News from and about Ukraine & Ukrainians: Ukrainian Community Press Releases
BRAMA
  UKRAINEWSTAND
Home - NEWS - Weather - Biz - Sports - Press - Calendar - Classifieds

  УКРАІНОВИНИ
Home - НОВИНИ - Погода - Ділове - Спорт - Прес - Календар - Оголошення



getLinks(); ?>


 
Submit press releases here

BRAMA, March 30, 2001, 4:00pm EST


Міністр Зленко аналізує зовнішю політику України
та її стремління до європейської інтеграції

написав Ігор Длябога

Нью Йорк. – Якщо Захід не збільшить рівень своїх інвестицій в Україні, то існує реальна можливість, що Україна може знову попасти в російське ярмо, заявив Міністр Закордонних Справ України Анатолій Зленко. "Я думаю, що це близько до правди і це тому, що ми не бачимо в собі, в Україні, достатнього західнього інвестора", – сказав Міністр Зленко під час короткої зустрічі з кореспондентами українських діяспорих засобів масової інформації, яка відбулася в Генеральному Консульстві України, в середу, 21 березня ц.р.

Міністр Зленко пояснив, що західні держави поставили Україну в складне становище, вимагаючи, з одного боку, проведення економічних реформ, а з другого боку активно не підтримцючи на ділі цю політику України. Державні плани приватизувати українські підприємства є складовою частиною економічних реформ, додав він.

"Відсутність іншого капіталу спонукає до того, щоб з"явився такий капітал, який би прийшов в Україну, навіть російський капітал. І тут нічого дивного. Якщо нема західного інвестора, то є східний інвестор тому, що ми відкриті. У нас приватизація йде, ми посуваємо економічні реформи, ми все робимо, щоб прийшов інвестор. Приватизація зараз відноситься до великих підтриємтств, і тут є велика можливість. Тому я цю думку поділяю, і Ваше запитання досить своєчасне", – відповів Міністр Зленко на запитання поставлене автором цих рядків.

Міністр Зленко того ж дня був почесним гостем зустрічі з українською громадою, яка відбулася в Генеральному Консульстві, після проведення ним сесії Ради Безпеки ООН в справах конфліктів в Абхазї та Македонії. У своєму вітальному слові, Міністр Зленко сказав, що сьогоднішня Україна переживає складні внутрішні події, які відволікають увагу народу і міжнародного співтовариства від позитивних досягнень української внутрішньої і зовнішньої політики. Міністр Зленко закликав українців до консолідації і єдности навколо чотирьох ключових питань, а саме: доброго ім"я та іміджу України, збереження нашої культурної самобутности, єднання заради подальшого економічного процвітання України.

"Ми повинні об"єднуватися задля запровадження у нашому суспільстві європейських цінностей: демократії, верховенства права, свободи слова, толерантності, серйозного діалогу між різними політичними силами, тобто тих атрибутів, які нині притаманні країнам Європейського Союзу", – сказав Міністр Зленко.

А. Зленко підбадьорив присутніх до шукання відповідей на ці запитання, заявляючи, що цей крок стане "для всіх нас іспитом совісти, екзаменом, справжнього, а не, пробачте, малоросійського, патріотизму". Він переконаний, що Україна вийде з сучасної кризи більш згуртованішою, більш міцною, більш мудрою, і український народ докаже, що він не лише здатний втрачати державу, "але плекати, виборювати, і виховувати її". Україна зараз готується до трьох подій, які повинні мати обєднуючий характер, а саме: 10-ої річниця\і державної незалежности України, третього Всесвітнього Форуму Українців, і візити Папи Івана Павло ІІ. Міністр Зленко також поінформував про законопроект відносно статусу закордонного українця. "У Києві триває активний процес узгодження проекту закону про правовий статус закордонних українців, який днями був вже внесений на розгляд Верховної Ради", – сказав він. Передумови статусу такі: українська національність або українське етнічне походження і культурномовне самоосвідомлення – "Це значить, що ми, українці, не тільки підтримаємо світове українство, але починаємо реально дбати про нього, дбати про задоволення його національнокультурних і мовних потреб".

Під час згаданої зустрічі з журналістами, автор цих рядків, покликавшись на слова Міністра, виголошених у своєму слові, запитав його, куди прямує зовнішня політика України. Він відповів: на Захід.

