News from and about Ukraine & Ukrainians: Ukrainian Community Press Releases
BRAMA
  UKRAINEWSTAND
Home - NEWS - Weather - Biz - Sports - Press - Calendar - Classifieds

  УКРАІНОВИНИ
Home - НОВИНИ - Погода - Ділове - Спорт - Прес - Календар - Оголошення



getLinks(); ?>


 
Submit press releases here

BRAMA, November 2, 2002, 1:00 am ET


Press Release

Товариство української мови, літератури і культури "Просвіта" є громадським об`єднанням українців країни, котре у своїй програмі згуртовує усі активності, які сприяють відновленню та розвитку національної свідомості українського люду Югославії, контактуванні з корінною країною Україною та представниками українських громад – діаспори у світі. Товариство "Просвіта" оформлено 1989 року, працює безперервно і у рамках активностей оформлено 5 Філій Товариства – у Новому Саді, Інджії, Сремській Митровиці, Кулі та Вербасі, у містах де у більшому числі проживають українці. Товариство діє на громадських засадах.

Перегляд активностей Товариства "Просвіта"
період : листопад 2001 – жовтень 2002 рр.

У галузі інформування Товариство "Просвіта", як організатор та видавець, у складних умовах, цього року випустило один номер україномовного часопису "Українське слово", вже 9 число єдиного часопису у котрому презентовано життя і побут громади, історичні, етнографічні, соціальні та культурні осягнення українського народу. Часопис "Українське слово" користається попитом між українцями країни а, у мірі можливостей, його посилається і українським об`єднанням та поодиноким особам закордон. Часопис на добровільних засадах готує Редакція у складі – Іван Терлюк, редактор, Мирослав Гочак, Марія Багрій, Петро Ляхович та Василь Дацишин.

Товариство оформлило Інфо службу, котра за посередництвом електронної пошти засилає інформації до організацй та поодиноких осіб у світі та країні а теми є активність української громади Югославії.

У галузі освіти Товариство "Просвіта" є порушувачим справ щодо уроків української мови у школах. Цього року у початкових школах у Новому Саді та містечку Будісава відкрито факультативи предмету "Українська мова з елементами національної культури", де діти українського походження (п`яте покоління народжене за межами прабатьківщини) знайомляться з мовою та культурою предків. Товариство вирішувало справи з отриманням позволення у Міністерстві освіти, організувало вчительку, активисти провели опитування у батьків. Уроки української мови відвідують і поодинокі учні котрі неє українського походження, а є угорської або сербської національності. Факультативи української мови з елементами національної культури організовано у містах Кула, Вербас, Новий Сад і Будисава.

Товариство є вже вп`яте організатором Літньої школи україністики "Просвіта", літніх шкільних таборів, де організовано цілодобове навчання за узгодженим планом і програмою. Школи україністики тривають два тижні, програма є цілодобовою, їх організовано у країні та Україні завдяки договорами із обласними урядами. Товариство "Просвіта" організувало школи україністики у Фрушкій Горі, Бачкому Петровцу, Сремській Митровиці, у місті Долина Івано-Франківської області та Бучач і Борщів Тернопільської області в Україні.

Як організатор, Товариство клопочиться про знаходження фінансових засобів для проведення Школи, організовує учительський кадр з країни та України, організовує призбируваня дітей та молоді по осередках, забезпечує підручники та інші навчальні посібники та літературу.

Літні школи україністики "Просвіта", у котрих до цього року навчалося понад 450 дітей та молоді стали великим едукативним та об`єднуючим фактором української громади, зокрема українського молодого покоління з різних осредків, котрі, з огляду на територіяльну відстань не мали б іншої нагоди зустрітися. З учасників Літніх шкіл україністики, котрих заохочено до громадської праці, оформляються гуртки в українських культурно-мистецьких товариствах, вони є учасниками літературних та іншого роду маніфестацій.

Товариство активно співпрацює з Культурно-мистецькими та освітніми товариствами котрі у роботі плекають українську культуру. Організовуються спільні проекти презентації української культури, як громадське об`єднання Товариство "Просвіта" клопочиться у справах захисту інтересів культурницьких угрупувань. Також Філії Товариства є порушувачами оформлення гуртів у рамках культурно-мистецьких товариств.

