News from and about Ukraine & Ukrainians: Ukrainian Community Press Releases
BRAMA
  UKRAINEWSTAND
Home - NEWS - Weather - Biz - Sports - Press - Calendar - Classifieds

  УКРАІНОВИНИ
Home - НОВИНИ - Погода - Ділове - Спорт - Прес - Календар - Оголошення



getLinks(); ?>

UkraiNEWStand BRAMA Press News UKR News ENG News RUS News GOV'T TV/Radio Journals Newsletters World Kiosks
Thu, March 28, 21:06 EDT
Main
  • BRAMA Press
  • Submit press releases here

  • BRAMA Home
  • BRAMA's UkraiNewstand

  • Search

  • full search
  • NEWS
     ·  Regional-National-Int'l
     ·  Politics/Elections
     ·  Business
     ·  Diaspora/Community
     ·  Issues/Health
     ·  Education
     ·  Arts/Culture
     ·  Religion
     ·  Sports
     ·  Travel
     ·  BRAMA Press
    Forums
  • News & Politics BB (Chat)
  • Nova Khvylia BB
  • Traditions BB
  • Travel BB
  • Business Connections BB
  • E-mail Lists

  • Features
     ·  Politics/Elections
     ·  History of Ukraine
     ·  Ukrainian Traditions
     ·  Ukrainian Shops

    [BRAMA Client Websites]
    places to visit

    Survey
    What will L.Kuchma's fate be under the Yushchenko presidency?
    Same as Ceausescu
    Exile in Russia or elsewhere
    Prosecution and jail in Ukraine
    Immunity from prosecution in Ukraine
    Pardoned by Yushchenko
    Other
  • [Results & comment board] ...
  • Horoscope
    Horoscope (Ukr1251 only):


    DISCLAIMER:The contents of press releases on this website represent solely the positions of their respective authors and organizations. BRAMA neither endorses nor disapproves of the views expressed therein. BRAMA retains all final rights as to what may or may not appear on these pages.


    [ TOP]

    BRAMA News and Community Press

    BRAMA, March 7, 2003, 9:00 am ET

    Press Release

    Віктор Ющенко: Цій владі нічого не світить 2004 року, а тому вона прагне змінити правила гри

    FILE: 2/7/03, Wash DC
    Віктор Ющенко

    "Всі добре пам'ятають, якими методами готувався минулий референдум, як формувалася фальсифікація громадської думки, коли у деяких регіонах голосувати приходило 102 відсотки. Тому якщо сьогодні почали згадувати про референдум, то варто згадати і адміністративні методи", - так Віктор Ющенко оцінив заяву президента про необхідність проведення референдуму. Він зазначив, що політична реформа має здійснюватися свідомо, мають бути  прийняті рішення, які пройдуть експертизу. "Не потрібно говорити про пряму дію референдуму. Чи не пропонується нам перенести вибори президента на 2006 рік, чи не йдеться про третій президентський термін", - підкреслив лідер "Нашої України". За його словами, парламентарії мають сказати своє слово. Ющенко критично висловився з приводу президентської ініціативи про запровадження двопалатного парламенту. "Сьогодні піднімати це питання не доцільно. Україна не федерація і не монархія, а тому  не зрозуміло, якою буде друга палата. Складається враження, що в ініціативах набрано елементи з різних політичних моделей", - підкреслив Ющенко. Він висловив сумнів, у тому, що такі серйозні речі доцільно здійснювати за півтора роки до виборів, в умовах політичної нестабільності і найнижчого за всі роки незалежності рейтингу влади. "Низький рейтинг є однією з причин, яка підштовхує режим утримувати владу.

    "Цій владі нічого не світить у 2004 році, а тому вона намагається змінити правила гри. Згадайте, що минулого разу про політичну реформу згадали у серпні, напередодні осінніх політичних збурень, після чого була мовчанка. Тепер знову активізувалася дискусія наперед весняних збурень. Цим відволікається увага суспільства та вноситься певний розкол у політику. Для "Нашої України" принциповим питанням є питання зміни політичної системи у бік демократії. Наша позиції буде надпрофесійною і амбітною. Питання конституційної реформи мають пройти експертизу, а тільки потім слід її розпочинати", - наголосив Ющенко.