"Ми чітко визначилися, щодо векторності зовнішньої політики України", – відповів Міністр. "Коли ми кажемо, що ми взяли один вектор, то це рух до європейської інтеграції, а багатовекторність – це може служити нам як вибір, без руху. Є сьогодні в Україні, в зовнішній політиці, один вектор, який прямує на європейську інтеграцію".

Одночасно, заявив Міністр Зленко, Україна ніколи не втратила свого наміру співпрацювати з НАТО. "Ми завжди виходили, і я виходжу з того, що ми повинні поглибити це співробітництво. У нас є юридична база, щоб це співробітництво поглиблювалося, а це хартія про Особливе партнерство з НАТО", – він сказав. Доказ великого значення, яке українська держава надає зв"язкам з НАТО, є недавно затверждена державна стратегія про таку співпрацю.

"Ми зацікавлені у співробітництві з НАТО, і ми будемо співробітничити з НАТО настільки, наскільки це відповідатиме національним інтересам, і інтересам загальної європейської безпеки", – заявив А. Зленко. Міністр Зленко відмовивися висловити свою думку відносно постійних характеризацій його західними журналістами, що він – "про-російський міністр західних справ України". Проте, пояснюючи стан взаємин між Україною та Росією, Міністр Зленко заявив, що нема нічого дивного в їхньому розвитку. "Оскільки я прийшов на посаду, я зрозумів, що нам треба вирівняти відносини з Росією. Росія – наш сусід", – сказав А. Зленко. Він вважає, що було би неправильно, коли Україна відвернудася би від Росії. "Коли ми кажемо, що ми зміцнюємо наш європейський вектор, ми повинні відповідно налагоджувати відносини з Росією. Налагодимо добрі відносини з Росією, тоді можемо піти разом в Європейський Союз. Вони йдуть своїм шляхом, а ми своїм шляхом", – сказав він.

Нормалізація взаємин між Україною та Росією не є виключно намір Києва. Міністр Зленко уточнив, шо це також є намір і вимога західніх держав. Без добросусідських відносин між Києвом і Москвою, європейські держави постійно будуть насторожено думкою про можливе загострення двосторонньої політики. "Нормально, незнормалізувавши відносини з Росією, Україна немає перспектики в Європейському Союзі тому, що одною з вимог Європейського Союзу – це має бути злагоджені відносини зі своїми сусідами. Якщо будуть конфронтації у відносинах з будь-якою країною, у нас ніякої перспективи на шляху до Європейського Союзу немає. Злагодження – це запорука нашого пришвидшого присування до Європи", – пояснив Міністр Зленко.

Торкаючись болючої т.зв. "справи Гонгадзе", А.Зленко сказав, що на його думку ця справа не повинна бути пов"язана із зовнішньою політикою України. "На жаль, вона відбивається на авторитеті, на іміджі України. А це неприємно мені, як міністрові зовнішних справ України, не приємно, і, звичайно, ми робимо все, щоб ці справи лишились там, де треба працювати правоохоронним органам нашої держави", – сказав він.


* * * * * * * * * * * * * * * * * *

More BRAMA Press Releases -- Click Here
Comments and observations about this article and other news
may be posted to the BRAMA News & Politics Comment Board

DISCLAIMER:The contents of press releases on this website represent solely the positions of their respective authors and organizations. BRAMA neither endorses nor disapproves of the views expressed therein. BRAMA retains all final rights as to what may or may not appear on these pages. Anyone wishing to comment on the press releases is welcome to post notices to the News and Politics Comment Board.


** Special: [Ukrainian Holidays and Traditions] [SHOP UKRAINIAN] [POLITICS]

BRAMA Home -- BRAMA in Ukrainian -- Calendar -- UkraiNEWStand -- Community Press -- Search BRAMA -- Arts/Culture -- Business -- CLASSIFIEDS -- Compute/Software -- Social Issues -- Education -- Fun -- Law -- e-LISTS&BB's -- Nova Khvylia (New Wave) -- SPORTS -- Travel -- Ukraine -- Government -- Diaspora Directory -- Suggest a Link -- Report a dead link -- About BRAMA - WebHosting - Domains - Advertising -- What's New? -- GOOGLE-- Yahoo!
Copyright © 1997-2011 BRAMA, Inc.tm, Inc. All Rights Reserved.