Товариство було носієм від імені українського населення Югославії активностей щодо підготовки великої маніфестації презентування національної творчості народів країни під назвою Фестиваль кухні та музики національних меншин, котру 1 червня 2002 року організувала та профінансувала американська фондація АДФ. Товариство "Просвіта" координувало з другими товариствами коло культурної програми, де на великому концерті виступили представники ще 10 національностей. Активисти Товариства підготували презентацію української національної кухні, музики та вишивки на головній площі Нового Саду, столиці Автономного краю Воєводина і було підготовлено українських національних страв коло 350 кілограмів, підготовлено буклет про українців Югославії а також презентовано українську музику. За думкою головного організатора, Фондації АДФ, українська презентація отримала високу оцінку якості.

Товариство "Просвіта" 22 і 23 травня, прийняло учасників Каравана "Разом у Європі", котрий складався з журналістів та громадських діячів з Північно-центрально-південної Європи, а котрі мали за мету ознайомитись із станом справ українських громад Латвії, Летонії, Естонії, Польщі, України, Югославії та Болгарії. Учасники були також з цих країн, а вже з Югославії до Каравана приєдналися представники Югославії та Боснії і Герцеговини. Для учасників Каравана Товариство "Просвіта" забезпечило зустрічі із представниками союзних органів – заступником союзного міністра по справах національних меншин, заступником Воєводинського секретаря по національних справах, організовано прийом та зустріч учасників з Послом України в СРЮ Анатолієм Шостаком, організовано зустрічі з місцевими органами влади та українською громадою Сремської Митровиці, Нового Саду, Вербасу, Інджії та Кули, зустрічі у церковних парафіях українців, у культурних товариствах та школах, де вивчається українська мова з елементами національної культури. Товариство "Просвіта" проклопоталося про фінансову справу перебування учасників Каравана. Домовлено про оформлення інформативної сітки РУНЕ Медіа, учасниками котрої є журналісти українці із згаданх європейських країн а до проекта активно приєдналися і члени Товариства "Просвіта".

Товариство "Просвіта" з 20 –25 вересня прийняло освітянскьку делегацію міста Києва (17 осіб) котру очолювала начальник відділу освіти Києва а у складі були провідні спеціалісти та директори шкіл та представник Товариства "Україна-Світ", заступник голови секретаріяту та директор Інституту дослідження діаспори Ігор Винниченко. Делегація влаштовано офіційну зусріч у республіканському міністерстві освіти та спорта, зустріч на крайовому рівні, організовано зустрічі у школах де вивчається українська мова з елементами національної культури у Новому Саді, Кулі та Вербасі, посприяно підписаню договору про співпрацю між школами Києва та Нового Саду і міста Кула. Цією нагодою встановлено прямі контакти з офіційним представиком Товариства зв`язків з українцями за межами України "Україна-Світ".

Товариство у листопаді 2001 року підписало Договір про співпрацю з Тернопільською обласною державною адміністрацією у особі тодішнього голови Коломийчука Василя, а у договору передбачено допомогу області у галузі освіти, інформування, культури та науки, а саме у сприянні отриманні Літніх шкіл україністики (що і здійснено у серпні 2002 року), отриманні даних з архівів про переселення українців на простори Югославії для підготовки видання Історії українців Югославії, у галузі інформування про обміни інформаціями.

У квітні 2002 року Товариство "Просвіта" підписало договір з Української Телерадіо компанією про отримання аудіо матеріалу з української культури та етнографії та презентуавння його по українських ЗМІ у Югославії (перший контигент вже отримано).

Члени Товариства від його імені постійно беруть участь у обговоренні на найвищому рівні справ котрі стосуються національних питань. Товариство "Просвіта" було активним суб`єктом у обговоренні питання оформлення Української національної ради згідно із Союзним Законом про захист прав та свобод національних меншин. Були учасниками декількох загальних нарад а також керівники браку участь у телепередачах коли організовано спроби скасувати потребу мати Українську раду. Товариство зараз активно працює у здійсненні права мати свою національну раду котра дбатиме про усі питання пов`язані із осягненням прав у галузі інформування, освіти, культури. Активисти на місцях призбирують підписи для депутатів в Українській раді.