    Сергій Соболєв: Леонід Кучма попросив подовжити свої повноваження до 2006 року

    „Якщо відкинути красиві слова, сказані у зверненні Президента до громадян, і перейти до конкретики, то можна буде виокремити кілька ключових тез. Перша з них - Леонід Кучма попросив подовжити свої повноваження до 2006 року, запропонувавши проводити в один рік парламентські та президентські вибори, а також вибори до органів місцевого самоврядування", - заявив народний депутат Сергій Соболєв. На його думку, президентські ініціативи також мають на меті реанімувати результати референдуму 2000 року, на якому проштовхувалася ідея створення двопалатного парламенту, який би повністю нівелював роботу законодавчого органу. „Третє завданням, сформульоване у виступі Президента, - це залишити за собою контроль над силовиками - міністерствами оборони та внутрішніх справ, СБУ, іншими установами, які мають військові підрозділи", - відзначив Соболєв. Він підкреслив, що підпорядкування силових структур главі держави -  „це якраз той пункт в Основному Законі, який потрібно якнайшвидше змінювати". За словами представника „Нашої України" „весь виступ Кучми - це, фактично, спроба ще більше посилити президентську владу, продовжити її мінімум до 2006 року, приховуючи все це за красивими словами про демократизацію українського режиму".

    Віктор Ющенко: Під ідеями реформи приховується небажання влади сформувати прозору політичну систему

    "Наша Україна" не просто не заперечує, а наполягає на конституційній реформі. Однак різні політичні сили мають різне її бачення. Ми хочемо закріпити норми, які б гарантували Україні демократію. Не треба наголошувати на прикметниках "парламентська" чи "президентська" республіка. Маємо говорити про методи, про суть яка закладається у реформі", - так Віктор Ющенко оцінив вчорашнє звернення президента щодо конституційної реформи.

    "Нині є підозри, що під ідеями реформи приховується небажання влади сформувати прозору політичну систему. Влада відчула, що демократично виграти наступні вибори не зможе, а тому прагне змінити правила гри, за яких не мінялися б гравці. Мене непокоїть легковажне ставлення до Конституції. Це може призвести до розколу суспільства", - наголосив лідер "Нашої України". Він висловив сумнів, що конституційна реформа може обговорюватися в умовах цензури і порушення свободи слова в Україні. "Ми не почуємо всіх точок зору", - підкреслив Ющенко.

    Володимир Стретович: Внести зміни до чинної Конституції складніше, ніж прийняти нову

    „Дати правову оцінку президентським ініціативам, викладеним у зверненні до громадян, можна буде лише після ретельного аналізу виступу Кучми, але вже зараз можна говорити, що пропозиції глави держави - це намагання прикритися думкою народу," - вважає голова парламентського комітету з питань боротьби з корупцією Володимир Стретович. Він зауважив, що задеклароване „всенародне обговорення" ніхто не зможе проконтролювати. „Незабаром трудовим колективам і організаціям надійде команда надсилати листи в Адміністрацію Президента з підтримкою запропонованих реформ та вимогою внесення змін до Конституції", - зазначив парламентарій. За його словами, Президент наполягатиме на внесенні змін до Конституції, прикриваючись голосом народу. „Очевидно, парламент з цими пропозиціями не погодиться, оскільки порушені питання виключно в компетенції Верховної Ради. Отже, може виникнути глибока парламентська криза, яка дасть можливість Кучмі розмахувати довірою народу, як палицею і загрожувати парламенту розпуском. Це ми вже переживали в 1996 році," - заявив Стретович. Коментуючи пропозиції Президента, він підкреслив, що це призведе до законодавчого закріплення диктатури Кучми, яка перетвориться на диктатуру кланів, які, в свою чергу, представлятимуть певні регіони у верхній палаті парламенту і обиратимуться за мажоритарною системою. „Сенатори, або регіонали блокуватимуть нижню палату парламенту, яка обиратиметься за партійним принципом і на створюватимуть власне коаліцію. Таким чином, в Україні буде збережена нинішній стан речей", - переконаний представник „Нашої України".

    „Звичайно, деякі зміни до Конституції назріли, але я як особа, причетна до написання нинішнього Основного Закону, можу сказати, що внести до нього зміни значно складніше, ніж прийняти нову Конституцію. А оскільки ми працювали над нинішньою Конституцією шість років, то зрозуміло, що швидко внести зміни в діюче законодавство неможливо", - відзначив народний депутат. Він звернув увагу на те, що „Адміністрація Президента і її головний диригент дуже поспішають, намагаючись якнайшвидше внести зміни до Основного Закону, звинувачуючи Конституцію в усіх нинішніх проблемах держави". „Сьогодні нам потрібні не диригенти, а солісти, які вестимуть правильну партію, а не звинувачуватимуть в усіх негараздах парламент чи Конституцію. Конституція не винна", - заявив Володимир Стретович.

