News from and about Ukraine & Ukrainians: Ukrainian Community Press Releases
BRAMA
  UKRAINEWSTAND
Home - NEWS - Weather - Biz - Sports - Press - Calendar - Classifieds

  УКРАІНОВИНИ
Home - НОВИНИ - Погода - Ділове - Спорт - Прес - Календар - Оголошення



getLinks(); ?>

UkraiNEWStand BRAMA Press News UKR News ENG News RUS News GOV'T TV/Radio Journals Newsletters World Kiosks
Thu, April 25, 11:56 EDT
Main
  • BRAMA Press
  • Submit press releases here

  • BRAMA Home
  • BRAMA's UkraiNewstand

  • Search

  • full search
  • NEWS
     ·  Regional-National-Int'l
     ·  Politics/Elections
     ·  Business
     ·  Diaspora/Community
     ·  Issues/Health
     ·  Education
     ·  Arts/Culture
     ·  Religion
     ·  Sports
     ·  Travel
     ·  BRAMA Press
    Forums
  • News & Politics BB (Chat)
  • Nova Khvylia BB
  • Traditions BB
  • Travel BB
  • Business Connections BB
  • E-mail Lists

  • Features
     ·  Politics/Elections
     ·  History of Ukraine
     ·  Ukrainian Traditions
     ·  Ukrainian Shops

    [BRAMA Client Websites]
    places to visit

    Survey
    What will L.Kuchma's fate be under the Yushchenko presidency?
    Same as Ceausescu
    Exile in Russia or elsewhere
    Prosecution and jail in Ukraine
    Immunity from prosecution in Ukraine
    Pardoned by Yushchenko
    Other
  • [Results & comment board] ...
  • Horoscope
    Horoscope (Ukr1251 only):


    DISCLAIMER:The contents of press releases on this website represent solely the positions of their respective authors and organizations. BRAMA neither endorses nor disapproves of the views expressed therein. BRAMA retains all final rights as to what may or may not appear on these pages.


    [ TOP]

    BRAMA News and Community Press

    BRAMA, March 24, 2003, 1:00 pm ET

    Press Release
     
     
     
     