Товариство активно співпрацює з Посольством України в СРЮ, розподіляється допомога у підручниках, аудіо та відео матеріалі, Посольство своєю підтримкою сприяє у контактах Товариства з державними інституціями Югославії.

Товариство "Просвіта" кожного року спільно із Сербсько-українським товариство з Нового Саду, Музеєм Воєводини організовують відзначення Дня Незалежності України 24 ого серпня. Цього року організовано презентацію Інтернет проекта української культури котра зароджена у Югославії, відбувся вечір сербсько-українських зв`язків а також і публічний показ українського художнього фільма.

Представники Товариства запрошені і активно брали участь на семинарах, котрих організовується державними органами а стосуються справ національних меншин (травень, Семинар про освіту національностей, вересень, Семинар з питань толеранції у ЗМІ). Представники Товариства брали участь на урочистості у Приняворі (БіГ) з приводу відзначення 100 ої річниці першого прибуття Митрополита Андрея Шептицького на терени Боснії.

Товариство та його Філії у Сремській Мітровиці і Новому Саді організували розважальні вечорі – українські балі-пущення перед Великоднім постом. (У Вербасі та Кулі пущення організовують Культурно-мистецькі товариства).

Товариство є кожного року у березні організатором маніфестації Дні Тараса Шевченка. Поточного року Товариство та його Філії у містах Інджія, Вербас, Кула та Новий Сад організували принагідні вечорі присвячені Шевченку, задіяно членів Культурно-просвітніх та мистецьких товариств, активну молодь і презентовано програму віршів, пісень та сценічних витворів на тему великого сина українського народу. Клопотанням Товариства "Просвіта" та українських культурних закладів Свято Шевченка стало визнаним з боку державних органів як маніфестація від національного значення.

Вже традиційно у жовтні, Товариство є організатором поїздки до міста Сомбор та околиці, де вшановується пам`ять поляглим воїнам Третього українського фронту, котрі загинули під час прориву Сремського фронту 1944 року. Організовано на цвинтарі панахиду, котру правлять українські священики, українська громада із других міст прибуває автобусами , організовується зустріч з місцевими органами влади, участь бере посол України та делегація Посольства, організовано історичний урок.

Товариство "Просвіта" прийнято як крайову організацію в членство Світового Конгресу Українців.

Активисти Товариства "Просвіта" Іван Терлюк та Петро Гелебан за сукупну активність та багаторічну працю у галузі розвитку української культури та її презентації у суспільстві цього року отримали Золоті відзнаки від імені Культурно – Просвітньої спілки Сербії.

Від Товариства зв`зків з українцями за межами України Товариства "Україна – Світ" голова Товариства Василь Дацишин отримав Почесну відзнаку за вагомий внесок у розвитку взаємозв`язків та розширенні української культури а грамоти отримали видатні активисти – секретар Товариства Мирослав Гочак, Ярослав Комбіль, Борис Небесний, о. Стефан Пітка та Євген Кулеба.

Голова Товариства "Просвіта"
Василь Дацишин

Югославія — З 25 по 27 жовтня, минулого тижня у Афінах у Греції проходила Шоста річна нарада Европейського Конгресу Українців, де зібралися представники, голови українських товариств членів Еврoпейського Конгресу Українців (далі ЕКУ), з 12 країн Европи у тому числі і представники нашої організації Товариства української мови, літератури і культури "Просвіта" у особах голови Василя Дацишина та секретаря Мирослава Гочака.

Цю чергову річну зустріч голів членів Європейського конгресу українців організовано завдяки сприянню Товариству "Українсько-грецька думка" у котрому члени є і греки але головно українці котрі свою подальшу долю знайшли у Греції. Насамперед скажемо, що у Греції, хоча є то широкому загалу мало відомо, живе понад 100 тисяч українців, переважно останньої хвилі переселення, десяток років тому але й вже певна частина живе і декілька десятків років.

Засідання ЕКУ розпочало, як воно і годиться на такого високому рівні українства гімном України "Ще не вмерла Україна..", щоб потім представники українських громад членів ЕКУ мали нагоду почути привітні слова голови ЕКУ мгр.Левка Довговича з Словаччини, а зібрання привітали й посол України в Греції, потім голова Грецько-Української торгово-промислової палати а також присутніх привітав і голова Світового Конгресу Українців др.Аскольд Лозинський.

