News from and about Ukraine & Ukrainians: Ukrainian Community Press Releases
BRAMA
  UKRAINEWSTAND
Home - NEWS - Weather - Biz - Sports - Press - Calendar - Classifieds

  УКРАІНОВИНИ
Home - НОВИНИ - Погода - Ділове - Спорт - Прес - Календар - Оголошення



getLinks(); ?>

UkraiNEWStand BRAMA Press News UKR News ENG News RUS News GOV'T TV/Radio Journals Newsletters World Kiosks
Fri, March 29, 04:30 EDT
Main
  • BRAMA Press
  • Submit press releases here

  • BRAMA Home
  • BRAMA's UkraiNewstand

  • Search

  • full search
  • NEWS
     ·  Regional-National-Int'l
     ·  Politics/Elections
     ·  Business
     ·  Diaspora/Community
     ·  Issues/Health
     ·  Education
     ·  Arts/Culture
     ·  Religion
     ·  Sports
     ·  Travel
     ·  BRAMA Press
    Forums
  • News & Politics BB (Chat)
  • Nova Khvylia BB
  • Traditions BB
  • Travel BB
  • Business Connections BB
  • E-mail Lists

  • Features
     ·  Politics/Elections
     ·  History of Ukraine
     ·  Ukrainian Traditions
     ·  Ukrainian Shops

    [BRAMA Client Websites]
    places to visit

    Survey
    What will L.Kuchma's fate be under the Yushchenko presidency?
    Same as Ceausescu
    Exile in Russia or elsewhere
    Prosecution and jail in Ukraine
    Immunity from prosecution in Ukraine
    Pardoned by Yushchenko
    Other
  • [Results & comment board] ...
  • Horoscope
    Horoscope (Ukr1251 only):


    DISCLAIMER:The contents of press releases on this website represent solely the positions of their respective authors and organizations. BRAMA neither endorses nor disapproves of the views expressed therein. BRAMA retains all final rights as to what may or may not appear on these pages.


    [ TOP]

    BRAMA News and Community Press

    BRAMA, March 13, 2003, 9:00 am ET

    Press Release
     
     
     
     

    Новини з України

    13.03.03 №32
    АДМІНІСТРАЦІЯ ПРЕЗИДЕНТА УКРАЇНИ
    ГОЛОВНЕ УПРАВЛІННЯ ІНФОРМАЦІЙНОЇ ПОЛІТИКИ

    ВОЛОДИМИР ЛИТВИН: ЛЮБОВ'Ю І ВІДДАНІСТЮ МИ ПОВИННІ ЗАХИЩАТИ РІДНУ МОВУ
    Київ. 12 березня.
    Внаслідок історичних обставин, коли українські землі підпадали під вплив різних країн світу, у наших людей склалося неоднозначне ставлення до рідної мови, зазначив Голова Верховної Ради України Володимир Литвин відкриваючи парламентські слухання "Про функціонування української мови в Україні" . За його словами, іноземний вплив на українську мову мав як негативні, так і позитивні наслідки.
    До позитиву Володимир Литвин відніс те, що під час заборони рідної мови, утиску і паплюження інтелігенція, патріотичні кола нашої держави активізували свою діяльність за збереження рідного слова, боротьби за нього.
    У нинішніх умовах, коли Конституцією визначено українську мову як державну, необхідно приймати
    "компромісні рішення щодо користування українською мовою в офіційних сферах і побуті", наголосив Володимир Литвин. При цьому він закликав до толерантності і терпимості по відношенню до мов національних меншин. Спікер підкреслив, що Україна є багатонаціональною державою, тож потрібен поступовий перехід на повсякденне, на всіх рівнях вживання української мови.
    Володимир Литвин запропонував обговорити можливості, форми і механізми введення української мови в усі сфери діяльності, шляхи забезпечення функціонування української мови в усіх регіонах нашої держави. Пропонується також розглянути правові аспекти функціонування української мови. Володимир Литвин закликав обмінятися думками з приводу того, яке місце посідає українська мова в житті нашого суспільства, і як вирівняти неоднозначне ставлення громадян до рідної мови.
    Глава парламенту висловив застереження щодо політичних оцінок і
    "виконання політичного замовлення" у мовному питанні. Володимир Литвин запропонував провести дискусії, обговоривши діяльність тих засобів масової інформації, теле- і радіокомпаній, які у різний спосіб дозволяють собі висміювати українську мову і тих людей, які нею користуються, а, відтак, формувати негативне ставлення до рідної мови. Володимир Литвин висловив думку, що потрібно вдосконалити законодавчу базу щодо захисту рідної мови. Водночас він підкреслив, що не лише Верховна Рада України законодавчо, але всі ми своєю любов'ю і відданістю повинні оберігати і захищати рідну мову як "невід'ємний атрибут нашого сучасного буття і невід'ємну запоруку нашого майбутнього".