    Новини з України

    24.03.03 №39
    АДМІНІСТРАЦІЯ ПРЕЗИДЕНТА УКРАЇНИ
    ГОЛОВНЕ УПРАВЛІННЯ ІНФОРМАЦІЙНОЇ ПОЛІТИКИ

    ПРЕЗИДЕНТ УКРАЇНИ ЛЕОНІД КУЧМА ПІДПИСАВ РІШЕННЯ "ПРО ДОДАТКОВІ ЗАХОДИ ЩОДО ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ РЕАЛІЗАЦІЇ ЦІЛЕЙ ДЕРЖАВНОЇ ПОЛІТИКИ У СФЕРІ ЄВРОПЕЙСЬКОЇ І ЄВРОАТЛАНТИЧНОЇ ІНТЕГРАЦІЇ УКРАЇНИ"
    Київ. 21 березня. Президент України Леонід Кучма як Голова Державної ради з питань європейської і євроатлантичної інтеграції України підписав рішення "Про додаткові заходи щодо забезпечення реалізації цілей державної політики у сфері європейської і євроатлантичної інтеграції України" за результатами засідання Ради 6 лютого ц. р.
    Як зазначається у документі, розглянувши сучасний стан та перспективи відносин України з ЄС і НАТО та відзначаючи потребу у вдосконаленні та підвищенні ефективності діяльності з реалізації цілей державної політики у сфері європейської і євроатлантичної інтеграції, Державна рада з питань європейської і євроатлантичної інтеграції України визнала за необхідне покласти на Прем'єр-міністра України і Міністра економіки та з питань європейської інтеграції України персональну відповідальність за виконання Програми заходів щодо завершення вступу України до Світової організації торгівлі, затвердженої Указом Президента України № 104.
    Кабінету Міністрів України доручено: внести у місячний строк на розгляд Верховної Ради України законопроект щодо приведення законів України з питань стимулювання автомобілебудівної промисловості у відповідність до Угоди про партнерство і співробітництво між Україною і Європейськими   Співтовариствами   та   їх   державами-членами    і нормами Світової організації торгівлі; опрацювати пропозиції щодо вдосконалення механізму фінансового, адміністративного та технічного забезпечення діяльності у сфері європейської і євроатлантичної інтеграції України та внести їх у тримісячний строк на розгляд Державної ради з питань європейської і євроатлантичної інтеграції України.
    Уряду за участю Національного центру з питань євроатлантичної інтеграції України, Національній академії наук України доручено розробити з урахуванням досвіду держав-кандидатів на вступ до ЄС та НАТО проекти державної програми інформування громадськості з питань європейської і євроатлантичної інтеграції України, державної програми навчання та перепідготовки фахівців у сфері європейської і євроатлантичної інтеграції України та внести їх у шестимісячний строк на розгляд Державної ради з питань європейської і євроатлантичної інтеграції України.
    Міністерство економіки та з питань європейської інтеграції України, Міністерство закордонних справ України мають підготувати інформацію про положення Угоди про партнерство і співробітництво між Україною і Європейськими Співтовариствами та їх державами-членами, рішення саммітів Україна - ЄС, засідань Ради з питань співробітництва між Україною та ЄС, які не виконуються українською стороною, та внести у двомісячний строк в установленому порядку пропозиції щодо забезпечення виконання міжнародних зобов'язань України у цій сфері.
    Міністерству економіки та з питань європейської інтеграції України, Міністерству закордонних справ України, Міністерству фінансів України також доручено розробити з урахуванням досвіду держав-кандидатів на вступ до ЄС пропозиції щодо вдосконалення порядку залучення міжнародної технічної допомоги, яка надається Україні Європейським Союзом, підвищення ефективності використання такої допомоги, та внести зазначені пропозиції у тримісячний строк на розгляд Державної ради з питань європейської і євроатлантичної інтеграції України.
    Національний інститут стратегічних досліджень разом із науковими установами Національної академії наук України зобов'язані провести у тримісячний строк дослідження щодо шляхів найбільш ефективного    використання    Україною    нових    можливостей    та запобігання можливих ризиків у зв'язку з розширенням ЄС.
    Міністерство закордонних справ України має активізувати роботу щодо забезпечення врахування інтересів України у процесі підготовки в інституціях ЄС концепції "Ширшої Європи" та ініціативи стосовно "нових сусідів", виходячи з важливості підтвердження відкритості ЄС для України у разі досягнення нею відповідності визначеним політичним та економічним критеріям членства, вироблення ефективної стратегії політичної, економічної і фінансової підтримки з боку ЄС європейської інтеграції України, укладення між Україною та ЄС європейської угоди, поширення на Україну програм ЄС, аналогічних програмам Рhаrе, ISPA та Sapard. 18 березня Президент України Леонід Кучма підписав Указ "Про направлення 19-го окремого батальйону радіаційного, хімічного та біологічного захисту Збройних Сил України до Держави Кувейт для надання допомоги в захисті цивільного населення цієї держави від наслідків можливого застосування зброї масового ураження та у ліквідації можливих наслідків застосування зброї масового ураження на території Держави Кувейт".
    Кабінету Міністрів України доручено забезпечити своєчасне направлення до Держави Кувейт вищезазначеного батальйону, а також вирішити питання фінансового та матеріально-технічного забезпечення його діяльності.