    Микола Томенко: Головний зміст звернення Президента - продовжити його повноваження щонайменше до 2006 року

    "Конституційні пропозиції президента, у разі серйозних спроб їхньої реалізації,  здатні  підірвати лояльність частини нинішніх пропрезидентських сил. Головний зміст запропонованих поправок очевидний - намагання продовжити президентські повноваження щонайменше до 2006 року. Адже саме ця мета стоїть за пропозицією Леоніда Кучми синхронізувати в часі вибори до Верховної Ради і вибори Президента, провівши їх протягом одного року", - так народний депутат Микола Томенко прокоментував вчорашнє звернення президента. Він зазначив, що пропозиція запровадити двопалатний парламент в унітарній Україні є "намаганням поєднати важкопоєднувані типи державного устрою". "Насправді двопалатність парламенту є спробою зменшити  вплив частини парламенту, яку планується обирати на пропорційній основі, а також - найголовніше - спробою достойного працевлаштування Президента та голів місцевих державних адміністрацій після їхньої відставки", - підкреслив Томенко.

    За його словами, теза Президента про "збільшення" повноважень Уряду в результаті запропонованих ним змін до Конституції свідчить про "небажання Президента читати нині діючу Конституцію". "Адже у пропозиціях Президента зазначено, що призначення голів місцевих державних адміністрацій має відбуватися Президентом за поданням Голови Уряду. Проте саме така норма записана і в чинній Конституції, хоча саме  зусиллями Президента ця норма й перетворена на чисту формальність", - зазначив народний депутат. За його словами, "даний набір пропозицій Президента варто розглядати насамперед як спробу продовжити свої повноваження без формального запровадження третього терміну, а також спробою Президента забезпечити собі надійний імунітет після відставки". Він зазначив, що усі інші пропозиції Президента є "спробами увести суспільство в безпредметну дискусію навколо цілком другорядних питань, щоб закамуфлювати справжні наміри".

    "Частина пропозицій Президента, яка не стосується безпосередньо проблеми продовження терміну його владних повноважень та його імунітету, насправді є маловажливою і не має зв'язку з реальними потребами прогресивного розвитку країни.

    Я не бачу можливості, щоб депутати необхідною більшістю підтримали ці пропозиції", - наголосив Томенко.

    Борис Беспалий: Якщо оцінювати промову Президента творчо, то це - художній свист

    Народний депутат України Борис Беспалий вважає не випадковим, що звернення Президента до українського народу передує акціям опозиції, запланованим на 9 березня. Парламентарій також повідомив, що промова, з якою вчора виступив Леонід Кучма, повністю суперечить його ж ініціативам, проголошеним 24 серпня, коли гарант Конституції наголошував на необхідності перетворення держави на парламентську республіку та запровадження пропорційної системи виборів. „Вчора Президент говорив уже про двопалатний парламент", - зазначив представник „Нашої України". Беспалий підкреслив, що рішення про винесення певних питань на всенародне обговорення може приймати Верховна Рада. „Якщо це робить Президент, то виникає логічне запитання: за який рахунок?" - поцікавився Беспалий. На його думку, „вчорашнє звернення Президента - це спроба подовжити термін перебування Кучми на посаді глави держави до 2006 року". „Якщо дати політичну оцінку промові Леоніда Кучми, то це - демагогія, а якщо підходити до цього виступу творчо, то це - художній свист", - наголосив Борис Беспалий.

    Тарас Стецьків: Вчорашнє звернення Президента до народу - це агонія

    „Вчорашнє звернення Президента до народу - це однозначно агонія. Схоже, арсенал засобів, за допомогою яких Кучма може втриматися на посаді, настільки вузький, що він змушений шукати нових способів закріплення за собою довічного перебування в своєму кріслі", - вважає народний депутат України Тарас Стецьків. Він висловив припущення, що наслідком учорашнього звернення Кучми не стане збільшення президентського терміну до 2006 року, а матиме зворотній ефект - призведе до дострокових виборів Президента України. Тарас Стецьків звернув увагу на те, що Леонід Кучма та його команда вирішили оприлюднити звернення до громадян 5 березня - у день смерті одного з найкривавіших диктаторів в історії людства Йосипа Сталіна. Таке співпадіння парламентарій назвав „знаковим".

