    Очікується, що Galileo надаватиме точніші показання ніж GPS, a крім того, контролюватиметься цивільними, а не військовими організаціями, тобто нова система не відключатиметься на вимогу військових.
    Європейський Союз має намір досягти автономії у сфері розробки військово-комерційної системи Galileo, яка стане конкурентом американської системи глобального позиціювання GPS.
    Фінансування початкової фази проекту Galileo з боку ЄС і Європейського космічного

агентства (ЄКА) становить 450 млн. євро ($477,8 млн.). Повна вартість фази розробки цього проекту, яка триватиме до 2005 року , становить 1,1 млрд. євро.

УКРАЇНА ВІДНОВИЛА ІМПОРТ М'ЯСА КУРЯТИНИ З США
    Київ . 2 квітня. Україна відновила імпорт м'яса курятини з США. Єдиною і беззастережною умовою для цього стало дотримання умов нового ветеринарного сертифікату на куряче м'ясо американського виробництва, затвердженого під час українсько-американських переговорів. Про це поінформував голова Державного департаменту ветеринарної медицини Мінагрополітики України Петро Вербицький.
    За його словами, новий сертифікат на імпорт м'яса птиці в Україну повністю враховує позицію української сторони щодо застосування антибіотиків і консервантів у процесі вирощування птиці, застосування якої заборонено ветеринарним законодавством України. Американська сторона гарантує постійний державний ветеринарний контроль при переробці курячого м'яса, що імпортується. Позначено також термін зберігання продукції - 12 місяців від дня забою, а також умови зберігання - мінус 12 градусів (за Цельсієм).
    Жорстку позицію України щодо імпорту курятини з США протягом останніх півтора років не треба розцінювати як один із варіантів нетарифного регулювання національного ринку відзначив головний ветеринарний лікар України. Передусім, як пояснив Петро Вербицький, це було продиктовано збереженням епізоотичної стабільності в країні, а також турботою про здоров'я українського споживача.

УКРАЇНА ВІДЧУВАЄ ВЕЛИКИЙ ІНТЕРЕС ДО СЕБЕ З БОКУ ДІЛОВИХ КІЛ СЯНГАНУ, ВІДЗНАЧИВ ЛЕОНІД КУЧМА
    Сянган. 2 квітня.
    Президент України Леонід Кучма, коментуючи представникам українських ЗМІ результати переговорів з Головою Адміністрації Спеціального адміністративного району КНР Сянган Тунг Чи Хва, назвав їх позитивними.
    "Наше завдання - зацікавити ділові кола Гонконгу в тому, що є така держава - Україна. Це стабільна країна. Ми будемо раді бачити гонконгський капітал, капітал китайський у нас в Україні", - сказав Леонід Кучма.
    Він також зазначив, що Україна
    "відчуває великий інтерес до себе" у цьому провідному інвестиційно-фінансовому центрі КНР.

Київ. 2 квітня. Домагатися, щоб українці, які працюють нелегально за кордоном, легалізували свій статус - одне з найперших завдань Омбудсмена, зазначила під час прес-конференції Уповноважений Верховної Ради з прав людини Ніна Карпачова. За словами Уповноваженого, Греція, Португалія вже прийняли закони, які допомогли значною мірою вирішити це питання, а нині й Італія готує відповідне законодавство.
    Ніна Карпачова вважає, що необхідно постійно привертати увагу європейської спільноти до захисту прав українців за кордоном. Посильну допомогу в цьому питанні надає часом українська діаспора, але вона може діяти лише в межах чинного законодавства своїх країн.
    Відповідаючи на запитання журналістів, Уповноважений з прав людини назвала серед найбільших проблем, з якими стикаються українці за кордоном, їх пенсійне забезпечення, а також поховання. Тому Ніна Карпачова пропонує передбачати окремою статтею у державних бюджетах на наступні роки саме ці витрати.
    Підбиваючи деякі підсумки п'ятирічної діяльності Інституту Уповноваженого з прав людини, Ніна Карпачова зазначила, що ця організація в Україні відбулася. За цей час було розглянуто 270 тисяч скарг людей з різних країн світу.

ВІЦЕ-ПРЕМ"ЄР-МІНІСТР УКРАЇНИ ІВАН КИРИЛЕНКО ЗУСТРІВСЯ З ПОСЛОМ ФРАНЦІЇ В УКРАЇНІ ФІЛІПОМ ДЕ СЮРЕМЕНОМ
    Київ. 2 квітня. Стан співробітництва між Україною і Францією в галузі агропромислового комплексу обговорили під час зустрічі віце-прем'єр-міністр України Іван Кириленко і посол Франції в Україні Філіп де Сюремен. Торговельно-економічне і науково-технічне співробітництво України і Франції в сільськогосподарському виробництві та переробній промисловості здійснюється в рамках Угоди, укладеної 23 березня 1999 року Міністерством аграрної політики України і Міністерством сільського господарства і рибальства Франції.
    Віце-прем'єр-міністр Іван Кириленко відзначив доброзичливі стосунки, що склалися між двома державами. Франція, зауважив він, залишається визнаним аграрним лідером в Європі. Українська сторона, наголосив Іван Кириленко, задоволена зростанням обсягів двосторонньої торгівлі, хоча існують ще значні резерви у цьому напрямі. Зокрема, на українському ринку, зазначив він, успішно працюють такі компанії, як
    "Лакталіс", "Мальтероп-Україна" та "Бонгрен".
    Разом із тим, за словами віце-прем'єра, Україна зацікавлена в активнішому залученні французьких компаній до співпраці. Ми сподіваємося, наголосив Іван Кириленко, на подальший розвиток двостороннього співробітництва у сфері ветеринарної медицини, технічного забезпечення українських виробників складним сільськогосподарським обладнанням і створення спільних ринків продукції галузі.

