News from and about Ukraine & Ukrainians: Ukrainian Community Press Releases
BRAMA
  UKRAINEWSTAND
Home - NEWS - Weather - Biz - Sports - Press - Calendar - Classifieds

  УКРАІНОВИНИ
Home - НОВИНИ - Погода - Ділове - Спорт - Прес - Календар - Оголошення



getLinks(); ?>


 
Submit press releases here

BRAMA, August 22, 2001, 1am ET


Press Release

Сумний Ювілей Української Діаспори в Росії

Отже, маємо ювілей: радісний і сумний. Радісний, бо святкуємо 10-річчя Незалежності України. Сумний, бо багатомільйонна українська діаспора в Росії позбавлена навіть мінімальних умов для задоволення своїх національно-культурних й духовних потреб. Десять років, що минули від дня проголошення незалежності України, були роками боротьби за зміцнення української державності, за стабілізацію економіки, за реформування усіх сфер соціально-економічного та політичного життя країни. Що і говорити – це були не легкі роки. Але розумні люди в Україні ніколи не вважали, що причиною економічної кризи та скрутного матеріального становища населення є незалежність. Як свідчить історія, за незалежність здебільшого доводиться дорого платити. На щастя українському народові на цей раз не довелося розплачуватись кров’ю. Матеріальне становище більшості населення України, на жаль, залишається ще далеко незадовільним. Але не економічна криза є найбільшою загрозою для Української держави, а криза духовна.

Складається враження, що на певну частину населення України незалежність звалилася як цеглина з даху, й вона ніяк не може оговтатись від несподіванки. Але найгірше є те, що дехто з цієї публіки сприйняли незалежність України не як Дар Божий, а як товар, яким можна гендлювати. А зважаючи на те, що довгі століття бездержавного, колоніального існування нашого народу змушували його пристосовуватися до несприятливих умов, то й не дивно, що все більшого поширення набували такі явища, як покірність, байдужість. Все це не сприяє розбудові української державності. І якщо зрадники сидять навіть у Верховній Раді, удаючи цнотливих “інтеграторів”, то можна дякувати тільки Богові та свободолюбивим чеченцям, що Україна знову не опинилась в “братніх обіймах". І все-таки не впадати у відчай. Ми, українці, за своє б'ємося , а не за чуже, і, отже, переможемо. І хай на шиї України надійний російський нафтогазовий зашморг, хай сидять у Криму окупанти, хай намагається розхитувати підвалини Української державності "п'ята колона” (комуно-соціалісти, Українська Православна Церква Московського Патріархату, російські шовіністи).

Все рівно в Україні переможуть ідеї української незалежності, європейського вибору, демократії. Україна вже починає виходити з кризи. В першій половині цього року промисловий розвиток України, становив, здається, 18,6% (це в три рази більше аналогічного показника в Росії й в шість разів більше ніж в Білорусії). Україна обов'язково стане заможною, демократичною державою. Але для цього українцям необхідно наполегливо працювати, вчитись, боротися за свої інтереси, єднатися. Кожен українець, де б він не був, повинен відстоювати українську справу, боротися за збереження і розвиток української мови й культури.

На жаль, мільйони українців, гнані злиднями та утисками, опинились далеко від батьківщини в різних куточках земної кулі. Але найбільше їх опинилося в Росії, як наслідок колоніальної політики. В Росії хтось навіть підрахував, що до 40 млн. російських громадян мають українські коріння. Скільки етнічних українців зараз живе в Росії сказати важко (є припущення, що їх від 7 до 20 млн.). Та й, відверто кажучи, нема сенсу докопуватись до істини. Яка різниця? Все одно українська діаспора не має майбутнього – вона русифікується й асимілюється. Причому процес цей не стихійний, а цілеспрямований, який Російська держава контролює вже не одне століття. Що там контролює – здійснює! Змінювались тільки методи втілення політики русифікації та асиміляції в життя. Так, наприклад, в Російській імперії будь-які прояви національного життя брутально придушувались (заборона української мови, освіти тощо). В Радянському союзі політика русифікації та асиміляції проводилась ще з більшою наполегливістю, але вже під прапором інтернаціоналізму. Насправді під так званим інтернаціоналізмом не важко було розпізнати російський великодержавний шовінізм. І треба віддати належне комуністам: вони в справі русифікації та асиміляції досягли надзвичайних успіхів. Вже тільки за це комуністичну ідеологію треба оголосити злочинною й назавжди заборонити компартію під якими б назвами вона не маскувалася. Це завдяки їм зараз в Україні майже половина населення становлять “русскоязычные”. Система освіти разом з ЗМІ є механізм зміни не тільки соціальної, але й мовної та етнічної структури населення будь-якої країни. В Росії це завжди дуже добре розуміли. І саме тому зараз будь-які спроби збільшити кількість українських учбових закладів, а також українізації ЗМІ в Україні сприймається росіянами майже як втручання України у внутрішні справи Росії. Верески й зойки з приводу порушення прав людини в російських ЗМІ не ущухають всі останні десять років. Причому Росія вимагає, щоб російською освітою були забезпечені не тільки всі росіяни, але й всі “русскоязычные” громадяни України. Вимагає вона також, щоб російській мові в Україні надали статус другої державної мови тощо. Причому настирливість з якою вони цього домагаються вражає. Це робиться з приводу й без нього. Систематично. Черговий раз про статус російської мови в Україні говорив нещодавно під час Інтернет-конференції віце-прем'єр Російської Федерації Віктор Христинко (типово російське прізвище!). Він, між іншим сказав: “Двуязычие не есть формула инновационная , это просто, что называется, исторический факт. Это символ дружбы наших народов и в определенной степени это залог сотрудничества и исторического партнерства. И я вообще убежден, что высоким целям наших двусторонних от_

