News from and about Ukraine & Ukrainians: Ukrainian Community Press Releases
BRAMA
  UKRAINEWSTAND
Home - NEWS - Weather - Biz - Sports - Press - Calendar - Classifieds

  УКРАІНОВИНИ
Home - НОВИНИ - Погода - Ділове - Спорт - Прес - Календар - Оголошення



getLinks(); ?>


 
Submit press releases here

BRAMA, April 27, 2002, 9 am ET


ІІІ Конгрес Українців Росії

19-20 квітня 2002 року у Москві відбувся ІІІ Конгрес українців Росії.

Місцем його проведення став Культурний Центр України у Москві. У актовій залі Центру зібралися делегати від регіональних українських громадських організацій (а їх біля 50), численні гості. У роботі Конгресу взяли участь заступник голови уряду Росії В.І.Матвієнко, віце-прем'єр - міністр України В.П.Семиноженко, міністр Російської Федерації В.Ю.Зорін, голова Державного Комітету України у справах національностей та міграції Г.П.Середа, Президент Світового Конгресу Українців А.Лозинський, голова Української Всесвітньої Координаційної Ради М.М.Горинь, голова Товариства "Україна-Світ" І.Ф.Драч, заступник голови Об'єднання українців Польщі Г.Колодій, голова Громадської Ради україно-російського співробітництва, заступник Комітету Державної Думи РФ у справах СНД В.В.Ігрунов. представники державних установ та громадських організацій України і Росії.

В.І.Матвієнко зачитала привітання Конгресу від Президента Росії В.В.Путіна і виступила з промовою, в якій відзначила активну роль української громади у розбудові демократичного суспільства. В.П Семиноженко зачитав привітання від Президента України Л.Д.Кучми і зупинився на співпраці української держави з діаспорою, зокрема державній Програмі такої співпраці до 2005 року.

Було оприлюднене привітаня від голови Комітету Державної Думи у справах національностей В.І Нікітіна.

Із звітною доповіддю виступив голова Федеральної національно-культурної автономії "Українці Росії", голова Об'єднання українців Росії О.О.Руденко-Десняк. Доповідач відмітив певні позитивні тенденції у розвитку російського українства, зокрема помітне зростання за останні роки кількості українських організованих осередків у регіонах країни. Деякі українські організації активно співпрацюють з владою у вирішенні національно-культурних питань. Мають помітні здобутки у національній освіті українці Башкортостану. Відбулося два Всеросійських фестивалі українських хорових колективів імні Олександра Кошиця, готується третій такий фестиваль, ініційований Українською народною хоровою капелою м.Москви. У Лазарєвському (Сочі) центрі української культури та мистецтва пройшло перше засідання семінару-лабораторії традиційної культури українців Росії. Ці обидві програми здійснюються за підтримки Міністерства культури РФ. Почав виходити федерального розповсюдження часопис "Український огляд", основна тема якого - життя російського та світового українства.

Є важливі факти ділової ініціативи українських громад (Калінінград, Іваново). В деяких регіонах ( Самара, Оренбург, Сургут) створені українські радіо- та телепрограми.

Активізувалися зв'язки з організаціями та установами України, здійснються цікаві спільні заходи з Культурним центром України у Москві.

Разом з тим багато проблем російського українства не вирішуються роками. Так і не з'явилися федеральні програми радіо та ТБ, погано просувається справа з українською освітою. Фактично нема українських засобів масової інформації. Тому передчасно говорити про великі зрушення у відродженні і розвитку української культури у Росії. Дуже прикро те, що реальні проблеми українців у Росії, як правило, замовчуються російськими ЗМІ або подаються у абсолютно неадекватному вигляді. З точки зору доповідача, національне питання в Росії все ще не потрапило до числа пріоритетів внутрішньої політики, що негативно позначається не тільки на діяльності українських осередків, але і на самому громадському діалозі, розбудові в країні цивілізованого громадянського суспільства.

Для якісного зрушення у громадській роботі доповідач запропонував звернутися до програмного підходу у вирішенні нагальних проблем, розробити Програму національно-культурного розвитку російського українства до 2005 року.

Ця думка була підтримана у виступах як делегатів, так і представників державної влади двох країн - маються на увазі міністр РФ В.Ю. Зорін та голова Держкомнацу України Г.П.Середа. Ідея Програми стала основною у загальній резолюції Конгресу, до якої було внесено багато конкретних пропозицій.

Конгрес прийняв також звернення до Президента РФ В.В.Путіна, уряду Росії та російского парламенту, до Президента України Л.Д.Кучми, уряду України та Верховної Ради.

Відбулися вибори керівних органів української діаспори в Росії. Головою Федеральної національно-культурної автономії "Українці Росії" і Об'єднання українців Росії знову обраний О.О.Руденко-Десняк.

26 квітня 2002 р.


* * * * * * * * * * * * * * * * * *

More BRAMA Press Releases -- Click Here
Comments and observations about this article and other news
may be posted to the BRAMA News & Politics Comment Board

DISCLAIMER:The contents of press releases on this website represent solely the positions of their respective authors and organizations. BRAMA neither endorses nor disapproves of the views expressed therein. BRAMA retains all final rights as to what may or may not appear on these pages. Anyone wishing to comment on the press releases is welcome to post notices to the News and Politics Comment Board.



** Special: [Ukrainian Holidays and Traditions] [SHOP UKRAINIAN] [POLITICS]

BRAMA Home -- BRAMA in Ukrainian -- Calendar -- UkraiNEWStand -- Community Press -- Search BRAMA -- Arts/Culture -- Business -- CLASSIFIEDS -- Compute/Software -- Social Issues -- Education -- Fun -- Law -- e-LISTS&BB's -- Nova Khvylia (New Wave) -- SPORTS -- Travel -- Ukraine -- Government -- Diaspora Directory -- Suggest a Link -- Report a dead link -- About BRAMA - WebHosting - Domains - Advertising -- What's New? -- GOOGLE-- Yahoo!
Copyright © 1997-2011 BRAMA, Inc.tm, Inc. All Rights Reserved.