    * * * * *


    ПРЕМ'ЄР-МІНІСТР ВІКТОР ЯНУКОВИЧ ВІДЗНАЧАЄ, ЩО З ПОЧАТКУ РОКУ ЕКОНОМІКА УКРАЇНИ ПРАЦЮВАЛА СТАБІЛЬНО, ОБСЯГИ ПРОМИСЛОВОГО ВИРОБНИЦТВА ЗРОСЛИ МАЙЖЕ НА 11 ВІДСОТКІВ, А ТОВАРООБІГУ- НА 12 ВІДСОТКІВ
    Київ. 12 березня. Прем'єр-міністр України Віктор Янукович відзначає, що, з початку року економіка країни працювала стабільно, підвищувався рівень виробництва і рівень ВВП. Так, за його словами, це стосується, насамперед, металургійної галузі, нафтопереробки та галузей, пов'язаних з виробництвом товарів народного споживання. Про це глава уряду поінформував на засіданні Кабінету Міністрів України
    Віктор Янукович відзначив, що з початку року в України зберігалася також макроекономічна стабільність. Обсяги промислового виробництва в цілому у січні-лютому зросли майже на 11 відсотків. За словами Прем'єра, обсяги товарообігу з початку року   збільшилися майже на 12 відсотків.


    * * * * *


    УРЯД ПРИСВОЇВ ІНСТИТУТУ СЕРЦЕВО-СУДИННОЇ ХІРУРГІЇ АКАДЕМІЇ МЕДИЧНИХ НАУК УКРАЇНИ ІМ'Я МИКОЛИ АМОСОВА
    Київ. 12 березня.
    Віднині Інститут серцево-судинної хірургії Академії  медичних наук України  носитиме ім'я  Миколи Амосова. Відповідне  розпорядження  уряд затвердив з метою увічнити пам'ять видатного українського хірурга.
    У Кабміні переконані, що надання Інституту серцево-судинної хірургії Академії медичних наук України імені Миколи Амосова дасть змогу увічнити його пам'ять на державному рівні, віддати йому шану як видатному вченому, хірургу, який зробив вагомий внесок у розвиток медичної науки та збереження здоров'я населення України.

    Інститут серцево-судинної хірургії, який став одним із найбільших кардіохірургічних центрів у світі, був створений Миколою Амосовим у 1983 році.



    * * * * *


    ПИТАННЯ ДВОСТОРОННЬОГО СПІВРОБІТНИЦТВА У МЕДИЧНІЙ ГАЛУЗІ ОБГОВОРИЛИ МІНІСТР ОХОРОНИ ЗДОРОВ'Я УКРАЇНИ І ПОСОЛ США В УКРАЇНІ
    Київ. 12 березня.
    Питання двостороннього співробітництва між Україною та США у галузі охорони здоров'я обговорили міністр охорони здоров'я України Андрій Підаєв і посол США в Україні Карлос Паскуаль.
    Карлос Паскуаль зазначив, що співпраця між Україною та США здійснюється по таких важливих напрямках, як боротьба з туберкульозом, СНІДом, репродуктивне здоров'я, медична освіта, обмін досвідом медичних закладів. Посол США висловив надію, що реалізація спільних проектів дасть змогу поглибити стосунки між нашими країнами.