    Володимир Філенко: У вчорашньому зверненні Леоніда Кучми годі шукати щось спільне з положеннями Конституції

    „У вчорашній заяві Леоніда Кучми годі шукати щось спільне з положеннями Конституції України. Запропонована ним схема проведення конституційної реформи граничить зі спробою антиконституційного перевороту, мета якого - увіковічення влади кланово-олігархічних груп на чолі з чинним президентом", - так народний депутат Володимир Філенко прокоментував звернення Леоніда Кучми до громадян. „По суті, якщо проаналізувати запропоновані Кучмою новації, викладені ним у зверненні до українського народу, можна дійти висновку, що така система влади не буде ефективною, оскільки вона не відповідатиме інтересам суспільства і держави", - підкреслив представник „Нашої України".



    * * * * * * * * * * * * * * * * * *

    More BRAMA Press Releases -- Click Here
    Comments and observations about this article and other news
    may be posted to the BRAMA News & Politics Comment Board

     

    Ukraine video timeline: a year of protests and violence. Daily Telegraph 2/21/2015


    Nadiya Savchenko's speech in Basmanny Court, Moscow, 10.02.2015 (Voices of Ukraine)


    Joe Biden: Don’t tell us. Show us, President Putin. 2/7/2015 Munich Security Conference


    Speech by President of Ukraine at the Munich Security conference Feb 7 2015


    #FreeSavchenko video by Adriana Luhovy [Twitter storm Jan 26 2015]


    FREE NADIYA SAVCHENKO

    FREE NADIYA SAVCHENKO
    Twitter storm day Jan 26 2015


    Live map of Ukraine

    Ukraine Today TV LIVE on Youtube


    Live map of Ukraine

    Live map of Ukraine


    Timothy Snyder: Ukrainian History, European Future. Timothy D. Snyder is a well-known historian and professor of history at Yale University. Speaking at the National University 'Kyiv-Mohyla Academy' on May 15, 2014 on deep connection and strong bonds between Ukrainian and European history.


    Громадське радіо

    Громадське радіо


    Громадське телебачення

    Громадське телебачення


    Facebook Євромайдан

    Facebook Євромайдан


    Happy Kyiv (inspired by Pharrell Williams 'Happy')


    Inauguration of Ukraine's President Petro Poroshenko, June 7, 2014


    The Kyiv Post

    День The Day Newspaper

    Експрес онлайн -- Львів

    Voice of America/Голос Америки

    Mirror Weekly/Дзеркало Тижня

    TVi

    Tochka.net

    Zaxid.net

    Yahoo!
    Foto I |  Foto II |  Slideshow

    World Issues
    Google
     ·  Afghanistan
     ·  Iran
     ·  Iraq
    Yahoo
     ·  Afghanistan
     ·  Iran
     ·  Iraq

    Climate Effects
    Google
     ·  Global Warming
     ·  Hurricanes
     ·  Earthquake
     ·  Bird Flu
    Yahoo
     ·  Climate Change
     ·  Hurricanes
     ·  Earthquake
     ·  Bird Flu

    Nasha knopka Наша кнопка

    SLIDESHOWS
    Yushchenko 2009 (NYC)
    Yushchenko 2008 (NYC)
    Genocide (NYC)
    Rushnyk (NYC)
    more ...

    AUDIO and VIDEO
    Video: OC Yushchenko speech
    Video: Orange Circle Yushchenko
    Video: Heritage Days
    more ...


    Calendar
    more ... ]  


    ** Special: [Ukrainian Holidays and Traditions] [SHOP UKRAINIAN] [POLITICS]

    BRAMA Home -- BRAMA in Ukrainian -- Calendar -- UkraiNEWStand -- Community Press -- Search BRAMA -- Arts/Culture -- Business -- CLASSIFIEDS -- Compute/Software -- Social Issues -- Education -- Fun -- Law -- e-LISTS&BB's -- Nova Khvylia (New Wave) -- SPORTS -- Travel -- Ukraine -- Government -- Diaspora Directory -- Suggest a Link -- Report a dead link -- About BRAMA - WebHosting - Domains - Advertising -- What's New? -- GOOGLE-- Yahoo!
    Copyright © 1997-2011 BRAMA, Inc.tm, Inc. All Rights Reserved.