У свою чергу, Філіп де Сюремен зазначив, що Франція з цікавістю стежить за ходом реформ в Україні та позитивно оцінює євроінтеграційні прагнення української держави. Він зауважив, що продаж французької продукції в Україні зріс майже на 10%, стабільно зростають також і закупки українських товарів для французьких споживачів.
    Обидві сторони погодилися з тим, що відносини двох країн і надалі потрібно вдосконалювати й розвивати.

ПЕРУ ПРАГНЕ РОЗВИВАТИ ВЗАЄМОВИГІДНУ СПІВПРАЦЮ З УКРАЇНОЮ В РІЗНИХ ГАЛУЗЯХ, ЗАЗНАЧИВ МІНІСТР ЗАКОРДОННИХ СПРАВ ЦІЄЇ КРАЇНИ
    Київ. 2 квітня. Візит глави зовнішньополітичного відомства Перу Алана Вагнера розцінюється в Україні як виведення двосторонніх відносин між країнами на новий рівень. Про це заявив на переговорах офіційних делегацій в МЗС України держсекретар міністерства Володимир Єльченко. Він зазначив, що Перу є впливовою державою в Латинській Америці й однією з основних торговельно-економічних партнерів України в цьому регіоні, посідаючи, за результатами 2002 року, п'яте місце за обсягами двостороннього товарообігу з Україною серед країн Латинської Америки.
    Зі свого боку, Алан Вагнер висловив впевненість, що обидві країни мають великий потенціал співпраці. Він зазначив, що його візит є свідченням великої уваги Перу до України та прагненням  перуанської  сторони  розвивати  взаємовигідну співпрацю з Україною у  різних галузях.

ВІДКРИТТЯ ДИПЛОМАТИЧНОЇ МІСІЇ УКРАЇНИ У СТОЛИЦІ ПЕРУ СПРИЯТИМЕ ПОСИЛЕННЮ ЕКОНОМІЧНИХ ВІДНОСИН МІЖ КРАЇНАМИ, ВВАЖАЮТЬ МІНІСТРИ ЗАКОРДОННИХ СПРАВ
    Київ. 2 квітня.
    Глава зовнішньополітичного відомства Перу Алан Вагнер у телефонній розмові з міністром закордонних справ України Анатолієм Зленком, який супроводжує Президента в рамках його візиту до Китаю, висловив задоволення з приводу свого перебування в Україні. Він зазначив, що розглядає свій приїзд як свідчення прагнення перуанської сторони розвивати взаємовигідну співпрацю з Україною в різних галузях.
    Сторони погодилися, що майбутнє відкриття дипломатичної місії України в Перу створить сприятливі умови для посилення взаємодії на пріоритетних напрямах насамперед в економічній сфері.
    Міністри обмінялися думками щодо стану та перспектив співпраці у форматі ГУУАМ - Група Ріо. Алан Вагнер наголосив, що його країна готова активно просувати інтереси України в Латинській Америці.
    Керівник зовнішньополітичного відомства Перу запросив Анатолія Зленка відвідати його країну з візитом.

ГЕНСЕК МІЖНАРОДНОГО СОЮЗУ ЕЛЕКТРОЗВ'ЯЗКУ ВИСОКО ОЦІНИВ ДОСЯГНЕННЯ УРЯДУ УКРАЇНИ У ГАЛУЗІ ВПРОВАДЖЕННЯ СУЧАСНИХ ІНФОРМАЦІЙНО-КОМУНІКАЦІЙНИХ ТЕХНОЛОГІЙ
    Київ. 2 квітня . Актуальні питання співробітництва України з Міжнародним союзом електрозв'язку /MCE/, a також хід підготовчого процесу до Всесвітнього самміту з питань інформаційного суспільства, який відбудеться у грудні в Женеві, обговорено на зустрічі держсекретаря МЗС України Володимира Єльченка з Генеральним секретарем МСЕ Йошио Уцумі, який перебуває в Україні у зв'язку з участю в роботі Міжнародного конгресу "Інформаційне суспільство - стратегія розвитку в XXI столітті".
    У ході зустрічі, участь в якій взяли також Постійний представник України при Відділенні ООН та інших міжнародних організаціях у Женеві Михайло Скуратовський та заступник голови Держкомзв'язку Володимир Коляденко, Йошио Уцумі відзначив проведення Київського конгресу як вагомий внесок України у підготовчий процес самміту. Генсек МСЕ високо оцінив досягнення уряду України у галузі впровадження сучасних та перспективних інформаційно-комунікаційних технологій, здійснювані, зокрема, у рамках програми
    "Електронна Україна" та запевнив, що  Організація й надалі буде розвивати співпрацю з Українською державою.