    * * * * *


    ДОСЛІДЖЕННЯ ІНСТИТУТУ ФІЗІОЛОГІЇ ІМЕНІ ОЛЕКСАНДРА БОГОМОЛЬЦЯ УКРАЇНСЬКОЇ НАЦІОНАЛЬНОЇ АКАДЕМІЇ НАУК ПРОВОДЯТЬСЯ НА ВИСОКОМУ СВІТОВОМУ РІВНІ, ВІДЗНАЧИВ АКАДЕМІК БОРИС ПАТОН
    Київ. 12 березня. Президія Національної академії наук України обговорила наукову і науково-організаторську діяльність Інституту фізіології Імені Олександра Богомольця НАН України.
    Директор Інституту академік Платон Костюк у своїй доповіді розповів про роботи, які в деяких напрямках відповідають найвищим світовим вимогам. Спільно з науковими установами США, Великобританії, Франції, Німеччини, Швеції, Японії, Польщі та Словаччини проводиться вивчення складних і актуальних проблем фізіології і медицини. Зокрема, створено лікувально-профілактичний апарат, який за допомогою гірського повітря лікує легені людини.
    Результати досліджень публікуються у найпрестижніших журналах світу. У Києві регулярно проводяться міжнародні конференції за представницькою участю зарубіжних учених.
    В Інституті працюють кафедри, які спільно з кількома вищими навчальними закладами готують висококваліфікованих кадрів. Ця діяльність Інституту також дістала високу оцінку, тому до Києва їдуть навчатися з різних країн світу.
    Інститут фізіології, підкреслив президент НАН України Борис Патон, є флагманом вітчизняної фізіології і дійсним академічним Інститутом. У багатьох галузях його роботи проводяться на світовому рівні.




    * * * * *


    НАУКОВІ ЧИТАННЯ АКАДЕМІКА ВОЛОДИМИРА ВЕРНАДСЬКОГО ВІДБУЛИСЯ У НАЦІОНАЛЬНІЙ БІБЛІОТЕЦІ, ЩО НОСИТЬ ЙОГО ІМ'Я
    Київ. 12 березня. Сьогодні у Національній бібліотеці України імені В.І.Вернадського відбулися традиційні XIII Читання академіка Володимира Івановича Вернадського на тему "Учення В.І. Вернадського про біосферу та ноосферний прогноз її розвитку" , присвячені 140-річчю від дня народження видатного вітчизняного вченого.
    Організаторами Читань виступили Національна бібліотека України імені Володимира Вернадського та Комісія НАН України з розробки наукової спадщини академіка В.І. Вернадського.
    У приміщенні бібліотеки діє тематична виставка, присвячена Володимиру Вернадському "Вчений Мислитель Громадянин", з якою можуть ознайомитися всі бажаючі.

    * * * * *


    ЗА ЖОДНИХ УМОВ ВИДАВНИЧИЙ ДІМ "СЛОВ'ЯНСЬКИЙ ГРАД" НЕ ВІДМОВИТЬСЯ ВІД СВОГО ПРОЕКТУ ШЕВЧЕНКІАНИ
    Київ. 12 березня. До адекватного сприйняття творчості Тараса Шевченка, його значення для України всім нам треба ще рости й доростати, вважає президент Видавничого дому "Слов'янський град" Віталій Оваденко. На противагу так званій "дискусії" навколо життя і творчості Тараса Шевченка, у ході якої на постать поета намагаються вилити потоки бруду, а його ідеї - викривити, посилаючись на те, що окремі моменти за радянських часів замовчувалися, Видавничий дім започаткував та успішно здійснює загальнонаціональний просвітницько-культурологічний проект "Шевченкіана "Слов'янського граду", розрахований на 2000-2014 роки.
    Першодруки "Шевченкіани "Слов'янського граду" - книги "Зоре моя вечірня ", "І стежечка, де ти ходила" та комплект кольорових листівок "На тебе дивлюся, за тебе молюсь",

    об'єднані у "Триптих про Тараса Шевченка", присвячений делікатній темі жінки й кохання у творчості й особистій долі поета, вже побачили світ. Напередодні Шевченкових свят частину тиражу "Триптиха" безкоштовно передано школам Дніпровського району столиці, письменникам, митцям, Національному музею Т.Г. Шевченка. Невдовзі ще 50 комплектів "Триптиха про Тараса Шевченка" буде передано Канівському музею поета.
    До 190-х роковин від дня народження Великого Кобзаря, що відзначатимуться наступного року, вийдуть у світ Шевченкові "Кобзар" та "Журнал/Щоденник/", а також знакова для проекту книга-есе "Листи до Т.Г. Шевченка". Це буде умовний діалог через віки між нашим сучасником та Поетом, спроба співвіднести бачення Шевченком майбутнього України "без пана і холопа" з тією державою, в якій ми живемо нині.
    Навіть в умовах постійної фінансової скрути Видавничий дім "Слов'янський град" категорично не допускає й думки про комерціалізацію шевченківського проекту. Бо словом і постаттю пророка не можна торгувати, переконані "слов'яноградці".

