BRAMA, November 14, 2000, 11:00pm EST

Участь України в миротворчих операціях ООН

Permanent Mission of Ukraine to the United Nations
Постійне представництво України при Організації Об’єднаних Націй
тел.: (212) 759 70 03 · факс: (212) 355 94 55 · E-mail: uno_us@mfa.gov.ua · http://www.un.int/ukraine

UN Photo (file: Security Council)
Ambassador Valeryi Kuchynskyi
Тимчасовий повірений України у справах ООН, Посол Валерій Кучинський

«Участь України в миротворчих операціях ООН є центральною складовою внеску нашої країни в діяльність цієї світової організації. Виходячи з власного восьмирічного досвіду залучення до цієї діяльності, наша країна визнає необхідність докорінної реформи всього миротворчого механізму ООН з метою підвищення його ефективності», - заявив заступник Постійного представника України при ООН Володимир Крохмаль, виступаючи на засіданні Ради Безпеки ООН 13 листопада, присвяченого розгляду рекомендацій доповіді групи експертів щодо вдосконалення здійснення миротворчих операцій ООН.

У своєму виступі представник України дав розгорнутий коментар ключовим рекомендаціям доповіді, спрямованих на зміцнення механізму консультацій між членами Ради Безпеки та країнами-контрибуторами персоналу до миротворчих операцій ООН, більш активне застосування Системи резервних угод ООН, учасницею якої є Україна, вироблення чітких та реальних завдань для миротворців.

Особливий наголос у виступі було зроблено на важливості реалізації ініціативи Президента України Л.Кучми, висунутої на самміті Ради Безпеки ООН 7 вересня щодо розробки всеохоплюючої стратегії ООН із запобігання конфліктам через широке застосування всіх засобів превентивної дипломатії та миробудівництва.

За підсумками засідання Рада Безпеки ООН одностайно ухвалила резолюцію, яка затвердила висновки та рекомендації щодо конкретних заходів в напрямку реформування механізму здійснення миротворчих операцій ООН. В ухваленому документі знайшла своє відображення ціла низка пропозицій делегації України.

13 листопада 2000 р.
Постійне представництво України при ООН
№ 3.2.2/1.2-2867/17 * ін від 13.11.00 р.
МЗС України
Прес-служба, УМО

«Uchast' Ukrayiny v myrotvorchykh operatsiyakh OON ye tsentral'noyu skladovoyu vnesku nashoyi krayiny v diyal'nist' tsiyeyi svitovoyi orhanizatsiyi. Vykhodyachy z vlasnoho vos'myrichnoho dosvidu zaluchennya do tsiyeyi diyal'nosti, nasha krayina vyznaye neobkhidnist' dokorinnoyi reformy vs'oho myrotvorchoho mekhanizmu OON z metoyu pidvyshennya j'oho efektyvnosti», - zayavyv zastupnyk Postij'noho predstavnyka Ukrayiny pry OON Volodymyr Krokhmal', vystupayuchy na zasidanni Rady Bezpeky OON 13 lystopada, prysvyachenoho rozhlyadu rekomendatsij' dopovidi hrupy ekspertiv shodo vdoskonalennya zdij'snennya myrotvorchykh operatsij' OON.

U svoyemu vystupi predstavnyk Ukrayiny dav rozhornutyj' komentar klyuchovym rekomendatsiyam dopovidi, spryamovanykh na zmitsnennya mekhanizmu konsul'tatsij' mizh chlenamy Rady Bezpeky ta krayinamy-kontrybutoramy personalu do myrotvorchykh operatsij' OON, bil'sh aktyvne zastosuvannya Systemy rezervnykh uhod OON, uchasnytseyu yakoyi ye Ukrayina, vyroblennya chitkykh ta real'nykh zavdan' dlya myrotvortsiv.

Osoblyvyj' naholos u vystupi bulo zrobleno na vazhlyvosti realizatsiyi initsiatyvy Prezydenta Ukrayiny L.Kuchmy, vysunutoyi na sammiti Rady Bezpeky OON 7 veresnya shodo rozrobky vseokhoplyuyuchoyi stratehiyi OON iz zapobihannya konfliktam cherez shyroke zastosuvannya vsikh zasobiv preventyvnoyi dyplomatiyi ta myrobudivnytstva.

Za pidsumkamy zasidannya Rada Bezpeky OON odnostaj'no ukhvalyla rezolyutsiyu, yaka zatverdyla vysnovky ta rekomendatsiyi shodo konkretnykh zakhodiv v napryamku reformuvannya mekhanizmu zdij'snennya myrotvorchykh operatsij' OON. V ukhvalenomu dokumenti znaj'shla svoye vidobrazhennya tsila nyzka propozytsij' delehatsiyi Ukrayiny.

13 lystopada 2000 r.
Postij'ne predstavnytstvo Ukrayiny pry OON
№ 3.2.2/1.2-2867/17 * in vid 13.11.00 r.
MZS Ukrayiny
Pres-sluzhba, UMO