    * * * * *

    ПРЕЗИДЕНТ УКРАЇНИ ВРУЧИВ НАЦІОНАЛЬНІ ПРЕМІЇ УКРАЇНИ ІМЕНІ ТАРАСА ШЕВЧЕНКА ШЕСТИ ЇЇ ЛАУРЕАТАМ
    Київ. 21 березня. Президент України Леонід Кучма вручив Національні премії України імені Тараса Шевченка шести її лауреатам. Найголовнішу в країні премію у сфері літератури і культури з рук Глави держави отримали поет Василь Герасим'юк за книгу віршів "Поет у повітрі", художниця-сценограф Марія Левитська - за сценографічні роботи останніх років, прозаїк В'ячеслав Медвідь - за роман "Кров по соломі", диригент В'ячеслав Палкін - за концертні програми 1998-2002 років та режисер-постановник Віктор Шулаков і художній керівник Марко Бровун - за виставу "Енеїда" по Івану Котляревському.
    Глава держави дав свою оцінку творчості кожного з нинішніх лауреатів, відзначивши їх високий талант. У той же час Леонід Кучма підкреслив, що звання лауреата Національної премії імені Тараса Шевченка - це велика відповідальність для художника, оскільки це не просто високий титул і не просто почесне місце на творчому Олімпі, це означає, що в черговий раз Україна віддає данину поваги своєму Великому Кобзарю.
    "Жоден рядок Тараса Шевченка з плином часу не втратив своєї глибини й актуальності, у його творах і історія України, і завтрашній день українського народу, вони безсмертні, оскільки в них живе душа народна", - сказав Леонід Кучма.
    Міряти себе по Тарасу Шевченку - невдячна справа, сказав Президент. Рівня геніїв важко досягти, однак їхня творчість є
    "і вершиною, і провідною зіркою справжнім майстрам". Звертаючись до нових лауреатів, Леонід Кучма сказав: "Україна чекає від вас нових звершень. Як і небайдужої громадянської позиції, наполегливої повсякденної роботи в ім'я України, її народу".
    Говорячи про літературних попередників нинішніх лауреатів, Леонід Кучма нагадав про
    "Бібліотеку Шевченківського комітету " - серію видань творів лауреатів Шевченківської премії. Він підкреслив, що нині вже вийшов перший її том - книга Миколи Бажана "Політ крізь бурю", що об'єднала    відомі    твори    видатного    майстра, 100-річчя    від    дня    народження    якого відзначатиметься у 2004 році.
    Довідка: 2003 року "Бібліотека Шевченківського комітету" порадує читача виданням творів Шевченківських лауреатів - Павла Тичини, Володимира Сосюри, Василя Симоненка, Миколи Руденка, Григора Тютюнника, Михайла Стельмаха, Юрія Збанацького, а також художніх альбомів Василя Касіяна та Еммануїла Миська.

    * * * * *

    Київ. 21 березня. На адресу Президента України Леоніда Кучми надійшов лист від голови Комітету з Національної премії України імені Тараса Шевченка та голови "Шевченківського фонду - ХХІ століття".
    Президія і Правління фонду висловлюють щиру вдячність Главі держави за особистий благодійний внесок, що першим надійшов у добродійний Шевченківський фонд.
    У листі також зазначається, що внесок Президента України стане "добрим стимулом для всіх, кому дороге ім'я Шевченка".

    * * * * *

    ПРЕЗИДЕНТ УКРАЇНИ ЛЕОНІД КУЧМА ПІДПИСАВ РОЗПОРЯДЖЕННЯ "ПРО ВІДЗНАЧЕННЯ 100-РІЧЧЯ ВІД ДНЯ НАРОДЖЕННЯ М.П.БАЖАНА"
    Київ. 22 березня. Президент України Леонід Кучма підписав Розпорядження "Про відзначення 100-річчя від дня народження М.П.Бажана" /1904-1983/. Цим відзначено вагомий внесок Миколи Бажана, видатного поета і перекладача XX століття, у розвиток української літератури і культури.
    Глава держави доручив Кабінетові Міністрів України утворити Організаційний комітет з підготовки та проведення заходів, присвячених вшануванню пам'яті Миколи Бажана, затвердити його персональний склад та план заходів, а також вирішити питання їх фінансування.
    Державний комітет телебачення та радіомовлення України має забезпечити висвітлення заходів, пов'язаних із вшануванням пам'яті Миколи Бажана.


    * * * * *

    ПЕРШИЙ ЗАСТУПНИК ГОЛОВИ ВЕРХОВНОЇ РАДИ УКРАЇНИ НАГОЛОШУЄ НА НЕОБХІДНОСТІ ПРИВЕДЕНННЯ НАЦІОНАЛЬНОГО ЗАКОНОДАВСТВА ДО ЄВРОПЕЙСЬКИХ СТАНДАРТІВ
    Київ. 21 березня. Перший заступник Голови Верховної Ради України Геннадій Васильєв під час зустрічі з директором з питань стратегічного планування Ради Європи Жан-Луї Лораном наголосив на необхідності приведення національного законодавства до європейських стандартів. За словами першого віце-спікера, на сьогодні можна говорити, що українське законодавство вже сформовано, хоча сказати, що ми задоволені усім, не можемо. А тому Верховна Рада відпрацьовує більш системний підхід до розробки законодавства. Зокрема, створено робочу групу, до якої увійшли керівники міністерств і відомств, народні депутати та науковці. Ми намагаємося відпрацювати "взаємовідповідальність між прийнятими законодавчими актами і тими, які необхідно прийняти",- зазначив Геннадій Васильєв. Він також підкреслив, що парламент вивчає міжнародний досвід щодо системної розробки законодавства і планує прийняття законодавчих актів з огляду на це.
    Жан-Луї Лоран, коментуючи підсумки зустрічі, сказав, що в Українському парламенті

