News from and about Ukraine & Ukrainians: Ukrainian Community Press Releases
BRAMA
  UKRAINEWSTAND
Home - NEWS - Weather - Biz - Sports - Press - Calendar - Classifieds

  УКРАІНОВИНИ
Home - НОВИНИ - Погода - Ділове - Спорт - Прес - Календар - Оголошення



getLinks(); ?>


 
Submit press releases here

BRAMA, August 30, 2001, 6 pm ET


Думки Десятиріччя
Р.Л. Хомяк

Багатоконфесійність

Ні, ні не є Україна "православною країною." Вона багатоконфесійна, у неї — як у Сполучених штатах — різні люди по своєму славлять Творця, або зовсім ні.

Це яскраво демонструвало релігійне дійство в історичному Софійському Соборі у Києві, в переддень десятої річниці української незалежності: дюжина священнослужителів України, різних конфесій, по черзі молились за Україну, за її владу і народ, в присутності президента, членів уряду, законодавців. В присутності камер національної телемережі УТ-1.

На програмі ювілейних святкувань, цей захід називався "Молебен за Україну." Так, серед священнослужителів були іерархи православної церкви, греко-католицької, римо-католицької, а також два служителі мусулманської віри, вірменської церкви, п'ятидесятницької, закарпатської-реформаторської, баптистської, євангельської, лютеранської, юдейський рабин. Майже усі вони читали молитви по-українському, іноді з труднощами. Серед священнослужителів не видно було представника української православної церкви Московського патріархату. А власне ця церква найбільше воює за "православну Україну," пропагує ідею "канонічної терирорії" церкви з осідком у Москві, що на справді являється Російською імперією у релігійних межах. Вона намагається заперечити багатоконфесійність України. Даремно.

Мова

Вже з 12 років діє Товариство просвіта яке намагається сприяти розвиткові української мови в Україні, але здебільшого її керівники роздирають свою одежу і ламентують про жахливе становище в якому державна мова знаходиться в українській державі. (На всесвітньому форумі українців з нагоди Десятиріччя України справа державної мови виринала десятки разів).

Тим часом, комерційні структури роблять свій тихий вклад у сприяння розвитку української мови. Наприклад, найбільша в Україні компанія мобільного телефонного зв'язку, UMC, роздали паперові шапки з написом "Твоя нехалежність" і на сонячних вулицях Києва в День незалежності можна було побачити тисячі прохожих з цими шапками на головах. Фірма також користується державною мовою у своїй рекламі і на рахунках для кліентів.

Телевізійна мережа 1+1 передає українську версію програми "How to become a millionaire". Щоб виграти не тільки мільйон гривнів, але навіть тисячу, або дві, треба розуміти українську мову; усі запитання подають цією мовою. Коли ж гравець відповідає по-російськи, або суржиком, ведучий Данило Яневський гладко, ввічливо повторяє фразу українською мовою. Пасивна лекція української мови з розвагою.

А один знайомий, киянин, не-член Товариства просвіта, виробив собі такий принцип: в ресторані, або барі, коли офіціянт відповідає йому по-українськи, він залишає гроші "на чай," коли ні — платить тільки суму яка на рахунку. І до побачення!

Ринкова економіка

Більше як рік, українська гривня тримала свій курс до американського доляра майже без змін, а влітку почала зростати (обмінні пункти почали давати менше гривень за "зелені".) Це стало помітне підчас візити папи Римського до України і під час святкувань десятої річниці незалежності України. Що сталось? Запрацювала "клята" ринкова економіка з її попитом і пропозицією. Коли хвилі туристів з "зеленими" в гаманцях линули в Україну, обмінні пункти і банки почали міняти цифри на своїх щитах — пропонували п'ять, вісім, десять копійок менше за кожний доляр ніж рік тому. Більша пропозиція — менший попит.

Так, на приїзд папи, як і на святкування незалежності, уряд України асигнував немало копійок, але це насправді були вдалі інвестиції: вони дуже швидко і багатократно повертаються в державну скарбницю — хоч би у формі податку на добавлену вартість (VAT) за кожну філіжанку кави, обід в ресторані, чи кімнату в готелі.

8/25/01

 

Copyright © 1997-2011 BRAMA, Inc. All rights reserved.
The images and information contained in BRAMA News and BRAMA Press reports may not be published, broadcast, rewritten or redistributed without the prior written authority of BRAMA and/or author/photographer. The views and opinions of authors expressed on Brama.com do not necessarily state or reflect the views of Brama - Gateway Ukraine or its officers, directors or associates.


* * * * * * * * * * * * * * * * * *

More BRAMA Press Releases -- Click Here
Comments and observations about this article and other news
may be posted to the BRAMA News & Politics Comment Board

DISCLAIMER:The contents of press releases on this website represent solely the positions of their respective authors and organizations. BRAMA neither endorses nor disapproves of the views expressed therein. BRAMA retains all final rights as to what may or may not appear on these pages. Anyone wishing to comment on the press releases is welcome to post notices to the News and Politics Comment Board.


** Special: [Ukrainian Holidays and Traditions] [SHOP UKRAINIAN] [POLITICS]

BRAMA Home -- BRAMA in Ukrainian -- Calendar -- UkraiNEWStand -- Community Press -- Search BRAMA -- Arts/Culture -- Business -- CLASSIFIEDS -- Compute/Software -- Social Issues -- Education -- Fun -- Law -- e-LISTS&BB's -- Nova Khvylia (New Wave) -- SPORTS -- Travel -- Ukraine -- Government -- Diaspora Directory -- Suggest a Link -- Report a dead link -- About BRAMA - WebHosting - Domains - Advertising -- What's New? -- GOOGLE-- Yahoo!
Copyright © 1997-2011 BRAMA, Inc.tm, Inc. All Rights Reserved.