    * * * * *



    ЛЬВІВСЬКІ ВИДАВЦІ ЗМІЦНЮЮТЬ ЛІТЕРАТУРНІ "МОСТИ" ДРУЖБИ З БІЛОРУСІЄЮ
    Львів. 12 березня. "До найвищої нагороди Білорусі - ордена Франциска Скорини - слід представити відомого українського поета і перекладача Романа Лубківського за його внесок у розвиток літератур двох народів" , - так оцінив нову книгу Львівського державного спеціалізованого видавництва "Світ" старійшина білоруського красного письменства Янка Бриль. Урочиста презентація збірки "Стратим-лебідь" із віршами класика білоруської поезії Максима Богдановича в перекладі й впорядкуванні відомого львів'янина відбулася у Мінську.
    Ця подія перетворилася на справжнє мистецько-літературне свято. Спраглі подібних зустрічей народні письменники Білорусі Янка Бриль і Ніл Гілевич, відомі поети Ригор Барадулін та Геннадзь Буравкін, директор Літературного музею M. Богдановича Ірина Даманська сердечно вітали посланців України, щиро дякуючи за книгу, що, на їх думку, є найкращим виданням з погляду професійної підготовки і мистецького оформлення. І це навіть при наявності у Білорусі повного видання його творів. Значну увагу було приділено перекладацькому хистові Р. Лубківського, в якого, як жартували сябри, "мабуть, білоруська душа". Прикметне й те, що книга віршів "білоруського Ікара" вийшла за підтримки Героя України, директора реабілітаційного центру "Еліта" професора Володимира Козявкіна.
    Серед учасників презентації був посол України в Білорусі Анатолій Дронь, який наголосив на зміцненні літературних та мистецьких "мостів", що з'єднують наші країни. Нещодавно у центрі Мінська, неподалік нашої амбасади, постав пам'ятник Тарасові Шевченку, погруддя Великого Кобзаря з'явилося і в Бресті. Щойно в столиці сябрів відбувся вечір поезії Володимира Сосюри, а в одній з центральних книгарень відкрився відділ української літератури Під час зустрічі львівських видавців з представниками діаспори у Бресті досягнуто домовленості про постійне надходження видань з-над Дніпра.


    * * * * *


    НАСТУПНИЙ РІК НА ПРИКАРПАТТІ БУДЕ ОГОЛОШЕНО РОКОМ РОЗВИТКУ СІЛЬСЬКИХ ТЕРИТОРІЙ
    Івано-Франківськ. 12 березня.
    2004 рік у Івано-Франківській області буде оголошено роком розвитку сільських територій.
    Як повідомляє прес-служба Івано-Франківської облдержадміністрації, це робиться для того, щоб приділити більшу увагу вирішенню соціальних проблем села. У цей рік і всі наступні в селах вирішуватимуться питання газифікації, водопостачання, каналізації, зв'язку і радіомовлення, побутового обслуговування тощо. Нині напрацьовується відповідна програма, яка буде затверджена на сесії обласної ради.

    * * * * *


    ІВАНО-ФРАНКІВЩИНА ВПЕРШЕ ПРЕДСТАВИЛА СВІЙ ТУРИСТИЧНИЙ ПОТЕНЦІАЛ НА ВИСТАВЦІ В УГОРЩИНІ
    Івано-Франківськ. 12 березня. Цього року на запрошення Генерального консульства Угорщини в Україні Івано-Франківська область вперше взяла участь в міжнародній туристичній виставці-ярмарці в угорському місті Ніредьхаза. У виставці, яка відбувалася з 7 по 9 березня було представлено 165 підприємств з Угорщини, Польщі, Німеччини, Хорватії, України, Румунії.
    Як повідомила прес-служба Івано-Франковської обласної державної адміністрації, туристичний потенціал області презентувало Головне управління зовнішніх зв'язків, туризму і торгівлі облдержадміністрації. Були представлені різноманітні туристичні маршрути по Прикарпаттю, туристичні комплекси, бази відпочинку, туристична інфраструктура. Відвідувачам особливо було цікаво познайомитись з розвитком сільського зеленого туризму Прикарпаття, послугами, які надаються приватними садибами. Також в експозиції була представлена інформація про історичне та культурне надбанням краю. Любителів мандрівок зацікавили водні маршрути по ріках Прут та Черемош, пішохідні та велосипедні, гірські маршрути. Великий інтерес викликали гірськолижні центри Прикарпаття.

