News from and about Ukraine & Ukrainians: Ukrainian Community Press Releases
BRAMA
  UKRAINEWSTAND
Home - NEWS - Weather - Biz - Sports - Press - Calendar - Classifieds

  УКРАІНОВИНИ
Home - НОВИНИ - Погода - Ділове - Спорт - Прес - Календар - Оголошення



getLinks(); ?>


 
Submit press releases here

BRAMA, April 3, 2002, 8 pm ET


Press Release
Consulate General of Ukraine
in New York
Home 10th Anniversary
Independence
Elections 2002 General Info Laws of
Ukraine
Trade Mission Links Press
Releases
Documentation Authentication VISA
Processing

В Україні відбулися вибори народних депутатів до Верховної Ради України

31 березня 2002 року в Україні відбулося голосування на виборах до парламенту та органів місцевого самоврядування. Станом на 15.24 1 квітня 2002 року ЦВК України опрацювала понад б4,55°/о бюлетенів.

Наявна реакція міжнародних спостерігачів на хід голосування е загалом позитивною. Як зазначила 1 квітня 2002 року у своїй заяві міжнародна місія спостереження за виборами, до складу яиої входять представники від Парламентської асамблеї ОБСЄ, Бюро демократичних інституцій та прав людини ОБСЄ, РЄ та Европейського парламенту, парламентські вибори в Україні наближаються до міжнародних стандартів. "Виборчий процес стала більш прозорим, але необхідно докласти зусиль для підвищення громадської довіри до результатів виборів," - зазначив Брюс Джордж, віце-президент ПА ОБСЄ та спеціальний координатор з питань українськик парламентських виборів. Позитивним аспектом стали, як зазначили міжнародних спостерігача, нове та вдосконалене виборче законодавство, ефективна централізована робота виборчих установ та добре предетавлений спектр 33 політичних партій та виборчик блоків, які висунули понад 7 тис. кандидатів. ЗМІ в основному забезпечили кандидатам та партіям доступ до виборців шляхом проведення теледебатів, надання безкоштовного ефіру та платної політичної реклами.

Керівник громадсьої організації "Комітет виборців України" І.Попов заявив 1 квітня 2002 року, що "вибори відбулися на адекватній нормативно-правовій базі". Попереднім висновком Комітету може бути те, що "результати виборів відповідають волевиявленню грома.дян".

Міжнародні спостерігачі від СНД вважають, що вибори були проведені виборчими комісіями у ві.дповідності до національного виборчого законодавства і визнають ці вибори демократичними й легітимними.

Вибори відбувалися, за самої активної ролі громадськості та кандидатів у депутати. До складу дільничних комісій входили представники різних поліхичних сил, що практично виключає будь-яку можливість фальсифікації результатів виборів. За процесом голосування і підбиття підсумків стежили близько 900 тис. офіційних спостерігачів, у тому числі 944 міжнародних спостерігачів із 49 країн, які представляли 50 організацій. Більше всього спостерігачів було з Росії - 203 особи, а також США - 157 осіб. Окрім того, Польща направила 8б спостерігачів, Білорусія - 57, Велика Британія - 46, Латвія - 32, Молдова - 24, Німеччина - 23, Нідерланди - 22, Франція - 21, Іспанія - 18, Азербайджан - 17, Румунія і Чехія - по 16, Швеція і Вірменія - по 12, Литва, - 11, Італія, Грузія, і Люксембург - по 10.

Із понад 33 тис. Виборчикх дільниць 90 були організовані при закордонних предстааництвах України, 127 - на суднах, 151 - в пенітенціарних закладах. В усіх цих установах вибори відбулися організовано й у відповідності до чинного законодавства держави.

Попередні підсумки дають можливість з високим ступенем вірогідності прогнозувати створення дієвої більшості у Верховні Раді, діяльність якої буде спрямована на продовження демократичних та ринкових перетворень у державі.

Всупереч поширеним коментарям деяких іноземиих ЗМІ, вибори жодним чином не були дпя громадян України вибором між умовними "західним" та "східним" шляхами розвитку зовнішньої політики держави. Більшість політичних сил, що пройшли до парламенту, декларує у своїх передвиборчих програмах намір іитегруватися до європейських та зближуватися з євроатлантичними структурами, зберігаючи при цьому тісні стосунки з Росією та країнами СНД. Це цілком відповідає нинішньому зовнішньополітичному курсові країни, підтверджуе відданість громадян України європейському вибору та сприяє подальшій консолідації суспільства.

Попередні підсумки виборів свідчать, що український народ проявив мудрість, зваженістъ, самостійність та громадянську відповідальність за свій вибір. Є усі підстави вважати, що цей вибір вже ближчим часом принесе результати, і діяльність народних обранців сприятиме поглибленню існуючих позитивних тенденцій розвитку суспільства та держави.


* * * * * * * * * * * * * * * * * *

More BRAMA Press Releases -- Click Here
Comments and observations about this article and other news
may be posted to the BRAMA News & Politics Comment Board

DISCLAIMER:The contents of press releases on this website represent solely the positions of their respective authors and organizations. BRAMA neither endorses nor disapproves of the views expressed therein. BRAMA retains all final rights as to what may or may not appear on these pages. Anyone wishing to comment on the press releases is welcome to post notices to the News and Politics Comment Board.



** Special: [Ukrainian Holidays and Traditions] [SHOP UKRAINIAN] [POLITICS]

BRAMA Home -- BRAMA in Ukrainian -- Calendar -- UkraiNEWStand -- Community Press -- Search BRAMA -- Arts/Culture -- Business -- CLASSIFIEDS -- Compute/Software -- Social Issues -- Education -- Fun -- Law -- e-LISTS&BB's -- Nova Khvylia (New Wave) -- SPORTS -- Travel -- Ukraine -- Government -- Diaspora Directory -- Suggest a Link -- Report a dead link -- About BRAMA - WebHosting - Domains - Advertising -- What's New? -- GOOGLE-- Yahoo!
Copyright © 1997-2011 BRAMA, Inc.tm, Inc. All Rights Reserved.