Присутнім подано звіти голови ЕКУ та секретаріяту у Лондоні, а також і фінансовий звіт та подано звіти окремих комісій конгресу – освітньо-виховної, молодечої та комісії по зовнішніх зв`язках.

Частиною засідання першого дня у престижному готелі "Александрос" у Афінах було подання звітів про діяльність кожного із членів ЕКУ, а саме звіти про діяльність громадських опргаізацій подано з Словаччини, Чехії, Естонії, Данії, Бельгії, Великобританії, потім від імені організації українських жінок Великобританії та організації ветеранів цієї країни. Звіти подано з Польщі, Греції, Румунії, Угорщини, Литви, Болгарії та Югославії.

Подання звітів про діяльність була нагода почути про досвід у громадській роботі та взагалі ознайомитись із станом справ у громадах. Загально можна сказати, що у різних регіонах Европи є різна ситуація, державні фонди европейських країн у головному є закритиме для національних меншин, таке не було ані раніше передбачувано і громади у більшості є орієнтовані самі на себе, але потрібно напімнути, що українські громади добре організовані, зокрема у прибалтійських країнах та у Великобританії, а також і всі інші громади з більше або менше потужностей творять комплексну систему европейського українства.

Представник Товариства української мови, літератури і культури "Просвіта" Василь Дацишин у 20 хвилинні промові виклав коротко про усі осягнення української громади нашої країни, від галузі освіти, інформування, культури та взагалі громадського життя, презентував Закон про захист прав та свобод національних меншин, а відкрито і питання відносин з державними інституціями та представниками української держави конкретно посольства України, де реальні позитивні оцінки викликали задоволення та бажання щоб як у Югославії і в інших країнах викликати позитивні ставлення зокрема наголошуючи переважно невідповідні відносини Посольств до українських громад, конкретно у недопомозі громадам інших країн.

Також висунено позитивний досвід щодо оформлення багаторазових віз в Україну, що українці інших країн не відчули найкраще. З другого боку, висунено і проблеми, зокрема ті, котрі стосуються швидкої асиміляції вже п`ятого покоління українців нашої країни, потім організаційні питання малої за численістю громади, яка є наша, висунено кадрові питання та оформлення власних у наших осередках.

Однією із головних точок було здійснення Програми Закордонне українство до 2005 ого року, де урядом України та Президентом передбачено суттєво змінити курс і унапрямити Україну до допомоги діаспорі, але, як сказав президент Світового Конгресу Українців Аскольд Лозинський він під час розглянення цієї державної української програми нігде у бюджеті України не бачив на це призначені кошти, що може довести під сумнів усі намагання підвищити культурний, освітній, громадський та усі рівні українського національного життя діаспори.

Коротко звертаючи увагу на усі аспекти Наради ЕКУ у Греції скажемо, що на умовах дійсних членів прийнято нові організації, а саме Болгарсько-українську фундацію "Мати Україна", "Українсько-грецьку думку", Об`єднання лемків Польщі, Товариство української мови, літератури і культури "Просвіта" з Югославії, а прийнято також і Союз русинів і українців Югославії. Умовними членами ЕКУ стали Конгрес Українців Естонії та Об`єднання українських жінок Німеччини.

Після обговорень питань подальшої діяльності ЕКУ подано на другий день наради Резолюцію де поміщено головні пункти виконання на майбутній період до наступної наради у котрій постановлено належним чином відзначити наступного року 70 те річчя великого голодомору в Україні де загинуло з голоду біля 10 мільйонів українців. Відповідно буде підготовлено ЕКУ і частину програми котрою можна буде послуговуватися у кожній громаді. Також буде оформлено звернення до президента України, Уряду, Верховної ради та інших державних інституцій України для того щоб відкрити таємні архіви на тему голодомору 1932-33-ого року. Відповідно буде з приводу 350-ої річниці Переяславської ради вимагатися правидливого висвітлення цієї трагічної для українського народу події та окупацію Росією, що буде вимагатися відповідне трактування і з боку української держави. Новообраний голова молодіжної комісії ЕКУ Богдан Райчинець з Чехії активізує молодіжну координаційну раду до лютого наступного року, обрано і нового голову комісії зовнішніх зв`язків ЕКУ, яким став Микола Матвіївський з Велико Британії. ЕКУ вітає проведення засідання наступного року у серпні Світового Конгресу Українців у Києві та радить членам світового українства брати активну участь. Буде розглянено питання візового режиму в Україну тому що у більшості европейських країн не найкраще стоїть співпраця з посольствами України. Одночасно буде жвавішати співпраця у галузі інформування членів ЕКУ за посредництвом інтернету.