ВІДБУЛИСЯ УКРАЇНСЬКО-ПОЛЬСЬКІ ПЕРЕГОВОРИ ЩОДО ДВОСТОРОННЬОГО ВІЙСЬКОВО-ТЕХНІЧНОГО СПІВ-РОБІТНИЦТВА
    Київ.2 квітня. Українсько-польські переговори щодо військово-технічного співробітництва пройшли в Києві.
    Глава української делегації, державний секретар міністерства оборони Олександр Олійник, зокрема, зазначив, що перспективними напрямами сторони визначили авіаційну, військово-морську та бронетанкову галузі. Реалізації практичних кроків має сприяти насичена програма співробітництва між військовими відомствами України та Республіки Польща на 2003 рік, яка передбачає 68 заходів.
    Відбулася також зустріч міністра оборони України Володимира Шкідченка з керівником польської делегації, державним секретарем - першим заступником міністра національної оборони Республіки Польща Янушем Земке.

УРЯД ІРАНУ ПОВНІСТЮ ПІДТРИМУЄ УКРАЇНСЬКО-ІРАНСЬКИЙ ПРОЕКТ ВИРОБНИЦТВА ЛІТАКІВ АН-140
    Харків. 2 квітня. Уряд Ірану повністю підтримує українсько-іранський проект

виробництва літаків Ан-140. Про це заявив під час відвідання Харківського державного авіаційного виробничого підприємства /ХДАВП/ Надзвичайний і Повноважний Посол Ісламської Республіки Іран в Україні Ахмад Садег-Бонаб.
    Як повідомляє департамент по зв'язках з громадськістю ХДАВП, Ахмад Садег-Бонаб висловив задоволення результатами спільної роботи українських та іранських літакобудівників, привернув увагу до того, що цей досвід може стати прикладом співпраці двох країн в інших галузях науки і техніки. Посол висловився за тісніший розвиток відносин українських та іранських літакобудівників у напрямку створення авіабудівного консорціуму, ідею якого було запропоновано під час зустрічі президентів двох країн. Виробництво літаків Ан-140 /іранська версія Іран-140/ організоване на авіазаводі HESA у місті Ісфахан. Тут вже зібрано два серійних літаки. Потреби ринку Ірану і країн регіону в таких машинах оцінюються більш як в 100 авіалайнерів.

ВОЛИНСЬКА ДЕЛЕГАЦІЯ БЕРЕ УЧАСТЬ У БІЛОРУСЬКІЙ ВИСТАВЦІ-ЯРМАРКУ „БРЕСТ-СПІВДРУЖНІСТЬ-2003"
    Луцьк. 2 квітня. Делегація Волинської області відбула для участі у п'ятій Міжнародній багатогалузевій виставці-ярмарку "Брест-Співдружність-2003" у місті Брест (Білорусь). Як повідомляє прес-служба облдержадміністрації, обидва регіони здавна підтримують дружні зв'язки. За результатами роботи волинських підприємців Білорусь за величиною зовнішнього товарообігу є сьомим торговим партнером.
    Волинські і брестські спеціалісти плідно співпрацюють у рамках
    єврорегіону "Буг", над створенням міжнародного ландшафтного парку " Прип'ять-Стохід", над реалізацією екологічної програми "Чистий Буг", над питанням експлуатації Білозерської системи водопостачання Дніпро-Бузького каналу, в гуманітарній сфері і правоохоронній діяльності. Налагоджені і розвиваються двохсторонні зв'язки між Любешівським і Ратнівським районами Волині та Іванівським, Дорогичинським та Малоритським районами Брестської областей.

НА ПРИКАРПАТТІ ОГОЛОШЕНО КОНКУРС ТВОРЧИХ РОБІТ "ЯКЩО Б Я БУВ ГОЛОВОЮ ОБЛДЕРЖАДМІНІСТРАЦІЇ"
    Івано-Франківськ. 2 квітня. Молодіжна адміністрація Івано-Франківської області вже вдруге проводить конкурс творів на таку тему. Цього разу захід відбувається за підтримки управління у справах сім'ї і молоді облдержадміністрації та Спілки молодих державних службовців. Як повідомляє прес-служба Івано-Франківської обласної державної адміністрації, організатори мають на меті залучити молодих людей Прикарпаття до вирішення соціально-економічних проблем краю, виявити і підтримати ініціативну, цілеспрямовану, активну та творчу молодь.
    Переможців конкурсу визначить спеціально створена комісія. Вони будуть відзначені грошовими винагородами. Крім того, кращі роботи будуть опубліковані у збірці творів, а їх автори візьмуть участь у конференції "Проблеми області очима молоді" (травень 2003 року). Найцікавіші ідеї, висвітлені в роботах, будуть узагальнені і доведені до відома керівників органів влади усіх рівнів.

03.04.03. №47