    зараз ведеться активна робота з гармонізації чинного законодавства до стандартів Ради Європи. У ході розмови ми розглянули питання, що стосуються внесення змін до Кримінально-процесуального кодексу і змін до закону про Генеральну прокуратуру. Окрім того, за словами Жан-Луї Лорана, увагу було акцентовано на необхідності прийняття змін до законодавства у сфері засобів масової інформації.


    * * * * *

    ПЕРЕДОВА ГРУПА УКРАЇНСЬКИХ ВІЙСЬКОВИХ, ЯКА ВИЗНАЧИТЬ ПЕРШОЧЕРГОВІ ЗАВДАННЯ, ПОВ'ЯЗАНІ З ПЕРЕБУВАННЯМ У КУВЕЙТІ 19-ГО СПЕЦІАЛЬНОГО БАТАЛЬЙОНУ РХБ ЗАХИСТУ, ПРИБУЛА В ЕЛЬ-КУВЕЙТ
    Київ. 22 березня. Передова група українських військових, яка визначить першочергові завдання, пов'язані з перебуванням у Кувейті 19-го спеціального батальйону РХБ захисту, прибула до аеропорту Ель-Кувейт.
    До складу групи, яку очолює перший заступник командувача Західного оперативного командування генерал-лейтенант Валерій Фролов, входить 15 осіб. Вони проведуть рекогносцировку місцевості, дадуть оцінку обсягу завдань з радіаційного, хімічного та бактеріологічного захисту населення Кувейту, а також визначать маршрути висування батальйону до місця постійної дислокації, наявність джерел води для побутових цілей та приготування розчинів, необхідних для проведення можливих заходів щодо дехімізації та дезактивації.
    Очікується, що відправка до Кувейту українського батальйону РХБ захисту розпочнеться 25 березня

    * * * * *

    УКРАЇНА ВИСТУПАЄ ЗА ПОВЕРНЕННЯ СИТУАЦІЇ НАВКОЛО ІРАКСЬКОГО ВРЕГУЛЮВАННЯ ПІД КОНТРОЛЬ ООН ТА ЗА РЕФОРМУ ОРГАНІЗАЦІЇ ОБ'ЄДНАНИХ НАЦІЙ, ЗАЯВИВ МІНІСТР АНАТОЛІЙ ЗЛЕНКО
    Київ. 21 березня.
    20 березня 2003 року ввійде в історію дипломатії як сумна дата. Тривалі спроби світового співтовариства уникнути війни на Близькому Сході не дали результатів. Сполучені Штати і Велика Британія розпочали військову операцію, метою якої є роззброєння Іраку і зміна політичного режиму в цій країні. Вплив Ради Безпеки ООН на розвиток подій є достатньо обмеженим, констатував на засіданні прес-клубу в українському МЗС міністр Анатолій Зленко.
    Охарактеризувавши ситуацію на міжнародній арені як "вкрай напружену і непередбачувану", Анатолій Зленко сказав, що в Україні вкрай занепокоєні небезпечним розвитком подій на Близькому Сході, тут чітко усвідомлюють наслідки які вони можуть мати для світового співтовариства. Україна, категорично виступаючи проти будь-якої війни, водночас намагається "робити все можливе, щоб ці наслідки не позначилися на розвитку нашої держави" ,- продовжив він.
    Україна, сказав міністр, закликає сили коаліції зробити все можливе, щоб жертви серед цивільного населення були зведені до мінімуму. "Виходячи з цього, Україна прийняла рішення відрядити батальйон радіаційного хімічного та бактеріологічного захисту до сусіднього з Іраком Кувейту", - сказав він. Назвавши це рішення "непростим", Анатолій Зленко висловив переконання, що воно було "єдино правильним і адекватним".
    Наші солдати вирушають на Близький Схід виключно з місією рятувати життя, а не брати участь у бойових діях, підкреслив глава українського зовнішньополітичного відомства. "
    Нинішня ситуація - це не той випадок, коли можна ховати голову в пісок. Україна повинна була зайняти чітку позицію і ми зробили свій вибір".
    Міністр також окреслив позицію України стосовно ролі й відновлення авторитету Організації Об'єднаних Націй, яка покликана вирішувати найгостріші конфлікти. Ми вітаємо те, сказав він, що ООН не знімає із себе відповідальності за подальший розвиток подій. "Усі сторони конфлікту повинні прислухатися до голосу Генерального секретаря і Ради Безпеки ООН, який саме зараз має прозвучати зі всією чіткістю та відповідальністю", - підкреслив Анатолій Зленко. Він вважає, що той факт, що в останні місяці Рада Безпеки не змогла запобігти війні, не повинен сприйматися як політичний вирок ООН. Це швидше "політичний стимул до реформування Ради Безпеки", сказав український міністр.


