News from and about Ukraine & Ukrainians: Ukrainian Community Press Releases
BRAMA
  UKRAINEWSTAND
Home - NEWS - Weather - Biz - Sports - Press - Calendar - Classifieds

  УКРАІНОВИНИ
Home - НОВИНИ - Погода - Ділове - Спорт - Прес - Календар - Оголошення



getLinks(); ?>


 
Submit press releases here

BRAMA, September 14, 2001, 12 pm ET


Парохія Потребує Душпастиря

Коли болить тіло, то людина звертається за допомогою до лікаря. А коли болить душа, то людина звертається до Бога і йде до Храму.

Нью-Йоркська трагедія, що сталася 11 вересня ц.р., викликала у цілому світі шок. Люди різних націй, в різних країнах світу в зацепенінні стояли перед екранами телевізорів і спостерігали як на очах відбувається неймовірно велика трагедія.

Саме в такі екстремальні хвилини життя проявляється справжній характер, людей і нації. Високі моральні цінності, патріотизм, самовідданість, безкористність та інші чесноти. Такі високі якості виховуються в добрих родинах, в школі, в молодечих патріотичних організаціях таких як ПЛАСТ, СУМ, в церкві. Чи не так?

І ось настав гіркий час для випробувань наших людських якостей.

Волею обставин сталося так, що велика частина української громади проживає на долині міста Нью-Йорку, так зване "Ukrainian Village", або "Еast Village" (Східне Село). Тут проживає дуже багато українців різних поколінь, тут наша Українська Греко-Католицька Церва св. Юра, тут наша школа, Народний дім, Наукове Товариство ім.Шевченка, вулиця Шевченка, українські магазини і банки та багато інших організацій. Це наша Маленька Україна, яка розташована поруч з місцем трагедії.

Цього пропам'ятного ранку гіркий дим нещастя проникав у кожну домівку української родини, а незмірна біль несамовито стискала серце. Розумом неможливо охопити маштаб цієї біди. Старше покоління українців, що проживає в "Еast Village" з особливою гостротою сприйняли зловістну новину, бо вони пройшли через важкі роки війни і в їх пам"яті залишився гуркіт вибухів. За час мирного життя в Америці загоїлися рани на тілі, але в пам"яті постійно жевріє біль пережитих страждань. Наші люди пам'ятають запах війни.

І ось несподівано прийшла нова біда. Вибух. Вибух. Руїни будинків і глибокий депресивний стан охопив багатьох людей. Тіло здорове, але душа схвильована і потребує заспокоєння. Це розуміють ті, хто покликаний служити Богу і людям. Катедральний собор св. Патрика відкрив двері страждущим. У вікнах і просто на вулицях запалахкотіли свічки пам"яті. Люди моляться.

У ці трагічні дні широко відкрили свої двері костели, що розташовані в районі "Еast Village". Зокрема, "Grace Church", що на Бродвею між 10 і 11 вулицями; "Middle Collegiate Church", що на 2-й Евенью між 6-ю та 7-ю вулицями. Відкриті двері до синагоги, що на 6-й вулиці між Евенью А і Першою Евенью; відкриті двері до мечеті, що на розі 1-ї Евенью і 11 вулиці. При вході до всіх костелів було написано, "Церква відкрита для молитви", "Можна зайти для медитації". І тільки наша золотоверха церква-красуня, де на фронтоні викладено чудову мозаїку з зображенням побожних трударів хліборобів-українців, була зачинена.

ЧОМУ?!

Я зателефонував до о. Лаврентія і кажу: "Отче, люди переживають глибоке потрясіння, вони потребують допомоги від церкви, а наша церква зачинена. Буде дуже добре коли і нашу церкву відчините. Прошу Вас отче, зробіть це - відчиніть церкву.". Кажу, що до мене телефонують друзі і в розмовах висловлюють своє здивування. Запитують: "Невже служителі нашої церкви не розуміють, що люди зараз мають потребу знайти душевний спокій і рівновагу?". На що отець відповів: "У нас нема кому там сидіти", а я продовжую - "Отче, всі костели відчинені. Нам буде соромно за нашу церкву, як буде виглядати наша громада в очах сусідів". Кажу, що мій товариш бачив там журналістів, що фотографували нашу церкву". На те, отець відповів: "Я не бачу ніяких журналістів"

- "Звичайно, бо ви у своєму приміщенні",

- "Ну добре, ми щось придумаємо"- відповів отець.

