News from and about Ukraine & Ukrainians: Ukrainian Community Press Releases
BRAMA
  UKRAINEWSTAND
Home - NEWS - Weather - Biz - Sports - Press - Calendar - Classifieds

  УКРАІНОВИНИ
Home - НОВИНИ - Погода - Ділове - Спорт - Прес - Календар - Оголошення



getLinks(); ?>


 
Submit press releases here

BRAMA, September 27, 2002, 10:00am ET


Permanent Mission of Ukraine to the United Nations
Постійне представництво України при Організації Об’єднаних Націй
220 East 51 Street New York, N.Y. 10022
тел.: (212) 759 70 03 · факс: (212) 355 94 55 · E-mail: uno_us@mfa.gov.ua · http://www.un.int/ukraine

Генеральний секретар ООН Кофі Аннан запевняє Міністра закордонних справ України Анатолія Зленка у відкритості і неупердженості майбутнього розслідування висунутих на адресу України звинувачень

27 вересня у штаб-квартирі ООН в Нью-Йорку Міністр закордонних справ України Анатолій Зленко зустрівся з Генеральним секретарем ООН Кофі Аннаном.

Цього разу головною темою бесіди двох співрозмовників стала ситуація, що склалася у зв'язку з висунутими американською стороною на адресу України безпідставними звинуваченнями у ніби-то передачі Іраку радарних установок "Кольчуга". Анатолій Зленко виклав співрозмовнику позицію України з цього питання, наголосивши на рішучій незгоді з такими звинуваченнями з боку США та запевнивши у повному дотриманні Україною відповідних резолюцій Ради Безпеки ООН.

"У міжнародного співтовариства немає жодних підстав для того, щоб звинувачувати Україну у порушенні санкцій РБ ООН, в тому числі у такому чутливому питанні, як поставка озброєнь Іраку," - відзначив Глава зовнішньополітичного відомства України.

Генеральний секретар ООН подякував Анатолію Зленку за відкриту, чітку позицію, яку займає Україна в цьому питанні, він підтримав ідею щодо направлення в нашу країну експертів ООН для повного і остаточного з'ясування ситуації. За словами Кофі Аннана, він особисто наполягатиме на проведенні об'єктивного відкритого розслідування, позбавленого зайвих емоцій і політичних спекуляцій.

№ 4132/105-17-2679
від 27.09.2002р.


Комітет Ради Безпеки ООН 661 готовий, відповідно до мандату РБ, провести консультації щодо справи навколо "Кольчуг"

Ряд зустрічей Міністра закордонних справ України Анатолія Зленка, що проходять 27 вересня у штаб-квартирі ООН в Нью-Йорку з метою з'ясування ситуації у зв'язку з висунутими американською стороною на адресу України безпідставними звинуваченнями у ніби-то передачі Іраку радарних установок "Кольчуга", продовжила бесіда з Головою Комітету Ради Безпеки ООН 661 Оле Пітером Колбі.

Згаданий Комітет створений 11 років тому для спостереження за дотриманням державами-членами Організації санкцій РБ ООН стосовно Іраку. За всю історію його існування було підготовлено десятки доповідей з питання санкцій проти Іраку. В жодній з них не містилося фактів або будь-яких підозр щодо порушення Україною ембарго ООН.

Нині Комітет, відповідно до мандату, який йому найближчим часом має надати Рада Безпеки, готовий до проведення консультацій з метою розслідування звинувачень проти нашої держави. Як запевнив Оле Пітер Колбі Главу українського зовнішньополітичного відомства, з його боку буде докладено всіх зусиль, щоб Комітет працював на основі об'єктивності і неупередженості.

Він висловив вдячність Україні за відкритість і повну транспарентність у цій справі.

№ 4132/105-17-2681
від 27.09.2002р.

На прохання української сторони, Рада Безпеки ООН проведе консультації з питання висунутих на адресу України звинувачень

27 вересня Рада Безпеки ООН проведе на прохання української сторони консультації з питання висунутих на адресу України звинувачень у ніби-то передачі Іраку радарних установок "Кольчуга". Про це Міністру закордонних справ України Анатолію Зленку повідомив Голова Ради Безпеки ООН Стефан Тавров під час зустрічі у штаб-квартирі ООН в Нью-Йорку вранці 27 вересня.

Він також подякував Україні за готовність тісно співпрацювати з Радою Безпеки з метою внесення повної ясності в ситуацію, що склалася у зв'язку з цими безпідставними звинуваченнями.

Анатолій Зленко виклав співрозмовнику позицію України із зазначеного питання, наголосивши на рішучій готовності до співпраці з РБ ООН та іншими зацікавленими сторонами у тому, щоб встановити істину.

Як відзначив Голова Ради Безпеки, вже сам факт приїзду Глави українського зовнішньополітичного відомства до Нью-Йорку для обговорення цієї проблеми свідчить про зацікавленість України у відкритому розслідуванні справи.