    * * * * *

    УКРАЇНА НЕ ОТРИМУВАЛА ЗВЕРНЕННЯ США З ПРОХАННЯМ ЗАМОРОЗИТИ БАНКІВСЬКІ РАХУНКИ ТА ПРИЗУПИНИТИ ДІЯЛЬНІСТЬ ДИПЛОМАТИЧНОГО ПРЕДСТАВНИЦТВА ІРАКУ В УКРАЇНІ
    Київ. 21 березня.
    Україна не отримувала звернення США з проханням заморозити банківські рахунки та призупинити діяльність дипломатичного представництва Іраку в Україні. Про це заявив журналістам міністр закордонних справ України Анатолій Зленко під час засідання прес-клубу в МЗС України. Глава зовнішньополітичного відомства зазначив, що у випадку надходження такого звернення Україна поводитиметься "згідно з нормами міжнародного права".
    Анатолій Зленко підкреслив, ще зарано прогнозувати, які наслідки матимуть військові дії на території Іраку, але вже зараз зрозуміло, що вони завдадуть важкого удару економіці та рівню життя людей. Міністр висловив готовність України взяти участь у відновленні Іраку після завершення конфлікту, наголосивши, що Українська держава має необхідні для цього можливості та ресурси . "Так сталося свого часу після військової операції в Афганістані - на сьогодні до України надійшло 53 пропозиції від цієї країни щодо надання допомоги", - зазначив міністр закордонних справ.


    * * * * *

    РЕАЛІЗАЦІЮ ПРОЕКТУ З МОДЕРНІЗАЦІЇ ДЕРЖАВНОЇ ПОДАТКОВОЇ СЛУЖБИ УКРАЇНИ ОБГОВОРИЛИ ГОЛОВА ДПАУ ЮРІЙ КРАВЧЕНКО ТА ПРЕДСТАВНИК СВІТОВОГО БАНКУ КРЕЙГ НІЛ
    Київ. 21 березня. Питання подальшої модернізації Державної податкової служби (ДПС) України обговорено під час зустрічі голови Державної податкової адміністрації України Юрія Кравченка з керівником проекту модернізації ДПС з боку Світового банку Крейгом Нілом.
    Під час зустрічі Юрій Кравченко поінформував співрозмовника про хід підготовки української делегації до переговорів з Міжнародним банком реконструкції та розвитку. Він також висловив упевненість, що американські партнери і надалі підтримуватимуть стратегічний курс реформування податкової служби України.
    Високо оцінивши зусилля ДПАУ, спрямовані на вдосконалення та модернізацію роботи податкових органів, Крейг Ніл зробив прогноз щодо результатів майбутніх переговорів, які відбудуться у Вашингтоні. На його переконання, вони мають пройти успішно.
    У зустрічі взяли участь перший заступник голови ДПА України Олексій Шитря, постійний радник міністерства фінансів США при Державній податковій адміністрації України Френк Дженкінс.