В Росії дуже люблять розводитись про права людини й права “русских” в країнах СНД. А тому виникає закономірне питання: а як живе, наприклад, українська діаспора в Росії, як задовольняються її національні культурні, мовні та духовні потреби?

Якщо не займатися крутійством, то відповідь буде коротка – Ніяк! В Росії нема справжніх українських шкіл, університетів, театрів, теле- й радіо передач, щоденних газет тощо. Єдиний православний храм, що належав Українській Православній Церкві Київського Патріархату, силою забрала РПЦ МП, а архієпископ Адріан разом з оточенням був побитий ще в 1997 р. І з того часу парафія не відродилась. Єдину радість московських українців – Український культурний центр дала їм Україна. На кошти українців поставили пам'ятник Кобзареві в С.-Петербурзі. Єдине, на що спромоглася Росія – це виділила невелике приміщення в Москві для української бібліотеки. Раніше був український відділ в районній бібліотеці, а тепер буде окрема бібліотека. От і все. І є ще багато розмов про український університет (або інститут). Але тільки розмов! Вкотре вже цей нещасний університет відкривають? А поки велась балаканина про український університет в Москві, мер Москви Лужков встиг відкрити в Україні, в Криму аж два університети. І не фіктивних університетів як в Москві, а справжніх. Отакий паритет. А в цей час депутат Верховної Ради України С.Кияшко на Слов'янському з'їзді розчулено повідомив, що в Росії створена база для вивчення української мови. Російським облудникам допомагає український облудник! То чи матимуть коли-небудь українці в Росії хоч що-небудь для задоволення своїх культурних, мовних та духовних потреб? Мабуть, ні! Російська демократія закінчується там, де починається українське питання. Саме тому ювілей здається мені сумним. Це тільки те, що стосується української діаспори в Росії Натомість радісно усвідомлювати, що Україні незалежній вже 10 років. Адже з Україною зв'язані наші надії, наші мрії, наша любов. І якщо буде добре Україні – буде добре нам її синам і дочкам.

Слава Україні.

    Голова Секретаріату
    ОУН Руху м. Москви
    Анатолій Мануйленко
    11 серпня 2001 р.


* * * * * * * * * * * * * * * * * *

More BRAMA Press Releases -- Click Here
Comments and observations about this article and other news
may be posted to the BRAMA News & Politics Comment Board

DISCLAIMER:The contents of press releases on this website represent solely the positions of their respective authors and organizations. BRAMA neither endorses nor disapproves of the views expressed therein. BRAMA retains all final rights as to what may or may not appear on these pages. Anyone wishing to comment on the press releases is welcome to post notices to the News and Politics Comment Board.


** Special: [Ukrainian Holidays and Traditions] [SHOP UKRAINIAN] [POLITICS]

BRAMA Home -- BRAMA in Ukrainian -- Calendar -- UkraiNEWStand -- Community Press -- Search BRAMA -- Arts/Culture -- Business -- CLASSIFIEDS -- Compute/Software -- Social Issues -- Education -- Fun -- Law -- e-LISTS&BB's -- Nova Khvylia (New Wave) -- SPORTS -- Travel -- Ukraine -- Government -- Diaspora Directory -- Suggest a Link -- Report a dead link -- About BRAMA - WebHosting - Domains - Advertising -- What's New? -- GOOGLE-- Yahoo!
Copyright © 1997-2011 BRAMA, Inc.tm, Inc. All Rights Reserved.