Сторони також обмінялися думками щодо шляхів співробітництва України з Радою Безпеки ООН у цьому напрямку.

№ 4132/105-17-2680
від 27.09.2002р.


Міністр закордонних справ України Анатолій Зленко обговорює проблему висунутих на адресу України безпідставних звинувачень з "п"ятіркою" постійних членів Ради Безпеки ООН

Позиція України щодо висунутих на її адресу безпідставних звинувачень у ніби-то постачанні до Іраку військового обладнання була доведена Міністром закордонних справ України Анатолієм Зленком до "п"ятірки" держав - постійних членів Ради Безпеки ООН, Голови Комітету РБ ООН з санкцій щодо Іраку та Голови Комісії з моніторингу, контролю та інспекцій ООН у ході спільної зустрічі, що відбулася 27 вересня в Нью-Йорку.

Під час бесіди Глава українського зовнішньополітичного відомства підкреслив, що Україна наполягає на проведенні за згодою Ради Безпеки розслідування всіх фактів з метою отримання чіткої відповіді на всі питання, наголосивши на готовності нашої країни надавати такому розслідуванню всілякого сприяння. Відбувся обмін думками щодо процедури розгляду цієї проблеми в рамках Ради Безпеки із залученням відповідних механізмів.

Співрозмовники високо оцінили відкритість і транспарентність української сторони, її прагнення всебічно та об"єктивно розглянути згадану проблему. У цьому контексті було обговорено можливі дії Ради Безпеки ООН та шляхи її співпраці з Україною.

№ 4132/105-17-2684
від 27.09.2002р.

Україна зацікавлена в якнайшвидшому відкритому і об'єктивному розслідуванні висунутих проти неї безпідставних звинувачень у порушенні санкцій Ради Безпеки ООН

Такий висновок змогли зробити співрозмовники Міністра закордонних справ України Анатолія Зленка, з якими він проводив зустрічі в Нью-Йорку 27 вересня.

Протягом цього дня Глава зовнішньополітичного відомства України мав бесіди з Генеральним секретарем ООН Кофі Аннаном, діючим Головою Ради Безпеки ООН Стефаном Тавровим та Головою Ради Безпеки ООН у жовтні Мартіном Белінгою-Ебуту, Головою Комітету Ради Безпеки ООН з санкцій щодо Іраку (661) Оле Пітером Колбі, Головою Комісії з моніторингу, контролю та інспекцій ООН Гансом Бліксом, а також постійними представниками при ООН "п'ятірки" держав - постійних членів Ради Безпеки ООН.

Всі вони з розумінням поставилися до позиції України щодо висунутих на її адресу безпідставних звинувачень у ніби-то постачанні до Іраку радарних установок "Кольчуга" і високо оцінили готовність нашої держави співпрацювати з РБ ООН та іншими зацікавленими сторонами у тому, щоб всебічно та об'єктивно розглянути згадану проблему і встановити істину.

Українську сторону було поінформовано, що, йдучи назустріч її проханню, Рада Безпеки має намір вже завтра, 28 вересня, провести консультації із зазначеного питання. Генеральний секретар Організації підтримав ініціативу Києва щодо направлення в Україну незалежних експертів ООН для повного і остаточного з'ясування ситуації.

Анатолій Зленко відбув до Брюсселя, де запланована його зустріч з Генеральним секретарем НАТО Джорджем Робертсоном.

№ 4132/105-17-2685
від 27.09.2002р.



* * * * * * * * * * * * * * * * * *

More BRAMA Press Releases -- Click Here
Comments and observations about this article and other news
may be posted to the BRAMA News & Politics Comment Board

DISCLAIMER:The contents of press releases on this website represent solely the positions of their respective authors and organizations. BRAMA neither endorses nor disapproves of the views expressed therein. BRAMA retains all final rights as to what may or may not appear on these pages. Anyone wishing to comment on the press releases is welcome to post notices to the News and Politics Comment Board.



** Special: [Ukrainian Holidays and Traditions] [SHOP UKRAINIAN] [POLITICS]

BRAMA Home -- BRAMA in Ukrainian -- Calendar -- UkraiNEWStand -- Community Press -- Search BRAMA -- Arts/Culture -- Business -- CLASSIFIEDS -- Compute/Software -- Social Issues -- Education -- Fun -- Law -- e-LISTS&BB's -- Nova Khvylia (New Wave) -- SPORTS -- Travel -- Ukraine -- Government -- Diaspora Directory -- Suggest a Link -- Report a dead link -- About BRAMA - WebHosting - Domains - Advertising -- What's New? -- GOOGLE-- Yahoo!
Copyright © 1997-2011 BRAMA, Inc.tm, Inc. All Rights Reserved.