    * * * * *

    ПИТАННЯ ДОТРИМАННЯ СВОБОДИ ПРЕСИ В УКРАЇНІ ОБГОВОРЕНО ПІД ЧАС ЗУСТРІЧІ ГОЛОВИ ДЕРЖТЕЛЕРАДІО УКРАЇНИ ІВАНА ЧИЖА З ГЕНЕРАЛЬНИМ СЕКРЕТАРЕМ МІЖНАРОДНОЇ  ФЕДЕРАЦІЇ  ЖУРНАЛІСТІВ  АЙДЕНОМ  УАЙТОМ
    Київ. 21 березня. Сучасна журналістика вимагає від кожного представника мас-медіа мужності у виконанні професійного обов'язку, саме тому проблема захисту прав журналістів є надзвичайно актуальною. На цьому наголосив генеральний секретар Міжнародної федерації журналістів Айден Уайт під час зустрічі з головою Держтелерадіо України Іваном Чижем. Він підкреслив, що зараз у важких умовах у регіоні Перської затоки працюють близько 3000 журналістів, які з ризиком для життя "допомагають людям зрозуміти, що відбувається на цій війні".
    Айден Уайт, який є почесним гостем VIII Міжнародного фестивалю журналістики, що проходить у Києві сказав, що під час перебування в Україні хоче ознайомитися зі станом справ стосовно свободи преси, зокрема, у сфері відносин між владними структурами та журналістським співтовариством.
    "У нас є відомості, що в Україні існують порушення свободи преси, які є неприйнятними в демократичному суспільстві", - сказав він, висловивши при цьому занепокоєння відсутністю прогресу в розслідуванні вбивства Георгія Гонгадзе.
    Іван Чиж, у свою чергу, зазначив, що в України, як і у будь-якої молодої демократії, існують певні проблеми. Але при цьому сфера мас-медіа
    "істотно випередила" в своєму розвиткові ті демократичні перетворення, які відбуваються сьогодні у сфері формування громадянського суспільства. При цьому держава намагається вдосконалювати законодавство і забезпечити журналістам надійний захист для виконання ними професійних обов'язків. "Українське законодавство у сфері мас-медіа, напевно, більш демократичне, ніж у деяких західних демократіях", - зауважив голова Держтелерадіо. За його словами, на сьогодні в Україні зареєстровано 16230 тільки друкованих видань, і жодне з них не мало труднощів у процесі реєстрації та не було закрито внаслідок адміністративного тиску або незаконним шляхом.
    Навколо України у міжнародній журналістській спільноті створено багато міфів, які не відповідають дійсності, підкреслив Іван Чиж. Причиною такого стану речей стало намагання певних політичних сил використовувати тезу відсутності свободи слова в Україні для тиску на політичних опонентів або дискредитації України в очах міжнародної спільноти. Іван Чиж наголосив на неприпустимості такої практики і заявив про готовність співпрацювати з Міжнародною федерацією журналістів
    "у будь-якому форматі". Він подякував Айдену Уайту за підтримку, яку міжнародна журналістська спільнота надає у розслідуванні вбивства журналіста Гонгадзе. "Ми, як ніхто, зацікавлені у найшвидшому завершенні розслідування цього злочину", - сказав Іван Чиж.
    Сторони дійшли згоди у тому, що права журналістів залишаються сьогодні актуальною проблемою в усіх країнах світу, які неможливо поділяти за ознакою наявності таких проблем на категорії країн "першого, другого або третього сорту". У будь-якій країні повну свободу журналістів у виконанні їх професійних обов'язків можливо забезпечити лише за умови існування механізмів організації і солідарності самих журналістів. Іван Чиж і Айден Уайт домовилися про взаємну підтримку у створенні нового міжнародного інституту мас-медіа, який стоятиме на сторожі життя і безпеки журналістів.