Очевидно довго думав отець, бо і в наступні дні церква св.Юра була зачинена.

На другий день вже інші люди телефонували до канцелярії Парохії і просили відчинити храм. Та у відповідь чули тільки малоприємні заперечення від сестриці, яка чергувала в канцелярії, та абсурдні відповіді від о. Лаврентія, щось на кшталт: "Я немаю часу", "Я маю йти до банку", "Я маю полагодити бізнесові справи", та інші нісенітниці.

Ось так.

І тут пригадалося, що й насправді наші отці мають серйозні бізнесові справи. Все ніяк не можуть побороти громаду, щоб продати школу. А зовсім недавно зірвалася оборудка що до вулиці Шевченка.

Насправді отче, у Вас великі бізнесові справи.

А хто ж буде служити людям. Не тільки згідно розкладу, а й тоді коли вони потребують цього люди.

Тепер наше життя має нову межу - до трагедії і після трагедії. За днем трагедії прийде неділя і двері храму будуть відчинені. Прийдуть люди пригнічені подіями трагічного вересневого ранку. Прийдуть за Духовним Хлібом. Прийдуть вчитися Божої науки. Прийдуть ... , бо в Святому писмі написано:"Прийдіть, і поклонітеся Йому"

Ми прийдемо. І будемо слухати Вашу недільну проповідь. Ви будете говорити про безсердечність терористів. Будете вчити нас любити ближнього і вміти співчувати тим, хто преживає страшне горе, бо чужого горя не буває. А ми, подумки запитають Вас: "Чи щирі Ваші слова? Чи насправді Ви співчуваєте "страждущим"?". Якщо вмієте, то чому не відчинили церкву, для всіх тих, хто потребував усамітнення для розмови з Богом. Щоб ми могли зайти до Храму Божого і через святість нашої церковної споруди, через присутність Святого Духа під золотою банею, що увінчана Святим Хрестом, пізнали Божу благодать.

Прийдемо… .

Та чи скажете нам, чому ми не могли прийти сюди, коли цього хотіла наша душа?

Прости Господи, але Ти знаєш, що правду сказати і слухати важко!

Василь Лопух

©SC/BRAMA 9/13/01, 2:00pm

Церква св. Юра - зачинена
©VL/BRAMA 9/15/01, 2:30pm

Woman kneels to pray where a flower and candle memorial was placed by the Ukrainian National Women's League of America on the steps of St. George Church.
©SC/BRAMA 9/13/01, 2:00pm

Middle Collegiate Church - відчинена
©SC/BRAMA 9/13/01, 2:00pm

На таблиці: "Запрошуємо вас відвідати це святилище для молитви і медитації."
©VL/BRAMA 9/12/01, 4:00pm

"Grace Church". На таблиці: "Церква відчинена для молитви".
Copyright © 1997-2011 BRAMA, Inc. All rights reserved.
The images and information contained in BRAMA News and BRAMA Press reports may not be published, broadcast, rewritten or redistributed without the prior written authority of BRAMA and/or author/photographer. The views and opinions of authors expressed on Brama.com do not necessarily state or reflect the views of Brama - Gateway Ukraine or its officers, directors or associates.


* * * * * * * * * * * * * * * * * *

More BRAMA Press Releases -- Click Here
Comments and observations about this article and other news
may be posted to the BRAMA News & Politics Comment Board

DISCLAIMER:The contents of press releases on this website represent solely the positions of their respective authors and organizations. BRAMA neither endorses nor disapproves of the views expressed therein. BRAMA retains all final rights as to what may or may not appear on these pages. Anyone wishing to comment on the press releases is welcome to post notices to the News and Politics Comment Board.


** Special: [Ukrainian Holidays and Traditions] [SHOP UKRAINIAN] [POLITICS]

BRAMA Home -- BRAMA in Ukrainian -- Calendar -- UkraiNEWStand -- Community Press -- Search BRAMA -- Arts/Culture -- Business -- CLASSIFIEDS -- Compute/Software -- Social Issues -- Education -- Fun -- Law -- e-LISTS&BB's -- Nova Khvylia (New Wave) -- SPORTS -- Travel -- Ukraine -- Government -- Diaspora Directory -- Suggest a Link -- Report a dead link -- About BRAMA - WebHosting - Domains - Advertising -- What's New? -- GOOGLE-- Yahoo!
Copyright © 1997-2011 BRAMA, Inc.tm, Inc. All Rights Reserved.