Всі учасники ЕКУ гратулювали на зусилях та клопотанях що до організації VI річної наради українській громаді Греції, а окремо голові Українсько-грецької думки, пані Галині Маслюк-Какку.

ПОСТАНОВИ VI НАРАДИ ГОЛІВ ЕКУ

  1. Учасники VI Наради Голів членів ЕКУ, яка відбулася 26-27 жовтня 2002 р. в Афінах, зобов”язують своїх членів:

      1.1 - провести ряд заходів для висвітлення правдивої історії “Голодомору” 1932-1933 рр. як одного з найбільш злочинних актів геноциду в історії людства;

      1.2 - звернутися до Президента України, Кабінету Міністрів, Верховної Ради та до урядів країн-членів ЕКУ з проханням допомогти у доступі до заборонених архівних матеріалів та документів, що стосуються великого “Голодомору”, для всіх науковців, істориків та дослідників в Україні та всіх інших країнах світу.

      1.3 - приділити цьому питанню належну увагу і висвітлювати відповідним чином в навчальних програмах середніх та вищих учбових закладів, а також в засобах масової інформації (включно до трансляції місцевим телебаченням документального фільму (“Жнива розпачу”).



  2. Закликати всіх членів ЕКУ провести в громадах відповідні заходи з нагоди 350-річчя Переяславської Ради з метою висвітлення історичної правди про цю подію, яка привела до спотворення історії України та поневолення українського народу.

  3. Учасники Наради доручають новообраному Голові молодіжної комісії ЕКУ Богданові Райчинцю (Чехія) скликати Координаційну молодіжну раду (створену в 1999-му році) до лютого 2003-го року з метою обговорення її подальшої діяльності.

  4. ЕКУ вітає проведення VIII Світового Конгресу Українців в Україні і доручає усім членам ЕКУ взяти активну участь у роботі Конгресу.

  5. Доручити Секретаріату ЕКУ ще раз звернутися до Кабінету Міністрів України з метою вияснення правдивої інформації щодо візового режиму для закордонних українців.

  6. Вислати листа до Верховної Ради України у справі визнання ОУН-УПА воюючою стороною за волю України.

  7. Організації-члени ЕКУ зобов”язуються надсилати плани праці та інформації про свою діяльність, визначніші заходи тощо, на інтернет-сторінку ЕКУ: (www.ukrajinci.hu/EKU.htm), та Секретаріяту ЕКУ: (ecusec@gardens.idps.co.uk).

  8. Всі положення попередніх Резолюцій залишаються в силі.


* * * * * * * * * * * * * * * * * *

More BRAMA Press Releases -- Click Here
Comments and observations about this article and other news
may be posted to the BRAMA News & Politics Comment Board

DISCLAIMER:The contents of press releases on this website represent solely the positions of their respective authors and organizations. BRAMA neither endorses nor disapproves of the views expressed therein. BRAMA retains all final rights as to what may or may not appear on these pages. Anyone wishing to comment on the press releases is welcome to post notices to the News and Politics Comment Board.



** Special: [Ukrainian Holidays and Traditions] [SHOP UKRAINIAN] [POLITICS]

BRAMA Home -- BRAMA in Ukrainian -- Calendar -- UkraiNEWStand -- Community Press -- Search BRAMA -- Arts/Culture -- Business -- CLASSIFIEDS -- Compute/Software -- Social Issues -- Education -- Fun -- Law -- e-LISTS&BB's -- Nova Khvylia (New Wave) -- SPORTS -- Travel -- Ukraine -- Government -- Diaspora Directory -- Suggest a Link -- Report a dead link -- About BRAMA - WebHosting - Domains - Advertising -- What's New? -- GOOGLE-- Yahoo!
Copyright © 1997-2011 BRAMA, Inc.tm, Inc. All Rights Reserved.