    * * * * *

    УКРАЇНА НАДАЄ ДОПОМОГУ ОСВІТЯНАМ ПРИДНІСТРОВ"Я У ВИКЛАДАННІ УКРАЇНСЬКОЇ МОВИ                                                                                                                   
    Київ. 21 березня.
    Уже три роки Товариство "Україна - Світ" на виконання Державної програми "Українська діаспора на період до 2000 року" та Національної програми "Закордонне українство" розрахованої на період до 2005 року, надає допомогу освітянам Придністров'я у викладанні української мови. Про основні аспекти надання такої допомоги розповіли на прес-конференції "Українська освіта Придністров'я: становлення і перспективи" вчителі, які викладають українознавчі предмети в освітніх закладах Придністров'я.
    Як відзначалося на зустрічі, починаючи з 2000 року, за ініціативою Товариства "Україна -Світ" для освітян Придністров'я було організовано три виїзні науково-освітні семінари на тему: "Вивчення стану викладання української мови у Придністров'ї", у роботі яких взяли участь освітяни з Києва. Голови українських громадських об'єднань спільно з керівниками відділів освіти районів Придністров'я в ході цих зустрічей підготували перелік освітніх закладів, у яких вивчається українська мова, і заявки на необхідну освітню та методичну літературу.
    Співпраця освітян Києва та Придністров'я дала можливість не тільки налагодити належне викладання українознавчих предметів у школах Молдови, але й дозволила побувати дітям з українських сіл Придністров'я на Президентській ялинці у Києві, відвідати визначні пам'ятні місця столиці, взяти участь у святкуванні Дня незалежності України, а дитячому колективу
    "Калинонька" така співпраця допомогла стати учасником Фестивалю "Український спів у світі" під час проведення III Всесвітнього форуму українців.
    Довідка: Цього року за сприяння Товариства "Україна - Світ" передбачається проведення подібних заходів і для українських освітян та українських учнів з Хорватії Росії, Польщі, Білорусі та Молдови . Зокрема, планується провести III Міжнародну науково-освітню конференцію "Освіта в українському зарубіжжі", запросити на відпочинок до України учнів з Придністров'я та Хорватії. Крім цього, планується що українські діти поїдуть у табори відпочинку до Молдови а київські учні - у літні школи до Хорватії .


    * * * * *

    УКРАЇНСЬКО-РОСІЙСЬКА РАКЕТА "ЗЕНІТ" ВИВЕДЕ НА ОРБІТУ ПЕРШИЙ ЦЬОГО РОКУ СУПУТНИК ЗВ'ЯЗКУ ПО ПРОГРАМІ "МОРСЬКИЙ СТАРТ"
    Москва. 23 березня. Розпочався завершальний етап підготовки першого цього року запуску з плавучої платформи в рамках міжнародного проекту "Морський старт " у районі острова Різдва в Тихому океані .  6 травня українсько-російська ракета "Зеніт" виведе на орбіту американський супутник зв'язку "Телстар13/Екостар9".
    "Зеніт" уже знаходиться в американському порту Лонг-Біч у Каліфорнії, де розташована штаб-квартира спільного підприємства. Супутник зв'язку буде доставлений сюди 24 березня. Наприкінці квітня, після перевірки всіх систем ракета-носій і супутник будуть занурені на складально-командне судно, яке попрямує до екватора - до місця старту.
    Довідка: СП "Морський старт" створено в 1995 році американською компанією "Боїнг", російською РКК "Енергія", норвезькою фірмою "Квернер " і двома українськими підприємствами - КБ "Південне" і об'єднанням "Південмашзавод" .На орбіту вже виведено 6 комерційних супутників. Цього року заплановано 5 стартів.


    * * * * *

    ПАРЛАМЕНТ КРИМУ ЗАТВЕРДИВ РЕСПУБЛІКАНСЬКУ ПРОГРАМУ    „ОНКОЛОГІЯ"
    Сімферополь. 21 березня.
    У цьому та наступному роках кількість раніше скорочених онкологічних ліжок у лікувально-профілактичних закладах АР Крим має бути поновлена. Про це йдеться у Кримській республіканській програмі „Онкологія" на 2003-2006 роки, яка була затверджена Верховною Радою Криму.
    Кількість ліжок в Керченському онкологічному диспансері, Феодосійському та Ялтинському онкологічних відділеннях заплановано довести до 200. До 2006 року має бути сплановано будівництво додаткового лікувального корпусу в Кримському республіканському клінічному онкодиспансері (Сімферополь), а вже цього року там має відкритися денний стаціонар.
    У Керченському онкодиспансері, де на завершальному етапі було призупинена організація радіологічного відділення, ця робота має бути відновлена, для відділення заплановане придбання  гамма-терапевтичної установки.
    Мінздоров'я республіки спільно з Кримським державним медичним університетом має розробити систему заходів по формуванню груп підвищеного ризику, створенню програм оздоровлення та диспансерного спостереження за ними, запровадити скрінінгові програми для раннього виявлення передпухлинних захворювань і злоякісних утворень. У  Керчі, Ялті, Феодосії та Євпаторії заплановано створення центрів паліативної допомоги та протибольової терапії для онкологічних хворих.

    Програма фінансуватиметься з державного та місцевих бюджетів, а також спонсорських коштів.
    Довідка: Крим посідає в Україні 4-6- місце по захворюваності злоякісними новоутвореннями.