    * * * * *


    КРИМ ДОЛУЧАЄТЬСЯ ДО ВСЕУКРАЇНСЬКОГО КОНКУРСУ УЧНІВСЬКОЇ ТВОРЧОСТІ, ПРИСВЯЧЕНОГО ШЕВЧЕНКУ
    Сімферополь. 12 березня.
    Починаючи з цього року в Криму щорічно проводитиметься конкурс учнівської творчості, присвячений Шевченківським дням. Відповідне рішення ухвалив уряд Автономної республіки Крим, повідомляє його прес-служба.
    Конкурс під гаслом „Єднаймося ж, брати мої" провадитиметься в Криму в рамках

    Всеукраїнського конкурсу учнівської творчості з метою популяризації творчої спадщини Тараса Шевченка, активізації виховної роботи, виявлення літературного й мистецького обдарування молодого покоління.
    Конкурс провадитиметься в двох номінаціях: „Образотворче мистецтво" та „Література". Взяти участь у ньому зможуть учні загальноосвітніх, професійно-технічних і позашкільних учбових закладів. Переможці третього етапу конкурсу та їхні вчителі нагороджуватимуться почесними грамотами уряду автономії та цінними подарунками.

    13.03.03 №32




    * * * * * * * * * * * * * * * * * *

    More BRAMA Press Releases -- Click Here
    Comments and observations about this article and other news
    may be posted to the BRAMA News & Politics Comment Board

     

    Ukraine video timeline: a year of protests and violence. Daily Telegraph 2/21/2015


    Nadiya Savchenko's speech in Basmanny Court, Moscow, 10.02.2015 (Voices of Ukraine)


    Joe Biden: Don’t tell us. Show us, President Putin. 2/7/2015 Munich Security Conference


    Speech by President of Ukraine at the Munich Security conference Feb 7 2015


    #FreeSavchenko video by Adriana Luhovy [Twitter storm Jan 26 2015]


    FREE NADIYA SAVCHENKO

    FREE NADIYA SAVCHENKO
    Twitter storm day Jan 26 2015


    Live map of Ukraine

    Ukraine Today TV LIVE on Youtube


    Live map of Ukraine

    Live map of Ukraine


    Timothy Snyder: Ukrainian History, European Future. Timothy D. Snyder is a well-known historian and professor of history at Yale University. Speaking at the National University 'Kyiv-Mohyla Academy' on May 15, 2014 on deep connection and strong bonds between Ukrainian and European history.


    Громадське радіо

    Громадське радіо


    Громадське телебачення

    Громадське телебачення


    Facebook Євромайдан

    Facebook Євромайдан


    Happy Kyiv (inspired by Pharrell Williams 'Happy')


    Inauguration of Ukraine's President Petro Poroshenko, June 7, 2014


    The Kyiv Post

    День The Day Newspaper

    Експрес онлайн -- Львів

    Voice of America/Голос Америки

    Mirror Weekly/Дзеркало Тижня

    TVi

    Tochka.net

    Zaxid.net

    Yahoo!
    Foto I |  Foto II |  Slideshow

    World Issues
    Google
     ·  Afghanistan
     ·  Iran
     ·  Iraq
    Yahoo
     ·  Afghanistan
     ·  Iran
     ·  Iraq

    Climate Effects
    Google
     ·  Global Warming
     ·  Hurricanes
     ·  Earthquake
     ·  Bird Flu
    Yahoo
     ·  Climate Change
     ·  Hurricanes
     ·  Earthquake
     ·  Bird Flu

    Nasha knopka Наша кнопка

    SLIDESHOWS
    Yushchenko 2009 (NYC)
    Yushchenko 2008 (NYC)
    Genocide (NYC)
    Rushnyk (NYC)
    more ...

    AUDIO and VIDEO
    Video: OC Yushchenko speech
    Video: Orange Circle Yushchenko
    Video: Heritage Days
    more ...


    Calendar
    more ... ]  


    ** Special: [Ukrainian Holidays and Traditions] [SHOP UKRAINIAN] [POLITICS]

    BRAMA Home -- BRAMA in Ukrainian -- Calendar -- UkraiNEWStand -- Community Press -- Search BRAMA -- Arts/Culture -- Business -- CLASSIFIEDS -- Compute/Software -- Social Issues -- Education -- Fun -- Law -- e-LISTS&BB's -- Nova Khvylia (New Wave) -- SPORTS -- Travel -- Ukraine -- Government -- Diaspora Directory -- Suggest a Link -- Report a dead link -- About BRAMA - WebHosting - Domains - Advertising -- What's New? -- GOOGLE-- Yahoo!
    Copyright © 1997-2011 BRAMA, Inc.tm, Inc. All Rights Reserved.