    * * * * *

    ФЕСТИВАЛЬ ЗАКАРПАТСЬКИХ ВИН ПРОХОДИТЬ В УЖГОРОДІ
    Ужгород. 21 березня. Обласний фестиваль закарпатських вин, в якому беруть участь виробники іскристого трунку різних форм власності, відкрився сьогодні в Ужгороді.
    У дводенній програмі - виставка-продаж та дегустація закарпатських вин домашнього і промислового виробництва. Тут же можна отримати консультацію кваліфікованих виноробів, придбати саджанці винограду тощо.
    Фестиваль проводиться в Ужгороді вже удруге і має на меті привернути увагу до проблем виноградарсько-виноробної галузі краю, сприяти відродженню колишньої слави закарпатських майстрів ароматних напоїв, продукція яких не раз відзначалася на міжнародних конкурсах та дегустаціях.

    24.03.03. №39




    * * * * * * * * * * * * * * * * * *

    More BRAMA Press Releases -- Click Here
    Comments and observations about this article and other news
    may be posted to the BRAMA News & Politics Comment Board

     

    Ukraine video timeline: a year of protests and violence. Daily Telegraph 2/21/2015


    Nadiya Savchenko's speech in Basmanny Court, Moscow, 10.02.2015 (Voices of Ukraine)


    Joe Biden: Don’t tell us. Show us, President Putin. 2/7/2015 Munich Security Conference


    Speech by President of Ukraine at the Munich Security conference Feb 7 2015


    #FreeSavchenko video by Adriana Luhovy [Twitter storm Jan 26 2015]


    FREE NADIYA SAVCHENKO

    FREE NADIYA SAVCHENKO
    Twitter storm day Jan 26 2015


    Live map of Ukraine

    Ukraine Today TV LIVE on Youtube


    Live map of Ukraine

    Live map of Ukraine


    Timothy Snyder: Ukrainian History, European Future. Timothy D. Snyder is a well-known historian and professor of history at Yale University. Speaking at the National University 'Kyiv-Mohyla Academy' on May 15, 2014 on deep connection and strong bonds between Ukrainian and European history.


    Громадське радіо

    Громадське радіо


    Громадське телебачення

    Громадське телебачення


    Facebook Євромайдан

    Facebook Євромайдан


    Happy Kyiv (inspired by Pharrell Williams 'Happy')


    Inauguration of Ukraine's President Petro Poroshenko, June 7, 2014


    The Kyiv Post

    День The Day Newspaper

    Експрес онлайн -- Львів

    Voice of America/Голос Америки

    Mirror Weekly/Дзеркало Тижня

    TVi

    Tochka.net

    Zaxid.net

    Yahoo!
    Foto I |  Foto II |  Slideshow

    World Issues
    Google
     ·  Afghanistan
     ·  Iran
     ·  Iraq
    Yahoo
     ·  Afghanistan
     ·  Iran
     ·  Iraq

    Climate Effects
    Google
     ·  Global Warming
     ·  Hurricanes
     ·  Earthquake
     ·  Bird Flu
    Yahoo
     ·  Climate Change
     ·  Hurricanes
     ·  Earthquake
     ·  Bird Flu

    Nasha knopka Наша кнопка

    SLIDESHOWS
    Yushchenko 2009 (NYC)
    Yushchenko 2008 (NYC)
    Genocide (NYC)
    Rushnyk (NYC)
    more ...

    AUDIO and VIDEO
    Video: OC Yushchenko speech
    Video: Orange Circle Yushchenko
    Video: Heritage Days
    more ...


    Calendar
    more ... ]  


    ** Special: [Ukrainian Holidays and Traditions] [SHOP UKRAINIAN] [POLITICS]

    BRAMA Home -- BRAMA in Ukrainian -- Calendar -- UkraiNEWStand -- Community Press -- Search BRAMA -- Arts/Culture -- Business -- CLASSIFIEDS -- Compute/Software -- Social Issues -- Education -- Fun -- Law -- e-LISTS&BB's -- Nova Khvylia (New Wave) -- SPORTS -- Travel -- Ukraine -- Government -- Diaspora Directory -- Suggest a Link -- Report a dead link -- About BRAMA - WebHosting - Domains - Advertising -- What's New? -- GOOGLE-- Yahoo!
    Copyright © 1997-2011 BRAMA, Inc.tm, Inc. All Rights Reserved.